SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 4

Detta händer i dag:
  • Förhör med vittnen. Efter klockan 13.15 är det stängda dörrar som gäller.
Detta har hänt:
  • Kim Walls dödsorsak har inte kunnat fastslås - man har hittat spår av både skärsår och kvävning. Madsen fortsätter att neka till mord men har erkänt oaktsamhetsbrott.
  • Peter Madsen har inte velat svara på varför han styckat kroppen. Han svarar heller inte på varför det fanns stick på Kim Walls könsdelar.
  • Enligt rättsläkaren stämmer inte Peter Madsens förklaringar till Kim Walls död.
  • Enligt den psykologiska undersökningen framstår Peter Madsen som svårt sexuellt avvikande med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.
  • Det är förbjudet att filma eller ta upp ljud inne i rättssalen.
  • SVT försöker rapportera så utförligt som möjligt från rättegången. Vissa detaljer utelämnas av publicistiska skäl.
  • Domen avkunnas 25 april. 
08.58
God morgon! I dag sitter vi i en ny rättssal i en angränsande byggnad, som tillhör byretten i Köpenhamn. Väggarna har inte samma utsmyckningar som i den förra rättssalen, uttrycket är lite modernare och det är lägre i tak. Förhoppningsvis är akustiken bättre i det här rummet. Vittnesbordet är placerat längre ifrån oss journalister, uppskattningsvis ett tiotal meter. Annars är uppställningen sig lik. Peter Madsen och hans advokat kommer att sitta på vänster sida, åklagaren på höger sida och rakt fram ska rättens ledamöter sitta.
09.01
Jag är också på plats i pressrummet. Precis som tidigare dagar följer jag förhandlingen via tv-skärmar.
09.01
Det blir fortsatta vittnesförhör under dagen. Från cirka klockan 13.15 blir det stängda dörrar. Vi journalister känner inte till vilket vittne som ska förhöras bakom stängda dörrar men vi gissar att det handlar om en av Peter Madsens älskarinnor.
09.06

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark är redan här. Flera fönster står på glänt för att släppa in ordentligt med luft. Vakterna räknar antalet fyllda åhörarplatser för att se hur många ytterligare som kan släppas in.

09.15
Vi känner inte till vilka som ska vittna i dag och vi kände inte heller till namnen på gårdagens vittnen i förväg. Enligt en dansk kollega brukar man i Danmark kunna få reda på vilka som ska vittna, men så är det inte i det här rättsfallet.
09.22
Nu kommer åklagaren Jakob Buch-Jepsen in i rummet med sin rullväska. Där ligger rimligen hela förundersökningen.
09.28
Finns det skador som tyder på att Kim Wall försökt försvara sig?
Inga klassiska avvärjningsskador av typen hudavskrapningar under naglarna på offret eller skador på den misstänkte gärningsmannen.
09.30
Vet ni hur många vittnen som kommer idag?
@Cathrine - Nej, det vet vi inte.
09.31
Har det kommit fram om det fanns DNA under Kim Walls naglar efter Madsen?
@Norsk - Se svar längre ner i flödet.
09.31
Det verkar som om något av dagens vittnen är svensk. Åklagaren kom precis fram till åhörarna och frågade om någon är svensk tolk. Det ska alltså komma en svensk tolk till rätten idag.
09.32
Hur många åhörare kommer in i rättsalen?
@Teresa - Uppskattningsvis ett 30-tal
09.33
Vet ni hur många vittnen åklagaren respektive försvaret har?
@Cathrine - Nej, det vet vi inte. Totalt kommer 37 vittnen höras.
09.36
Nu börjar det. Ett vittne hämtas in. Det är en man med en tolk. Det handlar om en sjöman från fraktskeppet Ternvag. Han gjorde observationer.
09.37
Lastfartyget visas på bild.
09.39
Får vem som helst komma till rättegången? Får ni köa för plats?
@Mia - Det finns en handfull platser för allmänheten, man får köa för att komma in. Resten av platserna är för journalister, en del är avsatta för speciella medier och för de andra platserna får man köa.
09.39
Informationer inhämtade från rederiet från skeppet visar att fartyget hade en besättning på 13 man den aktuella dagen 10 augusti. Det saknades last på skeppet men många ton bränsle i tankarna.
09.42
Sjömannen befann sig midskepps ungefär. Han var ute på däck för att titta på en hydraulläcka på en ventil. Vädret var stilla. Det var fullmåne. Han såg föremål som rörde sig med fart i vattnet. Det seglade på tvärs om fartyget. På ett avstånd av cirka 30 meter. "Det var väldigt nära", säger sjömannen.
09.44
Sjömannen såg inga lampor, lanternor på objektet som seglade förbi. Normalt seglar Ternvagt med 20-21 km i timmen, 12-13 knop. Lastfartyget var sekunder från att kollidera med farkosten i vattnet.
09.45
På babordssidan såg han ubåten på nära håll. Den passerade Ternvag från styrbord till babord.
09.47
Då kunde han se att det var en ubåt. Från bryggan såg man också att det var en ubåt, uppger sjömannen. De hade strax innan observerat objektet på radarn.
09.49
Finns det tidigare anklagelser mot Madsen?
@Teresa - Vad menar du för anklagelser? Han är inte dömd för något liknande tidigare.
09.50
Det hade inte varit möjligt för Ternvag att hinna stanna. Vid en kollision hade ubåten förstörts, skadorna på Ternvag hade inte blivit lika stora men det hade ändå varit farligt för de 13 man som var ombord på lastfartyget.
09.52
Var det det fartyget som höll på att krocka med ubåten?
@Norsk - ja, det verkar så. Ubåten var nära.
09.54
Han pratade nästa dag med sina befäl om att han hade sett en ubåt. Det var först nästa dag han såg på nyheterna att ubåten hade försvunnit. De kontaktade då en tidning för att berätta om händelsen. De visste då inte att det kunde vara frågan om ett brott. Polisen kontaktade senare tidningen.
09.56
Är GW där?
@Norsk - vi har inte sett honom idag.
09.57
Advokaten frågade varför han inte slog larm om att en farlig situation uppstått. Han förklarar att han ansåg att det inte skedde något och att man var informerad på bryggan. Det var bryggans sak att slå larm.
09.58
Vilken tid sågs ubåten?
@JAG - Runt midnatt.
09.59
Nästa vittne namnges inte. Åklagaren uppmanar oss att kalla vittnet för en "praktikant". Min kollega på danska TV2 protesterar mot att vi inte får veta vad vittnet heter.
10.01
Är Kim Walls pojkvän svensk eller dansk?
Han är dansk.
10.02
Är det här ett vittne som har kallats av åklagaren?
@Niklas - det framgår inte.
10.02
Han var praktikant på Peter Madsens Rumlaboratorium. Turen till Bornholm blev inte av. Peter Madsen reagerade men jag uppfattar inte exakt vad vittnet säger.
10.05
"Alla var vi stressade och ville att det skulle genomföras", säger han. Han syftar då på projektet som de arbetade med under flera månader.
10.07
Praktikanten var nere i ubåten 10 augusti. Han har vid tidigare tillfällen gjort rent på ubåten men har aldrig använt någon grön vattenslang, vad han kan minnas.
10.11
Vilken tid larmade Kims pojkvän polisen?
@JAG - Vid tvåtiden på natten.
10.13
Praktikanten berättar att det köptes in blå spännband runt den 10 augusti. Åklagaren visar en bild på den gröna vattenslangen som hittats i ubåten. Det användes inte vattenslang vid rengöring av ubåten invändigt utan en hink, säger praktikanten.
10.15
Han känner igen rörstyckena från verkstaden. Praktikanten får frågor från åklagaren just nu.
10.19
Praktikanten var ombord på ubåten innan den seglade ut 10 augusti. Han bar ner räddningsvästar och kommunikationsradio.
10.23
Har Madsen gett förklaring tidigare till han gått så nära fartyget?
@AnnaSvensson - Inte vad jag vet. Det ska ju ha skett ganska snart efter att hon dog. Han har ju sagt att han var påverkad av hennes död.
10.24
Är Madsen anklagad eller dömd för något brott tidigare?
@Mia - Vad jag har förstått är han inte dömd tidigare. Jag har inte heller hört att han skulle varit anklagad för något liknande.
10.25
Åklagaren frågar om sågen som figurerar i utredningen. Praktikanten uppger att Peter Madsen inte har pratat med honom om att bygga något i ubåten. Det verkar bökigt att såga ombord på ubåten, där det är trångt och skräpar ned.
10.26
Att ubåten observerats av fartygspersonal, är det något som går emot Madsens berättelse?
@Ljungberg - Inte enligt det som framkommit nu.
10.28
Vem finansierade Madsens projekt?
@peter - När det gäller bygget av Nautilus så var det organisationen Copenhagen Suborbitals som med hjälp av flera sponsorer finansierade bygget.
10.29
Vem är det som ställer frågor just nu - advokaten eller åklagaren?
@Kerstin - advokaten tog precis över.
10.33
Ställs några frågor till Madsen med anledning av vittnesmålen?
@Mia - Nej, det är bara vittnen som hörs.
10.35
Varför drabbades inte Madsen själv av kolmonoxid förgiftningen?
@Lena - Han ska ha varit uppe på däck.
10.36
Hur reagerar Madsen medan vittnet talar?
@Norsk - Han tittar på vittnet och lyssnar på vad han säger.
10.37
Advokaten ställer frågor till praktikanten. Han var medveten om att Rumlaboratoriets ekonomi inte var så god och att det fanns en konkurrens, men det fanns nya projekt på gång.
10.37
Om det var en olycka hade en normal person omedelbart kontaktat räddningstjänsten.
10.42
"Kan du minnas hur du tidigare har beskrivit Peter?" frågar åklagaren. "Som en mycket passionerad man", svarar vittnet. Advokaten läser ur ett förhörsprotokoll där vittnet har beskrivit Peter Madsen som lyrisk och poetisk, dedikerad till sin arbete.
10.44
Har man funnit en grön vattenslang ombord efter bärgningen av ubåten?
@Jag - Det har pratats om att man hittat en vattenslang ombord.
10.45
Hade inte Kim sagt att hon ”bara” skulle vara borta några timmar och sedan återvända till vännerna på festen?
@JAG - Det har pratats om att en vattenslang skulle hittats ombord.
10.45
Advokatens frågor till vittnet syftar till att teckna en positiv bild av Peter Madsen. Precis som åklagaren ställer frågor som syftar till att belägga den bild av den åtalade som han vill få fram.
10.46
Ingen normal människa kan hissa upp en person via rep utan talja/block, hur?
@Ludde - Har inte den expertkunskapen, så kan inte svara på det.
10.46
Madsen tittar på vittnet när denne pratar.
10.48
Ser Madsen direkt på vittnena eller undviker han ögonkontakt?
@JAG - Det har varit lite olika beroende på vem som vittnat. Det här vittnet tittar han på.
10.49
Varför hade Kim varit bunden med buntband kring händer och fötter? Har han svarat på det?
@Leif - Han ska ha använt band för att fästa vikterna vid hennes kroppsdelar.
10.52
Om Madsen inte fälls för mord, skulle han då kunna fällas för exempelvis grov misshandel och människorov? Eller bortfaller den möjligheten, eftersom det inte finns med i brottsrubriceringen?
@Niklas - Brottsrubriceringarna behöver finnas med bland åtalspunkterna.
10.56
På vilket sätt är den gröna vattenslangen relevant? Har sett att den nämns flera ggr men inte varför.
@Kajsa - Den kan vara intressant för åklagaren för att bevisa att dådet var planerat. Dock har det inte tagits upp än.
10.56
"Är du säker på att du tittar på, om allt är som det ska, den 10 augusti?" frågar advokaten.  "Jag är inte säker på om jag var i alla rum", svarar praktikanten. Han syftar då på ubåtens inre.
10.58
Borde kunna göras en teknisk rekonstruktion om det kan finnas relevans i påståendet att Kim blev kolmonoxidförgiftad.
Man har inte sett några tecken på kolmonoxidförgiftning enligt rättsmedicinaren. Men det går heller inte att utesluta enligt henne. Gaserna kan tydligen avdunsta.
11.02
Vittnet vet inte exakt var Peter Madsen befann sig hela dagen 10 augusti.
11.03
Hut många förklaringar till Kims död har Madsen egentligen kommit med?
@Viktoria - Först hävdade han att hon fått en lucka i huvudet och sen att hon dött av avgaser.
11.05
Håkan: Det hittades varken gas eller droger i Kim Walls kropp
11.06
Har "praktikanterna" träffat Madsen ofta? Känner de honom närmare?
@Mia - De har varit med honom tillsammans i hans verkstad, varierar hur mycket.
11.08
Är Kim Walls föräldrar på plats?
@Anonym - Nej.
11.11
Var ska styckning/delning av kropp skett? Sägs samtidigt använt buntband för sänkning av kropp.
@Ludde - På toaletten enligt åklagaren. Buntbanden ska ha använts för att fästa vikter vid kroppsdelarna.
11.12
Peter Madsen hade flaggat för att han skulle vara ledig på fredagen 11 augusti, uppger praktikanten på fråga från åklagaren.
11.13
Nu är vittnesförhöret avslutat och det blir en kort paus.
11.18
Nya besked från åklagaren i pausen. Vittnet som ska höras klockan 13 kommer en annan dag. Det betyder att det blir ytterligare ett förhör nu efter pausen, sedan tar rätten lunch och därefter blir det stängda dörrar. Beträffande den gröna slangen har jag inte uppfattat att det har nämnts varför den är viktig i sammanhanget. Troligen kommer åklagaren till det senare. Det kan handla om att slangen använts för att städa upp efter styckningen, alltså spola bort koagulerat blod ombord på ubåten.
11.23
"Nästa vittne namnges inte. Åklagaren uppmanar oss att kalla vittnet för en "praktikant". Min kollega på danska TV2 protesterar mot att vi inte får veta vad vittnet heter."

Finns det ett missnöje bland flera kring detta med dålda namn? eller verkar det vara en förståelse bland era kollegor och allmänhet för att domstolen inte vill riskera påverkan utifrån?
@Patrik - Det är problematiskt ur ett demokratiskt perspektiv, eftersom man vill att rättsprocesser ska vara öppna för insyn. Att publicera namn på vittnena är inte aktuellt för public service. Men det kanske finns medier som gärna skulle vilja kontakta vittnena för att fråga om de vill låta sig intervjuas. Jag tror att det är därför åklagaren vill att en del namn ska vara skyddade. Det handlar om att vittnena ska få vara i fred. I det här fallet blev det en kompromiss. Vittnets förnamn nämndes under förhandlingen. Så det handlar nog inte om påverkan utifrån på domstolen.
11.25
Varför är det stängda dörrar efter 13:15?
@Ulrika - Det handlar om vem som vittnar, det kommer vara ett känsligt vittne då.
11.27
Varför blir det stängda dörrar även om vittnet inte kommer? ( som du skrev nedan)
@Anonym - Det skulle vara ett vittne innan det känsliga vittnet kommer och det vittnet kommer alltså en annan dag.
11.30
En kvinna har tagit plats som vittne. Det blir förbudet att namnge det här vittnet eller sprida uppgifter som kan göra att hon identifieras. Det är en väninna till Peter Madsen.
11.31
Är det stängda dörrar resten av dagen från 13.15 eller kommer fler vittnen efter det?
@Kerstin - Förhandlingen avslutas för dagen efter det vittnet.
11.43
En rättegång bör vara öppen ! Hemliga vittnen och stängda dörrar, hör hemma i en mörk tid i Europas historia


11.46
Han ska ha sagt till henne att han är psykopat och frågat henne hur han kan bli farligare.
11.50
Peter Madsen har själv sagt att det ska blir mer extremt. Han har talat om "snuff", det vill säga när en människa blir dödad och mordet filmas. Åklagaren läser ur vittnesförhör där hon tidigare uppgett att Peter Madsen sagt något i stil med att "vi ska göra snuff". Hon bekräftar att hon sagt så. Men hon ville inte vara med.
11.52
Hur beter sig Madsen? Ser han på vittnet?
@Anna - ja och på åklagaren. Han sitter och lyssnar med huvudet vilande i handen.
11.54
Tre- eller fyrkanten skulle äga rum på ubåten eller verkstaden, säger vittnet.
11.56
Det verkar som det vittnet är mycket illa berörd av det hon berättar. Hon tvekar ibland innan hon talar ut.
11.58
Nu tar rätten lunchpaus. Förhöret med henne fortsätter klockan 13 och då blir det öppna dörrar. Sedan kommer ytterligare ett vittne som förhörs under stängda dörrar.
12.10
Vi tar också en kort paus och fortsätter rapporteringen cirka klockan 13. Fortsätt ställa era frågor så försöker vi svara dessa vid tillfälle.
12.26
Det nämns att Madsen skulle vilja göra en snuff och Kims mobil är fortfarande inte återfunnen. Finns det något som kan tyda på att han har filmat med hennes mobil och sen gjort sig av med den för att inte läcka bevis? Kan man inte hitta kopia av Kims mobil så som man gjort med Madsen?Tas något av detta upp i rätten?
@Elin - Tydligen har man inte lyckats återskapa en kopia av trafiken på Kim Walls telefon. Då skulle det ha kommit upp under rättegången. Därför vet man inte vad som finns på Kim Walls telefon.
12.27
Ser vittnet rädd ut, under utfrågningen?
@JAG - Nedan kan du läsa Ylvas observation: "Vittnet är mycket illa berörd av det hon berättar. Hon tvekar ibland innan hon talar ut".
@JAG - Vittnena sitter med ryggen mot åhörarna. Jag kan därför inte se ansiktsuttrycken.
12.31
Försvararen ska under pausen göra en skriftlig "anmodan" om det senaste vittnets trovärdighet kan jag se på rapporteringen från en dansk sida. Vad händer om det visar sig att vittnet inte är trovärdigt?
@Pia - Ja, det återstår att se. Det är tingsrätten som ska bedöma trovärdigheten i vittnesmålet.
12.52
”Han har talat om "snuff", det vill säga när en människa blir dödad och mordet filmas.”
Madsen fick väl dessutom åka hem när han kom i land, utan att bli förhörd eller visiterad. Vem vet om han kanske fick med sig kamera/mobil/annan dokumentering och har den bevarad/undangömd nånstans.
Har polisen hans mobil och har de gått igenom den?
@Helena - Polisen har lyckats återskapa en kopia av trafiken i Madsens telefon. Både Kim Walls och Peter Madsens telefoner är borta. Kan ligga på havsbottnen. Polisen har lyckats få fram att han på tidigt på morgonen 10 augusti sökte på en film, en så kallad snuffilm, där en kvinna får halsen avskuren.
12.57
Nu återupptas strax förhandlingen. Advokat Betina Hald Engmark väntas starkt ifrågasätta vittnets trovärdighet. Det handlar då om den kvinna som jag berättade om före lunchpausen, en kvinna som säger att Madsen har talat med henne om döden bland annat.
12.59
Jag får en känsla av att Madsen uppträder som om han deltar i en teaterföreställning där han själv har huvudrollen, inte en mordutredning. Vad är din uppfattning?
@UlfHansson - Jag vågar inte spekulera i vad som rör sig inne i Peter Madsens huvud.
13.04
Det kanske kommer fram när rättegången återupptas, men vad har advokaten för belägg för att vittnets trovärdighet skulle vara lågt?
Det får vi strax reda på.
13.05
Nu börjar det igen. Advokaten börjar nu med att fråga vittnet om hennes bakgrund, om när hon började föra privata samtal med Peter Madsen.
13.10
Vittnet säger att Peter Madsen var svår att ha att göra med, att han fick utbrott på henne. Advokaten frågar om hon vid tidpunkten gick till psykolog. Vittnet säger att det hon vid andra tillfällen gått i terapi på grund av dödsfall och sjukdom i hennes familj. Det är uppenbart att advokaten vill ifrågasätta vittnets trovärdighet genom att framhålla att hon varit psykiskt skör.
13.11
Vittnet säger att det inte bara är Peter Madsen utan även hon själv som har haft en dödsfascination. Hon har funderat på att göra en dokumentär om döden.
13.20
Vittnesmålet är avslutat och jag tror att vi nu blir utkörda.
13.25
Åhörarna har nu fått lämna rättssalen och resten av eftermiddagens förhandling sker bakom stängda dörrar. Tyvärr.
13.27
Peter Madsen sägs ha varit/är gift. Kommer den kvinnan förhöras? Som jag förstått har hon inte nämnts mycket? Hon borde ju rimligtvis ha viktig information om Peter? Bara en tanke...
@LE - Vi vet som sagt inte vilka vittnen som ska förhöras, men det är väl en rimlig gissning att hon är ett av vittnena.
13.28
Får ni någon info om vad som sägs bakom stängda dörrar?
@Mia - Vi vet ingenting om vad som sägs bakom stängda dörrar.
13.36
Tack för all information under dagen.
@JAG - Tack själv för att du följer liverapporteringen!
13.37
Hur kan det tillåtas att rättegången får ske bakom stängda dörrar? Då finns det ju ingen utomstående som kan granska det som sägs och inte heller någon utomstående som får se att det går rättssäkert till?
@Anonym - Det händer även i Sverige att rättegångar, eller delar av rättegångar sker bakom stängda dörrar. Det kan exempelvis röra våldtäktsmål.
13.39
Tack alla som har följt dagens liverapportering! Nu lämnar jag byretten i Köpenhamn. På måndag morgon klockan 9.30 fortsätter jag att liverapportera. Vi hörs då!