SVT rapporterade · Flera attentat i södra Frankrike

Detta vet vi i nuläget:
  • På fredagsförmiddagen, vid 10-tiden, kapade 26-årige Redouane Lakdim en bil i Carcassone i södra Frankrike. Lakdim dödade en passagerare och skadade föraren.
  • Kort därefter öppnade han eld mot fyra poliser som joggade i Carcassonne. En polis skadades i axeln, och vårdas på sjukhus.
  • Senare, strax efter kl 11, gick Lakdim in på en stormarknad i den närliggande orten Trèbes, skrikandes "Allahu akbar", och tog ett okänt antal personer gisslan.
  • Tre personer har dödats, enligt det franska inrikesdepartementet.
  • Tre personer har skadats, varav en mycket allvarligt, enligt inrikesdepartementet, som befarar att siffran kommer att stiga.
  • Lakdim har enligt franska åklagare uppgett sig tillhöra terrororganisationen IS.
  • IS har tagit på sig dådet via ett nätbaserat propagandaorgan.
  • Ett utredning om terrorbrott har inletts.
  • Den franske inrikesministern uppger att Lakdim begärt att Paris-terroristen Salah Abdeslam ska friges.
  • Strax innan kl 15 bekräftar den franske inrikesministern på Twitter att Lakdim har skjutits ihjäl.
Detta inlägg hålls uppdaterat.
12.23
Välkomna till denna direktrapport om ett pågående gisslandrama i Trèbes , i södra Frankrike.
12.23
Vi är just ni i ett väldigt preliminärt läge och arbetar med att reda ut exakt vad som har hänt.
12.29
Det har alltså skett ett gisslantagande på en stormarknad i Trèbes, i södra Frankrike utanför Carcassone.
12.30
Innan dess har det skett ett angrepp mot en grupp på fyra franska poliser.
12.32
En person ska ha följt efter poliserna, som var ute och joggade, obeväpnade, i en bil och sedan ha öppnat eld mot dem. En polis ska ha skadats i axeln, men fått hjälp av sina kollegor att söka vård på sjukhus.
12.32
Gärningsmannen flydde sedan därifrån.
12.33
  
Strax därpå, vid 11-tiden ska en person – oklart om det skulle vara samma gärningsman – ha gått in i stormarknaden och tagit gisslan. Flera skott ska ha hörts avlossats.
12.34
Det råder motstridiga uppgifter om hur många människor som ha tagits som gisslan. Enligt nyhetsbyrån Reuters rör det sig om åtta personer, medan franska medier talar om två.
12.34
Det råder motstridiga uppgifter om skadade.
12.35
Enligt polisuppgifter till BFMTV ska nu den misstänkta gärningsmannen befinna sig ensam kvar i stormarknaden.
12.36
Åklagare uppger också att gisslantagaren uppger sig tillhöra terrororganisationen IS.
12.36
Enligt uppgifter från polisen till le Figaro befaras en eller två personer ha dödats.
12.37
– Vi befarar tyvärr dödsfall, men vi kan inte skicka in någon läkare till platsen för att kontrollera detta, säger polisbefälet Jean-Valéry Letterman till nyhetsbyrån AFP.
12.38
Har ni information om vilken typ av skjutvapen gärningsmannen har tillgång till?
Enligt polisuppgifter rör det sig om ett handeldvapen som användes vid skottlossningen mot poliserna, men det det finns inga uppgifter om vad den misstänkte gisslantagaren ska vara beväpnad med.
12.40
Flera medier rapporter nu om att polisen talar om ett dödsfall, men vi vill betona att polisen samtidigt säger sig befara det, då man inte har kunnat gå in på området för att bekräfta detta.
12.41
Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb är på väg till Trèbes med anledning av händelseutvecklingen.
12.41
Premiärminister Edouard Philippe har i ett uttalande talat om en ”allvarlig situation”.
12.42
Åklagarmyndigheten har inlett en utredning om terrorbrott.
12.44
Borgmästaren i Trèbes, Eric Ménassi, uppger nu att den misstänkta gärningsmannen ska vara själv kvar inne i stormarknaden.
12.45
Fler och fler trovärdiga franska medier rapporterar nu om att de fått bekräftelse från poliskällor om att en person ska vara död.
12.45
Men det är alltså inte bekräftat i något officiellt uttalande.
12.46
En mycket stor polisinsats pågår just nu i området. Vittnen talar om hundratals poliser på plats. Även tre helikoptrar ska cirkulera över området.
12.56
Pågår det fortfarande gisslandrama?
@Stefan - Händelsen pågår fortfarande, men det är oklart om det befinner sig några ur gisslan kvar i butiken.
13.04
Vi kan förtydliga att angreppet mot poliserna under förmiddagen ska ha skett i staden Carcassone, och gisslantagandet sedan skett i närliggande Trèbes.
13.04
Det finns alltså ingen officiell bekräftelse på att händelserna hänger samman, men det anses troligt.
13.05
Polisuppgifter gör nu gällande att två personer ska ha dödats.
13.05
ÅTERIGEN: Detta har inte bekräftats i ett officiellt uttalande.
13.06
Vet man i vilken händelse personen dog i, Carcassone eller Trébes?
@Jonathan - Om uppgifterna stämmer gäller det gisslantagandet i Trèbes
13.09
Premiärminister Edouard Philippe höll för en liten stund sedan ett kort uttalande för pressen. Han kom inte med några nya uppgifter, men bekräftade att insatsen fortfarande pågår och att ”allt tyder på att det rör sig om ett terrorattentat”.
13.09
Som sagt har åklagare i Paris också redan inlett en utredning om bland annat terrorbrott.
13.10
Hur går det för polisen som blev skjuten?
@Casper - De uppgifter vi har är att han blev omhändertagen av sina kollegor och togs till sjukhus för vård. Det finns inga mer exakta uppgifter om skadeläget, men med tanke på informationsflödet lär det inte röra sig om livshotade skador.
Ser nu bekräftelse på att hans skador just inte ska vara livshotande.
13.14
Apropå uppgifter om dödssiffror, premiärminister Edouard Philippe har också själv betonat att det är alldeles för tidigt för att uttala sig om hur många som ska ha skadats eller dödats.
13.14
Philippe säger sig hålla tät kontakt med president Emmauel Macron, som själv ännu inte har uttalat sig kring händelsen.
13.17
Den misstänkta gärningsmannen uppges enligt poliskällor vara beväpnad med kniv, pistol och ett antal granater. Detta enligt uppgift till nyhetsbrån AFP.
13.20
Det kommer en hel del frågor om hur många som ska vara tagna som gisslan. Tyvärr har varken vi eller andra medier ett klart svar på det. Medieuppgifter talar om mellan två och åtta, men det kan vara fler eller färre. Stadens borgmästare har talat om att det inte längre finns någon annan kvar i byggnaden utöver gärningsmannen, men polisen har inte bekräftat det.
13.25
Franska public service, France Info, talar om att man ska ha fått polisuppgifter om den misstänkta gisslantagarens identitet. Han, en man, ska ha varit känd av fransk underrättelsetjänst och varit stämplad med en så kallade ”fiche S”, det vill säga att han sågs som ett möjligt hot mot republikens säkerhet.
13.28
Till kanalen Europe 1 talar en talesperson för det franska polisfacket om att han ser en tydlig koppling mellan skottlossningen mot poliserna och gisslantagandet.
13.29
Mellan Carcassone, där poliserna besköts, och Trèbes, där gisslandramat pågår, är det ungefär 5 kilometer.
 
13.31
– Vi befinner oss i ett terrorskeende: Den här mannen ha först försökt döda poliser och sedan angripit en av de enklaste målen, en stormarknad ute på landet, säger polisfackets Yves Lefebvre till Europe1.
13.34
Den franska tv-kanalen BFMTV uppger nu, med hänvisning till en anonym källa, att gisslantagaren ska ha begärt att Salah Abdeslam ska friges.
13.39
Abdelsam sitter häktad sedan han greps i Bryssel den 18 mars 2016, och rättegången mot honom inleddes tidigare i år.
13.40
Vi vill betona att detta INTE är bekräftat, alltså att gärningsmannen krävt Abdeslams frigivning.
13.40
Har dom dödat gärningsmannen?
@Rolle - Nej, gisslandramat pågår ännu.
13.43
NYTT: Bilen som användes vid angreppet mot polisen i Carcassone har nu hittats på parkeringen utanför stormarknaden i Trèbes där gisslandramat pågår. Detta enligt polisuppgifter till France 2, en tv-kanal inom fransk public service.
13.44
Detta gör att det blir än troligare att de två händelserna ska vara sammanlänkade.
13.51
Hur svårt kan det vara att se hur många som är gisslan. Finns det inte övervakningskameror på köpmarknaden?
@John - Det vet tyvärr inte jag. Det är möjligt, men det är i så fall oklart om polis eller lokal media skulle ha tillgång till dessa. Om polisen har det är det inte heller säkert att det vill släppa den informationen.
13.51
Fler franska medier säger sig nu ha källor som bekräftar kravet på frisläppandet av Abdeslam. Det är fortfarande inte bekräftat från officiellt håll.
14.02
Frankrikes president Emmanuel Macron väntas göra ett uttalande inom kort, från Bryssel där han just nu befinner sig på det pågående EU-toppmötet.
14.03
Till alla som följer oss: Tack för att ni är med oss och för alla frågor som kommer in. Tyvärr kan vi inte ge klara svar på allt. Vi gör vårt allra bästa för att söka officiella bekräftelser på vad som har skett och sagts kring det pågående gisslandramat.
14.05
Det förekommer just nu väldigt många olika uppgifter i franska och andra medier gällande vad som hänt, skade- och dödssiffror och hur många som ska tagits som gisslan, och vi försöker få en så samlad bild som möjligt innan vi vidarebefordrar oklara uppgifter.
14.06
Det inlägget som är fäst överst här håller vi alltid uppdaterad med en sammanfattning av de viktigaste uppgifterna i sammanhanget.
14.10
Nu kommer franska inrikesdepartementet med en uppdatering av skadeläget, med betoning på att det rör sig om preliminära siffror:
  • Två personer har dödats
  • Ytterligare tre personer har skadats, varav en mycket allvarligt
14.10
Inrikesdepartementet betonar alltså att dessa siffror är preliminära, och man befarar att siffrorna kan stiga.
14.11
Därmed bekräftas alltså två dödsfall i gisslandramat.
14.14
François Molins, åklagare vid antiterrorenheten i Paris, är på väg till Trèbes, uppger åklagarmyndigheten.
14.16
France 2:s reporter på plats beskriver en ödslig tystnad och ett påtagligt lugn just nu i Trèbes, samtidigt som gisslandramat fortfarande pågår.
14.18
Stämningen beskrivs som ”väldigt lugn” men en ”ganska diskret” polisnärvaro kring butiken.
14.20
18 till 20 bilar ska stå på parkeringen runt butiken, och det finns enligt reportern inget som syns röra sig varken inuti eller utanför byggnaden.
14.23
– Inte en själ rör sig här, det är inte en rörelse, inte ett ljud. Det är en absolut tystnad som råder över området, säger France Infos reporter.
14.24
Att anmärka är dock såklart att reportern hålls utanför det av polisen avspärrade området kring butiken där gisslandramat pågår.
14.39
Enligt Le Figaro, som hänvisar till en representant för polisfacket SGP, ska en trejde person ha dött av ett skott i huvudet i Carcassone.
14.44
Personen som dog av ett skott i huvudet i Carcassone uppges ha varit en bilförare.
14.47
Nyhetsbyrån AFP gör gällande att det rör sig om tre separata attacker. Detaljerna är fortfarande oklara i nuläget, men den bilförare som sköts ihjäl i Carcassone kan vara en separat attack utöver skotten mot poliserna.
14.47
Nu uppger nyhetsbyrån AFP att gärningsmannen i gisslandramat skjutits ihjäl av polis.
14.51
Fem minuter innan uppgiften om att gärningsmannen skjutits ihjäl skrev AFP att en polisman hölls som gisslan, och att de övriga gisslantagna släppts.
14.54
Den franske inrikesministern bekräftar på Twitter att gisslantagaren skjutits ihjäl.
14.58
Frankrikes president Emmanuel Macron säger att alla tillgängliga bevis tyder på att gisslantagningen och skottlossningarna var terrorattacker.
15.04
Gärningsmannen ska först ha kapat en bil i Carcassone. I samband med det dödade han en passagerare i bilen och skadade föraren. Därefter ska han ha följt efter de fyra poliserna, skjutit mot dem, och sedan fortsatt till stormarknaden där han tog gisslan. En person dog alltså i samband med bilrånet, och två i samband med gisslantagningen. Detta enligt Le Figaro, med hänvisning till AFP.
15.09
En polisman som skadades i gisslandramat bytte frivilligt plats med en gisslantagen kvinna i stormarknaden, enligt flera franska medier.
15.13
Flera franska medier rapporterar följande: en person dödades i samband med en bilkapning, och två i samband med gisslantagningen.
Hittills har endast två dödsfall bekräftats officiellt.
15.15
Hade gärningsmannen licens på vapnet eller var det ett illegalt, oregistrerat vapen?
Vi vet ännu inte vilken typ av vapen som använts.
15.17
Tre poliser skadades under insatsen vid stormarknaden, skriver Le Figaro.
15.29
Den franske inrikesministern bekräftar nu att gärningsmannen dödat tre personer.
15.36
Den franske inrikesministern, som håller pressträff, beskriver gärningsmannen som en radikaliserad småtjuv som stod under polisbevakning.
15.41
Gärningsmannen tros ha agerat ensam, enligt inrikesministern.
15.43
Gärningsmannen är namngiven som 26-årige Redouane Lakdim. Han kommer från Carcassonne, där attackerna inleddes. Han var känd för polis för småbrott och droginnehav.
– Han var känd för småbrott. Vi har övervakat honom och trodde inte att det förelåg någon radikalisering, säger inrikesminister Gerard Collomb.
15.47
"Ett dussintal" personer ska ha skadats av gärningsmannen, utöver de tre dödsoffren, uppger nyhetsbyrån AP.
15.49
Inrikesministern bekräftar att gärningsmannen Lakdim krävde Salah Abdeslams frigivning.
15.53
IS har tagit på sig attacken via ett propagandaorgan.
15.54
Den 45-årige polisman som frivilligt bytte plats med en gisslantagen kvinna är allvarligt skadad.
15.59
Lakdim ska ha skrikit "Allahu akbar" i samband med gisslantagningen, enligt borgmästaren i Trèbes.
16.04
Enligt AFP (https://www.afp.com/en/news/23/three-dead-france-suspected-jihadist-shooting-spree-doc-1318un4) så var han även beväpnad med granater. Stämmer detta?
Vittnesuppgifter gör gällande att han var beväpnad med knivar, granater och en pistol. Detta har ännu inte bekräftats officiellt.
16.06
De sägs att gisslantagaren, är neutraliserad. Är gisslandramat över för den här gången?
Ja.
16.10
Nu avslutar vi denna liverapportering. Tack för att ni följt oss!
Följ vår fortsatta rapportering om attackerna på www.svt.se