SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 5

Detta händer i dag:
  • Fortsatta förhör med vittnen.
Detta har hänt:
  • Kim Walls dödsorsak har inte kunnat fastslås - man har hittat spår av både skärsår och kvävning. Madsen fortsätter att neka till mord men har erkänt oaktsamhetsbrott.
  • Peter Madsen har inte velat svara på varför han styckat kroppen. Han svarar heller inte på varför det fanns stick på Kim Walls könsdelar.
  • Enligt rättsläkaren stämmer inte Peter Madsens förklaringar till Kim Walls död.
  • Enligt den psykologiska undersökningen framstår Peter Madsen som svårt sexuellt avvikande med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.
  • Det är förbjudet att filma eller ta upp ljud inne i rättssalen.
  • SVT försöker rapportera så utförligt som möjligt från rättegången. Vissa detaljer utelämnas av publicistiska skäl.
  • Domen avkunnas 25 april.
09.02
I dag fortsätter rättegången mot Peter Madsen med ytterligare vittnesförhör. Mina danska kollegor säger att nio vittnen ska höras i rätten i dag. Vi vet inte om det blir stängda dörrar under något eller några av vittnesförhören. Dagens förhandling sker i rättssal 60 i Köpenhamns byrett, den sal som vi har sett på bild tidigare i rapporteringen.
09.05
Rättegången hålls i den här salen.
 
09.09
Vi har nu kommit en tredjedel in i rättegången. Fyra förhandlingsdagar är avklarade, åtta återstår. I fredags var Peter Madsen klädd i kavaj. De tidigare dagarna har han haft t-shirt och mjukisbyxor på sig.
09.18
Klockorna i Köpenhamns rådhus har precis slagit. De slår varje kvart och man hör klangen i rättssalen. Rådhuset ligger i närheten. Madsens advokaten Betina Hald Engmark och specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen är på plats i rättssalen. Peter Madsen har ännu inte förts in i salen.
09.24
Hittills har tio vittnen av totalt 37 vittnen hörts. Rättsläkaren, pojkvännen, en läkare och en radiokommunikatör från räddningshelikoptern, en privatperson som plockade upp Peter Madsen från den sjunkande ubåten, en väninna, två praktikanter, en sjöman och ett vittne som förhördes bakom stängda dörrar, troligen en älskarinna till Madsen.
09.29
Det finns tre stafflin uppställda i rättssalen med stora kartor där man märkt ut ubåtens färdväg 10-11 augusti och var i Öresund fynden av kroppsdelar och verktyg gjordes. På ett stativ sitter en stor teveskärm som används för att visa bilder och filmer ur förundersökningen.
09.30
Nu kommer Peter Madsen in i rättssalen klädd i kavaj.
09.31
"God dag, varsågod och sitt", säger domaren. Dagens första vittne blir en person där åklagaren önskar namngivningsförbud.
09.35
Det handlar om en kvinna som haft en sexuell relation med Peter Madsen.
09.40
Hon lärde känna Peter Madsen för tio år sedan men har inte haft någon kontakt med honom de senaste åren. De har experimenterat med strypsex en gång där Peter Madsen ska ha tagit tag om hennes hals, berättar hon. De har också haft sex i ubåten.
09.42
På frågor från advokaten berättar vittnet att både hon och Peter Madsen ville ha strypsex.
09.49
Nytt vittne. Också en kvinna. Åklagaren kräver namngivningsförbud. Det rör sig om ytterligare en kvinna som haft en sexuell relation med Peter Madsen.
10.00
De har varit på olika swingerklubbar med sadomasochistisk inriktning. Enligt Danmark Radios rapportering ska Peter Madsen där ha fungerat som en säkerhetslina för kvinnan.
10.04
När kommer åklagaren att ställa frågor till vittnena?
@JAG - Det är alltid åklagaren som börjar att fråga ut vittnet. Därefter får advokaten ställa frågor.
10.08
Vittnet uppger att Peter Madsen har deltagit i porrfilmsinspelningar.
10.13
SVT försöker rapportera så utförligt som möjligt från rättegången. Vissa detaljer utelämnas av publicistiska skäl.
10.14
Peter Madsen har använt uttrycket "pervers" om sig själv, i sms till kvinnan.
10.16
"Vi har pratat om döden", säger kvinnan men menar att Peter Madsen inte gett uttryck för dödsfascination, något som ett tidigare vittne berättat om.
10.25
Peter Madsen stod för ytterligheter, rörde sig mot det extrema, menar hon. Ett annat vittne har berättat för henne om att Peter Madsen ville göra en film av ett riktigt mord.
10.26
På vilket sätt ”deltagit” i porrfilmsinspelningar. Aktivt eller passivt ex. sett på när någon varit våldsam?
@JAG - Jag uppfattade inte att åklagaren beskrev det närmare.
10.30
Kan Madsen ha filmat Kims död? Därför som mobil telefonen är ”gömd”?
@JAG - Det vet vi inget om. Det är inget som har framkommit under rättegången.
10.32
Peter Madsen har aldrig varit aggressiv mot henne, uppger vittnet på direkt fråga från advokaten.
10.36
Jag följer både er och dansk liverapportering och tycker ni är sparsamma med kommentarer, exempelvis då vittnet beskrev porrfilmen som Madsen medverkat i som "lugn" och ni svarar här till JAG att åklagaren inte beskrev det närmre. Är det saker som försvinner i översättningen?
@anonym - Danskarna är utförligare i sin rapportering, delvis för att det är deras modersmål som pratas i rätten. Jag måste översätta. Därför kan det finnas saker som jag inte hinner uppfatta.
10.37
att ni avstår från att rapportera vissa saker ”av publicistiska skäl” betyder det att det är helt enkelt för hemska saker, eller vad baseras beslutet på?
@lars - Det beror på flera olika saker. Ibland berättar vi mer detaljerat och det beror på åklagarens bevisföring för att få en fällande dom. I andra fall rapporterar vi inte för att detaljerna inte tillför något mer än vad som redan har rapporterats. Sedan har domaren (enligt dansk lag) meddelat att i vissa fall får inte vittnens identitet avslöjas och då måste vi vara extra försiktiga. Sist men inte minst, så har vi våra egna pressetiska regler att följa efter.
10.43
Vittnet beskriver Peter Madsen som "manisk" i förhållande till sitt arbete och sitt liv, men inte i förhållande till sex.
10.46
Nu är vittnesmålet avslutas och rätten tar en kort paus. Vittnet drar en huva över huvudet och lämnar salen.
10.57
Det är mycket fokus på Peter Madsens sexualitet. Det kan tyckas snaskigt och integritetskränkande att rapportera detaljer om sexuella preferenser men har en relevans i rättsprocessen, eftersom åklagaren menar att Madsen har begått sexualbrott och mord.
10.58
Nu tar ett manligt vittne plats i rättssalen. Återigen krav på namngivningsförbud. Enligt åklagaren är det en "frivillig på verkstaden".
11.06
Han har känt Peter Madsen i drygt tio år. Det var en person som han såg upp till. Han förhörs om Peter Madsens dator. Han har blivit ombedd att fixa grejer på Peter Madsens dator. Det låg en video av mycket dålig kvalité på datorn. Videon föreställde en halshuggning.
11.11
Peter Madsen har inte berättat så mycket om sin sexualitet för vittnet. Men Madsen var "sugardaddy" åt en ung flicka.
11.17
Han har varit ute och seglat med ubåten och har själv upplevt undertryck i ubåten. Åklagaren citerar ur polisförhör där vittnet sagt att motorn skulle behöva köras i en halvtimme för att risk för kolmonoxidförgiftning skulle uppstå.
11.18
Ett nytt vittne har tagit plats.
11.20
Han är fysiker och "frivillig" på Raketmadsens Rumlaboratorium sedan flera år tillbaka. Det har varit "fantastiskt inspirerande". Peter Madsen har varit "motiverande".
11.23
"Peter var fascinerad av många saker", säger vittnet. Andravärldskrigsteknologi och rollspel till exempel.
11.30
Turen till Bornholm blev inställd onsdag 9 augusti. Vittnet var på Rumlaboratoriet den dagen. Han fick veta det genom Peter Madsen. "Ekonomin var som den alltid var, alla pengar som kom in blev förbrukade". Turen på Bornholm hade inneburit en utgift. Madsen var delvis lättad över turen till Bornholm blev inställd.
11.33
Vittnet känner inte till om det skulle byggas något ombord på ubåten. Det handlar då om det fanns någon förklaring till att en såg togs ombord på ubåten.
11.35
Han får också frågor om rörbitar och spännband. Rörbitarna minns vittnet inte att han skulle ha sett i ubåten. Spännbanden har han inte heller sett i ubåten.
11.37
Nu visar åklagaren skruvmejlseln som är cirka en halv meter lång. "Jag har aldrig sett en så lång skruvmejsel", säger vittnet.
11.39
Den gröna vattenslangen såg han inte heller i ubåten när han var där 9 augusti.
11.45
Är skruvmejseln tillverkad av Madsen?
@JAG - Det finns inga tecken på det. Skruvmejslar av motsvarande storlek finns att köpa i handeln. Jag såg en i en katalog där bladet var 40 cm. Lägg till skaftet på cirka 10 cm så blir mejseln en halv meter.
11.51
Vittnet berättar att undertryck kan skapas i ubåten. Luften kan bli för tunn.
12.00
Han beskriver Peter Madsen som en mycket ovanlig människa. Han har aldrig sett några våldstendenser hos Peter Madsen.
12.11
Enligt vittnet kan man öppna en ventil, för att få in luft, om det uppstår undertryck i ubåten. Ventilen kan öppnas inifrån. Vittnet får gå fram och visa rätten på en bild. Både åklagaren, advokaten och Peter Madsen går fram och tittar. Därefter tar rätten lunchrast.
12.21
Vi passar också på att ta en paus och återkommer cirka klockan 13.
12.44
Är skruvmejseln en misstänkt mordvapen? Eller hur kommer den in i händelsen?
@Elin - Åklagaren hävdar att en tillspetsad skruvmejsel kan ha använts för att skada Kim Wall.
12.47
Hur reagerar Madsen, ser han direkt på vittnena eller undviker han ”ögonkontakt”?
@JAG - Ibland har Madsen tittat på vittnena. Ibland har han tittat ned i sina papper. Jag upplever inte att han undviker ögonkontakt med vittnena. Vid något tillfälle nickade han när ett av vittnena berättade. Det handlade tekniska om detaljer på ubåten.
13.04
Vi väntar på att förhandlingen ska återupptas efter lunchpausen. Man ligger lite efter i tidsschemat. Fyra vittnen har förhörts under förmiddagen.
13.13
Hur skulle ni beskriva stämningen i rättssalen?
@David - Tyst, koncentrerad och sammanbiten.
13.15
Ännu ett vittne hämtas in. En man, en bekant till Peter Madsen.
13.27
Han berättar om en episod, på en julefrokost, alltså en jullunch. Det handlade om ett våldsamt klipp som Peter Madsen skulle ha visat vittnet. Händelsen ska ha inträffat 2004.
13.29
Men han har inte själv sett Peter Madsen vara våldsam.
13.32
Ett nytt vittne, från sjöfartsstyrelsen sitter nu vid vittnesbordet. Det handlar om att Madsen ska ha seglat på ett farligt sätt med ubåten.
13.37
Kryssningsfartyget Aidabella ska ha tvingats ändra kurs för att undvika ubåten som färdades i Drogdenrännan, alltså farleden genom Öresund. Peter Madsen är åtalad för att ha utsatt andra fartyg och besättningsmedlemmar för fara när han körde ubåten 10 augusti.
13.40
Dessutom ska ubåten ha passerat 30 meter framför lastfartyget Ternvag. I förra veckan vittnade en sjöman som sett ubåten.
13.46
Vittnet menar att det uppstod en farlig situation med Aidabella som tvingades ändra kurs. Situationen var farlig för både ombordvarande och för miljön. När det gäller lastfartyget Ternvag var hon cirka fem sekunder från att kollidera med ubåten.
13.51
Det står i er sammanfattning högst upp att Madsen inte velat svara på varför han styckat kroppen. Tidigare uppgav Madsen att han gjorde det för att kunna få ut kroppen från ubåten då det inte gick att få upp den genom tornet på annat sätt. Har han ändrat sig?
@Lars - Madsen har erkänt styckningen. Under rättegången pressade åklagaren honom om hur styckningen gått till, men han ville inte prata om det utan svarade kort: "Det var inget rationellt eller genomtänkt".
13.54
Ternvag hade 450 ton bränsle ombord. Ubåten skulle ha förlist vid en kollision, säger vittnet. Lastfartyget kunde ha kapsejsat och människor skadats.
14.07
Säkerhetsavståndet i en sådan här situation ska vara 800-900 meter, enligt sjöfartsstyrelsen.
14.08
Ett kvinna tar nu plats i rättssalen. Hon har arbetat med en dokumentärfilm om Peter Madsen och hans projekt.
14.14
Hon tyckte det var spännande att han hade ett driv att göra något annorlunda. I juni 2016 fram till sommaren 2017 filmade hon. Hon blev vän med Peter Madsen. Ibland pratade de privat. Han berättade att han hade haft sex ombord på ubåten.
14.23
Det var överraskande för henne att uppskjutningen på Bornholm inte blev av. "Det fanns en frustration", säger hon och syftar på Madsen.  "Man är ensam när man föds och när man dör", ska Peter Madsen ha sagt. Hon filmade och intervjuade på verkstaden 10 augusti.
14.34
Peter Madsen sa till henne att han förmodligen är psykopat. Yttrandet ska ha gjorts 10 augusti. "Sa han något annat?" frågar åklagaren. Vittnet tystnar. Tolken klappar om henne, stryker henne på ryggen, för att trösta. Hon torkar tårarna och får en kopp kaffe av åklagaren innan hon fortsätter. "Han hade svårt att hålla saker för sig själv. Han skulle lära sig att hålla tyst, som om han var huvudmisstänkt i ett mord", säger hon. Ur hans ficka stack det upp en svart föremål som kan ha varit en plånbok eller en fickkniv, samt något orange.
14.38
Nu tio minuters paus.
14.51
Ytterligare en kvinna ska vittna.
14.53
Hon har känt Peter Madsen i mer än tolv år. Hon har haft ett sexuellt förhållande med honom.
14.55
Hon har haft sex med honom i ubåten men inte varit bunden. Han har inte visat något intresse för det. Hon har aldrig upplevt honom som våldsam, utan upplever honom som empatisk.
14.59
Peter Madsen ler förnöjt när hon berättar om att han har tillfredställt sina partners sexuella fantasier.
15.06
Vittnet menar att Peter Madsen tog illa vid sig av våld mot kvinnor.
15.09
Det var tänkt att de två skulle segla ut med ubåten på fredag 11 augusti, men då var ubåten försvunnen.
15.10
Peter Madsen gör ett hjärta med händerna åt vittnet när hon har satt sig på åhörarplats efter avslutat vittnesförhör.
15.25
Dagens sista vittne är en kvinna som ska vittna om en händelse i juni 2017 när hon mötte Peter Madsen. Hon fick veta hur hon skulle öppna tornluckan men den sög sig fast av trycket i båten. Madsen sa till henne att han nästan hade dödat henne och att hon skulle ha kunnat dö inom 20 minuter.
15.27
Nu är dagens förhandling avslutad. Jag ska strax försöka sammanfatta men måste lämna byggnaden först eftersom byretten stänger för i dag.
15.48
I dag har flera av Peter Madsens älskarinnor trätt fram och berättat om sina relationer med honom. Ingen av dem har vittnat om att de ofrivilligt utsatts för sexuellt våld, övergrepp, från hans sida. En kvinna har berättat att de har experimenterat med strypsex, men det ska närmast ha skett på hennes initiativ. Peter Madsen har tidigare sagt att han själv inte har varit särskilt intresserad av sadomasochistiska lekar, utan har gått med på sådant när hans sexpartners velat.
 
Dock finns det ett vittnesförhör som vi inte vet något om. Det är ett förhör som skedde bakom stängda dörrar i förra veckan. Vi vet ingenting om vad den personen berättade.
 
I dag berättade också en dokumentärfilmare som intervjuade Peter Madsen 10 augusti om hur han ville bli bättre på att hålla tyst, som om han var huvudmisstänkt i ett mord. Det skedde på eftermiddagen samma dag som han åkte ut med Kim Wall. Dokumentärfilmaren var djupt skakad. Hon observerade också att han hade något orange i fickan när hon intervjuade honom. I målet figurerar orange spännband som kan ha använts för att binda Kim Wall, menar åklagaren.
 
I morgon bitti fortsätter vi att följa rättegången.
 
15.54
Vad står på morgondagens agenda? Vilka ska höras, expertutlåtanden etc?
@David - Fortsatta vittnesförhör. Vi vet inte vilka.
16.01
Vi stänger liverapporteringen för i dag. Är tillbaka i morgon bitti igen. Tack för att ni följde oss!