SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 6

Detta händer i dag:
  • Fortsatta förhör med vittnen.
Detta har hänt:
  • Kim Walls dödsorsak har inte kunnat fastslås - man har hittat spår av både skärsår och kvävning. Madsen fortsätter att neka till mord men har erkänt oaktsamhetsbrott.
  • Peter Madsen har inte velat svara på varför han styckat kroppen. Han svarar heller inte på varför det fanns stick i Kim Walls underliv.
  • Enligt rättsläkaren stämmer inte Peter Madsens förklaringar till Kim Walls död.
  • Enligt den psykologiska undersökningen framstår Peter Madsen som svårt sexuellt avvikande med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.
  • Det är förbjudet att filma eller ta upp ljud inne i rättssalen.
  • SVT försöker rapportera så utförligt som möjligt från rättegången. Vissa detaljer utelämnas av publicistiska skäl.
  • Domen avkunnas 25 april.
09.12
I dag är det sjätte förhandlingsdagen av tolv i Köpenhamns byrett. Vi är alltså ungefär halvvägs in i målet. Förmodligen har lite mer än hälften klarats av eftersom domen avkunnas den sista dagen och schemat innehåller en reservdag. Dagens förhandling sker i rättssal 60 och innehåller fortsatta vittnesförhör.
09.18
I går hördes flera kvinnor som haft sexuella förhållanden med den åtalade Peter Madsen. Vittnesmålen visar att Madsen har rört sig i sadomasochistiska kretsar, men hittills inga vittnesmål som visar att Peter Madsen har utsatt någon för ett våld, som de inte har varit med på eller velat. Dock ska noteras att ett vittnesmål har skett bakom stängda dörrar och där vet vi ingenting om vad den personen har berättat.
09.20
Rättegången hålls alltså i den här salen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle eftersom det är förbjudet att fotografera, filma eller ta upp ljud inne i rättssalen under tiden rättegången pågår.
 
09.24
Rätten har beslutat om en del begränsningar i rapporteringen. När de gäller flera av vittnesmålen råder namngivningsförbud och förbud att publicera detaljer som gör att vittnena kan identifieras. För oss som bevakar rättegången är namngivningsförbud att föredra framför stängda dörrar som är alternativet. Om det råder stängda dörrar vet vi ingenting om det som kommer fram. Så ser förutsättningarna ut.
09.26
Nu förs Peter Madsen in i rättssalen, klädd i kavaj. De senaste dagarna har han haft kavaj medan han de första dagarna var klädd i t-shirt och mjukisbyxor.
09.30
I dag väntas många vittnesförhör. Enligt Danmarks Radio är elva vittnesförhör inplanerade.
09.34
Vtttnet kommer in. Det är en kvinna som har en stödperson med sig.
09.36
Hon har anknytning till Raketmadsen Rumlaboratorium. Hon hjälpte till där med olika saker. Hon har varit ute och seglat med ubåten en gång.
09.37
Hon gjorde ubåten ren inför den planerade färden till Bornholm, tillsammans med en praktikant som tidigare har vittnat.
09.37
Det användes ingen vattenslang vid rengöringen, utan en hink med vatten, berättar hon.
09.40
Hon märkte att Peter Madsen var stressad vid tidpunkten för att turen till Bornholm ställdes in. En gång har Peter Madsen frågat om hon ville följa med ut i ubåten, det var i juni månad. Hon fick frågan via sms, tror hon.
09.44
Hon har inte sett någon grön vattenslang ombord på ubåten. Hon har sett en påse med rörbitar på verkstaden, men aldrig i ubåten. Spännband har hon sett i ubåten däremot. Två, tre stycken har använts. Något av dem har varit orange. Men något blått spännband av den typ som åklagaren tror att Kim Wall har bundits med, har vittnet inte sett.
09.49
Hon har sett att stegarna inne i ubåten har varit nedmonterade, men hon har aldrig sett att stegarna varit fastspända med spännband. Hon har inte hört talas om att det skulle göras något byggarbete med trä nere i ubåten. Hon har ingen förklaring till att Madsen tog med sig en träsåg och en fogsvans ned i ubåten den 10 augusti.
09.53
Nu är det advokaten som förhör vittnet. Den gång som vittnet var ute med ubåten var det en annan tjej med. Turen varade en halv dag.
09.56
Vad innebär stödperson, jurist/psykolog?
@JAG - Det kan också vara en vän. Det har inte uttalats vem stödpersonen är.
10.00
Vittnet får frågan av advokaten om det verkligen var så att Peter Madsen har erbjudit henne att segla ensam med honom på ubåten i juni. Hon kan inte minnas att det har uttalats.
10.02
Åklagaren tar upp att vittnet tidigare har uppgett i polisförhör att hon skulle ut och segla ensam med Peter Madsen.
10.05
Vittnesmålet är avslutat. Ett nytt vittne kommer in. Också en kvinna.
10.09
Hon var i området runt Refshaleön 13 maj förra året. Hon gick förbi ubåten. Det stod utländska turister och pratade med Peter Madsen. De tyckte det var spännande. Hon fick en rundvisning på ubåten av Peter Madsen. Han berättade att han ibland åker på turer med ubåten.
10.11
Peter Madsen tog senare kontakt med henne och hennes väninna. Han frågade om de ville ut och segla. Så sent som i slutet av juli tog han kontakt.
10.12
Hon tyckte det var underligt att han tog kontakt flera månader efter att de hade pratat med honom.
10.13
Hon tyckte det var märkligt att han vände sig till enbart henne, eftersom han tidigare hade kommunicerat med både henne och hennes väninna.
10.16
Sista kontakten skedde i augusti, några dagar innan Peter Madsen åkte ut med Kim Wall.
10.22
Tog polisen prov på blodet på Madsens näsa som syns på bilden?
@Lasse - Blodet som han hade på näsan när han greps kom från Kim Wall.
10.22
Ett nytt vittne kommer in. Det är en man.
10.24
Åklagaren ber pressen att inte namnge vittnet.
10.29
Han har varit medlem i samma förening som Peter Madsen. De har haft något som skämtsamt kallades "crime night". Det utspelade sig för tio år sedan. Ämnet som Peter Madsen valde var hur man kan göra sig av med ett lik så att ett brott inte blir uppdagat. Det är vittnets minnesbild att det var Peter Madsen som valde ämnet.
10.31
Peter Madsen var emot elektronik ombord och seglade inte med gps, enligt vittnet.
10.42
Har Madsen angett något skäl till varför han styckade kroppen istället för att följa protokoll och kontakta myndigheter och sådant? Vilket ju är vad man normalt gör när det skett en olycka.
@Susanne - Det han har sagt är att han "ville begrava henne till sjöss för att ge en värdig begravning". På frågan varför han gjorde det så svarade han: "Det var inget rationellt eller genomtänkt".
Han gav liknande svar på varför han inte slog larm, att han inte agerade rationellt.
10.43
Vittnet är lite svävande när det gäller hur tydlig hans minnesbild egentligen är. Det gäller alltså vem som valde ämnet för kvällens diskussion, Peter Madsen eller någon annan. Han menar att det är en historia som har berättats flera gånger om. Nu tar rätten 20 minuters paus. Vittnesförhören har gått snabbare än rätten räknade med.
10.44
Vid vilken tid slutar det i dag?
@MIG - 15.30 brukar vara sluttiden varje dag, men ibland drar man över. Vid något tillfälle höll man på till efter klockan 16.
10.49
Har Madsen gett någon förklaring till varför han ändrat sin historia under förhören?
Det påstods ju bland annat att Kim fått en fallucka I huvudet.
@Rickard - Nej, han har inte gett någon förklaring, utöver att han menar att det var av hänsyn till anhöriga.
10.50
Vittnet var nog tänkt att bli Madsens offer. Nu blev det istället Kim...
@MIG - Det är nog ett av åklagarens syften med vittnesmålet.
10.51
Kommer åklagaren tillslut att fråga om varför han just valde Kim Wall och inte någon annan?
@Johan - Vi får se. Det känns inte som om alla frågor till Peter Madsen är ställda ännu.
10.55
Peter Madsen lättar på kavajen. Han har en svart t-shirt under.
10.58
Det verkar som åklagarens mål med dagens förhandling är att påvisa Madsens karaktär.
10.58
Nu startar det igen efter paus. Åklagaren hämtar in en man. Kraven för ett namngivningsförbud är inte uppfyllda, men åklagaren vädjar till pressen att inte publicera hans namn.
11.07
Mannen känner Peter Madsen sedan flera år. Peter Madsen är bra på att formulera en vision. Vittnet berättar om "science night". Det är den typ av diskussionssammankomster som nämndes av det förra vittnet. Peter Madsen har varit intresserad av många olika saker, bland annat kriminalgåtor.
11.17
Brukar vittnen i rättegångar namnges i media? Jag frågar eftersom ni är noga med att påpeka att det finns ett förbud mot att publicera deras namn.
@Susanne - Det är sällan vittnen namnges i Sverige vilket har sin grund i de pressetiska reglerna. Däremot vet vi vilka vittnena är med anledning av att förundersökningen är offentlig. Men enligt dansk lag är det förbjudet att namnge om domaren säger så. Den lagen finns inte i Sverige.
11.18
Åklagaren läser ur ett polisförhör där det framgår att Peter Madsen ska ha pratat om att Kögebukten är en bra plats att gömma ett lik.
Enligt vittnets uppfattning kan man inte komma in i ubåten utifrån om det har uppstått ett undertryck i ubåten.
11.21
Han har tekniska kunskaper om ubåten, även om de sträcker sig några år tillbaka i tiden.
11.22
Peter Madsen tittar på vittnet när han blir utfrågad om ubåtens tekniska detaljer. Annars har Peter Madsen i dag tittat mycket ned i papperen.
11.25
Nu kommer ett nytt vittne in.
11.27
Det är en man. Han skulle ha kört ubåten Nautilus till Bornholm men fick ett sms från Peter Madsen. Turen blev inställd.
11.34
Han har inte haft någon insyn i Rumlaboratoriets ekonomi. Vittnet har inte känt Peter Madsen närmare, men visste att han hade många kvinnor. Han kan inte ge någon förklaringen till förekomsten av spännband ombord på ubåten.
11.39
Vittnet minns ett samtal med Peter Madsen, där Madsen pratat om att begå det perfekta brottet. Oklart vilken typ av förbrytelse.
11.40
Peter Madsen var förtvivlad över att raketuppskjutningen på Bornholm inte blev av, enligt vittnet.
11.42
Men advokaten ifrågasätter vittnets påstående om hur Peter Madsen reagerade på att resan till Bornholm inte blev av och understryker att vittnet inte själv hade talat med Peter Madsen.
11.51
På fråga från advokaten minns vittnet inte exakt när han senast var ombord på ubåten, men det ska ha varit någon gång i juni.
11.54
Han kan inte se någon rimlig förklaring till spännband ombord. Han har inte heller sett en lång skruvmejlsel av den sort som åklagaren hävdar har använts för att skada Kim Wall.
11.55
En kvinna tar nu plats vid vittnesbordet som kallats in på advokatens begäran.
11.58
Hon observerade ubåten på väg ut. Hon minns en kvinna som stod i kamera i tornet. Och en man som kom upp i tornet.
11.58
Kim Walls föräldrar är på plats i rättssalen och följer förhören i dag.
12.00
Nu tar rätten en timmes lunchpaus. Förhören fortsätter klockan 13.00.
12.06
Så starkt av föräldrarna att vara på plats.Ni sköter rapporteringen utmärkt!!
12.07
Vi passar också på att ta en paus.
12.49
Vet man var i ubåten Kim blev fastspänd?
@Caroline - Åklagaren menar att det har skett i mässen.
12.51
Ett vittne som skulle komma klockan 13.00, kommer inte i dag. Rätten har försökt ändra i schemat så att förhandlingen ändå kan återupptas som planerat klockan 13.00.
12.55
Förhör med vittnen och experter avslutas 4-5 april. Slutplädering 23 april. Varför så lång tid?
@Mia - Det är ett omfattande rättsfall, med många vittnen. Sådant tar tid. Det är heller inte förhandling varje dag. Rättegången inleddes 8 mars och fortsatte 21 mars.
13.00
Finns det spår av Kims DNA på skruvmejseln som ev använts till att skada henne?
@Cecilia - Skruvmejseln har inte återfunnits. Det är hela tiden en skruvmejlsel av den typ som åklagaren menar har använts, som visas upp.
13.03
Då börjar rättegången efter lunchuppehållet. En man sitter vid vittnesbordet.
13.05
Han är kallad av advokaten. Han var ute och seglade den aktuella dagen. Han såg ubåten.
13.06
Vittnet såg en tjej i orangeröd tröja och talade med Peter Madsen. Det handlar alltså om kvällen 10 augusti när de gick ut med ubåten.
13.08
Vittnets båt seglar förbi tornet. Kim Wall tog bilder av vittnets båt. Vittnet fotograferade ubåten. Kim Wall verkade lugn, säger han.
13.09
Liksom det förra vittnesmålet strax före lunch, ska det här vittnesmålet bekräfta advokatens bild att det var god stämning på ubåten.
13.10
Domaren ber advokaten och åklagaren läsa ett dokument. Vi vet inte vad det gäller.
13.14
Åklagaren Jakob Buch-Jepsen pratar nu om den återskapade trafiken på Peter Madsens mobiltelefon. Tidigare har en film spelats upp för rätten där en kvinna får halsen avskuren.
13.18
Han går igenom olika sökningar på filmklipp som gjorts från Peter Madsens telefon. Nu ska han visa en film för rättens ledamöter.
13.28
Nu ska han visa en annan film där en kvinna får huvudet avhugget.
13.30
Åklagaren visar också ett klipp där en kvinna bränns levande.
13.35
Det fortsätter med hemska filmer, nu visas en animerad film där två kvinnor halshuggs.
Fler liknande filmer visas upp.
13.44
"Jag tror vi tar tio minuters paus", säger rättens ordförande när åklagaren vill köra på med ytterligare en film.
13.51
Varför censureras Ylvas beskrivning av filmerna som visas i rätten? Är det inte en del av bevisningen mot PM, att det är ganska mycket värre än "hemska filmer" som han sökt efter?
@Frågetecken - Av publicistiska skäl vill vi inte gå in på exakta detaljer av vad filmerna innehåller. Ylva skriver till exempel att en kvinna får huvudet avhugget. Vi tycker att det är tillräckligt detaljerat.
13.53
Nu fortsätter det. Ingen mer filmvisning för tillfället. Istället kallas ett nytt vittne in.
13.54
Han är kallad av advokaten. Han var med i räddningshelikoptern.
13.58
Han talade med Peter Madsen. Han har uppgett i polisförhör att Madsen verkade skakad av situationen. Vittnet bekräftar uppgifterna.
Det handlar alltså om när Peter Madsen hade kommit i land efter att ha räddats från den sjunkande ubåten.
14.00
Ett nytt vittne kallad av advokaten som ber pressen att inte publicera vittnets namn.
14.03
Han har känt Peter Madsen sedan 2002 och varit med i ubåtsprojektet.
14.06
Han beskriver att Peter Madsen intresserade sig för många ämnen. De har tittat på filmer tillsammans men inte våldsfilmer.
14.07
Han har inte upplevt Peter Madsen som våldsam.
14.09
Han har upplevt att Peter Madsen har varit stressad i perioder.
14.14
På frågor från åklagaren svarar vittnet på om Peter Madsen befann sig i sexklubbsmiljöer. Vittnet har även sett en piska på verkstaden, men visste inte om den tillhörde Madsen eller någon kvinna.
14.16
Är det Advokaten i samråd med Madsen som kallar ”sina” vittnen?
@JAG - Det är Madsens advokat. Hon kallar dem hon bedömer kan stärka hennes klient.
14.17
Vittnesförhöret är avslutat. Nu pratar åklagaren återigen om Peter Madsens filmer.
14.20
Åklagaren beskriver vad filmerna som han ville visa innehåller. Det handlar om mycket grovt våld och mord i animerade filmer.
14.22
Åklagaren vill spela upp en riktig film för rätten. Skärmarna som åhörarna kan se riktas åt ett annat håll.
14.25
Det handlar om filmer som hittats på olika externa hårddiskar.
14.26
Åklagaren har spelat upp delar av en film och vill visa ytterligare klipp.
14.27
Den föreställer fyra personer som avrättas genom halshuggning.
14.28
Nu tio sekunders klipp där personer avrättas genom olika metoder.
14.31
Åklagaren vill ställa några frågor till Peter Madsen medan vi ändå väntar på ett vittne. Advokaten säger att det får vänta till imorgon.
14.33
Betyder det att filmerna som spelats upp hittills idag varit animerade allihop?
@Anonym - De filmer som visats för alla i rättssalen har varit animerade. De filmer som enbart visats för rätten har varit riktiga filmer.
14.33
Teckning från tidigare förhör med Madsen. Foto: TT
 
14.35
Hur ser Madsen ut efter de här filmerna? Visar han intresse för dem eller spelar han oberörd?
@Ann - Jag hann inte uppfatta det inledningsvis, för jag fick själv tunnelseende när de här animerade filmerna visades. Nu mot slutet har fler filmer spelats upp för rätten. Jag har inte uppfattat att Peter Madsen har visat några känslouttryck under uppspelningen.
14.38
Nu har ett nytt vittne kommit in, kallat av försvaret. Det är en man, bekant med Peter Madsen sedan många år.
14.43
Han har hjälpt Peter Madsen med ubåten och har varit ute med ubåten många gånger.
14.45
Vet vi om Madsen är tidigare dömd för något?
@Emma - Vad vi vet så är han inte dömd sedan tidigare.
14.47
Vad innebär livstidsstraff i Danmark?
@Viktoria - Tiden kan inte bestämmas förrän efter 12 år. Snittiden i fängelse är 16 år. I Danmark finns även straffet förvaring, det innebär att en person kan vara inlåst på obestämd tid.
14.54
Vittnet menar Peter Madsen har pratat om en hylla. Det var inte ovanligt att Peter Madsen fick idéer om olika saker som borde göras på ubåten. Det här vittnet är det första som bekräftar att det var tal om att bygga hyllor på ubåten. Peter Madsens förklaring till att det fanns en såg ombord var alltså att det skulle byggas hyllor ombord.
14.59
Tack för mycket bra rapportering.
15.01
Nu är det åklagaren tur att ställa några frågor. Vittnet kan inte närmare minnas när de hade talat om att tillverka hyllor, det fanns inga konkreta planer.
15.03
Han kan minnas att han sett en fogsvans med orange skaft, men vet inte om det är den som åklagaren visar bild på. Det träarbete som vittnet har utfört, har han gjort utanför ubåten. Han har aldrig sett en såg ombord på ubåten.
15.06
Vittnet har ingen förklaring till varför Peter Madsen skulle ta med en såg ner i ubåten 10 augusti. Han har inte sett en halv meter lång skruvmejsel varken på ubåten eller verkstaden. Han ser ingen anledning att spetsa skruvmejseln.
15.09
Han har inte sett att blå och orange spännband har använts för att hålla fast föremål i mässen.
15.12
Vi får in många frågor nu. Ylva gör sitt bästa med att svara dessa. Jag sitter inne på redaktionen i Malmö och har inte svaret på flera av era frågor om vad som händer inne i rättssalen.
15.14
Vittnet föreställer sig att det måste vara ganska svårt att komma in i ubåten om det har skapats undertryck inne i ubåten. Han tror inte att man kan utjämna undertrycket utifrån.
15.15
Advokaten understryker att vittnet inte är tekniskt utbildad.
15.19
Nu ska rätten tala om hur man ska förfara med det vittne som inte dök upp i dag. Den offentliga delen av förhandlingen är slut för i dag.
15.19
Jag ska försöka besvara ytterligare frågor men måste först packa ihop mina saker. Vi måste lämna rättssalen.
15.29
Är filmerna som visas något som ska ha funnits på Madsens dator/mobiltelefon/liknande, eller vad är anledningen till att de spelas upp?
@Oscar - Filmerna har hittats på hans dator och olika externa hårddiskar. I vissa fall har han sökt filmerna på mobilen.
15.32
Det har pratats om att det finns en annan lucka i ubåten som har används av dykarna under färden.
Vet man hur och när PM slängde Kim Wall från ubåten? Har man hittat spår av Kim på ubåten?
@NH - Man har hittat spår av Kim Wall ombord på ubåten, en del kläder, hårtestar och koagulerat blod. Jag är inte säker på vilken av de två luckorna som Peter Madsen ska ha dumpat kvarlevorna genom, om han gjorde genom tornluckan eller den andra.
15.34
Kommer man att gå igenom Ubåten ytterligare? Fortfarande saknas ju mobiltelefoner!
@Andre’ - Inget som har sagts i alla fall. Det stämmer att mobiltelefonerna saknas. Polisens tekniker har däremot kunnat spåra sökningar som har gjorts på Peter Madsens telefon.
@Andre’ - Den tekniska undersökningen av ubåten är avslutad. Om mobiltelefonerna legat där borde de ha hittats.
15.34
När filme visas och bildskärmana vänds bort ifrån åhörarna, hörs änd ljudet ifrån filmerna för dem?
@GME - Ja, ljudet från filmerna hörs i rättssalen.
15.41
Usch va fruktansvärt! Bland det värsta jag har hört!
Hur reagerar Madsen och hur reagerar de som arbetar i rättssalen, när filmerna spelas upp? Är det ”vanliga” åhörare som reagerar starkast?
@Analys - De vanliga åhörarna sitter en bit bakom mig, så jag ser inte hur de reagerar. Även rättens ordförande var uppenbart illa berörd och bad åklagaren att vara sparsam med uppvisning av filmer. Det är plågsamt att ta del av våld, även de animerade filmerna som jag har sett innehåller utstuderade och rituella grymheter, förnedring och tortyr som övergår min fattningsförmåga.
15.41
Så fruktansvärt. Har Madsen gett någon förklaring på varför han har den typen av filmer?
@Susanne - Madsen har tidigare förklarat att han blir "emotionellt berörd".
15.46
Men det här måste väl betyda att de verkliga filmerna föreställer olösta/tidigare okända mord? Framgår det om de verkliga filmerna utspelar sig i Norden eller någon annan stans?
@Anonym - Det finns inga indikationer på att filmerna är inspelade i Norden.
15.48
Tack så mycket Ylva. Bra jobbat.
Tack själv för att du har följt rapporteringen.
15.50
Vi fortsätter att bevaka rättegången i morgon med start klockan 9.30. Tack alla som har följt dagens rapportering och kommit med synpunkter och frågor. Fortsätt att följa oss i morgon!