SVT rapporterade · Vad tycker du som är med och betalar?

19.28
Tack för ert engagemang och alla era kommentarer! Nu stänger vi chatten för i dag. I morgon kommer en fortsättning på granskningen. Så missa inte att kolla vår app och våra sändningar då!
19.19
"Kommunikatörer" kallas dom för, men när "kommunikations-direktören" beskriver deras uppgifter så låter det mer som att titeln "propaganda-agenter" och "propaganda-direktör" vore mer passande.
Jag tror inte att kommunikationsdirektören skulle hålla med dig om din beskrivning. Men tack för din kommentar!
19.15
Än en gång har journalister ryckt fakta ur sitt sammanhang. Hur ska man kunna avgöra om siffran är relevant eller inte. Finns inte tillstymmelse till vilja att vara objektiv eller nyanserad. Vad kostar SVT väst per dag, hur många anställda? Skulle kunna finansiera många uitbildningsplatser inklusive bambamat. Glöm inte att ni finansieras av skattemedel även om tvångsavgiften kallas tv-licens.
Ja, det går naturligtvis att även göra reportage om Public service kostnadseffektivitet. Just det här reportaget handlar dock om Göteborgs stads kommunikatörer. Och för att ge dig och andra medborgare någon form av känsla av siffrans relevans har vi jämfört med andra kommuner och myndigheter, vi har jämfört med kostnaden för skolelever, och vi har träffat både en kommunikatör och en kommunikationschef för att de ska få förklara vad pengarna används till. Mer än så kan jag nog inte riktigt göra för att ge människor förutsättningar för att fundera kring den här frågan.
 
Vilket sammanhang är det du saknar?
19.09
Jaha alltså mellan 30-40 000 i månaden gånger 236 det genererar i ganska mycket pengar det ??? Så låt oss säga att det är det höga beloppet som betalas ut så får jag det till 9 milj 440 tusen!!!!! Varje månad!!!!!!
Utöver själva lönekostnaden så tillkommer arbetsgivaravgifter och andra så kallad PO-kostnader. Så månadskostnaden för kommunikatörerna är 12,6 miljoner snarare.
19.02
Alltså, här låter det som att all kommunikation som sker är extern kommunikation riktat till medborgare och journalister. Sanningen är snarast tvärt om - den mesta kommunikationen sker intern och syftar till exempel till att förtydliga processer, kommunicera med personal, och finnas med vid utvecklingsprojekt. Ohederligt att påstå att fler kommunikatörer är kommunens sätt att försöka putsa fasaden utåt - bilden är något mera komplex än vad som försöker påskinas.
Så är det, många kommunikatörer jobbar både riktat inåt i verksamheten och utåt mot medborgarna! 
18.58
Rimligt i förhållande till stadens storlek vore att de 54 uppräknade instanserna hade var sin kommunikatör. De kostar ändå 50-60 tusen var. Lägg pengarna på det som saknas inom skola, vård och äldrevård. Det är min prioritera!
18.56
Får man fråga hur mycket lön 1 kommunikatör har i månaden??
Det ser lite olika ut. Utifrån vad jag sett så tycks lönerna ligga på mellan 30.000 till 40.000, men det skiljer sig såklart mellan informatörer, kommunikatörer och kommunikationschefer.
18.49
Att jobba som kommunikatör är förutom kommunikationsuppgifter också att jobba administrativt. Man bör ställa frågan om staden behöver anställa administratörer som inte kostar så mycket i lön.
Ja, alltså. Till syvene och sist så är det ju upp till Göteborgarna att tycka till om hur stadens skattemedel ska användas. Det gäller inte bara antalet kommunikatörer såklart.
18.48
Hörde jag rätt att i Göteborg finns det fler kommunikatörer än i Stockholm?! Vad motiverar det? Är det ingen i kommunen som tänker att vi medborgare har mycket att kommunicera och informera om?
Så verkar det vara ja. Den förklaring som jag fått från Göteborgs stad är bland annat att man också har fler anställda personer generellt än Stockholms stad, och att man har ett omfattande uppdrag.
18.46
Här sitter Fouad och svarar på frågorna som kommer in.
18.44
Cornelis Wreeswijk sjöng om att han en gång hade en båt, men att den försvann.Fartyget Göteborg "dök" upp för ett tiotal år sedan. Efter att fartyget avseglat till Kina,och återvänt till Sverige så lades det i "malpåse". I Kina uppmärksammade landets president Göteborg. I malpåse innebar att nödvändiga medel saknades..
Inte helt säker på vad du menar här får jag erkänna!
18.42
400 000 kr/dag kostar det att finansiera olika kommunikatörer i Göteborgs kommun. 300 lärare skulle det räcka till. Under ett år. #inteokej
18.39
Vi medborgare är tacksamma för att SVT Väst tar upp denna fråga som vi efterlyst i många år. Om ni inte engagerat er som nu sker hade vi förlorat alt hopp om medborgerlig trygghet och säkerhet i vårt Göteborg. Det är på tiden att det sker räfst och rättarting i vår stad och förhoppningsvis kommer kommunfullmäktige vidta åtgärder för att återställa vårt förlorade hopp om Göteborg, vi har haft tillräckligt med skandaler i Muteborg.
Man frågar sig vad de anställda kommunikatörerna har för restriktioner från sina chefer att till vara pris undvika att svara/bemöta meborgares avslöjande frågor eftersom svaren oftast uteblir.
Kommunikationsdirektören uppger att alla kommunikatörer ska följa de regelverk och riktlinjer som finns. Så tanken är att medborgarna ska kunna få svar på ett bra sätt. Men det låter på dig som att du har andra erfarenheter?
17.42
Vi är 5 kommunikatörer. På dessa 5 så ska vi svara upp till stadens mål om öppenhet och snabb information till allmänhet och media. Vi ska hålla närmare 1000 kollegor informerade om fattade beslut och vi ska löpande informera våra kunder och allmänhet om vår verksamhet.Om någon inte tror vi gör skäl för vår existens och lön är ni hjärtligt välkomna att boka in en studiedag hos mig och mina kollegor.Skicka ett mail till: anette.myrheim@goteborgenergi.se
Spännande initiativ från Göteborgs energi, tack för det!
17.37
Hej!

Jag läste i ett av dina svar; ” Och den uppenbara konflikten mellan journalistik och kommunikation har vi valt att inte lägga särskilt mycket vikt vid idag.”

På vilket sätt är den uppenbar? Och jag tycker det visar att din personliga åsikt har styrt vinklingen.

Jag har arbetat som kommunikatör och kommunikationschef i snart 10 år och innan dess som journalist i 5 år. Jag ser verkligen inte en konflikt. En del i mitt jobb är att hjälpa journalister med att få fakta, få veta vem som är rätt person att prata med och på alla möjliga vis underlätta för journalisten att göra ett bra jobb. Jag har extremt sällan kommit i närheten av en konflikt med journalister.

Jag förstår faktiskt inte den inställningen.

Allt gott. Jonas
Hej Jonas!
Förstår din invändning. Men bara för att du inte har upplevt någon konflikt, så innebär det inte att den inte finns. Jag tänker närmast på #metoo-rörelsen som också är ett sådant exempel där man inte ska utesluta ett problem bara för att man inte själv erfarit det hela.
 
Jag uttryckte mig också lite vagt tidigare eftersom att vi under morgondagen kommer att prata mer om just relationen mellan kommunikatörer och journalister. Följ gärna med även då!
17.36
Är det månne kommunikatörer i Staden som är så upprörda över att SVT tittar på detta fenomen? Är det verkligen rimligt med alla dessa kommunikatörer? Det är en fråga som skattebetalarna i Göteborg är bäst skickade att svara på.
Jag tror att människor helt enkelt tycker olika. Och vore jag kommunikatör så skulle jag nog också ta chansen att försvara mitt skrå. Även om inte alla håller med. 
17.35
Självklart behövs kommunikationsavdelningar men det här visar att i offentlig verksamhet som inte styrs på rätt sätt kan det urarta. Det här är en bra granskning som visar att skattepengarna rullar på utan kontroll i Göteborg. Jämför gärna hur mycket material de producerar under ett år mot t.ex Sveriges största privata bolag AB Volvo. Samt kostnaderna för det som har producerats. Det skulle bli en intressant jämförelse, vågar satsa en peng på att Volvos budget är mer i harmoni med storlek på verksamhet och population som skall nås. Hur kan en chef försvara detta? Det ser ju alla att det är helt orimligt och sjuka kostnader i förhållande till det vi behöver, bättre sjukvård och mindre klasser.
17.32
Hur kan granskning minska pga fler kommunikatörer? Vad är det för forskning som journalisten hänvisar till?

Kommunikatörer granskar inte, det gör journalister. Färre journalister har det blivit på senare år, DET är en anledning till minskad granskning!
16.04
Jag tycker personligen att det är orimligt att sådana belopp går till kommunikationsavdelningarna. Det är en klar signal att kommunen gör för mycket saker som inte är dess kärnuppgifter, att ens "behöva ha personalen för att kommunicera allt som händer".

En bra artikel och granskning som tar fram såväl beloppen och antalet samt sätter de i kontext.

Artikeln borde få kunna anmärka på, oavsett politisk tillhörighet. Med undantaget för de 236 personer som givetvis känner sig utsatta - då man eventuellt kan fundera på om dom behövs överhuvudtaget. (Vem vet, kanske är många av dom som kommenterar här?)
15.11
Många gånger hjälper kommunikatören andra att kommunicera, t ex chefer och olika specialister. Mycket av arbetet är även internt. Kommuner med starka eller "fristående" kommundelar tenderar kanske att själva vilja ha en komplett uppsättning kommunikatörer, vilket nog ökar på det totala antalet. En duktig kommunikatör kan hjälpa journalister att hitta personer och fakta. Det brukar visa sig ganska snart om en kommunikatör glider på sanningen gentemot en journalist.
14.31
Ännu ett bevis på varför det svenska skattetrycket är det högsta inom EU ! Dessutom tycker jag att SVT borde gräva i regeringens lagförslag om grundlagsändring yttrande - tryckfrihet! Förvånansvärt tyst om detta??? Varför ingen debatt i media??? Tack ....
14.31
Vi måste sluta tala om att det saknas resurser i Sverige och börja tala mer om effektivisering och befogad användning av skattemedel. Ofta är det inte resursbrist bristerna beror på utan dålig ledning.
14.31
Slöseri med skattebetalarnas pengar !!!
14.31
Jättebra att detta uppmärksammas! Har egen erfarenhet av hur kommunikatörer och kommunikatörschefer i kommunen agerar när det "hettar till" för att lägga tillrätta och dämpa kritik istället för att på ett öppet, modernt och demokratiskt sätt välkomna granskning och synpunkter.
14.23
Bra SVT Väst! Den här staden behöver verkligen granskas och nya flumprojekt dyker hela tiden upp, senast nya regnprojekt. Bort med merparten av dessa kommunikatörer. Vi kan ju inte behöva mer än Stockholm utan betydligt mindre. Se till att skola, barnomsorg och äldreboenden får dessa pengar i stället. Här fattas det tydligen pengar jämt. Skippa alla flumprojekt!
Tack för fina ord Gunilla. Jag tänker att definitionen av "flumprojekt" är olika beroende på vem man frågar, men såvitt jag kan bedöma så finns det folk som både håller med dig och inte håller med. Tack för ditt engagemang iallafall!
14.19
Att uppdatera Intranät för 55.000 anställda, skriva pressmeddelanden, att hålla informationen på hemsidan och sociala medier aktuell kräver självklart personal. Vad är frågan? Göteborgs gammelmedia har blivit högerpopulistisk och nu sitter journalister på public service institutioner som SVT och skriver populism. Pinsamt dålig journalistik och ytterligare en signal på att alla större aktörer (privata såväl som offentliga) behöver nyansera den helt förvrängda mediabild som ges av hela samhället idag. Ni faller på eget grepp. Dags att se över journalistutbildningen på GU tror jag.
Ja, det kräver verkligen personal att göra de sakerna du räknar upp Lotta. Det som vi frågar dig och alla andra läsare och tittare är huruvida antalet och kostnaden är rimlig. Och där verkar det finnas en hel del olika åsikter. Superintressant tycker jag!
 
Jag håller överhuvudtaget inte med dig om att reportaget är populistiskt på något sätt. Populism är en politisk inriktning. Sådant ägnar jag inte mig åt i mitt arbete. Det tror jag även de som studerat journalistik på GU också fått lära sig.
13.29
Av kommentarerna drar man snabbt slutsatsen att granskningen är ganska obalanserad. Man ger närmast en bild av att stadens kommunikatörer är onödiga och finns för att dölja något. Göteborg är en av de mest öppna kommunerna i Sverige, mycket tack vare duktiga kommunikatörer.

Vilken blir nästa grupp att onödigförklara? Behöver vi verkligen ekonomer eller personaladministratörer? Chefer? Nej, det kanske inte de som får nästa skrapa. De hotar inte journalistikens intressen och cheferna behövs för att ha någon att slå i huvudet.
Håller med dig om att det finns många duktiga kommunikatörer i Göteborgs stad. Och den uppenbara konflikten mellan journalistik och kommunikation har vi valt att inte lägga särskilt mycket vikt vid idag. Det som forskningen säger är att information och kommunikation stärker demokratin, men att den också kan bidra till att ge en förskönad bild av en myndighets verksamhet.
 
Imorgon hoppas jag att vi kan lyfta några mer särskilda perspektiv i den här frågan också! Men oavsett så håller jag inte med om din antydan att jag skulle ha gjort det här reportaget för att det finns en konkurrens mellan journalister och kommunikatörer. Jag har gjort jobbet för att det är ett ämne som sällan belysts, och för att jag själv uppriktigt blev förvånad över att det var så många som arbetade med kommunikation. Sedan måste varje skattebetalare fundera över vad de själva anser att verksamheten är värd, och där har jag som journalist inga som helst synpunkter.
13.28
Bra jobbat SVT, detta slöseri behöver komma upp till ytan.
Tack Peter, Du och andra är välkomna att höra av er med tips på andra ämnen ni tycker att vi ska granska! /Fouad, reporter
12.54
Sparka allihopa
Jag tror att det är ett för enkelt svar på den här frågan. Enligt forskningen så bidrar ju kommunikation och information till att stärka demokratin i en kommun. Frågan här är ju hur mycket medel som en kommun ska lägga på den här verksamheten. /Fouad ,reporter
12.50
Finns inget försvar ALLS för denna lekstuga!
Sparka allihop omedelbart.
12.45
Man kan dagligen läsa om hur kommunen och politikerna missat att kommunicera nyttan med västlänken, man gick heller inte ut med informationen om vattenläckan som gjorde att halva Hisingen blev utan vatten. Eller när gödselbrunnen förorenade götaälv så man fick stänga intaget till delsjöarna..
Göteborg har alldeles för många kommunikatörer och bolag, man har helt tappat fokus på kärnverksamheten!! Men det är väl skojsigare att planera ett vattenspel på Götaplatsen (även om man missade att informera stadsarkitekten) än att minska svinnet i de kommunala verksamheterna!
12.44
Hej!
Hänger det här ihop med de sparåtgärder i Angered som man nyligen beslutade om ?

TA
@TA - Hej! Nej, det är inte någon koppling vi har gjort i den här granskningen. Med vänlig hälsning/  Rebecca Nyström, reporter SVT Nyheter Väst
12.41
I kommunen arbetar väl över 50 tusen med olika uppdrag som t.ex att utöva myndighetsutövande, leverera service och marknadsföra staden?
Att göra tillgänglig information och att kommunicera om möjligheter, åtagande, risker, regler, service erbjudanden mot oss som allmänhet och mot andra såsom företagare etc etc torde vara ett viktigt jobb - annars förstår ju inte vi vanliga byråkratin, reglerna, möjligheterna till hjälp, etc etc. 236 av 50 000 är väl inte ens 0,5%...
I dessa tider då journalistiken får allt mindre medel är det ännu viktigare att medborgare får vettig information och kommunikation!
Populistiskt SVT, är bara förnamnet!
12.38
Inte särskilt balanserad journalistik som föga förvånande uttrycker desperation i en krympande yrkeskår av vilsna journalister.
@PinsamtavSVT - Hej! Vi tycker att det är viktigt att granska hur våra skattepengar används. Den här gången var det Göteborgs stad kommunikationsarbete som stod i fokus. MVH/ Rebecca Nyström, reporter Svt Nyheter Väst
12.37
Socialistisk korruption.
12.37
Skulle vilja se dessa dagdrömmare jobba på provision, vi hade kunnat ta bort två tredjedelar direkt om dessa lallare helt plötslig måste börja redovisa hur en månad ser ut
12.10
detta blir minst sagt missvisande när ni räknat in de kommunala bolagens kommunikatörer också. Det är väl en självklarhet att Liseberg, Göteborg Energi, GotEvent, etc har kommunikatörer.
Hej JS! Ja, det är ju en självklarhet att även de kommunala bolagen har behov av att kommunicera på olika sätt. Jag håller dock inte med om att det blir missvisande. Det vore snarare missvisande att inte nämna dem tycker jag,
12.10
Det är spännande att höra alla era tankar, frågor och synpunkter. Tänk på att hålla god ton i kommentarerna. Vill ni lämna nyhetstips eller tips på något ni tycker att vi ska granska så går det bra att maila till vast@svt.se eller direkt till mig på fouad.youcefi@svt.se
12.08
Order från högsta ort, alla 200 ca kommunikatörer skriver ett inlägg här
Ha ha, nu var du nog lite konspiratorisk här :-)
12.07
Later som PR-konsulter snarare, vars uppdrag ar att uppvisa en sa positiv bild som mojligt av staden oavsett verklighet.
Jag skulle säga att de flesta inte ser sig som PR-konsulter utan att de ska informera sakligt om vad som händer i kommunen. Men de jag har pratat med hymlar inte med att de inte ägnar sig åt någon form av granskning av kommunen. /Fouad, reporter
12.07
Jag jobbar på en skola. Vi kan inte köpa pennor till barnen för det finns inga pengar. Vi kan inte köpa cyklar för det är för dyrt. Vi kan inte köpa fotbollar, pingis rack, pingisbollar, pussel, brädspel och liknande för det finns inga pengar. Nyligen slutade skola med att bjuda barn på frukt, typ ett äpple per barn. För att det inte finns några pengar. Men en halv miljon om dagen till gudvetvad, jo, det finns det och tydligen välmotiverat också. Välfärd?
@Benke - Jag förstår att du reagerar utifrån din situation. Det låter som en ansträngd situation på din skola. Du är välkommen att tipsa mig om du tycker att det finns något vi ska titta närmare på vid din skola. Hör isåfall av dig till mig på fouad.youcefi@svt.se
11.54
Det är i högsta grad relevant att med jämna mellanrum ifrågasätta varje anställning i kommunen, inte minst kommunikatörer... men det hade varit önskvärt om Fouad orkade problematisera nån gång. Nu blir det i vanlig ordning en massa experttyckande om staden utan att folk har hela bilden.
Jag tyckte det var viktigt att just problematisera detta. Därför ville jag väldigt gärna träffa både en kommunikatör och kommunikationsdirektören. men du får gärna hjälpa till med att problematisera bilden ytterligare här i kommentarsfältet om det finns något särskilt du tycker kan vara bra att veta. /Fouad, reporter
11.41
Som tidigare chef på Spårvägen så ställde jag mig alltid frågande till denna tjänst, fullständigt meningslöst! Det var ju ändå vi som kommenterade och informerade både kommunen och media, men bra betalt hade dom! Tycker detta är ett "vårdslöst användande av våra gemensamma pengar"
Hej Bo! Vad tycker du om Helena Mehners svar om att de här kommunikatörerna behövs för att klara alla leveranser kring information som medborgarna förväntar sig av Göteborgs stad? 
11.38
Exakt vad gör kommuntikatörerna rent konkret? Varför behöver vi dem? T.ex om om en eller fleta spårvagnslinjer har ställts in och ersatts med bussar, så är det i regel Västtraffik som går ut med nyheten, visst? Om ett kommande eller pågående något evenemang är i stan, är det väl arrangörens ansvar att förmedla info?

Återigen blir min fråga, varför behövs kommunikatörerna? Jag tänker inte, så att säga genom ett internetforum, pöbel-rösta bort en grupp på uppdrag av staden... men å andra sidan kan man fråga sig vilken nytta de gör när jag inte ens hade en aning om att de fanns! Inte speciellt bra kommunikation är det således heller.
Kommunikatören Aksel uttryckte det som att kommunikationen behövs för att informera medborgarna om vad som händer i staden, och för att få ut stadens budskap till medborgarna. /Fouad, reporter
11.30
Fruktansvärt tycker jag! Minska till 10 st. De behövs inte och är ALLDELES för dyra! De pengarna behövs till massor av annat, ex LSS - insatser, personliga assistenter, äldrevård, skola, HVB-och korttidsboenden.
Alla dessa informatörer har ju misslyckats totalt då det gäller info om Västlänken till exempel.
Tror du att 10 personer skulle klara av både internkommunikation och extern kommunikation gentemot Göteborgarna då? Inte minst så har väl staden en rad olika Facebooksidor som man sköter.  Men det låter på dig som att du vill att man ska prioritera LSS, och många andra insatser före kommunikation? 
11.30
Det Är Enorma Pengar Det Rör Sig Om &
Att En Direktörs Lön SKALL BEHÖVAS
PUNGAS UPP AV VÅRA Skattepengar ! !
Och Att GBG Stad INTE ENS KUNDE HÅLLA
KOLL PÅ DET HANDIKAPPADE BARNET SOM
DRUNKNADE & Till Slut Dog ! ! MED ALL
KRITIK ! ! JAG SKÄMS SOM MEDMÄNNISKA &
Dras Med Ett Lätt Handikapp Själv !

11.29
Att arbeta för kommunen är lukrativt och verkar synnerligen arbetsbefriat trots att det kallas arbete. Korruption som är lagligt..... Man skulle vara politer, och egoist.
11.01
Detta är ren populism och jag det oroar mig att SVT sysslar med sådant. Folk blir ombedda uttrycka sin åsikt. Hur välgrundad är i så fall denna åsikt? Hur räknar SVT med att de som svarar ska veta vilken fråga de faktiskt svarar på? Räknar SVT med att folk vet vad som händer om antalet kommunikatörer till exempel halveras?

Jag rekommenderar ett samtal från redaktionen till SOM-institutet för en lektion opinionsundersökningarnas alla fallgropar.
Hej! Du har verkligen rätt i att man behöver fundera över vad som händer om alla kommunikatörer exempelvis skulle försvinna. Det tror jag få tycker är särskilt rimligt. Som tur är så är detta ingen kvantitativ opinionsundersökning, utan ett forum för dig och andra att problematisera och uttrycka era tankar och frågor kring kommunikatörerna. /Fouad, reporter
11.00
Det är sorgligt att se hur kommunen försöker att skyla över sina problem istället för att lösa dem.
11.00
Med tanke på hur extremt lite (och dessutom faktiskt inget av värde) dom genererar och att de dessutom missar väldigt viktiga saker, så borde verksamheten läggas ner omgående (inte granskas och kosta ännu mer till ingen nytta). Bara läggas ner. Och att läsa kommunikationsdirektörens försvar av verksamheten och den egna onödiga men så klart bekväma och lönsamma tjänsten är frustrerande. Detta är svenska varianten av korruption o bortkastande av hårt ihoparbetade skattepengar. De borde skämmas.
10.59
Tyvärr förstärker det bilden av att pengarna som betalas in i skatt försvinner i ett svart hål. Helt orimligt att mina pengar skall gå till att sprida osanna och positiva budskap om t.ex. Västlänken. Det måste bli slut på slöseri och korruption i Göteborg.
10.59
Göteborg är mästare på skendemokrati och detta stärker bara bilden över hur illa det är ställt och varför vi dras med förakt i den offentliga sektorn. Utan större mått av självinsikt och en resultatorienterad kultur kommer vi alltid att anses som en stad styrd av amatörer.
10.59
Märkligt att samtliga förvaltningar och bolag har så många anställda för kommunikation med oss medborgare. Värt att notera, samtliga påstår på sina hemsidor att d.s. följer Göteborg Stads styrdokument, fastställda av Kommunfullmäktige, i sina verksamheter vilket jag påstår av egen erfarenhet är en ren lögn.
Ex. Gbgs Stads informationspolicy och riktlinje för informations- och kommunikationsarbetet. Majoriteten av nämnda efterlever inte detta styrdokument.
10.57
Utgifter ska ställas mot nyttan och inte i relation till kommunens budget! Omfattningen på mutor i Göteborg är också små i förhållande till kommunens budget
10.57
Hej Fouad!

Då ska du få en fråga att ta med till politikerna: hur tycker ni att medborgarna ska få information om sina rättigheter och skyldigheter i en alltmer fragmentiserad och personliserad medievärld – där allt fler väljer att inte läsa tidningar, följa nyheter på tv och lyssna på radio utan ta in information (och distribuera) via sina egna kanaler och intressen? Vem bör ta ansvar för att nå ut och fram till medborgarna – samhället eller medierna? Och hur är synen bland politikerna på medierna till stor del överger sin informerande roll för en klick- och åsiktsbaserad journalistik? Där har du några frågor:)

Mycket bra frågor Hans! Jag tar med mig dem!

Bilden jag fått från de kommunikatörer och forskare jag haft kontakt med är att kommunernas roll i informationsspridning blivit allt viktigare genom åren. Det gäller ju för hela Sverige. Frågan man då kan ställa sig är varför Göteborgs stad väljer att använda fler kommunikatörer än vad någon annan myndighet i Sverige gör. Finns det särskilda behov hos Göteborgs stad som saknas på andra ställen?
10.55
Förstår inte, vad ska kommuniceras? Hur man väljer skola, hur man parkerar bilen, eller vad är det folk och företag inte kan som de behöver upplysas om? Att det byggs 5.000 bostäder kan en lokaltidning ta reda på genom att ta del av kommunens post och handlingar. Det är gratis kommunikation för kommunen.
Jag tror att många kommuner upplever att vi journalister inte riktigt räcker till för att berätta om alla delar av kommunens verksamhet. Vi journalister är bra på att berätta om viktiga beslut, innovativa satsningar och grova missförhållanden. Men mycket annat lämnar vi därhän, där tror jag att kommunikatörerna upplever att de spelar en viktig roll. /Fouad, reporter
10.54
Medias bild av kommunikatörernas uppdrag är grovt förenklad och missvisande. Bland annat så skrivs det aldrig om internkommunikation, vilket är en förutsättning för en fungerande verksamhet och en god arbetsmiljö.
Bra att du nämner internkommunikation Petra! Både det och projektkommunikation är ju också en viktig del av kommunikatörernas arbete. Och som du säger så behöver man prata med varandra internt på olika sätt. Tycker du att antalet kommunikatörer för detta ändamål är rimliga idag?
10.39
Vad får vi för skattepengarna❓Vinklade sanningar
Som döljer verkligheten❗️
10.25
Ännu ett pengaslukande hål i Muteborg.
10.24
Föga förvånande att offentlig verksamhet ser ett stort behov av att kommunicera fakta om den kärnverksamhet man faktiskt levererar 24/7. Media är ju bara intresserade av att skildra avvikelser och undantag vilket ger en helt falsk bild av verksamheten !
Du har verkligen en poäng Ruth. Vi journalister skildrar ofta det som är "extra bra" eller "extra dåligt", och då går en del nyanser förlorade. Frågan är ju dock hur mycket pengar som är värt att lägga på kommunikation och information. Där verkar ni läsare inte helt överens. 
10.22
Det är klart att Intraservice måste ha rejält med kommunikationsresurser om man skall lyckas med att tvätta otganisstionens skamfilade rykte!
10.22
Undrar just hur mycket av dessa pengar och hur många av dessa kommunikatörer / informatörer som "arbetar" med att försöka "förklara" det positiva i en tågtunnel till Haga - Västlänken och som en MAJORITET av Göteborgarna redan förstått är olönsam, onödig och förstörande!

TÄNK om dessa pengar istället hade lagts på vård, skola och omsorg ...
10.18
Det skrämmande är att Kommunikatörerna pratar reklamspråk. De förskönar o förenklar i syfta att förmedla en viss bild eller känsla. De vränger och tänjer orden tills de passar politikernas syften.

Självklart skall kommunen svara på medborgarnas frågor och lämna ut handlingar.

Men de skall inte sälja in politiska beslut.
10.15
Kommunikation med stadens medborgare är viktigt och en självklarhet. Men gräv gärna vidare när det gäller BRG och deras 17 kommunikatörer. Är den bemanningen rimlig?
10.12
Den viktigaste uppgiften de många kommunikatörerna i Göteborg har är att beskriva hur bra Västlänken kommer att bli. En tunnel som de flesta inte vill ha. Detta kommer att visa sig den 9 september då tunneln kommer att bli en valfråga.
10.07
Det känns som det är många kommunikatörer i Gbg idag som lägger sin arbetstid på att skriva här om hur bra det är med så många kommunikatörer.

Kommunikatörer behövs men den tillväxt som varit i Gbg och på andra håll i kommunal/statlig sektor är inte rimlig.

09.48
När ska slöseriet upphöra? Det dyker ju upp saker nästan varje vecka. Så undrar dom varför politikerföraktet ökar och skattemoralen minskar.
09.47
En kommunikatör på 2000 invånare. Antingen är kommunikatörerna dåliga på sina jobb eller är vi mottagare dumma. En rimligare siffra vore en informatör per 5000 invånare dvs knappt hälften av dagens informatöter.
09.47
Det är intressant att journalisterna hackar på oss kommunikatörer. I takt med att media får mindre och mindre resurser och dess anställda mer och mer att göra blir de allt mer intresserade av hur många vi är - inte vad vi gör. För när de kontaktar oss och vill ha information ska det ju ske med en gång.
Det är svårt att förstå för en nyhetsförmedlare att vi är inne i långa processer med kommunikation, information och dialog. Och vi kan inte välja bort att svara på alla frågor och hänvändelser som kommer varje dag.
Göteborgarna kräver mer av oss - och då måste vi bli fler för att kunna leverera.Antalet kanaler ökar hela tiden, samtidigt som kraven på tidskrävande dialog blir allt större.
För en journalist som gör ett knäck, släpper det och går vidare till nästa blir det svårt att fatta hur vi kan behöva arbeta med samma fråga i åratal.
09.45
Kommunikation är ytterst viktigt i samhället idag. Något som är positivt måste också kommuniceras - det uppmanar till att människor fortsätter att känna drivkraft till att göra bättre. Visst är journalistik viktig för att granska - men det är ju inget som motsäger det andra? Granska istället stadens riktiga problem än att granska något som behövs - och ta även bort den vinklade tonen i artikeln.
09.27
Det behövs kommunikation och kommunikatörer, bland annat för att kommunicera hur skattemedel används. Utgår man från mediers beskrivning av offentlig verksamhet blir annars bilden att vården är undermålig och kollektivtrafiken kaos, trots att just de verksamheterna varje dag bidrar till ett bättre liv för människor. Skulle den bilden ensamt få råda kan vi glömma ett välfärdssamhälle, byggt på någon som helst vilja att betala skatt. Det är offentlig verksamhets skyldighet att kommunicera vad de levererar, och även när de inte levererar.
09.24
Skamligt slöseri.
Hade politikerna gått i takt med väljarna, hade det inte behövts en ända alls.
Det är hjärntvättning som pågår i Muteborg.
Att hela tiden överösa medborgarna med i många fall falst information, som tar död på debatt i staden.
09.18
406 000 kr/500 000 innevånare = 81 öre/innevånare och dag . Jag tycker att det är en ok summa för att få information om vad som händer i min stad, vilka vägar jag inte kan köra på, var cykelbanorna går, vad som byggs på min granntomt, vilka planer som jag kan få ha synpunkter på, när biblioteket är öppet. Vilka samhällen fattar beslut utan att informera innevånarna? Diktaturer!
Ha en härligt dag i Göteborg!
09.15
Vore bra om redaktionen tog reda på vilket uppdrag kommunikatörerna verkligen har, vilket är enkelt genom att titta in på kommunens intranät som är öppet för alla och som är ett av det tyngsta uppdrag kommunikatörerna har d v s att få den interna kommunikationen att fungera. Ett uppdrag som vilket företag eller kommun som helst måste ha. Att påstå att kommunikatörerna ägnar hela arbetsdagen åt att styra bilden av Göteborg är grovt felaktigt.
09.15
Det finns inget stöd bland väljarna för detta. Vård, skola, omsorg - där ska vi satsa! Politikerna måste ta kontakt med sin väljarbas! God gratis mat på medlemsmöten, kanske? Partikassorna är sprängfulla inför valåret, eftersom makten vill behålla makten. Men kom igen! Bättre budgetarbete, S-V-MP!
09.15
Titta i listan där antal tjänster listas per förvaltning och bolag. Varje stadsdelsförvaltning är som en medelstor svensk stad i omfång, till exempel. Sett ur det perspektivet blir antalet inte så märkvärdigt.
09.15
Enligt artikeln uppstår kritiken från journalistkåren som känner sig motarbetade. Alltså, rivalitet mellan kommunens kommunikatörer och den kritiska granskningen. Men, om journalistkåren kritiskt granskar behövs väl också kommunen kunna svara upp kring olika frågor, och då behöver det finnas kommunikatörs-kompetens. Högst rimligt, tycker jag. Om jag söker på nätet om information om kommunen vill jag gärna hitta saklig lättillgänglig information, inte bara kritiska skandalrepotage...
09.15
Tycker det är roligt att några av inläggen här är uppenbart skrivna av just dessa kommunikatörer.
09.14
Har inga synpunkter på antalet kommunikatörer, men frågan är vad de kommunicerar?
09.14
Bra artikel! Det handlar inte om information utan i de flesta fall om ren propaganda. Vet inte hur många gånger jag kommit på skattefinansierade informatörer med att sprida rent falska påståenden. Det är helt orimligt att Göteborg ska ha fler informatörer än Stockholm samtidigt som äldreomsorg och skola går på knäna. Intressant att det är de rödgröna som gör sådana prioriteringar.
09.13
Fel fokus inom kommunen. Liknar mer Ryssland och USA. Fokus ska vara innevånarnas bästa och inget annat.
09.13
Kommunen vill ha kontrollen på vad som skall synas i media, hellre en glättig falsk bild än verkligheten. Gör journalistiken medvetet mycket svårare att granska makten.
Eftersom kommunikatörer ofta har journalistutbildning så dom har rätt utbildning gör att hindra granskning av makten, men hallå, en journalist uppdrag är att granska inte skydda makten, och makten skall ju utgå från folket,inte kommunikatörerna.
09.13
Varken konstigt eller överraskande. I en stad som Göteborg där fiffel och dumhet brilljerar liknande en postsovjetisk provins.
09.13
En kommunikationsansvarig/informatör måste få sin information av någon som kan området och belastar altså den sakkunniga. De gånger jag haft kontakt med kommunens informatörer har det bara blivit krångel och vi har efterhand haft en smidig och enkel kommunikation direkt med sakkunniga.
09.13
Väldigt tråkigt men inte förvånnande att så få har en susning om vad en kommunikatör jobbar med. Sorgligt att journalister skall slänga skit på kompetenta välutbildade yrkesutövare som gör en snarlikt jobb som de själva.
08.21
Ett otroligt slöseri med liten nyttoeffekt!
08.21
Självklart i röda Göteborg! Avancerad vilseledning för att hålla valboskapet i schack
08.09
Känns högst rimligt att Göteborg har fler kommunikatörer än Stockholm när kommunen är nästan dubbelt så stor. Det är en enorm mängd information som måste kommuniceras till medborgarna varje dag. Trafikkontor, miljökontor, vatten och avlopp, kulturinstitutioner, byggprojekt, vård skola omsorg, kort sagt all varje-dagservice i kommunen jobbar med att kommunicera sitt arbete. Annars kollapsar hela verksamheten. Den här artikeln känns inte helt nyanserad i sin bild av vad dessa kommunikatörer gör.
08.08
Göteborg Stad har ca 55 000 anställda och är Sveriges största offentliga arbetsgivare. Varför så många arga kommentarer? Det är självklart så att kommunen ska berätta vad kommunen gör, vem ska annars göra det? Och kommunen blir dessutom betydligt effektivare när vi förstår "vad den andra handen gör", annars gnälls det på det också. Vi ska vara glada för att vi har kommunikatörer i staden - viktig yrkesgrupp!
08.08
Ytterligare exempel på att man har tappat respekten för innevånarnas pengar,lägg därtill till övrig kommunalt slöseri(Italienska spårvagnar,biljettsystem,Gobigas,och troligen västlänken)!
08.07
Det kan inte vara möjligt. Detta måste vara ett dåligt skämt eller fake. Det lyser igenom att där det finns problemområde där finns också informatörerna. Inte undra på att Göteborg har mer anställda än Stockholm.
08.07
Barnomsorg, skola och äldreomsorg går på knäna, då lägger man pengar på detta!!!! Hoppas Göteborgarna vaknat till valet.
07.50
Känns som att maktfolket vill manipulera oss väljare. Känns inte som att det ingår i kommunens uppgifter. Hur vet vi att budskapet är neutralt?
Funderar varje dag på att lämna landet på grund av alla 'affärer '.
07.50
Göteborgsandan innebär minskad insyn i den offentliga sektorn, nepotism och avsaknad av politisk opinion. Detta är ännu ett exempel på detta. Varför har Göteborg så många kommunala bolag???
07.48
Är det verkligen det här våra skattepengar skall gå till ?? Känns väldigt märkligt !
07.48
Det är helt fel. Kommunikation skall vara en del i varje chefs arbetsuppgifter.
07.47
Vad är problemet? Hur blir det mindre granskning från journalister pga av kommunikatörer? Jag tackar för att det finns kommunikatörer. Som kan hjälpa mig att nå ut med information på begriplig svenska och i rätt kanal till ALLA berörda kommuninvånare. Problemet är väl snarare media som inte vill informera om små vardagliga händelser.
07.47
Onödigt slöseri med knappa medel, liksom de 349 politikerna i Sthlm
07.46
Bedrövligt att skattepengar läggs på livsfarligt klämkäckt "vi fokuserar på det positiva och blundar för resten!" Det är viktigt med kommunikation men det här låter helt absurt. Lägg en del av dessa resurser på att förändra hemsidan som är svårnavigerad och rörig. Hur kan det för övrigt få plats 32 chefer i en grupp på 236 personer?
07.46
Helt åt helvete .... gör om gör rätt !!!