SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 7

Detta händer i dag:
  • Fortsatta förhör med vittnen.
  • Förhör med Peter Madsen.
Detta har hänt:
  • Kim Walls dödsorsak har inte kunnat fastslås - man har hittat spår av både skärsår och kvävning. Madsen fortsätter att neka till mord men har erkänt oaktsamhetsbrott.
  • Peter Madsen har inte velat svara på varför han styckat kroppen. Han svarar heller inte på varför det fanns stick i Kim Walls underliv.
  • Enligt rättsläkaren stämmer inte Peter Madsens förklaringar till Kim Walls död.
  • Enligt den psykologiska undersökningen framstår Peter Madsen som svårt sexuellt avvikande med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.
  • Filmer med mycket grovt våld har funnits på Peter Madsens dator, på olika externa hårddiskar eller varit filmer som har sökts på från hans telefon.
  • Det är förbjudet att filma eller ta upp ljud inne i rättssalen.
  • SVT försöker rapportera så utförligt som möjligt från rättegången. Vissa detaljer utelämnas av publicistiska skäl.
  • Domen avkunnas 25 april.
09.03
Rättegången i fallet Kim Wall går nu in på sjunde dagen. Det blir fortsatta vittnesförhör. I går var det ett vittne som inte kom. Vi får se om vittnet kommer i dag.
09.07
Det blir allt färre journalister som dagligen bevakar rättegången. Det finns också privatpersoner som återkommer dag efter dag för att lyssna och se det som händer i rättssalen. Rättegången betraktas som dansk rättshistoria.
09.10
Av att ha följt rättegången,så står det mer och mer klart att han har planerat ett sexualistiskt mord på en kvinna.
@Åke - Det är åklagarens tes att det rör sig om ett planerat mord och sexualbrott under försvårande omständigheter. Det blir rätten som får ta ställning till om det är ställt utom rimligt tvivel att Madsen är skyldig.
09.23
Det är genomgående bra disciplin under rättegången. Det enda som hörs, utöver orden som yttras i rättssalen, är journalisternas knatter på tangentbord. Någon enstaka gång under dessa sju rättegångsdagar har en mobiltelefon vibrerat men aldrig någon ringsignal.
De anhöriga vill vara i fred. Det respekteras av oss journalister. Jag har inte sett någon närma sig dem.
09.29
Det talas om en skruvmejsel som också visas. Har det hittats en sådan i bevismaterialet eller är det ett antagande?
@Peter - Skruvmejseln har inte återfunnits. Det är en nyinköpt skruvmejsel som åklagaren visar upp i rätten. Madsen har bekräftat att han haft en sådan skruvmejsel.
09.33
Nu börjar dagens förhandling i byretten i rättssal 60. Samma procedur som tidigare. Samtliga i rättssalen måste resa sig när domaren kommer in och får sätta sig först när hon säger "varsågod och sitt".
09.38
Åklagaren vill gärna ställa ytterligare frågor till Peter Madsen idag. Målsägandebiträdet som företräder Kim Walls anhöriga ska också höras idag.
09.38
Så här ser alltså rättssalen ut. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
 
09.44
En man har tagit plats för att vittna. Advokaten vill ha ett namngivningsförbud. Åklagaren tycker inte att betingelserna är uppfyllda, utan att det räcker med att vädja till medierna om att inte namnge vittnet. Danska public servicemedier protesterar av formella skäl, men har inte publicerat vittnens namn.
09.45
Domaren bestämmer att vittnets identitet inte får offentliggöras.
09.46
Det är ett vittne som rört sig i en sexuell subkultur, ett särskilt sällskap.
09.48
Han hörs på begäran av advokaten. Det är en förening. Vittnet uppger att Peter Madsen under en tid har varit medlem.
09.55
Peter Madsen verkade vara en lugn person, säger vittnet. Men Peter Madsen blev utesluten ur föreningen. Han verkade inte riktigt passa in, han var inte intresserad av att delta, uppger vittnet.
09.57
Det handlar om en förening som ägnar sig åt BDSM, det som tidigare kallades sadomasochism.
09.59
Ett nytt vittne i rättssalen. Också här råder namngivningsförbud. En man som känt Peter Madsen sedan 2010.
09.59
Också här är vittnet kallat av advokaten.
10.10
"Peter var enormt passionerad av att bygga raketer", säger vittnet. Han hörs om möjligheterna att arrangera föredrag med Peter Madsen och bedömde dem som goda. Advokatens syfte med vittnesmålet verkar vara att visa att Madsen inte var pressad under sommaren 2017.
10.13
På frågor från åklagaren framkommer att vittnet inte besökt rymdlaboratoriet senare än fem-sex veckor innan han gick ut med Kim Wall i ubåten.
10.16
Ubåten ägs av två holdingbolag. Ett brev daterat i december 2017 visar att ägarna vill att ubåten ska förstöras. Vittnet bekräftar att det är ägarnas uppfattning.
10.18
Nu tar Peter Madsen plats vid vittnesbordet. Han är klädd i grå byxor och mörk kavaj.
10.19
Teckning från tidigare förhör med Peter Madsen. Foto: TT
 
10.23
Åklagaren redogör för att Peter Madsen erkänt brott mot sjöfartsbestämmelserna, men inte grovt brott. Han låg på kryssningsfartyget Aidabellas position. Madsen får frågan varför han menar att det inte att det förelåg en farlig situation. Peter Madsen menar att avståndet inte var kritiskt. Den lilla farkosten, dvs ubåten, kunde förflytta sig snabbt.
10.26
Ubåten passerade 30 meter framför Ternvag. Var det inte en farlig situation? undrar åklagaren. Peter Madsen svarar att han har gett Ternvag plats och hävdar att han i själva verket var 30 meter vid sidan av. Sjömannen kunde inte bedöma avståndet där han befann sig mitt på skeppet, hävdar Peter Madsen.
10.31
Madsen har förklarat att Kim Wall dog vid 23-tiden på kvällen. Han får frågan om ubåten seglade sig själv för att han upptagen med Kim Wall. Han förnekar att det var så.
10.34
Nu har man kommit till förmiddagen då ubåten sjönk. Madsen ska ha sänkt ubåten medvetet, enligt åklagaren. Gjorde du något för att säkra att man inte skulle kunna komma in i ubåten igen? frågar åklagaren. Nej, svarar Madsen.
10.35
"Ubåten sjönk med öppen tornlucka. Då var det fri tillgång för dykarna", säger Peter Madsen.
10.41
I ett sms som Peter Madsen skickade till sin fru skrev han om att han var på äventyr med Nautilus, seglade i månljus. Sms:et innehöll också "kram" till parets katter. Sms:et skickades en kort stund efter att Kim Wall dog.
10.42
"Nu går du för långt", säger Madsen när åklagaren pressar honom om sms:et som skickades kort efter Kim Walls död.
10.43
"Det är möjligt för dig att skicka ett sms till din dåvarande hustru. Men du kan inte ringa efter hjälp", konstaterar åklagaren. "Du måste förstå min situation", svarar Madsen.
10.45
Nu tar rätten en kort paus.
10.55
Har Madsen ”ögonkontakt” m åklagaren under förhöret?
@JAG - Det kan jag inte se. Madsen med ryggen mot mig, men jag uppfattar att han är vänd mot åklagaren.
10.56
Hur verkar Madsen vara då han blir ”pressad” om sms:et?
@Niklas - Jag uppfattar att han försöker att värja sig mot frågorna.
10.59
Nu fortsätter det efter pausen. Peter Madsen har berättat att Kim Wall intervjuade honom i mässen. Han vill inte bekräfta att hon spelade in intervjun på sin telefon.
11.01
Advokaten protesterar mot att ett sms visas på en stor skärm. Hon kan inte se något behov av det. Texten i sms:et lyder: "Och så kan jag göra något".
11.02
Sms:et verkar vara skickat från Peter Madsens telefon.
11.03
Rättens ordförande säger att det inte påverkar rättens behandling av målet.
11.04
Domaren menar att det saknas konkret invändning mot att sms:et visas.
11.09
Sms:en skickades den 4 augusti till en väninna:
"Jag binder fast dig och genomborrar dig med ett spett så kommer hobbykniven fram och tittar på din hals, var är pulsådern?"
"Du ska bindas fast i Nautilus".
"Jag har en mordplan klar".
11.12
Madsen får frågan om sms:en. "Helt absurt att man skulle ha ett sådant sms-samtal av den karaktären och sen gå ut och göra så. Det gör ingen förnuftig människa", svarar Madsen.
11.15
Flera vittnen har berättat om en våldtäktslek.
11.18
Det visas bild på spännband fastsatta i ubåten. Madsen menar att han inte har ändrat sina förklaringar efter de fynd som gjorts. Det hävdar åklagaren att Madsen har gjort.
11.24
Madsen har i polisförhör svarat att spännbanden använts för att surra fast saker som inte bör åka runt inne i ubåten. Beträffande det blå spännbandet ska han ha svarat att han inte visste vad det användes till, att det är flera personer som varit i ubåten.
11.26
Vid förhöret 14 oktober nämnde han inte att spännbanden använts för att hålla fast en stege, något som han senare förklarat.
11.27
Till vem skickades smset met texten:
"Det är möjligt för dig att skicka ett sms till din dåvarande hustru. Men du kan inte ringa efter hjälp"?
@Nils - Det är inget sms. Det är åklagaren som säger det till Peter Madsen.
Madsens svar var: "Du måste förstå min situation".
11.28
"De här människorna vet inte allt vad som försiggår i mitt huvud", säger Madsen när han får frågan om varför vittnen inte har sett spännband i inne i ubåten. "Det finns många detaljer jag inte kan komma ihåg", svarar han lite senare.
11.37
Nu kommer rätten med en kort paus efter protester från advokaten om att åklagaren läser ur förhören med Peter Madsen.
11.44
Peter Madsens hårddiskar är i fokus när förhandlingen fortsätter. Bland annat hårddisken som innehåller texter, animerade filmer och privata sexfilmer.
11.55
Peter Madsen medger att han har sett en del av de filmer som föreställer halshuggningar och lemlästningar men vill inte bekräfta att det är han själv som har lagt dem på hårddisken.
11.59
"Andra i huset har också haft intresse för märkliga ting", säger han. Åklagaren hävdar att han ända tillbaka till 2013 varit intresserad av lemlästningar och dödande av kvinnor. "3,4 promille av mitt liv har handlat om sådana här ting", säger Peter Madsen.
12.01
Peter Madsen beskriver sig som en människa med mycket breda intressen.
12.09
"Hade du fantasier i din barndom om kidnappning?" frågar åklagaren. Madsen skrattar. "Ja.Jag har sagt på rättspsykiatrin att jag ville att en dam i bil skulle komma och kidnappa mig och använda mig i en barnporrfilm. Men ni ska förstå att jag identifierar mig med offret i den situationen", svarar Madsen.
12.11
Nu tar rätten lunchpaus.
12.17
Vi passar också på att ta en kort paus. Är tillbaks cirka klockan 13. Vi ska även försöka svara på era frågor.
12.55
Madsen verkar undvika att svara på en del frågor som säkert är obekväma för honom. Kan domaren tvinga Madsen att svara?
@Susanne - En åtalad kan inte tvingas svara på frågor utan kan välja att vara tyst. Men det är klart att det får betydelse för rättens bedömning om en tilltalad vägrar svara eller uppenbart ljuger.
12.58
Ju mer man läser i rapporteringen framstår PW som mycket oberörd och nöjd. Har man undersökt möjligheten att hans kanske främsta mål redan är uppfyllt genom att ha lyckats spela in en snuff-film och sen "gjort sig av" med minneskortet?
@Tobbe - Peter Madsens telefon är försvunnen. Den har inte hittats. Däremot har man lyckats återskapa trafiken på telefonen där man kan se vilka sökningar han har gjort.
13.03
Nu återupptas rättegången efter lunchpausen. Kim Walls mamma tar plats vid vittnesbordet.
13.04
Målsägandebiträdet ställer frågor till Kim Walls mamma. Bredvid Kim Walls mamma sitter en tolk.
13.06
Kim Wall flyttade hemifrån när hon var 20 år och har läst bland annat vid Sorbonne. Hon var fortsatt folkbokförd hemma hos sina föräldrar. Kim betraktade sitt gamla flickrum som sin fasta hållpunkt när hon reste runt i världen, berättar mamman.
13.07
I och med att hon var skriven hemma hade hon också tillgång till svensk sjukvård och tandvård, säger mamman. Hon beskriver kontakten med dottern som tät och nära. Ett par gånger i veckan åtminstone hade de kontakt.
13.08
Kontakterna skedde på Skype, Messenger eller andra sociala medier. Plattformen varierade beroende på vilket land Kim Wall befann sig i.
13.09
Modern kände till pojkvännens existens under sommaren 2016. De var tillsammans i New York och tillbringade lång tid i Beijing där de bodde ihop.
13.10
Så fort Kim Wall var i Köpenhamn bodde hon hos pojkvännen. Modern träffade pojkvännen innan tragedin inträffade. Han var hennes livs kärlek, säger modern.
13.11
Hon pratade om honom så sent som vid lunchtid samma dag hon försvann. Då sa hon att det "var för livet", alltså deras kärlek.
13.12
Familjens liv har förändrats drastiskt, man slår på radion eller går till affären för att handla. Överallt möter mamman henne. Familjen har nästan inget privatliv längre. Trelleborg är en hyfsat liten stad. Nu är familjen inte yrkespersoner längre utan föräldrar. Den massiva exponeringen har varit fruktansvärd, säger mamman.
13.13
En omvärldsbevakning har gjorts med sökordet "Kim Wall". Det har skrivits nästan 69.000 artiklar där namnet nämns.
13.14
Pappan tar plats vid vittnesbordet.
13.15
Han ställer sig bakom det som hans hustru har sagt. Båda har haft mycket kontakt med sin dotter.
13.16
Målsägandebiträdet är klar med sin utfrågning.
13.18
Det är svårt att inte bli berörd av det mamman säger.
13.20
Målsägandebiträdet går igenom bland annat hyresöverenskommelsen för bostaden i Kina som paret skulle hyra. Det handlar om det ekonomiska underlaget för skadeståndsanspråket.
13.22
Hon går också igenom rättspraxis när det gäller ersättning till anhöriga vid grova våldsbrott.
13.25
Målsägandebiträdet nickar ett "vi ses" till familjen innan hon lämnar rättssalen.
13.28
Hur regerar Madsen på Kims föräldrars vittnesmål?
@JAG - Inte på något synligt sätt, vad jag kunde se. Men jag var fokuserad på mammans berättelse.
13.30
Nu sitter Per Madsen återigen vid vittnesbordet. Advokaten ska ställa frågor till honom nu.
13.32
Advokaten frågar om han har protesterat mot att polisen ville undersöka hans dator. Han hävdar att så inte var fallet, men det låg några affärsavtal på datorn som han ville skydda.
13.35
Han menar att sms-konversationen med väninnan var ett rollspel. Hon uppmanade honom att hota henne. Det handlar då om den sms-konversation där han skrev om att sticka henne med ett spett bland annat.
13.37
Han förhörs av advokaten om olika tekniska detaljer i Nautilus, däribland ubåtens ventiler.
13.47
Teckning från tidigare förhör med Peter Madsen. Foto: TT
 
13.49
Han kan inte minnas vad han gjorde hela 10 augusti. Dagen innan skrev han ett blogginlägg och tror att han sover i hangaren under natten.
13.52
Han kan inte minnas när han tagit ned den gröna vattenslangen i ubåten.
13.54
En mycket stor del av arbetet med ubåten utför han själv, uppger han.
13.59
Rörbitarna är nödvändiga för att utföra en planlagd dykning, säger Peter Madsen. En faktura har hittats som visar att han köpte skruvmejseln vid samma tillfälle som de blå spännbanden, men han köpte också andra saker då, menar han.
14.09
Han gör bedömningen att intervjun med Kim Wall är mycket viktig. Den ska handla om den danska rymdkapplöpningen. "Hon hade varit hjärtligt välkommen att ta med sin pojkvän", säger han om färden med ubåten.
14.11
Hans minnesbild är att Kim Wall berättar att hon har bekanta på land som ser dem, att hon är glad över att segla ut med ubåten.
14.16
Nu blir det en kort paus.
14.30
Förhandlingen återupptas. Peter Madsen berättar om den första dykningen med ubåten den aktuella dagen.
14.34
Kim Wall befinner sig i mässen, berättar Madsen. Han vill att det ska visas en teknisk skiss över ubåtens maskineri och berättar om vilka olika ventiler han öppnade.
14.39
"Nu begår jag ett fatalt fel. Inom loppet av några minuter begår jag två fatala fel". En ventil skulle vara helt öppen, en annan ventil skulle vara stängd, "Men jag glömmer det." Han förvissar sig om att advokaten förstår vilka ventiler han menar.  "Bra, eller rättare sagt förfärligt", säger han. Han stänger dörren till maskinrummet, går upp på däck.
14.40
Han hör hur motorerna stannar, först den ena och sedan den andra. Han vet inte varför de stannar. Han tror att Kim Wall har lyckats stoppa motorerna.
14.42
Han hävdar att han inte kunde öppna luckan under 5-15 minuter. "Det är mycket förfärligt att veta att hon är inne i ubåten och att jag inte kan komma ned till henne", säger han.
14.50
Peter Madsen menar att det måste ha kommit in luft igen i ubåten när motorerna stängdes av. Det är hans förklaring till att luckan, som sugits fast genom ett undertryck inne i ubåten, plötsligt gick att öppna och att han kunde komma in i ubåten igen.
14.52
"Hon är fullständigt död. Den värld jag existerar i rasar fullständigt samman", säger Madsen. Han vet inte vad han ska göra, funderar på att sänka ubåten med sig själv i.
14.54
"Jag får bara en tanke att jag vill gärna tillbaka till min fru", säger Madsen.
14.56
Det är fortfarande advokaten som förhör Madsen.
15.02
Kommer Madsens hustru att kallas till att vittna?
@Monica - Jag vet inte. Hon har inte vittnat hittills. Det har varit ett vittne som kallats men inte kommit. Ett vittnesmål har också avlagts bakom stängda dörrar. Vet inte vem det är. Hon är för övrigt hans exhustru nu. Hon ansökte om skilsmässa under rättsprocessen.
15.08
Kommer Kim Walls pojkvän att vittna idag?
@Jeanette - Nej, han har vittnat tidigare under rättsprocessen. Han gav ett mycket redigt och samlat intryck.
15.14
Finns det expertutlåtanden om all den tekniska "hokus-pokus" som Madsen säger har hänt med ubåten; undertryck, stannande motorer etc.
@UlfHansson - Det ska komma ett tekniskt vittne en annan dag.
Det är sagt att tekniska experter ska vittna på tisdag, 3 april, som är nästa rättegångsdag.
15.18
När det gäller de animerade filmerna, har Madsen sökt på tecknarens namn och bara tryckt "download,download...", uppger han.
15.20
Tecknaren ska också ha gjort grafiska illustrationer av historiska situationer, säger Madsen.
15.22
Madsen säger att några av klippen har varit så fruktansvärda att han inte har kunnat se hela klippet.
15.29
Han säger att han inte nödvändigtvis har läst de texter som återfunnits i hans dator. Det gäller grova våldsskildringar i text.
15.33
Nu ställer åklagaren några kompletterande frågor, bland annat om en resa till Spanien. Om Madsen där talade med folk om filmer som föreställer verkliga mord. Nej, säger Peter Madsen.
15.35
Peter Madsen behövde ha lite tid för sig själv efter samtalet med Kim Wall på verkstaden, säger åklagaren. Madsen svarar att han skulle starta ubåten, så att det var klar att segla. Han behövde inte förbereda något annat, hävdar han.
15.39
"Varför var skruvmejseln skarpslipad?" frågar åklagaren. Advokaten protesterar och säger att Madsen har svarat på frågan tidigare.
15.40
Därmed är förhandlingen slut för i dag. Rättegången återupptas på tisdag efter påsk. Den förklaring som Madsen tidigare gett kring skruvmejseln är att den skulle användas som någon typ av "jordspett" på havsbottnen.
16.08
Tack alla ni som har följt rapporteringen. Rättegången fortsätter efter påsk, tisdagen den 3 april ska nya vittnen höras, bland annat tekniska experter.