SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 8

Detta händer i dag:
  • Fortsatta förhör med vittnen.
  • Förhör med tekniska experter.
Detta har hänt:
  • Kim Walls dödsorsak har inte kunnat fastslås - man har hittat spår av både skärsår och kvävning. Madsen fortsätter att neka till mord men har erkänt oaktsamhetsbrott.
  • Peter Madsen har erkänt att han har styckat kroppen, men har inte velat berätta om styckningen. Han svarar heller inte på varför det fanns stick i Kim Walls underliv.
  • Enligt rättsläkaren stämmer inte Peter Madsens förklaringar till Kim Walls död.
  • Enligt den psykologiska undersökningen framstår Peter Madsen som svårt sexuellt avvikande med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.
  • Filmer med mycket grovt våld har funnits på Peter Madsens dator, på olika externa hårddiskar eller varit filmer som har sökts på från hans telefon.
  • Det är förbjudet att filma eller ta upp ljud inne i rättssalen.
  • SVT försöker rapportera så utförligt som möjligt från rättegången. Vissa detaljer utelämnas av publicistiska skäl.
  • Domen avkunnas 25 april.
09.13
Vi väntar på att den åttonde rättegångsdagen ska inledas. I dag kommer tekniska experter att vittna. Det handlar om ubåtens konstruktion och Peter Madsens förklaring till Kim Walls död. Han har hävdat att hon kan ha avlidit av kolmonoxidförgiftning till följd av undertryck som uppstått inne i ubåten medan han själv var uppe på däck. Åklagaren har tidigare sagt att det skulle ha blivit en stark värmeutveckling, om det scenario som Madsen beskriver hade uppstått. Enligt rättsläkaren, som tidigare vittnat, finns det inga tecken på att Kim Wall utsatts för stark värme.
09.23
Både åklagaren Jakob Buch-Jepsen och Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark är på plats i rättssalen. Vid åklagarens sida sitter två poliser. Han viskar just nu med den ene.

 

09.27
Peter Madsen förs in i rättsalen.
09.35
Dagens förhandling har startat. Första vittnet är en kvinna kallad av åklagaren.
09.39
Hon var på Refshaleön 15 maj 2017. Hon åt där med en väninna. De gick en promenad efter att ha ätit. De såg ubåtstornet. Tre människor var ombord, Peter Madsen och två av hans vänner. Hon och hennes väninna blev inbjudna. Båda är ingenjörer. Hon blev senare inviterad av Peter Madsen att ensam besöka ubåten.
09.39
Hon avböjde och sa "kanske vid ett annat tillfälle".
09.41
Det var i augusti 2017 som hon blev inbjuden via sms.
09.42
Advokaten tar över och betonar att det var enbart vittnet som gett sitt visitkort till Peter Madsen, inte väninnan.
09.45
Nu kommer ett vittne från den danska marinen in. En ubåtsexpert.
09.49
Hon har gjort en teknisk genomgång av ubåten. Åklagaren går igenom vilka delar som ubåtsexpertens rapport innehåller.
09.54
Hon är klädd i uniform, är kaptenlöjtnant till graden.
09.58
Hon blev involverad redan under räddningsaktionen, när man sökte efter ubåten.
10.06
Ubåten sänktes medvetet, enligt vittnet.
10.18
Åklagaren uppehåller sig kring ett kompendium över ubåtens tekniska funktion.
10.25
Experten har undersökt ubåten ur säkerhetssynpunkt bland annat. Det gjordes mätningar. Det har gjorts flera undersökningar av ubåten. Också av ventiler.
10.32
Slutsatsen att ubåten sänktes medvetet bygger bland annat på en undersökning av ubåtens ventiler. Och observationen att dörrarna till toalett och maskinrummet var blockerade så att de stod öppna samt att motorns hastighetsregulator var satt i läge "full fart fram". Det är sammanlagt sju punkter som experten bygger sin slutsats på.
10.35
Ubåten var också satt på kurs ut mot djupt vatten.
10.41
Tillsammans med polisen har hon också gjort en undersökning senare under hösten. Dieselmotorerna suger luft till förbränningen inifrån ubåten. Avgaserna leds ut genom ett rör. Motorerna ska stanna om utluftningen blir blockerad. De gaser som produceras utgör ingen livsfara, enligt experten.
10.47
Hon menar att det borde ha funnits spår i motorn om det förekommit en gasutveckling. Vittnet tror inte på förklaringen att Kim Wall varit inlåst i ubåten och utsatts för gaser. Det kan emellertid skapas ett undertryck i ubåten men det kan inte regleras utifrån. Det skulle inte varit möjligt att öppna luckan utifrån med hjälp av handkraft, enligt experten.
10.50
Först skulle den ena motorn och sedan den andra motorn ha stannat vid det scenario Madsen beskrivit. Madsen har förklarat att han tror att Kim Wall kan ha slagit av motorerna. "Hur lång tid tar det innan man kan öppna ubåten igen?" frågar åklagaren. "Det tar lång tid", säger vittnet.
10.57
Om människor utsätts för starkt undertryck kan man se skador på exempelvis trumhinnor. Också koldioxid skapas vid det scenario som Peter Madsen beskrivit. Det borde ha funnits mätbara halter i luftreservoaren på ubåten, menar vittnet.
10.57
Nu har rätten en kort rast.
11.06
Hur reagerar Madsen på vad vittnet berättar?
@Teresa - Han sitter tyst och lyssnar.
11.07
Efter paus är det nu advokaten som ska ställa frågor till ubåtsexperten.
11.09
Advokaten undrar om experten har varit ombord på Nautilus innan händelsen. Nej, svarar vittnet.
11.10
Hon får också frågor om vilka kunskaper hon har om kommersiella ubåtar.
11.16
De ubåtar som vittnet har erfarenhet av är väsentligt större än Nautilus.
11.43
Frågorna från advokaten syftar till att ifrågasätta vittnets kunskaper och trovärdighet.
11.57
Advokaten, vittnet och åklagaren står framme hos rättens ordförande och diskuterar dokumentation.
11.58
I dag pågår rättegången i rättssal 60 i byretten i Köpenhamn.
11.59
Rättegången hålls i den här salen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle eftersom det är förbjudet att fotografera, filma eller ta upp ljud under tiden rättegången pågår.
 
12.07
Just nu har vi tyvärr tekniska problem med rapporteringen. Vi tittar på problemet och försöker återpublicera det som inte har kommit ut.
12.10
Ylva skriver: 
Vittnets vita mössa med svart skärm, gradbeteckningar och emblem ligger på en stol bredvid henne medan hon svarar på frågor i rätten.
12.14
I eftermiddag ska det komma ett vittne från Teknologiska institutet i Danmark.
12.20
Nu är advokaten klar med sitt förhör av vittnet. Åklagaren ställer några kompletterande frågor.
12.22
Förhöret med ubåtsexperten är avslutat. Rätten tar lunchpaus. Förhandlingen fortsätter klockan 13.20.
12.25
Jag sitter på redaktionen och chattar med Ylva. På grund av tekniska problem så kommer det hon skriver inte ut. Istället är det jag som publicerar hennes rapportering.
12.28
Vi tar en paus från rapporteringen nu. Förhoppningsvis har vi löst det tekniska problemet under lunchpausen.
13.22
Nu startar det efter lunchuppehållet med ett nytt vittnesförhör. Det är en person som inte vill att hans namn ska nämnas i medierna. Han ska höras om en observation som han gjorde 10 augusti.
13.24
På eftermiddagen såg han Peter Madsen. Han visar nu på en karta var han befann sig.
13.27
Han befinner sig fem meter från Peter Madsen. Han lägger märke till att Madsen har en såg med sig, en fogsvans.
13.35
Han gjorde observationen på eftermiddagen, men är inte säker på klockslaget. Han har uppgett olika tidsangivelser i polisförhör. När han tänker tillbaka nu tror han att det var mellan klockan 15 och 16.
13.37
Ett nytt vittne tar plats. Han kommer från Teknologiska institutet, en institution som hjälper näringslivet med tekniska lösningar och utmaningar.
13.41
Han har inte varit nere i ubåten men har gjort teoretiska beräkningar utifrån Peter Madsens påståenden. Vittnet är civilingenjör och arbetar med förbränningsmotorer. Han har gått igenom en skrivelse från Peter Madsen på sju sidor och två tillhörande teckningar.
13.43
Han har förhållit sig till de tre scenarior som Peter Madsen har presenterat. Rätten tar paus för att bestämma om hela Madsens skrivelse ska läsas upp, något som advokaten kräver.
13.45
Nu läser åklagaren upp skrivelsen.
13.53
Peter Madsen tittar på åklagaren medan denne läser upp dokumentet som handlar om ubåtens tekniska utformning med ventiler och motorer.
13.59
Teckning från tidigare förhör med Peter Madsen. Foto: TT
 
14.00
Peter Madsen har ställt upp tre scenarior där olika ventiler har varit öppna, delvis öppna och stängda samt utvecklingen av gaser.
14.09
I det första scenariot hävdar Madsen att vissa av ubåtens rum ska ha blivit förorenade av gaser redan efter bara några minuter.
14.20
När bägge motorerna stannat ska trycket utjämnas genom att luft kommer in i ubåten genom en ventil. Experten har inte sett ventilen. Han har inte räknat på hur lång tid det kan ta för trycket att utjämnas. De beräkningar som gjorts av Peter Madsen kan vara korrekta, menar vittnet. Men han har räknat på värmeutvecklingen utifrån Madsens uppgifter.
14.26
Ubåten har varit under vatten i flera dygn. Därför går det inte att genomföra en rekonstruktion, menar åklagaren. Det blir mycket hett inne i ubåten i det första scenariot, menar vittnet. Över hundra grader efter cirka sex minuter.
14.29
I det andra scenariot blir det hundra grader efter cirka sju minuter. I det tredje scenariot hundra grader efter cirka sex minuter. Då talar vi om medeltemperatur inne i ubåten.
14.34
Enligt rättsläkaren, som vittnade tidigt i processen, finns inget som tyder på att Kim Wall utsattes för mycket stark värme. Det är nu advokatens tur att ställa frågor till ingenjören från Teknologiska institutet.
14.48
Advokaten framhåller, genom sina frågor till vittnet, att ubåten kan ha varit nedkyld av det omgivande vattnet och att det är varmare uppe i ubåten än nere i ubåten, precis som i en bastu, samt att det var varmare i maskinrummet.
14.50
Finns det någon teknisk bevisning på att det faktiskt blev varmt inuti ubåten?
@CT - Det bygger på temperaturberäkningar som ingenjören har gjort.
14.54
När motorerna stannar kan det ha kommit in frisk luft i ubåten igen genom en ventil, bekräftar vittnet. Han kan inte uttala sig om hur lång tid som kan ha behövts för detta.
15.00
Nu blir det en kort paus.
15.06
Vad är Scribble ?
@BoCarlsson - Programmet som vi använder för att direktrapportera heter Scribble.
15.22
Pausen är över. Peter Madsen har tagit plats vid vittnesbordet. Hans försvarare ställer nu tekniska frågor till honom om ubåten.
15.25
"Jag existerar i samma verklighet som ingenjören från Tekniska institutet", säger Madsen när han får frågan om hur han gjort sina beräkningar.
15.34
Ylva har fått tekniska problem igen. Hon skriver:
Madsen hävdar att han kunde höra Kim Wall ropa inifrån ubåten.
15.55
Nu är rättegången över för i dag. I morgon fortsätter den och då blir det bland annat en genomgång av rättsmedicinska undersökningen som Peter Madsen har genomgått.
15.57
Tack för att ni har följt oss i dag. Vi har haft en del tekniska problem, men vi hoppas att det är löst till i morgon.