SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 10

Detta händer i dag:
  • Den rättspsykiatriska undersökningen av Peter Madsen ska redovisas för rätten.
  • Fortsatt genomgång av dokumentation.
Detta har hänt:
  • Kim Walls dödsorsak har inte kunnat fastslås - man har hittat spår av både skärsår och kvävning. Madsen fortsätter att neka till mord men har erkänt oaktsamhetsbrott.
  • Peter Madsen har erkänt att han har styckat kroppen, men har inte velat berätta om styckningen. Han svarar heller inte på varför det fanns stick i Kim Walls underliv.
  • Enligt rättsläkaren stämmer inte Peter Madsens förklaringar till Kim Walls död.
  • Enligt den psykologiska undersökningen framstår Peter Madsen som svårt sexuellt avvikande med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.
  • Filmer med mycket grovt våld har funnits på Peter Madsens dator, på olika externa hårddiskar eller varit filmer som har sökts på från hans telefon.
  • Det är förbjudet att filma eller ta upp ljud inne i rättssalen.
  • SVT försöker rapportera så utförligt som möjligt från rättegången. Vissa detaljer utelämnas av publicistiska skäl.
  • Domen avkunnas 25 april.
09.08
I dag är det tionde och sista dagen innan slutpläderingarna i rättegången mot Peter Madsen. Han står åtalad för mord, sexualbrott under försvårande omständigheter, brott mot griftefriden och brott mot sjöfartsbestämmelserna. I dag hålls rättegången i rättssal 41 i en annan del av byretten i Köpenhamn.
09.17
I dag väntas den rättspsykiatriska undersökningen tas upp. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen nämnde redan i början av rättegången något ur den. Han använde  uttrycket "sexuellt pervers" om Peter Madsen och talade om att Madsen har psykopatiska och narcissistiska personlighetsdrag samt grandiosa föreställningar.
09.19
Vi kommer sannolikt också att få information om hur det blir med det vittne som inte kommit trots kallelse. Det handlar om Peter Madsens före detta fru. Hon har lagt in om skilsmässa under rättsprocessen, men var gift med honom vid tiden för ubåtsdramat.
09.27
Köpenhamns byret. Foto: TT
 
09.28
Peter Madsen förs in i rättssalen. Han nickar och drar på smilbanden åt en av poliserna som är bisittare åt åklagaren.
09.40
Dagens förhandling ska ägnas åt dokumentation men börjar med att advokaten vill ta upp en del saker som har sagts tidigare under rättegången. Det handlar bland annat om den påse innehållande huvudet, som hittades på havsbottnen.
09.48
För advokaten handlar det om att förvissa sig om att rätten har uppfattat saker och ting på ett korrekt sätt.
09.52
Åklagaren vill spela upp delar ur ett polisförhör för att tydliggöra vad Peter Madsen har sagt och vad polismannen har sagt. Det handlar om de blå och orange spännband som fanns i mässen. Advokaten Betina Hald Engmark protesterar.
09.56
Det står också klart att Peter Madsens exhustru inte kommer att vittna. Hon har presenterat ett läkarintyg. Hon har alltså vad som inom juridiken kallas "laga förfall".
09.57
Åklagaren och advokaten argumenterar mot varandra när det gäller om förhöret ska spelas upp. Advokaten Betina Hald Engmark menar att passager ur förhöret redan har lästs upp för rätten.
09.59
Rättens ledamöter tar en paus för att diskutera om man ska tillåta uppspelning.
10.01
Under tiden överlägger Peter Madsen med sin advokat. Men de pratar så tyst att det inte går att uppfatta vad som sägs.
10.03
Advokaten går fram och resonerar med en av utredarna som är bisittare till åklagaren. Även Madsen kommer fram.
10.04
Advokaten Betina Hald Engmark och åklagaren Jakob Buch-Jepsen. Foto: TT
 
10.13
Ni rapporterar utmärkt. Hoppas stödet ni får från SVT hjälper er att bearbeta det hela. Ni är såå starka.
Tack Lena! Vi har stort stöd från våra kollegor.
10.14
Rätten dröjer men kommer ut sedan och meddelar att det inte blir någon uppspelning av förhöret.
10.24
Frågan om konfiskering av ubåten och Madsens datorer är uppe.
10.27
Det fanns också en kamera ombord på ubåten, men minneskortet till kameran är borta.
10.30
Åklagaren går igenom omfattande dokumentation. Just nu radardokumentation från omgivande fartyg som befunnit sig i området samtidigt som ubåten.
10.34
Det finns stora kartor uppställda på stafflier i rättssalen där ubåtens färdväg är utmärkt med röda linjer. Åklagaren tar en av kartorna och håller upp den för att visa var kryssningsfartyget Aidabella, lastfartyget Ternvag och ubåten befann sig.
10.35
På kartorna är det utmärkt var ubåten dyker ned.
10.41
Han tar nästa karta, som är ett utsnitt av det första sjökortet, och håller upp framför rätten. Han berättar att ubåten var under vatten i tre timmar och 41 minuter. På kartan framgår också var olika kroppsdelar, verktyg och kläder hittades på havsbotten längs ubåtens färdväg.
11.01
Åklagaren och advokaten går igenom foton som är tagna inifrån ubåten.
11.02
Rätten tar tio minuters paus.
11.04
Kommer exfrun inte att vittna alls? Eller bara inte just idag?
@Sanna - Det verkar inte som hon kommer att vittna alls.
11.15
Nu startar det efter pausen. Domaren meddelar att man ska försöka bli klara till klockan 16 i dag.
11.16
Återigen går åklagaren igenom bilder inifrån ubåten. Han utgår ifrån att Kim Wall har befunnit sig i mässen och på toaletten med tanke på blodspåren.
11.25
Advokaten ifrågasätter den ubåtsexpert från danska marinen som vittnat tidigare under rättegången. Hon menar att ubåtsexperten inte är specialist på hemmabyggda ubåtar, utan militära, och att experten inte har en särskilt positiv inställning till hennes klient.
11.26
Den här förmiddagen är alltså en uppsamling, lite av varje som både åklagaren och advokaten vill att rätten ska tänka på när den gör sin bedömning i skuldfrågan och sådant som behöver klarläggas.
11.40
Var ubåten vattenfylld när den hittades? Antar att den inte var det eftersom man hittat blodspår och annat?

Dessutom, måste vara svårt att hitta en oberoende ubåtsexpert med positiv inställning till PM, med tanke på allt som hänt... Har denna expert framstått som direkt dömande mot PM som ni uppfattat det?
@Sanna - Det är rester av levrat blod som hittades på ubåten trots att ubåten var vattenfylld när den bärgades. Vittnet var tydligt med att hon inte trodde på Peter Madsens förklaringar, men hon uttalade sig inte i skuldfrågan.
11.46
Åklagaren går nu igenom rättsmedicinarens detaljerade beskrivning av olika skador på Kim Walls kropp - stickskador, underhudsblödningar, vätska i lungorna.
12.00
Peter Madsen har hävdat att stick på huvudet har uppstått efter styckningen genom att han stack igenom de dubbla påsar som huvudet förpackats i. Åklagaren jämför de perforeringar som gjorts på påsarna med såren på Kim Walls huvud för att visa att Madsens förklaring inte stämmer. "Det är åklagarens uppfattning", säger advokaten. "Nej, det är objektivt", säger åklagaren.
12.10
Gaser, som kolmonoxid, har inte påvisats, men kan ha försvunnit ur kroppen efter döden, konstaterar åklagaren.
12.12
Peter Madsen betraktar åhörarna och rättar till sina glasögon.
12.15
Nu tar rätten en timmes lunchrast.
12.18
Vi passar också på att ta en paus. Vi är tillbaks cirka klockan 13.
12.47
På vems begäran skulle exhustrun ha vittnat?
@David - På begäran av försvaret.
13.03
I dag sitter vi i den mindre rättssal 41 i byretten. Det beror på att det pågår en stor gängrättegång parallellt med tio åtalade och då behövs den stora rättssalen med många platser för att alla ska få plats.
13.06
Hur kommer det sig att en ubåtsexpert från danska marinen är delaktig och inte en expert på egenbygda ubåtar, om experten som är med idag inte anses vara fullt trovärdig pga det?
@Linda - Vittnet är Danmarks främsta expert på ubåtar. Det är åklagaren som har kallat henne som vittne. Hemmabyggda ubåtar är inte så vanliga, så jag tror inte att det finns några experter på just hemmabyggda ubåtar. Advokaten har heller inte kallat in någon annan expert på ubåtar.
13.17
Genomgången av dokumentation i förundersökningen fortsätter efter lunchuppehållet med att advokaten läser ur den rättsmedicinska utvärderingen.
13.26
Hon betonar sådant som kan vara till fördel för hennes klient, exempelvis när man inte kan fastställa något med säkerhet och att dödsorsaken fortfarande inte kan fastställas.
13.33
Advokaten konstaterar att man inte har funnit DNA från Peter Madsen i Kim Walls underliv och att man inte heller har påvisat DNA från Kim Wall på Madsens kön.
13.46
Är det slutpläderingar idag?
@Anna - Nej, slutpläderingarna hålls den 23 april. Dom faller två dagar senare, 25:e.
13.55
Tack för en mycket bra rapportering!

Vad heter nästa instans i det danska rättssystemet, om domen överklagas? Kommer rättegången tas om på nytt i nästa instans?
@Oskar - Landsretten är den högre instansen. Det är Danmarks motsvarighet till hovrätten. Byretten motsvarar den svenska tingsrätten. Jag kan inte svara på om hela rättegången tas om i landsretten ifall domen överklagas.
13.57
Advokat och åklagare turas nu om att läsa högt ur en blogg som Peter Madsen har skrivit.
13.58
Åklagaren tyckte egentligen inte att hela bloggen behövde läsas upp, men advokaten krävde det och rätten beslöt att blogginlägget ska läsas upp.
14.02
Rättens ordförande vilar huvudet i handen och följer med i högläsningen.
14.03
Peter Madsen tittar mot åhörarna och ler när han hör sin advokat läsa det blogginlägg som han har skrivit.
14.14
Bloggen verkar innehålla ett sammelsurium av fantasier där kända personer och uppdiktade gestalter figurerar. Det är fantasier om extas, våld och död. Det rör sig om två blogginlägg.
14.25
Det här är en dag där en massa lösa trådar samlas upp. Efter blogginläggen visas en stillbild ur en film där man ser att fogsvansen hänger på sin plats på verktygstavlan i verkstaden. Filmen togs vid lunchtid 10 augusti och visar att sågen måste ha kommit till ubåten senare under dagen.
14.36
Åklagaren redogör för blodspår på Peter Madsens kläder.
14.38
Varför insisterar advokaten att läsa upp blogginlägget? På vilket sätt kan det gynna Madsens försvar?
@C - Hon ville att inte bara de otäcka delarna av bloggen skulle läsas upp.
14.51
Nu tar rätten tio minuters paus.
14.55
Hur tänker de hinna med den rättspsykiatriska undersökningen?
@Elin - Ja, det kan man undra. Kanske kommer den nu efter pausen.
14.58
Finns det extra dagar de kan använda om det behövs?
@JAG - Det här är rättegångens reservdag.
15.06
Jag kunde inte höra åklagaren dra några slutsatser av blodstänken på kläderna. Det är ju inte så konstigt att Madsen hade blod på kläderna efter att ha delat kroppen, men det kan hända att åklagaren kommer att hävda att förekomsten av blod på olika delar av Madsens klädsel säger något om händelseförloppet.
15.08
Slutsatsen av blodstänken kommer kanske i slutpläderingen för nu har åklagaren gått över till sms:en som Madsen skickade till en av sina kvinnor.
15.30
Åklagaren går igenom fotografier på var i ubåten Kim Walls kläder hittades och andra bildar som visar vad som fanns i ubåten, exempelvis en ryggsäck som kameran låg i.
15.34
Vad betyder publicistiska skäl?
@Sofia - Vi på SVT har bland annat pressetiska regler som vi måste följa efter och då kan vi inte publicera allt som sägs. Sedan har vi en ansvarig utgivare som avgör vad som kan publiceras.
15.39
Klockan går och det börjar bli alltmer osannolikt att rätten hinner ta del av den rättspsykiatriska utredningen i dag.
15.42
Men nu kommer den.
15.42
Åklagaren vill läsa punkter. Advokaten vill att man antingen läser hela eller slutsatsen.
15.52
Det är den rättspsykiatriska undersökningen som kommer nu. Åklagaren läser mycket snabbt och jag hinner inte få med allt men ungefär så här: 
"Han ler och är mycket stolt över sitt liv med sina älskarinnor och sina professionella bedrifter", säger åklagaren  och citerar psykologens samtal med Peter Madsen.

Advokaten protesterar och menar att det inte är meningsfullt att läsa brottsstycken. Jag uppfattar att åklagaren backar något. Senare kommer han till styckningen som psykologen också talat med Peter Madsen om.
 
Åklagaren: "Han ville ha ut henne ur ubåten, det ska inte ligga döda människor i ubåten. Vad gör man om man har ett problem? Man delar upp det i några mindre. Brott mot griftefriden ger ett halvår".

Madsen är medveten om att hans sexualitet är omdiskuterad, men nekar till att han är intresserad av våldsam sex. Han är intresserad av det extrema men identifierar sig med offren. Han menar att han kan hantera isolering bättre än de flesta.
15.58
Peter Madsens uppfattar sin barndom som att fadern var hård och modern svek. Han intresserar sig för död och avrättningar. När han var liten pojke var en av hans fantasier att bli kidnappad.
16.03
Förhandlingen avbröts ganska abrupt av domaren. Åklagaren har inte hunnit gå igenom hela den rättspsykiatriska undersökningen av Peter Madsen. Den kommer av allt att döma fortsätta 23 april innan slutpläderingen.
16.25
Den rättspsykiatriska undersökningen av Peter Madsen är gjord av två överläkare vid Retsmedicinsk Klinik och en psykolog, skriver danska medier.
16.38
Tack alla som har följt dagens rapportering. Rättegången återupptas 23 april. Då fortsätter genomgången av den rättspsykiatriska utredningen och det blir slutpläderingar.