SVT rapporterade · Vad tycker du om förslaget med gårdsförsäljning av vin och öl?

13.49
Självklart skall detta tillåtas. Är det inte märkligt att samhället omdanas i varje avseende utom detta. Monarkin och samhällsinstitutioner från medeltid härjar detta rådbråkade folk och får i väsentliga avseenden stå oemotsagda. Är det inte dags att återbörda till svenskarna deras frihet som berövats dem av storebror under så lång tid.
13.54
Mycket bra ide, de personer som vill göra inköp i gårdsbutiker och mikrobryggeri är inte samma kategori som inte kan hantera sitt alkoholintag på ett sunt o normalt sätt.
13.55
Det stora problemet är att det inte är förenligt med EU:s regler att ha kvar Systembolaget i nuvarande form och tillåta gårdsförsäljning. Det innebär att det här förslaget leder till att Systembolagets monopol avskaffas och på sikt att vi får öl, vin och sprit i matbutiken. Det vet vi kommer leda till att fler far illa eller till och med dör av alkoholens skadeverkningar. Jag tycker verkligen inte det är värt det för att ett fåtal gårdar ska få sälja alkohol.
14.20
hur ser siffrorna ut i andra länder inom eu , när det gäller alkolism, jag har inte märkt av problem utomlands med gårdsförsäljning bort med monopolet sälj i butiker som t.e.x. danmark
14.56
Ett bra och välkommet förslag. Om vi anser att öl och vin är livsmedel bör försäljning kunna ske på samma villkor som andra livsmedel säljs. Ser inte att det är ett hot mot systembolaget som i kraft av sin storlek och med sitt omfattande sortiment kommer att fortleva ohotat. Vinnare blir även producenterna som kommer att kunna sälja till för dem hyggliga priser utan att pressas av Systemets monopolställning när det gör inköp
15.06
Jag gillar systembolaget för där hittar man de flesta varianterna av sprit, öl och vin. Även alkoholfritt. Slopar man det så måste man färdas långa sträckor för att få tag i de sorter man helst vill ha. Man kan väl ha gårdsförsäljning och samtidigt behålla systembolaget?
15.37
Dåligt förslag, behåll systembolagets monopol !
Bengt
15.37
Bra förslag, låt duktiga hantverkare få avyttra sina produkter och låt oss vuxna människor själva få bestämma var vi vill köpa vår öl....
Slopa monopolet och förmynderiet.
16.40
Jag tycker de är ett bra förslag .
17.34
Ska vi alltid leta efter fel och problem? Låt oss prova! Pilotprojekt betyder ju att det är ett prov. Går det inte bra så får vi omvärdera. Men kväv inte idén i vaggan.
17.34
Ingen kan väl påstå att hur det fungerar i Danmar är bättre än att ha systembolag? Hyllvis med skräpviner som man inte har koll på för dyra pengar. Litet urval av ölsorter av tråkig standard. Tacka vet jag bolaget med kvalitetsutval och låga priser. Systembolaget har sannolikt bidragit starkt positivt till att mikrobryggerier får genomslag i Sverige genom bra distribution. Bryggerijättarna som styr distribution i andra länder är inte lättflörtade. Ingen ska väl inbilla sig att priserna kommer att skjunka om försäljning går ut till butik. Titta bara på vad som hänt med allt som avreglerats, allt blir bara dyrare. Titta på apotek, bilprovning, posten osv, det blir bara sämre och pengar i fickan på privata aktörer. Detta är en ickefråga i jämförelse med de problem vi idag har i Sverige. Det är ett populistiskt utslag i brist på vettiga ideer kring verkliga problem.
17.34
Tycker att det är ett bra förslag. Detta kommer ändå inte att säljas i några större mängder och ser inget fel i detta. Men det skall inte utnyttjas för att sälja utländska varor i Sverige. Endast för lokala produkter och ev för ett samarbete mellan flera lokala producenter som vill sälja på ett ställe.
17.35
Ännu ett framstickare av nyliberaler att lägga ned ett väl fungerande system. Det är nog en korrekt analys att det kommer att väcka uppmärksamhet hos andra aktörer och hur ska man kunna neka vissa men tillåta andra...? Men C har kanske en outtalad agenda med det här?
20.40
Anne-Marie:
I stort sätt alla länder inom EU har högre alkoholkonsumtion och mer alkoholproblem än Sverige. Sen ser problemen lite olika ut på grund av kulturskillnader. I länder där man helgdricker mer har man mer problem med våld och olyckor, medan länder där vardagsdrickandet dominerar så är problemen med alkoholism och leverskador med vanliga. Världshälsoorganisationen har kommit fram till att det effektivaste för att motverka alkoholskador är begränsad försäljning/monopol, högt pris och åldersgränser. Systembolaget bidrar till två av dessa då det dels har monopol och dels är överlägset mycket bättre på åldersgränser än privata aktörer. Det vore ju helt befängt att utsätta oss för detta för att några små öl- och vinproducenter vill sälja sina produkter direkt till kunder.

Evelyn:
Detta har redan utretts av två statliga utredningar. Den senare som tog fram ett konkret förslag slog fast att för att detta ska följa EU:s regler om konkurrens så MÅSTE "gårdarna" även sälja utländska produkter från andra producenter. Vad det i verkligheten handlar om är alltså privata alkoholbutiker med många produkter. Och ändå så är nog det troligaste att det inte är förenligt med vårt monopol utan att monopolet måste avskaffat. Det skulle leda till många alkoholskador.
20.40
Christer Mårtensson:
Detta är inget nytt förslag. Det har förkastats av en statlig utredning och sedan behandlats av en annan statlig utredning med uppgift att ta fram ett förslag som skulle vara förenligt med EU:s regler. Det förslaget blev i princip att tillåta alla producenter i hela Europa att öppna alkoholbutiker var de vill i Sverige. Helt orimligt. Vad är det vi för mer information vi kan få av en provverksamhet? Den tjänar inget annat syfte än att försöka smyga in detta förslag.