SVT rapporterade · USA har attackerat Syrien

  • Under lördag morgon genomförde USA, Frankrike och Storbritannien ett gemensamt anfall i Syrien som en direkt följd av den påstådda kemvapenattacken som regimen i Syrien anklagas ligga bakom.
  • Mer än 100 missiler avfyrades mot Syrien. Tre forskningsanläggningar har attackerats, två i Damaskus och en i Homs.
  • Minst tre personer uppges ha skadats.
08.53
Godmorgon och välkomna till denna liverapportering om morgonens händelser i Syrien.
09.04
Anfallet i Syrien pågick i omkring 17 minuter. Den amerikanske försvarsministern, James Mattis, uppgav i ett direktsänt tv-tal att nattens flyganfall i Syrien är en enstaka attack som genomförs för att skicka ett tydligt budskap till Bashar al-Assad.
09.05
På kartan kan man se var anfallet i Syrien ägde rum.
 
09.10
Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian säger att anfallen inte var riktade mot Syriens allierade i landet och betonar att Ryssland varnades i förväg. Även USA ska ha vidtagit åtgärder för att undvika ryska militärposteringar, skriver AFP.
09.12

Theresa May motiverar, i ett fyra minuter långt tal som den brittiska premiärministern lagt ut på Twitter, att det inte finns något annat alternativ än att agera militärt.

– Vi kan inte tillåta att användningen av kemvapen normaliseras, sa hon i uttalandet.

09.14
Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg stödjer anfallen i Syrien av USA, Frankrike och Storbritannien. "Det kommer att försvaga regimens förmåga att attackera det syriska folket med kemiska vapen", säger han i ett uttalande.
09.15
På den här bilden över Damaskus syns det gemensamma anfallet tydligt. Foto: TT
 
09.17
Strax efter attacken samlades hundratals syriska invånare i huvudstaden Damaskus på torget Umayyad för att stötta den syriska regeringen.
09.20

Enligt en kommentar från syriska utrikesdepartementet är anfallet en "barbarisk aggression som inte påverkar beslutsamheten och ihärdigheten hos det syriska folket och deras modiga väpnade styrkor", sade en källa på utrikesdepartementet till den statliga syriska nyhetsbyrån Sana enligt nyhetsbyrån Reuters.

09.29
Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet om attacken mot Syrien.
- Det var en mycket noggrann genomtänkt attack, som var dubbelt så stor som förra året. Det var inte bara USA, utan det var tre länder, säger han i SVT Nyheters direktsändning.
 
09.30
Både Ryssland och Iran fördömer anfallet i Syrien. Irans högste ledare Ali Khamenei säger att attacken är ett brott och att Theresa May, Donald Trump samt Emmanuel Macron är brottslingar, skriver Reuters.
09.33
I morse höll USA:s president Donald Trump ett tal där han uttalade sig om anfallet i Syrien:
09.34
Enligt USA-kännaren Jan Hallenberg är det tydligt att man försöker undvika större attacker för att minimera risken för att Ryssland ska slå tillbaka.
- När de (USA, Storbritannien och Frankrike) slog till var de väldigt noggranna med att se till att inte komma nära baser där det fanns ryssar. Så att inte den här konflikten ska kunna bli direkt.
09.37
Även Storbritanniens premiärminister Theresa May delade på Twitter sitt uttalande om anfallet i Syrien:
09.39
Det brittiska säkerhetsdepartementet säger att anfallet i Syrien har haft tillräcklig effekt och att man var tvungen att agera snabbt gällande anfallet. Premiärministern kommer att uppdatera parlamentet på måndag, skriver Reuters.
09.42
Turkiet hade informerats om att anfallet skulle ske i förväg, säger en talesperson för det konservativa partiet AKP enligt Reuters.
09.43
Nattens attack innebär att både USA och Ryssland får fortsätta att vara försiktiga för att deras respektive styrkor, som båda är verksamma i Syrien, inte kommer i konflikt med varandra.
- Men jag tror inte det blir någon militär användning av vapen mellan USA och Ryssland direkt. Möjligen att iranska stödförband i Syrien eller i Irak kan slå mot amerikanska styrkor. Det kan jag inte utesluta, säger Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, i SVT Nyheters direktsändning.
09.43

Enligt Hallenberg innebär det rimligen också att den syriska regimen tänker sig för en gång till innan de använder kemiska vapen i en större skala, som man tror att de gjorde för drygt en vecka sedan.
 

09.49
Enligt Israel är det Syrien själv som skapat det spända läget genom landets "mordiska handlingar". En talesperson säger i ett uttalande att Donald Trump redan förra året gjorde det tydligt att användandet av kemiska vapen utgjorde en gräns som ej bör överskridas, skriver AP.
09.51
Från syrisk statlig strömmar bilder in där man ser hur människor samlas i centrala Damaskus efter attackerna i natt för att visa sitt stöd till syriska regimen. Man viftar med flaggor, man spelar syrisk nationalistisk musik till stöd för den syriska regimen, berättar SVT:s korrespondent Stina Blomgren
- Men vi ser också reaktioner från den syriska oppositionen som välkomnar nattens attacker.
 
Hundratals syriska invånare samlas i centrala Damaskus för att stötta den syriska regimen. Foto: AP/TT
 
 
09.52
En annan bild från explosionen i utkanten av Damaskus. Foto: TT
 
09.54
Rysslands president Vladimir Putin säger att Ryssland kommer att kalla till ett direkt krismöte med FN:s säkerhetsråd angående anfallet i Syrien, skriver AP.
09.58
James Corbyn, ledare för Labour-partiet i oppositionen i Storbritannien säger att bomber inte kommer att rädda liv samt ifrågasätter anfallets lagliga grunder som åtgärd, skriver Reuters.
10.01
James Corbyn säger även att Theresa May borde ha sökt parlamentets godkännande av anfallet innan det skedde och att premiärministern inte borde ta emot instruktioner från Washington DC, skriver nyhetsbyrån Reuters.
10.04
Frankrike presenterar lördag morgon en rapport från landets underrättelsetjänst som visar bevis på att Syriska regeringen ska ha använt kemiska vapen i attacken i Douma, skriver Reuters.
10.11
Enligt franska underrättelsetjänsten innehåller analysen vittnesmål, foton och videor från Douma efter attacken som ägde rum 7 april, skriver Reuters.
10.14
Vladimir Putin säger att Ryssland fördömer attacken mot Syrien och att ryska militären hjälper syriska regeringen med att bekämpa terrorism, skriver Reuters.
10.16
AFP skriver att syriska säkerhetsstyrkor är på väg in i Douma, som beskrivs som det sista rebellfästet i området.
Rysslands president Vladimir Putin säger samtidigt att anfallet mot Syrien kommer att förvärra den humanitära katastrofen i Syrien, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter.
Russian President Vladimir Putin has denounced a strike on Syria launched by the United States and its allies as an "act of aggression" that will exacerbate humanitarian catastrophe in Syria. apne.ws/m169BOI
10.18
Brittiska premiärministern Theresa May säger att det finns indikationer på att syriska regeringen har förråd av kemiska vapen och att de fortsätter att bygga liknande vapen, skriver Reuters.
10.20
Rysslands president Vladimir Putin säger att det nuvarande eskalerande läget kring Syrien har en förödande effekt på internationella relationer, enligt Reuters.
10.22
Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttalar sig om anfallet mot Syrien och menar att det var "nödvändigt och lämpligt": 
BREAKING: German Chancellor Merkel says allied strikes in Syria were 'necessary and appropriate' response to chemical attack.
10.23

- Vi har inte någon uppskattning att ge för Syrien, gällande hur många svenskar som är i landet, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

UD har för närvarande inte formellt stängd ambassaden i Damaskus, men personalen är sedan 2012 placerad i Beirut. Beroende på säkerhetsläget så åker personalen ibland in i Syrien och arbetar på plats därifrån. Nattens attacker är något som nu följs noggrant.

- Det är något vi självklart följer nära, säger Duvhammar.

10.25
Brittiska premiärministern försvarar anfallet och säger att det var rättsligt rätt att agera militärt mot Syrien, skriver Reuters.
10.27
Se när Syrien svarar på USA, Storbritannien och Frankrikes gemensamma anfall i morse:

Här svarar den syriska militären på attacken mot Damaskus

SVT NyheterUSA har skjutit iväg över 100 robotar mot Syrien, enligt det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon. Här svarar den syriska militären på attacken – genom att aktivera sitt missilförsvar över Damaskus.
10.30
På frågan om det kan komma på tal att beordra fler militära attacker mot Syrien, svarar Theresa May att den syriska regimen inte borde ha några som helst tvivel om hur Storbritannien kommer att agera, skriver Reuters.
10.31
Den brittiska premiärministern säger även att ingen annan än den syriska militären kan ha utfört kemvapenattacken i Douma för en vecka sedan, enligt Reuters.
10.34
Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger efter morgonens anfall mot Syrien att landet måste upphöra med allt användande av kemiska vapen, skriver AP.
10.36
Vad händer i Syrien nu?
Situationen i Damascus och övriga städer i Syrien ska nu vara lugn enligt ryska källor, skriver Reuters.
10.38
Läs om hur anfallet mot Syrien kan strida mot folkrätten:

Folkrättsexpert: Militärt anfall mot Syrien strider mot folkrätten

SVT NyheterEtt militärt anfall mot Syrien strider mot folkrätten. Samtidigt riskerar västmakterna inte några motåtgärder från FN:s sida om de går vidare med sina planer, menar folkrättsexperten Ove Bring. – De har vetorätt i säkerhetsrådet, säger han.
10.57
På frågan om Assad kan behålla makten i Syrien efter den senaste veckans händelser, svarar Theresa May att det nu finns en större fråga kring den framtida politiska situationen i Syrien. Det skriver Reuters.
10.59
Turkiets vice premiärminister säger att den amerikanska basen i landet inte användes under anfallet mot Syrien, skriver Reuters.
11.00

Statsvetaren Hallenberg: ”Det är en lyckad attack”

SVT NyheterJan Hallenberg, professor i statsvetenskap, knuten till Utrikespolitiska Institutet, menar att anfallet i Syrien skett till följd av ett säkerhetspolitiskt strategisk beslut som markerar mot landet. Läget är nu spänt mellan Ryssland och de länder som deltog i anfallet. – Jag tror inte att det blir en militär konfrontation mellan USA och Ryssland, däremot kan Iran och Irak komma att slå mot USA, det kan man inte helt utesluta.
11.02
Bild från när ett av målen i anfallet nåddes via nyhetsbyrån Reuters Twitter:
Western attack struck Syrian research center, other targets reut.rs/2JMmHnC
11.06
Utrikesminister Margot Wallström kommenterar nu attackerna mot Syrien i natt:
"Kemvapen är förbjudna och användningen av dem är ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet. Sverige har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfulla dåd som har begåtts i Syrien", skriver hon i ett pressmeddelande.
11.06
Wallström fortsätter med att framhålla att det är viktigt att se till att konflikten inte eskalerar:
"Att den FN-ledda processen fortgår och att säkerhetsrådet tar sitt folkrättsliga ansvar. Det är bara så vi kan nå varaktig fred i Syrien", säger hon.
11.09
Frankrikes utrikesminister säger att målet med anfallet mot Syrien har nåtts och att alla franska plan har återvänt hem, skriver Reuters.
11.14
Ryska militären säger att de iakttog anfallet utan att engagera några egna missiler. Vidare meddelar dem att den syriska militären använde ryska försvarsmissiler för att skjuta ner missilerna från anfallet. Ingen person ska ha omkommit under morgonens händelser, skriver AP.
11.17
Ryska militären säger även att man nu kan komma att förse Syrien med försvarsmissilen S-300. Något som de tidigare inte gått med på till följd av påtryckningar från Väst, skriver AP.
11.19
Frankrikes utrikesminister säger att om den "röda linjen" övertrampas igen kommer nya åtgärder att tas, men han tror att Syrien nu förstått deras meddelande, skriver Reuters.
11.22
I Storbritannien hölls det under morgonen en presskonferens om händelserna i Syrien:
The Prime Minister @theresa_may is holding a press conference on Syria. pscp.tv/w/baGtkjIyOTU1…
11.25
Frankrikes utrikesminister meddelar att landets president Emmanuel Macron fortfarande planerar att åka till Ryssland för det inplanerade mötet som ska ske i slutet av maj, trots anfallet mot Syrien, skriver Reuters.
11.27
Irak kallar till möte med arabländerna för att komma fram till en "klar position" angående läget i Syrien, det meddelar irakiska utrikesdepartementet, skriver Reuters.
11.29

Ryssland: Det här spelar terrorismen i händerna

SVT NyheterDe robotattacker mot Syrien som ägde rum natten till i dag var ett flagrant brott mot internationell lag. Det poängterar vice ordföranden för Rysslands försvarsutskott, i en av det första ryska kommentarerna.
11.31
Rysslands utrikesminister säger att den USA-ledda attacken mot Syrien är ett "otroligt stort slag mot förhandlingsprocesser", skriver Reuters.
11.32

Utrikesminister Margot Wallström (S) om anfallen mot Syrien: Viktigt att konflikten inte eskalerar 

11.35
Om du är osäker på vad som skett i Syrien kan du läsa om händelseförloppet i punktform:

Attacken i Syrien – i korthet

SVT NyheterUSA, Storbritannien och Frankrike attackerade i natt, svensk tid, Syrien. Här kan du läsa en kort sammanfattning om vad som hänt.
11.41
Iranska presidenten Rouhani säger att anfallet mot Syrien kommer att leda till Mellanösterns förstörelse, skriver Reuters.
11.45
Kinas utrikesdepartement tror att en politisk överenskommelse är den enda realistiska lösningen för konflikten i Syrien. Vidare menar dem att rättvisa undersökningar måste göras angående Syriens påstådda användande av kemvapen, skriver Reuters.
11.47
Kinas utrikesdepartement menar också att militärt agerande som kringgår FN:s säkerhetsråd bryter mot internationell lagstiftning, skriver Reuters.
11.48
Under lördagen kommer det att hållas ett specialinsatt möte med Nato då USA, Frankrike och Storbritannien ska informera försvarsalliansen om anfallet mot Syrien, skriver Reuters.
11.49

Stormakternas strategi i Syrien

SVT NyheterDet finns två stormakter på plats i Syrien, Ryssland och USA. Men varför är dessa jättenationer så intresserade av ett land i mellanöstern? Vi frågade två experter, Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut och Martin Kragh på Utrikespolitiska institutet för att få svar.
11.51
Enligt det irakiska utrikesdepartementet är anfallet mot Syrien en "farlig utveckling som kan utnyttjas av terrorister", skriver Reuters.
11.57
I ett telefonsamtal säger Irans president Hassan Rouhani till Bashar al-Assad att Iran står med Syrien, skriver Reuters.
11.59
Syriens president Bashar al-Assad säger att anfallet mot landet kom efter att Väst insåg att de förlorat kontroll och trovärdighet i konflikter, skriver Reuters.
12.00

SVT:s Stina Blomgren i Libanon om reaktionerna i Syrien

SVT NyheterEfter nattens samordnade attack mot syriska mål i Damaskus och Homs kommer nu reaktioner från den syriska befolkningen, berättar SVT:s korrespondent i Mellanöstern Stina Blomgren.
12.04
Assad uttrycker vidare att attacken mot Syrien kommer att accelerera en lösning inför att fortsätta "bekämpa och krossa terrorismen i varje liten bit av landet", skriver Reuters.
12.09
Tysklands försvarsminister säger att man nu måste göra allt för att återuppta den politiska processen med agendan att få ett slut på kriget i Syrien, skriver Reuters.
12.13
Frankrike meddelar att man efter teknisk analys av öppna källor och "pålitlig information från underrättelsetjänst" dragit slutsatsen att en kemvapenattack utfärdades av syriska styrkor i Douma den 7 april. Det visar en rapport från franska underrättelsetjänsten, skriver Reuters.
12.15

SVT:s Erika Bjerström om attacken: ”Helt tydligt att USA sluter upp bakom Trump”

SVT NyheterUSA, Storbritannien och Frankrike attackerade i natt, svensk tid, Syrien. Här besvarar SVT Nyheters utrikeskommentator Erika Bjerström de tre mest centrala frågorna om händelsen.
12.23
 
Så här såg det ut tidigt under lördag morgon när ett brittiskt stridsplan flög på väg till en brittisk militärbas i närheten av Limassol i Cypern. Foto: AFP/TT
12.25

Putin kallar till krismöte i säkerhetsrådet

SVT NyheterEfter den samordnade attacken mot Syrien kallar Rysslands president Vladimir Putin till krismöte i FN:s säkerhetsråd.
12.31
Labour-ledaren James Corbyn begär att Storbritanniens premiärminister visar upp den rättsliga grunden bakom beslutet att anfalla Syrien. Corbyn menar att det när man vidtar sådana åtgärder utan en laglig bas, kan uppmuntra andra att göra likadant, skriver Reuters.
12.33
Europeiska Unionen säger i ett uttalande att Ryssland och Iran måste förhindra att fler kemvapen används av den syriska regimen, skriver Reuters.
12.40
I morse när det USA-ledda anfallet tog plats syntes missiler på himlen, bland annat över Damascus som visas på bilden. Foto: AP/TT.
 
12.41
Varför attackerar dem syrien det enda jag inte förstår
Anledningen bakom anfallet mot Syrien handlar om att det för en vecka sedan skedde en påstådd kemvapenattack från syrisk militär, något som är förbjudet. USA, Frankrike och Storbritannien valde därför att markera mot Syrien att det inte är tillåtet genom att anfalla landet gemensamt. Här finns mer information om händelseförloppet: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/attacken-i-syrien-i-korthet 
12.59
Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide säger att de "förstår bakgrunden till nattens aktion" och Finlands president Sauli Niinistö slår fast att det är en tydlig varning – men frågar sig om det kommer påverka hur kriget slutar, skriver nyhetsbyrån TT.
12.59
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrycker sitt fulla stöd.
"I krig finns det regler och de har Assad grovt åsidosatt i Douma. Det ska det internationella samfundet reagera på", säger han i ett pressmeddelande enligt Ritzau, rapporterar TT.
"Den ryska regeringen bör ta klart avstånd till regimens handlingar och ta sitt ansvar i Syrien på allvar."
13.04
Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer USA, Frankrike och Storbritannien informera Natos medlemmar om nattens attack mot mål i Syrien. Ambassadörerna för de 29 medlemsländerna kommer träffas runt 15 svensk tid i dag, skriver nyhetsbyrån TT.
13.04
Försvarsalliansen var inte involverad i anfallet mot Syrien men generalsekreterare Jens Stoltenberg gick under morgonen ut och gav sitt stöd för attacken, som han menar kommer försvåra för den syriska regimen att använda kemiska vapen mot befolkningen i framtiden., skriver TT.
13.16
Hundratals syrier samlades vid Umayyad-torger i Damaskus på lördagen, för att visa sitt stöd för president Bashar al-Assad, rapporterar AP. De viftade med syriska flaggor, gjorde segertecken och höll på porträtt föreställande den syriske presidenten. Foto: AFP/TT
13.35
Den globala organisationen som ser över krigsföring med kemvapen kommer att fortsätta att leta efter spår i Syrien, skriver AP.
13.36
En representant för rebellgruppen Jaish al-Islam har kallat den USA-ledda attacken mot Syrien för en fars.
"Att straffa instrumentet för ett brott men behålla förbrytaren – en fars," skriver gruppens talesperson Mohammad Alloush, enligt AFP.
Jaish al-Islam är den rebellgrupp som strider mot syriska regeringsstyrkor i staden Douma i östra Ghouta. Det är i samma område som den misstänkta kemvapenattacken ska ha skett för en vecka sedan och som ledde till nattens bombningar mot mål i Damaskus och Homs, skriver TT.
13.39
Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov, säger att Moskva är i kontakt med USA och de andra länderna involverade i anfallet mot Syrien, skriver Reuters.
13.40

Attacken i Syrien – i korthet

SVT NyheterUSA, Storbritannien och Frankrike attackerade i natt, svensk tid, Syrien. Här kan du läsa en kort sammanfattning om vad som hänt.
13.47

Donald Trump om attacken – ska avskräcka användning av kemvapen

SVT NyheterUSA:s president Donald Trump förklarade under natten att anfallet mot Syrien syftar till att avskräcka från användning av kemiska vapen.
13.51
Förenta Nationernas säkerhetsråd kommer att ha möte under lördag eftermiddag svensk tid för att diskutera anfallet mot Syrien. Mötet har efterfrågats av ryska diplomater, skriver Reuters.
13.57
Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov säger också att Moskva är intresserade av att samarbeta med USA gällande Syrien, skriver AP.
14.07
Egypten uttalade sig under lördagen om läget i Syrien och säger att man är oroliga över situationen i landet och den militära upptrappningen, som kan påverka säkerheten för det syriska folket samt hota olika överenskommelser och öka det spända läget, skriver Reuters.
14.09

Stormakternas strategi i Syrien

SVT NyheterDet finns två stormakter på plats i Syrien, Ryssland och USA. Men varför är dessa jättenationer så intresserade av ett land i mellanöstern? Vi frågade två experter, Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut och Martin Kragh på Utrikespolitiska institutet för att få svar.
14.14

Nattens attack kommer inte ha någon större strategisk effekt på marken menar Natoexperten Mike Winnerstig. Däremot sätter den en radikalt annorlunda ton mellan USA och Ryssland. 

- Ur militär synvinkel spelar det här väldigt liten roll. Däremot så har det ett väldigt stort symbolvärde i den geopolitiska konflikten mellan Ryssland och USA, säger Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till SVT Nyheter.  

- Ryssland har i en vecka varnat för att de tycker extremt illa om idén med ett amerikanskt anfall och så gör man det i alla fall. Ur den synvinkeln var det här mer än bara symboliskt, det var ett väldigt påtagligt slag mot de rysk-amerikanska relationerna, säger Winnerstig. 

Vad tror du kommer hända härnäst? 

- Jag tror inte att det kommer hända så mycket mer militärt. Jag har väldigt svårt att se att ryssarna skulle svara mot USA, England eller Frankrike. Jag tror inte heller att det kommer leda till någon större militär förändring på marken. Den syriska armen har, tillsammans med sina bundsförvanter, ett övertag på marken i Syrien och det kommer inte förändras av det här. Där emot har man satt en radikalt annorlunda ton mellan USA och Ryssland. Det är den största effekten, säger Mike Winnerstig. 

14.23
"Det som har hänt i Syrien under de senaste dagarna går långt över gränsen för vad som är att bryta ett vapenstillestånd. Att svara mot dessa illdåd är legitimt och lämpligt." Så uttalar sig Spaniens premiärminister Mariano Rajoy enligt AP.
14.28
Italiens premiärminister Paolo Gentiloni säger att "det här var en enstaka attack som syftade till att slå till mot byggnaden av kemvapen. Det bör inte bli en början på en eskalering", skriver AP.
14.33
Donald Trump prisar morgonens anfall mot Syrien och tackar Frankrike och Storbirtannien för deras "visdom och styrkan hos ländernas militär". Vidare skriver han att attacken inte hade kunnat få "ett bättre resultat. Slutfört uppdrag!"
A perfectly executed strike last night. Thank you to France and the United Kingdom for their wisdom and the power of their fine Military. Could not have had a better result. Mission Accomplished!
14.35
Trump fortsatte att twittra om anfallet och skrev då att han är "stolt över vår fantastiska militär vilken snart kommer att vara den finaste som vårt land någonsin haft. Det kommer inte att finnas något eller någon som kommer i närheten": 
So proud of our great Military which will soon be, after the spending of billions of fully approved dollars, the finest that our Country has ever had. There won’t be anything, or anyone, even close!
14.38
Den tjeckiska tillfälliga premiärministern Andrej Babis säger att anfallet mot den syriska regimen "som använder kemvapen mot civila", var oundvikligt, skriver AP.
14.43
"Attacken från USA, Frankrike och Storbritannien har gjort det tydligt att den syriska regimen, tillsammans med Iran och Ryssland, inte kan fortsätta den här humana tragedin, i alla fall inte utan ett pris. EU står med våra allierade på rättvisans sida" - så twittrade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk:
Strikes by US, France and UK make it clear that Syrian regime together with Russia & Iran cannot continue this human tragedy, at least not without cost. The EU will stand with our allies on the side of justice.
14.50
 
Enligt ett uttalande från Belgiens regering visar landet förståelse med anfallet mot Syrien: "Belgien fördömer kraftigt all form av kemvapen vilka är en kraftig skändning av internationella lagar. Vi förstår därför den militära aktionen mot Syrien utförd av amerikanska, franska och brittiska krafter som inriktat attacken mot produktionsfabriker."  Det rapporterar AP.
14.54
Syriens allierade Ryssland och Kina har kallat den samlade attacken för ett brott mot internationell rätt. Men USA, Storbritannien och Frankrike får stöd från bland annat EU och Nato för de riktade robotanfallen.
Inga dödsoffer har rapporterats efter attackerna, men tre personer uppges ha skadats, skriver TT.
14.57

SVT:s Stina Blomgren i Libanon om reaktionerna i Syrien

SVT NyheterEfter nattens samordnade attack mot syriska mål i Damaskus och Homs kommer nu reaktioner från den syriska befolkningen, berättar SVT:s korrespondent i Mellanöstern Stina Blomgren.
15.11
Turkiets president Erdogan välkomnar attacken mot Syrien och säger att operationen skickat ett meddelande till Assad om att "hans massaker inte lämnats obesvarad", skriver Reuters.
15.13
Pentagon meddelar att alla mål under attacken i Syrien träffades. Man går samtidigt ut och säger att man inte söker någon konflikt med Syrien, skriver Reuters.
15.31
Pentagon säger vidare att målet med attacken var att skicka ett klart och tydligt meddelande till den syriska regimen om att sluta använda kemvapen, man beskriver också attacken som lyckad. Det syriska vapenprogrammet för kemvapen har nu tappat flera års framsteg menar man, skriver Reuters.
15.36
Pentagon rapporterar också att det inte fanns några tecken på att ryska försvarsflygplan bemött anfallet i Syrien, samt att det syriska flygvapnets motangrepp inte var effektivt. Vidare har man inte sett någon militär respons sedan anfallet avslutades, skriver Reuters.
15.36
Finns det döda efter attacken eller vad/vilka träffades? Tack!
Det finns inga uppgifter om dödsfall. Tre personer har rapporterats skadade efter anfallet. Anfallen riktades bland annat mot forskningsanläggningar för kemvapen i Barzeh-området där de orsakade materiella skador.
15.39

Margot Wallström (S) om anfallen mot Syrien: Viktigt att konflikten inte eskalerar

SVT NyheterEfter nattens USA-ledda attacker mot Syrien säger nu utrikesminister Margot Wallström (S) att det är viktigt att konflikten inte eskalerar.
15.53

Bashar al-Assad: Kommer fortsätta bekämpa terror – trots attacken

SVT NyheterDen syriske ledaren Bashar al-Assad hävdar att den USA-ledda attacken ägde rum efter att västvärlden insett att man ”förlorat kontroll och trovärdighet” i konflikten. Han har nu för avsikt att krossa terrorism i landets alla hörn, skriver Reuters.
16.11
Irans president Hassan Rouhani har pratat med Syriens president Bashar al-Assad om att han tror att attacken mot Syrien är ett sätt för USA att rättfärdiga deras fortsatta stationering i landet, skriver nyhetsbyrån AP.
16.21

Natos medlemsländer sitter under lördag eftermiddag i ett informationsmöte med USA, Storbritannien och Frankrike. Enligt Sveriges Natoambassadör är det oklart vilken information som Sverige kommer att få ta del av.   

- Vi får se vad det här pressuttalandet säger. Hittills har Jens Stoltenberg uttalat sig själv och sagt sig ha förståelse för att det här har skett, men Nato som organisation har inte hittills uttalat sig, säger Sveriges ambassadör vid Nato Håkan Malmqvist.

- Vi får se om man i dag lyckas enas om något slags uttalande där alla 29 ingår. Det är viktigt att komma ihåg att Nato inte har någon egentlig roll i detta.  

16.24
Detta är Håkan Malmqvist, Sveriges ambassadör vid Nato. Foto: Martina Huber, Regeringskansliet
 
16.25

Sverige är inte medlem i Nato, utan bara partnerland, och medverkar därför inte på informationsmötet. Vilken information som Sverige kommer att få ta del av är därför oklart, enligt Håkan Malmqvist.

- Ibland är det så att partnerländerna får exakt samma information men i ett senare skede. I det här läget så tror jag att den information vi får är i sammanhang där vi sitter kring bordet. Det vill säga i FN:s säkerhetsråd eller i EU, säger Malmqvist, Sveriges ambassadör vid Nato.

16.32
Enligt Pentagon fanns det kemvapenagenter på ett av målen under attacken mot Syrien. Inget syriskt vapen hade någon effekt på de andra länderna under anfallet, skriver Reuters.
16.35
Pentagon säger vidare att man tror att syriska styrkor har förlorat en hel del vapen och utrustning som kopplas till kemvapen. Pentagon är även säkra på att attacken gjort tillräckligt med skada för att försvaga Assads förmåga att producera kemvapen, skriver Reuters.
16.36
Samtidigt säger också Pentagon att det syriska lagret av kemvapen är större än de tre målen som nåddes under attacken, skriver Reuters.
16.38
Kuwait Airlines meddelar att man under söndagen kommer att återuppta flygningar till Beirut efter en tre dagar lång nedstängning till följd av varningar om att flyga för nära libanesiskt flygrum, skriver Reuters.
16.39
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att regimen i Damaskus behövde en läxa efter att ha utfört "inhumana" attacker. Därför stödjer han USA:s, Storbritanniens och Frankrikes attack.
- Vi anser att den här operationen är passande, säger han vid ett partimöte i Istanbul, skriver TT.
16.42

Attacken i Syrien – i korthet

SVT NyheterUSA, Storbritannien och Frankrike attackerade i natt, svensk tid, Syrien. Här kan du läsa en kort sammanfattning om vad som hänt.
16.42
Enligt Reuters föreslår Ryssland en resolution i FN:s säkerhetsråd som brännmärker de tre ländernas attacker mot Syrien som ett brott mot FN-stadgan.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att attackerna var oacceptabla och olagliga, skriver TT.
16.49
I eftermiddag håller Nato sin presskonferens efter morgonens händelser i Syrien:
16.54

AnalysErika Bjerström: Efter bombningarna – nu väntar ordkriget

SVT NyheterKrigsanfallet mot Syrien är över. I stället har ett ordkrig brutit ut. På hemmaplan måste nu de tre ledarna Macron, May och Trump försvara sitt beslut att anfalla och brittiska premiärministern May får det svårast. Oberoende bevis måste fram om vem som stod bakom kemgasattacken i Douma. Annars kan Ryssland få rätt i att de tre ländernas anfall strider mot folkrätten.
16.59
Nu tackar jag för mig i denna direktrapportering. Min kollega Jon Lindhe kommer strax att ta över. Tack ni som tagit del av rapporteringen så här långt. Fortsätt gärna att läsa SVT Nyheters uppdateringar om läget i Syrien.
17.06

Algeriets premiärminister Ahmed Ouyahia kritiserar attacken mot Syrien. 

- Algeriet kan bara beklaga attacken, sa Ouyahia enligt Reuters. 

Vidare menar han att det är nödvändigt att invänta utredningen av den misstänkta kemvapenattacken innan man går vidare.  

17.11
Tysklands utrikesminister Heiko Maas (SPD) säger att endast en politisk lösning kan åstadkomma en bestående fred i Syrien, enligt Reuters.
Enligt Maas kommer Tyskland nu använda alla diplomatiska medel för att få slut på våldet i Syrien, och en lösning måste involvera Ryssland.
17.22

Just nu sammanträder FN:s säkerhetsråd. Generalsekreterare Antonio Guterres manar alla medlemmar att idka återhållsamhet och undvika en eskalering i Syrien. 

Vidare säger Guterres att den misstänka kemvapenattacken måste utredas och att internationella utredare är redo att besöka platsen för den misstänkta attacken i syriska Douma. Det rapporterar Reuters.  

17.29
Rysslands FN-ambassadör, Vassily Nebenzia, kallar USA:s och dess allierades attack för en aggression mot en suverän stat. Länderna har uppvisat en flagrant nonchalering av internationell rätt, enligt Nebenzia. Det rapporterar Reuters. Foto: AP/TT
17.44
Foto: TT
 

- Attacken var noggrant planerad för att minimera civila förluster. Den var berättigad, legitim och proportionerlig, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley till Säkerhetsrådet.  

Enligt Haley var USA:s meddelande till Bashar al-Assad kristallklart. 

- Om Syrien använder den här giftgasen igen säger Trump att USA är "Locked and Loaded" (redo att slå till red. Anm), uppgav Nikki Haley. 

17.56

Storbritanniens FN-sändebud Karen Pierce försvarade landets deltagande i attacken mot Syrien inför Säkerhetsrådet.  

- Det kan inte vara olagligt att förhindra att så många oskyldiga människor dödas, säger Karen Pierce.  

Storbritanniens FN-ambassadör Karen Pierce talar inför FN:s säkerhetsråd. Foto: AFP/TT
 
17.59
Var publiceras inläggen?
@Kenny - Inläggen publiceras i tråden i den mån jag hinner med att publicera dem och formulera ett svar. Alla inlägg kommer inte att publiceras. 
18.14
Alla Nato-länder står bakom attacken mot Syrien som genomfördes av USA, Frankrike och Storbritannien. Det meddelar Nato-chefen Jens Stoltenberg enligt AP. 
Nato-länderna har under eftermiddagen suttit i sammanträde i Bryssel med anledning av nattens händelser i Syrien. Nato-chefen Jens Stoltenberg håller presskonferens i Natos högkvarter i Bryssel under lördagen. Foto AP/TT
 
18.18
Vi kommer nu stänga ner denna livrapportering. Om något omvälvande inträffar går vi givetvis upp igen. Tack så hemskt mycket för att ni har läst och kommenterat under dagen!