SVT rapporterade · USA har attackerat Syrien
- Under lördag morgon genomförde USA, Frankrike och Storbritannien ett gemensamt anfall i Syrien som en direkt följd av den påstådda kemvapenattacken som regimen i Syrien anklagas ligga bakom.
- Mer än 100 missiler avfyrades mot Syrien. Tre forskningsanläggningar har attackerats, två i Damaskus och en i Homs.
- Minst tre personer uppges ha skadats.

Theresa May motiverar, i ett fyra minuter långt tal som den brittiska premiärministern lagt ut på Twitter, att det inte finns något annat alternativ än att agera militärt.
– Vi kan inte tillåta att användningen av kemvapen normaliseras, sa hon i uttalandet.

Enligt en kommentar från syriska utrikesdepartementet är anfallet en "barbarisk aggression som inte påverkar beslutsamheten och ihärdigheten hos det syriska folket och deras modiga väpnade styrkor", sade en källa på utrikesdepartementet till den statliga syriska nyhetsbyrån Sana enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Hallenberg innebär det rimligen också att den syriska regimen tänker sig för en gång till innan de använder kemiska vapen i en större skala, som man tror att de gjorde för drygt en vecka sedan.


Rysslands president Vladimir Putin säger samtidigt att anfallet mot Syrien kommer att förvärra den humanitära katastrofen i Syrien, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter.
- Vi har inte någon uppskattning att ge för Syrien, gällande hur många svenskar som är i landet, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.
UD har för närvarande inte formellt stängd ambassaden i Damaskus, men personalen är sedan 2012 placerad i Beirut. Beroende på säkerhetsläget så åker personalen ibland in i Syrien och arbetar på plats därifrån. Nattens attacker är något som nu följs noggrant.
- Det är något vi självklart följer nära, säger Duvhammar.
Här svarar den syriska militären på attacken mot Damaskus
SVT NyheterUSA har skjutit iväg över 100 robotar mot Syrien, enligt det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon. Här svarar den syriska militären på attacken – genom att aktivera sitt missilförsvar över Damaskus.Folkrättsexpert: Militärt anfall mot Syrien strider mot folkrätten
SVT NyheterEtt militärt anfall mot Syrien strider mot folkrätten. Samtidigt riskerar västmakterna inte några motåtgärder från FN:s sida om de går vidare med sina planer, menar folkrättsexperten Ove Bring. – De har vetorätt i säkerhetsrådet, säger han.Statsvetaren Hallenberg: ”Det är en lyckad attack”
SVT NyheterJan Hallenberg, professor i statsvetenskap, knuten till Utrikespolitiska Institutet, menar att anfallet i Syrien skett till följd av ett säkerhetspolitiskt strategisk beslut som markerar mot landet. Läget är nu spänt mellan Ryssland och de länder som deltog i anfallet. – Jag tror inte att det blir en militär konfrontation mellan USA och Ryssland, däremot kan Iran och Irak komma att slå mot USA, det kan man inte helt utesluta.
"Kemvapen är förbjudna och användningen av dem är ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet. Sverige har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfulla dåd som har begåtts i Syrien", skriver hon i ett pressmeddelande.
"Att den FN-ledda processen fortgår och att säkerhetsrådet tar sitt folkrättsliga ansvar. Det är bara så vi kan nå varaktig fred i Syrien", säger hon.
Ryssland: Det här spelar terrorismen i händerna
SVT NyheterDe robotattacker mot Syrien som ägde rum natten till i dag var ett flagrant brott mot internationell lag. Det poängterar vice ordföranden för Rysslands försvarsutskott, i en av det första ryska kommentarerna.Utrikesminister Margot Wallström (S) om anfallen mot Syrien: Viktigt att konflikten inte eskalerar
Attacken i Syrien – i korthet
SVT NyheterUSA, Storbritannien och Frankrike attackerade i natt, svensk tid, Syrien. Här kan du läsa en kort sammanfattning om vad som hänt.Stormakternas strategi i Syrien
SVT NyheterDet finns två stormakter på plats i Syrien, Ryssland och USA. Men varför är dessa jättenationer så intresserade av ett land i mellanöstern? Vi frågade två experter, Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut och Martin Kragh på Utrikespolitiska institutet för att få svar.SVT:s Stina Blomgren i Libanon om reaktionerna i Syrien
SVT NyheterEfter nattens samordnade attack mot syriska mål i Damaskus och Homs kommer nu reaktioner från den syriska befolkningen, berättar SVT:s korrespondent i Mellanöstern Stina Blomgren.SVT:s Erika Bjerström om attacken: ”Helt tydligt att USA sluter upp bakom Trump”
SVT NyheterUSA, Storbritannien och Frankrike attackerade i natt, svensk tid, Syrien. Här besvarar SVT Nyheters utrikeskommentator Erika Bjerström de tre mest centrala frågorna om händelsen.
Putin kallar till krismöte i säkerhetsrådet
SVT NyheterEfter den samordnade attacken mot Syrien kallar Rysslands president Vladimir Putin till krismöte i FN:s säkerhetsråd.
"I krig finns det regler och de har Assad grovt åsidosatt i Douma. Det ska det internationella samfundet reagera på", säger han i ett pressmeddelande enligt Ritzau, rapporterar TT.
"Den ryska regeringen bör ta klart avstånd till regimens handlingar och ta sitt ansvar i Syrien på allvar."

"Att straffa instrumentet för ett brott men behålla förbrytaren – en fars," skriver gruppens talesperson Mohammad Alloush, enligt AFP.
Jaish al-Islam är den rebellgrupp som strider mot syriska regeringsstyrkor i staden Douma i östra Ghouta. Det är i samma område som den misstänkta kemvapenattacken ska ha skett för en vecka sedan och som ledde till nattens bombningar mot mål i Damaskus och Homs, skriver TT.
Attacken i Syrien – i korthet
SVT NyheterUSA, Storbritannien och Frankrike attackerade i natt, svensk tid, Syrien. Här kan du läsa en kort sammanfattning om vad som hänt.Donald Trump om attacken – ska avskräcka användning av kemvapen
SVT NyheterUSA:s president Donald Trump förklarade under natten att anfallet mot Syrien syftar till att avskräcka från användning av kemiska vapen.Stormakternas strategi i Syrien
SVT NyheterDet finns två stormakter på plats i Syrien, Ryssland och USA. Men varför är dessa jättenationer så intresserade av ett land i mellanöstern? Vi frågade två experter, Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut och Martin Kragh på Utrikespolitiska institutet för att få svar.Nattens attack kommer inte ha någon större strategisk effekt på marken menar Natoexperten Mike Winnerstig. Däremot sätter den en radikalt annorlunda ton mellan USA och Ryssland.
- Ur militär synvinkel spelar det här väldigt liten roll. Däremot så har det ett väldigt stort symbolvärde i den geopolitiska konflikten mellan Ryssland och USA, säger Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till SVT Nyheter.
- Ryssland har i en vecka varnat för att de tycker extremt illa om idén med ett amerikanskt anfall och så gör man det i alla fall. Ur den synvinkeln var det här mer än bara symboliskt, det var ett väldigt påtagligt slag mot de rysk-amerikanska relationerna, säger Winnerstig.
Vad tror du kommer hända härnäst?
- Jag tror inte att det kommer hända så mycket mer militärt. Jag har väldigt svårt att se att ryssarna skulle svara mot USA, England eller Frankrike. Jag tror inte heller att det kommer leda till någon större militär förändring på marken. Den syriska armen har, tillsammans med sina bundsförvanter, ett övertag på marken i Syrien och det kommer inte förändras av det här. Där emot har man satt en radikalt annorlunda ton mellan USA och Ryssland. Det är den största effekten, säger Mike Winnerstig.
Inga dödsoffer har rapporterats efter attackerna, men tre personer uppges ha skadats, skriver TT.
SVT:s Stina Blomgren i Libanon om reaktionerna i Syrien
SVT NyheterEfter nattens samordnade attack mot syriska mål i Damaskus och Homs kommer nu reaktioner från den syriska befolkningen, berättar SVT:s korrespondent i Mellanöstern Stina Blomgren.Margot Wallström (S) om anfallen mot Syrien: Viktigt att konflikten inte eskalerar
SVT NyheterEfter nattens USA-ledda attacker mot Syrien säger nu utrikesminister Margot Wallström (S) att det är viktigt att konflikten inte eskalerar.Bashar al-Assad: Kommer fortsätta bekämpa terror – trots attacken
SVT NyheterDen syriske ledaren Bashar al-Assad hävdar att den USA-ledda attacken ägde rum efter att västvärlden insett att man ”förlorat kontroll och trovärdighet” i konflikten. Han har nu för avsikt att krossa terrorism i landets alla hörn, skriver Reuters.Natos medlemsländer sitter under lördag eftermiddag i ett informationsmöte med USA, Storbritannien och Frankrike. Enligt Sveriges Natoambassadör är det oklart vilken information som Sverige kommer att få ta del av.
- Vi får se vad det här pressuttalandet säger. Hittills har Jens Stoltenberg uttalat sig själv och sagt sig ha förståelse för att det här har skett, men Nato som organisation har inte hittills uttalat sig, säger Sveriges ambassadör vid Nato Håkan Malmqvist.
- Vi får se om man i dag lyckas enas om något slags uttalande där alla 29 ingår. Det är viktigt att komma ihåg att Nato inte har någon egentlig roll i detta.

Sverige är inte medlem i Nato, utan bara partnerland, och medverkar därför inte på informationsmötet. Vilken information som Sverige kommer att få ta del av är därför oklart, enligt Håkan Malmqvist.
- Ibland är det så att partnerländerna får exakt samma information men i ett senare skede. I det här läget så tror jag att den information vi får är i sammanhang där vi sitter kring bordet. Det vill säga i FN:s säkerhetsråd eller i EU, säger Malmqvist, Sveriges ambassadör vid Nato.
- Vi anser att den här operationen är passande, säger han vid ett partimöte i Istanbul, skriver TT.
Attacken i Syrien – i korthet
SVT NyheterUSA, Storbritannien och Frankrike attackerade i natt, svensk tid, Syrien. Här kan du läsa en kort sammanfattning om vad som hänt.Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att attackerna var oacceptabla och olagliga, skriver TT.
Analys - Erika Bjerström: Efter bombningarna – nu väntar ordkriget
SVT NyheterKrigsanfallet mot Syrien är över. I stället har ett ordkrig brutit ut. På hemmaplan måste nu de tre ledarna Macron, May och Trump försvara sitt beslut att anfalla och brittiska premiärministern May får det svårast. Oberoende bevis måste fram om vem som stod bakom kemgasattacken i Douma. Annars kan Ryssland få rätt i att de tre ländernas anfall strider mot folkrätten.Algeriets premiärminister Ahmed Ouyahia kritiserar attacken mot Syrien.
- Algeriet kan bara beklaga attacken, sa Ouyahia enligt Reuters.
Vidare menar han att det är nödvändigt att invänta utredningen av den misstänkta kemvapenattacken innan man går vidare.
Just nu sammanträder FN:s säkerhetsråd. Generalsekreterare Antonio Guterres manar alla medlemmar att idka återhållsamhet och undvika en eskalering i Syrien.
Vidare säger Guterres att den misstänka kemvapenattacken måste utredas och att internationella utredare är redo att besöka platsen för den misstänkta attacken i syriska Douma. Det rapporterar Reuters.


- Attacken var noggrant planerad för att minimera civila förluster. Den var berättigad, legitim och proportionerlig, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley till Säkerhetsrådet.
Enligt Haley var USA:s meddelande till Bashar al-Assad kristallklart.
- Om Syrien använder den här giftgasen igen säger Trump att USA är "Locked and Loaded" (redo att slå till red. Anm), uppgav Nikki Haley.
Storbritanniens FN-sändebud Karen Pierce försvarade landets deltagande i attacken mot Syrien inför Säkerhetsrådet.
- Det kan inte vara olagligt att förhindra att så många oskyldiga människor dödas, säger Karen Pierce.

