SVT rapporterade · Vad ska du bli när du blir stor?

09.22
Vi är på Midgårdskolan i Umeå och pratar med gymnasieeleverna om vad de tänker jobba med i framtiden. Läs vad de tycker här och kommentera vad du har för tankar kring arbetslivet. / Maria Ehrlin och Josefine Holgersson, reportrar på SVT Nyheter Västerbotten
09.33
Bor och jobbar utomlands. Hade jag kunnat plugga upp behörighet på distans så hade jag gärna kommit tillbaka till sverige för att bli lärare.
09.34
Jag ska bli pensionär.
09.35
Jag vet inte vad jag vill bli. Jag vill gå på folkhögskola efter gymnasiet och läsa musik eller så vill jag jobba men jag vet inte med vad. Min dröm är att bli bakgrundssångerska, säger Lisa Kärnestad, från Granö, som går tredje året på musiklinjen.
09.46
Lovisa Vängbo, som går sista året på musiklinjen i Umeå: Just nu så vet jag inte riktigt vad jag ska göra efter gymnasiet. Jag har sökt volontärarbete genom kyrkan och hoppas på att få åka till Brasilien till hösten. Jag vill jobba med ungdomsverksamhet och människor.
 
09.57
Isabella Isaksson, som går första året på bildprogrammet: 
Jag har inte en konkret plan. Jag vill jobba med människor på något sätt. Jag skulle vilja föreläsa i skolor och läsa på universitet. Jag har funderat på att bli psykolog. Jag vill känna att jag gör något som hjälper andra.
10.02
mäklare på månen när det blir läge för det (lite ny tänk bara)
10.02
Jag är nog stor redan, 25 år, gift och har två barn, äger min bostad (tack vare min make är detta möjligt). Jag har en universitetsexamen där det är hård konkurrens om arbete. Jobbar istället som lärare (jag verkligen älskar det) men min utbildning jag har kan inte tillgodoräknas i en kompletterande pedagogisk utbildning. Så, jag ska plugga igen till hösten, fyra år, för att bli behörig lärare. Det blir totalt sju års studier. Sen kanske jag kan bli stor på riktigt. Jag älskar läraryrket, det är fantastiskt och du får möjlighet att göra skillnad, på riktigt.
10.03
Amanda Holmgren, Isabella Isaksson och Elsa Friborg. - Om jag fick drömma skulle jag bli astronaut eller konstnär. När jag gått ut skolan tänker jag att jag ska resa och se något nytt. Men när jag kommit fram till vad jag ska bli ska jag väl börja plugga, säger Elsa Friborg.
 
10.05
Douglas Hedman, 16 år: Sedan jag var liten har jag velat jobba med musik. Därför går jag musiklinjen. Jag skulle kunna tänka mig att bli musiklärare men min dröm är att leva på min egen musik.
 
10.11
Mohammed Najib Ahdali, 19 år:
Jag jobbar inom vården nu och pluggar. Men jag har erfarenhet som snickare men behöver utbildning i Sverige. Min dröm är att bli snickare.
10.15
Reza Husseini, 18 år: Jag vill bli militär i Sverige. Jag vill kunna hjälpa till och motverka krig. Om jag inte blir militär vill jag bli trädgårdsmästare. Jag gillar blommor.
 
10.17
Mats Kyrö, 53 år, IT-tekniker: Jag är nog för lat för att söka nytt jobb. Man är bekväm. Jag har jobbat inom kommunen i snart 20 år. Jag har inga tankar på att byta jobb. Men min dröm är att jobba med musik. Det är det jag har utbildat mig till. Det är fortfarande något som snurrar att någon gång, kanske när jag är pensionerad, att jag ska få ut min egen musik.
 
10.19
Ebba Nyberg, går musiklinjen första året på gymnasiet:
Jag vill jobba med musik. Fast det som är roligast är kanske svårt att få jobba med. Jag sjunger, spelar piano och spelar ukulele. Annars vill jag bli lärare, gärna inom musik eller engelska.
10.21
Gäddfiskarguide deri Ljunges.
10.21
Politiker då kan man låva vad som helst.
10.23
När jag blir stor vill jag arbeta som specialpedagog med att vara med och skapa en näringsrik lär -och arbetsmiljö för både elever och kollegor, leda skolledning med både fast och öppen hand med öppen kommunikation kring handledning av våra värdefulla lärare och elever, samtala kring processkartor över entreprenöriellt undersökande lärande på alla nivåer och hörn och inte minst att samarbeta med väldigt missförstådda och fantastiska unga människor - som kan bli precis sin egen förmåga, person och framtid de vill.
10.31
Oliver Nordgren, första året på musiklinjen:
Jag har ingen aning om vad jag ska jobba med. Först ska jag göra lumpen. När det gäller yrke vet jag inte alls. Kanske politiker, något inom livsmedel eller kanske jägare.
10.39
Thelma Hultman, 16 år: Jag har ingen plan så. Men jag har drömmar om att bli sångare. Jag tror att man alltid ha mål och sikta mot målen. Jag får se var det bär, jag kanske ändrar mig efter studenten.
 
10.39
Abdifatah Mohammed, 17 år, läser språkintroduktion:
I framtiden skulle jag vilja jobba som ingenjör eller jobba med sociala frågor. 
10.50
10.55
11.00
Nu lämnar vi Midgårdskolan i Umeå. Efter lunch hittar ni oss vid Rådhustorget i centrala Umeå. Kom och hälsa på oss och prata jobb. Fortsätt också att kommentera vad ni har för drömyrken eller tänker om arbetslivet. / Maria Ehrlin och Josefine Holgersson, reportrar på SVT Nyheter.
11.00
12.20
Fel ställd fråga. Man är inte sitt yrke. En människa är så mycket mer än så. Mer korrekt att fråga: Vad vill du jobba med när du blir stor?
12.25
Nu är vi på plats vid ingången av gallerian Utopia på Rådhustorget. Kom och prata jobb med oss! / Maria Ehrlin och Josefine Holgersson, reportrar på SVT Nyheter
 
12.27
Elin Vallström: Jag är förskolelärare. Jag tror att man måste ge resurser till yrket för att få fler till det yrket. Det är för många barn på för få vuxna nu
 
12.30
Hanna Vejby, 22 år, jobbar med teknisk support: Jag har funderat på att bli lärare. Jag tror att man måste höja lönerna för att få folk till bristyrken. Ingen kommer att bli attraherad av ett slityrke med dålig lön.
12.34
Amanda Sedin, jobbar inom hemtjänsten:
Jag har funderat på att plugga till sjuksköterska. Jag tror man måste ge bättre lön för att få fler till vården.
12.40
Vad tycker ni att man själv har för ansvar att välja ett bristyrke som till exempel lärare eller sjuksköterska? Kommentera här!
12.46
Nils Smed, pensionerad lokalvårdare: Jag tycker att det ligger på politikerna att höja lönerna i de yrken där det är en brist och sänka deras egna löner.
 
12.55
12.58
Mikael Jonsson, jobbar som säljare på tidning:
De från yrken där de är brist måste vara ute på skolorna och berätta om jobben. Gå ut och visa upp sig. Lönen spelar också roll. På sikt är det mer bättre att höja löner. De kommer löna sig framöver.
13.06
Josefine Kuismin, 13 år:
Tveksamt om jag skulle kunna tänka mig att bli lärare. Det känns som ett stressigt yrke sedan får man inte så bra lön. Jag är intresserad av politik så jag kanske blir något inom det eller läkare eller sjuksköterska.
13.20
Alfred Lindberg, 20 år, utbildar sig till lärare: Jag vill bli lärare eftersom som lärare kan man göra stor skillnad. För mig är det viktigt att jobba med något som har en påverkan på folks liv. Det känns bra att det blir lätt att hitta jobb. Men läraryrket passar inte alla. Man måste tycka att det är kul att lära ut och att man också hittar ett ämne. Jag tror att det statusen av yrket som är problemet. Om man jämför läraryrket med läkaryrket så är det stor skillnad i status. Om yrket fick bättre status skulle nog fler söka sig till det.
 
13.22
Nu lämnar vi centrala Umeå. Tack till alla som stannat och pratat med oss! Fortsätt att kommentera och diskutera ämnet. / Maria Ehrlin och Josefine Holgersson, reportrar på SVT Nyheter