SVT rapporterade · Val 2018: Debatt om och med unga och jobbsituationen

12.46
På fredag klockan tolv sänder SVT Nyheter Halland en livesänd debatt om jobb för dagens unga – i dag och i framtiden. På plats finns förstagångsväljare och politiker. Ställ dina frågor här!
12.55
Vi kommer också att låta flera kända politiker från olika partier svara på frågor. Ali Esbati som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet trycker bland annat på vikten av gymnasieutbildningar och Centerpartiets Mari-Louise Wernersson uppmanar unga till att nätverka och söka kontakt med den arbetsplats man vill arbeta på. Kanske bara åka dit och ta en kaffe.
10.08
Det är förjäkligt verkligen att så många som verkligen vill arbeta inte får den chansen i samhället. Och allt på grund av att arbetsgivarna kräver fem års utbildning för diverse enkla struntjobb. Blir tokig.
10.08
Hej! Min dotter fick praktik via kommunen och senare även jobb där, Man måste börja någonstans och sedan låta det ena leda till det andra. Många unga tror att man får ett toppjobb direkt. Tyvärr är det så.
10.22
Saken är den att inga företag vill anställa utan referenser. Och hur ska man ha det på sitt första jobb. Jag tycker att ni politiker gör det enkelt för er med era svar "gå dit och ta en kaffe"
11.13
Snart är vi redo att dra igång den här debatten!
 
11.14
Andreas Lindgren går på Aspiro idrottsgymnasium och ska rösta för första gången i höst.
 
11.21
Öykü Özdemir är också en av de ungdomar som deltar i debatten. Hon går på Sannarpsgymnasiet.
 
11.24
Jihad Radjab Adel går på Sannarpsgymnasiet och är även han deltagare i debatten.
 
11.26
Emelie Skoog är den fjärde gymnasieungdomen i vår panel. Om en halvtimme ska de få ställa sina frågor till politikerna.
 
11.37
Det börjar fyllas på i publiken!
 
11.53
Hej! Jag har haft tre praktikplatser men ingen har gett mig jobb, det är oftast inte sant när dom låvar att man kan få förlängt efteråt. Har fått bra referenser.
11.53
Nu kör vi om fem minuter!
 
12.00
Bra initiativ. Allt för många ungdomar ligger på sofflocket hela dagarna. De måste in i arbetsmarknaden tidigare!!
12.00
Ni säger att man ska plugga mer men hur ska man göra det om man har för dåliga betyg från grundskolan, det är svårt att göra om och göra rätt i detta samhälle
12.04
Ni pratar om väldigt höga jobb som jurist, läkare mm för oss som inte kan bli det, hur ska vi få jobb? Vanliga jobb
12.06
Emelie som är förstagångsväljare säger att en förutsättning för att kunna plugga är ju att ha någonstans att bo. Hur tänker politikerna lösa det?
12.09
BENGT ELIASSON, Liberalerna: Det är företag och inte det offentliga som skapar arbetstillfällen. Liberalerna vill därför göra det enklare och mer åtråvärt för företag att anställa. Genom regelförenklingar för företag, höjt RUT-avdrag och en ny anställningsform – inträdesjobb, ger vi incitament för företag att anställa fler.
 
12.10
Jennie Nilsson som är socialdemokrat och på plats i studion ger detta tips: Ta emot och sök upp alla kontakter du kan få. Alla erfarenheter är bra och det är därför viktigt att ta alla chanser som ges i form av till exempel praktik och sommarjobb. Se till att utnyttja de verktyg som faktiskt finns för unga, som till exempel skolan och arbetsförmedlingen erbjuder.
 
12.11
Fast många studenter tvingas låna pengar till en bostadsrätt för att dels få tag i el lgh och dels en till rimlig hyra. Ska vidare studier bli en klassfråga då inte alla har den här möjligheten!
Socialdemokraten Jennie Nilsson sa just i studion att man i nuläget satsar på att bygga fler studentbostäder men att det tar lite tid. 
12.13
Eleverna på scen är oroliga över vilka jobb som kommer finnas i framtiden.
 
12.16
Riksdagspolitikerna borde ställa de unga mot väggen och fråga vad de har fått för betyg och om de valt en utbildning där det finns ett behov bland företagen.

Och det kan väl inte vara ett problem att få en studentbostad? Jag hör nästan dagligen om bostäder som ges till både asylsökande, kommunplacerade nyanlända och numera även till de som bott i Sverige i flera år. Bostäder finns uppenbarligen.
Att det är svårt att få tag på studentbostäder är alla partier överens om och så även eleverna i studion. Bostäder behövs till många olika grupper och det är precis det som diskuteras, hur ska man göra för att alla ska ha någonstans att bo! 
12.18
Gymnasieeleven Jihad berättar att på McDonalds är numera nästan allt automatiserat. Så vilka jobb finns kvar som startjobb för ungdomarna, undrar han.
 
12.23
Hur ska ni se till så att akademiker får det jobb de är utbildade till?
Många företag lägger större fokus vid erfarenhet än vid utbildning, vilket innebär att praktik är ovärderlig.
Det som händer idag är att Arbetsförmedlingen vill att akademiker ska ta vilket jobb som helst, t ex telefonförsäljare eller dörrvakt, medan långtidsarbetslösa utan gymnasieutbildning får söka praktik på drömjobbet, t ex som spelgrafiker.
Detta är ett orättvist system som bestraffar den med starkast moral.
12.25
Öykü Özdemir säger att de som ska inspirera till jobb oftast inte är så inspirerade själva att gå till jobbet. Och det är ett problem.
 
12.25
Det är inte bara en fråga om att studera vidare och sedan hitta jobb. Det handlar även om att ha jobb för de som inte har någon högskoleutbildning, och att dessa arbetsplatser inte utnyttjar ungdomar för att de inte vet sina rättigheter.

Jag har hört så många berättelser om företag, stora företag, som anställer ungdomar på löpande band, betalar dem jättelite och sliter ut dem tills de går in i väggen, för att sedan bara anställa nya.
12.25
Varför inte satsa på enkla jobb, skulle passa perfekt för ungdomar och långtidsarbetslösa. Varför är man emot det?
Flera allianspartier svarar att det är det man vill satsa på om man vinner valet. Enklare jobb med lägre löner som blir en infart till arbetsmarknaden. 
 
https://www.svt.se/nyheter/val2018/politikernas-basta-knep-till-arbetslosa-ungdomar
12.30
Grunderna i företagsekonomi och bokföring borde bli kärnämne på gymnasiet då nästan alla någon gång i livet kommer driva eget då arbetsmarknaden går emot att man blir uppdragstagare istället för fast anställd
12.30
”Jag har hört så många berättelser om företag, stora företag, som anställer ungdomar på löpande band, betalar dem jättelite och sliter ut dem tills de går in i väggen, för att sedan bara anställa nya.”

Korrekt. Och det gäller inte bara ungdomar.
12.32
man måste få småföretagen att våga anställa folk .idag är det problem .man går utbildningar som inte ger jobb -alt upptäcker att detta var inte som man trodde .Man borde koppla studieplatser till lediga jobb redan under studierna .då ser alla parter vad som funkar -eller ej .
12.33
Larry Söder, KD, säger: Sänk trösklarna till ditt första jobb är en bra väg att gå, det vill säga göra det enklare att komma in i arbetsmarknaden. Ett sätt är introduktionsanställning, som är en form där man får lite lägre lön men möjlighet till utbildning på arbetsplatsen. Var framåt, positiv och sök upp företag för att visa dig intresserad. Ett jobb som erbjuds kan vara vägen till arbetslivserfarenhet och ett fast jobb längre fram.
 
12.34
För att gå ut gymnasiet måste man kunna fördjupa sig i historiska krig och forska i litteratur men de får inget lära sig om sådant de verkligen behöver kunna som vuxen såsom soc koder sköta privatekonomi m.m
12.34
Varför bara unga? Jag är en av många som inte är ung längre men pga av stress inte platsar på den svenska arbetsmarknaden, inte heller har jag någon sjukersättning. Jag kan inte jobb som jag inte har kapacitet till att klara trots fin utbildning. Någonting är sjukt på arbetsmarknaden och då syftar jag på ytligheten och tempot. Alla har något att bidra med, men idag görs endast jämförelser med unga tuffa och framåt individer som jobbar tills de också stupar.
Självklart är även de som inte är unga viktiga och det är också en stor politisk fråga hur de ska komma in på arbetsmarknaden. Fokus hamnar i denna debatt på unga eftersom det är ungdomar som debatterar med politikerna. Men du får gärna skicka in din åsikt ändå! 
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hur-fick-du-ditt-jobb
12.37
Såhär säger Ali Esbati, Vänsterpartiet: Det finns inte något enskilt förslag. Vår ekonomiska politik innebär stora investeringar där behoven är stora: Äldreomsorg, sjukvård, bostadsbygge, skola, energiomställning, kollektivtrafik, forskning. Det skapar fler jobb, av många olika slag, och det är också sätt för fler ungdomar att få jobb.
 
12.37
Tack för att ni sänder från Halmstad, mycket uppskattat att tv håller debatt med folk som inte är inom stockholmsområdet
Tack Joey! Vi försöker att sprida våra sändningar över hela Sverige! Det är viktigt för oss på SVT att alla hörs och syns! :)
12.38
GrundSkolan bör jobba tätare med näringslivet och erbjuda mer praktik än några få enstaka veckor
12.42
När ungdomarna i studion får frågan om de själva skulle jobba för en lägre lön för att komma in på arbetsmarknaden är svaren delade! Vissa tycker att man behöver en okej lön för att kunna leva medan andra tycker att man måste börja någonstans.
12.45
Referenser är en nyckel till jobb, säger Jennie Nilsson från Socialdemokraterna.
12.46
Att sänka arbetsgivaravgifter samt något sänkta löner för ungdomar borde fungera bra. Man får ett första jobb och referens vilket blir grunden till fortsättningen i arbetslivet. Ungdomar ska inte tjäna jättebra på de första jobben.
12.46
Vad tycker de unga om att de inte får praktikplatser i alla gymnasiestudier?
Ska se om Alice i studion kan ställa den frågan till ungdomarna!
12.47
Jag förväntar mig inte att tjäna som en direktör på föesta jobbet men man måste kunna leva. Bostadsbristen med de skyhöga boendekostnaderna är dwt stora problemet med de höga hyrorna som gör det omöjligt för unga att leva på en ingångslön.
12.49
Ungdomarna i studion är alla överens om att arbetsförmedlingen är viktig och en nyckelfunktion för att man ska få jobb i Sverige.
12.52
Hur tänker socialdemokraterna som ''arbetsparti'' då hälften av de som röstar på dem inte jobbar?
12.52
Har en fråga som jag skulle vilja blir ställd till ungdomarna. Tror de att det är mer effektivt att söka jobb direkt via företagen eller genom arbetsförmedlingen. Alltså hur stor deras tilltro till arbetsförmedlingen är
De verkar alla vara överens om att de tycker att arbetsförmedlingen egentligen är bra men kanske behöver utvecklas på vissa sätt. 
12.54
Det jag tänkte på var att han längst till vänster inte höll med utan skakde på huvudet när de andra nickade, hade varit kul att ställa frågan direkt till honom
Okej, ja jag ska försöka få till det :)
12.54
När det gäller praktik så blev hela min klass nekad på grund av att skolan har ett dåligt rykte
12.54
För upp diskussionen på en högre nivå oxå! I ett system som vårt västerländska där det ej finns ekonomisk demokrati är det fortfarande den starkes rätt över den svage som gäller. Självklart blir det då svårt för många, både ungdomar och andra, att leva ett gott liv eller ens emotionellt överleva. Det är svårt att utöva sina demokratiska fri- och rättigheter när den ekonomiska och sociala otryggheten fått grepp om ens liv. Som framförts här finns det, hör och häpna, ej ens bostäder till alla i vårt jämförelsevis välmående land. Det är i alltför många hänseenden ett lotteri och en tävling om du kan leva ett liv som passar din personlighet och begåvning. Hur bygger vi ett samhälle som inte förtrycker en stor del av sina medborgare? Låt ungdomarna visionera om det!
13.10
Jag blir sååå förbannad hur vi arbetslösa behandlas och tror att alla är lata och hellre vill gå och dra benen efter sig. Jag tror att de flesta helst vill tjäna ihop till egen försörjning medan en bråkdel hellre går och drar benen efter sig. Idag ska man antingen jobba ihjäl sig eller inget jobb ha istället för att få jobba så man mår bra istället för att jobba så hårt att man känner sig fullständigt gråtfärdig efter arbetstiden slut. Själv är jag psykiskt utbrändhet och fick en stressreaktion på mitt senaste jobb med lönebidrag och orkade inte med då jag kände mig hindrad i arbetet(75%). Har provat och ansökt både hel och halv sjukersättning och fått avslag. Skulle inte orka med ett vanligt jobb idag på grund av tidspressen då jag är väldigt stesskänslig. Min sambo har över tjugo års tid endast bara haft ströjobb och blivit hånad och kränkt av sina handläggare då han påtalade att det är jobb han vill ha. Han har mer utbildning än mig då jag bara har grundskola. Idag finns det mer jobb att söka som skulle passa min sambo. Själv tror jag att chansen för mig att få jobb är minimal och det är svårt och energikrävande att veta vad man ska söka för jobb när man varken har utbildning eller ork att klara dessa stressiga jobb. Den enda som såg min sambo var jobbcoachen på Yrkesförmedlingen och var väldigt imponerad av min sambos datakunskaper. Så mycket stöd och hjälp från jobbcoachen har han ALDRIG FÅTT FRÅN AF. Om inte AF lagt krokben för honom då YF tvingades lägga ner i denna stad tror jag att han haft ett meningsfullt jobb idag. Få se hur länge jag orkar söka jobb efter dåligt stöd från AF innan jag söker förtidspension med mer tid att orka ta hand om den hälsa jag har kvar då arbetsförmågan hela tiden sjunker och ha ork att ge min sambo det stöd han behöver. Utan jobbcoachen stöd tror jag inte att han stoppat den psykiska pressen, och jag skulle inte heller ha orkat med. Varför inte få använda den kompetens man har och få bygga på kompetensen när man hunnit över sextioårsstrecket om man har erfarenhet av jobb som man söker? Att kunna få jobba så många timmar som man mår bra då man inte orkar jobba full tid borde betala sig själv i längden än att dra på sig mer krämpor och riskera att bli en större belastning för samhället mot vår vilja och dyrare sjukvårdskostnader och riskera att bli ännu fattigare och hemlös. Jag vill ge plats till dem som har större behov av vård och ha ork att ta ansvar för min hälsa och hitta min psykiska balans och orka med vardagen. Kanske dags att ta tillbaka lite manuella jobb där man får känna sig kreativ och kunna njuta av det man utfört på sitt jobb. Förbjud alltför slimmade arbetsplatser så folk slipper gå in i väggen på löpande band. Samt att AF:s handläggare ska ha avdrag när de inye sköter sina uppdrag korrekt då vi ofta hamnar mellan stolarna. Det är mina förslag.
13.28
Företagen får redan bidrag för att anställa unga och utrikesfödda, dessa individer ersätts när de statliga bidraget dras in. Den har tyvärr blivit en industri att utnyttja detta bidrag av företagen de senaste 10 åren.
13.28
Det finns ju mycket press att försöka få så stor ingångslön för första jobbet. Alla råd är att du behöver få en stor lön och byta jobb ofta om du vill få en bra löneutveckling. Då är det svårt att säga till unga att ni ska ha låg ingångslön. Många småföretag tycker unga är för kräsna och ska ha hög ingångslön, men när man ser alla tips så är det inte svårt att förstå att de unga efterfrågar hög ingångslön.
13.28
Hur ska partierna hjälpa unga med funktionsnedsättning att driva eget företag? Driva eget kan vara ett sätt för psyniskt funktionsnedsatta att få sysselsättning då man lättare kan anpassa arbetet när det gäller tid o rum såsom att jobba på distans när man orkar, än att behöva passa in i mallen på en arbetsplats
13.29
Att sänka lönen för ungdomar kommer inte hjälpa dem, det kommer ge mer makt till stora företag att utnyttja dem och dessutom sänka deras livskvalitet. Det är svårt nog att leva på 17000kr i månaden, vilket är min nuvarande lön, speciellt med tanke på hur dyra bostäder är.
14.10
Företagen måste själva visa intresse för att lära upp praktiskt. De måste också ha en koppling till utbildningar så att den anställde blir "certifierad" i det område som företaget sägs behöva. Idag verkar företag tro att arbetssökande ska ha precis den kunskap/kompetens företaget saknar. Företagen är för kräsna&ovilliga att kompromissa. Vi lever i en allt mer teknisk krävande värld. Samtidigt ökar befolkningen och då måste företagen fatta att arbetsuppgifter måste delegeras till fler om alla människor ska ha ett jobb att gå till. Vi kan inte leva som vi gjort tidigare när jobben inte ökar i samma takt som den arbetsföra befolkningen. Helt absurt att man inte pratar om detta.
14.10
Noterar hur många pekar på att det är tufft för lågutbildade och huruvida lägre ingångslöner hjälper och "enkla" jobb.

Jag själv har en femårig teknisk utbildning (efterfrågas av arbetsmarknaden, om man nu ska tro på vad som skrivs), från ett prestigefyllt svenskt universitet. Men som ung och utan referenser/kontakter är du ett enkelt byte för alla dessa konsult- och bemanningsbolag. Storföretagen tar in ungdomar på dessa osäkra kontrakt även för "svåra" jobb med korta uppsägningstider och utan slutdatum. Den unga får i sin tur 2/3 av den ingångslön man fått genom att vara direktanställd.

Utan fast anställning med hög fast lön är det svårt att hyra bostad och bankerna vill inte ta i en med tång. Så bolån kan du glömma.

Tre år tog det för mig att komma ur det träsket, trots allt tjat om utbildning. Jag hade visserligen ett arbete att gå till och en försörjning. Men detta pekar på ett större systemfel - samhället förutsätter att du är kreditvärdig, men du som arbetstagare får inte förutsätta att vara det!
15.31
Lägg ner arbetsförmedlingen! Hela sättet att organisera arbetskraften är under all kritik. Lägg ner alla bemanningsföretag som tjänar pengar på att hyra ut arbetssökande. Rena rama hallick-beteende....Alla anställda ska ha anställningsavtal direkt hos företaget och inte via några giriga bemanningsföretag.
Det behövs en oberoende central jobbrekryteringsorganisation som är kopplad till alla utbildningar & alla företag som letar efter personal. Arbetssökande ska kunna gå på intensiva utbildningar (på olika nivåer) under tiden de söker jobb för att hålla sig uppdaterade. Så här jobbade man på ett rekryteringsföretag i London för många år sedan: 1) screeningtester 2) arbetssökande intervjuas 3) rekryteraren letar upp passande jobb& ringer företaget för att presentera kandidaten och boka in tid för intervju 4) den arbetssökande får en minneslapp om tid&plats för intervjun. Detta skedde under en dag. Effektivt.