SVT rapporterade · Är det för lätt att få ADHD-medicin?

09.11

Här har var tionde pojke hämtat ut adhd-medicin

SVT NyheterFlera kommuner i Skaraborg ligger högt i andelen pojkar som hämtade ut adhd-läkemedel förra året. I fem kommuner har över 10 procent av pojkarna förskrivits den här typen av medicin. Även flickorna i de här kommunerna överskrider riskgenomsnittet.
09.12
Har du eller ditt barn fått en ADHD-diagnos och hur gick det till? Dela med dig här!
09.34
Hej! Att få en ADHD-diagnos räddade mig verkligen, så det kan vara avgörande!
Hej! Vad skönt att höra att du mår bättre!
09.35
Lär barnen att leva med sin "sjukdom" istället för att stoppa dem fulla med amfetaminer. Samma sak gäller psykiska sjukdomar, folk proppas med dämpande medel så de kan jobba istället för att ta tag i problemen. Vi måste öka acceptansen att folk är olika och har andra behov än det samhället vill dem ska vara, samt utbilda de anhöriga (som nämns i artikeln).
Hej! Har du några tankar kring hur barnen kan lära sig att leva med diagnosen? Ja, det är precis som du säger. På Skaraborgs sjukhus har de börjat ha fler föräldrautbildningar.
09.37
Hur beroendeframkallande är det att ge barn den här medicinen
Enligt Läkemedelsverket är metylfenidat, dexamfetamin och lisdexamfetamin så kallade centralstimulerande läkemedel som ökar aktiviteten i vissa områden i hjärnan. Dessa läkemedel kan vara beroendeframkallande till skillnad mot atomoxetin och guanfacin som inte är centralstimulerande.
 
09.44
Hej SVT? varför skriver ni inte om andra diagnoser som man också kan få? Det är inte bara adhd man medicineras för!
Hej Simon! I det här fallet är det just adhd som siffrorna från Socialstyrelsen handlar om. Har du något förslag på någon annan diagnos vi borde rapportera kring?
09.55
För enkelt att få ADHD diagnos?
Hur ”enkelt” är det att få en läkartid öht idag?
Sedan remiss för utredning?
Får vem som helst sätta diagnos?
Min personliga erfarenhet är att utbildad personal med kunskap stället diagnos genom en gedigen utredning som involverar skola föräldrar psykolog lärare specialpedagog och läkare?
Väntetid för utredning är oftast ETT år!
Medicin är liksom inte:Du har ADHD här får di ett recept!
Adhd mediciner sätts in långsamt och trappas upp långsamt (3-6 månader är inte ovanligt, och barnet kan må dåligt under upptrappningen, inställning av dos) kan ha svåra biverkningar för individen!
Inget man som förälder gör lättvindigt!
Hade skolan tex vart anpassad så hade fler barn sluppit medicin!
Men många pressar föräldrar och kräver medicin för att barnet stör!
Så NEJ!-Det är inte lätt!
Inte ens för lätt!
Hej Cecilia! Ja, de långa väntetiderna på BUP är också ett problem såklart, vilket SVT också har rapporterat om tidigare. Har du något förslag på vad skolan kan göra annorlunda?
10.26
Vore intressant att jämföra andra faktorer i just detta område med resten av landet. Lärartätheten tex och psykosociala aspekter. Med eller utan ADHD är det mycket i barnens vardag som kan bli bättre tex mindre klasser. Åtgärderna borde också komma snabbare för att minska lidandet. Behövs mer personal, alltså mer pengar. Barnen är Sveriges framtid. Politiker investera!
Hej Anne-Marie! Uttaget av adhd-läkemedel skiljer sig även mycket mellan kommunerna i andra län, precis som i Västra Götaland. Skolans del i det här är absolut en intressant aspekt. Jag ska ha med det du skriver i åtanke om det skulle bli en uppföljning!
11.38
psykisk ohälsa orsakad av tinitus, där läkare skriver ut hur som helst antidepprisiva utan bra uppföljning

11.38
"Hej! Har du några tankar kring hur barnen kan lära sig att leva med diagnosen? Ja, det är precis som du säger. På Skaraborgs sjukhus har de börjat ha fler föräldrautbildningar."

Meditation är ett väldigt bra verktyg att behandla ens inre tankar, jag har flertalet kompisar som har diagnos som nyttjar meditation för att lära sig tysta sina tankar. Kompisar som också avstår från medicinen då de inte känner sig som sig själva när dem tar den. Hålla sig borta från det konstanta flödet av information som finns genom att minska tid framför skärmar och sociala medier(vilket får mig som inte har en diagnos bli virrig och svårt att koncentrera mig av). Gå ut i naturen, och förundras av dess komplexitet.
Tack för dina tankar och din medverkan i chatten Mikael!
 
18.13
Skolan är så stor del av barnens liv och uppväxt. När skolan inte fungerar så blir tyvärr mediciner en sista utväg. Det finns utmärkta föräldrakurser men vem ansvarar för att skolpersonalen får rätt utbildning?
19.27
Blev missbrukare av adhd-medicinering..otroligt att man pumpar ungdomar med drog-medicinering..var på Lillhagen tidigt 80tal där mådde man bra av aktiviteter istället för att medicinering.lärt mej leva med adhd utan medicinering nu aktiverar mej.promenad,läsa.skriva.mm.
HJÄLP ungdomar istället för att DROGA ner DOM
POLITIKER sluta spara PENGAR på fel saker
Ungdomarna är ju Framtiden som Politikerna själva SÄGER.
satts på psykvården i syfte på alla ska få en framtid i livet.
POLITIKER SLUTA KNARKA NER VÅRA BARN.
Med vänlig hälsning: Gert A.B
ps sluta medicinera problemen(föräldrar håll era barn ifrån ADHD medicin)
21.11
Tack för alla kommentarer i dag! Ni stänger vi kommentarsfältet för denna gång. Glöm inte att tipsa oss om nyheter på vast@svt.se