SVT rapporterade · Dom mot Peter Madsen

12.34
Jag sitter i rättssal 60 i Köpenhamns byrett och väntar på att dom ska meddelas i målet mot ubåtsbyggaren Peter Madsen. Klockan 13.00 väntas rättens ordförande Anette Burkö komma in och meddela beslut i skuldfrågan. Åtalspunkterna gäller mord, brott mot griftefriden, sexualbrott och brott mot sjöfartsbestämmelserna. Själva beslutet filmas av danska TV2 och sänds med några minuters fördröjning. Vi måste stå upp i rättssalen när rättens ordförande läser upp beslutet. Därefter får vi sätta oss ned, tv-kameran stängs av och Anette Burkö kommer att förklara hur rätten har resonerat.
12.40
Peter Madsen har erkänt brott mot griftefriden som kan ge sex månaders fängelse. Den stora frågan är om han kommer att dömas för att ha mördat Kim Wall och utsatt henne för sexualbrott. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen hävdar att han är skyldig och kräver livstids fängelse alternativt förvaring. Advokaten Betina Hald Engmark menar att han är oskyldig och ska frikännas.
12.42
Både åklagare och advokat har kommit in i rättssalen.
12.43
Stort pressuppbåd utanför Köpenhamns tingsrätt. Foto: Johan Dernelius
 
12.44
Min danska kollega teaterviskar att rättens ordförande först kommer att meddela straffet och därefter vilka åtalspunkter som Peter Madsen befinns skyldig till.
12.46
Det väntas gå mycket snabbt när rätten meddelar dom. Jag har ännu inte sett Kim Walls föräldrar här i dag, men Jens Möller-Jensen från Köpenhamnspolisen är här. Han har haft kontakt med familjen genom rättsprocessen.
12.47
Anledningen till att domen sänds med fördröjning är att man vill förvissa sig om att det inte händer något oväntat i rättssalen, som inte bör komma i bild, när domen meddelas.
12.49
Rätten har bestått av en juristdomare och två nämndemän. Det har också suttit med reservdomare under förhandlingen för att rycka in om rättens ordförande av någon anledning inte kan fullfölja processen. Men reservdomarna deltar inte i beslutet.
12.50
Med stor sannolikt kommer domen av överklagas, oavsett vilket beslutet blir. Om Madsen frikänns från mord och sexbrott, kan man räkna med att åklagaren överklagar. Vid fällande dom kommer förmodligen Madsens advokat att överklaga, eftersom Madsen själv menar att han är oskyldig.
12.53
Nästa instans är landsretten, motsvarigheten till vår hovrätt. Om Madsens frikänns från mord idag uppstår också frågan om han kommer att sitta fortsatt häktad i väntan på att domen ska vinna laga kraft eller prövas i nästa instans. Det är upp till rätten att avgöra.
12.54
Straffet för brott mot griftefriden ligger på cirka sex månaders fängelse. Den tiden har han redan suttit av i häktet.
12.54
Hur många lekmannadomare har varit med i avgörandet. Jag läste någonstans att det var två men jag har förstått det som att det är fler lekmannadomare i dansk domstol när det rör sig om allvarligare brott. Hur många domare har deltagit?
@Linnea - En juristdomare och två lekmannadomare, det som vi i Sverige kallar nämndemän.
12.56
Luften i rättssalen är tung av nervositet. Många journalister är här och förväntas rapportera så snabbt som möjligt.
12.57
Fyra minuter kvar. Nu kommer Madsen in klädd i kavaj och svart t-shirt.
12.58
Det är ovanligt att se en tv-fotograf här inne i rättssalen. Han ställer skärpan.
13.00
Vi måste resa oss upp. Nu börjar det...
13.02
fängelse på livstid
13.02
Det är en enig rätt.
13.04
Domaren redogör nu för hur rätten har resonerat, Madsen har bjudit in olika kvinnor, intresserat sig för lemlästning,  tagit med sig olika verktyg ned i ubåten, rengjort ubåten och inte lämnat någon trovärdig förklaring.
13.06
Han har ändrat sina förklaringar flera gånger,till exempel har han påstått att hon dött genom att hon fått en lucka i huvudet, även den senare förklaringen finner rätten inte trovärdig, att Kim Wall skulle ha dött genom kolmonoxidförgiftning.
13.07
Det har betydelse att Peter Madsen några timmar efter Kim Walls död styckade kroppen och fäste tyngder vid dem samt kastade kroppsdelarna överbord.
13.08
Rätten menar också att det är styrkt att de avskurna spännbanden passar ihop med varandra. Madsen har inte lämnat några rimliga förklaringar till det.
13.11
Rätten menar att bålen visar spår efter våld genom sticksår i underlivet som uppstått vid tidpunkten för dödens inträde. Det betyder att Madsens berättelse att skadorna uppkommit i samband med styckningen inte stämmer. Rätten tror alltså inte på Madsens berättelse när det gäller skadorna.
13.11
Madsen tittar ned.
13.14
Spår efter tryck mot ansikte och handled på Kim Wall har betydelse liksom blodstänk på Madsens kläder och sökningarna på våldsfilmer. Han döms för mord. Han har bundit fast henne med spännstroppar och skadat henne när hon fortfarande var i livet. Därför döms han också för sexualbrottet. Samt brott mot griftefriden.
13.15
När det gäller straffet menar rätten att brottet är cyniskt och planlagt. Madsen viskar med sin advokat. De går ut ur rummet.
13.17
De diskuterar om de ska överklaga domen eller inte.
13.20
Nu kommer Madsen och advokaten tillbaka.
13.20
Domen kommer att överklagas.
13.22
Åklagaren kräver att Madsen sitter fortsatt häktad i väntan på att målet prövas i nästa instans.
13.25
Åklagaren menar att det också finns en risk att Madsen försöker påverka vittnen inför prövning i nästa instans. Advokaten protesterar.
13.26
Jag uppfattar att det här handlar om vilka restriktioner som ska råda under häktningstiden.
13.29
Peter Madsen är rödflammig i ansiktet och nacken.
13.32
Det blir fortsatt häktning och även restriktioner, beslutar rättens ordförande utan någon vidare betänketid. Därmed är rättegången mot Peter Madsen över i första instans. Han lämnar rättssalen med sänkt huvud.
13.33
Tack alla som följt liverapporteringen i text. Nu lämnar jag rättssalen.
Jag ska fortsätta rapportera vad åklagaren säger under presskonferensen.
13.35
Den här minnesplatsen finns på stranden i Gislövs läge, byn i södra Skåne där Kim Wall växte upp. 

Hennes föräldrar bor bara hundra meter härifrån. De har avböjt att kommentera domen. Men har inget emot att vi tar bilder här vid minnesplatsen.

Kim Walls familj och kollegor har beskrivit henne som en nyfiken och hårt arbetande journalist med ett öga för de lite udda historierna och en förmåga att skildra stora skeenden genom människor långt från makten.
13.41
Åklagaren Jakob Buch-Jepsen ska nu hålla presskonferens.
13.47
Vad betyder en livstidsdom i Danmark? Hör advokat Ingela Hessius om domen mot Peter Madsen.
 

Ingela Hessius om domen mot Madsen

SVT NyheterVad betyder en livstidsdom i Danmark? Hör advokat Ingela Hessius om domen mot Peter Madsen efter mordet på svenska journalisten Kim Wall. – Det finns inga alternativa händelseförlopp än det åklagaren har presenterat, säger Ingela Hessius
13.50
Advokat Betina Hald Engmark ville inte ge några kommentarer när hon lämnade Köpenhamns tingsrätt. Men hon sa tidigare att domen kommer att överklagas.
13.51
Vi väntar fortfarande på åklagarens pressträff.
13.51
Nu börjar det.
13.52
Vi är mycket tillfredsställda med tingsrättens beslut mot Peter Madsen, säger åklagaren.
13.53
Åklagaren är också nöjd med att Madsen döms till lagens strängaste straff.
13.54
Åklagaren Jakob Buch-Jepsen är nöjd med att rätten har gått i hans linje om att Madsen har förberett mordet.
13.58
Det är ett förberett och planerat sexualmord, säger åklagaren.
13.59
- Jag är otroligt nöjd med samarbetet med Köpenhamnspolisen. Men också samarbetet med svenska myndigheter, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen.
14.01
- Jag har en professionell roll när jag är i rätten. Men det är inget tvivel om att när jag har kommit hem har det tagit sig in under huden på mig, säger åklagaren.
14.02
Åklagaren har nu slutat svara på pressens frågor. Kort sammanfattat så är han nöjd med att rätten har gått i hans linje och dömt Peter Madsen till livstids fängelse.
14.04
Tack Ylva med kolleger för grym rapportering under denna rättegång!
@Maria - Samtliga inblandade tackar för berömmet och för att ni har följt vår rapportering.
14.11
Många vi träffar i Kim Walls hemby Gislöv är lättade över att Peter Madsen döms för mordet. 
- Det är fruktansvärt det som hänt, säger Sven Sandgren.
14.14

Danske åklagaren om domen mot Madsen

Hör den danske åklagaren Jakob Buch-Jepsen om domen mot Peter Madsen. – Vi är mycket tillfreds med domen, säger Buch-Jepsen framför ett gigantiskt pressuppbåd.
14.15
Många följare har varit engagerade under rapporteringen, kommit med bra frågor och värdefulla synpunkter. Det har hjälp mig att se vad som behöver förklaras lite extra. Tack!
14.20
Hur långt är livstidsstraff i Danmark ?
@MonicaHedberg - Det kan innebära att personen sitter drygt 30 år i fängelse, men straffet kan också omvandlas till ett tidsbestämt straff tidigare. Samma som i Sverige alltså. Men det är omöjligt att säga hur länge Madsen kommer att sitta, om domen står sig i högre instans.
14.29

Så här kommenterar advokaten domen

Peter Madsen dömdes i dag av en enig rätt till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Betina Hald Engmark kommer att överklaga domen.
14.31
Det har gått väldigt kort tid mellan slutpläderingar och meddelande av dom (i Sverige brukar det kunna gå flera veckor?). Har rätten hunnit tänka tillräckligt länge? Är detta något som diskuterats inför meddelandet av domen?
Här skiljer sig Danmark från Sverige. Det är inte ovanligt att domen kommer i nära anslutning till att rättegången avslutats i Danmark. Däremot är domen inte utskriven än utan lämnas ut först 2 maj.
14.53
All respekt och beundran för er som rapporterat processen. Återgivningen håller hög kvalitet och tydlig ambition. Jag har egentligen inte behövt läsa någonting någon annanstans om fallet.

Tack!
Tack snälla du!
15.00
Tack alla ni som har följt rapporteringen! Det har känts angeläget att vara på plats och berätta för er vad som sker.
Nu rullar vi hem mot Malmö. Förmiddagens tunga regnmoln har lättat och solen skiner över Köpenhamn.