SVT rapporterade · Prata med oss

12.34
Hej. Nästan 60 procent av företagen i Blekinge tycker, enligt Svenskt Näringsliv,  att Arbetsförmedlingen fungerar dåligt. Vad tycker du? Välkommen att berätta om dina erfarenheter i jakten på nytt jobb.
 
15.41
Hej! Jag är kvällsreporter och finns på plats här fram till klockan 22 ikväll. Idag rapporterar vi om att tre av fyra företag tycker att Arbetsförmedlingen fungerar dåligt och att man hellre använder sig av rekryteringsfirmor. Hur söker du helst jobb? 

 

17.06
Jag fick jobb genom praktik innan studenten. Söka jobb är bäst att göra genom att kolla lediga tjänster på företagens egba hemsidor istället.
Vad bra att du fick jobb redan innan studenten, var jobbar du någonstans? Har du märkt av att företag anställer mer via rekryteringsfirmor eller genom kontakter? 
21.58
Nu stänger chatten för i dag. Vi är tillbaka imorgon för att ta emot och svara på era frågor! / Stina
07.19
God morgon! Jag heter Petra Quiding och är morgonreporter idag, jag hoppas du vill prata med oss, kanske om valet? Kände du till att vi i år väljer till regionfullmäktige trots att det kommer stå val till landstinget på valsedeln?
Chatten är öppen!
13.00
Nu lämnar jag över chatt-pinnen till min kollega Martin Hult!
Skriv till honom om stort och smått!
Trevlig eftermiddag!
14.10
Problemet är väl att ingen förstår vad Region Blekinge gör. Hur ska då valet kunna bli begripligt?
Hej. Vi har gjort ett försök att förklara regionfullmäktiges framtida ansvarsområden här.
15.07
Varför handlar så mycket av SVT Blekinges nyheter om vad som händer i Kalmar, Kronoberg o Skåne. Det borde finnas nyheter som berör Blekinge, för att fylla ut era TV sändningar.
Hej Erik, visst finns det gott om nyheter i Blekinge, men det som händer i våra grannområden, dit många blekingar pendlar eller reser ofta, har också ett intresse för tittarna. Det finns också många saker, som till exempel miljö, vårdfrågor och transportvägar som är gemensamma och det vill vi också bjuda på, därför samarbetar vi ibland med våra SVT-kollegor i Småland och Skåne, som också är fler än vad vi är på redaktionen i Blekinge. Du är alltid välkommen att tipsa oss om nyheter som du hade velat se hos oss! blekinge@svt.se eller ring på 0455-16091
 
19.32
Hej! Kvällsreportern är på plats här som vanligt. På eftermiddagen var det strul med tågtrafiken något som också påverkade Blekinge. Var du en av dem som drabbades? Skriv gärna till oss och berätta hur. / Stina
20.31
Kom hem från Malmö två timmar senare än beräknat. Först inställt tåg. Sen reguljär linjebuss Malmö till Kristianstad. Väl i Kristianstad Öresundståg till Karlshamn. Mest irriterad på total avsaknad av info på Malmö C.
Låter som det blev en lång resa men skönt att du kom hem till slut i alla fall. Var det ingen information alls på Malmö C?
21.59
Nu stänger chatten för ikväll men vi är tillbaka imorgon bitti igen! / Stina
07.05
God morgon! En ny dag och nya tillfällen att språka direkt med SVT Nyheter Blekinge. Är det dags planera för studier i höst? Har du erfarenheter av att leta boende som du vill dela med dig av? Välkomna, vi finns här till kl 22.00
07.10
Det var mycket dåligt med info. Vi fick leta rätt på någon på stationen som kunde ge oss svar. Efter ca 45 minuters letande och trixande fick vi hjälp av Skånetrafiken och fick biljetterna ombokade. Det jobbiga var att tavlorna nere i underjorden som visade avgången på tåget till Karlskrona visade olika tider och sedan spårbyte. Upp igen och springa till nytt spår. Därefter hörde vi av en tågförare som gick av sitt pass att tåget var inställt. Men den infon gick inte ut till passagerarna. Hade vi inte råkat höra det hade vi säkert stått kvar ännu längre. Jag och min kollega klarade oss ganska bra. Men det fanns flera barnfamiljer och äldre. De hade det betydligt värre. Vi guidade en dam till Skånetrafiken så hon fick hjälp. Hon uttryckte samma frustration över utebliven information om vad som hände med tågen. Min fråga är egentligen om det brukar vara så här? Att tågen ställs in är inte ovanligt. Men går det ut information snabbare i vanliga fall?
Hej Magnus. Det låter som en trist och stressig erfarenhet. Ni som brukar pendla, brukar det vara så här? Är informationen om förseningar långsam även i vanliga fall?
22.01
Nu tar vi på redaktionen helgledigt men vi är tillbaka som vanligt igen på fredag! / Stina
07.32
God morgon Blekinge! I dag rapporterar vi bland annat om Konstrundan som startar i dag. Karlskronakonstnären Bengt Saltö tycker att man i för hög utsträckning öppnat upp för amatörer. Håller du med honom eller vad tycker du? /Michelle
09.14
Det är svårt (tänk bara på vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm) att blanda yrkesbildkonstnärer och amatörer. Vilken annan konstform brukar blanda på det sättet? Det behöver inte ses som en nivåskillnad, men det är stor skillnad i frågan "varför" en konstnär ställer ut.
09.20
Stort strömavbrott i Karlskrona under morgonen i dag. Hur drabbades du av det?
 

10 000 kunder drabbade av strömavbrott

SVT NyheterÅskovädret ställde till det rejält i Karlskrona under fredagsmorgonen och delar av stan var länge utan ström. Det gick heller inte att ta sig över järnvägarna då alla bommar var nedfällda, vilket påverkade morgontrafiken.
12.05
Alla som vill kolla på konstrundan har ju en egen valmöjlighet att välja vilka man vill åka och titta hos.
12.05
Bengt Saltö platsar inte så det är bra han inte ställer ut!!
Alla kan ju inte gilla allt! Vilken typ av konst tycker du om? / Stina 
15.12
Ronneby kommun efterlyser namnförslag på sin nya skola som ska stå klar till sommaren 2020. Vad tycker du att skolan ska heta? /Michelle
 

Nu kan du namnge nya skolan

SVT NyheterRonneby kommun söker nu hjälp med att hitta ett namn till sin nya skola. Allmänheten uppmanas skicka in namnförslag.
18.47
”Huvudsaken” är mitt förslag
21.23
Nu tar redaktionen här helgledigt men vi är tillbaka på måndag som vanligt igen! / Stina
09.00
Hej! Idag rapporterar vi om att antalet anmälda brott har ökat i tre kommuner i Blekinge. Har du själv drabbats av brott? Har du förtroende för polisen? / Ellinor
20.09
Godkväll. I Jämjö satsar man nu på musik- och mellotema inför nästa års konfirmation. Vad tänker ni om den kombinationen? Och kan ni komma på några mellolåtar med kristet budskap? /Michelle
 

Jämjö satsar på konfirmation med mellotema

SVT NyheterMusik och melodifestivalen kommer bli temat för nästa års konfirmander i Jämjö. – Det finns en hel del mellolåtar med kristet budskap, säger ungdomsledaren Marcus Gadd.
07.24
Vilken underbar idé!
08.33
Hej! Efter flera varma och ganska soliga dagar i Blekinge väntas i dag temperaturer på upp till 28 grader i Sölvesborg enligt SMHI. Hur varmt är det där du bor? / Ellinor, reporter
07.04
Hej Blekinge! I dag rapporterar vi om att vakterna som fått ökade befogenheter i Ronneby hittills inte har behövts kallas in en enda gång och både politiker och Ronnebybor som vi har pratat med menar att det har blivit lugnare i centrum. Håller du med? Vad får dig att känna dig trygg där du bor? / Ellinor, reporter

Ronnebybo: ”Otryggheten har lagt sig”

SVT NyheterDet har blivit lugnare i centrala Ronneby. Det menar både politiker och Ronnebybor som SVT Nyheter Blekinge pratat med. – Nu kan man kanske våga gå ut, säger Ronnebybon Karin Fransson.
12.09
Det är förbjudet att lossa o lasta på gågatan på Karlskronagatan efter kl 19 på vardagskvällar. Trots det pågår sådana aktiviteter i stort sett varje kväll, även helger, ofta fram till kl 23. Det är ingen mening att ha regler om ingen följer upp att de efterlevs. Det kan vara helt oskyldiga leveranser men i vilket fall som helst så stör det omgivningen med bilar på tomgång och annat ljud så sent. Det bidrar inte till en positiv miljö.
11.34
Hej Blekinge! I dag rapporterar vi om att ungdomar sprungit och lekt på hustak i centrala Karlskrona. Har du sett något mer? Vad tycker du om detta? 

Här fångas ungdomarnas dödslek på bild

SVT NyheterFlera ungdomar upptäcktes springa uppe på taken i centrala Karlskrona under torsdagskvällen. Ett vittne fångade dödsleken på bild.
14.07
Är dom så korkade och utsätter sig för livsfara, då får dom skylla sig själv. Man får hoppas att ingen oskyldig blir skadad, när en snorunge kommer neddimpande.
17.24
Visst är det en farlig lek som det vore mest lämpligt om alla lät bli att sysselsätta sig med. Nu är detta individer som är ungdomar och ungdomar tenderar göra saker som inte alltid ter sig direkt rationellt. Det är det ungdomar gör och har alltid gjort och kommer alltid att göra. Det som blir knasigt är när vuxenvärlden tycker att ungdomar därmed är korkade och därför får skylla sig själva om de skadar sig. Till viss del håller jag med om att ungdomar kan upplevas som "korkade" då de inte har samma förutsättningar som vuxna till ett konsekvenstänk. Men att anse att alla andra som inte har samma förutsättningar som en själv får skylla sig själva om de råkar illa ut är ett oerhört tragiskt sätt att se på sin omgivning. Dessutom har vi alla varit där, det kommer ingen undan. Jag personligen har varit på samma plats rent fysiskt och klarade mig skapligt genom livet. Enda skillnaden nu från då, det är att jag förstår att det jag kände då stämmer väl överens med verkligheten. Att vuxna även de kan upplevas som "korkade", trots ihopvuxen frontallob.
19.58
Jag tycker det är tragiskt, att dom inte har lärt sig att det är farligt att springa på taket! Ska vi skylla på skolan eller dess lärare?
21.31
Nu tar vi på redaktionen helgledigt, men har du en fråga eller liknande så går det bra att skriva den här ändå - så svarar vi på måndag igen. Ha en trevlig helg! /Michelle
09.06
Hej Blekinge! Nu är det måndag och det är jag Ellinor som sitter här vid chatten. Vad vill du prata om i dag? Ämnet är fritt! /Ellinor, reporter
11.13
Ett chip istället för plånbok eller nycklar, är det något för dig? Om du skulle ha ett chip under huden, vad skulle du vilja att det kunde göra? / Ellinor

De har ”chippat sig” – har plånboken under huden

SVT NyheterMed ett chip stort som ett riskorn kan Rasmus Åkesson från Karlshamn betala bussbiljetten eller använda det som ett passerkort. – Det ska bli både min plånbok och mina nycklar om fem år, säger Rasmus Åkesson.
07.30
Jaha nu har skattebetalarna fått punga ut med pengar för att följa ett ishockeylag hem med JAS plan. Detta skulle inte vara möjligt om något annat lag vann. Självgoda överbetalade ishockeyspelare som man så rätt deklarerade från en styrelsemedlem i KHK för en tid sedan
Skäms Försvarsmakten
10.35
Hej! Nu är vi på plats på torget i Sölvesborg. Kom hit och prata valfrågor med oss. /Michelle och Daniel
10.48
Vi har precis pratat med Nils Wallnäs som tycker att politikerna borde satsa mer på kulturlivet i Sölvesborg. Håller ni med honom? /Michelle och Daniel
11.07
Gustav Lundborg ska rösta för första gången i september. Han säger att skolan är den viktigaste frågan för honom, eftersom han själv går på gymnasiet. 
- De borde lägga mer på resurser i skolan för de som behöver extra stöd, säger han.
11.35
Johan Påhlsson kom precis och letade upp oss på torget i Sölvesborg. Gör det ni också. Johan tycker att sopsorteringen behöver bli bättre i kommunen.
11.55
Nils Wallnäs tycker bland annat att politikerna borde satsa mer pengar på kulturlivet i Sölvesborg.
12.11
Gustav Lundborg går fortfarande i gymnasiet och ska rösta för första gången i september. 
 
13.12
13.18
Äldreomsorgen är en viktig fråga, menar Anette Olsson. 
Vad tycker du är det viktigaste inför höstens val i din kommun?
15.17
Nu är vi hemma på redaktionen i Karlskrona igen. Tack till er som har pratat med oss i Sölvesborg idag. En sammanfattning ser ni i sändning ikväll 18.30. Fortsätt gärna tycka till! /Michelle och Daniel
06.13
Goa ungdomar Daniel och Michelle! Jag skulle önska att politikerna tänkte mer på oss pensionärer i Sölvesborg, gratis busskort tänk vad det skulle hjälpa alla dem som är ensamma! /Barbro
06.16
Godmorgon på er! I dag kan du bland annat läsa om hur den nya dataskyddsförordningen, GDPR, påverkar länets kommuner. Har du koll på hur lagen påverkar dig? / Stina 

GDPR – vad är det?

SVT NyheterUnder våren har företag och myndigheter kämpat för att anpassa sig till EU:s nya dataskyddsförordning GDPR.
09.55
Godmorgon! I dag rapporterar vi bland annat om att minst 20 tjänster behöver försvinna från de kommunala skolorna i Karlskrona för att komma till rätta med budgeten. Vad tänker du om detta? / Stina 

Sparpaket för skolan – 20 tjänster ska bort

SVT NyheterMinst 20 tjänster behöver försvinna från de kommunala skolorna i Karlskrona för att komma till rätta med budgeten inom Kunskapsförvaltningen. Förhandlingar mellan fackförbund och kommunen har nu inletts.
 
11.19
”Vi kanske inte kan ha samma ambitioner som tidigare”, säger Göran Palmér chef på kunskapsförvaltningen.

Menar Göran att Karlskrona kommun haft högre ambitioner än skollagen kräver?

Ur Skollag 1 Kap. 4 §
”I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.”

Anser våra nämndspolitiker i Kunskapsförvaltningen, ledd av Sandra Bizzozero, att den levererade kvaliteten och resultaten ligger över lagkraven? Och framförallt, anser Sandra att hon leder en kommunal skola att vara stolt över?

Enligt de rapporter Skolinspektionen levererat senaste åren så har inte Karlskrona kommuns skolor hög ambition som ligger över skollagens krav.
Hej Mattias!
Tack för ditt inlägg. Vår reporter Stina Sandström har gått hem för dagen. I artikeln nedan kan du läsa vad Sandra Bizzozero svarat. /Simon
08.06
Hej Simon,
Sandra svarade inte påmin fråga. Istället försöker hon komma undan genom att låtsas som att det inte är så allvarligt eftersom det bara är de tidsbegränsade anställningarna som inte förnyas.
Då måste man ju först svara på frågan vilka dessa tidsbegränsade anställningar är. Jo det är:
1. Alla resurser som inte har lärarlegitimation, stöd, personliga assistenter etc. Det är alltså stöd för barn med särskilda behov som tas bort.
2. Alla lärarvikarier och visstidsanställda lärare som saknar lärarlegitimation (vilka enligt lag inte kan få en tillsvidareanställning i skolan). I dagens skolsverige som saknat tusentals lärare, är det någon på allvar som tror att man ska klara sig utan dem.
Sandra fortsätter samma retorik som hon alltid gör. Hon förminskar problemen och säger att hon litar på professionen. Jag har svårt att se att professionen litar på sin ordförande...
10.38
Hej Blekinge! I dag rapporterar vi bland annat om en lastbilschaufför som vinglade fram och tillbaka längs en landsväg mellan Ryd och Svängsta. Ett vittne ringde polisen men fick svaret att de inte hade någon personal att skicka ut. Känner du dig säker i trafiken? Tycker du att polisen ska göra fler nykterhetskontroller? / Stina 
 

Här fångas förarens vingliga färd på film

SVT NyheterI flera mil vinglade lastbilen fram och tillbaka i 55 kilometer i timmen längs en landsväg mellan Ryd och Svängsta. Richard Almqvist blev vittne till händelsen och fångade vansinnesfärden på film. – Jag ringde polisen men fick svaret att de inte hade några resurser att skicka, säger han.
06.04
Hej vore bra med datum klockslag på notiserna så att man vet hur aktuella dom är.
@GöranEkelund - Vilka notiser menar du? Menar du inläggen här i chatten så står publiceringstiden längst upp till vänster om inlägget. /Michelle
11.21
Hej Blekinge! I dag inleder vi nyhetsveckan med att avslöja att två krögare i Blekinge sitter häktade misstänkta för grovt narkotikabrott. Männen tros ha använt sitt restaurangkök som knarkfabrik.
//Martin Hult Ogenblad, digital redaktör

Blekingekrögare drev knarkfabrik i restaurangkök

SVT NyheterSpåren från ett omfattande narkotikabeslag i Uppsala ledde polisen till Blekinge och två krögarkumpaner. När polisen senare bröt sig in i kompanjonernas restaurang avslöjades en storskalig knarkfabrik, där de nu häktade männen tros ha framställt hundratals kilo amfetamin.
11.26
Hej Blekinge! I dag berättar vi att marknaden för svarthandel med cigaretter i Blekinge är den största i hela landet. Har du blivit erbjuden att köpa illegal tobak hos någon handlare?

Svarta tobaksmarknaden i Blekinge störst i Sverige

SVT NyheterHär är resultatet av den samlade operationen mot Blekinges tobakshandlare: Illegala cigaretter, felmärkt tobak, svartsprit – och narkotika. Hos hälften av de 47 granskade handlarna hittade myndigheterna brister.
21.35
Nu stänger vi chatten för idag. Välkommen in i morgon, klockan 07:00 öppnar vi igen.
/Ante
11.26
Hej Olofström! Nu är vi på plats på Nya Torget och vill prata lokala valfrågor med er.
11.58
 Reporter Oskar Sandström och fotograf Daniel Falck är på plats i centrala Olofström. Här kan ni se David Äppelros har att säga inför höstens val.
11.58
Natalia Petersson i Jämshög: Skolan funkar bra men det finns saker som kan förbättras. Den borde vara lika bra för alla.
12.03
David Appelros tycker att Sydostlänken och bostadsfrågor är viktiga valfrågor.
12.16
Anders Lind tycker att man måste värna naturen i Olofström och att man ska vara försiktig med exploateringen kring sjöarna.
13.56
Amanda Bengtsson berättar om sin viktigaste valfråga: "boendekrisen i Olofström."
21.32
Jag funderar över invandringen av utomeuropéer till Olofström, det finns ont om enkla arbeten och dessutom en enorm boendekris vad gäller hyreslägenheter. Hur ska man lösa de problemen?
21.34
Nu stänger vi chatten för idag. Vi öppnar åter i morgon 07:00.
/Ante
10.56
God förmiddag, Blekinge! I dag kan vi berätta att hårdrocksbandet Iron Maidens jättelika flygplan inte kommer att landa på Ronneby Airport i samband med besöket på Sweden Rock Festival. Vilket är ditt bästa festivalminne?
//Martin Hult Ogenblad, digital redaktör

Maidens besked – flygplanet stannar hemma

SVT NyheterRonneby Airport har redan gett klartecken. Men nu kommer hårdrocksgiganterna Iron Maidens besked: bandets jätteplan kommer inte att landa i Blekinge inför bandets spelning på Sweden Rock Festival nästa vecka.
21.51
Tack för idag! Vi öppnar chatten åter i morgon kl, 07:00
/Ante
08.41
Idag går vår valturné vidare mot Karlshamn. Träffa SVT Nyheter Blekinge på torget efter klockan tio för att prata lokala valfrågor.
/Oskar Sandström, webbreporter
10.55
Nu är vi på plats i centrala Karlshamn. Kom hit och prata val med oss och berätta vilka lokala valfrågor du tycker är viktigast! / Stina och Daniel
10.56
Anna Carlsson tycker att politikerna borde satsa mer på aktiviteter för ungdomar.
11.02
Kerstin Fastrup tycker att äldre skulle få åka gratis buss på dagarna för att komma ut till omgivningen.
11.21
jjjj
 Anna Carlsson om vill satsa mer på ungdomar i Karlshamn
 
11.46
- Akutsjukvården är viktig. När det gäller Karlshamn där vi har ett fungerande lasarett tycker jag att akutsjukvård borde finnas på ett bättre sätt vad gäller öppettider. Istället för att man ska behöva åka 6-7 mil till Karlskrona, säger Anders Milton.
12.02
Flora Morina tycker att tillgängligheten i sjukvården är en prioriterad valfråga i Karlshamn. 
12.09
Kjell Carlsson från Hällaryd tycker att kommunikationen mellan landsbygden och centrala Karlshamn borde bli bättre och att bussarna ska gå oftare.
09.49
Andreas Ross blir årets trafikhjälte och hyllas för sin insats när han stoppade en vansinnesfärd på E22 i somras. Vet du om någon vardagshjälte som du vill hylla? Berätta gärna din historia här!  / Stina 

Han stoppade vansinnesfärd – blir årets trafikhjälte

SVT NyheterLastbilschauffören Andreas Ross stoppade förra sommaren en vansinnesfärd på E22 utanför Karlskrona. Nu hyllas han som årets trafikhjälte och får pris för sin insats.
14.12
  
Hallå hårdrocksfans! Nu befinner sig redaktionen på Sweden Rock Festival och rapporterar därifrån varje dag fram till söndag. Hör gärna av er med tips kring vår festivalbevakning. /Niklas Lundell

Rockexperterna om Sweden rock: ”Hårdrock har blivit svensk folkmusik”

SVT NyheterI dag öppnar Sweden rock festival och upp till 35 000 personer tar sig till Norje utanför Sölvesborg för fyra dagar av festivalliv och rockmusik. Vi frågade två hårdrocksexperter vad de tror om Sweden rocks framtid och vad man inte får missa på årets festival.
16.23
Sweden Rocks besökare släpptes in vid 15-tiden. Patrik Gräns och Casper Molander var först in. 
18.04
Om nu hårdrock har blivit svensk folkmusik, som ni skrivit, hur kommer det sig då att den lyser med sin frånvaro så starkt i SVTs största musiktävling. Kanske högst ett musikbidrag per år är rock (inte hårdrock, inte metal, inte trasig... ROCK) medan pop är mer överrepresenterad än gamla gubbar i företagsstyrelser.
@LinusAlvarsson - Du tänker på Melodifestivalen? Ja, det kanske är färre rockinslag nu. Å andra sidan gick monsterrockarna i Lordi och vann hela tävlingen 2006.
18.11
Astral Doors kickstartade firandet av nationaldagen. Foto: Claudio Bresciani / TT
10.17
Kunde du inte vara på festivalen under onsdagen?  Här är några av artisterna som uppträdde.
11.41
Förra året gifte de sig på Sweden Rock. Nu är paret Lilian och Jörgen Oskarsson från Karlstad tillbaka och firar bröllopsdag.
16.56
Ikväll spelar metalgiganterna i Iron Maiden på Sweden Rocks största scen. För vännerna Victor Kinnhammar, Kalle Bäck och Mattias Johansson från Göteborg är bandet religion. 
22.57
Iron Maiden avslutade torsdagskvällen på Sweden Rock. SVT filmade två av bandets inledande låtar.
 
09.52
God förmiddag? Var du på plats i Norje och såg Iron Maiden? Dela gärna med dig av dina åsikter kring konserten.
14.01
Bild på festivalens so kallade backstage/VIP-område. Långt ifrån så glamoröst.som det låter. Består till största delen av presstält, några matbodar och en stor bar. Plus ett torn där man har utsikt över Festival stage.
15.44
Vi har precis pratat med det återförenade svenska bandet Heavy Load. Intervju snart uppe på svt.se/blekinge
 
17.40
Och här har ni en intervju med Heavy Load om nutid, dåtid och pyroteknik.
10.14
God förmiddag! Dessvärre släppte Ozzy Osbourne inte fram några fotografer under gårdagskvällens konsert. Men här är 25 andra artister som har uppträtt under de senaste dagarna på Sweden Rock.
 
12.59
OMG ÄR NI DÄR FÖR JAG E DÄR JUST NU
@Bella - Grymt. Ha så kul!
15.08
  
Det är rejält svettigt på festivalen just nu. Och värre ska det bli, enligt SVT:s meteorolog.
 
16.43
Hur varmt är det just nu? Ser gött ut ändå.
@Anno - Enligt SMHI är det runt 23 grader varmt. Det är tur att det fläktar rejält.
22.58
En bild på Rob Halford i Judas Priest avslutar den här kvällens festivalbevakning. Tack till alla som har följt oss!    Foto: SVT/Henrik Friberg
Rob Halford i Judas Priest.
 
08.01
Gomorron, nu finns vi på plats. Är det något du vill fråga om eller kanske lämna ett nyhetstips om något vi borde rapportera om?
21.55
Nu stänger vi för idag! I morgon öppnar vi chatten igen!
Tack för idag / Ante
17.40

Vaccin mot TBE riskerar ta slut i Blekinge

SVT NyheterPå flera håll i landet har TBE-vaccinet tagit slut eftersom att allt fler har velat vaccinera sig mot fästingsjukdomen. Även i Blekinge finns det en risk att vaccinet tar slut. – Vi kommer förmodligen se en brist även i Blekinge förr eller senare, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på landstinget Blekinge.
17.42
Idag rapporterar vi om att fästingvaccin mot TBE är på väg att ta slut.
Är du orolig för fästingsmitta?
21.54
Tack för idag! Vi öppnar chatten igen i morgon!
/Ante
11.05
Inför VM har vi har träffat några mästertippare som ger sina expertutlåtanden om resultatet i VM. Hur tror du det går i VM? Vem vinner guld? / Ellinor

Experternas besked – så går det i fotbolls-VM

SVT NyheterTipsgängets fotbollskunskaper ska ge nya storvinster lagom till att fotbolls-VM i Ryssland sparkar igång ikväll. Hemligheten? Rutin, kunskap – och tur.
21.47
Nu stänger vi chatten. Vi öppnar igen som vanligt i morgon. Tack för idag!
/Ante
07.52
God morgon, Blekinge! I dag är vi många som laddar för Sveriges VM-match mot Sydkorea. Var ska du se matchen? Hur tror du att den slutar? Vem blir Sveriges förste målskytt och kommer vi att gå vidare från gruppen? //Martin Hult Ogenblad, digital redaktör
07.54
Vår publiceringsredaktör Björn Håkansson kom laddad och VM-fin till jobbet i dag. Hur ser det ut på din arbetsplats? Har du matchtröjan på? #sverigestannar
 
09.50
Sverige vinner... så klart...
🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪
⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️
Här är tröjor... flagga och stor bild!!!!
#sverigestannar #kafemasen
21.45
Många tog sig till Kungsmarken i dag för att kolla på fotbolls-VM men också för att själva möta Karlskronapolisen i en särskild fotbollsturnering. Här nedanför kan du se och höra vad flera barn och unga tyckte om eftermiddagen. / Stina 

Fotbollsfeber i Kungsmarken – fest under Sveriges VM-premiär

SVT NyheterSveriges VM-premiär mot Sydkorea på storbildsskärm, fotbollsturnering för barn och unga och möjlighet att få spela en match mot poliserna som vunnit polis-SM i fotboll. Det var på programmet under dagens stora fotbollsfest i Kungsmarken.
21.58
Nu stänger vi chatten för i dag men är tillbaka imorgon som vanligt igen! / Stina
09.09
God morgon Blekinge. Idag kommer vi vara på plats på torget i Karlskrona för att prata lokala valfrågor med karlskroniterna. Vad är viktigast för dig när du ska gå och rösta i kommunvalet i höst? Lägg en kommentar om det här. /Oskar Sandström
10.10
Nu finns Martina Killander och undertecknad vid Klaipedaplatsen, för att ta reda på vilka lokala valfrågor som är viktigast för karlskroniterna! Kom förbi och berätta!
10.15
- Jag tycker att äldrefrågan är viktig. Att vi pensionärer ska få det lite bättre ställt, säger Elsa Sundberg.
10.35
- Jag tycker att djurrättsfrågorna är viktiga. Att djur ska få gå ute, och att stänga minkfarmarna till exempel. Men också funktionsstödsfrågor, säger Jeanette Bauer.
10.45
- Skolan är viktigast. Lärare är ett av de viktigaste yrkena som finns, och vi måste få bra lärare att stanna och höja deras löner, säger Gun.
10.50
- Jag tycker det mesta här i stan är bra. Det skulle vara Blekingetrafiken då, det är trångt på bussarna och de är ofta försenade. Det hade kunnat bli bättre, säger Masoud Nazarahari.
13.01
 Vården och tryggheten i landet är de viktigaste frågorna i valet, tycker Majid Ahmadian.
07.33
Hej
Varför rapporterar ni inte om det oljeutsläpp som skedde på AAK i Karlshamn i helgen? Sanering har pågått flera dagar och lst är informerade.
Mvh
Ola
Hej Ola. Det är inget vi känner till eller sett någon annan rapportera om. Berätta gärna mer om saken på blekinge@svt.se
/Oskar Sandström
12.13
Med referens till tidigare meddelande.
Jag tycker det är bättre om ni tar reda på mer. Se mitt inlägg som ett nyhetstips.
Mvh
Ola
11.47
Många trotsar regnet på årets Lövmarknad i Karlskrona!
14.49

Hej Blekinge! Imorgon är det midsommarafton och det verkar som vanligt både bli både regn, sol men framförallt blåsigt. Hur ska du fira i år? Blir det dans kring midsommarstången? / Stina

Blåsig midsommar väntar Blekingeborna

SVT NyheterDe som planerar att sitta ut och äta midsommarmiddag kan förvänta sig att behöva hålla extra hårt i sillen och snapsen och kan behöva ta med sig en extra tröja. För det ser ut att bli en blåsig och kall midsommarafton i Blekinge även om solen kan spricka fram.

 

10.01
Skolan? Miljön? Äldreomsorgen? Vilken fråga är viktigast för dig i valet i september? Idag har vi fokus på Ronneby kommun och finns på plats i de centrala delarna av stan. Besök oss gärna eller ställ dina frågor här.
10.19
Nu finns vi på torget i Ronneby! Kom och prata politik med oss!
10.21
- Jag tycker det viktigaste är att vi kan ta hand om de nyanlända. I dag hörde jag att staten, som anvisade flyktingar hit, inte längre ska betala för det. Vi måste få ökat statligt bidrag, säger Jan Olofsson, pensionerad försvarsanställd och fd centerpartist.
10.32
- Vi vill ha fler affärer i centrum. Det stänger bara fler och fler, staden kommer bli helt död. Vi borde ta vara på staden bättre, säger Monica Ankarcrona och Christer Svensson.
10.48
- Det är synd om ungdomen här, för det finns inga jobb eller lägenheter. Mina barnbarn var tvungna att flytta härifrån till sist för de fick inga jobb, säger Ulla Tjernberg.