SVT rapporterade · Inget nobelpris i litteratur 2018

Här sammanfattar vi hur kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) reagerar på beskedet från Svenska Akademien: 

Kulturministern: ”För litteraturen väldigt sorgligt”

SVT NyheterKulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tycker att dagens besked från Svenska Akademien om att inget litteraturpris delas ut i år är förståeligt, men sorgligt för litteraturen. Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att beskedet skadar bilden av Sverige utomlands.
SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friborg har med anledning av dagens beslut att inte dela ut Nobelpriset i litteratur bestämt sig för att publicera namnet på personen som tidigare benämnts som "kulturprofilen".

Personen heter Jean-Claude Arnault och är gift med den före detta ledamoten Katarina Frostenson.  
09.20
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen med anledning av att Svenska Akademien inte kommer att dela ut ett pris i litteratur i år.
09.22
Så här skriver Akademien i sitt pressmeddelande: 

Svenska Akademien skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur | Svenska Akademien

Svenska Akademien meddelar idag att 2018 års Nobelpristagare i litteratur kommer att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.
09.25
Nyheten om att det inte blir ett pris i år sprider sig snabbt i världen. Så här skriver BBC:

Academy turmoil delays Nobel prize

BBC NewsThe Swedish Academy postpones the 2018 Literature award, amid a scandal over sexual assault claims.
09.26
Även franska medier som Le Monde skriver om beskedet.
09.27
Även spanska El Mundo rapporterar om det historiska beskedet.
09.30
På vår Facebooksida skriver många om vad de tänker om att priset inte ska delas ut: 

SVT Nyheter

[TV] Blir inget nobelpris i litteratur i år. Vad tycker du om beslutet? SVT sänder live på SVT1 och på svt.se.
09.32
- Jag är lättad. Det här visar på försiktig insikt, säger litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström.
09.32
Hon tror att det faktum att så många ledamöterna gått ut i pressen och visat sin "småaktighet och kränkthet" inte är bra för prisets status.
09.36
Man kan inte tala om att krishanteringen är ett större problem än krisen, säger Ebba Witt-Brattström som hoppas på att det här är början på något nytt.
09.40
Många refererar just nu till DN:s bild på två av akademiledamöterna, Kristina Lugn och Horace Engdahl, efter gårdagens möte som ledde fram till dagens besked. Det finns flera som kritiserar Akademien för att inte ta krisen på allvar. 
09.40
Jag tycker det är synd att Nobelpriset i litteratur inte delas ut i år. Det är tråkigt!
09.42

Starka reaktioner på det historiska beskedet

SVT NyheterBeskedet om att Nobelpriset i litteratur inte ska delas ut för första gången sedan andra världskriget skapar starka reaktioner i kulturvärlden. – Det är ett väldigt riskabelt beslut. Man riskerar med det här att Akademien ställer sig framför Nobelpriset för all framtid. Den kommer bidra till att den här grytan kokar på, hela våren och hela hösten, säger förläggaren Svante Weyler till Kulturnyheterna.
09.42

Den avhoppade ledamoten Peter Englund, som tidigare riktat hård kritik mot Svenska Akademiens agerande i spåren av Kulturprofil-skandalen, ställer sig bakom beslutet:

”Jag tror att det är ett nödvändigt beslut. I övrigt har jag inga kommentarer förutom de jag redan gjort”, skriver den före detta ständige sekreteraren i ett mejl till Kulturnyheterna.

09.46
Vilket tråkigt beslut att ställa in Nobelpriset. Varför ska litteraturen straffas?
09.47
Flera kulturjournalister är i dag överraskade över beskedet, eftersom flera ledamöter har gett sken av att priset kommer att delas ut i år.
09.48
Happy friday! Med denna episka Lugn/Horace-bild av Alexander Mahmoud önskar jag alla en trevlig helg. Inget nobelpris är också ett nobelpris - ett uppskjutet nobelpris blir dubbelt så många 2019. Frågor på det?
09.49
– I år har vi haft en mycket ovanlig situation med strider och en försvagad akademi. Vi måste ha respekt för pristagarna, tidigare pristagare och framtida. Vi måste vara trovärdiga som institution, säger Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson till TT.
09.53
Många av världens stora nyhetsbyråer rapporterar om beskedet från Svenska Akademien.
09.54
Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman säger att Akademien måste rekonstrueras för att återfå sin ställning.
-Akademien kan inte gå vidare och bara låtsas som "business as usual". Man måste förstå att man är i princip nära upplösning. Jag har tidigare föreslagit att det ska inrättas någon form av kriskommitté eller kriskommission, som består av ett antal människor som åtnjuter stort förtroende i offentligheten. Den här gruppen bör få i uppdrag att på djupet och långsiktigt tänka över hur Svenska Akademien kan rekonstrueras som självförvaltande institution, säger Wiman till TT.
 
09.55
Troligen dåligt. Akademien kommer med det att
rikta blickarna mot sig själv från priset.
09.55
Jens Liljestrand på Expressen tror att priset kommer att kunna hämta sig från detta, men det kommer att följa med under många år framöver.
- Om man får in folk som av allmänheten anses vara legitima ledamöter och till och med lyckas få folk att komma tillbaka – vi vet ju fortfarande inte om exempelvis Peter Englund har slutat permanent – så kan det här absolut vara passerat om några, säger han och fortsätter:
-Men efter vad jag har sett de senaste veckorna, så ska man inte underskatta Akademiens förmåga att gräva sin egen grop.
09.58
Bland ledamöterna själva har nu flera personer gett sin syn på dagens beslut att inte dela ut ett pris i år. 
-Jag tycker det är ett jättebra beslut. Arbetet fortsätter dock som vanligt, men det kommer att delas ut först nästa år. Detta är inget märkligt utan har skett flera gånger tidigare i Akademiens historia av olika anledningar, säger ledamoten Göran Malmqvist till TT.

Han medger att Akademien är inne i en kris och att det kommer att ta tid att återbygga förtroendet: 

-Vi måste bli öppnare inför pressen. Vi måste tala om vad vi syssla med. Inte om själva pristagaren, men allt det andra. Dessutom måste vi se till att välja in nya, goda, ledamöter, säger Göran Malmqvist.
09.59
Ledamöterna Kjell Espmark och Peter Englund kommer att få bred där de uppmanas att meddela om de vill fortsätta sitt arbete i Akademien, säger Göran Malmqvist, som tillägger:
- Vi behöver inte deras röster, eftersom de alltid röster mot majoriteten, men vi behöver deras röstande, eftersom vi i vissa fall måste vi vara 12 ledamöter.
 
10.01
varför upplöser inte kungen akademien när han för en gångs skull kan bestämma och den vägen banar väg för en ny sammansättning
10.01
Vad är en "tillfällig ständig" sekreterare? Låter inte riktigt klokt och detta i Svenska Akademien som skall vårda det sveenska språket.
10.05
Enligt den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson har Akademien inlett arbetet med att välja in nya ledamöter. Det säger han till Sveriges Radio. 
10.05
Expressens Karin Olsson skriver om varför hon ogillar att litteraturpriset inte delas ut i år: 

KARIN OLSSON: Varför ska litteraturen straffas för Svenska Akademiens kris?

ExpressenBeslutet att strunta i Nobelpriset i litteratur i år är en dålig lösning i en dålig situation. Varför ska litteraturen straffas, när krisen inte alls har h
10.08
Första vettiga beslutet som Akademien tagit. Just nu gör de mer skada än nytta för Sveriges och Nobelprisets anseende. Jag önskar att man skulle göra om inte bara Akademien, utan hela den så kallade kultureliten. Som författare av Urban Fantasy så blev det riktigt tydligt att i Sverige så är det bara den så kallade finlitteraturen som är något att ha. Jag blev direkt utskrattad och förolämpad när jag i 20-års åldern ansökte om medlemskap i Författarförbundet. Nu skiter jag i dem. Jag skriver och får mina böcker utgivna i England och USA istället.
10.08
Välj medlemmar på fem år, max två perioder, ingen över 80 år och låt riksrevisionen årligen kontrollera att ingen korruption förekommer!
10.10
”När det delas ut två priser nästa år kommer det innebära att hela skandalhistorien återberättas i det ögonblicket”, säger Göran Greider, författare och ledarskribent till Dagens Nyheter:
 

Litteratursverige om Nobelpriset: ”Svenska Akademien har missbrukat sitt förtroende” - DN.SE

DN.SEGöran Greider, Ingrid Elam, Daniel Sandström, Eva Gedin och Anders Cullhed är några av de som reagerat på Akademiens beslut att skjuta upp Nobelpriset i li
10.12
För alla som har missat vad som ledde till dagens besked, här går att läsa Dagens Nyheters granskning av den så kallade kulturprofilen med nära band till Svenska Akademien: 

18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp - DN.SE

DN.SEArton kvinnor anklagar en central person i svenskt kulturliv för sexuella trakasserier och övergrepp.
10.14
Lisa Irenius, kulturschef på Svenska Dagbladet, om varför dagens besked ändå är något positivt, som hon ser det:

Därför är sorgliga nyheten om Nobelpriset ändå bra | SvD

SvD.seKOMMENTAR. Det visar på en ansvarskänsla mot Nobelpriset att de som är kvar av De aderton undviker att smitta det med sina egna problem i år.
10.16
"Krisen" handlar om att ständiga Horace Engdahl och Sture Allén under lång tid underlåtit att hantera och aktivt försökt sopa under mattan berättelser om övergrepp. När Danius beställer en utredning har de återigen försökt lägga locket på och lyckats manövrera ut dem som vill komma till rätta med problemen. De kan inte återskapa något förtroende alls. Så klart kommer de bara välja sina kompisar nu. Lena Andersson står väl först på listan, sen andra ja-sägare. Knappast vänner till Danius, Stridsberg, Östergren och Espmark i alla fall. Absurt.
10.17
Hans föräldrar må ha döpt honom efter Lord Nelson men han kommer att gå till historien som den som sköt anrika Svenska Akademin i sank. Han måste stå till svars för sitt brott. Låt honom inte komma undan.
10.18
Ytterligare bakgrund till krisen: 

Splittringen i Svenska Akademien

SVT NyheterAvhopp, utspel och hård kritik: Den konflikt som nu skakar Svenska Akademien kretsar kring Katarina Frostensons framtid inom Akademien. Här är konflikten i fem punkter.
10.21
En variant hade varit att ge priset postumt till den populära svenska barnboksförfattaren Astrid Lindgren som "plåster på såren". Krisen hade väl inte blivit mindre för det men anseende hos folket hade måhända blivit bättre.
10.21
Skandal! Vilken lekstuga! Byt ut hela akademien samtidigt som kungen rycker in och ger årets nobelpris till Astrid Lindgren. Hon kunde ivarjefall skriva barnböcker som passar in i en lekstuga!
10.23
Eftersom de kvarvarande ledamöterna inte tycks förstå varför förtroendet är förbrukat eller vad som krävs för att återställa det, utan tror att det enda som behövs nu är att låta "stormen blåsa över", bör Nobelstiftelsen flytta priset till Vitterhetsakademin, en organisation med likvärdig kompetens och anor men en sundare struktur.
10.29
Akademien behöver dels en framstående jurist dels en aktad historiker som kan sitt Sverige av igår och idag som den kunnige historikern och f ämbetsmannen tillika den ytterst välformulerade Gunnar Wetterberg därtill med facklig orientering - kolla hans lysande krönikor i Expressen.
10.29
Jag ser fram emot ett möte mellan Björn Wiman, Ebba-Witt Brattström och Lena Andersson där utgångspunkten är LAs påstående: ”En dag kan det visa sig att krisen för Svenska Akademien främst har varit en kris för svensk offentlighet och kulturjournalistik”.

EW: grundfrågan, kopplingen till Kulturprofilen och jävsanklagelserna, ska (inte) glömmas bort.
BW: Huvudsaken i Svenska Akademiens kris har hela tiden varit synen på sexuella övergrepps betydelse.
LA: (bara) en kris för svensk offentlighet och kulturjournalistik.
10.30
Alla som undrar vad Svenska Akademien egentligen gör kan här få en bild av deras arbete: 

”Vad i helsike är Svenska Akademien?”

SVT NyheterDen gamla och anrika Svenska Akademien har tuffat på med sin verksamhet i flera hundra år. Institutionen som anses så viktig för svensk kultur och litteratur är välkänd bland många – men SVT:s reporter Torbjörn Averås Skorup tror att det finns ett kunskapsglapp mellan generationer.
10.30
Hur skulle det överhuvudtaget vara möjligt för Svenska Akademien att återfå förtroendet med kvarvarande medlemmar?
Symptomatiskt är att en enda kvinna återstår - en tiondel. (Hon har själv uttalat att hon inte har råd att inte vara kvar då hon inte kan leva på sin pension.) Göran Malmqvist anser trots detta att om bara två avhoppade män kommer tillbaka så räddas situationen... Det är #metoo-förnekarna med Horrace Engdal, Sture Allén och Anders Olsson i spetsen som tillåts att fortsätta föra Akademiens talan, hederskulturen skyddas och fortgår med deras gods minne. Vem kan på allvar tro att dessa med övriga sju ska kunna återskapa något uns av förtroende?
Flytta över Svenska Akademiens alla ansvarsområden till Kungliga Vitterhetsakademien som har haft vett nog att modernisera sina stadgar över tid.
10.34
Flera stora amerikanska medier rapporterar om dagens besked.
10.35
Göteborgs-Postens kulturchef vill att de som lämnat Svenska Akademien på grund av krisen ska få komma tillbaka.  

De som lämnat bör vända åter

Göteborgs-PostenGP:s kulturchef Björn Werner välkomnar beskedet att Nobelprisets skjuts upp och menar att det enda ansvarsfulla nu är att de som verkat för att modernisera Akademien nu också återvänder till sina platser för att gemensamt skapa ordning under den tid verksamheten nu köpt sig.
10.36
Akademien vet inte ens vad orden klar och majoritet betyder. De som röstade emot uteslutningen av Katarina Frostensson kallar sig en klar majoritet. De var åtta. Åtta av 18 sammanlagda röster är INTE en majoritet. Om Katarina inte fick rösta själv var det 8 av 17 röster, det är INTE en KLAR majoritet. Alltså hade de trots att de hävdade att man inte kunde gå ur slutat räkna sig själva som de aderton!
8 av 15 sammanlagda röster är inte en KLAR majoritet, det är en svag majoritet. De som hävdar något annat har fel.
Jag undrar hur det de räknat när de utsett Nobelpriset i litteratur?
10.40
Sveriges Radios Gunnar Bohlin vill att Akademien lär sig från konkurshotade företag och rekonstruerar för att ta sig ur krisen. 
 

Gunnar Bolin: Jag tror att man har nått vägs ände - Kulturnytt i P1

Krisen i Svenska akademien verkar inte ebba ut än på ett tag. De senaste turerna får Gunnar Bolin att reflektera över två punkter och kommer med ett förslag. ...
10.45
  
Så här sa Ebba Witt-Brattström, professor i litteratur, som tidigare var gift med ledamoten Horace Engdahl, till oss tidigare i morse. 
 

Witt Brattström: Krishanteringen inte ett större problem än det som orsakade krisen

SVT NyheterLitterturprofessor Ebba Witt Brattström, tidigare gift med Akademiledamoten Horace Engdahl, anser att Akademien nu måste sätta sig ner och rannsaka sig själva.
10.45
Fråga Svenska folket vad de vill. Kungen skall väl inte få bestämma om Svenska akademien. I vårt demokratiska land kan väl denna fråga äga dignitet att få bli en valsedel till valet i september. Ja eller Nej till Svenska akademien. Folket har sagt sitt. Kungen accepterar beslutet.
10.45
Förtroendet är förbrukat för all framtid. De tycks sakna all respekt, ödmjukhet därav bör utnämnande av litteratur priset flyttas till Vitterhetsakademien. Svenska Akademien kommer aldrig att få ett nytt förtroende avseende att dela ut priset. Finns inget förtroende kval. Akademien har aldrig visat respekt har aldrig uttalat och har aldrig tagit på sig misslyckanden, bara skyller i från sig. Akademien bör avstå från att uttala sig, under den pågående Ekobrottsutredning. Gubbvälde som är så starkt styrande. Fram med knytblus, stöd för Sara Danius Sara Stridsberg m fl.
Nya nomineringar 50/50 män och kvinnor. De tycks vara slut med Svenska Akademien. Tack och lov.
10.46
Svenska akademin är omodernt och löjligt. De har noll förtroende från mig. Gamla gubbar som sitter och dunkar varandra i ryggen.

Lägg ner helt bara. Och slopa monarkin när ni ändå håller på.

Det är 2018.... Sjukt att dessa "institutioner" fortfarande finns kvar.
10.46
Kanske dags att lägga ned akademien? Litteraturpristagare bör kunna utses av Nobelstiftelsen eller Vetenskapsakademien. /L
10.56
Citerar Bruno K. Öijer:
De är resistenta mot allt utom sin egen sjukdom.
10.57
Om akademien ändå har bestämt sig för stt kungen har makt att bestämma över akademien - låt kungen entlediga samtliga ledamöter och ersätta med nya. Finns inte en ledamot som inte på något sätt är färgad av skandalerna. Frågan är hur man hittar ofärgade nya kandidater då det verkar vara röta i hela litteraturvärlden... Claes Sandgren på stol 1.
10.59
”Vad händer bakom den stängda dörren? I ”Snille och smak – en film om Svenska Akademien” får vi unik inblick i Svenska Akademiens rum och arbete.” En film ligger på SVT Play och som gjordes av Dokument Inifrån SVT 2013. En avslöjande skildring av den till största delen pompösa slutna samlingen som tillskriver sej själva en oersättlighet i snille och smak. Förutom fullständig uppfyllelse av den egna ”välförtjänta” bekväma livslånga tillvaron med insider samvaro och status ses också hur en yngre kvinnlig ny medlem hela tiden är exkluderad från samtal och uppmärksamhet, stående ensam i rummens hörn likt en oönskad panelhöna. Den enda som uttalar ett vaket snille i den skildringen är Englund, dåvarande ständigt sekreterare, ”den värsta fienden mot Akademien är Akademin själv”. Hur sant är inte det! Anade han vartåt det barkade hän, bl a med de fall av kopplingar mellan Frostenson och den ”verksamhet” som hölls om ryggen av bl a henne? Han försökte lyfta då frågan om bl a de sexuella övergreppen och trakasserierna från mannen med insyn i och stöd från Akademin men fick smaka på Frostensons aggressiva utfall och protektionism, stöttad av den unkna gubbhyllan. Så se och förstå mer om de nytillkomnast önskan om verkligt snille och smak!
11.02
Dåligt utfört arbete! Så ska det inte gå till på ett Förtroendeuppdrag. Skamset!
11.05
Statsminister Stefan Löfven (S) uttalar sig nu om dagens besked: 
-Det är naturligtvis väldigt tråkigt. Det är ett mycket prestigefullt och viktigt pris, för litteraturen och kulturen, så det är oerhört tråkigt, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.
Han tror att beskedet om det uppskjutna Nobelpriset skadar bilden av Sverige utomlands.
-Det klart att det som hänt i Svenska Akademien skadar, det är absolut inte bra för anseendet. Det är därför det är så viktigt att Akademien nu oförtrutet arbetar vidare för att återupprätta förtroendet. Det tar alltid längre tid än att riva ned ett förtroende, men det är deras uppgift nu att visa sig mogen det, och förhoppningsvis komma tillbaka så att man senare kan dela ut två priser i stället, säger Löfven.
11.06
Lyssnade på extrasändningen på P1 och tf ständige sekreteraren Anders Olsson. Trots att han pressas så vägrar han konsekvent att vidstå varför akademin förlorat förtroende och anseende i omvärlden. Han konstaterar torrt att det är något som skett under "det senaste halvåret". Vad är detta något enligt akademin? Av feghet yppas inte ett ord om akademinledamöters koppling till Kulturprofilen och jävsfrågan. Inte ett ord om att akademin gett Kulturprofilen legitimitet, anseende, ekonomiska förutsättningar och tillgång till lägenheter där han har kunnat förgripa sig på kvinnor. Så länge akademin fortfar att hålla en skärm runt sin inblandning så är den diskvalifierad vad gäller Nobelprisutdelandet och kan syssla med språkvård.
11.07
DN:s Kulturchef Björn Wiman utvecklar sina tankar om att Akademien inte delar ut ett pris i litteratur i år: 

Björn Wiman: Kvinnornas vittnesmål står nu för alltid i historieböckerna - DN.SE

DN.SESvenska Akademiens beslut är historiskt – och en sensation över hela världen.
11.13
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver i ett SMS till SVT Nyheter:
 
”Svenska Akademin har haft stor betydelse under lång tid för det svenska kulturlivet, litteraturen och svenska språket i sak. Det är förståeligt att den senaste tidens händelser får konsekvenser i form av att Svenska Akademien beslutar att skjuta upp beslutet att utse årets Nobelpristagare i litteratur. De är en fristående institution och bär ansvaret för att återbygga förtroendet för sitt arbete. För litteraturen och konsten i stort är allt det som skett också väldigt sorgligt.” 
11.14
Tramset började med att ge nobelpriset till Bob Dylan. Där försvann mycket av mitt förtroende. Det som hänt nu får mig bara att skämmas. Och när Horace Engdahl mitt upp i hela skandalen säger att vivörliv inte är kriminellt, då är alla gränser sprängda. Bara att i det sammanhanget slänga sig med så högtravande ord är definitivt inte snillrikt och smakligt.
11.14
Lägg ner och skapa en ny modern Akademi med 50/50% kvinder som män. Och en rotations princip på 5 år, då medlemmarna byts ut.
11.15
Vilken skam att få Nobelpriset av dessa ledamöter. Avgå.
11.24
Trams av akademin, tycker att samtliga invalda ledamöter skall ställa sina platser till förfogande
11.24
Recept mot D-18 pesten
1. Öppna alla dörrar och fönster på vid gavel
2. Ut med det ruttna möblemanget och lyft på mattorna
3. Vädra ut den unkna luften och jaga ut dammråttorna
4. Byt ut entrédörren mot glasdörr för bättre insyn och insikt
5. In med nya fräsha stolar, i ett material som inte är lika utsatt för maskangrepp och röta
Dosering: 1 gång. Omedelbart
Biverkningar: Ett antal unkna stofiler utan sittplats
11.39
Dagens besked innebär alltså att det kommer att delas ut två priser nästa år. Somliga påpekar att det därmed blir mindre fokus på en enda pristagare, något som kanske blir tråkigt för båda mottagare av priset.
11.43
Dagens industri skriver om hur bokbranschen reagerar efter dagens besked. 
 

Trots Nobelbeskedet – lugn i bokbranschen

Dagens industriDet blir ingen Nobelprisvinnare i litteratur att ge bort i julklapp i år. På Akademibokhandeln funderar man nu på hur man ska göra efter beskedet.  
11.46
Skamligt, nu gör de ännu mindre som de ska. Låt folket få rösta fram en pristagare i litteratur så kanske äntligen Astrid Lindgren kan få priset.
11.47
Vilka är de påtänkta tillkommande akademiledamoterna?
@TomasNordberg - Det finns inga namn som har presenterats än så länge. Däremot finns det nog en förhoppning hos somliga ledamöter att de ledamöter som kritiserat Akademien och pausat sitt arbete där kommer tillbaka. 
11.59
Anledningen till att många anser att inget litteraturpris ska delas ut i år är att det inte kan ses som en ära att få priset från den samling som nu finns kvar i akademien. Då är det ju feltänkt att denna samling ändå ska utse en pristagare i år, bara med den skillnaden att kungörandet dröjer till nästa år. Är äran för prisragaren större med detta? Arrangemanget tycks vara gjort för att de i akademien som jobbar med detta inte ska förlora ekonomiskt, dvs behålla arvodet för jobbet.
11.59
Skam. Jag tycker att samtliga skall avgå. Välj om deltagarna. Ingen har något förtroende av dem som är kvar. Så mycket pengar kan användas på ett bättre sätt.
12.03
Brittiska BBC rapporterar om dagens besked 

'Sex assault' scandal delays Nobel prize

BBC NewsThe Swedish Academy postpones the 2018 literature award, saying public confidence has been lost.
12.04
Klubben för innbördes beundran
12.08
The New York Times rapporterar att det inte blir något Nobelpris i litteratur i år efter trakasserierna och konflikterna inom Akademien samt allmänhetens minskade förtroende

No 2018 Nobel Prize in Literature, Panel Says Amid Sex Scandal

The Swedish Academy has been consumed by charges that a man close to it sexually assaulted women, and that the academy mishandled the allegations.
12.12
I en kommentar till TT säger Kung Carl XVI Gustaf:
"Jag respekterar Svenska Akademiens beslut att skjuta upp 2018 års Nobelpris i litteratur till 2019. Det visar att Akademien nu avser att fokusera på återupprättandet av sitt anseende."
12.23
SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg kommenterar beslutet att publicera namnet på den så kallade "kulturprofilen":

Därför publicerar SVT namn på Arnault
SVT publicerar nu namn och bild på Jean-Claude Arnault. Att ett Nobelpris i litteratur inte kan delas ut är en världsnyhet. De händelser som lett fram till detta drastiska beslut har ett stort och oavvisligt allmänintresse. Svenska Akademien befinner sig efter de många avhoppen och konflikterna i djup kris. Upprinnelsen är de anklagelser som riktats mot Jean-Claude Arnault och som handlat om anklagelser om sexuella övergrepp samt jävsanklagelser kopplade till hustrun och Akademiledamoten Katarina Frostenson och deras gemensamt ägda kulturverksamhet. SVT har sökt Arnault för en kommentar, vilket han dock avböjt. Arnault har tidigare genom sin advokat meddelat att han nekar till samtliga anklagelser.
 
Charlotta Friborg
12.26
I Frankrike skriver Le Monde om dagens beslut

Le prix Nobel de littérature en 2018 reporté d’un an

Le Monde.frL’académie suédoise est en crise depuis novembre à cause de la publication d’allégations de harcèlement sexuel à l’encontre de l’époux d’un membre de l’institution.
12.30
Även spanska El Mundo har dagens nyhet på sin förstasida

La Academia Sueca cancela el Nobel de Literatura por el escándalo sexual

ELMUNDONo habrá Premio Nobel de Literatura este año, la primera vez desde la II Guerra Mundial que esto sucede. Así lo ha anunciado esta mañana la Academia Sueca, sumida en una profunda c
12.41
Fyra avhoppade ledamöten kräver att Svenska Akademien utreds av en kriskommission

Avhoppade ledamöterna: Vi kräver en kriskommission

SVT NyheterNobelpriset i litteratur 2018 har ställts in. Nu står det klart att de avhoppade ledamöterna Sara Danius, Kjell Espmark, Peter Englund och Klas Östergren kräver att Svenska Akademien utreds av en kriskommission. Det berättar Kjell Espmark i en intervju med Dagens Nyheter.
12.55
De enda ledamöter som åtnjuter respekt i denna soppa är de som redan hoppat av. All heder åt dessa starka individer som så tydligt tagit ställning och som således har både snille och smak. Återstoden saknar uppenbarligen all form av moralisk kompass och är ingenting annat än en flock missanpassade amatörer som inte platsar i någon akademi. För att förtroendet ska kunna återupprättas måste dessa ställa sina stolar till förfogande - alternativet är att konungen träder in och avsätter samtliga. Konungen får gärna i samband med detta åter tillsätta de avhoppade ledamöterna (förutsatt att de själva är fortsatt intresserade).
13.03
SVT:s kollegor i Norge, NRK, rapporterar om Akademiens beslut i dag

Svenska Akademien: Nobelprisen i litteratur deles ikke ut i år

NRKSvenska Akademien opplyser at Nobelprisen i litteratur ikke skal deles ut i år. Begrunnelsen er svekket tillit til Akademien, sier fungerende sekretær Anders Olsson.
13.09
Stadgan måste åtföljas. Förhoppningsvis tillkommer framstående akademiledamöter.
13.11
Internationellt har turerna runt Svenska Akademin och Nobelpriset i litteratur redan gjort stor skada på Sveriges rykte. De flesta utomlands tror att staten Sverige ansvarar för Nobelprisen, understruket av att de (undantaget fredspriset) utdelas av Sveriges statsschef, Kungen. Jag har mötts av förvåning och besvikelse från utländska bekanta hur ett land som haft ett rykte om sig att vara liberalt och jämställt kan visa sig vara lika chauvinistiskt och sexistiskt som de flesta uppfattar Trump & Co. Jag vet inte om och hur detta kan repareras men anser att både regeringen och Nobelkommittén bör titta på möjlig skadebegränsning snarast. Som det är nu tvingas jag i mina internationella kontakter skämmas för en chauvinism och sexism som jag innerligt hoppas inte är representativ för mitt land Sverige.
13.13
Litteraturkritiker Ulrika Milles skriver om hur dagens historiska besked kommer att göra sig påmint i framtiden

Ulrika Milles: Det uteblivna priset kommer för alltid vara ett hack i tiden

SVT NyheterSvenska Akademiens svaga krisinsikt och dess arrogans inför allvaret i kulturprofilskandalen ledde till ett historiskt besked – ett inställt Nobelpris. Det menar Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.
13.26
Jag kan inte hålla med den tillfällige ständige sekreteraren att detta inte bör betecknas som ett nederlag. Djupt sorgligt.
13.27
Vi tackar alla som har följt den här liverapporteringen. Vi fortsätter självklart att bevaka den här frågan.