SVT rapporterade · Politikerna svarar om trygghet – ställ dina frågor

09.46
Hej och välkomna till SVT Nyheter Uppsalas chatt om trygghet. Politikerna är på plats och gör sig redo. Välkomna att tycka till och ställa era frågor – både de som handlar om er kommun och mer allmänna!
10.04
Och vi drar i gång här med att  politikerna, som alltså är kommunalråden Helena Proos (S) från Enköping, Erik Pelling (S) från Uppsala, Marie Wilén (C) från Heby och Jacob Spangenberg (C) från Östhammar, får berätta om de viktigaste trygghetsfrågorna i sina respektive kommuner.
Att man ska kunna känna sig trygg på Uppsalas gator och torg är den viktigaste trygghetsfrågan för mig och Socialdemokraterna just nu. Gängkriminaliteten ska pressas tillbaka. Gottsunda ska bort från polisens lista över särskilt utsatta områden.
Vårt fokus i Enköping är att jobba via tryggare Enköping där arbetar vi i samverkan kommun och polis. Vi har löpande kontakt för att alltid ha senaste uppdateringarna och vara överens om vem gör vad. På detta sätt så är vi ständigt aktiva och har inte för långa löptider 
Att komma till rätta med stölder som under vissa perioder sker i kommunen. Framför allt landsbygden och fritidshusområden är periodvis särskilt utsatta.
Ett av våra övergripande mål är att vi ska vara en trygg och säker kommun. Människor ska känna sig trygga i sin vardag. De ska veta att de kan få den service och det stöd de behöver när det är aktuellt. Det kan handla om behov av en förskoleplats, hemtjänst eller kontakt med polis..
10.05
Kenneth Nordström i Uppsala har en fråga om tryggheten på gatorna.
Under lång tid har det investerats för lite i Uppsalas trygghet. För få poliser har utbildats och utvecklingen i vissa stadsdelar har länge gått åt fel håll. Det har vi bestämt oss för att ändra på. Nu utbildas fler poliser, straffen höjs, vi har satt in kommunala ordningsvakter, fler trygghetskameror och vi prioriterar satsningar på skola, ungdomsjour och arbete framför skattesänkningar. Mycket arbete återstår men jag och Socialdemokraterna kommer att göra det som krävs för att Uppsala ska vara tryggt.
Hej igen Kenneth! Otryggheten i city och på andra håll i Uppsala är något jag tar på största allvar. Sedan förra sommaren har vi landets största område för patrullerande ordningsvakter. Det har haft effekt och vi behöver fortsätta med det. Det arbetet kompletteras med trygghetskameror på strategiska platser. Även kommunens ungdomsjour som har har personal ute om kvällarna såväl i city som på andra håll gör en viktig insats för att öka tryggheten. Det här åtgärderna och även andra åtgärder vidtas i nära samarbete med Uppsalapolisen. Det är när vi jobbar tillsammans som vi får störst effekt.
10.17
Erik Pelling, Socialdemokraterna har satsat på ordningsvakter i Uppsala - vad har det givit för effekter så här långt? Övriga kommunalråd - hur förhåller ni er till ordningsvakter?
Jag har personligen inte något emot idén om ordningsvakter. Det finns idag inte något behov av vakter på allmän plats i Östhammars kommun. Skulle det vara nödvändigt får vi ta ställning till det då.
Det har haft en väldigt positiv effekt. Polisen är väldigt nöjda med den hjälp de har fått och den utvärdering vi själv har gjort har varit väldigt positiv. Utvärderingen visar att verksamheten har varit mycket uppskattad av allmänheten och näringsidkare i city. Vi kommer att fortsätta med patrullerande ordningsvakter i city och förbereder för det även i Gottsunda.
 
 
 
Vi är inte i ett läge idag där vi tror att det skulle vara lösningen på våra problem, vi har inte något speciellt ställningstagande för eller emot utan vi jobbar strategiskt i varje sakfråga och än har vi inte sett att det skulle vara lösningen.
Heby kommun är en trygg kommun och har inte behov av ordningsvakter kontinuerligt. Men det uppstod viss oro i Heby samhälle i slutet av förra året och då satte vi in ordningsvakter under en kort period.
10.18
Ina Granlund har en fråga till politikerna.
i Östhammars kommun är detta i dagsläget helt en fråga för polisen. Om kommunen behöver engageras, så har vi nära och omfattande kontakter med polisen.
Hej Ina! I Uppsala har vi etablerat ett nära samarbete mellan kommunen och polisen för att förebygga gängbildning och för att itu med de gängbildningar som finns. Kommunens socialtjänst och ungdomsjour är en väldigt viktig och effektiv del av det här arbetet. Den handlingsplan med 89 åtgärder för att få bort Gottsunda från polisens lista över särskilt utsatta områden är en annan viktig del av kommunens insatser. Uppsala ska inte ha någon utsatt stadsdel. Grogrunden för gängen ska väck.
10.21
Vad har ni för inställning till kameraövervakning? Fins det platser Heby, Enköping, Östhammar och Uppsala där det kan bli aktuellt att sätta upp kameror?
Enköpings kommunfullmäktige har sagt att kameror absolut kan vara ett alternativ men då ska det beslutas i den samverkan vi har i projektet tryggareEnköping. 
I dagsläget inte. Om polisen ser ett sådant behov, är jag själv positiv till att använda det verktyget. 
Det är ett nödvändigt och bra verktyg. Vi har trygghetskameror på Resecentrum i Uppsala och vi håller just nu på med att sätta upp kameror på strategiska platser i Gottsunda. Det är ett arbete vi gör i samarbete med polis och fastighetsägare.
Bedömer polisen att det skulle behövas skulle vi vara beredda att pröva det. I nuläget är det inte aktuellt i Heby kommun.
10.27
Hej!
Jag undrar varför polisen inte bryr sig mer om vardagsbrott. Jag fick min cykel stulen dagtid i centrala Uppsala. Hittade sedan delar av cykeln slängda, men fick svar från polisen att det inte fanns resurser att komma och göra en brottsplastundersökning. Hur är er syn på att polisens uppklarande av vardagsbrott?
Det är viktigt att polisen prioriterar "vardagsbrott", för medborgarnas förtroende. Det är svårt att veta exakt hur polisen prioriterar, men det har ett ansvar även för att ta itu med dessa frågor. Men staten måste verkligen också prioritera övriga delar av rättsväsendet som åklagare och domstolar.Annars kan inte brotten beivras.
Polisen i Uppsala gör ett fantastiskt arbete men de behöver bli fler. Nu utbildas rekordmånga poliser och två nya polishögskolor har inrättas. Polismyndigheten har också fått extra resurser för att kunna förbättra arbetsvillkoren för sina anställda. I väntan på fler poliser hjälper kommunen till med patrullerande ordningsvakter.
Att bli utsatt för brott är tufft oavsett vad det gäller, att polisen gör sina prioriteringar kan man förstå men det är inte okej att bli helt bort prioriterad. Vardagsbrotten måste också prioriteras även om det kan finnas andra brott som ska prioriteras först. Om vi ska skapa ett tryggt samhälle där vi har tilllit till systemet så måste också myndighet finnas där för att visa att man tar alla brott på allvar .
Jag anser att det är viktigt att klara upp vardagsbrotten men förstår att polisen måste prioritera. Det är förstås i första hand viktigt för den som drabbas. Men jag tror också att löser polisen vardagsbrott så kan det stoppa folk som begår brott att fortsätt med det.  
10.29
Min dotter vågar inte gå hem själv genom stan efter tio-tiden. Det gör mig så arg. Ska det va så?
/Undrar orolig pappa
Nej så ska det inte vara. Samhället måste bli starkare för att Uppsala ska bli tryggt. Den utveckling vi sett i Sverige och Uppsala med ökad otrygghet måste vi vända. Vi socialdemokrater satsar på fler poliser, ordningsvakter och trygghetskameror samtidigt som vi arbetar förebyggande med investeringar i skola, arbete och ungdomsjour. För oss går det före stora skattesänkningar.
10.31
Jag tycker att mycket av den otrygghet som det hela tiden tjatas om är upplevd. Inte baserad på faktiska siffror om rån eller liknande. Och att det sen ska fattas massa beslut pga det. Tänker ni fatta beslut efter känslor eller rena fakta?
Vi är noga med att basera våra beslut på fakta. Otryggheten, inte minst bland unga kvinnor, har ökat. Det är inte ok. Ordningsvakter, trygghetskameror, ungdomsjouren och nattvandrare samt det nära samarbetet med polisen och andra myndigheter är viktiga och effektiva sätt att öka tryggheten.
Det är jätteviktig att vi fattar beslut på fakta, men om man har en känsla av otrygghet så hämmar det ens vardag och då måste vi se hur kan vi minska den känslan och få fler att känna trygghet.
Du  har verkligen en poäng här. Enskilda personer kan uppleva en otrygghet, men frågan är hur helheten ser ut. Fakta är att en del brott minskar, andra ökar. Frihet från brott är viktigast. Brottstatistik är viktig och den följer vi noga tillsammans med polisen.
Beslut ska fattas på fakta. Vi lever i ett tryggt land. Och Uppsala län upplevs enligt Nationella Trygghetsundersökningen som truggt.
10.34
Hej!
Det var tidigare väldigt stökigt vid resecentrum, jag tycker fortfarande att det känns lite olustigt att gå där kvällstid. HUr känner ni som ansvariga politiker? Är det inte hemskt att man knappt vågar gå till och från sin tågstation i Sverige 2018?
Tacksam för svar.
Det är givetvis helt oacceptabelt! Kommunens socialtjänst och polisen har tillsammans lyckats bryta den negativa utvecklingen men vi måste fortsätta ligga på. Även åtgärder som trygghetskameror samt vitmålade tak och bättre belysning har haft effekt.
10.35
Tack för frågor! Bor du i Östhammar, Heby eller i Enköping? Ta gärna chansen att ställa frågor om trygghet som rör de här kommunerna.
10.37
Varför löser ni inte problemen kopplade till ökända Bandstolsvägen i Gottsunda, Påvel Snickarsgränd (bakom Max, Stora torget) och Centralststion?
Vi arbetar intensivt med att komma tillrätta med problemen på de platser du nämner. Kommunens ordningsvakter, kommunens ungdomsjour och polisen har ökat sin närvaro och det har haft effekt. Vi måste vara kompromisslösa i vår kamp mot kriminaliteten och samtidigt dra undan mattan för gängens rekrytering.
 
När det gäller Gottsunda och Bandstolsvägen så har vi sjösatt en handlingsplan med 89 konkreta åtgärder. Du hittar den här: https://www.uppsala.se/organisation-och-styrning/publikationer/handlingsplan--gottsundavalsatra/
10.37
Hej

Hur ser ni på bidragsbrott när det gäller t.ex. ensamkommande som har ljugit om sin ålder och därigenom fått bidrag som de ej var berättigade till?

Tänker ni följa upp det på något vis?
Vid misstanke om brott, överlämnas detta självklart till polisen, precis som vid all annan brottslighet riktad mot kommunens verksamheter eller egendom.
Vi jobbar löpande med att säkerställa att de som får ex socialbidrag som är den ersättning som vi i kommunerna ansvarar för är beslutade på rätt grunder. Om det senare visar sig att man uppgivit felfakta så blir det rättsliga konsekvenser av det.
Bidragsbrott bekämpas och ska bekämpas. En viktig del i vår strategi för att pressa tillbaka kriminaliteten är att bekämpa de kriminellas ekonomi. Vi intensifierar nu kommunens arbete mot handel med svarta kontrakt, bidragsbrott mm
10.40
Hej! Jag och mina tjejkompisar är väldigt rädda för att gå hem på kvällen i Uppsala. Speciellt kring centralstationen, Slottsbacken, och den park som ligger ovanför centralstationen. Både vid centralstationen och Slottsbacken har vi sett poliser som står om kvällarna/nätterna. Och det känns tryggt. Men, den park som ligger ovanför centralstationen känns väldigt obehaglig, har ni några planer på att göra den tryggare?
Vi skulle även vilja att det finns personer som går med en hem, om man inte har en kompis som ska åt samma håll. Är detta något ni överväger att införa?
Hej! Vi ska göra det som krävs för att ni ska slippa vara rädd. City är vårt gemensamma vardagsrum och där ska alla kunna känna sig trygga. Sedan förra sommaren har vi Sveriges största område för patrullerande ordningsvakter. De patrullerar bland annat i parken ovanför Resecentrum. Vi har ansökt om att få utvidga området ännu mer. Kommunen stöttar och välkomnar nattvandrare och andra initiativ som kan öka tryggheten.
10.42
Peder Magnusson från Skutskär vill veta hur man ska öka polisnärvaron. 
Peder har en fråga om Nordupplands poli
Detta är ett problem i norra Uppland. Det finns idag vakanser inom polisen i området. Jag vet att polisen arbetar för att förbättra bemanningen och de har ansvaret för frågan. Jag har förstått det om att det inte fattas pengar, men väl personal. 
10.45
Hej,
Jag jobbar som lärare på en högstadieskola. Jag undrar vad ni vill göra för att öka tryggheten för elever och lärare i skolan? De senaste åren har klimatet i skolan blivit hårdare och elever/lärare utsätts för kränkningar och hot. Hur ska ni få stopp på den utvecklingen?
Rektor på varje skola har ansvaret för ordningen i skolan. Tryggheten står alltid i fokus då det inte går att uppnå goda resultat annars. I  Östhammars kommun vet jag att politikerna i Barn o Utbildningsnämnden ständigt arbetar med att öka tryggheten.
Detta är en viktigt fråga att ständigt jobba med. Att skolmiljön inte uppfattas som trygg av elever och lärare är inte okej. Här finns inga enkla lösningar utan detta jobb måste vi göra tillsamman. Skolan är den som kan sin verksamhet bäst och tillsammans måste vi hitta lösningar för varje enkild skola att öka tryggheten. Vi har jobbat med detta på olika sätt i Enköping vissa skolor har ökar vuxennärvaron i korridorer och på rastar andra kompletterar detta med kameror. Svaren måste bli olika men det är viktigt att fokus måste vara på att skolan ska vara en trygg lärmiljö för alla.
Du tar upp en jätteviktig fråga. I Heby kommun har vi ett mål som säger att varje elev har rätt till en arbetsmiljö som präglas av glädje, trygghet och stimulans och som bidrar till god hälsa. När vi följde upp detta mål senast så kunde vi se att det finns en plan mot kränkande behandling vid varje skola. Vi har också följt upp hur eleverna mår i en kommunövergripande trivselenkät och där var medelvärdet för samtliga årskurser över 3 (av 5). Vi följer också upp lärarnas arbetsmiljö genom rektorernas ansvar för skolan.
Hej! Skolan ska vara en trygg plats för såväl elever som lärare och övrig personal. Trygghet i skolan är en angelägenhet för hela landet. Därför vill Socialdemokraterna ta fram en nationell plan för studiero och trygghet. Möjligheten till avstängning eller omplacering av en elev som hotat eller utsatt annan elev eller personal för våld eller hot ska ses över och tydliggöras.
10.46
Kommer det någonsin bli någon ordning i t.ex. Gottsunda? Det har varit problem där i decennier. Olika "satsningar" och program har kommit och gått och periodvis har det varit något lugnare, men problemen har aldrig försvunnit utan alltid kommit tillbaks. Hur kan man lösa problemen på längre sikt och inte bara dämpa de värsta oroligheterna?
Ja jag är övertygad om att vi kan vända utvecklingen i Gottsunda. Men många regeringar och kommunledningar har misslyckats så vi kan inte fortsätta som tidigare. Projektpolitiken måste upphöra. Det är uthållighet, en kompromisslös kamp mot kriminaliteten samt samordnade insatser som kommer att ge effekt. Otrygga miljöer ska byggas bort och fler arbetsplatser mm ska byggas men vi måste samtidigt jobba med förebyggande insatser samt se till att polisen och socialtjänstens arbete för att bekämpa kriminaliteten får bra förutsättningar. Här kan du läsa om det arbete vi har sjösatt: https://bygg.uppsala.se/planerade-omraden/gottsunda/samrad-2018/
10.49
Alexander Ljungkrantz har en fråga om unga som rekryteras till gäng. 
Hej Alexander! Vi måste jobba på flera fronter samtidigt. Med en kompromisslös kamp mot brottsligheten ska vi göra det svårt och dyrt att vara kriminell. Samtidigt ska vi erbjuda en väg ut från brottslighet med en bra avhopparverksamhet. De 89 åtgärder som just nu genomförs för att få bort Gottsunda från polisens lista över särskilt utsatta områden liksom ungdomsjourens och skolans insatser runtom i kommunen är väldigt viktiga för att rycka undan mattan för gängens rekrytering.
 
 
 
Alexander viktigt fråga för samhället och för de enskilda individerna. Vi försöker ha ett så nära samarbete som möjligt mellan skola, social och polis för att tillsammans se när någon/några   ändrar beteende mönster och finns det då riskindikatorer i det ändrade beteendet. Gör det det så sätter vi in gemensamma samma krafter för att så tidigt som möjligt motverka viljan att ställa sig utanför vårt gemensamma samhälle. 
10.55
Hej, varför pratar politiker/beslutsfattare bara om vilka trygghetsskapande åtgärder som ska införas (ex att kameror ska sätta upp, polisen ska patrullera oftare vid ex stationsområdet mm) när vi alla istället borde prata om vad det är som orsakar otryggheten och vad vi alla kan göra nåt åt det? Jag anser inte att politiker/beslutsfattare vill lyssna och förstå medborgarnas oro och vad som ligger bakom oron. Förtroendet för rättssamgället urholkas.
Hej! Socialdemokraterna pratar om både ock. Fler poliser, ordningsvakter och trygghetskameror  behövs samtidigt som vi arbetar förebyggande med investeringar i skola, arbete och ungdomsjour. För oss går det före stora skattesänkningar.
Hej, I Östhammars kommun arbetar vi med upplevd och verklig otrygghet ur flera perspektiv. Det är omöjligt att skapa trygghet utan att inkludera människor och minska utanförskapet. Bostadssegregationen måste brytas genom bättre samhällsplanering.
10.56
Busschauffören Eva känner sig otrygg i sitt arbete. Hör hennes fråga till politikerna.
Hej Eva! Jag möter många som i olika situationer upplever otrygghet. Även många folkvalda politiker, inklusive undertecknad. Det är en oacceptabel utveckling som vi kan och måste bryta.
Många politiker inklusive mig känner otrygghet då vi ofta blir utsatta både på nätet/ post men också i fysiska möten.
Hej Eva, Erik Pelling beskriver ovan det på ett tydligt sätt även för mig
11.00
Hallå! Vi tar en kort paus här i scribblet nu för att ladda inför den andra timmen. Fortsätt gärna att skicka in frågor! Vi är tillbaka om cirka 10 minuter!
11.11
Varför läggs det så oerhört mycket mer resurser i vissa områden jämfört med andra?

Ett exempel är alla de lek- och aktivitetsplatser som skapas i Sävja samtidigt som väldigt lite görs i Nåntuna-Vilan. Visst kan man hävda att de boende i Nåntuna-Vilan även de kan använda det som skapas i Sävja, men varför så centrerat?
Kommunen har en plan för utbyggnad och upprustning av lekplatser. Strategin är att satsa lite extra på större utflyktslekparker i varje stadsdel. Det kommer att ta ett tag innan alla stadsdelar har fått en utflyktslekpark. Här hittar du kommunens alla lekplatser: https://www.uppsala.se/kultur-och-fritid/parker-och-lekplatser/lekplatser/
11.12
För oss lantbrukare är ju hemmet och jobbet samma ställe, därför bör ni politiker ta de hot och trakasserier som kommer från djurrättsaktivister på större allvar. Vill ni ha en levande landsbyggd så bör ni agera. Vad vill ni göra för att förbättra situationen för oss lantbrukare i länet?
Som politiker och socialdemokrat så fördömer jag den och alla former av trakasserier. Vi jobbar intensivt med att förbättra Uppsala som landsbygdskommun. Även den här frågan behöver uppmärksammas mer.
Frågan måste absolut tas på allvar. Det är inte okej med någon hot eller intrång. Det är okej att ha olika åsikter man det får man framföra på annars sätt och på annan plats. 
Hej Lantbrukaren, Det som Du beskriver är helt oacceptabelt och vidrigt. Polisen ska (och jag tror att det även gör) prioritera dessa brott högt. Ditt företag, Ditt hem och Dina djur ska fredas. LRF fyller här även en viktigt funktion för att stötta sina medlemmar som blivit utsatta.
Detta är helt oacceptabelt. Det är viktigt att brotten klaras upp. Lantbrukarna ska kunna bedriva sin produktion utan sabotage.
11.14
Nu ladder vi om här för den andra timmen! Välkommen att ställa era frågor. Vi kör på fram till klockan 12.
11.17
Vi i Enköping har jobbat med att ta fram speciella platser där får vara och då inte stör lika mycket samt att vi inte tilllåter trafik i centrum på kvällar och nätter. 
Hej Nikolina! Du tar upp en fråga som diskuteras en hel del. Epatraktorerna ska följa de trafikregler som gäller, och de gör de allra flesta. Men de som inte gör det ska veta att polisen ibland stoppar och kontrollerar dem. Är något olagligt så blir det åtgärder som böter m.m.  Och när vi, tillsammans med polisen, skulle ta fram 2018 års medborgarlöfte kom också frågan om trafiksituationen på flera orter upp, inte bara när det gäller Epatraktorer. Därför är polisens medborgarlöfte för Heby kommun 2018 att arbeta för att höja trafiksäkerheten, och vi riktar särskilt in oss på Östervåla i år. Det som nu sker är att polisen genomför trafikkontroller i hela kommunen, och i Östervåla ska det ske minst två kontroller i månaden. Kommunen gör också en översyn av trafikmiljön och ska åtgärda de brister som framkommer. Så tillsammans ska vi få en bättre och säkrare trafiksituation i kommunen.
 
11.21

Det finns de som vill införa tiggeriförbud - hur ser ni på den här frågan kopplad till eventuell minskad brottslighet och ökad trygghet.

Det finns många aspekter på detta. Det vore helt fel att förbjuda tiggeri tycker jag. Det som kan betraktas som olagligt i sammanhanget, organiserat tiggeri under tvång måste bekämpas av polisen. 
Hej! Som kommunalråd i Uppsala är jag öppen för olika lösningar för att komma tillrätta med tiggeriet. Den kombination av hårda och sociala insatser som vi jobbar med i Uppsala har dock haft effekt och tiggeriet minskar. Vi har nolltollerans mot illegala bosättningar, barn som lever under undermåliga förhållanden blir snabbt en fråga för socialtjänsten och vår socialtjänst jobbar uppsökande för att hålla koll och kunna vidta åtgärder. Oklart om ett förbud skulle göra någon större skillnad jämfört med de effektiva åtgärder vi redan använder.
Att införa ett tigeriförbud skulle kanske känna som en enkel lösning men jag tror inte att det löser några problem. Att arbeta aktivt med att motverka all sorts kriminalitet är viktigt. Att jobba förebyggande och säkerställa att socialutsatthet motverkas är en mycket viktigare insatts.
Jag vill inte ha tiggeriförbud. Sker brottslighet i detta sammanhang så är det förstås olagligt och ska handhas av polis- och rättsväsende.
11.31
Vad vill ni i Östhammar göra för att stoppa alla stölder av båtmotorer? Jag blev av med en förra sommaren, alltså i fjol, det kändes för djävligt och inget hände.
När vi träffar polisen diskuteras denna fråga ofta. Polisen jobbar aktivt med grannsamverkan och kommunen är positiv till den. Synlighet av såväl grannar som polisen är viktig. Det är i första hand en polisfråga och jag vet att de har detta i fokus.
11.33
Hur ser era budgetar för trygghet ut? Hur mycket pengar lägger ni?
Vi jobbar med trygghet i vårt dagliga arbete så det finns ingen egen budgetpost som heter trygghet. Men det finns kostnader idag för detta inom bl.a. socialförvaltningen, skolan, upplevelse och kommunledningen. Vi är övertygade om att om vi gör detta tillsammans och förebyggande så håller vi nere kostnaderna i framtiden. Vi har också ett mycket bra samarbete med vår lokalpolisen där vi bl.a. har ett medboraglöfte om hur vi tillsammans ska skapa ett tryggare Enköping. 
Det finns ingen särskild budgetpost för trygghet. Allt som sker inom ramen för kultur- och fritid, förskola, skola, socialtjänst och tekniska förvaltningen, bidrar ju till att skapa trygghet. Vill man, så kan man säga att hela kommunens budget på 1,2 mdr kronor finns för att skapa "helhetstrygghet för medborgaren". Sedan har vi flera olika fora som jobbar för bättre samspel mellan kommunen och polisen.
I Uppsala pågår arbetet med nästa års budget. De 89 åtgärder som vi har sjösatt i Gottsunda tas för närvarande inom befintlig budget men mer kommer att behövas framöver. De patrullerande ordningsvakterna i city kostar ca 4 miljoner kronor. Ordningsvakter, trygghetskameror samt förebyggande arbete med investeringar i skola, arbete och ungdomsjour går för Socialdemokraterna  före stora skattesänkningar.
11.37
Varför tror ni att den här frågan om trygghet är så i ropet just nu? Vad finns det för svårigheter  att hantera den här frågan?
Den kraftiga neddragningen av polisutbildningen 2010 m.fl. faktorer har skapat en brist på poliser som tyvärr har resulterat i ökad otrygghet - upplevd som faktisk. Det är ett svårt läge men vi har klarat större utmaningar tidigare i Sverige. Vi kommer att kunna vända otrygghet till trygghet i Uppsala och i övriga landet.
Trygghet är en viktig fråga och det har det alltid varit men har lite olika uttryck över tid.om man inte känner trygghet så  kan det vara svårt att känna möjlighet att utveckla sitt allra bästa jag. Vi vill ha trygga kommuner där alla känner att här vill jag bo arbeta starta företag. Därför jobbar vi med tryggare Enköping tillsammans kommun och polis för att säkerställa att vår kommun blir den platsen .
Samhället är i en mycket snabb förändring, vilket upplevs av en del som att det blivit mer osäkert. Det finns också politiker som på olika sätt försöker exploatera denna upplevda eller verkliga trygghet. Det finns också frågor som måste hanteras av hela rättsapparaten från polis - domstolar - kriminalvård. Detta måste ske samtidigt som resten av samhället  ser till att rekryteringen till kriminaliteten minskar genom att minska segregationen och utanförskapet
11.37
Hur ska ni förbättra situationen för våldsutsatta kvinnor i er kommun?
Våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem Det är helt oacceptabelt och förutom upptäckt och straff så stödjer kommunen kvinnojouren Freja som gör en mycket stor och beundransvärd insats. Skydd för utsatta kvinnor är här viktigt och kommer att förtsätta.
I Uppsala har vi inlett ett intensivt arbete för att upptäcka, synliggöra, förebygga och åtgärda våld i nära relationer. Den som är utsatt för hot och våld av den person man lever med eller av någon annan person som står en nära, erbjuds stöd och hjälp av socialtjänsten.
I Enköping jobbar vi med att motverka mäns våld mot kvinnor på massor av olika sätt, vi gör det inom kommunorganisationen men också genom att stödja kvinnojouren Gertrud och tjejjouren ekonomiskt.
Kommunen jobbar med att stoppa alla former av våld mot kvinnor. Det är helt oacceptabelt att en enda kvinna utsätts för hot och våld. Vi samarbetar också med ideella krafter och har en kvinnojour.
11.41
Tycker området kring busstationen inte känns helt tryggt en mörk höstkväll. Har kommunen planer på att rusta upp det?
Jag håller med Dig. Tillsammans med  polisen genomförs trygghetsvandringar i enlighet med det medborgarlöfte vi har tillsammans med polisen. Jag föreslår att Du skriver några rader till Östhammar direkt om Dina funderingar så tar vi upp det tillsammans med tekniska kontoret.
11.42
Ragnhild Greek från Knivsta undrar hur politikerna ska hjälpa ungdomar att inte fastna i droger.
Att jobba för att motiverat att ungdomar börjar med droger är ett av polisens prioriterade områden i Enköping. Vi samarbetar också kommun och polis för att hjälpas åt då vi ser att några ungdom att börjar visa ett riskbeteende. Vårt samarbet finns i något som vi kallar tryggare Enköping och vi känner att tillsammans så kan våra resurser verkligen göra skillnad. 
Droger är ett gissel. I Uppsala genomför vi gemensamma insatser med socialtjänst och polis med fokus på ungdomar och droger i centrala Uppsala. Positiv samverkan för unga individer som erbjuds hjälp och stöd.
11.46
Hur tänker ni kring minskning av poliser pga av dåliga lön? Känns som sammarbetet mellan polisen ock politiken inte alls fungerar.
Polisens löner behöver höjas. Det är den nationella nivån som beslutar om det.
Hej! I Uppsala har vi ett mycket nära och effektivt samarbete med polisen. Kommunen stöttar polisen med ordningsvakter och kommunens socialtjänst genomför gemensamma insatser med polisen. Men vi är i behovav fler poliser. Fler poliser utbildas nu och regeringen skjuter till stora resurser. Fler poliser och andra insatser för att öka tryggheten måste prioriteras före stora skattesänkningar. Här kan du läsa om regeringens satsning: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/08/pressmeddelande-historisk-satsning-pa-polisen/
Staten ansvarar för polisen och ska se till att yrket är attraktivt, bland annat genom rätt lönenivå. Lönesättningen måste ske i förhandling mellan arbetsgivare och arbetstagare. Politiker ska inte gå in lönebildningen, då blir det garanterat fel.
11.47
Medborgares frivilliga insatser gör skillnad och snabbt. Kan kommunen ge nu bättre stöd med t.ex. utrymme i informationskanalerna för att plussa på?
Det kan kommunen säkert göra. Kommunen samarbetar redan idag nära med de olika nattvandrarföreningar som vi har. Ofta deltar kommunens ungdomsjour i vandringarna. Men det här arbetet kan och behöver utvecklas.
Det kan vi säkert, vi försöker samarbeta med de vi känner till och vi använder gärna våra informationskanaler för att sprida budskapet om hur viktiga frivilligarbete och deras insatser är. 
I Östhammars kommun är alltid samarbetet med frivilligkrafterna och föreningslivet mycket prioriterat. Kommunen bidrar gärna till att sprida information
Ja, det gör vi när det behövs via kommunens hemsida och Facebook. Medborgarnas insatser är jätteviktiga. Vi uppmanar allmänheten att kontakta polisen när de ser eller hör saker som polisen kan ha nytta av för att lösa brott. Polisen startar i bl.a. Heby kommun "Projekt nos" tillsammans med brukshundsklubben, eftersom de som har hund är mycket ute och går och ser vad som händer. De finns också grannsamverkan på flera orter och i byar på landsbygden. Polisen träffar även det lokala pensionärsrådet.
11.50
Tycker ni att ni gjort tillräckligt under den här mandatperioden för att öka tryggheten i den kommun ni styr över? Svara ärligt, inget politikersvar.
Nej. Jag är inte nöjd förrän vi är klara. Mycket arbete återstår och Socialdemokraterna kommer att göra det som krävs för att Uppsala ska vara tryggt. Det är för mig viktigare än skattesänkningar. Att tro att vi kan sänka skatten samtidigt som vi ska satsa på ordningsvakter, kameror, skola, socialtjänst och andra förebyggande insatser är en omöjlig ekvation.
Nej, det finns massor mer att göra men jag känner verkligen att vi är på rätt väg med vårt arbete med tryggare Enköping där vi samverkar mellan kommun och polis. Detta arbetet vill vi fortsätta utveckla för att öka tryggheten för våra medborgare 
Mitt helt ärliga svar är: I huvudsak ja. Det finns absolut förbättringsmöjligheter där samverkan mellan kommunens alla verksamheter och polisen ska stå i fokus.
Nej, det finns alltid mer att göra. Samtidigt som vi ska komma ihåg att Heby kommun är trygg.
11.50
Hur arbetar ni proaktivt för att minska ungdomskriminaliteten?
Uppsalas ungdomsjour och de insatser som socialtjänst och polis genomför tillsammans är viktiga delar i kommunens arbete för att minska ungdomskriminaliteten. Handlingsplanen med 89 åtgärder för att få bort Gottsunda från polisens lista över särskilt utsatta områden är ett annat exempel som kommer att ha effekt.
Här kan du läsa om Uppsala kommuns samverkan med polisen: https://www.uppsala.se/organisation-och-styrning/amnen/skydd-raddning-och-sakerhet/mer-om-skydd-raddning-och-sakerhet/samverkan-mellan-kommun-och-polis/
Vi jobbar via skola,socialtjänst upplevelseförvaltningen och polis för att jobba förebyggande men också för att tillsamman kan vi säkerställa att vi märker om någon några är påväg att skaffa sig ett riskbeteende och då föröka stoppa den utvecklingen.
Kommunen arbetar via socialtjänsten tillsammans med polisen för att identifiera personerna och ändra deras beteende.
11.59
Nu rundar vi av här. Tack till er som har kommit med synpunkter och ställt frågor. Tack också till Helena Proos, Erik Pelling, Jacob Spangenberg och Marie Wilén som kom till SVT:s redaktion och svarade. Tack för den här gången och trevlig torsdag!