SVT rapporterade · Västerbotten: Brott och straff

Därmed säger vi tack till Lars Wahlberg och Anna Jonsson från polisen som svarade på era frågor i chatten vi hade idag. Men fortsätta gärna att kommentera och fråga i ämnet så länge chatten är öppen.
10.28
Elvira Gustavsson, Ålidhem:
Jag läser ibland att det händer saker här på området men jag ser inget själv av någon kriminaliet. Det känns lugnt och tryggt här. Men jag har ju småbarn och är ju inte ute på tider då kanske polis måste tillkallas. Här är tryggt att bo.
10.28
Min uppfattning är att många polisanmälningar läggs ned utan åtgärd. Stämmer det, och vad beror det isåfall på? Vilka åtgärder behövs för att så många brott som möjligt ska klaras upp?
10.36
Nu är vi (Josefine Holgersson och Tommy Forsgren) på plats på Ålidhems centrum för att höra vad ni tycker är viktiga frågor kring brott och straff.
10.51
Hur ska man kunna locka vettiga människor till polisutbildningen då poliser tjänar ca 8.000 kr mindre i månaden än en hantverkare?
10.58
- Dom flesta är trygga. Speciellt i min ålder. Men att vi har få poliser är inte bra, säger Ivan Grundström i Norsjö.
10.59
11.06
11.24
Graham Soden flyttade från London till Vormsele för tre år sedan. Han har känt sig mycket välkommen och trygg i Sverige.
11.25
Thomas Palmgren, operationsledare mot de nordöstra stadsdelarna i Umeå.
 
"Vi försöker vara ute och synas så mycket som möjligt. Vi pratar med folk. Då får vi tips om var det kan upplevs som otryggt, var det saknas belysning eller  om det är någon speciell plats de känner sig otrygga på.platser."
 
"Det finns platser där det anmäls fler brott, eller rättare sagt fler samtal kommer från allmänheten med oro. Centrumplatserna, Mariehemsvägen, Ålidhems centrum och Ersboda centrum är platser där det händer mycket märker vi.
Det är inte områdena i sig utan det är individer som är problem som vi måste jobba med, de som är brottsaktiva. De ställer till problem. Till exempel droger - det är ett klockrent exempel. Man hittar kanyler på lekparker. Det skapar otrygghet. Inbrotten har ökat i vissa områden. Vi gör våra kartläggningar. Vi kan ringa in de brottsaktiva".
"RUC, regional underrättelsecentrum, är underrättelsecentrum där vi samverkar; kronofogden,, skatteverket, försäkringskassan, migrationsverket, tullen och säkerhetspolisen med flera.. Här kan vi bättre hitta personerna snabbare".
 
"Vi har bättre möten nu, soc, polis och så vidare. Vi samverkar bättre i år än vad vi har gjort tidigare".
11.28
Jag saknar rapportering om miljö- och ekonomisk brottslighet.
11.29
- Jag har blivit mer vaksam och år inte gärna ut så sent på kvällen iNorsjö efter de två morden. Det är en olustkänsla, säger Kristin Lindqvist.
11.33
- Jag tycker att polisen lägger för mycket resurser, till ingen nytta, på att jaga missbrukare. Det är en fråga för vården, jag tror att det är kontraproduktivt och gör vägen ut ur missbruket längre, säger Emil på Ålidhem
11.38
Abdu Musa har bott i Norsjö i tre år. Han säger att här är det mycket tryggt jämför med i större städer. Han låser inte cykeln och när han tappade en 200hundring jagade en äldre dam ikapp honom på cykel så att han fick tillbaka sina pengar.
11.45
Patrik Jonsson är fastighetsskötare på Ålidhem: ”Studenterna är otroligt skötsamma. Jag tror att jag har det lugnare än mina kollegor på andra stadsdelar”.
11.56
12.00
- Vi har barn.  Men det känns oroligt. Som om det är på väg att urarta i inlandet, säger Sofia Stormare som bor i Malå.
12.13
Ingeborg Westman känner sig trygg i Norsjö. Har bott här i femton år. Men just idag undrar hon om det finns en helikopter att låna hem till Norge.
12.19
Det är Märkligt. Inte bara i Norsjö. När du straffas sitter du inne. Men när du kickas ut har du skadeståndskravet kvar. Då fortsätter alltså också straffet och då är det enkelt att falla tillbaka till kriminalitet säger Rickard Wahlberg.
12.39
12.40
Nu tar vi en paus från Ålidhem och återkommer med frågor riktade till polisen.
12.53
13.04
Louise skriver:
Min uppfattning är att många polisanmälningar läggs ned utan åtgärd. Stämmer det, och vad beror det isåfall på? Vilka åtgärder behövs för att så många brott som möjligt ska klaras upp? 
Lars Wahlberg: Det är riktigt att de flesta brott inte klaras upp. Men alla brott där vi har spår eller något som gör att vi kan utreda - där vidtar vi åtgärder. Sen får man se hur långt det räcker, ibland leder till åtal, ibland inte. Men i Polisregion Nord har vi högst brottsuppklarning i landet.
13.09
Patrik skriver: Hur ska man kunna locka vettiga människor till polisutbildningen då poliser tjänar ca 8.000 kr mindre i månaden än en hantverkare?
Anna Jonsson: Polisyrkets största attraktionskraft ligger i uppdraget sig. Det gäller omväxling, spänning, möjlighet att göra skillnad i samhället och vara en garant för det demokratiska samhället, något som medborgarna tar för givet.  Sen är också anställningsvillkoren viktiga och det är en aktuell fråga som håller på att förbättras.
Lars: Och de som kommer in i yrket är duktiga och vettiga människor.
13.10
Maj Järner, Umeå. - Drunkar ni poliser i dokumentation istället för att vara ute på gatorna?
Lars Wahlberg: Just nu pågår mycket utveckling av IT-baserat stöd inom polisen i syfte att minska administrationen, inte minst för personal i yttre tjänst. Men visst kan vi idag tycka att det blir för mycket dokumentation och det finns effektiviseringar att göra. Men man får aldrig glömma bort att dokumentationen är mycket viktig för rättssäkerheten och en förutsättning för att klara upp brott.
13.14
Willy Pettersson, Umeå. – Hur kan man i Sverige lägga polisresurser och anse att missbruk är olagligt när det är ratificerat som en sjukdom?
Anna Jonsson: Det är idag brottsligt att använda droger i Sverige och det är det vi poliser har att förhålla oss till. Vill man ändra på det, är det en politisk fråga.
13.15
Varför har vi så få poliser i Norsjö? undrar Margareta Ehn. 
Lars Wahlberg: Vi har ju de resurser vi har och det gäller att använde dom så effektivt som möjligt. Vi vill bli fler poliser och det finns stark politisk enighet om det ska bli så. Det ska komma hela landet till godo och det gäller även Norsjö. Men vi jobbar inte bara lokalt i ett samhälle, utan samarbetar över större områden vilket gör att vi kan samla resurser när det behövs, exempelvis vid de två morden i Norsjö. Och då jobbar vi även med annat på orten.
 
 
13.23
Emma Johansson hör ofta om polisbristen på mindre orter och undrar: Är låg närvaro ett problem?
Anna Jonsson: Se även Margaretas fråga, vi vill bli fler poliser. Man kan man inte vara överallt samtidigt så måste man prioritera och då kan man naturligtvis uppleva att vi inte är tillräckligt närvarande. Men när det gäller allvarliga, akuta händelser så är de högst prioriterade, överallt.
13.31
Hur lång (kort) tid är rimligt att vi i inlandskommunerna ska få vänta på att Polisen kommer vid en anmälan? En timme? 12 tim?
Lars Wahlberg: Det beror alldeles på hur akut ärendet är. Vi de mest akuta händelserna, så har det högsta prioritet och då skickar vi de resurser som går snabbast. I ärenden som inte är så akuta försöker vi ta en kontakt för att se när vi kan komma. Behöver man göra en teknisk undersökning till exempel krävs rätt personal. Sen gäller det att alltid att ha en god dialog med den som drabbats och det har hänt att vi missat i den dialogen. Vid det uppmärksammade ärendet i Klimpfjäll förra sommaren, där berodde väntetiden inte på resursbrist utan på miss i kommunikationen med den drabbade, och på att vi väntade på rätt specialistkompetens. 
13.33
Annika Fahlstedt är från Dorotea och undrar över polisens närvaro. 
Lars Wahlberg: Som sagt, vi har en ambition att öka polisnärvaron i hela Västerbotten, inte minst i inlandet. De senaste två åren har Umeå och södra lappland varit prioriterade områden.
Anna Jonsson. Sen har vi just avslutat fjällförstärkning, där vi skickat poliser från kust till inland. Men nu behövs mindre poliser i fjällen eftersom vintersäsongen är slut.
13.39
Amirali Jamili har en bild av att polisen bemöter invandrare hårdare och undrar om ni behöver jobba med attityden? 
Lars Wahlberg: För oss är förtroendet från allmänheten det absolut viktigaste, utan det fungerar inte vårt jobb. Därför är attitydfrågor bland det vi jobbar med allra mest. Alla har fördomar, men det gäller att hålla isär fördomar från handlingar och beteende i yrket.
13.48
Hur kan det komma sig att en bilstöld avskrivs efter en dag med motiveringen att det saknas bevis när bilen stoppas med 5 st vuxna män som bevisligen inte äger bilen eller kan via att dom fått låna den?
Anna Jonsson: Svårt att säga något när man inte har detaljerna i ärendet, men ta kontakt med förundersökningsledare för att få veta mer om varför. 
13.51
Hur många poliser är i tjänst i Västerbotten?
Lars Wahlberg: Vi uttalar oss inte om bemanning på ett specifikt ställe vid en viss tidpunkt, men rent allmänt är vi en bra bit över 300 poliser som tillhör polisen i Västerbotten. Sen finns också ett stort antal poliser i länet som jobbar på rikstäckande avdelningar och i regional verksamhet.  
13.55
Är ni nöjda med polisfacket?
Lars W och Anna J: Vi har ett jättebra samarbete med alla arbetstagarorganisationer och skyddsorganisationer. De bidrar med mycket klokskap.