SVT rapporterade · Direktrapportering Fikru Maru

16.51
Hej och välkomna till denna direktrapportering! SVT Nyheter sänder live från presskonferensen där hjärtläkaren Fikru Maru medverkar vid 16:55.
17.01
Presskonferensen hålls på Regeringsgatan i Stockholm. Förutom Fikru Maru medverkar även hans dotter Emy Maru och hans advokat Hans Bagner.
17.09
Nu anländer Fikru Maru till presskonferensen.
17.11
Fikru Maru hälsar och vinkar till de som är närvarande i rummet. Hans dotter tar plats bredvid sin pappa.
17.12
- De senaste fem åren har jag sett många vapnen omkring mig, inte så här många kameror och mikrofoner, säger Maru.
17.13
- Det är svårt att beskriva hur det känns att vara fri. Är man i fängelse i fem år så adapterar man ett helt annat sätt att göra saker. Jag har inte fått den här frihetskänslan än, jag har inte vant mig, säger Maru.
17.15
På frågan varför han är en fri man idag så svarar Fikru Maru:
- Det är tusentals etiopier som har dött och förlorat kroppsdelar, det är tack vara dem som det har kommit ett regimbyte med ny ordning. Det är faktiskt därför jag är fri. Media har framfört mitt fall både här och i Etiopien, visst har det spelat roll, men avgörande är regimbytet och en ny premiärminister som kommit dit tack vare folket, säger han.
17.16
- Jag hade inte klarat mig utan henne. Hon har tagit så mycket stryk, men hon har kämpat vidare. Jag klarade fängelselivet för att hon fanns där. Hon betyder allt, säger Fikru Maru om sin dotter.
17.18
- Min kusin har haft minst lika stor roll i detta som jag, min familj och mina vänner som är här, det är tack vare hela systemet kring dessa som jag har orkat de här fem åren, säger Emy Maru om kampen att få sin pappa fri.
17.19
Fikru Maru säger att han känner att Sverige har la fallet på hyllan under tiden han satt fängslad.
17.20
Maru betonar att det han krävt från svenska regeringen är att Sverige kunde pekat med hela handen mot de avtal som Etiopien skrivit under gällande mänskliga rättigheter, bland annat, och som de inte följt.
17.21
- Jag kände det som att de inte brydde sig om mig, och de gömde sig bakom frasen att inte lägga sig i rättsprocesser, säger Maru om hur Sverige agerat under hans tid i fängelse.
17.22
Samtidigt lyfter han att Sverige har spelat en stor roll i hans frisläppande, men inte den avgörande rollen.
17.23
Fikru Maru berättar om sin tid i fängelse: 
- Det är svårt att förstå vad det innebär att sitta frihetsberövad. Tidigt om morgonen kommer en soldat och bankar på dörren. Sedan får man gå ut och göra sin träning. Därefter räknas man som boskap, är alla där utan att något rymt, så fick vi göra vad vi ville. Jag brukade läsa eller skriva.
17.25
- Höjdpunkten på dagen är att få besök, vilket sker innan lunchtid. Därefter brukade jag ta en promenad, läsa lite mer. Sedan räknas man igen. Vid 20:00 så var vi tvungna att under absolut tystnad titta på nyheter. Sedan gick man och la sig bland råttorna, säger Maru.
17.26
- Jag har aldrig tvivlat på min vision att hjälpa människor och det kommer jag fortsätta med, det är inte folket som gjort mig något, säger Maru.
17.28
- I Sverige har uppmärksamheten av mitt fall påverkat, inte bara här, men även i Etiopien. Det betyder jättemycket. När man blir fängslad kan de ta vad som helst ifrån dig. Vad de inte kan ta är ditt samvete och din moral, det kan man behålla tack vare stödet utifrån, så det betyder mycket alla som kämpat på utsidan, säger Maru.
17.29
Fikru Maru berättar om när han blev sjuk inne på fängelset:
- Jag var rädd för att bli sjuk i fängelset, för jag har sett hur illa det kan gå. Jag fick ont i bröstet, men trodde att det var muskulärt. Sedan fick jag svårt att andas och trodde att jag skulle få e hjärtinfarkt. Jag försökte förklara för läkarna vad som hände och de hade respekt för mig.
17.30
- Jag såg på min röntgen att jag hade lungkollaps. Sedan gick det snabbt, jag togs med ambulans till sjukhus. När jag visste vad som var fel var jag inte rädd längre, för jag visste att det går att behandla, säger Maru.
17.32
- Men sedan fick jag några dagar senare en ny lungkollaps. På sjukhuset kunde de inte använda den maskin som behövdes. Det värsta som hände var när Emy låg på golvet och hela tuben som satt i mitt bröst gled ut och luften läckte. Hon försökte hjälpa mig men det gick inte. Då blev jag rädd för infektionsrisken är stor. Men det gick okej, jag vill inte prata så mycket om det, säger Fikru Maru.
17.35
- Men jag vill säga att UD har spelat en avgörande roll för min behandling. Domstolen flyttade in på mitt rum på sjukhuset för att jag skulle dömas för brott vilket skulle kunna förbättra sjukhussituationen. Efter de nya terroristanklagelserna sen, så kom svenska doktorer och hjälpte mig.
17.36
På frågan om hur lång tid det kan ta att komma tillbaka från sin fängelsevistelse:
- Det kan ta lång tid, eller kort tid, jag vet inte, jag har aldrig varit med om något liknande. Det första jag ska göra är att åka till Hudiksvall och träffa alla där som jag bryr mig om, säger Maru.
17.37
- Oj vad alla är vita här, utbrister Maru. 
- Jag är inte van vid det, säger han och skrattar.
- Det är skönt att skratta.
17.40
Emy Maru berättar att hon fortfarande inte riktigt kan förstå att hennes pappa är hemma:
- Det är helt fantastiskt. Men man blir också lite som en familj med de andra anhöriga till andra som sitter fängslade fortfarande och därför känns det inte helt klart. De senaste två åren har varit så intensiva. Alla har gått igenom så otroligt hemska saker. Jag kan inte vara helt glad förrän alla de är fria och kan sitta så här med sina familjer. Det är svårt att beskriva, säger Emy Maru.
17.43
- I länder som Etiopien är att ljuga en norm som används från topp till botten, det kanske ni inte kan förstå här. Om regeringen är korrupt och ljuger, så varför kan inte gemene man göra det också. Även åklagare, poliser och domare ljuger, de har en konferens om hur de ska anklaga någon. De följer inte lagarna. För mig är demokrati rättsprocessen, man måste ha rättvisa hela vägen, annars havererar allting. Nu tror jag att etiopiska folket ser lite ljus framåt, en positiv sak har skett i och med det nya styret. Vi kan inte förvänta oss att det blir ett demokratiskt land som Sverige, men det finns hopp, säger Fikru Maru om det politiska läget i Etiopien.
17.45
- Hon har försökt bli min förmyndare hela tiden som läkare, hon är jätteduktig på det medicinska. Det finns inga hämningar mellan oss, hon ger mig allt som jag behövt, säger Maru om relationen mellan att vara läkare och pappa till Emy.
17.49
Hur kändes det när du fick veta att du skulle släppas?
- De släppte först några i omgångar och då kände jag att jag nog kommer vara en av dem. Men de bryter alltid sina löften. Men efter bytet av premiärminister så fick jag lite hopp. Dagen som vi åkte till domstolen så satt vi i en buss med särskild bevakning. I bussen sa vi att det som vi kan acceptera är att jag släpps mot borg. När det lästes upp att det blev så, så andades jag ut, säger Fikru Maru.
17.53
Hans dotter inflikar att det var oroligt i rättssalen då det var oklart vad som egentligen hände:
- Det kastades stolar och flera soldater med tunga vapen kom in och stämningen var väldigt orolig och man såg då hur anpassade pappa och de andra i samma situation blivit av sin tid i fängelse, de satt helt lugna för detta var deras verklighet, säger Emy Maru.
17.54
- Vi visste att om vi rör oss, så kommer de döda oss, säger Fikru Maru.
17.55
- Jag ska inte berätta hur många människor som blivit ihjälskjutna, det går inte att beskriva, säger han.
17.57
Det blev det sista som Fikru Maru berättar på presskonferensen innan advokat Hans Bagner rundar ihop samtalet i salen.
18.00
Vad är det bästa med friheten?
- Det är att kunna fungera normalt. att kunna gå ut och krama folk, prata med människor, röra mig fritt. Det betyder allt. Det är svårt att beskriva vad frihet är, de har tagit allt från oss, vi lyder och fem år är alldeles för lång tid. Man adapterar till något onormalt. Det går inte att känna frihet i fängelset. Du är helt begränsad. Jag har inte sett en enda stjärna på himlen under fem års tid, säger Fikru Maru till SVT Nyheters reporter efter presskonferensen.
18.01
Vad har du saknat mest?
- Förutom familjen, så saknade jag mitt yrke. Att inte kunna möta mina patienter och se deras glädje. Jag försökte hjälpa folk i fängelset, men det är inte på samma nivå, säger Maru.
18.02
Hur mår du?
- Hälsan är på topp, jag är jättefrisk nu och mår bra. Jag springer varje dag, säger Maru.
18.02
Varför blev just du anklagad?
- Jag vet vilka som var bakom, men det kommer jag inte säga nu. 
18.03
- Jag tror att om jag ska försöka bearbeta detta, så måste jag ta upp det och agera normalt, säger Maru.
18.07
Vad var det första du åt?
- Här i Sverige var det en pilsner och korv på Arlanda, och det hade jag längtat efter. Men innan dess var det varm mat i Etiopien vilket var väldigt gott, säger Maru.
18.07
- Det känns lite kallt nu, inte riktigt som sommar, säger Fikru Maru om vädret. Men han berättar att han kommer ha en fin sommar med familjen och att han inte längre är rädd.
18.10
Det markerar slutet på den här direktrapporteringen. Tack för att ni tittat och läst.