SVT rapporterade · Skellefteås framtid - förhoppningar och farhågor

14.05
Nu är debatten avslutad, tack för att ni tittat och följt den via liverapporteringen!
14.03
Frida: Finns det risk när alla tycker likadant att ni blir blinda? 
 
Burman (S): 
Det kan vara att det beror på debattämnena som kommit upp idag. Sammantaget känner jag mig jättetrygg över stödet av Skellefteåborna när det kommer till etableringarna som kommer.
 
Löwenhöök (M): 
Det krävs att vi växer och tillväxttanken är bärande, växa eller dö, kan man väl skarpt uttrycka det. Men det finns frågor där vi behöver debattera och diskutera mer. Integrationsfrågan är viktig och där menar jag att det går att göra mycket mer och den borde lyftas. 
13.55
Skellefteå är en av Sveriges rikaste kommuner men med alla stora investeringar måste kommunen låna pengar. 
 
Löwenhöök (M): Jag blir lite bekymrad då jag ser den takt som man vill driva på. Jag skulle vilja se mer av privata investerare och mindre av den kommunala delen. Här har vi en stark ideologisk skillnad.
 
Burman (S): Under de 10 åren ska vi låna 2,9 miljarder men det är en liten del av det som vi kommer att låna. Trots att vi lånar de här miljarderna så kommer vi ha en god soliditet. 
13.52
Hur skall kommunens verksamheter förändras så att det finns arbetskraft även för de nya företagen som vill etablera sig och växa. Finns det några styrande och uppföljningsbara mål om hur många arbetsuppgifter som kan effektiviseras bort efter fyrahundramiljonersinvesteringen i "Fabriken"?
13.50
Socialdemokraterna har sagt att kostnaderna för kulturhuset inte påverkar kommunbudgeten. Jag undrar därför om Lorents Burman anser att de kommunala bolagens resurser ägs av eller inte ägs av kommuninvånarna? Som jag ser det är det fortfarande skattepengar man använder, det känns underligt att inte resonera att det alltså är skattepengar som driver kulturhuset framgent.
Det är klart att de kommunala bolagen ägs av invånarna. Det handlar inte om skattepenger. Utan det bolagen genererar är avgifter och inte skattemedel. När Skellefteå Kraft säljer el, ger det en intäkt till Skellefteå Stadshus. Det är inte skatteintäkter. /Lorents Burman
13.48
 
Frida: Ett stort projekt som är på gång är en ny centrumbro. Skellefteåborna sa nej till det i en folkomröstning 2014. 
 
Burman (S): Alltid varit samma placering av centrumbron, det har förrändrats en del från folkomröstningen för några år sedan till idag. Det är en enorm påbyggelse av bostäder och vi behöver mycket ny infrastruktur. Vi avbröt arbetet efter omröstningen, hade vi inte gjort det så hade bron varit byggd idag. Vi är tillbaka till den placering som finns.
 
Löwenhöök (M): Vi ser att E4:an är mer prioriterad än centrumbron i det här läget, vi vill medfinansiera den satsningen, ska in i i den kommunala budgeten. Våga prioritera, låt oss göra insatser runt den nya E4:an istället för att börja med centrumbron. 
13.42
Både Lorents och Andreas debatterar på ett sätt som bygger på att ett utökat skatteunderlag alltid innebär ökad skattekraft per person. Samtidigt är en av fem pensionärer i Skellefteå sk fattigpensionärer. Hur drabbas samhällets svaga, om befolkningen växer snabbare än skatteintäkterna, med en såhär offensiv belåningspolitik?
Fokus för den fastslagna politiken är att vi framförallt ska växa med personer i arbetsför ålder. Det är vad  alla investeringar syftar till. Det enda vi vet säkert är att om vi inte växer kommer vi att få det tufft att klara fratidens välfärd. /Andreas Löwenhöök.
13.34
Idrott är ett av de effektivaste sätten att främja integration samtidigt som det kan vara för dyrt för en del familjer. Att sälja saker en gång till är samtidigt en av de bästa sakerna som man kan göra för miljön.

Kan ni tänka er att låta föreningar turas om att under sommartiden sälja begagnad idrottsutrustning i en valstuga bekostad av kommunen på torget?
13.34
Frida: Varför är det så viktigt att Skellefteå ska växa? 
Burman (S) och Löwenhöök (M) menar att det är viktigt att bibehålla en god välfärd och därför behöver Skellefteå bli större. 
 
13.32
Programledare Frida Wengberg har hälsat välkommen och uppmanar er att fortsätta skicka frågor, så kanske din fråga besvaras live i debatten.
13.30
13.30
Nu startar debatten, välkomna! Följ den i klippet ovan eller här i direktrapporteringen.
13.28
Till er båda.
Skellefteå kommun är sedan 2018-02-01 ett förvaltningsområde för finska. Det innebär bl.a. i korthet att man ska kunna använda finska vid kontakt med myndigheter i Skellefteå. Det finns 200.000 till 300.000 personer i Sverige som talar finska och en del av dem kanske vill flytta till Skellefteå.

Kan man som finskspråkig kontakta era partier lokalt för att t.ex. höra vad er ställning är i någon fråga eller bara för att man är nyfiken på ert parti?
13.24
13.22
Varför skall gubbarna som jobbar som snickare och bygger kommunala byggnader få möjlighet att välja mellan så många arbetsgivare, medans kvinnorna i omsorgen är låsta till kommunen som arbetsgivare? I båda fallen så är det skattemedel som finansierar.
13.15
Ungdomar och personer med erfarenhet från storstäder kräver och förväntar sig att kunna använda kollektivtrafik i större omfattning för att åka till arbetet eller handeln. Många städer planerar sina stadskärnor på ett vis som mer eller mindre tvingar bilister att parkera strax utanför stadskärnan.
Vad vill ni göra för att på allvar prioritera kollektivtrafik framför privatbilism i centrum? Kan ni t.ex. tänka er att stänga eller begränsa privatbilism på Kanalgatan och Storgatan?
12.59
Hej! Varför önskar alla kommuner, precis som Skellefteå, öka befintlig befolkning? Kan politikerna inte vara nöjda med att Skellefteå är en lagom stor stad, med god tillgång till service för medborgarna och inte så hög kriminalitet, vilket tenderar växa i takt med befolkningsökning och ökad anonymitet?
Burman (S): Vi är en av de tryggaste kommunerna i Västerbotten. Man får se till att bygga bostadsområden där det är blandat hyresrätter och bostadsrätter och se till att folk kommer ut i arbete. 
12.59
Hej Hur mycket pengar kommer det att kosta kommuninnevånarna med Kongresshotellet? I direkta och indirekta subventioner och bidrag. Oavsett om det skall finansieras via skatten, eller genom att Skellefteå Krafts medel skall användas dit, istället för till annnat viktigt. Finns det en övre gräns för vilka kostnader S tycker det är rimligt att dra på Kommunkoncernen över en tioårsperiod, 1 miljard, två miljarder, eller mer?
12.54
Finns det en möjlighet att få till direktflyg till Köpenhamn Kastrup? Med den kopplingen öppnar man för ett effektivare resande med fler anknytningar. Både till världen men även till södra sverige.
12.54
Med tanke på den akuta bostadsbristen i Skellefteå, vore inte det bättre att bygga ett nytt högt bostadshus i centrala Skellefteå än ett kulturhus? Och finns det verkligen efterfrågan på ett nytt hotell?
12.53
Hur tänker ni kring barngruppernas storlek i förskolan? Om Skellefteå ska var attraktivt för hemvändande föräldrar måste gruppstorlekarna minska.
Det handlar om att ha skollokaler. Fler resurser så vi kan anställa fler resurser till skolan. Här har vi en utmaning. Att hitta kompetensförsörjningen till området. Därför gör vi också rekryteringsinsatser utanför vår kommun för att locka behöriga lärare och förskollärare. /Lorents Burman
Skolverket har tagit fram nya riktvärden både för de yngsta barnen och de lite äldre. Vilket ställer tydligare krav på kommunerna.
Vi vill att kommunen ska leva upp till de kraven. Och avsätter mer pengar till för- och grundskolan i kommunens budget. 
/Andreas Löwenhöök.
12.20
Tack för era frågor! Fortsätt skicka in så för vi vidare era synpunkter till politikerna.
11.46
Lorents. Är det inte svårt att vara högsta ansvarig och stå för ledningen i en kommun där Socialdemokraterna trots ett mer än femtioårigt maktinnehav ännu inte har lärt sig att planera, budgetera och följa budgeten? Har ju visat sig att många av de lite större byggprojekten "har krävt uppjusterade" budgetar för att de skall kunna hamna inom ramarna. Verkar som de första budgetarna är ungefär lika pricksäkra som att kasta pil med ögonbindel. Känns otrevligt nu när det sker många stora projekt samtidigt.
Burman (S): Jag har också lästa att det blivit dyrare men vi politiker har tagit beslut och en befolkningstillökning har inneburit att två nya gymnasieskolor. Det projektet har blivit kostsammare än man trott men vi har tagit höjd på det. 
 
Löwenhöök (M): Vi har begärt att projekten ska granskas, det finns skäl intill vissa fördyringar. Men vissa ambitionsökningar har vi inte tagit beslut kring. Men vi vill gå tillbaka och granska för att trygga en god ekonomisk hushållning. 
11.36
Det är ju konstigt att det inte finns en tomt inom 10 km radien från det nya kulturhuset att köpa. Prioriteras verkligen de kommunala resurserna rätt? Tex varför är det så viktigt just nu att bygga badhus i Skelleftehamn. Det finns ju redan 5-6 andra fungerande badhus i kommunen. Vore det inte bättre använda de kommunala resurserna på att ta fram fler byggklara villatomter för alla dem som vill bygga nya energieffektiva hus, istället för att de skall tvingas låna dyra pengar och betala flera miljoner för 40-50 år gamla villabyggen.
11.32
Varför kan inte någon annan än kommunen få prova att bedriva hemtjänst? Har drömt om att ha ett eget företag länge men måste flytta från kommunen om detta ska bli en sanning.
Sverige är det enda land i världen där privata utförare av omsorg kan tjäna pengar på kommunala skattemedel. Vi anser att de skattemedel som finns tillgängliga för omsorg ska användas för det som det är avsatt för. Därför vill vi ha ett vinsttak för de här verksamheterna. /Lorents Burman
Vi vill att Skellefteås äldre ska ha möjlighet att välja vem som utför den hemtjänst de är i behov av. Detta ska självklart kopplas till tydliga kvalitetskrav på hemtjänstföretagen. /Andreas Löwenhöök.
11.30
Skapa förutsättningar för något liknande Södra berget i Sundsvall på Vitberget. Det borde vara möjligt att utnyttja detta centrala berg och utsiktsplats till något attraktivt. Hotell, Spa, caf'e, restaurang. Utnyttja skidliften sommartid genom att göra den till en sittlift som man kan transportera sig och sin "downhillcyckel" med. Skapa cykelbanor på Vitberget liknande Bygdsiljum och Åre.
11.30
Som en S väljare som nu är fundersam efter centrumbron röstningen (även om det var ett ja från min sida) funderar jag om ni tänkt göra om planerna något om bron när befolkningen uppenbarligen är kluven om antingen behovet eller placeringen efter ni valt att gå emot den demokratiska folkomröstningen
10.40
VAR VILL MAN ÖKA TRAFIKEN TILL SUNNANÅ O NORDANÅ ?
10.33
Bygg hyresrätter utan stadskärnan det är inte alla som vill bo med asfalten och betongen det ena man kan se och alla har inte en sommar stuga som man kan fara för få luft och grönt
Löwenhöök (M): Ett bolag som allmännytta Skebo får förhålla sig till de ägardirektiv vi har och avkastningskrav. när de sitter och räknar på det så är det tufft att bygga på den absoluta landsbygden men vi kan önska att man tittar mer på samhällen som Bureå och Kåge för att bygga hyresrätter där och det är på gång. 
09.55
Hur tänker ni se till att Skellefteå blir en mer levande, gång- och cykelvänlig stad?
Burman (S): Det är viktigt i framtiden att det ges erbjudanden att kunna cykla, ta buss eller bil om man bor på landsbygden. 
 
Löwenhöök (M): Om cykelplanen är vi överens sedan har vi haft lite olika inriktningar hur mycket av budgeten som ska gå till det. 
09.50

Så ska Skellefteå växa

SVT NyheterSkellefteå har som uttalad ambition att växa och det är många projekt på gång i stan. Det råder politisk enighet om mycket, men det finns också olika syn på hur utvecklingen ska gå till.