SVT rapporterade · Hur blev du bemött av vården som nybliven förälder?

08.39
Läkaren på MVC var oförskämd och bad mig som blivande pappa att hålla tyst, jag var ju ändå bara pappa. Värst var när hon bad vara tyst så att hon kunde fråga mitt ex (vi var gifta) om jag verkligen var pappan.
När jag på ultraljudet av nyfikenhet frågade Rtg-sköterskans om fakta kring Nupp-test, blev jag utskälld. På BVC fick jag och mitt ex trösta sköterskan som var överarbetad.
Hej Lasse, 
Tack för att du delar dina erfarenheter med oss. Tråkigt att höra att du blev bemött på det sättet. Vill du berätta mer kan du gärna mejla mig på freshta.dost@svt.se
/Freshta en av reportrarna som har gjort reportaget. 
08.59
Jag tror mödravård/ BVC verkligen behöver rikta sig mer till pappor. Varför tar ingen hand om papporna i t e x akuta situationer vid förlossning? Papporna blir ofta lämnade ensamma, t om helt själva kvar i förlossningsrummet! Vid akuta situationer som hjärtstopp avdelas ngn personal till anhöriga. Varför kan inte detsamma göras vid förlossning?
Hej Anna,
Tack för att du delar dina synpunkter. Har du en personlig erfarenhet av de saker du skriver om? Vill du berätta mer kan du gärna mejla mig på freshta.dost@svt.se
/Freshta en av reportrarna som har gjort reportaget. 
09.00
Även om jag själv och många andra inte känner igen sig i bilden som frånvarande, bilåkande pappa så är det fortfarande så att kvinnor tar ut betydligt mer av föräldrapenningen än män. Enligt statistik från Försäkringskassan 2017 så tar kvinnor i genomsnitt ut mer än 70 procent av föräldradagarna.

www.forsakringskassan.se
09.32
Har inget att klaga på gällande vårdens bemötande av mig. Innan vi fick barn kändes det som att vården såg mig som blivande förälder och pappa. Under förlossningen och därefter fick jag fantastiskt bemötande av personalen och nu när jag är föräldraledig så bemöts jag på samma sätt. Vi hade även en utvärdering i Skaraborg kring bemötandet för pappor och hur vi uppfattat det. Så är något som vården här åtminstone arbetar med.
Hej Viktor, 
Vad bra att du har positiva erfarenheter som förälder och tack för att du delar dem. 
/Freshta en av reportrarna som har gjort reportaget.
10.12
Blev pappa i mitten på april. Både på bvc och mvc har jag upplevt att man som pappa får ett bemötande som snarare befäster de gamla könsrollerna än tvärtom. Några exempel bland flera upplevelser:

På bvc möts man av förvåning när man är med på de flesta träffarna. När mamman fick fylla i en blankett över sina levandsvanor frågade jag varför inte även pappan ombads göra det. Barnmorskan sa att det är klart att jag gärna fick göra det om jag ville. När jag fyllt i den och gav den till barnmorskan tittade hon snabbt på den och sa "o vad duktigt du var nu, vill du ta med den hem" (fick känslan av att vara ett barn som precis målat en teckning som jag kunde få ta med hem och sätta på kylskåpet). Mammans blankett behöll barnmorskan för vidare granskning och arkivering i journalen.

På mvc har informationen från barnmorskan varit riktad främst till mamman. Bm återkommer ofta till hur tuff tid mamman har framför sig nu när barnet är ute. Några citat: "Det är mamman som vaknar när barnet skriker på natten, pappan får sova", "det är mamman som kan trösta barnet när det är ledset". Sedan detta med föräldragrupp, vi fick en inbjudan av barnmorskan (hon vände sig till mamman). Jag sa vad spännande och frågade vad man brukar prata om och fick till svar att det är mammor med sina barn där och det pratas mammasaker. Jag fick komma om jag vill men upplevde mig inte speciellt välkommen. Varför heter det föräldragrupp? När börjar bvc med pappagrupper?

Pappa som vill vara delaktig men stöter på patrull
Hej Robert,
Tack för att du delar dina erfarenheter med oss. Tråkigt att höra att du blev bemött på det sättet. Vill du berätta mer kan du gärna mejla mig på freshta.dost@svt.se
/Freshta en av reportrarna som har gjort reportaget. 
19.07
Inte bara bvc som beter sig illa mot pappor. Min man var på skene sjukhuse med vår son (7 år) som haft problem med att kissa på sig ofta. Med sig hade han även vår dotter.
Han får höra att han som man säkert inte kommer ihåg allt som de pratar om och att nästa gång är det bra om vi båda kommer.
Tänk om han var ensamstående? Kränkande att höra att man inte duger. Min man är fullt kapabel att ta hand om sina barn på exakt samma sätt som jag är.
Hej! Tack för din kommentar. Har ni/din man pratat med sjukhuset om det de sa?
19.43
Även att vara förstagångsförälder verkar inom vården ofta vara en giltig anledning till att inte tas på allvar. När man yttrar något bekymmer är ofta första frågan om det är första barnet och när man bejakar så blir för det mesta förklaringen att man bara är överdrivet orolig. P.g.a. detta tog det väldigt lång tid för oss att få bekräftat att vårt barn hade mjölkproteinintolerans och orsakade onödigt lidande för vårt barn. Efter ett tag kom jag på att det var bra att säga att jag är doktor. Då ändrades direkt attityden och vårdpersonalen började lyssna. Att jag är teknologie doktor och inte kan något om medicin spelar ingen roll eftersom de flesta inom vården lever i en värld där doktor är samma sak som läkare. Nu har jag två barn och blir ok bemött.
Hej Martin, 
Tråkigt att höra att ni inte togs på allvar som förstagångsföräldrar. Tack för din kommentar.
/Freshta en av reportrarna som har gjort reportaget.
20.05
Ett första enkelt steg kan ju vara att svara den som ställer frågan. Och inte göra som vår barnmorska, alltid rikta sig till mig (den gravida) fastän att min sambo (den blivande pappan) var den som ställde frågan. Rummet är också möblerat på ett sätt som gör att BM sitter riktad mot mig, sambon hamnar automatiskt vid sidan av. Jag och sambon testade en gång att byta plats så att han satt närmst BM, men vi fick byta tillbaka en stund in i mötet för BM fick ont i nacken annars.. 😳
Hej Esther, 
Tack för din kommentar. Bra försök! :) 
/Freshta en av reportrarna som har gjort reportaget.