SVT rapporterade · Har du upplevt problem inom kvinnosjukvården? Dela din berättelse här!

17.07
Vad tänker du på för situation som du varit med om när du ser den här bilden?
 
18.50
Upplever att jag blivit bra bemött av vården. Hade cellförändringar som jag fick kollat regelbundet, de försvann sedan av sig själva. Fick tröst och stöd när jag var rädd och tycker att jag blev tagen på allvar. Men förstår tyvärr att inte alla har samma ”tur”.
18.51
Min mamma dog när jag var 11 år pågrund av problem inom kvinnosjukvården. Hon hade livmorderhals cancer och läkarna sa att hon skulle överleva men de tittade inte tillräckligt nogrant så hon dog 7 månader senare. Detta var inte länge sedan och jag lider fortfarande av PTSD och depression.
@A - Det var tråkigt att höra A. Hoppas att du kan få hjälp av vården för de psykiska symptomen du fått efter detta. Ta hand om dig!
18.52
Blev oavsiktligt gravid. Bestämde mig efter oerhörda kval att göra en abort. En manlig gynekolog skulle vid första mötet ta reda på att jag var gravid med hjälp av ultraljud. ”Vill du se?” Frågade han. Jag blev osäker, men svarade ja. Han vände skärmen mot mig. ”En livlig liten krabat!” sa han. Jag bröt ihop efteråt. En vecka senare stötte jag ut embryot med hjälp av mediciner från samma mottagning som alltså denne man arbetade på. Kanske inte lämpligt att anställa en abortmotståndare på en abortmottagning?
19.08
En manlig gynekolog sa till mig, att jag skulle må bättre, om jag skaffade mig en pojkvän. Vad har en pojkvän att göra med gynokologiska besvär.
19.25
Jag var en av dem som skickade min historia till Julia. Jag sökte akutvård vid 3 olika tillfällen på olika orter i Sverige, på grund av svåra buksmärtor. Under dessa besök gjordes bristfälliga undersökningar, vilket resulterade i att den gåtfulla smärtan inte fick sitt svar förrän jag fick söka akut vård ytterligare en gång, i London då jag var på semester. I Sverige hade de missat den handbollsstora cysta som satt på min vänstra äggstock, och som vridit äggstocken 3 varv. Fick cysta och äggstock utplockade genom ett 20 cm vertikalt snitt. Ångesten över att inte få svar under så lång tid är obeskrivlig, liksom smärtan jag fick utstå innan jag väl kom till operation. Under ett av besöken i Sverige hade en gynekolog mage att hävda att det nog bara var mensvärk, när jag fått åka in med ambulans till sjukhuset samma morgon. Detta var 2016, och min tillit till vården är fortfarande svajig.
19.29
Barnmorska på MVC sa att abstinens är det bästa preventivmedlet och vi kan lika gärna vänta. Jag hoppas hon aldrig jobbar på ungdomsmottagningen.
20.00
Jag fick i samband med mitt första sommarvikariat som socionom tydliga utmattningssymtom (svimmade ibland pga. stress osv.) och var påväg in i den berömda väggen men hamnade hos fel läkare. Han sjukskrev mig i 2 veckor med en tydlig motivering att "jag vet, men det ser bättre ut för dig när du söker jobb sen". Givetvis blev det inget jobb efteråt på bra länge, en vecka efteråt kollapsade jag, psykiskt och fysiskt och kom inte längre ur sängen. Låt oss bara för en gång skull vara riktigt ärliga och erkänna att en man i kostym hade sjukskrivits direkt...
20.56
Blev utskälld av en barnmorska för att jag inte ville sätta in en spiral, då jag hade genomgått en abort några månader tidigare. Hon kallade mig egoistisk och ansvarslös, trots att jag förklarade att jag haft spiral tidigare och fått mycket besvär. Hon skickade hem mig utan hjälp för hon ville inte slösa tid på sådana som mig. Att aborten hade utförts för att avsluta ett missfall gjorde mig inte mindre förkasterlig.
20.56
Gick med upprepade urinvägsbesvär i 2 år. Kissade blod konstant och åt antibiotika minst en gång i månaden, men utan resultat. Testades för klamydia 14 gånger trots negativa resultat. Först efter 2 år remitterades jag till en specialist där det visade sig att jag hade en inflammation i urinröret, som nu blivit kronisk då jag gick med det för länge innan jag fick rätt vård. Två år av mitt liv, och en kronisk sjukdom kostade det för att läkarna vägrade tro att unga tjejer kan ha något annat än urinvägsinfektion eller klamydia, även om testen är negativa.
20.57
Mina vänner tog mig till akuten efter att jag fått fruktansvärda magsmärtor. Efter lång väntan så kom en manlig läkare och tryckte mig på magen. Jag hade så ont att jag fick morfin. När han kom tillbaka sa han att "du har en fis på tvären, alltså gas som inte kan passera. Och det kan göra ganska ont." Han ville skicka hem mig. Min kompis stod på sig så jag fick en remiss till gyn dagen efter. Där såg de direkt att jag hade buken full av blod pga att en stor cysta spruckit och de lade in mig direkt.
21.49
Tack för att ni delat med er av era upplevelser! Nu stänger vi kommentarsfältet för denna gång! Har du ett tips, om kvinnosjukvård eller något annat som ligger dig nära – tipsa oss på vast@svt.se!