SVT rapporterade · Vilka valfrågor är viktigast för dig som bor på landsbygden?

21.23
Jag skulle tycka det vore intressant att prata om mäniskovärdet och vilka som är värda att satsa på. Vad ska göras för att inte alla ska flytta till storstäder?
21.23
Drivmedelspriserna eller rättare sagt skatten på bränslet måste anpassas till EU nivå. Det kan inte vara möjligt att vi ska betala mer än dubbla bränslepriset i skatt och moms på bränslet. Detta är den mest landsbygdsfientliga politiken som måste få ett slut!
22.01
Det viktigaste är att vi ges möjlighet att kunna leva kvar på landsbyggden, tex genom diffrentierad bränsle- och bil skatt. Bilen är absolut nödvändig för oss alla på landsbygden.
Dessutom måste vi få en väl utbyggd kollektivtrafik,
23.46
Ambulans skall vara stationerad i Rättvik.
06.38
Vad är glesbygd? Jag tror att de i Rådhuset i Säter inte vet hur kommunen ser ut, dom prioriterar bara stadskärnan samt Stora Skedvi och Gustafs. Vi har ingen buss inget bredband och dålig mobiltäckning samt att fasa telefonin snart är ett minne blott. Elnätet är ju så förbannat dåligt så bara någon fågel landar på elledningarna så är det kört. Tack Dala Energi för detta! Bor i Norbo Säters kommun! Hela kommunen skall leva eller??


06.38
Så länge centraliseringen är gynnsam för företagen och de som bor utanför tätorten tar bilen in till tätorten för service och konsumtion kommer ingen förändring ske vad gäller urbaniseringen. Det är så marknadsekonomi med utbud och efterfrågan fungerar. Vad kommunerna kan göra är att erbjuda äldrevård i hemmet och kollektivtrafik in till tätorten men i så fall krävs ju också att de som bor var det nu må vara nyttjar kollektivtrafiken.
09.20
Nu startar vi vår resa. Första anhalt på SVT Nyheter Dalarna landsbygdsturne blir Bjursås. Håll utkik och kom och prata landsbygd med oss!
09.47
Många intressanta synpunkter såväl som landsbygdsfrågor har redan kommit in i chatten. Nu ska vi höra vad som är Bjursåsbornas viktigaste valfrågor.
10.25
- Det är viktigt att landsbygden får behålla sin service som affärer och bank. Det blir ju mindre av det på små orter. Här är det fortfarande bra service på banken, man kan gå in och ta ut pengar, det kan man inte överallt längre, säger Leif Svensson som bor i Bjursås.
10.33
Bjursås är lyckligt lockade när det gäller service, här finns bla flera banker, skolor, affärer och bensinstation. Det vill man behålla och flera vi mött uttrycker oro för om allt kommer att finnas kvar i framtiden.
11.04
 Annika har bott i Bjursås sedan mitten av 70-talet. För henne är service både för henne själv och hennes familj viktig.
11.12
Nyss hemkommen från ett studiebesök på förlossningen i Elverum, Norge, dit Landstinget Dalarna skickar familjer, menar jag att det visst går att öppna Mora förlossning/BB igen bara viljan finns!
Barnmorskor är bra på selektering. I Norge har man indelat förlossningen på minst tre olika nivåer och barnmorskorna har vid noggranna genomgångar sett till att den födande kvinnan hamnar på rätt ställe.
Kom ihåg att cirka 70 procent av kvinnorna föder utan läkarmedverkan. På lägsta nivån ”födslestuorna” föder kvinnor som inte är förstföderskor och friska. På mellannivån, likt i Kongsvinger föds ca 450 barn, där finns ingen barnläkare.
Mora är ett akutsjukhus och har mycket resurser redan. Sedan BB lades ner 2009 har vi också fått förstärkning med en helikopter.
Den trygghet det skulle innebära för familjerna i Norra Dalarna, att slippa åka de 27 milen till Falun, ökar attraktionskraften för regionen och därmed också inflyttning.
Birgitta Sacrédeus (KD) oppositionsråd

11.15
12.06
Nu har vi kommit till Ingels i Rättviks kommun.
12.07
- Den dan jag inte längre kan köra bil, vet jag inte vad som händer, säger snart 90-åriga Inga-Britt Bleckur i Ingels.
Hon vill bo kvar i Ingels men saknar bland annat bra kollektivtrafik, för att ta sig till tex läkare och service.
- På vintern går ju skolbussen. På sommaren är det sämre med bussar.
13.00
Vi träffade Hans Lundgren i Ingels, Rättviks kommun. "Landsbygden är otroligt eftersatt", säger han. 
13.01
- Jag önskar att det satsas mer på arbetstillfällen och bostäder på landet.
Jag är utbildad barnskötare, men får bara timvikariat i kommunen, trots att jag tror att mitt yrke behövs. Och om det byggs bostäder så är det i första hand bostadsrätter inne i Rättvik man satsar på. Inte hyreslägenheter på landet, säger Therése Möller som vi träffar i Ingels.
14.29
14.43
För Carina Grip i Furudal är bensinpriserna en viktig fråga.
14.48
- Sänkt bensinpris är min viktigaste fråga. Det är alldeles för dyrt för oss som måste ha bil för att komma till arbete och nöjen, säger Jonathan Hedlund i Furudal.
14.58
I Furudal träffade vi också Katarina Nivrén som driver cafét. Hör vad hon tycker är den viktigaste frågan för Furudals-borna. 
15.42
Niklas Hedberg, Furudal, resonerade kring arbetsgivaravgifterna i Sverige jämfört med Norge. 
15.49
- Att vi får behålla vår fina miljö, tycker jag är viktigt. Att vi skyddar landsbygden från nedskräpning, tycker Anton från Furudal.
15.55
Nu åker vi vidare till Skattungbyn i Orsa där vi hinner med ett kort stopp innan landsbygdsturnén är slut för idag.
16.34
Vi träffade Nina Lindunger som jobbar i bybutiken i Skattungbyn. Hon önskar ett större stöd till landsbygden överhuvudtaget.
16.48
Nu tackar vi för idag och för alla intressanta synpunkter och potentiella valfrågor vi har fått ta del av.
I morgon fortsätter vi landsbygdsturnén. Vi åker då åt väst o sydväst. Hör av dig om du vill ha besök.
Eller skriv om dina viktigaste valfrågor för landsbygden här i chatten.
/Bodil Ljungberg och Tobias Enmark
08.25
Ni frågar bara vad politikerna skall göra, vem som helst får vara politiker. Fråga alla dessa som klagar: Ställer Ni upp som politiker i kommande val? När man hör all kritik/lösningar verkar det finnas hur många dugliga personer som helst. Ställ upp i valet och känn på hur lätt det är att göra alla nöjda, och när det är fixat i kommun landsting landet, är det väl bara att fixa slut på alla krig, fattigdom,miljö och klimatpåverkan. NI ÄR JU SÅÅÅÅ DUKTIGA!!!!!!!
09.22
Nu är vi på rull igen. Dagens första stopp blir i Björbo, någon gång efter 10.00. 
Håll utkik och kom gärna och prata val och landsbygd med oss!
/Bodil och Tobias
10.49
Nu är vi framme i Björbo i Gagnefs kommun.
Här bor drygt 650 personer vackert längs älven. Det finns affär, privata företag och ett nytt gym. Och i morgon öppnar kommunens enda utomhusbassäng!
Kan det bli bättre? Det ska vi ta reda på nu.
10.56
Marcus Olsson tycker att det mesta är toppen i Björbo. Men hela familjen är beroende av bilen och bränslekostnaderna påverkar mycket.
- Min viktigaste valfråga är nog bensinpriserna. Både jag och min fru pendlar, jag jobbar skift, det gör det omöjligt att åka buss. Bilen är också nödvändig för att skjutsa barn till skola och dagis, att kunna hämta snabbt om barnen blir sjuka. Så högt som bensinpriset ligger nu blir kostsamt för oss.
11.01
Vi träffade Johanna Jugas i Björbo. En av hennes viktigaste fråga är bensinpriserna. 
11.04
Fredrik Olssons viktigaste fråga är sjukvården. Han har bott i Björbo i en månad och redan upplevt den långväga turen till sjukhuset. 
11.18
11.58
Nu är vi på plats i vackra Grangärde 20 km nordväst om Ludvika. Här bor 350 personer och vi vill höra hur politiken skulle kunna underlätta deras vardag.
12.45
För Åsa Timonen i Grangärde är likvärdighet mellan landsbygd och stad viktigt. 
12.51
Viktigast för mig är transport. Sedan bussen mellan Avesta och Hedemora drogs in på Snickabovägen är jag väldigt beroende av bilen och därmed hög bränsleförbrukning med nedsmutsning som följd. Vårdbussarna som åker förbi oftast tomma kunde användas på ett bättre sätt. Med modern teknologi bodde det fungerar bättre.
12.51
I Grangärde träffade vi också Birgitta Salmons som bland annat pekar på småskolornas betydelse för landsbygden. 
13.06
Vi träffade Maria Sandin och hon tycker att kulturen i landsbygden är viktigt.
13.31
Tack Grangärde för tänkvärda synpunkter om valfrågor och landsbygd.
Nu reser vi vidare. Vi tänker landa någonstans öster om Avesta närmare bestämt.
14.30
14.54
Ändrade planer. Vi kör nu mot Garpenberg istället. Hoppas vi ses ut med vägen.
15.12
Kan det verkligen finnas något ytterligare att önska sig i denna by? Vi kollar.
15.43
Johan Lindström bor i Lycka utanför Avesta. En av hans viktigaste landsbygdsfrågor är bättre kommunikation via bredband och fiber, som de faktiskt har fått i Lycka,  men också de höga bensinpriserna och kollektivtrafiken.  
16.05
Vi har kommit till vårt sista stopp. Nu ger vi oss ut och letar röster i Garpenberg.
16.12
Tommy Forslund flyttade till Garpenberg från Stockholm för sex år sedan, det här han inte ångrat.
- Här är lugnt och skönt konstaterar han. 
Om han skulle önska sig något så är det bättre kollektivtrafik. 
- Jag tar mig fram och tillbaka till jobbet i Hedemora varje dag. Det är bra.  Men det är sämre på helgerna, på söndagar får man stanna hemma.
16.26
- Jag önskar att det var lite fler aktiviteter i Garpenberg, att man satsade mer på föreningsliv och musikunderhållning, säger Margit Sundqvist, 87 år.
- Här händer ingeting.
Hon bor i ett lägenhetshus och sedan maken gick bort för något år sedan känner hon sig ensam och utan sociala sammanhang.
- Det känns som om kommunen har glömt bort Garpenberg. Och även om det går bussar till Hedemora så går det inga tillräckligt sent för att kunna hinna vara med på exempelvis konserter.
- Jag är ensam svensk i huset. Jag har inget emot utländska familjer, men de bor bara här några månader och sedan flyttar de vidare. Säger Margit och berättar att hon ställt sig i kö för en pensionärslägenhet i Hedemora där hon känner flera som bor.
16.41
Där avslutar vi SVT Nyheter Dalarnas turné.
Vi tackar alla som medverkat och delat sina viktigaste valfrågor ur ett landsbygdsperspektiv.
Det går att fortsätta skriva kommentarer i chatten till klockan 21 ikväll.