SVT rapporterade · Stockholm Marathon 2018

Tionde kenyanen att vinna Stockholm Marathon - Sport | SVT.se

SVT SportKenya har flest segrare i Stockholm Marathon.Lawi Kiptui blev den tionde från landet att vinna i jubileumsloppet. Mustafa ”Musse” Mohamed tog sitt första SM-guld.

Mikaela Larsson överlägsen i Stockholm Marathon - Sport | SVT.se

SVT SportMikaela Larsson tog sin första seger i Stockholm Marathon och sitt andra raka SM-guld.Vid 30 kilometer ryckte hon och gick i mål på imponerande 2:40:28, hela 3,27 före tvåan Beju Bekelu från Etiopien.
11.53
Svalkande moln över Stockholms Stadion strax innan starten av Stockholm Marathon 2018.
11.55
Löparna på plats för första starten 12:00.
12.03
40:e årgången av Stockholm Marathon är igång.
12.04
12.05
Nu nedräkning för start två 12:10.
12.07
Löparna i startomgång två står redo för start.
12.11
12.12
12.12
12.15
Molnen över Stadion gör temperaturen mer uthärdlig för löparna som nu har sex och en halv timme på sig att ta sig i mål.
12.18
Nora Ekman och Louise Ekman från Gävle står vid starten och hejar på pappa Anders Ekman.
- Det är första gången han springer marathon. Han har varit jätteduktig och tränat.
- Där kommer han! Heja pappa!

Kommer ni stå vid målgången också?

- Ja, vi kommer att peppa hela vägen.
12.23
Nils och Noel hejar på Robert och pappa.
- Heja pappa, heja pappa, heja pappa!
12.55
Idag väder fint Marathon idag
13.05
- Just nu uppskattar vi att 15 733 har startat i loppet, men det kan komma att uppdateras, säger Stockholm Marathons presschef Lorenzo Nesi till SVT.
Det är ett bortfall på ungefär 22 procent, vilket är ganska normalt.
- Det är oväntat lite, med tanke på vädret.
13.14
Stockholms gator fylls av löpare. Foto: TT

13.31
Svalkande duschar har placerats ut strategiskt längs sträckan. Här vid Stockholms stadshus. Foto: TT

13.38
En uppblåsbar portal kollapsade över löpbanan i hörnet Polhemsgatan/Rålambshovsleden precis innan löparna i täten hann fram, vilket orsakade en stunds panik och tumult på platsen. Foto: Johan Lindhé

13.46
De främsta löparna i Stockholm Marathon har nu nått halvvägs i loppet, skriver TT.
Bazu Worku, Etiopien, noterade tiden för halva loppet 1.05.54 och hade nära två minuter tillgodo på en grupp med nio löpare.
Bästa svensk efter halva loppet är Nuray Yassin på 13:e plats, med tiden 1.10.57.
I damklassen finns två svenskor i täten, Mikaela Larsson och Isabellah Andersson – som har vunnit loppet sju gånger. De noterade båda tiden 1.18.38.
13.51
Varför blev det fel bana i junior marathon? Många ledsna barn som inte förstod att banan kortats till 1,9km. Hoppas på en förklarin
@Kerstin - Hej Kerstin! Stockholm Marathons pressansvarige Lorenzo Nesi bekräftar att han hört att det varit någon felspringning som gjorde att loppet blev kortare än de 3,7 kilometer som banan skulle vara. Han ska undersöka närmare vad det var som hände och vi återkommer med mer information så fort vi vet mer.
13.55
Trots det varma vädret har alltså drygt 15 700 löpare startat i dagens tävling. Det är tusen färre än rekordåret 2014, då 16 736 löpare startade, varav 16 075 höll ut hela vägen fram till mål, också det rekord.
13.56
Förra året fullföljde 12 551 personer hela maratonloppet.
14.04
Även publiken trotsar värmen för att ta del av folkfesten. Foto: TT

14.12
Stockholm Marathons presschef Lorenzo Nesi bekräftar nu att juniorloppet blev betydligt kortare än de 3,7 kilometer det skulle ha varit.
- Det var ett funktionärsmisstag som ledde till att loppet blev kortare. Det var ett staket som skulle ha hävts, men som inte gjorde det.
Det ledde till att loppet blev ungefär en kilometer kortare än tänkt, vilket gjorde många deltagare besvikna.
14.17
SVT är på plats vid sjukvårdstältet som står halvvägs in i loppet, alltså efter 2,1 mils löpning.
- Det är väldigt många som bryter, säger sjukvårdspersonalen i tältet.
- Det har inte varit så många skador, men vi har aldrig klippt så många chip någon gång.
- Det är väldigt klokt att de som känner att de är jättetrötta att de bryter, man ska inte plåga sig.
14.23
Maratonlöparen Kjell-Erik Ståhl vann Stockholm Marathon det rekordvarma året 1982 då det var 30,7 grader varmt i skuggan.
- Det var en positiv upplevelse, jag har alltid tänkt positivt och tycker det är bättre när det är för varmt än när det är för kallt och öppna väldigt försiktigt och se till att man halvvägs är någorlunda fräsch.
- Man ska söka de skuggiga partierna längs banan för där är det lite svalare.
Han springer inte marathon i år.
- Jag springer bara för hälsans och välbefinnandets skull i dag.
Men värme är inte det värsta som kan hända, tycker Kjell-Erik Ståhl.
- Det är mycket, mycket värre när det är kallt, säger han och minns ett lopp i Japan där han fick springa i snöstorm.
14.30
Lawi Kiptui från Kenya gick i mål först i herrarnas klass. Segertiden blev 2.13.30. Han vann före landsmännen Dominic Kimwetich och Stephen Kiplimo. Segertiden blev 2.13.30.
Svenska Mikaela Larsson är i ledning i damklassen, före den sjufaldiga mästaren Isabellah Andersson.
14.40
Mikaela Larsson går mot seger i damernas klass.
14.41
Mikaela Larsson vinner damklassen i Stockholm Marathon med tiden 02:40:28.
14.45
Trean Stephen Kiplimo, vinnaren Lawi Kiptu och tvåan Dominic Kimwetich Kangor, alla tre från Kenya, efter målgången. Foto: TT

14.48
Tvåa i damernas klass blev Beju Bekelu från Etiopien med tiden 02:43:55.
Även på tredje och fjärde plats blev det svenskt. Caroline Almkvist, på tiden 02:44:49  kom tvåa och Isabellah Andersson, som vunnit sju maraton tidigare och fick nöja sig med en fjärdeplats och tiden 02:44:59.
14.49
Mikaela Larsson gick i mål hela tre och en halv minut före tvåan, Beju Bekelu.
14.55
Mikaela Larsson efter segern i damklassen i Stockholm Marathon. Foto: TT

15.18
Totalt startade 15 751 personer i dagens Stockholm Marathon. Av dem har i skrivande stund 15 137 personer sprungit halva loppet.
15.32
Tävlingstiden har förlängts på grund av värmen och de sista deltagarna kan gå i mål fram till klockan 18:40. SVT avslutar nu den här direktrapporteringen och önskar de som fortfarande springer de 4,2 milen längs Stockholms gator stort lycka till!