SVT rapporterade · Berätta om dina upplevelser av tågtrafiken

06.40
God morgon och välkomna till den här livefeeden. Vilka är dina upplevelser av tågtrafiken? Dela med dig av tankar och åsikter här!
06.40

Dramatisk ökning av fel på landets järnvägsväxlar

SVT NyheterHittills i år har det varit över 7 200 fel på järnvägsväxlarna i Sverige, snart lika många som under hela förra året. Det visar statistik från Trafikverket som SVT Nyheter tagit del av.
06.40
Planerade tågresa Stockholm/Göteborg 3 juni, men tvekade och bokade bussen istället - vilket lyckokast, för tåget jag hade tänkt åka med var försenat från Stockholm tre timmar och jag skulle då varit i Göteborg mitt i natten utan anslutning hem.
06.43
Jag åker tåg cirka tio gånger per år och oftast långa sträckor (mellan sex och tolv timmar). Det var två år sedan jag hade min senaste försening, men då var det också så pass försenat att SJ ordnade taxi sista biten.
06.54
Man vill gärna åka tåg! MEN:Tog tåget från Stockholm till Gbg igår kl 14:12 med mitt barnbarn på tio år. Efter en dryg halvtimme var det stopp! ”Fordon som evakuerades” pgr a något fel, framför oss. Hade stått still i en timme. Vi väntade i ytterligare trekvart! Luftkonditioneringen i ”vårt” tåg fungerade mycket ojämnt så att vissa vagnar var kokheta.
Sen var det signalfel i Laxå. Väntan. Så meddelade lokföraren att vi måste köra sakta förbi nedkörda/förstörda bommar och att han också måste stanna och kontrollera nån växel. Nu var vi 58 minuter sena och skulle därför inte hinna med anslutande tåg till Varberg. Alltså en väntan på ytterligare en timme. Det är vare sig praktiskt eller roligt att åka tåg!!!!!
06.54
Pendlar varje dag och det händer att tåget kommer i tid!
06.55
Var i Malmö och skulle med sista tåg till Kristianstad. Kom i tid till stationen och såg att det var kontaktfel vid Hässleholm. Lyckades kommande expreesbuss. Den sista för dagen till Kristianstad. Missade anslutning i Kristianstad och fick gå hem
07.07
Familjen och andra personer väntade på ett tåg i Hällevadsholm som skulle komma från Strömstad och ta oss till Göteborg. Tåget kom aldrig trots att det står på turlistan. Fick slänga oss in i en bil och i rallyfart till Uddevalla där vi precis hann med en buss. Vid senare kontakt var personalen helt ovetande om situationen men händelsen skulle diskuteras på nästa möte...
07.08
Har varit en tågens vän i många år och då har jag varit med om allt från förseningar på 20 minuter till 13 timmar, två tågevakueringar och ersättningsbussar. Idag är jag beroende av tågen för att ta mig till jobbet över Öresundsbron. Jag vågar inte hämta mitt barn från dagis när jag ska hem eftersom jag inte vet när jag är hemma. Far- och morföräldrar får rycka in då sambon jobbar. Olyckor är en sak för sig men solkurvor, kallt väder som gör att dörrarna fryser fast eller elfel gör mig smått grinig. Bygg tåg som klarar det svenska klimatet och se till att spåren underhålls!
07.08
Åkte tåg förra veckan. Skulle ha varit framme vid 21.45. Kom istället fram vid 01.15 och hade då stått, tillsammans med typ 200 andra, och väntat i två och en halv timme på ersättningsbussar som inte kom. Informationen var usel. Till slut kom det istället ett tåg. Elfel var orsaken. Enkelspårsdrift. Om det händer en gång är det väl ok, men det händer allt som oftast.
07.08
Fick precis byta till buss i Värnamo mot Göteborg. Ingen har fått någon information och busschauffören svär över att SJ inte har informerat oss. Tack vare medresenärer så kom jag med bussen.
07.08
Åker tåg nån gång i månaden till olika ställen som Umeå, Uppsala, Stockholm etc. Fungerat mycket bra och har hållit tiderna. Perfekt!
07.10
Uttrycket att något "går som tåget" har fått en helt ny innebörd. Numera betyder det att något funkar väldigt dåligt eller inte alls. Jag är så trött på att åka tåg, det är dyrt och de ständiga förseningarna gör det helt ohållbart. Det är nästan alltid förseningar när jag åker och då oftast stora förseningar. De stjäl av min tid. Min bil har aldrig varit sen.
07.13
Åker ofta till döttrarna i Stockholm Uppsala och mot Norrköping på helger, man vet aldrig om/när man kommer hem och får alltid säkra med ev skjuts hem.

Det är alltid förseningar varenda gång, utan undantag.

Skydda vårt järnvägsnät tack, det är öppet och lätt att sabotera.
07.13
Sträckan jag pendlar, Arboga - Eskilstuna fungerade hyggligt i höstas och under vintern men nu under försommaren har det varit katastrof med försenade och inställda avgång. Dessutom finns det ingen ventilation på tågen så det blir hemskt varmt när tågen väl går.
07.13
Jag har hittills gjort tre längre tågresor inom Sverige i år, och har två till planerade. Total försening än så länge i år är 10 minuter.
Total tågförsening i hela mitt liv är mindre än den gång ett direktflyg blev inställt och jag fick lov att åka via ett byte i Köpenhamn, med totalt ca 10 timmars försening.
07.13
Jag åker mycket tåg i hela södra Sverige (från Gävle och nedåt) och är aldrig sen! Jag förstår att jag verkar ha tur, men man hör ju aldrig om tågen som går som de ska.
Appen är väldigt bra, gör nästan allt i den.
07.32
Tåg är ett förlegat, mycket kostsamt och osäkert transportmedel som många, av nostalgiska skäl, ser som frälsning för kommen, regionen och landet. Det är mycket mer rationellt att lägga våra skattepengar på andra transporter.
07.34
Åker varje vardag året runt, ToR, uppsala -sthlm, fungerar sisådär, typ. Usel info om vad som gäller vid försening eller inställt tåg. Dyrare och sämre service
07.34
Har inte upplevt några större förseningar när jag åkt tåg. Glöm inte att 9 av 10 tåg är i tid, vilket är bättre än vad flyget kan uppvisa.
Visst finns det mycket underhåll som behövs vad gäller tågtrafiken men det blir lätt ett otroligt gnäll om förseningar, även om det bara handlar om ca 10 minuter.
07.34
Jag reser mycket med tåg i arbetet, åt olika håll och till olika orter. Det är nästan alltid något fel och på senare tid flera fel på en och samma resa. Jag tycker det är under all kritik.
07.34
Det tär på en med dessa ständiga förseningar i tågtrafiken i Skåne. Inte bara förseningarna i sig, utan också tiden det tar att få fram rätt info, pussla med tider, bli felinformerad etc är en stor del av ens pendlarvardag. Att ibland välja buss istället pga signalfel innebär ofta också förseningar, eftersom motorvägarna är igenproppade och olycksdrabbade och inte heller här vill man göra några satsningar. När cykel inte är ett alternativ eftersom jag bor på landet drabbas man av förseningar i stort sett varje vecka, och det är mina barn och deras förskolepedagoger som blir lidande! Inte alls ok!
07.35
Överlag har det gått bra med den pendling jag haft från Värmland till Västernorrland. Senaste året 3 förseningar och då det är byten inblandade så ställer det till det rejält. Alla tre förseningar har varit längre än 2 timmar och ersättningen är inget direkt att hurra över. Appen har fungerat bra och den har varit enkelt och informativ. Största besväret har varit bra anslutningar under lågsäsong då resandet har tagit 11-12 timmar istället för 7-8 enkel resa.
07.35
Järnvägen mellan Herrljunga och Uddevalla är i så dåligt skick att tåget bitvis måste köra med kraftigt nedsatt hastighet. I flera veckor har en växel varit trasig så vi måste göra ett extra tågbyte i Grästorp. Standarden på tågen är mycket låg, de är gamla och nedslitna. Tidtabellen är ett skämt, antingen går anslutande tåg i Herrljunga en minut innan ankomst eller så är det timslång väntan. Inställda tåg, ersättningsbussar som aldrig kommer. Senast i fredags tog hemresa 3 och 45 istället för en timme.
07.35
I allra flesta fall funkar tågtrafiken och jag har väl haft väldigt tur då det rört sig om max 30 minuter försening. Men oftast är det ingen större fara, det som är jobbigt är om man missar en anslutning på grund av försening eller har en tid att passa. På den punkten måste tågtrafiken förbättras och det ska vara mer lönsamt att åka tåg än bil tycker jag! Politiker nämner ständigt hur de ska hantera miljö-frågan, kanske borde man investera mer i en bättre/säkrare kollektivtrafik där förseningar ska vara så minimal som möjligt? Dessutom borde det vara billigare att resa kollektivt än att ta bilen för att locka fler tI'll det miljösmarta valet.
07.36
Åker sällan tåg, men när jag gör det har jag inga problem att förstå det som här diskuteras. ToR till Göteborg med +2 timmars försening varje väg. Nära på 50% ökad restid.
07.37
Åker inte tåg så ofta men de flesta gångerna brukar det fungera bra. Förra veckan var dock väldigt struligt. Med 30 graders värme ute så funkade inte kylan i vår vagn, varmt! Sen blev vi stillastående strax utanför stationen drygt 30 minuter. Först pga att det stod ett tåg på vårt spår, därefter signalfel och sen växelfel. Väl framme var det väldigt rörig information. Appen sa en sak, tågpersonalen en annan och informationen på stationen en tredje sak. Tågpersonalen var supertrevlig hela tiden! Enligt dem har det dock strulat väldigt mycket sista tiden. Hemma nästan 2 h sent
07.37
Har åkt tåg mellan Stockholm och Malmö flera gånger under året och föregående år tyvärr i 90 procent av fallen har tåget varit försenat med minst 15 minuter. Det är oftast flaskhalsarna i främst Stockholm som är problemet vad jag märkt. Även skåne har sina problem men det ,ed sina gränskontroller i malmö eller banarbeten vid Hässleholmstrakten. Otroligt frustrerande så tar hellre flyget i stället. Dåligt för miljön men kostnaden är hälften så stor och man kommer fram snabbare.
07.39
Har i helgen besökt Stockholm i 4 dagar, åkte från Fristad, och tåget upp var försenat 2 timmar och hem likadant - ca 2 timmar senare än planerat. Det som stör mest är brist på information - t.ex när vi skulle åka upp: kom en röst i högtalaren: tåget mot Herrljunga 06.04 är inställt. Ingen mer info kom.. Det är respektlöst att bara få den infon o inte veta: när går nästa eller, är det också inställt???
Åker inte så ofta men varje gång är det någon försening.
07.39
Åkte tåg igår 180603 från Stockholm till Karlstad total försening drygt 3 timmar 👎
07.45
Pendlar dagligen till Stockholm och i över tre veckors tid har tåget varit försenat varje morgon pga spårfel i Arboga. Rör sig visserligen bara om ca 10 min men när det är sent varje morgon blir man leds.
07.45
Tips till alla som behöver passa en tid ta ett tåg tider än planerat
07.45
Återigen sitter fast på tåget i Södertälje. Vet ej när jag kommer till jobbet 😏. Har tröttnat på att pendla.
08.31
Tågtrafiken är ett skämt! Självklart kan det bli fel ibland men som det är nu så blir överraskad när tåget kommer och man är i tid på jobbet. Pendeln mellan Kungsbacka-Göteborg är fullständig katastrof. Har blivit tvungen att ta bilen nu.
08.32
Pendlar Uppsala-Märsta och har gjort så i ett halvårs tid cirka. Inbillar mig att det är så att jag är en av de mer toleranta pendlarna på den här sträckningen, men upplever inte överdrivet mycket problem. De problem som är verkar vara fördelat 50-50 på fordonsfel och på sådant som ligger under Trafikverkets ansvar, spår signaler mm.
08.32
Wilson tipsar om att ta ett tidigare tåg...well, jag åker till Sthlm minst 1 ggr/vecka och under våren har jag missat massor av kl 10:00 möten trots att jag har tagit det tidigaste tåget som går. Mitt alternativ är snart att åka kvällen innan med allt vad det innebär i kostnader och andra olägenheter 🤨.
08.37
Har tågtrafiken någonsin fungerat?. Stor förvåning här uppe i norr de få gånger tågen varit i tid.
08.39
Jag kör bil.
08.39
En gång var tåget fullsatt. Fick sitta vid ett fönster där ytterglaset hade gått sönder och det var 5- ute. Ni kan ju tänka er själva hur mycket det blåste när tåget går i 200km/tim. Fick sitta och huttra hela vägen och kunde inte byta plats.
08.39
Åker inte tåg så ofta, men i vintras "saknades ett lok" i 45 minuter. Satt i en mörk vagn och väntade hela tiden.
08.40
Flyttade hem till Dalarna för 10 år sedan, åker till Stockholm några gånger varje månad. Blir kanske 300 resor under den tiden. Tåget har varit i tid 5 av de resorna.
08.46
Åkt i helgen mellan Arvika och Stockholm. Till Stockholm 50 minuter sena och hemresa en mardröm i en vagn utan ventilation. 38 grader varmt enligt medresenärer. Denna gång också 50 minuter försenade. Lovade ekonomisk kompensation för värmen. Får se om de håller löftet. Känns som tågtrafiken är en skamfläck för Sverige!
08.47
Förra året när jag, mina syskon och mina föräldrar skulle hem till den stad där vi bor efter att ha varit på semester så fick vi vänta i flera timmar på grund av en tågförsening.
08.47
Det fungerar perfekt. Alltid i tid. ................. HAHAHA! Just kidding! :-)
08.56
För mycket förseningar, nästan aldrig i tid. Bidrar till frånvaron i skolan
08.56
Pendlar emellanåt mellan Stockholm och Skåne. Mer än hälften av gångerna kommer jag fram sent (dock går tågen i tid iaf från sthlm). Som tågresenär blir jag vansinnig på idén att man ska bygga höghastighetståg istället för att laga det vi faktiskt har.
08.56
Missade tandläkaren eftersom tåget var inställt.
08.57
För att komma fram i tid så tar jag alltid bilen.
08.57
Tågtrafiken är uppenbarligen för störningskänslig när ett enkelt fel inte kan avhjälpas på mindre än ett dygn. Lägg ner tågtrafiken och bygg ut flyg och vägar istället. Folk behöver tillförlitliga resor.
08.57
Betalar överpris för månadskort över länsgränser och åker mer ersättningsbuss än tåg under vintermånaderna, i övrigt väldigt många inställda avgångar. Opålitligt.
08.57
Tycker mycket om att åka tåg, men sedan drygt 5 år tillbaka gör jag det aldrig om jag har en viktig tid att passa, t ex om jag ska med flyget.
08.57
Pendlar med bil numera....
09.12
Veckopendlar med tåg mellan Nässjö och Stockholm. Fungerar mestadels bra. Brukar däremot ha problem när jag tar bilen - antingen olyckor eller köer i Stockholm.
09.12
I slutet på 1940, början på 1950 talen åkte jag och mina föräldrar nästan varje jul Lapplandspilen från Stocholm till Kiruna för att fira jul hos våra släktingar. Vad jag minns var tåget aldrig speciellt försenat, trots snö, frusna toaletter och ett och annat stopp på grund av överkörda renar.
09.13
Det är förseningar i pendeltågstrafiken nästan varje gång jag ska resa. Pendlar mellan Huddinge och Universitetet. Det är inte acceptabelt.
09.16
2002 tog resan mellan Kiruna och Sundsvall över 24 timmar p.g.a. snö.
Folk plundrade bistron då personalen inte gick att får tag på. Helt tömd efter ett par minuter.
09.16
Reser en hel i tjänsten mellan Gbg och Sthlm med tåg.
Tog ett beslut häromdagen att sluta med tåg utan flyga istället. Trött på förseningar mm.
09.17
Tar aldrig tåget numer. De 5-6 tillfällen jag försökt åka har det blivit strul och förseningar på samtliga. Dessutom är det billigare att ta bilen och köra ensam i den än det är att köpa en biljett-vilket är synnerligen märkligt. Att köpa "ströbiljetter" för att ta tåget någon gång ibland lönar sig definitivt inte och dessutom går det inte lita på skiten!
09.17
Pendlade 10 mil med tåg i 10 år men gav sedan upp p.g.a. alla förseningar och började köra bil.
09.18
För min del brukar det funka bra, visst ibland är det sent men överlag går det som på räls.
09.18
Har pendlat i 15 år Jönköping-Falköping och det fungerar utmärkt. Stora fel är 2-3 gånger på ett år
09.18
När jag behöver åka med tåg så ser jag alltid till att ha någon som kan hämta mig om något inträffar som signalfel, lövhalka eller som nu solkurvor och personalbrist 😶. Och det är skånska pågatågen
09.18
Hoppas att det bli bättre i framtiden. Håller tummarna.
09.25
Sitter just nu på tåget mellan Göteborg och Stockholm. Inget internet och AC:n är sönder. Var tidigare i Stockholm 1-2 ggr/vecka och ofta strul. Lovat mig själv att inte besöka Stockholm mer med tåg när jag blir pensionär.
09.26
Vet inte om jag törs åka tåg mer en gång skulle vi åka hemåt Uppsala tåget gick Kl 4 vi va hemma kl 3 på på natten huvva huvva sen har varit med om flera förseningar
09.28
Åker regelbundet från Stockholm central till malmö och göteborg på fredagar och söndagar då det är högt tryck med mycket avgångar. Räknar med en timmes försening. Blir mycket döevånad om tågen är i tid. Av 20resor i år har förseningen varit mindre än fem minuter endast två gånger
09.28
Hur fungerar järnvägen i övriga länder inom EU?
Hej, här finns en artikel du kan läsa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/konsultrapport-svensk-tagtrafik-tappar-i-kvalite-jamfort-med-danmark-och-finland
09.30
Om jag ska flyga från Arlanda åker jag buss dit. Om jag i nödfall måste åka tåg, åker jag dagen innan från Östergötland. Så lågt förtroende har järnvägstrafiken. Åk till Schweiz eller Japan för att lära!
09.34
Åker rätt mycket tåg i jobbet och upplever sällan några problem. Mina jobbflyg ut i Europa blir däremot försenade i 90 procent av fallen, och ofta flera timmar. Men åker också en hel del buss mellan Jönköping och Stockholm, vilket sällan är en angenäm upplevelse på grund av strul, olyckor och busschaufförer som blir försenade och inte hittar i huvudstaden. Så föredrar tåg om jag får välja.
09.34
Den senaste tiden, senast precis just nu, har jag varit med om en mängd olika incidenter. Det börjar bli otroligt frustrerande. Har vi givit upp att ha fungerande tåg i Sverige?
09.55
Tågköer och inväntande av grön signal två gånger idag på pendeln. Hörde två personer från Indien säga att tågen i Indien var mer pålitliga än de i Sverige. Stabilt.
09.55
Åker alldrig buss eller tåg. Det är för dyrt och verkar bara vara förseningar och strul...
Tacka vet jag bilen..
09.55
Löjligt att diskutera snabbtåg när man inte får det vanliga järnvägsnätet att fungera. Ett snabbtåg är också i den föreslagna utformningen ett gigantiskt slöseri då tidsvinsten till stor del äts upp av de många planerade stoppen utmed sträckningen.
09.59
Jag reser väldigt mycket med tåg och andelen krångel är mycket ringa, men när det händer är det förstås irriterande.
10.05
Peppar-peppar har jag aldrig fastnat ute på rälsen mer än två timmar som högst. Att det blir förseningar är något jag räknar med om jag väljer tåg, och jag har aldrig möten eller aktiviteter planerade i samband med en tågresa. Är vi två personer eller fler som ska resa tar vi alltid bil dock. Även med stigande bensinpriser är det billigare och mer pålitligt!
Det värsta man är med om på tågen är när toaletterna slutar fungera. Mer än en handfull gånger har varenda toalett stängts ner! Att man måste vänta in ett annat tåg blir i sådana fall olidligt. Försöker därför inte dricka innan eller under tågresor. ...det är ytterst besvärande att den typen av planering ska vara nödvändig.
10.06
Bor i Göteborg med familj i Stockholm, så åker ungefär 1 resa i månaden, och har vant mig vid strul. Känns synd att man inte kan räkna med att komma i tid, speciellt inte när biljetterna är så dyra. Just nu sitter jag på ett tåg mot göteborg för att hinna till ett möte. Har 1,5 h marginal om tåget är i tid, men är ändå stressad över att det kommer bli sent. Har dessutom börjat ta med mig extra vattenflaskor utifall att man blir stillastående i värmen. Det ska inte behöva vara såhär. Järnvägen måste förbättras nu!
10.06
Tråkigt att många resenärer drabbas av tågstrul när man samtidigt pratar om miljö och minskning av bilanvändning. Det går liksom inte ihop! Vill man att fler åker kollektivt så bör man se till att systemet fungerar. Fortsätter det som det är nu, så kommer flera att välja bil och då är det inte pga man inte vill åka kollektivt. Utan pga man vet aldrig när man kommer fram med tåg! Det krockar mellan miljöaspekten och de kollektiva resemöjligheter, tyvärr.
10.34
Tänker på alla som arbetar inom järnvägen. Att aldrig veta när arbetspasset kan avslutas pga vara fast på ett tåg. Hur hanterar facket detta ?
10.34
Åkte tåg i helgen med 160 minuters försening på ena sträckan och 80 på andra. Någonstans i Värmland fick vi stanna och VÄNDA PÅ TÅGET, för att kringgå något elfel. Ena hållet hade vi dessutom fel på korglutningssystemet och på andra fungerade inte AC, så vi satt i 30 graders värme i nästan 5 timmar. Jag är tacksam för att jag kan busspendla till jobbet. Tåget är oerhört viktigt för miljö och tillväxt, både urbant och ruralt, och borde finnas bland de politiska topprioriteringarna. Att det kunnat gå så här långt är ofattbart.
10.34
Det verkar som om vår järnväg helt håller på att braka ihop. De få gånger man faktiskt kommer i tid blir man nästan chockad. Åker mycket tåg och har upplevt en klar försämring den senaste tiden. Det är numera helt opålitligt och man måste ha enorma marginaler om man har en tid att passa.
10.34
Arbetspendlar och väljer alltid bilen före tåget om det går. Sedan man började "leka affär" med vår järnväg i Sverige i början av 2000-talet så har det bara blivit sämre. Låt staten ta över all drift igen!
10.35
Jag har försökt åka tåg när jag ska på tjänsteresor men har istället skaffat mig en 'miljöbil' för att tågen inte går att lita på. Det är dyrt, oflexibelt och opålitligt. Med den kvalitén på tågtrafiken som är idag så är det ett hån när de gång på gång höjer priset på drivmedel.

Är man mer än en i bilen är det dessutom inte ekonomiskt försvarbart att ta tåget, vilket också är helt galet. Få ordning på tillförlitligheten och subventionera åkandet om ni vill att man ska välja bort bilen. Tills dess åker jag bil.
10.35
Egentligen mysigt att åka tåg .. skulle finnas mer spår i hela landet med "vanliga tåg" om allt fungerade,... men jag åker numer aldrig tåg framför allt att man vet aldrig när man är framme
10.43
Säger som Stefan Sauk i lorry gänget "de e mycket nu"
10.43
Jag hälsar er från Japan. Vi har rest under två veckor i Japan med tåg. Andra har säkert haft den upplevelsen- helt otroligt allt på minuten samt enkelt, rent, inget spring och mycket vänlig o hjälpsam personal. Både Shinkansen och s. k. Limited Express är mycket komfortabla, även de mindre lokala tågen. Idag 33 grader i sydvästra Japan men inga problem.
11.45
Åker dagligen inom Skåne, sista veckorna har tågen aldrig varit i tid. Svårt att sköta sitt jobb ordentligt (tur man inte är hjärtkirurg...).
11.45
Vems idé var det att privatisera infrastrukturen? Staten borde sköta järnvägen. Detta är pinsamt.
11.46
Jag har slutat åka tåg om en tid måste passas, ex vis om jag ska passa ett flyg.
Jämför gärna med Schweiz eller Tyskland där tågen som regel fungerar även när det är varmt (eller kallt).
11.49
Tack för alla kommentarer. Nu kommer vi att stänga den här chatten.