SVT rapporterade · Det senaste om mätningen

Socialdemokraterna får 28,3 procent i SCB:s partisympatiundersökning, ett tapp på 4,3 procentenheter sedan novembermätningen.
Sverigedemokraterna får 18,5 procent, vilket är en ökning med 3,7 procentenheter sedan novembermätningen.
Kristdemokraterna får 2,9 procent, en svag minskning sedan förra mätningen.
Moderaterna får 22,6, en mindre ökning sedan novembermätningen.
Liberalerna får 4,4 procent, också den en svag ökning.
Miljöpartiet får 4,3 procent, vilket är en svag ökning med 0,5 procentenheter.
Centerpartiet får 8,7 procent, en nedgång med 0,8 procentenheter.
Vänsterpartiet får 7,4 procent, en mindre ökning sedan november.
08.52
Hej och välkomna till SVT Nyheters bevakning av SCB:s stora partisympatiundersökning inför valet den 9 september i år. 
 
Undersökningen presenteras i dag klockan 09.30.
08.56
Enligt SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein är det flera partier som har skäl att vara oroliga för vad mätningen kommer att visa när det gäller väljarstödet inför valet i höst.

Politikreportern inför stora mätningen: S mest nervösa

SVT NyheterNu kommer den sista stora SCB-mätningen innan valet och det är många partier som har skäl att vara oroliga, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. – Socialdemokraterna är väl mest nervösa, säger hon.
09.17
SCB gör två mätningar av det här slaget varje år och den senaste gjordes i november, då deltog 4 715 personer i undersökningen:

Partisympatier

svt.seSå här skulle svenska folket rösta om det var val idag - SCB:s stora partisympatiundersökning har kommit.
09.34
Här är undersökningen som SCB har publicerat i dag: 

Partisympatiundersökningen maj 2018

Statistiska CentralbyrånPartisympatiundersökningen visar att ett riksdagsval i maj skulle ge regeringspartierna (S+MP) 32,6 %av rösterna. Allianspartierna (C+L+M+KD) skulle få 38,6 %, Sverigedemokraterna 18,5 %, Vänsterpartiet 7,4 procent och övriga partier 2%.
09.38
Allianspartierna skulle få 38,6 procent om det vore val i dag, medan S, MP och V skulle få 40 procent.
09.45
- Det här är ingen rolig mätning för Kristdemokraterna. Ligger man allt för lågt länge innan ett val så finns det väljare som hade tänkt stödrösta som inte vågar göra det, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
09.46
- Miljöpartiet har ökat lite grann. Möjligen kan vi se en vändning, men sedan valet är det en tillbakagång, säger Marmorstein om SCB-mätningen.
09.47
- Jag tror att S hade befarat att de skulle ligga lägre än så här. Det hade kunnat sett värre ut, säger Marmorstein.
09.48
- Sverigedemokraterna har en betydande uppgång och även sedan valet. Så de är nog nöjda i dag, säger Elisabeth Marmorstein i SVT:s livesändning.
09.51
Stödet för partierna idag enligt SCB, jämfört med valet 2014.
 
09.53
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är nöjd med resultatet.
- Det är väldigt starka siffror i den här mätningen. Historisk brukar man mäta oss ganska dåligt. Det här bekräftar trenden, vi växer just nu, och Socialdemokraterna minskar, säger han till SVT Nyheter.
09.59
Centers partisekreterare Michael Arthursson ser inte så hårt på nedgången sedan i november 2017.
- Det här är den bästa SCB vi har haft i maj inför något val sedan 1991. Så det är ett bra utgångsläge vi har inför valrörelsen, säger han till SVT Nyheter.
 
10.00
SCB:s mätning är nedbruten på bland annat kön, vilket visar att S får 30,1 procent bland kvinnliga väljare, mot 28,3 totalt.
SD får 21,9 procent bland män, jämfört med 18,5 totalt. Hos kvinnliga väljare stannar siffran på 15,1 procent.
Även Moderaterna har svagare stöd hos kvinnor, 21,1 procent mot 22,6 totalt. Hos manliga väljare är stödet 24,1 procent.
Skillnaderna är också tydliga bland centerväljare. Partiet får 10,0 procent hos kvinnliga väljare och 7,4 hos manliga, jämfört med 8,7 procent totalt.
Om bara män röstade, skulle MP inte klara riksdagsspärren med 3,4 procent, medan stödet hos de kvinnliga väljarna är 5,2 procent, mot 4,3 totalt.
För Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna är stödet också högre bland kvinnliga väljare, men skillnaderna är inte lika stora.
10.05
Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare, om SCB:s mätning:
- Det är självklart att vi inte är nöjda med 28,3 procent, säger hon till SVT Nyheter.
- Men det är inte oväntat. Det har varit en debatt som väldigt ensidigt handlar om migration och invandring och det har inte gynnat oss, säger hon.
10.07
SCB:s mätning uppdelad på kön.
 
10.07
I dagens mätning redovisas svar på frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?".
Nästa måndag kommer resultaten på frågan vilket parti du sympatiserar med, vilket innehåller nedbrytningar på bland annat ålder och yrke. Här får man svart på vitt om S lyckats locka tillbaka några LO-väljare från SD.
10.11
KD:s biträdande partisekreterare Peter Kullgren kommenterar nedgången - partiet är utanför riksdagsspärren i mätningen som presenteras i dag:
- Min spontana reaktionen är att det är en liten förvåning. Andra mätningar visar en helt annan riktning. Men jag skulle ljuga om jag inte säger att man blir lite besviken, säger han till SVT Nyheter.
10.12
Hur ska ni försöka jobba framöver inför valet: 
- Vi kommer möta väljarna ansikte mot ansikte och vi har politiken som ligger på plats som vi ska försöka få ut så mycket som möjligt, säger Peter Kullgren (KD).
10.17
SCB mäter dessutom väljarflöden mellan partierna. Bilden visar nettoflöden från november 2017 till maj 2018. SCB redovisar endast förändringar i väljarflöden som är statistiskt säkerställda.
 
10.18
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer kommenterar SCB-mätningen. Partiet har en svag uppgång jämfört med SCB-mätningen från i november 2017.
- Jag ser positivt på det här. Det bekräftar att vi ligger stabilt runt vårt valresultat. Vi har samma goda utgångsläge opinionsmässigt inför det här valet som inför förra, säger han till SVT Nyheter.
10.22
- Socialdemokraternas kris bekräftas i den här mätningen. Den sämsta SCB-mätningen någonsin inför ett val. Det betyder tycker jag att när det gäller matchen om regeringsmakten så har vi en stabil bas, vilket är precis tvärt om för S. Det ger oss råg i ryggen inför de tre månaderna som är kvar, säger Gunnar Strömmer (M) till SVT Nyheter.
10.24
Men hur stort hot är Sverigedemokraterna för Moderaterna?
- Det faktum att migrationsfrågan varit stor bland väljarna, så tycker jag det är ganska naturligt att SD, som drivit frågorna länge, också växer i opinionen, säger M:s partisekreterare.
10.34
Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet, om den svaga uppgången för partiet:
- Det är ett kvitto på att dels att fler tycker att miljö- och klimatfrågan är viktig. Det är en vändning. Jag tror det blivit tydligt att vi har haft betydelse i regeringssamarbetet, säger hon till SVT Nyheter.
10.37
Miljöpartiets partisekreterare tror även på ett ännu starkare valresultat i höst.
- Jag är övertygad om att det kommer att komma till väljare som sätter miljön främst och som ser att det behövs ett miljöparti och att det är vi som står för det, säger Amanda Lind.
10.46
SVT Nyheter söker också kommentarer från Liberalerna och Vänsterpartiet som inte var med under livesändningen.
10.49
Nu avslutar vi direktrapporten av SCB:s stora partisympatiundersökning inför valet den 9 september i år. Mer innehåll kommer att publiceras under dagen på svt.se.