SVT rapporterade · Följ Sverige–Kroatien

MATCHFAKTA
Sverige–Kroatien 4–0 (1–0)
Målen:
1–0 (16) Stina Blackstenius, 2–0 (63) Elin Rubensson, 3–0 (67) Stina Blackstenius, 4–0 (90) Hanna Folkesson.
Publik: 8 092 (Gamla Ullevi).
Domare: Marta Frias Acedo, Spanien.

SVERIGE (3–4–3)
Hedvig Lindahl – Nilla Fischer, Linda Sembrant (K), Magdalena Eriksson – Hanna Glas, Kosovare Asllani, Hanna Folkesson, Jonna Andersson (ut 71) – Fridolina Rolfö (ut 46), Stina Blackstenius (ut 82), Sofia Jakobsson.
Ersättare: Zecira Musovic, Julia Roddar, Amanda Ilestedt, Anna Anvegård (in 71), Mimmi Larsson (in 82), Olivia Schough, Elin Rubensson (in 46).
Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

14.47
Hej! Här kommer jag att direktrapportera från kvällens VM-kvalmöte mellan Sverige och Kroatien på Gamla Ullevi. Vid min sida har jag SVT:s expert Frida Östberg. Avspark är 18.45.
15.05
Notera att lagkaptenen Caroline Seger missar landskampen på grund av en vadskada. Hon stod över även i Rosengårds senaste allsvenska match. Kosovare Asllani och Hanna Folkesson har båda skadekänningar, men startar troligtvis på innermittfältet. Piteås Julia Karlenäs kallades in till truppen som ersättare för Seger.
15.08
När lagen möttes i VM-kvalpremiären i september vann Sverige den regniga matchen med 2–0 efter mål av Kosovare Asllani och Lina Hurtig. Sverige har vunnit alla sina fyra kvalmatcher hittills, medan Kroatien inte har vunnit en enda (två oavgjorda och fyra förluster). Ettan i gruppen får en direktplats till VM i Frankrike nästa sommar.
15.10
En spelare att se upp med i det kroatiska laget är Rosengårds mittfältare Iva Landeka som nätade i senaste omgången i derbyt mot Limhamn Bunkeflo. Totalt har hon gjort två mål den här säsongen.
15.35
Heja Sverige!
15.35

Nyckeln mot Kroatien: Boxspel och göteborgare

SVT SportPå torsdagen tar sig Sverige an Kroatien i VM-kvalet. Sverige leder just nu gruppen på maximal poäng, och inget tyder på att det kommer att ändras. Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl hoppas på vinst när damerna äntligen är tillbaka i Göteborg.
15.35

Fischer: ”Det viktigaste är att vinna”

SVT SportSverige möter Kroatien och Ukraina i VM-kvalet och för Wolfsburgsstjärnan Nilla Fischer är målet klart. – Vi ska ta tre poäng i varje match.
17.26
Nu har Sveriges startelva kommit och den ser ut såhär (3–4–3):
Hedvig Lindahl – Nilla Fischer, Linda Sembrant (K), Magdalena Eriksson – Hanna Glas, Kosovare Asllani, Hanna Folkesson, Jonna Andersson – Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius, Sofia Jakobsson.
Ersättare: Zecira Musovic, Julia Roddar, Amanda Ilestedt, Anna Anvegård, Mimmi Larsson, Olivia Schough, Elin Rubensson.
Förbundskapten: Peter Gerhardsson.
17.29
Noterbart är att Rosengårds Hanna Folkesson kniper platsen bredvid Kosovare Asllani på det centrala mittfältet: ”Hanna har varit i den positionen kanske mest under förberedelserna och många av landskamperna. Hon fick chansen att spela i Algarve och gjorde det väldigt bra. Sen tycker jag att hon varit en av de absolut bästa centrala mittfältarna i allsvenskan. Det var inte ett jättesvårt val”, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till förbundets hemsida.
17.37
Det görs alltså bara en förändring jämfört med senaste matchen (4–1 borta mot Ungern) och det är att Fridolina Rolfö går in till höger i det svenska tremannaanfallet.
17.39
En ganska väntad elva, med andra ord. Vad tycker ni om namnen? Rätt eller fel? Hade ni gärna velat se någon annan ta plats?
17.43
Var är Karlenäs ?!! Hon borde ju iallafall få vara på bänken. Hon har varit en av bästa i Piteå under säsongen.
17.49
Pål: Vår reporter på plats i Göteborg, Anna Quayle, frågade presschefen Fredrik Madestam om detta utan att få någon närmare motivering. Han konstaterade helt enkelt att de är 18 i matchtruppen och sju på bänken. Vi får fråga vidare under kvällen.
17.50
Ingen tv sändning??
17.50
Smgul: Matchen sänds på TV12 och C More.
18.08
Knäppt att Karlernäs inte ens är med på bänken. Tur i alla fall Anvegård är det. Besviken. Mvh Ulla
18.08
Tack så mycket för svar. Jag tycker verkligen att det är mycket tråkigt att ingen från serieledarna i damallsvenskan finns i matchtruppen.
18.08
Tack
18.47
1) Där blåser domaren i gång matchen på Gamla Ullevi!
18.49
2) Stina Blackstenius utmanar strax utanför straffområdet ute till höger, men försvararen bryter och det blir svensk hörna. Den första i matchen.
18.49
3) Jonna Andersson skickar hörnan högt mot bortre stolpen, men målvakten Doris Bacic når högst och plockar ner den.
18.51
4) Sverige fortsätter att utmana från högerkanten. Den här gången via Fridolina Rolfö. Bollen till inkast.
18.53
5) Det är Sverige som har fört spelet första fem. Ingen avvaktade start, men inte heller särskilt tempostark.
18.54
6) Ett inspel når Stina Blackstenius, som vinkas av för offside. Känslan är att hon är pigg i dag! Jag hade satt en slant på att hon blir målskytt.
18.55
9) Sverige pressar tillbaka Kroatien som försvarar sig väldigt lågt.
18.56
9) Fint initiativ av Kosovare Asllani som tar sig fram (på nytt från höger) och slår en passning mot bortre stolpen. Dock utan adress och bollen rinner ut till inspark.
18.59
13) Mera Sverige, mera högerkanten! Asllani utmanar igen, men tar sig inte förbi. Inkast väntar.
19.00
14) Sverige i full kontroll på Gamla Ullevi, men vi väntar fortfarande på en riktigt het målchans.
19.00
14) Sveriges andra hörna väntar efter att Hanna Glas inlägg träffat en kroatiska.
19.01
15) Hörnan från Jonna Andersson identisk med den förra. Högt slagen mot bortre stolpen, och målvakten Bacic når högst.
19.01
Nån som vet om Schelin är där och tittar på matchen?
19.01
Lovisa: Har inte sett till Schelin, men Rosengårds sportchef Therese Sjögran är i alla fall på plats.
19.02
15) Ny svensk hörna väntar. Sofia Jakobsson driver bollen framåt med fart och det blir rörigt i några sekunder innan bollen täcks ut.
19.03
MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL, 1–0 TILL SVERIGE!
19.03
STINA BLACKSTENIUS!
19.04
17) Sverige tar ledningen med 1–0 genom Stina Blackstenius. Sofia Jakobsson utmanar på vänsterkanten och skickar in ett inlägg mot Linda Sembrant. Kaptenen vinner duellen mot den kroatiska målvakten, och hittar en helt fristående Blackstenius som nickar in bollen i tom kasse.
19.04
Jag sa ju att Blackstenius skulle göra mål i dag!
19.04
Magkänslan säger att även Jakobsson kommer att slå till!
19.05
Nu har Stina fått sitt mål. In med Anna Anvegård nu :P
19.07
Problem med nummrering eller? Gick från 6 till flera 9or till 13, två 14 och 15... 🤔😀😉🇸🇪
19.07
Sofie: Inte alls. Ibland händer det ingenting, ibland händer det desto mer. Siffran som står gäller.
19.10
23) Sverige kontrollerar matchen och passar sig metodiskt fram i banan. Blir av med bollen och får börja om, men aldrig farligt från Kroatien.
19.10
24) Rolfö har varit företagsam. Tappar boll, men vinner tillbaka. Visar rätt attityd.
19.11
Jubel efter Stina Blackstenius 1–0. Bild: Bildbyrån.
19.15
27) Kapten Linda Sembrant testar ett distansskott som är riktigt bra. Doris Bacic tvingas till en kvalificerad räddning.
19.16
28) Och på den efterföljande hörnan blir det farligt vid främre stolpen när kroatiskorna inte har koll på bollen. Men inget mål. Fortsatt 1–0 till Sverige.
19.16
har bakat bullar enkom till detta event och dukat upp fint framför tvn med vit linneduk och mina finaste ljusstakar och kall mjölk å gammelmorfars porslin. Och så visar det sig att Karlernäs inte ens är med på bänken en gång!!!!!!!!! Besviken är jag. mvh ulla
19.18
SVT:s expert Frida Östberg analyserar första 25: ”Sverige har ett klart övertag, men de måste ha mer tålamod och vända spelet oftare än vad de gör nu. Kroatien överbelastar på bollsidan och spelar man-mot-man, det finns mycket yta centralt som Sverige skulle kunna utnyttja. Jag gillar att Glas och Jakobsson försöker utmana på kanterna”.
19.19
32) Kroatien har inte haft en enda farlighet hittills. Hoppas att Hedvig Lindahl kan hålla sig vaken.
19.22
Gott med bullar Ulla. Håller med dig fullständigt som du kan se i mina tidigare kommentarer.
19.23
36) Vi närmar oss slutet på den första halvleken. Ingen direkt spänning såhär långt eftersom Sverige är totalt överlägset. Men viktiga poäng som står på spel i jakten på en direktplats till VM. Fortsatt 1–0. Blackstenius ensam målskytt, på nick i den 16:e minuten.
19.24
vad dött det var här i chatten. Kom igen nu allihopa, delta, konversera, debattera! Vill höra ditt fotbollhjärtas puls mvh
19.25
38) Det hårda inlägget från Sofia Jakobsson nickas undan och bollen hamnar till slut hos Nilla Fischer. Wolfsburg-stjärnan går på eget avslut.
19.26
39) Mycket fint anfall av Sverige. Hanna Folkessons kvicka fötter gör bort flera motståndare på innermittfältet, kanske fyra stycken, och spelar Stina Blackstenius som på en touch hittar Fridolina Rolfö. Avslutet räddas av Bacic i mål.
19.27
Sverige att vinner idag 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
19.29
43) Nä, jag vill se Sverige driva upp tempot ännu mer än såhär. Jag saknar lite fart, driv och action!
19.30
Så mycket bättre är Sverige än Kroatien.
19.30
Kom igen nu Sverige!! Fler bollar i mål vill vi ha!
19.30
Heja Sverige!
19.31
44) Aningen bättre här när Blackstenius är nära sitt andra mål i matchen. Jonna Andersson tar sig fram på vänsterkanten, spelar snyggt snett-inåt-bakåt till Sofia Jakobsson, och slutligen avlossar Blackstenius ett skott som seglar högt över.
19.31
Mera sånt!
19.33
45) Första halvlek slutar 1–0 till Sverige.
19.35
Frida Östberg summerar första halvlek: ”Total dominans av Sverige. Det är när de driver upp tempot och har få tillslag på bollen som de skapar lägen. Viktigt att de fortsätter ha tålamod och hitta spelvändningar. Jag tycker att man kan kräva mer av Sverige, att de skapar ännu fler chanser. Kroatien backar hem och gör det trångt, men är ändå inte så tajta”.
19.44
Att inte ta med Karlernäs i truppen.... Gerhardsson kan åka ut till skärgården istället. Det är han ju klädd för.
19.48
46) Den andra halvleken har börjat! Ett svenskt byte i paus: Elin Rubensson in i stället för Fridolina Rolfö.
19.49
47) Men jösses, vad gör den kroatiska målvakten Doris Bacic? Stina Blackstenius rusar ursinnigt mot keepern när försvararen slår en lös pass hemåt, och Bacic lyckas med nöd och näppe rädda upp situationen.
19.51
49) Den andra halvleken tar vid där den första slutade. Med Sverige som totaldominerar. Ny hörna nu.
19.51
49) Inhoppande Elin Rubensson väggspelade fint med Hanna Glas på högerkanten, vilket resulterade i hörnan. Jonna Andersson slår den som vanligt.
19.52
50) Hörnan slås mot främre stolpen, men tas undan. Andersson försöker själv ta hand om returen, men bollen täcks ut till inspark.
19.54
51) Stina Blackstenius snor bollen från Mihaela Horvat, längst ner av alla kroatiskor, och skapar sig själv en kalaschans. Tyvärr tappar hon balansen, får inte ordning på bollen och kommer aldrig till avslut.
19.55
53) Fint frisparksläge för Sverige ute på vänsterkanten. Bra läge att slå in bollen i boxen.
19.56
54) Bollen lyfts in i bortre delen av straffområdet och Linda Sembrant nickare vidare till Blackstenius – som tyvärr står offside.
19.57
55) BLACKSTENIUS FÅR ETT KANONLÄGE!!!
19.57
55) Blackstenius tar sig för pannan och är märkbart frustrerad. Vilket läge! Jakobsson attackerar från vänster och spelar i sidled till Blackstenius som är helt ren med målvakten och har gott om tid. Men avslutet är under all kritik och seglar högt, högt över.
19.58
56) Men som matchbilden ser ut har ju Sverige faktiskt "råd" att göra så. Kroatien har i-n-g-e-n-t-i-n-g.
20.00
58) Ett 2–0-mål hänger i luften nu. Ett inlägg från vänsterkanten når Kosovare Asllani som kastar sig fram och nickar tätt över. Mycket farlig målchans. Mer av den varan i andra halvlek.
20.02
59) Kroatiens Kristina Sundov krockar med Magdalena Eriksson och blir liggande en kort stund, men spelar vidare efter behandling.
20.03
61) RUBENSSON TRÄFFAR RIBBAN!
20.04
62) Mycket nära 2–0 när inhopparen Elin Rubensson avslutar med en bredsida på volley – klockrent i ribban. Nu har Sverige haft tre eller fyra riktigt vassa chanser i andra halvlek. Och här kommer en hörna...
20.04
63) ...som dock inte resulterar i något särskilt.
20.05
MÅÅÅÅÅÅÅÅÅL, RUBENSSON GÖR 2–0!
20.06
63) Vilket succéinhopp hon gör, Elin Rubensson! Magdalena Eriksson står för nytt fint förarbete på vänsterkanten, hon vågar verkligen gå framåt. Passningen når Asllani och Bacic räddar i förstaläget, men på returen hugger Rubensson som en kobra. Hennes första mål i seniorlandslaget!
20.09
MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL, BLACKSTENIUS ÖKAR PÅ TILL 3–0!
20.10
67) Blackstenius gör sitt andra mål i matchen och nu känns det ju helt avgjort, även om Sverige aldrig varit hotade. Kroatien räddar ett inlägg mot bortre stolpen, men bollen hamnar mitt framför Blackstenius som inte gör några misstag den här gången. Kliniskt avslut och 3–0.
20.11
JARRÅ!!! Anvegård ska in!!!!
20.11
YEEES! Äntligen några mål!!!
20.12
MÅL!!!! Heja Sverige!
20.12
Längtar till zigiotti kommer med i landslaget
20.12
Sverige vinner 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
20.13
71) Jonna Andersson ut, Anna Anvegård in. Offensivt byte!
20.14
nu njuter Ulla, inte bara av bulla, utan också av sveriges elva på planen. Äntligen är Anvegård på plan. Debuten.
20.16
73) Kan Sverige göra ytterligare några baljor? Vi får hoppas det. Jag kan tyvärr inte se någon statistik för bollinnehav, men allt handlar om Sverige här.
20.16
75) Publiksiffran på Gamla Ullevi lyder 8 092.
20.21
79) Sverige har slagit av på takten efter Blackstenius 3–0.
20.21
Kan dom passa bollen till Anvegård nån gång??
20.21
Stort tålamod Sverige👍
20.22
81) Sverige har ett byte på gång och det är Eskilstunas Mimmi Larsson som ska in.
20.24
81) Nu kommer Larsson in i stället för tvåmålsskytten Stina Blackstenius.
20.25
Det skulle värma mitt värmländska hjärta om Larsson, vars moderklubb är Torsby, kunde få göra ett mål.
20.25
Hur klarar sig Sverige utan Seger, tycker du?
20.25
Klotet: Svårt att avgöra i en sån här match där de har varit totalt överlägsna och inte lika beroende av Seger på mittfältet.
20.26
84) Nilla Fischer har ont och går ner på knä. Sverige har inga byten kvar.
20.27
85) Fischer var helt oattackerad och hade precis slagit en passning, när hon liksom föll ihop. Hon får behandling nu.
20.27
86) Fischer reser sig upp för egen maskin och tar sig av planen. Ett gott tecken att hon inte behöver stöd utan kan gå helt själv.
20.28
Fischer tar sig för ljumsken och får nu behandling vid sidlinjen. Kom ihåg att Caroline Seger är borta med en vadskada och Fridolina Rolfö också har en skadekänning.
20.29
87) Svensk hörna som Kosovare Asllani tar hand om. Mitt i famnen på Doris Bacic som har gjort ett bra jobb i luftrummet och plockat ner många hörnor.
20.30
88) Nu är Nilla Fischer tillbaka i spel med ett leende på läpparna. Var nog ingen fara. Skönt!
20.30
89) Spelavbrott sedan ett par minuter tillbaka efter att målvakten Bacic krockade med Magdalena Eriksson i samband med hörnan. Men nu sätter vi i gång igen.
20.31
MÅÅÅÅÅÅÅÅL, 4–0 TILL SVERIGE!
20.32
90) Det är Caroline Segers ersättare Hanna Folkesson som gör sitt första landslagsmål!
20.33
90) Just nu när man tänkte på att Sverige hade slagit av på takten så kommer fjärde målet. Inspel från högerkanten som hamnar hos Folkesson mitt i straffområdet.
20.34
92) Kroatiskt byte när Helena Spajic ersätter Ana Dujmovic.
20.34
Kul för Folkesson!!!
20.35
93) Sverige får en hörna på stopptid. 12–0 i hörnor i matchen. Hinner det bli ett femte mål?
20.35
94) Asllanis hörna når till Chelsea-proffset Magdalena Eriksson (en av de bästa i dag) som nickar över.
20.36
Kul att både Elin Rubensson och Hanna Folkesson gör sina första landslagsmål!
20.36
94) Domaren blåser av när som helst nu.
20.37
Matchen är slut och Sverige besegrar Kroatien med 4–0 i VM-kvalet inför 8 092 åskådare hemma på Gamla Ullevi. Stina Blackstenius gör två av målen medan Hanna Folkesson och Elin Rubensson båda gör sina första mål i seniorlandslaget.
20.47
Tack för att ni har hängt med oss under matchen. Håll utkik på svt.se/sport samt i Sportnytt för ännu mer material från matchen! Trevlig kväll till alla där ute!
20.58
22.24
22.24