SVT rapporterade · Vad tycker du?

07.16
God morgon! I dag presenterar vi den undersökning som vi, tillsammans med NWT, låtit göra. Vad tänker du om undersökningens resultat? Är du förvånad, eller är resultatet väntat?
07.39
Intressant att det är ett så tydligt resultat. Inte minst mot bakgrund av att en del politiker uppträtt så arrogant. Undrar hur kommunstyrelsen ordförande ska agera nu.
@Agneta - Tack för din kommentar! Hur vill du att kommunstyrelsens ordförande ska agera?
07.49
Absolut inget Muminland på vårt vackra unika Skutberget. Det ska vara öppet och gratis för alla.Inget instängslat område.
En ovärderlig oas för karlstadsborna.
De ekonomiska vinsterna på ett Muminland är försvinnande små jämfört med de miljövärden, hälsoaspekter som skulle försvinna.
08.14
Absolut inte. Lyssna på kommuninnevånarna.
09.15
Äntligen en undersökning som visar att Skutberget inte ska få förstöras.
I september röstar vi igen.
09.15
Nisser och vänners inställning har ju varit att det här kommer hända från början. Har Patron Nisser bestämt sig så ska det bli så!
Pöbeln vet väl inget om att skapa jobb och turism för att utveckla Karlstad!
Det är ju därför han såg till att förstudien till exempel var gjord av en organisation han sitter i styrelsen på så han kan se till att den har de korrekta slutsatserna!
09.15
Ungefär vad man trodde, många som är upprörda i Karlstad. Nu har de styrande fått ett val, gör en pudel nu eller abdikera i höst!
09.42
De enda ljud som ska höras på Skutberget är vågskvalp och fågelkvitter. Skutberget skänktes till Karlstadsborna för att även de mindre beställda skulle ha en strand att gå till.
Hej Bengt! Hur menar du med att de mindre beställda skulle ha en strand att gå till? Fick de inte gå till de andra stränderna?
09.43
Bygga vid Kommunalhuset istället! :-)
09.43
Nej
09.43
Absolut inte
09.44
Lägg Mumin nån annan stans nära Karlstad. Men absolut inte på Skutberget! Finns många andra lägen för en etablering.
@FilipLudwig - Har du något förslag på var i Karlstad det skulle kunna ligga istället?
09.44
Jag är både äldre och positiv till en etablering på Skutberget, det skulle innebära ett lyft för en liten del av området som inte är så välbesökt annars samt med allt annat i planen som skulle göra gott för alla Karlstadbor.. 😁
09.44
Inget Mumin på Skutberget
09.45
Vem vill ha Mumin? ingen i min bekantskapskrets vill ha detta spektakel. Låt Skutbetget vara det rekreationsområde som det är! Utveckla istället för att avveckla.
@Tb - Enligt undersökningen så är det en del som vill ha en Muminpark.
09.45
Tycker den ska byggas på ingestrand i arvika.
@Morgan - Varför just där?
09.45
Tyvärr verkar ju politikerna ha bestämt sig redan. Synd att de inte lyssnar på oss, plus att deras kalkyler inte är det minsta verklighetsförankrade
09.45
Absolut inte. Skutberget ska vara till för alla invånare.
09.46
Jag tycker låt skutberget äntligen få blomma ut. Skutberget behöver detta, vi behöver få ett bra rekreationsområde där alla människor oavsett önskemål ska få de tillgodosedda. Å det får de om allt görs enligt planerna. Jag är uppväxt därute och har varit med i 50 år där så jag vet att detta blir bra. Karlstad behöver detta.
09.46
Är det ens tänkbart att Länsstyrelsen ger upp strandskyddet? De kunde ju inte vika sig när det gällde det projekterade bostadsområdet Katrineberg. Det var ju en viktig fråga, detta är ju bara trams i jämförelse!
09.46
Inget Muminland. Låt vackra Skutberget vara !
09.46
Jag tycker att Muminland är en jättebra etablering, och planerna ser väldigt genomtänkta ut. Karlstad kommer att växa och många nya arbetstillfällen skapas. Och så får Skutberget ett lyft som verkligen behövs, stora delar av Skutberget kommer ju att ha kvar sin nuvarande form och med utökade faciliteter kommer fler att upptäcka området.
09.47
Ett stort NEJ / Rusta upp eller bygg nytt , tränings hus , inget har gjorts för att hålla ordning. Lyssna på komun invå. Rösta på Karlsta -Partiet vid komun valet 👍🏿🌹 det ska jag göra o vad jag vet flera med mig . Att miljöpartiet röst ja förvånar mig - dom ä väl för miljön . Men dom är väl lika GLUPSKA på pengar som dom andra 🥀
09.47
Nej! Ingen Muminetablering på Skutberget!
09.47
Skutberget ska absolut inte förstöras med en temapark där ett stort område stängs till för allmänheten. Jag är inte motståndare av nyetablering av temaparker så som Mumin däremot är placeringen av just denna park helt fel! Det är många som använder eller besöker Skutberget, däribland turister som bor på tex First Camp. Jag kan inte förstå att kommunen inte lyssnar på det massiva motstånd från sina egna invånare eller från dom turister som har ifrågasatt placering av en sådan park på Skutberget. Detta område var tänkt som ett friluftsområde för Karlstads invånare och dess gäster! Gör om och gör rätt Karlstad kommun!
09.47
Vi hör aldrig om riskerna med en Muminpark, kan den skrämma bort en vissa besökare, kan folk tröttna på att inte politikerna lyssnar och flytta från stan?
09.51
Det vore att förstöra ett vackert och unikt rekreationsområde. De som vistas där har naturen och dess bevarande framför ögonen. Ett "kommersiellt jippo" kan man lägga var som helst. Lägg det på norra fältet vid I2. Då har barnfamiljerna nära till det.
09.52
Ett förväntat resultat. Om våra politiker inte vaknar nu så lär man göra det i höst när folket gör sitt val. Dags att sluta gräva den grop man sitter i. Tillräckligt många skattekronor har sedan kastats bort i detta projekt. Börja om och ge tjänstemännen på kommunen i uppdrag att utveckla området som folk vill ha det, friskvård natur, träning och hälsa.
09.52
Det politiska självmordet bland de styrande kommer att fortsätta. Majoriteten kommer att gå vidare med planerna. Det har blivit SÅ mycket prestige i denna fråga. Tänk om kommunen på allvar hade tittat på alternativa platser för en Muminetablering. Då kunde invånarna möjligen gått med på planerna, men med ett minimalt ekonomiskt risktagande för kommunen, läs en helt självfinansierad Muminetablering.
09.53
Vad är demokrati?
Är det när enskilda moderatintressen genom politisk makt kan köra över en övervägande folkmajoritet? Nisser o hans vänner ser bara värden i det kommersiella, business går före allt för präglade högermänniskor.
09.53
Muminland är väl lite trist. Hade varit roligare med en park som riktar sig mot motion, hinderbanor, mtb, och liknande.

Tyvärr tror jag det finns många i Karlstad som är emot all form av utveckling.
09.53
När intäktssidan säger max 5 miljoner/årligen i skatteintäkter till Karlstad kommun så förstår inte jag hur man kan påstå att det ligger i allmänhetens nytta att exploatera Skutberget och påstå att det ska ge massa jobb!!
09.54
Hur kan Socialdemokraterna stå bakom ett förslag som innebär att en tredjedel av Karlstads mest populära friluftsområde privatiseras, självklart drabbar detta de invånare som inte har råd att köpa sommarstuga eller resa på semester. Vill S bli en del av Karlstads-alliansen (M, C, L, KD, MP) i höst?
10.17
Nej!!!!
10.29
Bygg det i Kristinehamn istället. Här behövs mer som lockar turister och driver in pengar. Vill Karlstadsborna hellre sitta och gnälla över förslag som kan lyfta turismen så skit i dem och bygg på annan ort istället. Det är deras förlust.
10.29
Har svårt att förstå hur Muminland skall klara
av detta projekt rent ekonomiskt.
Jag förmodar att kommunen friskriver sig från
alla ekonomiska framtida investeringar i detta
projektet?
Hans
10.29
Det är som allting annat Karlstad gjort, protester rör inte vårt....
Sandgrund var bl.a. ett sådant objekt - men det blev ju succé.
Skutberget är stort nog för alla, och som det ser ut idag inte för många, ganska eländigt i min mening.
Sedan är väl en sådan här etablering lite större än att bara gälla för Karlstad, det gäller ju hela Värmland som besöksmål.
Det kan ju annars bli som någon nämnde att Värmland kan bli en skräpyta om vi står helt stilla i utveckling
10.31
Hade alternativet varit med en naturlig koppling till Värmland så kunde det varit lättare att acceptera ett liknande förslag.
Att ett utländskt "fenomen" nu vill utnyttja vårat finaste naturområde för att tjäna pengar kommer aldrig att accepteras av mig i alla fall.

Anders
10.32
Låt bli SKUTBERGET,denna fina naturåmråde i närheten t Karlstad LÅT DETTA LEVA. SÅ POLITIKER BORT M TASSARNA
10.32
Neeeej!
Någon annanstans i världen kanske.
10.32
Skutberget behöver ett rejält lyft, därför tror jag att en muminpark är precis det vi behöver. Turism och jobb är viktigt för att en mindre stad som Karlstad ska överleva.
10.32
Så trött på att Karlstadborna alltid ska vara emot allting nytt. Skutberget är förfallet och behöver ett lyft. Fler turister gynnar hela Karlstad. Blir det inte ett muminland så kommer inte ett skit hända där ute. Det kommer bara fortsätta förfalla.
10.33
Skutberget byggdes upp med ett syfte, att få folk att röra på sig, vistas ute i en fin miljö. Att komma på en sån dålig idé som att förlägga Mumin på den platsen är korkat.
Använd pengarna till att underhålla o bygga ut befintlig anläggning så vinner ni höstens val. Skutberget finns rotat i Karlstadsbornas hjärtan och är heligt.
10.33
Absolut inget muminland på Skutberget!
Renovera istället motioncentralen eller bygg en ny anläggning som kan nyttjas året runt av alla både unga och gamla.
10.36
Jag väntar på att något av de politiska partierna nu äntligen ska byta fot. Den som först gör det, kommer att se fördelarna när rösterna räknas i september.
10.39
Tror det blir ett lyft både för Skutberget och Karlstad. Planritningen och beskrivningen man fick i tidningen "Vi i Karlstad" förra veckan såg fin ut tycker jag. Temaparken tar ett ganska oanvänt hörn av Skutberget och upprustningen av Skutberget tror jag ingen kan klaga på.
Jag förstår inte vad folk gnäller för? I princip kommer friluftsområdet knappt att minska där. Marken som går till temaparken är ju inget ställe där "skutbergare" brukar motionera eller vederkvicka sig.
Tror det som vanligt handlar om rädsla och oro för det nya och okända som vanligt. "NEEJ!!!!, det ska vara som det ALLTID varit." :D
10.45
Bygg på :) Kul att det äntligen kommer något vettigt på Skutberget. Att 80% av de tillfrågade svarade inte ens på undersökningen kan ju tyda på att den tysta majoriteten står bakom utvecklingsförslaget.
Bruttourvalet i undersökningen var alltså 5132 personer. Av dessa har 2938 inte gått att nå. Av de 2146 som svarat har 975 nekat deltagande, 102 har avböjt pga språk- eller funktionshinder och 22 har ej tillhört målgruppen. 
10.51
Det blir lite av en bluff att kalla besökare på Munminlandet för turister, de kommer med bil, parkerar och är där inne över dagen, de är endast Mumin-besökare och pengarna hamnar i det finska företagets fickor, Karlstadsborna betalar priset när de blir av med en stor del av strandlinjen och blir istället hänvisade till att bada i en otillgänglig vassrugg, glöm inte att de "förbättringar" som politikerna lockar med ska betalas av våra egna skattepengar.
Skutberget är jättefint som det är, oförstört och oexploaterat.
10.51
Jag var tveksam först men efter att ha sett hela visionen för Skutberget så tror jag det blir riktigt bra i slutändan. Framför allt om man även kan hitta ett sätt att även låta allmänheten ha fortsatt tillgång till badviken som Mp föreslog.
10.51
Karlstads kommun har ju uppenbarligen inte visat något intresse för att rusta upp Skutberget de senaste åren. Varför skulle viljan ha blivit större nu??? Känns som visionerna för övriga Skutberget som presenterades nyligen bara är ett sätt flytta fokus och vilseleda...
11.00
Jag tycker att det är ett helt sinnessjukt förslag! Vinstpengarna kommer att hamna hos ett finskt företag och det kommer inte att dröja länge innan Muminlandet går i konkurs. Tittar man närmre på hur tidigare "attraktioner" eller nöjesfält i Värmland har överlevt så ser man ju ett ganska tydligt mönster. Skutberget är en av de mest värdefulla platserna i Karlstad, både för karlstadsbor och för turism. Vi ska värna om vår natur och vår fria tillgång till motion och bad. Pengarna borde läggas på att rusta upp anläggningar för inkluderande tillgänglighet året om. Jag är så rädd för att Karlstadsborna kommer att inse värdet i fantastiska skutberget alldeles för sent...
12.08
Själklart ska det vara en Muminpark på Skutberget. Tycker hela visionen är jättebra! Kul om det händer något positivt där.
12.08
Tycker detta verkar skumt. Vad har Mumin med Karlstad att göra?! Jag hade inte åkt dit.
12.08
En etablering som skulle vara super bra för Värmlandsregionen och ge många nya möjligheter för turistnäringen. Det finns så många vackra platser med natur och sjöar som många andra kommer att upptäcka. Man kan förstå att de som bor i närområdet inte vill ha ditt Muminland men denna ovilja som finns går över mitt förstånd.
12.15
Man glömmer att naturen oxå behöver ett del Skutberget att bara vara. 'ett ganska oanvänt hörn av Skutberget' det betyder kanske inte använt av människor, men naturen finns där och naturen behöver att kunna röra sig. Rodjur och räv är inte precis välkomna i Muminlandet, och fåglar kommer att flyga bort. Att förstöra skutbergets naturområde menar att det vad finns kvar är inte lika som idag
12.15
Skutberget ska vara fortsatt helt tillgängligt för alla! Ingen muminpark där!

Det är Karlstads friluftsområde nummer ett. Så behåll de fina spåren sommar som vinter, behåll och återställ Motionscentralens gym och kallbassäng, återställ vindskydden vid grillplatserna, öppna Skutbergsgården igen och satsa på området!

Kör gratisbussar, bygg parkourslingor och cykelleder, utveckla inomhusträningen mm mm. Hjälp föreningar som vill etablera samarbeten på Skutberget i stället för tvärtom!

Bara satsa i stället för att riva ner. Det är enkelt. Sluta motarbeta Skutbergets fantastiska möjligheter.

Då kommer Skutberget att blomstra och bli ett centrum för uteliv igen.
12.36
Skutberget ska vara fortsatt tillgängligt för alla! Gratis! Ingen muminpark där! Vad har mumin med Karlstad att göra?!
Bygg ut möjligheterna för träning o friluftsliv istället.
12.36
Muminland är en oerhört dålig idé,på skutberget. Varsågod att lägga den nån annanstans i Karlstad.
12.45
Det blir pinsamt när grupper som Välkomnar Muminparken sprider alternativa fakta om att denna undersökning är missvisande, den är statistiskt och vetenskapligt säkerställd. Hade politikerna som står bakom förslaget om privatiseringen av Skutberget (M,L,C,KD,MP och S) inte smusslat och hemlighållit planerna för folket så hade de inte suttit i denna obekväma sits inför valet 2018.
12.45
Lägg muminlandet på Getingberget i Hammarö Kommun. Det är också ett populärt naturnära ställe som folk skulle uppskatta om det blev exploaterat!
12.54
Jag har sett den tänkta planen för skutberget inkl mumin. Jag tycker det verkar alldeles utmärkt!
Om det hade varit en Bamsepark som skulle etableras på skutberget, hade det varit lika stora protester?
12.54
Varför finns det så fruktansvärt många bakåtsträvare i Karlstad. Inga nya idéer här inte.
Dessutom tycker jag att detta är en angelägenhet för hela Värmland inte bara gamla karlstads bor o inlånade USA -boende om vill ha uppmärksamhet.
13.35
Varför tackade Karlstads politiker ja till att sälja ut Skutbergets friluftsområde överhuvudtaget, vad säger de förvaltningar som har ansvar för vård, kultur och fritid, skola och miljö? Har de satt munkavel på varenda tjänstman? Har Mumin fått nobben i andra större kommuner och försöker sig nu på staden som är helt i händerna på Moderatbossen Nisser?
13.36
Har alla proppar brunnit?
Satsa på Mariebergsskogen och låt trollfantasierna vara.
13.37
Hoppas verkligen att politikerna äntligen börjar lyssna på folket ! I Karlstad finns många människor bl.a invandrare som inte har sommarstuga eller möjlighet att hyra en sådan.
För alla dessa och för alla motionärer är Skutberget en oas! Det finns också en otrolig mängd
utvecklingsmöjligheter där . Gör rätt skrota Mumin !
13.37
Problemet är väl egentligen inte att politikerna vill öppna en muminpark utan snarare den tänkta placeringen av parken, nämligen mitt i stadens mest populära rekreationsområde. Det finns praktiskt taget hur mycket orörd mark som helst runt staden som kan användas till att anlägga en nöjespark för att locka hit turister, varför inte utnyttja det istället..? Och som någon skrev tidigare; satsa på en Bamsepark istället, det låter trevligare än melankoliska troll som inga barn idag ens känner till...
13.37
Tycker att själva muminlandet är en bra ide. Men varför måste det ligga på Skutberget där det idag är ett fint och trevligt fritidområde för alla? Kan etableringen av Muninlandet inte ske någon annanstans i Karlstad? Jag tror generellt att det är placeringen av parken som Karlstadborna är emot och inte själva parken isig.
13.52
Helt galet att överhuvudtaget bygga någon temapark -oavsett vilken- på ett område som Skutberget! I dagens samhälle är ett ställe som Skutberget är idag, dvs. gratis, fritt, öppet och stilla, något som vi alla har ett stort behov av.
Vi behöver ha kvar rekreationen för att kunna andas och hitta lite lugn i vardagen. Och Skutberget har faktiskt Sveriges bästa motionsspår.
Mumin har jag inget emot, men för guds skull - inte på Skutberget! Ingen temapark hör hemma där!
13.57
Nej - ingen mumin på Skutberget, ingen temapark alls där.

Kommunpolitiker - hur mycket behövs det för att ni ska fatta? Det finns inte bara ett sätt att investera i Karlstad för framtiden. I repliken låter ni som missförstådda hjältar men det är ni som vägrar lyssna, vecka efter vecka! I Karlstad finns en tydlig majoritet EMOT muminparken - fatta det!!

Så hur mycket mer fel ska ni fortsätta att köra? Det börjar bli patetiskt!
13.58
Var på skutberget senast igår,tillsammans med ett hundratal andra. Det var små och stora som aktiverade sig genom lek,i vatten och på land,motionärer som sprang,cyklade och njöt av naturen,så som den är. Det var glädje och kreativ aktivitet i sin renaste form, i samklang och med respekt för naturen,så som den faktiskt är: Oersättlig.
15.23
Herregud, våra kommunalpolitiker har uppenbarligen glömt att dom är folkvalda... Deras jobb är att främja invånarnas intressen, och inte att leka extra-förälder och säga "ja men vänta ni, det blir nog bra det här". Oavsett så har Mumin noll med Karlstad att göra. Något som däremot har med Karlstad att göra är friluftsområdet dom ignorerat i hopp om att kunna sälja det till Finland... Hoppas vi hinner byta ut våra folkvalda innan den här galenskapen blir verklighet.
15.23
Hur många sådana temaparker har gått över styr i Sverige? Dessutom slänga ut 17 miljoner!
Låt istället Landsting och Karlstad kommun samarbeta om ett rekreationsområde för karlstadsborna som en återhämtningsplats för både friska och sjuka personer! Det tror jag behövs i framtiden! Det kallar jag för framtidsvision!
15.24
Skutberget friluftsområde är en del av karlstadbornas DNA. Låt inte kommunhuset genmanipulera oss med ett finskt troll. NEJ TACK!
15.24
Inget konstigt med det. Människan är en ytterst förändringsobenägen varelse. Allt ska vara som det varit. Konstigt däremot att vi flyttat ut från grottorna.
15.24
När jag först fick höra talas om en temapark i Muminanda på Skutberget trodde jag först att det var ett stort skämt. Med tiden begriper jag ju att jag hade fel. Denna galna idé måste politikerna fått på en på en middag med lite för många glas. Det kan aldrig vara rimligt, rätt och riktigt att de värkt fram en sådan idiotisk idé. Skutberget kan utvecklas absolut. Efter många år av försumming från kommunens sida. Men det ska vara gratis och tillgängligt för alla. Och med naturen i fokus. Ingen komirsiell park och inga finska troll på Skutberget. Vi lever nu 2018 och det är i högst grad inne med miljötänk, ekoturism, staycheap och natur och motion på recept. Aldrig tidigare har vi vetat hur viktigt det är med rörelse och frisk luft för ung som gammal. Att cykla till Skutis en sommardag med matsäck i korgen och slå sig ner på klippor eller strand skall vara gratis och möjligt för ALLA. Inga avgifter eller utklädda ungdomar förklädda till Mumin och Mårran. Nej tack.
15.50
Absolut inte någon muminpark. Det ska vara tillgängligt för alla.
15.50
Det är väldigt dåligt av politiker att prata om oss som är emot som om vi var emot utveckling av regionen. Det handlar inte mumintroll eller utveckling. Det handlar om att vi vill bevara skutberget. Utveckling som ger fler jobbtillfällen och mer intäkter är välkommet precis som mumin men inte på bekostnad av skutberget.
15.50
Det verkar svårt att få en uthållig verksamhet runt Mumin i Sverige. I Nådendal har de öppet under sommarveckorna och inträdet kostar 108€ för en fyrapersonersfamilj för en dag. Eftersom Mumin är populärt i Finland och Japan och inte så populärt i andra länder har jag svårt att tro att turister ska välja att åka hit i stället för att åka till Nådendal. Det är ju inte speciellt många besökare där per år heller. Utanför Norden och Japan känner väldigt få till Mumin. Så utfallet blir förmodligen konkurs efter några år och sedan får kommunen städa upp.
16.34
Har följt dessa inlägg under dagen. Det är fortsatt många som inte vill ha Mumin på Skutberget. Det som förskräcker mig är att varken P. S Nisser eller Linda Larsson ledande politiker för M och S har haft någon vilja att lyssna.på kritiken om att placera Mumin på Skutberget. Oviljan att lyssna kommer nog att visa sig i höstens val.
16.34
Skutberget skulle när det etablerades vara till för alla kostnadsfritt. Därför är jag emot Mumin-etableringen!
17.29
Mumin är ganska trista figurer. Ska man bygga någon form av nöjespark borde det inte vara så svårt att hitta något roligare!
Pär
18.16
I en demokrati respekteras folkets vilja.
Detta handlar inte om något bakåtsträveri. Tycker politikerna ska se detta som att samhällsengagemang finns för att bibehålla och utveckla Skutberget. De bör utnyttja opinionen till detta snarare än att gå motströms och ge sig f*n på mumin till vilket pris som helst.
18.16
Det är viktigt att påpeka att det inte är själva Mumin många är kritiska till utan själva placeringen av ett muminland.
Men troligtvis finns en dold agenda i detta från Nisser och company.
Man vill komma över marken. Muminlandet är nog bara en dimridå för att i slutänden tjäna pengar. Och skattebetalarna blir återigen dragna vid näsan.
18.56
Varför inte ett Laban land i liten skala, helt fritt. vi har i Karlstad författarinnan Inger Sandberg,
och vår kända loggo Karlstads-solen som skapades av hennes man Lasse Sandberg som även illustrerade Ingers böcker. Vi har ingen anknytning till Mumin eller anda troll utan vi har ett snällt litet spöke, Laban
18.56
Hela Skutbergsområder behöver ett lyft. Att öppna upp sumpviken, den lilla ön och där arrendehusen är ger allmänheten tiigång till även dessa områden. Det tycker jag är positivt.
18.56
Hej jag tycker att det är positivt med nya arbetstillfällen för unga
19.11
Nej tack till mumin på skutberget! Hitta gärna något annat ställe för dem som gillar dem, men låt skutis fortsätta vara underbart.
19.11
Att förstöra ett så fint friluftsområde tycker jag är skandal. Helt fel att lägga en muminpark där. Skutberget är en så vacker plats att besöka för att få avkoppling och njuta av naturen. Klipporna. Träden. Utsikten. Nu framkommer i en intervju att muminbolaget kan tänkas sig att lägga anläggningen någon annan stans i Sverige. - Gör det! INGEN MUMIN I VÅR STAD - DÅ BLIR KARLSTADS BEFOLKNING GLAD!
19.15
Spara naturen som den är. Arbete finns inom sjukvården.
19.36
Det är synd att Karlstad inte vill utveckla sig, många anser nog att det ska se ut som det gjorde på 70-talet (vilket det i princip gör)
19.36
Inget Mumin på Skulberget hur blev det med campingen dom som som styr dom låvar låvar det skulle bli så mycket,det blev Trädfällning.
20.10
Gärna Mumin men lägg det i till exempel Deje
20.11
Det är snart val. Då hoppas jag att förnuftet vinner.
Hur tänker våra nuvarande politiker? Vem/vilka som bor i närheten kommer att ha råd att besöka Muminparken? Så himla naivt att tro att folk gör en utflykt till Karlstad när det är så enkelt att komma till riktiga Muminvärlden i samband med semester.
Har inte våra politiker någon som helst förankring i verkligheten? SKRÄMMANDE
20.11
Bort med dom gamla bakåtsträvarna.
Mer Mumin till Skutberget!
20.24
En hinderbana för fler åldersgrupper. Det fick barnen uppleva i ett projektarbete under VM o militär femkamp i Kristinehamn. Mycket populärt.
20.34
Det är i min mening väldigt märkligt att vissa människor strävar efter att allt skall vara som det har varit. Karlstad har tappat mark i utveckling mot städer som Växjö, Jönköping, Örebro mm dom har satsat på att exploatera staden vilket har inneburit att dom har växt förbi Karlstad. Där har inte bakåtsträvare fått gehör utan där har man satsat på utveckling. I Karlstad har vi hamnat i ett ständigt klagande av medborgare som inte vill se utveckling utan allt skall vara som det alltid har varit. Jag har besökt Skutbeget regelbundet sen slutet av 70-talet och kan definitivt säga att den delen som är tänkt för Muminland är inte på någotvis tillgängligt för allmänheten i dag. Det som är drabbat är badviken och motionscentralen men då jag är där regelbundet så kan jag säga att besökarna är väldigt få. Det jag ser fram emot är att med Mumindalen blir hela Skutbeget tillgängligt för alla. Det är ok att det är inträde till parken men övriga delar är och förblir gratis för alla och även upprustat och förbättrat. Det är för mig en självklarhet att vi skall ha plats för ett Muminland.
20.35
Karlstad! Vakna! Vi KAN inte hålla på så här, att opinionsbilda MOT en etablering?! Vad tänker vi med? Andra kommuner hade vrålat av glädje över en sån här möjlighet. Storbritannien lämnade EU för att pensionärerna ville det, låt inte de få bestämma huruvida vi ska få en framtid eller inte. Var starka Linda (S) och Per-Samuel (M)! Vi är långt många fler som tror på det här än vad ni tror, skillnaden är att vi inte hörs.
21.35
Jag ställer mig mycket positiv till det hela.
Folk borde sluta tänka på sig själva och tänka på alla ungdomar som skulle ha chansen till jobb.
07.24
Klart den ska byggas i Karlstad, det finns plats för detta och alla andra. Missa vi detta hamnar det någon annanstans i Sverige och vi går
miste om många fina intäckter till Karlstad och Värmland.. Vi har inte råd att missa detta.
07.25
Förstör inte det vackra Skutberget med en Muminpark
07.25
Självklart skall vi försöka få Mumin till Skutberget
07.25
Om ungdomar vill ha meningsfullt arbete,finns det i överflöd inom vården! Vem ger de äldre,tid,pengar och möjligheter? Satsa dessa pengar på en dräglig vård! Kommunpolitiker blir också gamla...
07.25
Generalfelet är att föreslå skutberget. Där misstog sig politikerna rejält.
07.27
God morgon! Nu har vi öppnat kommentarsfältet igen. Tyck till!
07.27
Affärsidén är helt felaktig
Konkurs inom något år är 100% säkert.
07.27
Gärna Mumin men inte på Skutberget.
07.29
NEJ! Låt Skutberget vara som det är...Lekplatser finns det gott om ändå. Lyssna inte på stolliga politiker som vill bygga denna lekstuga. Skrota denna "fixidé" !
Tänk istället på sjuk och äldrevården och lägg pengarna där istället..
07.32
Nej till Mumin på vackra Skutberget!!!
07.32
Se bara hur det gått med stadshuset Zynapp. Karlstad har för tillfället Sveriges dummaste politiker!! Låt dem inte förstöra skutberget också.
07.34
De som uppfattar motståndet mot en sommarpark, som iaf de första nyfikna åren kommer att invadera och dominera platsens östra och norra del, som att de inte vill utveckla platsen har fattat fel .
Skutbergets vänner vill att det äntligen ska hända något med den av kommunen bortglömda friluftsparken som Anders Forsell startade kommunen utvecklade med en motioncentral .I ett fantastiskt läge..Få igång en utveckling mot framtiden för en öppen allmän modern plats som är till för Karlstadbornas föreningarnas rekreation rehab familjeutflykter bad motion träning till sjöss land eller skog .
Från nuvarande båtiläggningsplats, hundbadet till de gamla klippbaden i väster där naturisterna höll till.
Den självklara delen för utgångspunkten och central för olika verksamheter vid den skyddade viken och motioncentral grillplatserna frisbeegolf kanot mm mm, skulle med denna parks inflyttande delvis rivas och träd fällas .
Den varma maj och början juni i år har fyllt parkeringsplatserna kvällar helger utan att platsen är varken upprustad eller har uppdaterats på många år av nya aktiviteter eller att den numer varken har kiosk eller resturanger..Folk kommer med kylbagar ryggsäckar och solstolar och liggunderlag från öst till väst längs Vänerkanten.
Är det verkligen så negativt att gilla en sådan plats och att utrusta den bättre för Karlstad och många grannkommunsbor som besöker den ?
Nej modernt och hälsoskapande positivt.
Och möjligheter för entreprenörer i hälso träning och fritidssfären.
Lyft blicken ..Vem siktar bakåt ?
07.35
Kampen om Muminparkens vara eller inte vara på Skutberget ställer människors möjligheter till rekreation, friluftsliv i ett skyddat och etablerat naturområde mot en nöjespark, affärsverksamhet och säsongssysselsättning. När staden växer minskar tillgången till den typ av naturområden nära staden som kan utnyttjas av alla. God hälsa kommer att främjas av goda levnadsvanor och eftertanke i hur man bygger ett samhälle. Det är med omtanke om kommande generationer man bör verka för att bevara och utveckla Skutbergets fritidsområde. Kampen är så långt från egoism jag kan tänka mig.Muminparken bör inte etableras på Skutberget.
Roger Olsson
07.35
Hoppas att väljarna får upp ögonen och visar att politikerna inte kan köra över befolkningen. Vi klarar oss bra utan Mumin! Utveckla skutberges friluftsområde i stället!
07.36
Jag tycker det har gått troll i denna fråga, rätt trevliga troll. Lite filosofiskt lagda faktiskt. Troll med känsla för existensiella frågor. Troll som håller god samtalston. Kanske kan vi lära något.

Kanske kan litteraturen få ta plats igen. Kanske skulle dessa tilltänkta troll vara mer välkomna i Värmland om värmlänningarna kände dem bättre. Om föräldrar läste Vem ska trösta knyttet för sina knoddar. Kanske dom skulle kännas nära och inte uppfattas som ett hot om den äldre generationen skulle ha en egen kulturell upplevelse med litteraturen.

Värmlänningarnas kontakt med sin finnskogshistoria rymmer både sisu och filosofi. Men Tove Janssons fantastiska mumintroll som kan ses som en kulturell fortsättning i den anda väcker en sådan avsky. Det är fascinerande varifrån denna avsky hämtar kraft. Vi behöver ingen muminpark för att avnjuta Mumin. Men varför denna avsky undrar jag, men inser i samma stund att jag förmodligen aldrig kommer att förstå. Jag kan acceptera att jag inte kommer att förstå. Jag kan acceptera att utfallet blir än det ena än det andra. Jag är också glad och tacksam att jag kan fortsätta läsa böcker och filosofera med Mumin och mina barn oavsett om det blir park eller inte. Precis som mina föräldrar gjorde med mig, för litteraturen består.
07.36
Men Mumin är ju så förknippad med Finland. Varför en Muminpark i Karlstad? Varför någon park alls, Skutberget är utmärkt som det är. Mycket negativ till detta.
07.36
Jag är 76 och tycker absolut att vi ska satsa på Mumin!!!
07.37
Friluftsområdet är fint som det är ska inget få bevaras? Mumin hör hemma i Finland snälla... //80 talist
07.37
Jag är både för och emot detta.

För: det är aldrig fel med stora attraktioner som barn kan vistas i.
Emot: Skutberget är väldigt fint, men det används ofta av personer som vill springa, promenera, åka mountain bike, med mera. Folk som vill träna, helt enkelt. Rudskogen är mer tom och betydligt mycket större! Bygg Muminetableringen där istället!!
07.37
Lägg Muminparkeringen i Örebro eller någon plats i mellanasverige istället eller vid Vättens strand. Värmlänningarna har ju sagt sin mening.
07.37
Det är för mig helt obegripligt hur man ens kan föreslå att skräpa ner denna naturoas med ett Muminland av alla tänkbara saker, käns helt absurt.
07.37
Bra sattsning för Värmland. Borde undersökas vad hela länet önskar.
07.39
Det är ett jätte bra förslag för att utveckla Skutberget och Karlstad stad och Karlstads som besöksort. Det är klart att det finns nackdelar med kommersiella etableringar, men jag tycker att kommunen har gjort ett mycket bra underlag med stor hänsyn till områdets karaktär, och tydliga begränsningar i detaljplanen som säkerställer att både naturvärden och friluftslivet värnas. Jag tror att det också kommer bidra till att Skutberget får en renässans med många fler besöker i hela friluftsområdet.
07.40
Jag är på Skutberget kanske tre fyra gånger i veckan året om, välkommen Muminparken, vi ser fram emot att utveckla turistnäringen i Karlstad och ge jobb åt tonåringar och glädje åt barn.
07.40
Mumin o temapark känns bara så förlegat, tillbaka till 70-talet. Att förstöra ett så fint område för att ge lika många jobb som ett medelstort McDonald's.... Satsa på naturturism istället.
07.40
Hej. alla Karlstadsbor. Ni bör genast skaffa Er lite perspektiv. Jag bor uppe i Norrlands Inland och någon sådan här chans har vi aldrig fått! Sista sågverket lades ned för ett halvår sedan och 60 personer förlorade jobbet. Många orter letar förtvivlat efter utvecklingsmöjligheter inom nya näringar. Detta inom speciellt den växande turism o besöksnäringen. Men jag kommer att följa ert beslut i Karlsad. Vill ni inte ha det. så kommer jag gärna att verka för att jobben och investeringarna hamnar i vår lilla Lapplandskommun i polcirkeln. Ni är bortskämda !
07.59
Jag tycker att det är ett bra tillfälle att skapa jobb och turistintresse som kan bara vara bra för Karlstad, MEN det känns konstigt att ha en Muminpark i Karlstad. Jag tänker inte Mumin när jag hör Karlstad så jag förstår inte varför just Karlstad. Tycker bara det känns felplacerat.
08.00
Karlstads kommunpolitiker är som en sekt, de är kompisar och ingen vill bli utfryst, alla går i Nissers ledband, de har så trevligt tillsammans. Fega människor som inte töts se till vad kommuninnevånarna vill.
08.00
Klantigt av politiker att fortsätta projekteringen på Skutberget när Länsstyrelsen redan sa nej 2009 till en etablering där. Vill vi ha Mumin i Karlstad måste vi snabbt hitta en annan plats annars hamnar det nog i Kristinehamn eller annan ort.
08.00
Det syns i kommentarsfältet att Nissers lakejer har mobiliserat, övervägande positiva kommentarer fast undersökningen sagt något helt annat.

Hela den här saken är ett affärsmässigt fulspel som SVT borde undersöka lite djupare.
Att förstöra Skutberget med en så skandalös satsning, när vägnätet är underdimensionerat och även är det vid Välsviken är ansvarslöst.
08.20
Nej, ingen inhägnad temapark på Skutberget utan gör något för alla åldrar. Jag tror barn utvecklas bäst om de får använda sin egen fantasi. Jag vill att motionscentralen ska ha gympasal, styrkelyft, att poolen fixas och att ett cafe' öppnas igen. Är man där fina dagar så ser man många som grillar, det är ungdomar, barnfamiljer och nya svenskar. I vintras var det många skidåkare, skridskoåkare, många satt ute på isen och pimplade, så låt allt vara öppet året runt
08.21
Fråga till dig som är Karlstadbo: Hur ofta besöker du Skutberget?
09.22
Låt Skutberget vara den pärla det är idag! Fri tillgång till hela området med tyngdpunkten på uteliv för alla åldrar! Nisser o company pensionera er!!
09.33
Jag tyker att Mumin ska vara molkom
09.33
Är ofta här o får varje gång naturupplevelser o tränar på olika sätt. Det är så helt underbart enkelt. Skutberget är till för alla! Låt det förbli så!!
09.33
Klart det ska bli en muminpark, Det finns plats för andra aktiviteter ändå. Larvigt att gnälla för gnällandets skull!
09.33
60% negativa och 18% bryr sig inte. Det kommer nog inte så många Karlstadsbor till Muminparken. Använd våra skattepengar bättre.
09.53
Muminparken kan etableras någon annan stans än i Skutberget. Låt skutberget vara tillägnlig till alla utan stängseler och avgifter låt vackra naturen bevaras som naturreservat . Asso Zand
10.35
Det finns ju redan en Muminpark i Värmland! I Koppom. Varför en till?
11.22
Håller helt med om det föregående,av Peter Brorsson
Inget Mumin i en fridsam grön oas, som vi i olika åldrar behöver och som vi gärna åker till för att motionera, andas frisk luft,vädra tankarna,detta behöver vi och
Skutberget erbjuder oss detta.
Snälla,
ingen lekplats på Skutberget. Vi behöver lugn och ro någonstans också, samt även träffas ibland tillsammans för en runda.
Skutberget erbjuder oss detta
Tacksam värmländska

11.23
Trodde att politiker var folkvalda och då lyssnade på vad väljarna vill! Det är ju som alla vet val i sep.
11.44
De ska absolut inte va nån Muminpark på skutberget!!det ska förbli som de är!!
12.53
Jag vill att allt ska vara precis som förr. Jag hatar utveckling. Det är därför jag fortfarande åker häst och vagn, skriver allt med gåspenna och bränner häxor på fredag kvällar!
12.54
Fixa upp Mumindalen i Koppom så man verkligen kan kalla det för Mumindalen😊 gör färdigt en innan man påbörjar någon ny!!
Irriterad koppomsbo
12.54
Behovet och syftet med att besöka Skutberget kan vara olika beroende på fas i livet.
Många pratar om motion och aktiviteter. Det kan lika gärna handla om att finna ett lugn i själen.
När min mamma gick bort för ett antal år sedan, jag då 28 år, blev Skutberget en plats för sorg och vemod. Att kunna sitta på klipporna och se ut över det öppna Vänerhavet i tysthet med en lätt bris över kinden gav mig stöd att gå vidare.
En nära familjemedlem har varit sjukskriven för utbrändhet och även då var Skutberget en oas för återhämtning.

Jag har svårt att se att platsen fortsatt kommer kunna vara en plats för stillhet och ro på klipporna när det pågår en teaterföreställning med höga ljud strax intill.
12.54
Besöker skutberget så ofta jag kan,med familj och vänner. En fantastisk oas,perfekt för återhämtning och för att ladda batterierna i vårt stressade samhälle.
Barnen får lära sig om naturen på ett sunt sätt,samtidigt som de aktiverar sig. Behövs inga kostsamma,exploaterande grönområden!
12.55
Karlstad har mycket trafik och skutberget är en plats där man kan få ro. Vi är tvungna att fokusera nu på att hela planeten från miljlförstöringen. Verkar som politikerna glömt barnens framtid och tycker det är viktigare med nöjesfabriker.. Är det inte bättre vi lär våra barn om skogen och växter, att tänka själva. Än att de ska roas på ett plastigt sätt. De har redan allt fokus på mobiler och spel var finns de verkliga sinnena man upplever livet med i naturen. Hela planeten är ett enda hysteriskt nöjesfält för människan. Är det, det vi ska lära barnen att livet handla rom att bli road bara och glömma naturen. Skutberget är en viktig plats för att andas, finna ro, motion och kontakt med naturen.
13.29
Vi behöver omvärdera och reflektera över ordet utveckling! Vad innebär utveckling för barnen, människan, samhället, världen, planeten idag med alla miljöhot? Inte är det ett muminland iallafall. Politiker väx upp och bli vuxna!
14.51
Jag och min familj är där ofta. Vill inte ha någon nöjespark där!
17.39
Nej till muminland på Skutberget! Det verkar gå prestige i detta nu. Eftersom politikerna inte verkar lyssna på oss Karlstabor så kommer inte jag ge dem min röst i valet. Verkar bara finnas ett parti som lyssnar till oss medborgare. Bygg istället ett litet muminland på maribergskogen så det finns något för barnen att titta på från det lilla rundturståget Conrad.
17.55
Nej till Muminland!
Frågan kommer att avgöra hur jag röstar i valet.
18.40
Nej till Mumin på Skutberget.
18.40
Nej! Renovera området istället, det hade lockat det med!
18.59
Nej till Muminland på Skutberget ! Renovera istället både motionscentralen och resturang byggnaden, varför inte komplettera med en öppen yta där hundar kan släppas fria och i anslutning till något vatten så hundarna kan bada också. Fint exempel finns i Malmö nere vid havet.
18.59
Jag säger nej till ett Muminland , ska vara den oas det är o lugn o ro behöver alla i denna sressade värld
18.59
Om dom inte vill ha Mumin på Skutberget (lite synd efter som det skapar arbetstillfällen och mer turister). Så kan man hoppas att de kan plasera det i Ekshärad/Hagfors. Det ger ju både arbetstillfällen och mer turism. Vore ju en mycket kul grej.
18.59
NEJ TILL MUMIN PÅ SKUTBERGET! Jag kommer rösta på ett parti som är för ett fritt Skutberget utan stängsel!
18.59
Mumindal på skutberget är ett ämne nu, men ingenstans framgår det vad det kommer kosta en barnfamilj med ex två vuxna och två barn att besöka denna nöjespark. Intressant att veta
Vad det kommer kosta om Muminvärlden etableras på Skutberget har vi inga uppgifter om idag. Men för att gå in på den finska Muminvärlden i Nådedal kostar det ungefär 30 euro per person och dag. En familjebiljett går på ungefär 150 euro. Kanske kan ge en liten fingervisning! Mvh Sandra på webben.
19.00
Vad är utveckling Anno 2018 för en politiker egentligen oavsett partfärg. Jo fatta beslut som går stick i stäv mot vad majoriteten av folket tycker. Skutberget är tyvärr bara ett exempel.
19.00
Ja, till Muminlandet. Förslaget visar att det finns plats för alla.
19.07
Nej.nej.Förstör inte idyllen på Skutberget.Det säger allt om dagens politiker,dom bryr sej inte om den lilla människan.Det finns andra ställen att placera Mumin på så att de ger jobb i värmland
19.15
Skutberget ska vara öppet för alla vilken oas för friskvård och rekreation.
19.33
Har inte fått svar på vad det kommer kosta att besöka mumindalen för två vuxna och två barn, väska viktigt att veta.
@Sabina - Vad det kommer kosta om Muminvärlden etableras på Skutberget har vi inga uppgifter om idag. Men för att gå in på den finska Muminvärlden i Nådedal kostar det ungefär 30 euro per person och dag. En familjebiljett går på ungefär 150 euro. Kanske kan ge en liten fingervisning! Mvh Sandra på webben.
19.33
Skutberget skall vara för alla. Inte förstöras av Muminvärlden. Skutberget behövs som rekreationområde. Tystnad och grönområden är idag en bristvara. Vi utsätts för mycket buller och stress idag. Många mår psykiskt dåligt idag. Att vara i naturen njuta av tystnaden och röra på sig får oss att må bättre. Färgerna grönt och blått får oss att må bra. Skutberget har de färgerna. Vatten, skog och gräs och en blå himmel. Skutberget har något för alla. Skutberget ska vara för alla. Maja
19.52
Jag säger ett tydligt Nej till ett muminland på Skutberget! Förlägg muminlandet nånannanstans, t.ex Älvenäsområdet, närhet till vattnet i Vänern, stora ytor, infrastruktur finns redan på plats, närhet till Karlstad, Grums, Vålberg, Säffle, m.m. Det verkar gå prestige i detta nu. Då kommun politikerna inte verkar lyssna på oss Karlstabor så får dom iallafall inte min röst i valet. Nisser och hans gelikar ska bort.Verkar bara finnas ett par parti som lyssnar till oss medborgare. Vänsterpartiet och det nya Karlstadspartiet Livskvalitet
21.20

Det finns massor av människor i Kstad med omnejd som nyttjar Skutberget och som trivs där
Förstör inte detta och tro att barnfamiljer har råd med dels ta sig dit om man inte har bil! Och inträde.
Idag är det gratis för ALLA, helt gratis och hälsosamt

Tack att ni politiker hör våra önskemål och låter Skutberget förbli orört
Tacksam mormor/farmor
07.30
JA, till utveckling inom besöks- och näringslivet, arbetstillfällen och ökat intresse för Karlstad och Värmland.
07.31
När jag bodde där besökte jag Skutberget 2-3 gånger i veckan. Vackra rundor att gå/springa på.
Men det jag saknade var att bastun och cafeterian aldrig var öppen på vinterhalvåret.
Det hade faktiskt varit skönt att ta ett badtubad och en lunch (salladslunch, kanske) efter rundan..
Och ja- det som de ”vise” planerar -ett Mumiland....,
Vet ni, det är helt uppåt väggarna! Har ni gjort någon som helst cost-benifit analys på detta???
Nej! Snälla.., låt det fortfarande vara ett friluftsområde! Jag har även vänner som åket dit från Östersund, bara för att njuta av det som det är idag!
Så snälla de ”tomtarna” som ska ha ett så kallat Mumin... de vet inte vad som pågår.. sorry -men sant!
07.31
Låter orimligt med 40% året om. Var där i jobb flera dagar i vintras. Helt tomt. Då borde ju området statistiskt sett vara knökfullt på sommaren. Och det har jag heller inte sett.
07.31
Jag säger Ja till muminland! Måste det ena utesluta det andra tänker jag?
07.31
Nej till troll på Skutberget
07.31
Jag hoppas verkligen att Mumins värld kommer till Skulberget och Karlstad. Jag menar att det finns plats för både muminland och rekreation, träning eller vad man så önskar på Skulberget. Som det är nu så ser det området nerslitet och tråkigt ut och behöver ett riktigt lyft. Jag säger definitivt JA till Mumin.
07.31
Kan inte Dude i Säffle vara lösningen?
07.32
Jag tror inte att någon är emot ett mumminland i karlstad eller Värmland

Frågan är väl snarare varför det måste ligga på en strand med klippor grillplatser mm,och i ett
Underbart naturområde ,ett område som inte bara är till för inte bara våra kommuninvånare utan även för turister och besökande.

Att lägga en sådan park på denna plats,är helt fel och rent ut sagt ”hål i huvet”

Jag tror inte att någon motsätter sig för denna eteblering av mumminland,
(men absolut inte på denna plats)

I mina ögon lukter detta illa på många,många olika sätt ?

Och om ”mummins” krav för att etablera sig i karlstad är att det måste vara sjönära så kan dom (Ärligt talat låta bli att etablera sig ),

Jag kan svära på att minst någon av dom fritidshus ( tvångsinlösta)?.

Om dom någon gång velat bygga något närmare sjön, en bad brygga bastubrygga mm, helt säkert fått avslag då det inte tillåts att göra detta så nära vattnet ,

Då funderar jag verkligen vad dom politiker som stöder detta utan att kunna erbjuda ett alternativ på placering ) vad har dom för bakomliggande motiv,

Det låter uppdrag granskning och korruption lång väg
(tyvärr är det då försent och alla är ju idag ansvarsbefriade )

Hur uppenbart allt visar sig i slutänden

Och hur fungerar detta rent praktiskt med tanke på ?

Bara ett Exempel ,

Vi har en allemansrätt och lagar som styr att vi får gå över privata tomter efter vatten då detta är tillåtet ska då karlstad kommun bekosta och bygga en gångväg brygga att gå på utanför staket mot vattnet eller gäller detta bara privata markägare med vattenvägen ?.

Disskussion på romstad mm där detta med blivit ett problem för karlstad kommun där folk i rena vilda västern byggt staket ända ner till vattnet och även om man vet att man har rätten att klättra över det staketet och ta en fika i vattenbrynet på deras gräsmatta ( vem gör det)
Nog ingen alls och nu tänker man någon göra detta på skutberget

allvarligt talat det låter som ett aprilskämt

Och dom som tycker detta är ok borde inte bara tänka om dom borde nog fundera på att byta arbete skola om sig och kliva av hästen ,


07.32
Skutberget är ett friluftsområde och skall så förbli. Karlstadsborna behöver denna lunga för rekreation bad och inte minst närheten till naturen. Karlstad växer och grönområden blir färre och färre. Kommunen borde ha råd att rusta upp Skutberget utan Mumintroll. De har ju misskött det ganska länge.
07.32
Absolut nej till Mumindalen på Skutberget. Totalt malplacerad där. Temaparker är ute och för bakåtsträvare, motion och friskvård är inne och tillhör framtiden, dessutom öppet för alla och utan stängsel och dryga avgifter. Det kan bli något bra på Skutberget om viljan finns om man skippar temapark och istället lägger pengar på friskvård, motionscentral och olika aktiviteter samt skutbergsgården med servering under högsäsong.
07.32
Inget Muminland på Skutberget! Denna värdefulla pärla ska vara öppen och välkomnande för alla utan inhägnader och stängsel.
07.32
Nej till Mumin på Skutberget
07.33
"Ska fatta mig kort"

Kom till Karlstad för över 20 år sedan och sett vad som hänt.
Lerin är bra för stan, likaså var Sandgrund det. Karlstad har sitt paradis på Skutberget, Västerås har Björnön som sitt.
Ludvikas paradis är sjön Väsman.
Kan inte förnuftet tala även i Karlstad så invånarna får ha sitt paradis kvar och ifred.
Krämarmentaliteten tycks förnuftslös i Karlstad
av idag.
Vill företag satsa i Karlstad så är det bra, det till och med är nödvändigt om staden ska växa.
Men inte med någon "attraktion" som någon
politiker skrev. Det räcker med ambulerande
cirkusar som frekventerar stan?

Sysselsätt er, ni politiker med att bygga hyresrätter så att avgångselever kan/vill stanna i stan. Hyrorna kommer då att normaliceras och
intresset för Karlstad som bostadsort kan åter
bli aktuell för hugade.
Karlstadsbor som stannat här beroende på att
Skutberget finns tror jag är väldigt många.

Tips!
Skapa ett nytt Sandgrund liknande Brunnsparken
i Örebro, det kommer att dra folk till staden som
Lerin.

Erik Johansson













07.35
Godmorgon! Nu öppnar vi den här chatten igen! Kul att så många av er vill tycka till om planerna på Muminparken! I dag kan vi berätta att den undersökning som vi på SVT gjort tillsammans med NWT visar att Muminfrågan vuxit sig så stor att den kan komma att påverka kommunvalet i höst - vad tycker du om det?
08.52
40 % av karlstadborna, dvs ca 36000 personer om befolkningen uppgår till 90000 personer, besöker Skutberget minst en gng/månad, hävdas det i en opinionsundersökning. Det blir om jag räknat rätt 432000 besök per år vilket motsvarar ungefär 1200 besök per dag och till detta skall tilläggas alla besök av de som säger att de är där ännu oftare....1300 på Skutberget varje dag i snitt?
Finns det någon som på allvar tror att detta stämmer?
@Nils - Det är ju alltså 40 % av de 1000 som har svarat på undersökningen som uppger sig besöka Skutberget minst en gång per månad. Då får man komma ihåg att det är de svarande själva som gör en uppskattning av hur ofta dessa besök sker. Dessutom faller ju alla Karlstadbor under 18 år bort (de ingår inte i undersökningen), vilket är en ansenlig mängd, samt de allra äldsta och sjuka invånarna - så att ta 40 procent på hela den totala folkmängden i Karlstad kan bli lite missvisande.   
09.00
Med den rubrik som ges skulle det betyda att 36000 personer besöker Skutberhet 1-2 ggr/månad. Detta måste ju var och en förstå inte stämmer över huvud taget. Det skulle ju vidare betyda att dessa 36000 gör i alla fall 12 besök per år. Nej, så är det förstås inte. Av de 1000som svarat har knappt 40% uppgett att man gör det, det betyder ju inte ens att dom faktiskt för det. Så alla bör faktiskt fundera på vad som står bakom alla undersökningar av denna typ och hur de presenteras. Muminpark eller ej kan man ju ha olika åsikt om, men det vore snyggast om Karlstadsborna bildade sig en uppfattning i stället nu under pågående samråd kring detaljplan och visionen för Skutberget.
@Lars - Här kan du se precis hur undersökningen har gått till https://nwt.se/karlstad/2018/06/11/fragor-och-svar-om-nwt-s-och-svt-s
09.00
Nej o åter nej
måste varje naturskönt område kommersialiseras??
TÄNKER VERKL POLITIKERNA KÖRA ÖVER
BEFOLKNINGEN??? DÅ ÄR MAN I KLASS
MED REGERINGENS BETEENDEN
09.34
hej jag tycker nog också att mumin parken kan tyvärr inte vara på skutberget.
jag har gjort egna förslag till skutberget och kanske till andra ställen runt om i värmlad som kan nog passa om några personer är intresserade kanske. mvh dennis ifrån lerins lärlingar.
10.29
Jadu Maria...det som står ingressen här ovan är alltså helt fel. Om jag inte misstar mig står det att "fyra av tio karlstadbor" har besökt Skutberget "en eller ett par gånger i månaden" under det senaste året. Barn och äldre sjuka räknas alltså inte till "karlstadborna" eller? Vore det inte intressant att ta reda på hur många besök Skutberget har per dag i verkligheten i stället?
@Nils - "Fyra av tio Karlstadsbor har under det senaste året besökt Skutberget minst en eller ett par gånger i månaden. Det visar den undersökning som SVT Nyheter Värmland och Nya Wermlandstidningen gjort, där 1 000 Karlstadsbor själva har skattat hur ofta de är på Skutberget." De tre meningarna uttrycker väl ändå ganska tydligt att det är de 1000 personerna i undersökningen som avses och att de själva skattat hur ofta de besöker Skutberget. Här kan du höra hur Thomas Denk, professor i statskunskap, analyserar dessa siffror: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/denk-det-finns-en-osakerhet-om-besokssiffrorna  
10.29
Tycker att kommunens politiker med Nisser i täten skulle sätta sig på klippudden på Skutberget och skåda ut mot Vindpark Vänern. En oöverlagd och katastrofal politisk felsatsning som kastat många kommunala skattemiljoner i sjön.
Ta tillvara Skutbergets 'natur'liga möjligheter att ge god och sund ''avkastning' för Karlstadsborna och alla andra naturintresserade.
Skräpa inte ner med detta Mumin-jippo.
Tag lärdom!
10.39
Mumins vara eller inte är av mindre betydelse...
Frågan är hur kalkylen verkligen kommer att gå ihop (har sett vissa glädjesiffror på besökare). Om den inte gör det vilka garantier har kommunen gett som innebär kostnader för oss skattebetalare.
11.00
Varför är det bara viktigt att satsa på och utveckla resten av Skutberget om Muminparken byggs? Det skulle bli jättebra med den satsningen men med hundbadplatsen, och den fina udden och sandstränderna med handikappbadet kvar.
12.06
Pengar är roten till mycket ont, som i detta fall.
Pengar är bra att ha, men till vilket pris
Ska människan IDAG inte få ha något inflytande där han/hon bor
Då leder detta till att invånarna blir ett klagande och gnälligt släkte
Skutberget är en oas för oss som kan ta oss dit för rekreation, träffas , och få frisk luft på en skyddad plats.Helt gratis
Samhället IDAG är inte till för oss människor.
Jag är,stolt över min stad och speciellt att kunna åka till Skutberget med mina släktingar efter en middag.Alltid varit uppskattat,barnbarna får springa av sig
Vi ska inte servera allt för barnen, de måste få inspireras av egna påhitt och idéer
De är vår framtid
Denna tradition,ska nu detta också tas ifrån mig som hårt,arbetande skattebetalare. Är det detta jag hjälpt till med att förverkliga utan min röst blir hört, bara slantarna. Jag är och tror att ni politiker behöver lyssna till oss vad gäller detta anskrämliga förslag. Naturen är i sig en lekpark, måste troll komma in och rubba vår vackra natur.
Är vi Värmlänningar så vidskepliga att vi vill se Mumin i dess format, och tro att den gör barna lyckliga.Nej det är inte så,det är de vuxna som inte blivit vuxna,så politiker väx med din uppgift, våra skattepengar behövs på annat sätt, det är våra pengar ni handskas med.
Bygg ditt eget Mumin i din egen trädgård, och betala med inga medel, är helt ok
Jag tänker inte nämna vart pengarna bättre behövs, det vet varje normal svensk, för det vimlar av behov,men absolut inte till en glädjeförstörelse som kostar skjortan och inte kommer att betala sig.
Ni kanske missar många besökare istället, har ni tänkt på det.Glada och nöjda besökare
Politiker, tänk efter före
Detta är ett gott råd
Nyss pensionär

13.46
Tycker det är tråkigt att de (oftast äldre) som är så rädda för förändring ska få höras så mycket i media, särskilt när det är en satsning som riktar sig till de yngre barnfamiljerna. Fråga barnen vad de tycker istället. Det är ju trots för dem vi bygger samhället. De som är positiva springer inte till media konstant och säger hur bra de tycker att det är, därför blir det en väldigt skev bild när alla negativa människor ska hävda sig konstant och dessutom får så stort utrymme att göra det. De flesta jag känner ser jättepositivt på den här satsningen och i andra delar i landet är folk förvånade över den responsen som visas här. Tyvärr är det så i en småstad som Karlstad, det är ju inte första gången man skriker ut sin rädsla för förändring. Det var ju samma sak när tema Sandberg var på tapeten. Tyvärr kommer väl även detta att stoppas, trots att det är så bra för oss som är yngre med arbetstillfällen och upplevelser för de minsta.
14.42
Vi är många Karlstadbor som bott i storstäder och verkligen uppskattar det "orörda" skutis. Att sedan bli anklagad för att inte vilja satsa och vara negativ är att tro att vi alla är sura gamlingar som är inskränkta. Men sanningen är att Mumindalen kommer kosta ca 300kr för en biljett... Ingen plats man besöker mer än en gång med andra ord. Varför kan de inte bara flytta hela Mumin till en annan plats runt Karlstad där folk inte bryr sig om naturen lika mycket? Varför rota i ett getingbo som de gör??
14.42
Nej till Mumin på Skutberget. Lika dumt som Östermanland. Bygg parken på ett ställe där det inte redan finns en etablerad vacker miljö och aktivitetsmöjlighet.
14.42
Jag vill inte ha Mumintroll eller staket och avgifter på Skutberget. Det ska vara gratis att vara där. Bygg gärna hinderbanor, hopptorn och fler bryggor men tänk på naturen.
19.43
Satsa på friskvård, fridfull miljö och bastubad med pool för vinterbad. Ett mysigt café med bra öppettider. Gärna mer friluftsorienterade aktiviteter och faciliteter. Men gå varsamt fram, Skutberget är ett känsligt område.
19.43
Truls... Bygg gärna hinderbanor, hopptorn och fler bryggor. Precis vad man kan göra med skatteintäkterna som ökad turism ger.
07.02
Godmorgon! 
Fortsätt gärna att tycka till i den här chatten som nu har öppnat för dagen! 
09.07
Bevara Skutberget som det är!
10.51
Pensionären: Du har nog missförstått, det är inte kommunen som ska bygga en park utan det ska (om det blir av) ett företag göra.
10.51
Vi ska bevara vår natur i Karlstad, annars har vi snart ingen vattenstad att skryta om, inga gröna skogar att besöka. Vi bör frjäma naturen och friskvården i Karlstad kommun.
10.51
Låt Skutberget få vara den motions och friluftsanläggning den alltid varit. Rusta upp anläggningen så den blir modern. Och ett café vore riktigt mysigt.
11.42
Vi måste se framåt ock skapa förutsättningar för arbete så Karlstad kan hänga med i utveckling som navet i regionen. Därför ser jag en etableringen av Mumin på Skutberget som mycket positivt.
11.43
När jag läser inläggen verkar det som om många har missförstått kommunens satsning.
11.43
Bevara Skutberget som det är idag och underhålla de befintliga byggnaderna med bastu och pool. Det är en fantastisk möjlighet för alla att kunna vårda kropp och själ på Skutberget. Från ung till äldre är naturlig friskvård den bästa och förebyggande medicinen. Dagens medborgare med dess psykiska ohälsa som det skrivs och talas om som mycket allvarlig och som kan drabba alla behöver naturliga och hälsosamma mötesplatser.
Skutberget är ett naturskyddsområde som skall skyddas från kommersiella och privata byggen.
13.06
Ni som är för Mumin, Hur ofta kommer ni besöka parken när priset för en familj på 4a personer (där den minsta är över 2 år) kostar " ca 1500 kr " helt otroligt dyrt och innanför stängslet så kan man bara köpa dyr skräpmat. Nej det finns så mycket annat bra man kan göra med Skutberget, låt barnen springa fritt på klipporna. Rusta upp motionscentralen Satsa på att bygga kallbadhus, renovera restaurangen, skapa gratis aktiviteter, låt fritids och skolor utnyttja Skutberget på deras aktivitetsdagar. Det finns en uppsjö med förslag vad man kan göra istället för att stängsla in en del av skutberget. .Något att tänka på i höstens val.
21.31
Att överhuvudtaget komma på en sån dum idé att placera Mumin på Skutberget!!! Där började det! Tokeriera'!
21.31
Mumin till Sunne? Det går kanske undersöka om det går att skapa en Mumin och sagopark vid Fryken i närheten av vattenparken! Då fås en koncentration av attraktioner för barnfamiljer. Och kanske utveckla en "Selmas sagopark" intill också!
21.31
Skutberget är en oas för många Karlstadbor, låt det finnas kvar öppet för allmänheten. Respektera strandskyddet. Ett förslag är att bygga Muminparken inne i Karlstad på sandgrundsudden, centralt och praktiskt. Anledningen till att restaurangen och glasskiosken har låtits förfalla är att kommunen försöker få folk att välja bort Skutberget men det har inte hjälpt ett dugg. Det strömmar människor dit varje dag, för att inte tala om soliga sommardagar då parkeringarna är fulla. Varför driver kommunen på med Muminparken när invånarna har sagt nej på ett så högljutt sätt? Det kommer missgynna människor som inte själva har stora villor på "egen/privat" strandtomt. Skutbergets utveckling borde handla om att bevara öppenheten och tillgängligheten, och att restaurera det som låtits förfalla. Varför inte renovera restaurangbyggnaden och låta öppna upp på nytt? Så äcen motionscentralen. Om något nytt ska byggas på platsen varför inte bygga ett utegym som är öppet för alla? Många både privatpersoner och föreningar gläds åt Skutberget och dess öppenhet. Låt det fortsätta så.
21.31
Det ska bli intressant att se hur denna etablering av en Muminpark i Karlstad ska kunna 'vinna' över rådande strandskyddsregler för Vänerns stränder??!! Det åberopas angeläget allmänt intresse från kommunens sida för att upphäva strandskyddet just där, men hur angeläget är allmänintresset när drygt halva kommunens invånare verkar vara emot en etablering av Mumin på Skutberget??!! Det lär bli många turer med överklaganden till diverse instanser... Karlstads kommun har ju fått bakläxa för...
21.31
Nej - inte muminpark på Skutberget.
Ja - hela Skutberget utan stängsel.
Ja - Karlstad ska utvecklas, helt självklart. Tänk att det måste tilläggas.

Mumin är ett kortsiktigt och kostsamt och riskabelt spår för Karlstads utveckling som helhet. Inte mycket tyder på att det skulle bli en hållbar utveckling av Karlstad.

Skutberget utgör sedan många år en stark och mångsidig tillgång för Karlstads uteliv. Det är en säker investering att rusta upp Skutberget som i mångt och mycket rullar av sig själv. Att underhålla Skutberget och låta uteliv och friskvård få ökade resurser - alla vinner på det.