SVT rapporterade · Debatt om primärvården - ställ dina frågor

Länets primärvård måste bli bättre, det är alla partier ense om inför valet. Det man inte är överens om är vad primärvården ska göra och hur man ska lösa personalbristen.
Vänsterpartiets Liselotte Olsson och centerpartiets Ewa-May Karlsson möts i en valduell idag klockan 13.00. Ställ din fråga till politikerna! 
 
 
11.20
Jag bytte vårdcentral lämnade in en ansökan fick en tid 1 vecka senare. När jag kom tillbaka på min bokade tid så var jag inte registrerad för dom glömt det så jag fick betala 300kr istället för 100 kr som är det normala får det verkligen gå till så här när det är dom som gort bort sig.
12.47
Nu är Ewa-May Karlsson och Liselotte Olsson på plats och förbereder sig inför debatten.
12.51
Varför ska man välja vårdcentral? Det vore mycket bättre om man kunde välja en distriktsläkare som man får en chans att lära känna.
12.53
Alla är på plats. Nu kör vi strax igång med debatten!
13.01
Kommer antalet allmänläkare att öka eller minska?
Liselotte Olsson (V): - Det vi kan säga är att allmänläkare kommer att behövas. Antalet behöver ökas och jag hoppas att vi kommer att klara av det. Det handlar om utbildning och att vara en intressant arbetsgivare. Men vi måste få fler allmänläkare för att klara primärvården. 
Ewa-Maj Karlsson (C): - Allmänläkare är specialister på hela kroppen och det är specialister som vi verkligen behöver. Vi måste höja statusen på allmänläkare. 
13.01
Att alltid få sitta och vänta på att bli uppringd när man behöver prata med en sköterska är ingen höjdare. När jag ringer vill jag prata med en människa, inte en elektronisk röst.
Här tyckte politikerna att man ska kunna boka själv på internet, för att slippa i telefonkö och liknande. Men Liselotte Olsson tyckte också att det var viktigt att dom som vill och behöver prata med en verklig personer faktiskt får göra det. 
13.02
Nu är vi igång! Fortsätt ställa frågor här!
13.04
- Vi behöver personal. Det råder stor brist i hela Sverige. dessutom måste vi organisera vården på rätt sätt. Vi måste klara av att möte det behov som finns, säger Liselott Olsson (V).
13.05
- I södra Lappland klarar vårdcentralerna av 7 av 10 patienter. Så ser det inte ut i Umeå och Skellefteå, säger Ewa-May Karlsson (C).
13.08
- Det är helt sjukt att man måste sitta i telefon för att boka tid, när man kan sköta det själv via internet. Det måste fixas, säger  Ewa-May Karlsson.
13.09
- Det viktigaste är att man får hjälp. Man måste inte alltid träffa en läkare, säger  Liselott Olsson (V).
13.11
Kan man inte välja en läkare istället för en vårdcentral? Ewa-May Karlsson (C) tycker absolut att man ska få välja. Liselott Olsson (V) tycker inte att det är lika viktigt, det beror på vad man som patient har för behov. Om man är gammal och behöver regelbunden vård är det bra med en och samma person, om man är ung och frisk är det inte lika viktigt.
13.12
Vaccinationer - ges inte på egen VC, man hänvisad till VC 3 mil bort. Denna prioriterar dock "egna" patienter först o får därför ingen tid! Varför denna ordning?
13.19
- Privata lösningar är ett bra alternativ. Vi har sju privata idag. Jag tycker inte att vi har råd att inte ha privata hälsocentraler. Det ska finnas båda, så att man får välja själv, säger  Ewa-May Karlsson (C).
13.20
- Jag tror inte alls på privata vårdcentraler, slår Liselotte Olsson (V) fast. 
13.21
Duon är helt överens om att dom inte alls är överens om frågan kring privata hälsocentraler.
13.24
- Sjuksköterskor är värd bättre löner. Om jag fick bestämma skulle dom ha det. Men det är inte politikernas jobb att sätta löner, däremot att skapa förutsättningar för bättre lön. Sköterskor i Västerbotten har en bra ingångslön om man jämför med andra platser, säger Liselott Olsson.
13.27
- Vi ska ha mobila team med specialister som kan serva. Vi tror på att ha hälsocentraler i länet där man har specialister inom psykiatri för barn och unga, säger Ewa-May Karlsson (C). 
13.28
Varför har jag inte fått träffa dietist efter 1 år och nu igen Stroke
?
BM
13.32
Tycker ni att staten ska ta ett större ansvar för hälso- och sjukvården? Landstingen har ju hittills misslyckats att bygga ut primärvården.
Ewa-may: Vi tror att det behövs ett regionalt ansvar för sjukvården. Ett förstatliganden tror vi inte att vi får behålla de tre sjukhus vi har i länet idag. LiseLotte instämmer till fullo.
13.33
Behövs det mer pengar till primärvården undrar programledare Frida Wengberg.
 
Ewa-Maj Karlsson (C): - Centerpartiet har lagt en betydligt högre budget än sittande majoritet, så ja! Vi måste ha en primärvård som fungerar. Vi måste våga tänka nytt och annorlunda. Det är trångt ekonomiskt, det behövs mer pengar. Om pengar ska komma från skattehöjningar eller staten är oklart. 
Liselotte Olsson (V): - Ja, vi behöver mer pengar, absolut! Vi behöver det för att kunna bedriva den vård vi ska! 
13.36
Nu är debatten slut! Tack för att ni tittat. Chatten är öppen ett tag till. Fler frågor kommer att besvaras.
15.36

Stadsvetaren: ”Vårdfrågan blir större än vanligt i valet”

SVT NyheterIdag debatterades primärvården mellan Ewa-Maj Karlsson (C) och Liselotte Olsson (V). Stadsvetaren Magnus Blomgren tror att vårdfrågan kommer få en större betydelse än normalt i valet. – Det blir lite annorlunda i år, säger han.