SVT rapporterade · De blir årets sommarpratare i P1

12.41
Hej och välkomna till denna direktrapportering av presentationen av årets sommarvärdar. Om ni har några frågor är det bara att skicka in dem så ska jag göra mitt bästa för att svara. Det går också bra att dela med sig av sitt favoritsommarprat någonsin. Gärna med en härlig motivering!
12.55
En sommarvärd är känd sedan tidigare och det är lyssnarnas värd Jonas Waltelius, 33, som bröt nacken på sin svensexa. Den 18 juli berättar han hela sin historia om hur livet förändrades på ett ögonblick.
12.57
Nytt för i år är att Sommarvärdarnas önskekonsert arrangeras ikväll i Berwaldhallen. En konsert fylld av värdarnas önskemusik som framförs av Sveriges Radios Symfoniorkester. Konserten kommer sändas P2.
12.59
Förra året var journalisten Janne Josefsson det mest lyssnade sommarpratet.
 

Janne Josefsson mest lyssnad vid årets Sommar i P1

SVT NyheterSommaren har nått sitt slut. Folk är åter på sina skolor och jobb. Och ett av de säkraste sommartecknen förutom regn, det vill säga Sommar i P1, mötte under söndagen också sitt slut. Det mest lyssnade sommarprogrammet var i år journalisten Janne Josefssons.
13.02
Nu är det snart dags!
13.03
Den som just nu hälsar välkommen och ska presentera sommarvärdarna är programchef Bibi Rödöö.
13.03
Leif Silbersky, Gunhild Stordalen och Kristian Gidlund tillhör mina favoriter genom åren. Kristian och Gunhild för att deras berättelser är så gripande. Silberskys för att den gav nya perspektiv på rättssamhället.
13.03
Det var ett väldigt pratande i studion
Jo, det är lite av deras jobb Bo ;) Men nu ska vi låta Bibi prata!
13.04
Claes Månsson är först ut i Sommar i P1. "Jag är lite skraj", säger Månsson. (Bild: TT)
 
13.05
Nummer två är Bianca Ingrosso, Influencer och entreprenör, 23 år gammal.
13.06
Den som pratar sist i sommar, den 19 augusti, är Rennie Mirro - artist och skådespelare, 46 år.
13.08
Den 25 juni sommarpratar den f.d. livstidsfången Kaj Linna, 56 år. Numera boende på Kanarieöarna. 
– Jag ska berätta lite om mina erfarenheter av att sitta på livstid. Oskyldig!, säger Linna, enligt ett pressmeddelande från SR.
13.10
En av de sommarpratare som verkligen varit i hetluften under året är Sara Danius. Professor i litteraturvetenskap och författare, 56 år. Lördagen 18 augusti sommarpratar hon. (Bild: TT)
 
13.10
Matias Varelas Sommarprat är det bästa jag hört! 😃😃😃
13.13
Två näringslivstoppar som är aktiva i USA sommarpratar 2018. Inge Thulin, företagsledare och vd för 3M pratar den 22 juli. Inge skapade rubriker genom att hoppa av Donald Trumps näringslivsråd, för att stå upp för mångfald och inkludering. Var tidigare rådgivare åt president Barack Obama.
Den andra är Anna Throne-Holst, vd svensk-amerikanska Handelskammaren i New York. Hon pratar den 4 juli.
13.13
Wahlgren kommer man aldrig ifrån, suck!
13.16
Peder Fredricson, ryttare och grafisk designer, 46 år sommarpratar torsdag den 19 juli. Han är en av världens bästa tävlingsryttare och Jerringprisvinnare de senaste två åren. (Bild: TT)
 
13.17
Fredag den 13 juli pratar Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, 56 år.
– Jag kommer att prata om kunskap, lögn och sanning, men också om andra filosofiska frågor som berör oss alla – om tänkandet och känslorna, om längtan, om det moraliska modet och om lyckan och livets mening. Och så kommer jag att berätta lite om hur filosofin förändrade mitt liv och förde mig ut i världen.
13.19
Söndag 8 juli pratar Victoria Silvstedt, fotomodell, programledare och entreprenör, 43 år. – En gång klev jag på tåget hemma i Bollnäs och ingenting blev sen som förut. Jag är fortfarande på väg bort och mot något. Saknar inte det förgångna så det blir ingen nostalgi eller längtan till den oskyldiga barndomens eviga somrar. I mitt Sommar ska jag försöka förklara hur det kan bli bättre än man tänkt sig, säger Victoria i ett pressmeddelande från SR. (Bild: TT)
 
13.22
Artisten och låtskrivaren Sabina Ddumba håller sitt sommarprat söndag 29 juli. – Jag kommer att prata om vikten av att tro på sig själv och följa sin magkänsla, säger Sabina i ett pressmeddelande från SR. (Bild: TT)
 
13.28
Vissångaren Jack Vreeswijk pratar den 11 augusti och artisten Adam (Tensta) Taal pratar den 2 augusti. (Bild: TT)
 
13.29
13.32
Hyllad DJ-duon Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick sommarpratar onsdag 8 augusti. – Vårt Sommarprat kommer framförallt att handla om vår vänskap – en vänskap som ibland får oss att skita i allt och fatta korkade men underbara beslut. En vänskap som får oss att överleva i en bransch som inte sällan suger. (Bild: TT)
 
13.35
Stefan, pappa till 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund som den 7 april 2017 blev ett av offren för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, på väg hem från skolan, sommarpratar den 10 juli.
– Jag kommer att prata om en stund på jorden, om min dotter, till 50 nyanser av mörker.
13.37
Alpina utförsåkaren Frida Hansdotter sommarpratar 25 juli. Hon vann OS-guld i slalom i Sydkorea i vintras. Har två silver och tre brons från VM. 
13.39
Tauba Katzenstein, överlevare från förintelsen och 92 år gammal blir märkbart rörd när hon intervjuas i Berwaldhallen. Hon sommarpratar den 30 juli. 
– Jag ska bland annat berätta om mina morföräldrars liv i den mycket speciella judiska vardagliga miljön i Lodz, som jag upplevde den som ung flicka. Det var en unik kulturmiljö, självständig men omgiven av antisemitism.
13.40
Marko ”Markoolio” Lehtosalo sommarpratar den 12 juli. Mitt program kommer dels att handla om min uppväxt där hemförhållandena kantades av mycket alkohol och våld på helgerna. Saker som jag försökt ta tag i på senare år. Kommer inte bara bli ångest, utan jag kommer också berätta om roliga, sjuka möten och saker jag har fått uppleva under mina 20 år som artist. (Bild: TT)
 
13.43
Emma Molin sommarpratar 12 augusti. Hon är medlem i humorgruppen Grotesco. Fick stort genomslag som manusförfattare och skådespelare med avsnittet Ladies night i SVT-serien Grotescos sju mästerverk, om kvinnors ställning bland svenska komiker. – Jag tänker att jag vill prata om hur det är att vara kvinna i underhållningsbranschen innan, under och efter #metoo-revolutionen. (Bild TT)
 
13.44
Jag hinner inte riktigt med i direktsändningens tempo, men hela listan på alla sommarpratarna 2018 kommer publiceras efter sändningen!
13.47
Komikern Jonatan Unge gör premiär som sommarpratare den 9 augusti. Jonatan Unge är främst känd från radio och poddar. 
Driver Spelaspelpodden och deltar i de satiriska poddarna Della Sport och Lilla drevet om nyheter och politik. Berättade i podcasten Psyket om hur han lever med sin ADHD-diagnos och hur han använder den som underlag för sina skämt. Fick Stora Radiopriset 2010 i kategorin Årets rookie.
 
– Om jag verkligen lyckas få till ett program i tid, vilket vore emot min natur, så kommer det handla om något som har med mig att göra, säger Jonatan Unge i ett pressmeddelande från SR.
13.48
Ingen sommarpratare som kommer att prata om klimat/miljö?
Bra fråga. Vi får vänta å se när presskonferensen är över!
13.49
13.50
I klippet nedan hör du Inge Thulin som skapade rubriker genom att hoppa av Donald Trumps näringslivsråd, för att stå upp för mångfald och inkludering. Var tidigare rådgivare åt president Barack Obama.
13.52
Mikkey Dee, trummis i bandet Scorpions pratar torsdag 26 juli. – Jag ska berätta lite om mig själv och om hur allt startade med min musikkarriär. Och nej, jag målade inte huset svart och satt och käkade gråsten och gjorde hårdrockstecken hela min uppväxt, men en hel del annat skoj, säger Mikkey Dee i ett pressmeddelande från SR. (Bild: TT)
 
13.55
Sara Parkman och Samantha Ohlanders debuterar som sommarvärdar. Fiolspelande duo som förnyar folkmusiken. Hyllade för föreställningen Fäboland om folkmusikens kvinnliga rötter. – Vi vill prata om radikala traditioner, landskapsdjur, att vara gifta med varandra i musikens tjänst och om den gången då vi körde fast i ett skoterspår i norra Ångermanland, men ändå hann med bussen och att spela under en söndagsgudtjänst. (Bild: TT)
 
13.59
Gunhild Stordalens sommarprat kommer jag aldrig glömma, det var väldigt gripande.
14.01
14.02
Nedan hörs sommarveteranerna Petra Mede och Mark Levengood. De pratar 23 och 28 juni.
14.02
Sjukt förutsägbart än så länge tyvärr.
14.03
Nu mina vänner är alla sommarpratare 2018 presenterade. Men häng kvar för vi ska snart tillbaka till Berwaldhallen och höra från värdarna själva!
 

Här är alla sommarpratare 2018

SVT NyheterPå midsommardagen är det traditionsenligt dags för sommarpratarsäsongen. Här är rösterna som kommer att höras i Sveriges radio P1 till och med den 18 augusti.
14.05
14.06
Lantbrukarna Marie och Gustav Mandelmann sommarpratar 27 juni.
– I vårt Sommarprogram kommer vi att berätta om hur vi hittade varandra, hur vi råkade snubbla över vårt älskade Djupadal och hur vi fortfarande varje morgon längtar ut. Ut och gräva, så och skörda – och att framförallt – göra det tillsammans!
14.11
Bild: TT
SVT:s egen Simon Pollack Sarnecki intervjude den verklige Sommar i P1-veteranen Mark Levengood.
- Det blir mitt sjätte program och man vet vid det här laget hur mycket jobb det går åt. Jag försöker i mitt liv undvika att känna press. Om man börjar med att spekulera i vad andra vill ha, då går allt åt helvete, säger Mark Levengood, som i år ska Mark prata om hur trevligt det är att vara homosexuell. 
14.17
Författaren och journalisten Fatima Bremmers sommarprat kommer handla ganska lite om henne och desto mer om föremålet för hennes senaste bok, Ester Blenda Nordström. - Det känns som att det har blivit en väldigt viktig person, nästan som en nära vän, säger Fatima Bremmer till SVT. (Bild: TT)
 
14.23
s
14.23
Nedan berättar artisten Markoolio om vad hans sommarprat kommer handla om.
14.26
Jag kommer nu avsluta den här direktrapporten om årets sommarpratare. Tack för att ni har läst och kommenterat! Sändningen kommer pågå ett tag till och ni kan läsa mer om alla årets sommarvärdar på svt.se.
 

Här är alla sommarpratare 2018

SVT NyheterPå midsommardagen är det traditionsenligt dags för sommarpratarsäsongen. Här är rösterna som kommer att höras i Sveriges radio P1 till och med den 18 augusti.