SVT rapporterade · Chatta med SVT:s Rysslandskorrespondent

09.53
Hej och välkommen! Från klockan 12.00 kan ni chatta med SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström som är på fotbolls-VM.
12.01
Hej, hej från Moskva. Om fem timmar är det avspark på Luzjnikiarenan och VM i Ryssland drar igång. Jag kan rätt mycket om Ryssland, men är INTE fotbollsexpert. Gör så gott jag kan ändå att svara på det jag hinner med.
Bert
12.01
Hur mycket bryr sig egentligen ryssar i allmänhet om VM?
12.02
Ryssar är väldigt intresserade. Glada att få visa upp sitt land för världen. Men tror inte så mycket på sitt eget lag.
12.02
Vem tror du vinner?
12.03
´Jag gissar att det blir något av de lag som traditionellt är bäst.
12.03
Vilken del av Ryssland har den värsta pressen på opposition och media ?!
12.04
Tjetjenien. Och andra delar av norra Kaukasus.
12.04
Har ryssarna råd att gå på matcherna eller det är bara dom välbärgade som kan det?
12.04
Många ryssar har råd. Ryska medborgare kan köpa biljetter (dåliga platser) till långt mycket lägre pris än utlänningar.
12.04
De ryska huliganerna, som ju var ett problem under EM senast, hur pratar man om dem i Ryssland? Och har man förberett sig på något särskilt sätt?
12.05
Man pratar inte mycket om huliganer. En hög representant för ryska fotbollsförbundet tycke dessutom efter skandalen senast - när ryssar pucklade på britter i Frankrike - att det var bra att de var duktiga på att slåss.
12.06
Hur går det för Sverige?
12.06
Svår grupp. Långa resor. Men kanske Sydkorea och Mexiko är medgörliga.
12.06
Hur har satsningen på VM mottagits i Ryssland? Ses det som pengar i sjön eller en bra investering?
12.08
Folk i allmänhet är glada över satsningen. Och eftersom det nu  - till skillnad från OS i Sotji - byggs, repareras och snyggas upp på lite olika håll är i alla fall en del av pengarna vettiga också på sikt. Men korruptionen är allomfattande. Många upprörs av att så mycket bara försvinner ner i makthavares privata fickor.
12.09
Ses VM i Ryssland större än OS i Sotji?
12.10
Njae...
OS är kanske som grej större. Men VM i fotboll är sammantaget nog större för många här. Och så många fler ryssar kan se matcher eller i alla fall vara nära eftersom elva städer har matcher.
 
12.10
Hur ser man på gator och annat att det strax är VM?
12.10
Vad tycker ryssarna om svenskar?
12.12
Det putsas och fejas, nya gräsmattor och blommor överallt. Flaggor, reklam. Och mängder av vakter och poliser. En hele del utländska fans också.
Ryssar tycker nog rätt bra om svenskar, men pga av mycket negativ publicitet om Sverige har attityden nog ändrats lite till det sämre sedan kriget i Ukraina började.
 
12.12
Finns det storbildsskärmar att se matcherna på om man inte kan se på plats matcherna?
12.13
Ja. Det finns skärmar på många platser. och i verje arrangörsstad finns en "fan Zone" med gigantisk skärm. Här i Moskva flera.
12.13
Hur är säkerheten ?
12.15
Säkerheten är bra, sägs det. Ryssland har ingen brist på vakter, militärer, poliser eller underrättelsefolk. Tror att övervakningen är grundlig. Men ett problem kan vara att personalen inte alltid är tillräckligt kompetent.
12.15
Hur ställer sig invånare i det Nordkaukasiska federala distriktet till Rysslands medverkan? Hejar man på dem eller ogillar man så att säga Ryssland?
12.16
Jag har bara varit i Tjetjenien på senare tid. Där är man hejdlöst entusiastiska - och stolta över att Egypten bor i Groznyj. I övriga Kaukasus vet jat inte riktigt, men jag gissar att man håller på Ryssland på ungefär samma sätt som här oi Moskva.
12.16
Finns det något hot mot VM?
12.17
Jag har inte hört om några hot alls. Men det finns oroliga områden i landet, och många som stridit för IS är ryska medborgare, så en vag hotbild finns nog.
12.18
Hur långt går Ryssland?
12.19
Om Ryssland går vidare från gruppspelet är tveksamt, men kanske det går. Längre än så är föga troligt. Landet är ju sämst rankat av alla länder som är med.
12.19
Hur populärt är fotboll i Ryssland jämfört med andra sporter?
12.20
Fotboll är populärt, men hockey, skidor är ksnake mer populära. Ryssland har ju inte heller varit speciellt bra på många år. Publiksiffrorna i den ryska ligan är förhållandevis låga.
12.20
Sett några svenska fans ännu?
12.21
Nej, inga svenskar. Men jag är ju i Moskva där Sverige ju inte spelar. Däremot många latinamerikaner.
12.21
Vad blir din roll i rapporteringen kring VM?
12.23
Min roll blir att prata om landet Ryssland, internationella relationer, samhället och politiken. Men också - när jag åker till Sveriges spelplatser - att göra inslag om stämningen inför matcher och så.
12.25
Vad är det viktigaste som svensk eller som en turist från vilket land som helst att tänka på när man är i Ryssland? Finns det risk för fansen med tanke på vad som hände i Frankrike för två år sen. Är det är exempel vis farligare att vara från England med tanke på politiska läget mellan länderna?
12.27
Jag tror inte det är farligt att komma hit och se på fotboll. Men ryska huliganer är inte att leka med om de snedtänder. Så det är väl bra att vara på sin vakt, och hålla sig nykter. Engelsmän kan råka illa ut om de själva provocerar, tror jag. Skulle förvåna mig om de annars ses som måltavlor.
12.27
Är fotbollen populärare i vissa regioner i Ryssland än andra?
12.28
Storklubbarna finns ju in Moskva och Petersburg. Vet inte så noga i övrigt.
12.28
Andra länder har varnat resenärer för att deras telefoner och datorer kan hackas i Ryssland (FBI i USA bland andra), har några sådana varningar skickats ut till svenskar?
12.30
Tror inte någon generell varning har sänts till svenskar. Men mediaorganisationer har nog fått restriktioner. SVT:s utsända har fått det och det finns en oro över hur fiberledningar och datatrafik - inklusive matchbilderna - skulle kunna utnyttjas av ryskt spioneri.
12.30
Var kan man se invigningen ?
12.30
Invignigen och första matchen är på Luzjnikistadion här i Moskva.
12.32
Det var allt från mig för denna gång. Nu stänger jag ner.
Får väl heja på Ryssland i kväll...
 
Dosvidanija,
 
Bert