SVT rapporterade · Chatta med SVT:s meteorolog om midsommarvädret

15.12
Var blir det sol? Vart ska jag styra husbilen?
Hej Börje! Det är mycket svårt att säga exakt var det blir sol. Som det ser ut just nu är det lite färre skurar på västkusten, men inget säkert.
15.13
Hej alla! Det har varit lite tekniska problem och därför har svaren inte publicerats, de kommer så småningom! / Nitzan
15.20
Det ser ut att bli en midsommar lika kylig som julen. Tänk om midsommar flyttade till maj som faktiskt har soligare väder än juni-juli.
Hej Folke! Ja, jag har sett flera kommentarer om det i sociala medier - att midsommar borde flyttas. Till maj var däremot ett nytt förslag. De senaste 25-30 åren har det ofta varit ostadigt kring midsommar.
15.15
Hur blir vädret i centrala Göteborg?
Hej Frida! Det är för lokalt för att kunna ge ett exakt svar, men generellt ser västkusten ut att ha större chans till uppehåll och kanske även sol. I det här väderläget finns dock inga garantier, man får ta det lite som det kommer.
15.16
Hur ser prognosen ut för Stockholms skärgård? (Sandhamn). Tror ni skurarna orkar sig utåt till havs?
Hej Jonathan! Bra och relevant fråga. Skurarna skulle nog kunna komma ut till havs den här gången eftersom de hänger antingen ihop med en kallfront eller ett så kallat tråg. Ett tråg är ett område som är extra instabilt, ofta i bakkant på ett lågtryck (i det här fallet över Finland). När tråg passerar är det alltså svårt att få stopp på skurarna.
15.18
hur blir det i nordöstra Skåne och Charlottenbergstrakten i Värmland?
trevlig midsommar :)
@lasse - Kan bli lite blåsigt i Skåne, dessutom utrymme för regnskurar som är svårplacerade i detalj.
Hej Lasse! Kan bli lite blåsigt i Skåne, dessutom utrymme för regnskurar som är svårplacerade i detalj.
15.19
Vädret på Öland?
@Hej - Kan bli lite småblåsigt i nordvästvinden. Kan nog bli en del skurar också, ca 15-20 grader. Sydöstra Götaland blir nog varmast i landet. Men inte mycket till värme då alltså.
Kan bli lite småblåsigt i nordvästvinden. Kan nog bli en del skurar också, ca 15-20 grader. Sydöstra Götaland blir nog varmast i landet. Men inte mycket till värme då alltså.
15.19
Hej! Kommer värmen tillbaka i juli?
@Lotta - Det är inte omöjligt. Varma tendenser i landets södra halva (till och från) redan i nästa vecka. 
15.19
Hur ser det ut vid sydkusten i Ystad?
@Malin - Lite större chans till uppehåll faktiskt, men man inte utesluta skurar. Dessutom ser det ut att bli ganska blåsigt. Det brukar kännas lite extra i just Skåne :)
15.19
Hur blir midsommarvädret i Umeå?
@Frugan - Det blir ostadigt i hela landet, förmodligen finns det skurar i luften i Umeå, ingen värme
15.20
Vad blir det för väder på Tjurkö utanför Karlskrona?
Lite större chans till uppehåll en stor del av dagen, men det går inte att utesluta skurar där heller. Kan bli lite blåsigt också.
15.21
Jag bor i timrå i Västernorrland län och hur blir vädret där jag bor
Det ser ut att bli rätt mycket moln och tidvis även någon regnskur. Skulle tro att perioderna med uppehåll fler än regnskurarna.
15.23
Hej! Hur blir det i Strängnäs? Hoppas på sol och badväder...
Hej Nisse! Solen kanske visar sig, men badväder? Nja... inte om du frågar mig. Ca 15 grader är lite väl kallt. Dessutom kan de obligatoriska regnskurarna dyka upp rätt tidigt enligt dagens prognos. Det kan komma att ändras.
15.25
Vågar man duka bordet utomhus?
Hej Kalle! Jag tror man får avgöra på dagen, men man ska vara beredd på att man kanske skulle trivas bättre inne. Det kan bitvis vara lite blåsigt, regnskurar kan dyka upp och det är svårt att precisera var de hamnar.
15.26
Men? Har du inte fått ett enda inlägg ännu? Har ni någon indikation på om regnvädret fortsätter en stund efter midsommar?
Hej Peter! I norra Sverige ser det ut att kunna vara fortsatt ostadigt men i söder pekar det mesta på lite varmare och torrare väder. Sedan får vi se om vi kan få in ett ordentligt högtryck när vi går in i juli. 
15.27
Hej!
Hur kommer vädret bli i Stenungsund?
I Bohuslän är det generellt lite större chans till torrt väder, speciellt om man befinner sig vid kusten. Men det kan bli blåsigt. Och det går inte att utesluta skurar. Prognosen kan ändra sig en del fram till fredag.
15.28
Hur blir vädret i Larv, Skaraborg? Kan jag servera sillen under bar himmel?

Hej Kerstin! Det finns regnskurar i prognosen men inte under hela dagen. Med lite tur kanske du får någon större lucka. Det blir däremot inte varmt. Kanske lite blåsigt också. 
15.29
Hej Nitzan,
Såg jag att det blir 15 grader i Lidköping på midsommarafton.. vad tycker du? traditionen säger att det ska regna .!!!!
Ser ut att kunna dra förbi lite skurar, men det är pålandsvind från Vänern, det skulle kunna ge färre skurar lokalt i just Lidköping, kanske någon större lucka med sol också. Dock inte varmt, tidvis även blåsigt.
15.31
Hur blir det med den allt för kända snålblåsten på Söderslätt? Hade varit skönt att slippa den på midsommarafton!
Hej Patrik! Det finns risk för mer snålblåst på midsommarafton i nordvästvinden. Så inget nytt där. Kan hända att det dyker upp regnskurar också, men varvat med lite sol. 
15.34
Hur blir det i Oskarshamn?
Hej Ak Forty! Det ser ut att bli växlande molnighet med regnskurar, men chans till sol emellan. Östra Småland blir också varmast i landet. Får solen värma kanske vi når upp i 20 grader, men inte mer än så.
15.35
Lidköping ?
Hej Johnny! Finns svar om Lidköping, se svaren i chatten
15.37
Hur blir vädret i Hallstavik (Norrtälje). Ska jag ta med regnkläder till landet?
Hej Moa! Kan nog vara bra att ha med sig både regnkläder och paraply om prognosen står sig. Ser ut att kunna passera en del regnskurar. 
15.37
Hur blir vädret vid kustbandet - Örnsköldsvik?
Hej Jennifer! Ganska mycket moln och förmodligen någon skur, men om prognosen står sig mest uppehåll. Ca 15 grader skulle jag tro
15.38
Skall befinna mig utanför Askersund norr om Vättern, hur ser det ut där?
Hej Sebastian! Kan nog dyka upp någon regnskur, men om prognosen står sig finns chans till uppehåll också, möjligen någon större lucka där solen får mer utrymme. Dock inte varmt, ca 15 grader
15.39
Hej! Hur ser det ut att bli runt Örebro nu i helgen?
Hej Klara! Det ser allmänt ostadigt ut. Någon eller några skurar kan förekomma, annars växlande molnighet och kanske någon större lucka där solen kan visa sig en stund. Detaljerna är svåra att avgöra i nuläget. Man får nog ta det lite som det kommer.
15.40
Jag undrar vad det blir för väder här Dalarna med midsommarafton.
Hej Helene! Det blir nog växlande molnighet och lokala regnskurar som är svårplacerade. Bitvis lite blåsigt också. 10-15 grader. Ingen höjdare om man gillar värme.
15.41
Hej! Att se annalkande regnväder förstår jag,vmen Hur vet ni hur mycket regn som kommer?
Hej Olle! Ytterst svårt att veta hur mycket regn som kommer. Mitt tips är att inte titta så mycket på antal millimeter som presenteras i ortprognoser (som i appar till exempel). Det regn som faller väntas främst falla som skurar. Beror helt och hållet på hur kraftiga dessa blir.
15.43
Har du någon säkert prognos för Hörby midsommar afton, vore fint med sol o värme på kvällen.😎
Hej Tommy! Tyvärr är det inte någon värme i sikte. Kanske lite sol, men också en del regnskurar i krokarna. I Skåne kan det dessutom blir blåsigt bitvis.
15.45
Hallå Nitzan, blire sol på midsommar eller?
Lite kanske, beror på var man befinner sig. Men skurarna är nära till hands, det är lite vinstlott/nitlott som gäller i år.
15.48
Hej alla! Roligt att ni är engagerade! Det är många frågor om enskilda orter och jag gör mitt bästa för att svara så många som möjligt. Om ni inte blir besvarade, så beror det på att jag inte hunnit med helt enkelt. Titta gärna i chatten efter svar för platser som ligger relativt nära just din ort. Så här långt i förväg är vädret mer allmängiltigt.
 
//Nitzan
15.48
Hej Nitzan! Vad trevligt att du tar dig tid att svara på frågor. Hur blir vädret i Västerdalarna? Med andra ord Sälenfjällen med omnejd.
Hej Matthias! I fjällkedjan ser det ut att bli "som värst". Men just Sälenfjällen kanske är lite mer förskonade ändå. Skurarna kommer att dyka upp med stor sannolikhet, någon värme blir det inte
15.50
Hej hur blir vädret midsommarafton, vi ska spela golf innan sillen !
Hej Gull-Britt, det beror på var du ska vara. Generellt blir det en ostadig midsommarafton. Ingenstans i landet är det egentligen garanterad sol och bara uppehåll. Chanserna är dock störst på västkusten
15.51
Hej! Vågar man fira midsommar ute typ i en park?
Hej Lukas! Vågar gör man nog, om man är rätt klädd. Varmt blir det inte, men har man "tur" kanske man slipper regn om det är det man önskar slippa
15.52
Vi ska fira midsommar ut mot Kapellskär, Norrtälje. Det verkar ju bli svalare tyvärr, men hur är det med vinden?
Hej Maria! Nordvästvind tenderar att vara ganska byig. Eftersom det inte heller är varmt så blir det värre om det blåser. Ser ut som att det kan vara lite frisk byvind enligt dagens prognos. Men inget extremt.
15.55
Hej Nitzan! Ser du några möjligheter till riktig sommarvärme framöver? Vi har 13 grader i Umeå.
Hej Charlotte! Det ser ut att komma in lite varmare luft i södra Sverige redan nästa vecka om prognosen står sig. Efterhand kanske den varma luften tränger upp till Umeå också. Blir spännande och se hur vädret utvecklas i juli. Finns hopp om mer värme.
15.57
Var i norra fjällvärlden är det minst risk att man måste packa snöskor eller stormlinor?
Hej Emma! Jag skulle nog rekommendera att undvika fjällen då det inte blir särskilt trevligt väder där. Speciellt midsommardagen ser ut att bli blåsig. Dessutom är det nordvästvind så även dalgångarna kan vara utsatta. Främst regn, men i högterräng kan det säkert komma snö också. Möjligen även snö i lägre terräng på midsommardagen om prognosen står sig.
16.00
Ni har bra koll på Åland. Hur blir midsommarvädret där?
Hej Marianne! Inte heller Åland slipper undan skurarna på midsommarafton!
16.00
Kommer det vara lika blåsigt på midsommar som idag i stockholm? Hur ser åskrisken ut runt midsommar?
Hej Robin! Inte lika blåsigt som idag, men inte direkt vindstilla.Kanske kan komma någon åskknall, men ingen kraftig åska vad jag kan se.
16.01
Prognos för Klövsjö under midsommarhelgen?
Hej MrMoon! Jämtland och Härjedalen ser ut att få regnskurar i omgångar. I högre terräng kanske även blötsnö på kvällen och natten mot midsommardagen. Inget sommarväder direkt.
16.02
Hej! Det blåser väldigt hårt utanför Eskilstuna. Kommer det att fortsätta och var går gränsen till storm?
Hej Pamela! Det har varit hårda vindbyar idag, men inte hård vind i medelvind. Gränsen till storm går vid 24,5 m/s (ungefär). Men för att det ska blåsa storm måste det alltså vara minst 24,5 m/s i medelvind. Är det "bara" byvind är det samma men då heter det stormbyar.
16.05
Hejsan.Nu har vi haft 2 dagar med regn här i Luleå 👇.Ser det ut att bli någon sol till Midsommar här uppe.
Hej Anette! Begränsat med sol i Luleå under midsommarhelgen. Mycket moln och förmodligen en del skurar i krokarna. 
16.05
Hej Nitzan!
Vad blir vädret på midsommar i Hagfors, Värmland?
Hej Douglas! Värmland ser ut att få växlande molnighet, kanske lite sol också, men regnskurarna finns också i krokarna. Svårt att säga exakt för Hagfors. Man får titta på en större skala helt enkelt. Temp ca 15 grader
16.06
Hur blir vädret i Sörmland / Katrineholm? :)
Hej! Förmodligen blir det växlande molnighet med en del skurar. Svårt att säga några detaljer.
16.08
Det står chatta med SVT:s meteorolog men inlägget kommer inte ens in så hur kan man chatta då?!
Ditt inlägg har kommit in!
16.09
Hej Nitzan! Jag åker till Kåseberga, Skåne för "Sånger till sommarsolståndet" vid Ales stenar 21 juni. Hur blir vädret där på kvällen kl.: 21? Tack!
Krasimir! Sådana detaljer är omöjliga att veta såhär långt i förväg.
16.09
Tjena hej Nitzan:Var blir det troligen varmast under midsommarhelgen i Sverige🇸🇪
Hej Gunnar! Det blir nog varmast i de sydöstra delarna av landet. Östra Småland, kanske Öland, Blekinge.
16.12
sista försöket : hur ser det ut runt Charlottenberg i Värmland?
Hej Lasse! Växlande molnighet och någon lokal skur borde du kunna räkna med. Annars är detaljerna svåra att avgöra
16.12
Hej Nitzan! Vi har planer att bygga en ateljé midsommarhelgen. Blir det mycket regn i Oskarshamns trakten, Flivik om jag ska vara exakt?
Hej Taha! Det kan nog bli en del skurar i området, om du behöver slippa regn kanske det är bättre med en annan helg.
16.14
Hej Nitzan, jag bor 21 km väster om Uppsala och frugan och jag undrar om vi har någon chans att få se lite kraftigt regn på fredag. Vi sitter så gärna farstutrappan med sill och kall öl med förhoppning om grönt gräs i stället för det brungula vi har nu.
Glad midsommar
Hej Björn! Det kanske inte är omöjligt att du får en lite kraftigare skur faktiskt. Om prognosen står sig dvs. Annars får gräset se ut som vid Medelhavet ett tag till är jag rädd
16.16
Hur ser det ut i Varberg? Kommer man kunna bada?
Hej! Om man inte är känslig för att bada i 15 grader och småblåsigt väder så visst!
16.17
Hej!
Vi ska segla på västkusten i midsommarhelgen. Hur ser det ut med vindarna från Henån och norrut?
Det ser ut att kunna bli lite blåsigt. Håll gärna koll på SMHIs varningar innan ni ger er ut!
16.18
Hej, vet du redan nu ngt om vädret 2.7?
Hej Leif! Vet inga detaljer, men hoppet om värmens återvändande lever. Om 2/7 blir varm just där du befinner dig kan jag dock inte veta i nuläget.
Fortfarande svårt att säga hur det blir på Djurö så långt i förväg.
16.18
Kommer vi att få samma värme i Sverige som sommaren 1994?
Hej Mohammed! Jag vet inte om det blir som 1994, det är ju en exceptionell sommar. Men jag tror ändå på fler värmeperioder som kan bli återkommande.
16.19
Hej. Har ni några planer att även göra åskprognoser för oss vanliga tillgängliga för några dagar framåt ?
Hej Mats! Det kan vara svårt med detaljerna såhär långt i förväg när det gäller åska. Det kommer nog bli tydligare imorgon eller på torsdag.
16.20
Hej Nitzan! Är det regnkläder eller bikini som gäller i Stockholms skärgård närmare bestämt södra Ljusterö?
Hej Ingrid! Det beror på hur känslig man är. Om man tycker 15 grader med regnskurar i krokarna är okej för bad så visst kan bikini eller badbraller funka då, men om du frågar mig så säger jag nog regnkläder och paraply i nuläget. Det kan bara gå åt det bättre hållet så att säga.
16.22
Hej Nitzan!
Hur kommer vädret i Värmland se ut generellt på midsommar?
16.22
Hej Nitzan, Jag har lovat sol till barna i Björka (Gagnef). Har jag gjort bort mig?
Hej du! Lite kanske... i alla fall såhär långt i förväg. Har du tur blir du räddad i sista stund.
16.23
Är det någon idé att ta fram grillen i Nyköping på midsommarafton?
Hej Mats! Tveksamt, skurarna kan bli seglivade. Håll koll på prognosen är mitt tips.
16.25
Hej! Hur blir midsommarvädret på Lofoten?
Hej Per! Inte någon höjdare om man gillar sol. Regnskurarna avlöser varandra.
16.27
Hur blir midsommarvädret i skellefteå med omnejd/Bureå?
Hej Vanja! Ganska mycket moln och enstaka regnskurar är mitt tips. Ca 15 grader. Ingen värme alltså. Bitvis kanske lite blåsigt också.
16.29
Hej Motek,
Kommer vädret i Stockholm bli bättre än i Göteborg?
Hej Veronika! Om dagens prognos slår in ser Göteborg få en soligare midsommar än Stockholm. Detaljerna kan fortfarande ändras.
16.30
Kristinehamn i Värmland. Regnrock eller baddräkt ?
Hej Gunilla! Om du frågar mig är 15 grader för kallt för bad, om man inte har bastu. Enligt dagens prognos kan några skurar dyka upp, men också chans till uppehåll
16.35
Hej alla och tack så mycket för ert engagemang! Jag avslutar strax chatten och eftersom det är många som skrivit har jag tyvärr inte hunnit svara alla. Titta gärna bland svaren och se om någon ort eller något område som efterfrågats ligger nära dig. Det kan ge dig ett svar på hur det även kan se ut hos dig.

Allt gott! / Nitzan
16.35
3:e gången gillt..😉
Hur blir det i Gislaveds kommun, Småland, ca 7 mil nedanför Vättern ??
Benny B
Hej Benny! Kan förekomma skurar i Småland, men finns också viss chans till sol. Gäller alltså mer generellt, exakt hur det blir i Gislaved är svårt att säga.
16.37
Hej!
Vi planerade cykla nu på fredag från Vårberg till Huddinges pendeltågstation och sedan fortsätta cykla kring Järna (Södertälje) och på middsommardagen cykla hela vägen tillbaka. Är det klokt?
Hej Irini!
Jag rekommenderar dig att följa prognoserna och inte fatta ett beslut om det nu om du vill slippa regn eller regnskurar. Just nu ser det rätt regnigt ut, speciellt på midsommarafton. Midsommardagen ser torrare ut i nuläget. Alla detaljer kan dock ändras.
16.38
Visst blir det mycket regn och kallt i Arjeplog?
Hej Peter! Ja det ser inte lovande ut för varken midsommarafton eller midsommardagen generellt i norra Norrland. Detaljerna i just Arjeplog är svåra att avgöra i nuläget
16.39
Vädret i Gävle..
Middag i trädgården eller inne?
Mvh
Stefhan
Säkrast inne, men just nu kanske Gävle klarar sig undan. Håll koll på hur prognoser utvecklar sig är mitt tips!
16.41
Tack för alla frågor! Nitzan tar en till och sen avrundar vi chatten och önskar er en fin midsommar.
16.42
hej jag ska tälta utanför Norrtälje tycker du att jag ska ställa in minna planer ang det. MVH
Hej Martin! Det beror helt på hur bra utrustad du är. Var beredd på att det kan regna och framförallt att om det spricker upp på natten så kan det bli kallt. Nuvarande väderläge liknar midsommarhelgen 2014. Då sprack det upp i Sthlmstrakten och lokalt blev det så lågt som 4 grader. Det är inte varmt. Kan bli liknande i år om man har otur.
16.45
Då tackar jag för mig och önskar er alla en glad midsommar!