SVT rapporterade · Ställ din fråga till Jonas Eriksson

Vänner, vilket galet stort intresse! Så roligt.
Jag lovar att göra en chat till inom kort och svara på ännu fler frågor, men nu måste jag se lite fotboll och förbereda mig för kommande matcher.
Tack för alla fina ord, tack för ert engagemang och HEJA SVERIGE!
Mvh
-JE
19.12
Vilket är ditt bästa domarminne?
Svårt, under 30 år hinner man med en massa roliga saker...men att döma Brasilien i hemma VM, i huvudstaden Brasilia var nog det finaste domarminnet. En enorm press, och en nästan perfekt match från mig och mina kollegor.
 
19.14
Hej! 
Nu börjar jag chatten...det har kommit VÄLDIGT många frågor, vilket jag tycker är superkul!
Inte säker att jag hinner med alla...men jag försöker så gott jag kan.
Välkomna!
19.15
när var senaste gången du dömde 7-manna och 5-manna fotboll?
Väldigt länge sedan...jag tror jag dömde 7 mot 7 för 30 år sedan. Men jag dömde 9 mot 9 för tre veckor sedan i UNT Cupens finaler för P13 och F13. Det var superkul
19.17
Var kom de 5 minuterna tilläggstid ifrån i matchen Sverige Tyskland. Det var väl 4 byten i andra halvlek och inga större skadeavbrott. Kan domaren lägga till godtyckligt med tid? Känns ofta som de stora länderna/lagen får extra tid om de inte leder matchen
Jag håller med dig, jag vet inte varför det var så mycket tillägg. Jag trodde på fyra minuter MAXIMALT. Kanske du och jag är färgade som höll på Sverige, att vårt lag faktiskt drog ner på tempot så mycket att fem minuter var lagom.
19.19
Kollar VM-fotbollen och blir rejält trött på allt "maskande". Exempelvis långsamma och irrelevanta byten när det är 2 min kvar ! Varför inte effektiv speltid exempelvis de sista 20 min ?
Fotbollen har tagit ett ENORMT kliv genom att införa VAR. Att införa effektiv tid i slutet av matchen låter som en klok ide, men kommer att dröja ett tag tror jag
19.19
Blir domare dopingtestade?
Vi kan absolut bli testade, men jag har aldrig blivit det. Av mina utländska, fd, kollegor har flera blivit testade. 
19.22
Ronaldos armforcerande var ett solklart gult kort, inte på långa vägar rött. Irans straff mot Portugal var inte straff då bollen tog på huvudet först och sedan nickades mot armen. Många med mig anser att man hellre bör fria än fälla när man tvekar. Vad anser du och diskuterar FIFA sådant här? Domsluten känns godtyckliga som det är nu.
Håller med dig, Ronaldos armforcerande rörelse "räckte" med gult - och Irans straff var väldigt godtycklig.
FIFA vill alltid att man heller friar än fäller, men eftersom det inte sker konsekvent så blir det väldigt godtyckligt och svårt att förstå den röda tråden.
Jag tycker personligen att om man som domare inte är helt säker, så är det bättre att fria.
 
19.23
Tar spelarna med sig utdelade varningar genom hela slutspelet?
Som jag förstått så nollställs varningarna efter kvartsfinalerna, dvs ingen spelare kan bli avstängd i finalen (om man inte blir utvisad i semifinalen).
19.25
Hej Jonas, jätte trevligt att ha dig i Vm-Studion! Jag undrar vem huvuddomaren tittar på innan matchstart och väntar på klartecken innan han kickar igång matchen?
Tack för berömmet!
Huvuddomaren tittar först på 4-domaren, som står mellan bänkarna, och ger klartecken att allt är klart från hans sida.
Därefter ger en "general coordinator" från FIFA ok att starta matchen - dvs en person som har koll på att TV är beredda, att säkerheten är ok och att matchen kan blåsas igång. 
19.26
Till sist: ett stort TACK för dina kommentarer och information om domslut. Jag har lärt mig väldigt mycket nytt!
Tack, vad snällt.
19.26
Hej Jonas!

Får man "klättra" på en MEDspelare vid t ex fasta??? Det borde ju inte vara något regelbrott...
Nej, man får inte använda sina medspelare för att klättra eller nå en positon. Det är ett brott mot spelet idé
19.29
Hur många röda kort tror du Nannskog hade fått om VAR var uppfunnet då?
Haha! Många. Och ännu mer om det funnits mikrofoner... :-)
19.30
Det har varit ovanligt många och tydliga tröjdragningar i detta VM - men få gula kort för det. Varför?
Domarna har en tendens att inte vilja visa kort överhuvudtaget, att behålla korten tills det verkligen behövs...och då använder dom främst varningarna för tröjdragningar i samband med väldigt lovande anfall.
Frustrerande kan jag tycka. En spelare som drar i tröjan gör det i ett enda syfte: att förstöra för sin motståndare.
19.31
Hejsan, varför tar man inte itag med detta dragande i tröjor?.
Som jag svarade till Karin: 
Domarna har en tendens att inte vilja visa kort överhuvudtaget, att behålla korten tills det verkligen behövs...och då använder dom främst varningarna för tröjdragningar i samband med väldigt lovande anfall.
Frustrerande kan jag tycka. En spelare som drar i tröjan gör det i ett enda syfte: att förstöra för sin motståndare.
19.32
Varför har man lagt ned att varna spelare för filmning?
För att det ska bli varning för filmning vill FIFA att domaren ska vara helt säker, att det inte ska finnas någon kontakt mellan spelarna överhuvudtaget.
Det resonemanget gör att domarna nästan aldrig vågar ge ett gult kort för filmning.
 
19.33
Vad tycker du om Domarna i VM 2018? Och varför dömer du inte VM i år? För jag tycker du är världens bästa domare.
Tack, Sara!
Domarna har varit okey...för många domare har varit lite ojämna och framför allt inte vågat ta stora beslut - utan låtit dessa hantera av VAR.
En bra domare är en bra domare - även med VAR.
En dålig domare är fortfarande en dålig domare - även med VAR.
 
Jag blev inte uttagen att döma VM, helt enkelt. Varför vet jag inte. Har inte fått någon förklaring av de som bestämmer.
 
19.35
Har egentligen ingen fråga😉men vill tacka dig för att du förklarar olika situationer och domslut så bra!
Ha en fortsatt bra kväll😊
Tack, Irene! Det värmer.
19.35
Tror du att det hade hjälpt att ha domar team från ett och samma land? T.ex. i Sverige-Tyskland matchen att ha polsk domare på plan och polska person i ”VAR-teamet”?
Absolut, det hade hjälpt. Inte bara språket hade underlättat, men även att man kan lita på en person man känner, som man vet ser fotboll på samma sätt.
Kolla på BRA-COSTA RICA där domaren ändrar sin straff till Neymar...kanske beror just det pga att VAR kom från samma land och har jobbat tillsammans med domaren i flera år.
19.38
Hej! Vid hörnan som ledde Spaniens 2-2 mål mot Marocko pekade huvuddomaren mot en hörna men Spanien tog snabb hörna från andra hörnan. Får man välja hörna eller är det dit huvuddomaren pekar som gäller. Ni uppmärksammade inte detta igår så jag antar att Spanien gjorde rätt men det känns ju helt fel? Vad gäller?
Jag såg samma sak, och regeln är tydlig. Hörnan ska slås från den sida som bollen går ut på. Domaren pekade tydligt, och då ska ju bollen läggas på den sidan. Ett fel av domaren
Om det kan ändras av VAR? Nej, eftersom det inte är ett mål, en straff eller utvisning.
19.43
Om en spelare har ett gult kort och sen går in i en närkamp som kan resultera i ett till gult kort (röt kort) kan domaren då ta hjälp av Var
Nej. VAR kan aldrig hjälpa till vid varningar - även om det är den andra varningen som skulle ha gett en utvisning
19.44
Kommer VAR att användas av alla ligor och CL framöver? Eller det är bara ett test nu i VM?
Just nu är det bara ett "test" i VM, samt att det sedan tidigare använts av ligorna i Italien, Tyskland, Portugal och Polen tex.
Champions League är inte aktuellt till hösten. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tränade VAR eller tekniker som kan sköta det.
Jag tror dessutom att alla vill avvakta och se hur det funkar i VM först.
19.46
Visst har filmningarna minskat med VAR?
Yes, definitivt. Men det finns kvar. Framför allt utanför straffområdet...för då får inte VAR berätta för domaren att det är filmning.
I straffområdet MÅSTE VAR berätta om det är filmningar däremot.
19.47
Tack för en väldigt bra performance i TV studion. De redan höga kvalitén har ökat. Inledningsvis pratade du om vilka som ska och inte borde blåsa matcherna. Hur ser du på det? Varför kan inte de bästa döma de bästa? Se och lär från hockey VM.
Fortsätt i samma anda.
Björn
Tack, Björn!
Jag ska redovisa mina "röda kort" senare i turneringen...men kortfattat så har mer än fem av dessa har inte fått en match. Så jag hade ganska rätt...
Fotbollen är politisk. Alla ska vara med, alla kontinenter, hela världen. Att Uefa bara har 10 domare från Europa är helt galet, vi har de bästa domarna, med bäst utbildning och störst respekt bland spelarna.
Det har visat sig redan och kommer att visa sig tydligare framöver i turneringen.
 
19.49
Grym debut i studion av dig! Förslag på regeländring vid hörnor, gör förslagsvis som bandyn, då hade du sluppit brottningsmatcherna i straffområdet samt skapat utrymme för kreativa lag
Tack, Jens! 
Som du vet har den konservativa fotbollen har gjort STORA ändringar genom att införa VAR, regeländringar kring målchansutvisningar, målkamera osv.
Att förvänta sig större ändringar som den du föreslår tror jag inte kommer att hända, men vore intressant med alla problem som vi ser i straffområdena idag.
19.51
Varför inför dom inte en tid på 30 SEK när dom ska genomföra ett byte ? Byter dom inte inom 30 SEK = varning på den spelaren som ska kommer in på planen !!!!
Bra förslag. Men som jag skrev till Jens...
Som du vet har den konservativa fotbollen har gjort STORA ändringar genom att införa VAR, regeländringar kring målchansutvisningar, målkamera osv.
Att förvänta sig större ändringar som den du föreslår tror jag inte kommer att hända, men vore intressant med hur trötta alla spelare blir som ska bli utbytta...
19.52
Vilka tror du är favoriter i VM.
Jag dömde Brasilien i mars, mot Tyskland, och då var dom ruggigt bra, ett snabbt spel, en bredd i truppen. Jag håller kvar vid dem som favoriter.
19.53
Kan man döma straff när spelet är avblåst. Jag tänker på alla brottargrepp innan en hörna ska läggas?
Nej, bollen måste vara i spel för att det ska kunna bli straff. Dock så kan man ge varning och utvisning utan att bollen är i spel.
19.53
Hej Jonas!
Bästa arenan du har dömt på?
19.54
Hej Jonas! Borde det inte räcka med 2 videodomare som gärna är ifrån samma land, istället för att ha 5 från olika länder?
Ja, du har rätt. Men FIFA är politiska...och hela världen ska spela VM - och inte minst hela världen ska finnas representerade som domare
19.54
Vad tjänar en VM domare under mästerskapet?
2014 tjänade jag, före skatt, 60000 US Dollar på att döma turneringen. Antar mina f d kollegor tjänar lite mer denna gång,
19.56
Hej! Idag blev Griezman fälld precis före paus och det var dömd frispark. Men den slogs aldrig. Vad finns det för riktlinjer när det gäller domslut precis före paus?
Visst var det okänsligt av domaren? Man såg att danske spelaren fällde BARA för att få stopp på ett anfall...då borde man som domare ha mer känsla för spelet. Som domare ska man aldrig premiera det lag som spelar destruktivt.
19.58
Får man förolämpa sina motståndare, utan att få varning? Neymar sa både det ena och andra i en situation mot Costa Rica (såg via mimiken).
Om domaren hör förolämpningar så måste man bestraffa det. I fallet med Neymar, så kanske inte domaren hörde - eller förstod. Domaren i det fallet, Björn, pratar vad jag vet varken portugisiska eller spanska.
19.58
Tycker det är pinsamt av domarna att instruera spelare vid hörnor och frisparksmur. Det är inte 7åringar. Har de inte lärt sig reglerna när de spelar vm bör de skylla sig själva. Hur lyder instruktionerna till domarna om detta?
Tror domarna, mer än att instruera spelarna, fått tydliga order från FIFA att förebygga problemen, att prata med spelarna och få dem att inte göra dumheter i samband med fasta situationer.
Dock så blir det lite tandlöst då ALLA domare gör det HELA tiden. En gång per halvlek maximalt, sedan får man faktiskt börja använda regelboken och döma de som fortfarande skapar problem
 
19.58
Varför varnas inte fler spelare som avsiktligt försöker störa straffläggaren. Har en känsla att det blivit vanligare efter införandet av VAR.
Har samma uppfattning, det verkar ha blivit bli en trend...framför allt har spelarna sett att man FÅR göra det utan att bli varnad, och då fortsätter det bara.
20.01
Du var kass när du dömde Benfica-Liverpool
Håller med dig, det var inte en av mina bästa matcher.
Men jag lärde mig en hel del, och även om jag inte var bra så rättfärdigar det inte  spelare som Babel att klappa till sin motståndare i ansiktet.
20.03
Vilken är den fulaste matchen du dömt
Meridian Cup 2003, en vänskapsturnering mellan Europa och Afrika. Jag dömde Schweiz mot Burkina Faso och hade fyra röda kort på Burkina Faso och fick sedan bryta matchen pga att dom vägrade spela vidare.
20.04
Vid en straffsituation, är det VAR som kalla på domaren eller tvärtom? Måste berömma dig för jättebra förklaringar vid olika matchsituationer.
Tack, Tomas.
Din fråga är vanlig.
VAR kollar alla straffar, dvs om domarn blåser ...så kollar VAR och säger OK eller föreslår att domaren tittar själv på skärmen (vid fel straff).
Om domaren inte blåser, som i fallet med Marcus Berg, så kollar VAR alltid ändå situationen och om man anser att det är straff så säger man till domaren: vi vill att du kollar på situationen på skärmen.
20.06
Vad är det för fabrikat på era digitala klockor som ni använder under matchen?
Jag använde själv en Polar V800.
Domarna i VM använder en Hublot, en speciell klocka för VM.
Men det finns såklart många andra klockor och märken, vill jag förtydliga... :-)
20.07
Vilket är ditt bästa domarminne inom svenskfotboll
Att få förtroendet att döma 340 matcher i allsvenskan, och döma fem avgörande guldmatcher.
20.09
Kanske en dum fråga. Om man ropar könsord till motspelare går man gult kort. Kan få detta om man gör det till medspelare. Det händer ju att spelare skäller på medspelare
Inte alls en dum fråga.
Könsord borde tom ge rött kort. Det betraktas som en grov smädelse.
Det spelar ingen roll vem man ropar till: motspelare, domare, medspelare, ledare eller publik. Straffet blir detsamma
20.10
Om två medspelare ryker ihop på planen, kan domaren då utdela gult/rött kort?
Absolut. Det spelar ingen roll om man slår en medspelare eller motspelare. Det ska vara ett rött kort.
Om du slår en medspelare i eget straffområde så blir det rött kort och straff till motståndarna...
20.11
Har du alltid haft 13 rätt på regelproven?
Inte alls, Jag har haft 11 rätt eller mer hela tiden...förutom en gång då jag hade 10 rätt och fick skriva om provet.
 
 
20.12
Kan vilken som helst av dom andra domarna påverka huvuddomaren att ändra domslut?
Absolut. Domaren kan och ska ta in råd och information från alla kollegor men det slutgiltiga beslutet är ALLTID domarens.
20.13
Du gjorde en underbar domarkariär och gör det underbart som expert iSVT
Tack, Noak.
20.14
Vilken visselpipa använde du när du dömde?
Genom karriären...Först en Acme, sedan en italiensk Balilla, därefter en sk "rysspipa", följt av en FOX 40, sen en Acme Thunder och sedan en Molten.
Alla har varit olika, och anpassade efter hur mycket publik, hur jag har velat prata med pipan osv.
20.14
Varför varnas aldrig spelare när de maskar vid byten? Sjukt irriterande!
Håller med dig, det är frustrerande. Domarna vill spara sina kort till andra situationer, men det tar inte bort hur arg man blir som tittare.
20.14
Varför visar inte domarna i detta VM fördelstecknet med båda händerna? Lata?
Nja, faktiskt är det en regeländring sedan ett år tillbaka...domarna kan visa med en hand för att behålla farten.
Att springa med båda händerna i luften tar kraft och ger inte samma speed.
20.14
Måste hålla med andra, du tillför ruggit mycke i sändning.
Tack!
20.14
Vad tror du om Sverige matchen i morgon?
Vem vinner?
Du är den bästa domaren! Saknar dig verkligen på i VM.
Jag är optimist, vi vinner. 1-0. Det är dags för Marcus Berg att sätta in den.
TACK för dina snälla ord.
20.17
Om Christian Eriksen skjuter mot öppet mål för Danmark mot Kroatien i en eventuell åttondelsfinal och Dejan Lovren står på mållinjen och räddar bollen med handen när bollen är på väg in i mål varför räcker det inte med gul kort då men då blir det utvisning och straff i stället?Varför blir det det istället Jonas?
Utvisning blir det i straffområdet pga att Lovren använder händerna. Vid hands, knuff och drag där försvarsspelaren inte kan eller försöker spela bollen - så gäller "de gamla reglerna"...dvs att rött kort för målchansutvisning gäller.
20.18
Vem avgör hur många minuters tillägg det ska vara
Funderar på vart de hittade 5 minuter i matchen Tyskland -Sverige
Svarade på det i början av chatten.
 
Jag vet inte varför det var så mycket tillägg. Jag trodde på fyra minuter MAXIMALT. Kanske du och jag är färgade som höll på Sverige, att vårt lag faktiskt drog ner på tempot så mycket att fem minuter var lagom?
Oavsett. Det var en minut för mycket, tyckte jag,
 
20.22
Vad kommer du göra efter VM? yrkesmässigt tänker jag
Jag ska föreläsa lite kring ledarskap, vara mer med familjen och unna mig lite mer lediga helger.
Förutom det, så får vi se vem som hör av sig.
Jag har inget planerat och ska göra saker som är roliga och som ger mig energi.