SVT rapporterade · Tyck till eller dela med dig av egna erfarenheter!

07.52
Känner så igen mig! Är så skamfyllt! 😔
@TessanFalk - Hej Tessan! Tack för att du delar med dig. 
07.53
Ständigt detta exkluderande av ensamstående pappor. Eller snarare BARNEN till ensamstående pappor. Mitt barn har det inte bättre ställt ekonomiskt än andra barn till ensamstående föräldrar för att jag är PAPPA.
@Love - Hej Love! Tack för din åsikt. 
08.07
Hej!

Varför denna ensidiga fokus på ensamstående mammor???
Har ensamstående pappor eller de pappor som inte lever med sina barn bättre ekonomi att göra olika saker under sommarlovet?

Om SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet - varför ger ni denna bilden av barns sommarlov? Ge HELA bilden och inte bara den med de stackars ensamstående mammorna.
@Lotten - Hej Lotten, just detta projekt är till för ensamstående mammor. Vi har tidigare berättat om problematiken för barnfamiljer, oavsett konstellation, som har svårt att ordna sommarlovsaktiviteter för sina barn. Du kan läsa mer om det här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/tusentals-barnfamiljer-har-inte-rad-med-sommaraktiviteter
08.09
Det finns massor av aktiviteter som är helt gratis och har fungerat för barn i alla tider och duger inte det så finns det många sätt för ungdomar att själva tjäna pengar. I stället för att tycka synd om barnen och bekräfta deras känsla av hopplöshet så kan man förklara att livet blir inte bättre än vad man gör det till. De måste förstå att de är själva ansvariga för att nå sina drömmar - både på kort och lång sikt.
09.27
Hur gör man för att bidra till dessa viktiga organisationer?

Och hur gör man om man dessutom själv kan tänka sig att vara med och hjälpa till att annordna aktiviteter.

Har inte mycket pengar själv.
Men jag ger gärna av min tid.

Allt gott och all kärlek ❤️.
Kram Stefan
09.27
Svar till Andreas: Om du var 11 år idag skulle du nog vara väldigt glad och tacksam om du fick just det:
Ett hopp om framtiden.

Organisationer som dessa förmedlar just hoppet. En känsla av uppmuntran, gemenskap med andra i samma situation och support så att dom på lång sikt - precis som du säger - en dag själva ska kunna förverkliga sina egna drömmar.

Kärlek!
09.27
Exakt vad Andreas skrev.
Oerhört mycket är gratis och är man 12-13 eller äldre ska man sommarjobba!
Socialism i sitt esse.
Eget ansvar!
09.28
Missriktat. Ta inte från barnen sin egen skaparförmåga. Inte nödvändigt med färdiga
aktiviteter som kostar pengar.(vem styr dessa, vem ska tjäna pengar på dåligt" samvete)
Ensamma mammor, vadå, är det en homogen grupp ?
Vi var 5 syskon med en ensam MOR, utan pengar, inte hade vi det tråkigt på sommarlovet !
Fanns mängder att hitta på som inte kostade en krona.jag kan ge tips. :-)
/Clas
@Clas - Det låter som att du har många tips på vad man kan göra. Kan du dela med dig av några?
09.31
Oftast har män högre lön än kvinnor.
Tråkigt att män blir så upprörda när det är fokus på kvinnor. Tänk om ni var lika upprörda över våra kvinnliga dåliga löner.
Själv är jag ensamstående och har det knapert.
Du Andreas ska inte heller komma här med dina floskler. Du har ingen aning vad det innebär.
Jag är välutbildad, har gått på universitetet men med låg " kvinnolön", är leg Arbetsterapeut en utbildning som det inte lönar sig att utbilda sig till.
Har även vidareutbildning, mycket sämre lön än både lärare och sjuksköterskor.
Dessutom är jag arbetslös för tillfället.
Jag försöker göra små utflykter med mitt barn, vara aktiv med sånt som inte kostar så mycket, åka och bada m.m.
Att åka utomlands med mitt barn är bara en dröm!
Andra i hennes klass åker både på sommarlov och jullov.
Pappan har gott om pengar men är oerhört snål, köper aldrig kläder, presenter m,m.
Tycker det är jättebra att fryshuset ordnar aktiviteter.
Tyvärr bor jag inte där detta finns.
Annars hade jag gärna gått på det.
Jag skäms också ibland för att jag inte kan ge mitt barn det som andra får.
Tex. En resa någon gång.
För att klara oss får jag ta av mina besparingar.
Handlar mycket secondhand och på rea.
Tycker det är jättebra att SVT tar upp detta.
09.33
Kommer fortfarande ihåg vilken ångest man hade inför sommarlovet. Jag var tolv när jag förstod hur fattiga vi var. Mamma jobbade och slet, och vi barn hjälpte till så gott vi kunde. Pappa såg vi knappt röken av. Han var upptagen av sin nya familj. Mamma jobbade extra som tidnings utbärare innan hon gick till sitt vanliga jobb, och om någon av oss lyckades få ett sommarjobb (vilket inte är lätt, tro mig), så gick de pengarna också till familjens försörjning. Men ibland lyckades vi skrapa ihop pengar så vi kunde köpa fika och gå till stranden och bada och köpa oss en glass där.

Jag tror ingen som inte levt i fattigdom i Sverige kan föreställa sig hur det är. Det är som att leva under en grå, blöt filt som tynger ner allting. Du lever hela tiden på katastrofens rand. Och du lever i en utsatthet där du i mångt och mycket blir behandlad som en andra klassens medborgare.
09.33
Det finns massor av gratis aktiviteter här vårt land, man behöver inte åka på solsemester till Medelhavet. Sen är det även frågan om att prioritera.
09.33
Känner igen mig också. Det här projektet kunde även kunna finnas i andra städer/områden. Små picknickar är ganska vanligt hos oss på sommaren. En lekpark och lite fika med sig. Men mer än så kanske det inte blir. Man får vara glad för det lilla.
09.34
Andreas, barn under 13 år får i stora drag inte arbeta alls. Källa: Arbetsmiljöverket En hel del av barnen det handlar om är betydligt yngre än så. Visst finns det mycket som är gratis, framför allt natur. Men man ska ha råd att ta sig dit och man behöver t ex badkläder för att kunna bada och en matsäck om man tar sig långt. Det här är familjer som har det väldigt knapert. Att lägga hela ansvaret på barnen och inte se att vissa har det svårt på sätt som är svåra att förstå för vuxna och andra barn runt omkring (”vem har inte råd med badkläder?”) är stigmatiserande i sig. Tråkigt att vuxna lägger sten på bördan genom att insinuera att barnen skulle vara bortskämda och lata samt att det är de som bär hela ansvaret (det är det inte, de är barn och minderåriga). Barn är duktiga på att ta på sig skam som det är utan att vuxna behöver öka på den. Så klart är det bra att peppa dem som du föreslår, och de är inte bara sina svårigheter, precis som alla andra. Jag får inte uppfattningen att gruppen finns till för att permanenta deras känsla av hopplöshet, utan för att bekräfta deras känslor och stötta dem genom att erbjuda fler möjligheter.
09.36
Jag förstår att ni lyfter fram kvinnor som är i denna situation, då kvinnor generellt tjänar mindre än män. Superbra initiativ verkligen! Jag är själv ensamstående pappa och läser gärna om tips på hur man får ihop en bra semester utan att spendera alla pengar. Det är svårt då alla, både barn och vuxna, jämför sig med kompisar och kollegor. Känslan av "misslyckande" är vanlig och extremt jobbig. Jag tänkte försöka hitta på något som vi som familj kanske inte gör i vanliga fall. Kanske vara i naturen, fiska eller paddla kanot. På det sättet skapar man också minnen för barnen och sig själv utan att åka utomlands eller sova på hotell.
@Per - Tack för att du delar med dig Per, och tack för dina tips! Ditt/dina barn kommer säkert minnas fisketurerna när de vuxit upp.
09.37
Idag är mina båda söner vuxna. Under deras uppväxt var jag ensam vårdnadshavare. Jag vägrade uppfatta oss som offer, snarare såg jag fördelarna. Oavsett, på ledigheter och semestrar cyklade vi och bodde på vandrarhem, låga kostnader som jag sparat till under året. Vi var i skogen tillsammans, ungarna täljde pilar och pilbågar. Vi kollade på små djur genom lupp. Vi tog oss till ställen som var gratis, parker och friluftsmuseer etc. Jag bakade bullar och bröd med flera kostnadseffektiva åtgärder. Ungarna höll loppis och auktion på de saker de vuxit ifrån för att kunna köpa nytt. De skaffade sig oxå arbete efter skolan så snart det var lagligen görligt. De är fortfarande mycket handlingskraftiga.
@Pia-MariaBergius - Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!
09.37
Jag är benägen att hålla med Andreas. Det finns stränder och skogar och 4H-gårdar. Ensamstående föräldrar borde även kunna nätverka med andra i samma situation och använda sin fantasi tillsammans för aktivering och hjälpas åt med varandras barn, eller är de så fattiga så de inte ens har råd till internet? Vissa kanske även har mor- och farföräldrar till barnen och barnen kanske har kusiner som de kan passa på att hälsa på? Ett tält kostar pengar, en gång. Men framför allt så tror jag på att söka upp sig till andra i samma situation så kan ju ungarna spela fotboll eller bygga kojor eller vad de nu kommer sig för. Sova över hos varandra. Kanske följa med varandra när det skall sovas över hos någons farmor eller mormor....
09.37
Ett land där klyftorna ökar varje år blir det så här. Migrationen som borde vara positiv är numer negativ ej fungerande å kostar stora pengar. Tänk om Tänk nytt.
09.37
Dessutom är tiderna för aktiviteterna ofta 9-15. Är barnen så små att de måste lämnas (nej, alla skolor har inte fritis hela sommaren eller alla lov) är det omöjligt att låta barnen delta även om aktiviteten är gratis.
09.37
Kom ihåg att alla kan söka pengar från Majblomman.
09.38
Att lägga skulden på barnet och påstå att det är deras eget ansvar och deras egen skyldighet att forma sin framtid är bara cyniskt. Det är knappast något man säger till en ledsen 7-åring som inte har råd att följa med kompisarna på aktiviteter. De som uttrycker sig så har förmodligen aldrig haft det dåligt ställt. Jobbar själv som fritidsledare och möter ständigt dessa barn så fantastiskt bra initiativ!
09.38
Jag var ett av dessa barn som stod bredvid och såg på när det åktes skridskor och skidor. Vi hade heller inte råd med julklappar. Mej gav detta en drift att förkovra mig , arbeta och tjäna pengar. Man har alltid ett eget val, att välja att tycka synd om sig eller inte.
09.38
Jag hade en lycklig barndom, cykla eller tjuvåkte till sjön och badade, spelade fotboll på gården, läste på biblioteket
09.39
Jag var ensamstående mamma under många år. Jag vet att det kan vara tufft ekonomiskt. Men, det finns så mycket man kan göra med sina barn som inte kostar så mycket. Ibland tror jag att en resa utomlands och bo på lyxigt hotell är det enda som räknas. Det är tragiskt!
Tälta med barnen istället. Det går ofta att få tag på begagnat tält till liten peng, några luftmadrasser och sen ta med de vanliga sängkläderna. Mina ungar älskade att campa.
Visst, har man ingen bil så blir det lite krångligt, men ibland är det mest krångliga, det mest uppskattade. Har man lite pengar blir det mer obekvämt, men ändå en upplevelse att minnas med familjen.
Låt barnen vara med och samla pengar till semestern! Panta burkar, eller vad som helst!
09.39
Jag tycker att det är bra att man uppmärksammar detta, för det är verkligen ett problem i dagens samhälle..
Däremot så funderar jag lite kring projektets namn "Barn till ensamma mammor" i dagens samhälle så finns det (även om det inte är alltför vanligt) även pappor som är ensamstående med barn på heltid. (Bl.a jag själv)
Deras ekonomi kan också vara minst sagt ansträngd. Ett mera passande namn på projektet skulle därmed kunna bli 'Barn till ensamstående föräldrar'
09.39
Kan vi som har medel på något sätt stödja organisationen så fler barn får en upplevelse?
09.40
Till Andreas.
Du har ingen aning om vad det innebär i verkligheten att inte ha råd med:
att gå o fika,
gå på museum,
lägga pengar till lärarna vid terminsavslutning, köpa presenter när det är barnkalas,
inte köpa ny mobil /surfplatta ( fast de är flera år gamla och trasiga) m.m.
Undrar vad du själv hade tyckt om detta?

Dessutom får jag ofta höra av andra föräldrar (läkare, jurister, egna företagare) som bor i sex miljoners villor klaga över att allt är så dyrt för deras barn.

Detta är verkligheten!
09.41
Vi bor i allmännyttan och det mesta av pengarna går till boendet, 70%. Därav tillbringar vi den mesta tiden hemma. Tyvärr kan vi inte bidra så mycket till kommersen, vi har alltid hemlagad mat. Att ha pengar är inte en rättighet, vi har det bra, men när medier förstorar upp vår vardag och jämför den med andras, då blir jag bara ledsen. Varför ska jag känna skam? Jag har inga pengar, men jag har min familjs kärlek. Själv jämför jag mig inte med andra. Istället för att tycka synd om mig, uppmärksamma vad som är fel istället. Läs första meningen igen.
09.41
Håller med flera här. Man kunde ha döpt det mer könsneutralt och gjort något för "ensamstående föräldrar". Det måste ju vara på lika villkor i ett jämställt samhälle. Tyvärr är det för mycket fokus på feminism, det vill säga att kvinnor ska ha det bättre än männen, och inte jämställdhet idag. Detta är utmärkt exempel.
09.42
Stefan
Vem anställer en 12 -åring. Ge konkreta exempel istället för att generalisera. Det är andra tider nu än när du förmodligen var i den åldern.
09.42
Detta är en fantastisk verksamhet med människor som brinner för barn och unga! Har tidigare arbetat med Sara och hon är en riktig eldsjäl. Vill man vara med att bidra med sin tid, hör av er till Sara! Man kan hjälpa till volontärt på olika plan. Sara, fortsätt göra det Ni gör. Ni gör skillnad!!!
09.42
Vilka aktiviteter finns som inte kostar något? Min erfarenhet är att "barn i alla tider" gjort/lekt helt annorlunda än nu. Det är ju ingen vinst för barnen med en gratisaktiviteter om ingen annan är där! Barnen är det viktigaste vi har så all cred till den som hjälper till!!!!!
09.51
Har sedan tösen var 3 varit ensamstående, jobbat heltid och deltid. Vem har hjälpt mig ?
Har haft hund och katter och fått fixa livet med dottern och det har gått.
Men en del gör litet eller inget utan verkar tycka att alla andra ska fixa livet åt dom.
Sök jobb så du kommer ur din situation nån gång.
Är innerligt trött på de som inte gör nåt själva.
09.51
Cykla är gratis. Ströva i skog och mark och upptäcka naturen är gratis. Vi har fortfarande Allemansrätten. De vuxna kan göra saker med sina barn och det ger minnen för livet. Baka och laga mat tillsammans. Det finns gratis lekparker mm.mm
09.52
Hej
Det finns gratisaktiviteter inom kommunen som vi har använt oss av, oftast är det tiden som inte räcker till eftersom vi fick jobba när barnen var lediga och V.V . Men man fick lösa det på genom natttjänst etc. Sedan bör man lägga upp en buffert. Vår första semester budget låg på 800kr
Tält och fiskekort
09.52
I ett samhälle som fokuserar på jämlikhet hade behovet av dessa frivilligiorganisationer inte funnits. Tyvärr är vi numera usla på jämlikhet och usla på att fördela våra tillgångar. Vi kan bättre!
09.53
Sommarjobb är jättesvårt att få!!!!!! Om man bara har ekonomi till boende, mat o det allra nödvändigaste så finns det INGENTING att prioritera bort. Svårt att förstå om man inte varit där själv.
09.53
Själv tycker jag det är föräldrarnas ansvar att fixa aktiviteter för barnen oavsett åldern. Man ska inte tro att om man är 11-13 så klarar de sig själva. Just då är kanske ännu viktigare att vara med sina barn och fixa tillsammans sommaraktiviteterna. Vi är båda utbildade och har hyfsat bra , men åker inte utomlands för semester, försöker hitta på något här på plats. Man behöver inte tycka "att grannens gräs är alltid grönare". Man får prata med barnen och förklara att alla gör olika och inte sitta hemma och deppa att man inte åker på semester som "alla andra". Barnens önskemål till sommaraktiviteter beror på vilken inställning man har själv som förälder. För barn kvittar om dem är vid sjön eller på vid Medelhavet de har det lika bra. Man kanske får prata med barn och lära de vara tacksamma för det de har. Här i Sverige med alla bidrag som finns så går det att fixa lite roligt bara man prioriterar rätt kanske. Barnen går i första hand för oss. Min åsikt är detta och inte klandrar på någon.
09.54
Jag minns det kvinnan berättade om, för jag gjorde likadant själv när jag var i lågstadieåldern, men med följden att jag fick en reprimand från min fröken som sa att det var fult att ljuga..
09.54
Det spelar äl ingen roll vad projektet är döpt till. Konstigt att diskutera runt det när det handlar om barn som far illa. Tack vare migrationen februari barnen i min kommun både konst och dansprojekt i sommar!
10.12
Hej!
Jag kan bara instämma i vad Lotten säger, ”varför detta ensidiga fokus på ensamstående mammor???”. Jag känner både skam och skuld över att jag inte kan ge min son ett bättre sommarlov, det är ett personligt nederlag som jag måste hantera på något sätt. Jag kan ju inte ens legitimera det med att jag är en ”ensamstående mamma”. Alla på min arbetsplats har samma inkomst (enligt avtal), så jag åtnjuter knappast någon fördel där.

Det gör ONT när en statligt finansierad journalist förminskar eller viftar bort den situation min son befinner sig i.

Kom igen! Vi lever inte på 1950 talet! Min sons mamma valde ett jobb och förhållande utomlands istället för att ha delad vårdnad i Sverige.
@Carl - Hej Carl! Det var tråkigt att höra att du tycker att vi förminskar eller viftar bort din situation. Det var inte alls vår mening. Att vi använder begreppet ensamma mammor beror på att projektet heter så. 
10.13
Jag är ensamstående med ett barn och har sjukpension. Dottern är med i två idrottsklubbar och två kulturskolegrupper. När dessa medlemsavgifter och deltagaravgifterna är betalda finns inte mycket pengar kvar till annat, och allt har uppehåll under sommaren.
I år var fotbollsskolan gratis så det var hon med i ialla fall. Den andra idrottsklubben åker alltid på träningsläger och sover på hotell, det kan hon aldrig vara med på även om det är till självkostnadspris, och eftersom hon har diagnoser så tycker klubben att det vore bäst om jag också vore med, då handlar det om många tusenlappar som inte finns, inte heller är tävlingarna på andra orter gratis.
Vi bor i en kommun där inte mycket gratis erbjuds, och det är långa avstånd till allt,
Vi får dela upp det och ta två hundra när nya pengar kommer in, en gång 18 juni och en gång 18 juli, men på en varisn hundra lapp kommer man inte långt, det räcker inte ens till bio,
/ karin
10.14
Vi har alltid haft ont om pengar, men det här året är hela familjen hur glada som helst! Vi har redan gjort massor som vi ej kunnat tidigare... nu kan vi det pga gratis sl kort för hela sommaren till alla barn.Vilken frihet!
10.31
Bara för att man är ensamstående med barn betyder det inte automatiskt att man har ont om pengar. Se till att rätt familjer får bidragen! Jag är ensamstående med tre barn men är inte fattig (inte rik heller men vi klarar oss) trots det får mina barn pengar från stipendier/stiftelser via skolan för att "deras mamma är ensamstående". Jag hade önskat att dessa pengar hade gått till de barn som behöver dem bättre.
10.32
Det finns mycket som är gratis också. Som Stockholmare blir man lätt hemma blind, Här mina tips man kan göra i Stockholm om man tajt budgeten.

Åk ut till Skärgården

Södra grinda kostar några hundra lappar,

Länna katten - Den bortglömda delen av Roslagsbanan i Uppsala. Man kanåka ångtåg för någon hundralapp, uppskattas av barn.

Sjöhistoriska museet på djurgården , gratis inträde

Flygvapen museet i Linköping , Gratis inträde

Ersta Batterierna på landsort, kosta någon 100:- och se minnen ifrån fornstora dar då vår beredskap var god.
10.36
...och alla ensamstående ekonomiskt utarmade pappor? Känner stort medlidande med barnen då jag hade det väldigt bra som barn. Dock tycker jag det låter som det alltid är pappans fel i dessa situationer.
10.36
att "ha ont om pengar" beror på hur maktens folk väljer att värdera andras liv och insats.
De med mer makt bestämmer över de med mindre makt. Våldet triumferar.
Vi kan nå ett rättvist samhälle, men det förutsätter att vi gör om det i grunden. Det går att leda detta i bevis, men det skulle kräva en längre statsvetenskaplig utläggning, vilket detta inte är rätt forum för. Jag förutsätter att SVT kommer att spärra detta inlägg i tryckfrihetens namn.
10.39
Här i Sverige har vi det alla bra. Alla har mat på bordet och tak över huvudet. Utbildning och sjukvård är gratis. Kanske staten bör finansera "resa utomlands" till utsatta länder så folk lär sig att uppskatta det man har och inte hålla på med massa gnäll.
Att ha kul på sommarlov som barn behöver inte kosta mycket sen är det inte alla som har råd med 3-4 olika aktiviteter. Inga barn går hungriga och sko-lösa i Sverige. Det är bara föräldrarna som har för ambitiösa drömmar men är för lata för att leva upp till de.
10.56
Ensamstående med sjukersättning.
Vi har fått åka med svenska kyrkan på en utflykt varje sommar, men ibland har jag inte haft råd att köpa mer än enstaka biljetter till åkattraktioner eller riktig mat på plats utan vi har fått ta med matsäck, jag har ändå varit enormt tacksam över de här resorna.
I övrigt är det mormor och morfar som står för allt barnen får, själv har jag inte ens råd att köpa det allra nödvändigaste.
Jag har absolut inget över till mig själv, att gå till frisören eller köpa nya kläder osv är helt uteslutet så mina föräldrar försörjer oss fast jag är 35 år.
10.57
När vi var små var min mor ensamstående med mig och mina två bröder, hon var så fattig att hon grät på nätterna när hon trodde vi alla sov.

Men hon fick of ALDRIG att känna oss fattiga.

Är så trött på alla föräldrar som påpekar för- och framför barnen hur "fattiga" de är och hur "utanför" de är allt det "roliga". För i och helvete, ett barn har lika roligt i Las Vegas som de har på Gärdet. Alla har råd med en bussbiljet eller att t.o.m. gå. Gå och kampa, gå ut i parkerna, sluta få barnen att känna som om de missar alla världens äventyr och gör istället allt du kan med det du har.

10.58
Jag var ensamstående mamma till en dotter under flera år. De värsta åren av mitt liv. Extrem dålig ekonomi , aldrig möjlighet att göra något på sommar och jul, dottern fick sommarjobb men krävde ändå att jag skulle ordna med semesterresor - det kunde jag inte, fanns ingen möjlighet. Men det gick aldrig att få henne att förstå detta, och det gjorde det inte lättare.
Jag var dessutom brottsutsatt, trots det ingen hjälp från samhället. Jag vill aldrig ha tillbaka dessa år, någonsin. Samhället fokuserar fel, kriminella och deras familjer plus ekonomiska flyktingar överöses med pengar - det vet jag då jag arbetar inom kyrkan dit många kommer för att få bistånd i tillägg till andra bidrag. Ensamstående mammor/brottsutsatta och äldre fattigpensionärer får ingenting, de får höra att ’kassan är slut”. Vi behöver en totalomvändning i samhället efter valet: brottsoffer måste få hjälp först, fattiga ensamföräldrar och fattigpensionärer måste också få hjälp. Vi måste omprioritera från grunden.
10.59
Starta projekt lyx fällan. Kan det vara så att en del föräldrar inte klarar av hur ekonomi fungerar? Vi har barnbidrag, bostadsbidrag och underhållsbidrag. Fri tandvård och fria mediciner till barn. Fria resor. Mat i skolan. Nästan fri barnomsorg.
10.59
Eftersom Försäkringskassan nekat sjukpenning och på grund av lång handläggningstid hos Förvaltningsrätten har jag nu stått utan inkomst i drygt 15 månader och kommer antagligen få vänta längre tills domen är klar. Tacksam för familj och vänner som hjälper till och stöttar, tar med barnen på deras aktiviteter samt hjälper till praktiskt och ekonomiskt. Visst önskar man att vi hade råd med olika saker men jag är glad att vi lever!
10.59
Nej alla har det inte bra och mat på bordet. Många barn äter i skolan och sedan någon smörgås på kvällen om det ens finns. Åka ut i skärgården? Åka bil? En vanlig lön på fritids räcker inte till detta. Än mindre om du är långtidssjuk. Jag har aldrig haft råd att åka utomlands eller ens ut i skärgården med mitt barn. Bor i Hr, inget körkort eller bil och har 8 års univ.studier men låg lön.
11.00
Barn?! Som barn till ensamstående och ekonomiskt utsatt mor har jag lärt mig att jag inte ska få barn. Mitt liv är på paus sedan 15 år tillbaka så att mer bemedlade människor kan leva sina liv och bilda familj. /Hemstädare
11.18
Jag måste svara på alla som som skriver att barn inte klarar sig själva utan måste få aktiviteter serverade av vuxna. Vad har ni för hemsk människosyn egentligen? Barn har en fantastisk fantasi och kan skapa lekar och aktiviteter som inte kostar en krona om de blir uppmuntrade.

Jag skrev att det finns mycket som är gratis men jag behöver tydligen ge några exempel för att ni ska tro mig. Låna böcker på biblioteket är gratis. Där finns det också gratis tillgång till dator. Utflykter till närliggande parker och natur är gratis. Få är så fattiga att de inte har råd med papper att teckna på, fotboll att bolla med eller skor att promenera med.

Sluta jämföra er med de som har råd att åka på semestrar eller andra kostsamma aktiviteter. Det finns alltid de som har det bättre och det kommer inget positivt med att jämföra sig med dem. Gör något av de resurser ni har i stället. Med den attityd ni har så är det ni som sätter hopplösheten hos barnen. Ni är orsaken till problemet, inte lösningen.

Sedan behövs givetvis vuxna som kan stötta barn i olika former av aktiviteter också. Jag har själv arbetat ideellt i föreningslivet som ungdomstränare i många år och ser glädjen när barnen aktiverar sig.
11.18
Sven-Olof med fler.
Begreppet ”ensamstående mamma” utesluter inte ensamstående pappor i dagens moderna samhälle.
Dock måste du förstå att det finns pappor/mammor som helt enkelt ledsnar på att vara just pappa/mamma och lämnar.
Det är fortfarande vanligare att det är en pappa som gör så och således finns det fler ensamstående mödrar än fäder.
Att känna sig arg över benämningen är felriktat, var arg på de män och kvinnor som lämnar sitt/sina barn istället, de är dessa som är orsaken till de ensamstående.
11.20
Såhär ser min budget ut. Jag är ensamstående mamma som inte får tag på heltidsarbete och jag har två barn, 8 och 14 år gamla.

INKOMSTER efter skatt (personlig assistent 80%, två barnbidrag, två underhållsstöd): 14 600 kr

UTGIFTER

Hyra 5700
Pendlarkort 1200
Mobil 200
Bredband 200
El inkl fast avgift 400
Hemförsäkring 100
Mat, hygien 4800
Läkemedel 300
Kläder, skor 700
Avbetalning på CSN-lån 1000

0 kronor över efter detta. 0 kronor till nöjen. Det går inte att dra ner mer på några kostnader. Ibland har jag hoppat över lunchlåda för att spara pengar men jag klarade inte att leva så.

Vi har ingenting, jag jobbar bara för att vi ska överleva.

Vad ska man göra? Bita i det sura äpplet: fortsätta slita ut kroppen på tunga brukare till en skamligt låg lön. Jag tänker ofta att jag inte orkar mer men jag måste ju orka.

Jag har aldrig haft råd att ta barnen utomlands. Mina barn har aldrig sovit på hotell. Mina barn kan inte gå på aktiviteter. De har inga egna skridskor. Min yngsta har ingen cykel. Jag har inte råd att vara hemma från jobbet när jag är sjuk. Oväntade utgifter får aldrig inträffa.

Tänk att jag jobbar ändå. Men en dag kollapsar jag och blir sjukskriven eller orkar inte jobba. Jag får kanske socialbidrag då tänker jag. Det blir väl ingen skillnad för mig ekonomiskt...
11.20
Växte upp med ensamstående mamma och kommer ihåg att vi flera gånger inte hade råd. Men ändå så lyckades vi överleva. Och det hjälpte mig nu när jag själv är vuxen och inte har råd med mycket. Det går att ta sig fram. Så en stor elog till alla er som är ensamstående föräldrar!
11.21
En stor skillnad är det för de barn i kommuner med sommarlovsaktiviteter samt GRATIS västtrafikkort, detta gör att barn slipper få ångest när läraren frågar vad de gjort på sommarlovet. Skulle vilja se fler idrottsföreningar som hade en gratisplats eller två. Barn behöver få vara barn på lika villkor annars blir fler och fler sittande framför tv, data och drar på sig psykisk ohälsa och ett asocialt beteende. Alla föräldrar förväntas arbeta heltid och kan därför inte tillgodose barnets behov av social och aktiv fritid. Förr fanns fler fritidsgårdar, gratis idrottsklubbar samt en kravlösare vardag.
11.21
Så är det och så har det alltid varit.
11.22
Fler kommuner borde göra som Malmö (på t.ex. ribersborg) och anordna gratis aktiviteter under sommaren, så att alla kan vara med oavsett inkomst!
11.22
Snälla, var tacksamma och glada att barnen är friska och inte är tvungna att tillbringa sommaren på barncanceravdelningen eller dylikt. Tänk på dessa barn hur de har det. Vi är nog för gnälliga tycker jag. Ursäkta mig om någon blir ledsen, men vi har det bra i Sverige, prioritera rätt så blir det bra...
11.23
Hej när jag gick i skolan så fick mindre bemedlades barn vistas gratis på sommarkollo.
11.23
Tänk att media alltid ska måla upp det som att man är misslyckad bara för att man inte har råd med diverse exklusiva aktiviteter.. Vi har allemansrätt i Sverige och jag tror nog att 95% av alla fattiga mammor skulle ha råd att köpa ett paket korv och gå ut i skogen med barnen och njuta av den fina natur vi har. Och de föräldrarna som nu nödvändigtvis måste bo i större och dyrare tätorter trots att de inte har något jobb där borde kunna uppsöka några fina parker att vandra omkring i med barnen och spela fotboll, kurragömma, kubb och en hel uppsjö med andra väldigt billiga aktiviteter. Det handlar om att prioritera och nog tycker jag att kvalitetstid med barnen är mycket trevligare än en skrytbild i sociala medier där barnen får träna tennis 10 minuter med ett proffs! // Halvfattig far
11.28
Nej, inget ”projekt Lyxfällan”! Har du helt missat kritiken mot det tendentiösa TV-programmet?
Nej, alla har inte ekonomisk och/eller praktisk möjlighet att åka på olika aktiviteter även om inträdet är gratis.
Nej, alla barn är inte ointresserade/oengagerade i vilken sorts aktiviteter och resmål som familjerna gör. Även långt ner i åldrarna så görs jämförelser mellan barnen vad de gjort på sommarlovet när skolorna/dagis startar på sensommaren.
Nej, det är inte bara familjer bestående av flyktingar eller invandrare som har det svårt ekonomiskt. Även familjer där medlemmarna är ”svenskar” sedan generationer tillbaka har en pressad ekonomisk situation.
Nej, allt är inte så lätt och bra i Sverige som en del vill ha det till. Och allt är inte heller så enkelt.
11.31
Jag såg problemet redan 1970 på Hammarkullen. 1972 startade vi badresor 4 veckor för Angereds barnen. Nu går vår sommarkyrka mot halvsekelsjubileum . Barn, ungdomsledare, anställda. Tack alla som sponsrar.
11.35
Mammor, mammor, mammor och barn, mitt barn och mina barn. Man är väl för sjutton två för att göra barn? Jag blir så trött - det finns väl för sjutton pappor till alla barn. Att vara ensam mor är för det mesta självvalt eller självförvållat.
@ChristianAndersson - Alla ensamstående mammor har inte valt att vara ensamma. Det finns nog lika många anledningar till att en förälder är ensam med sitt barn som det finns ensamstående föräldrar, och alla har inte möjlighet att få hjälp av den andra föräldern.
11.41
Det ni missar som skriver att "vi har det bra i Sverige" eller "att man kan ta med ett paket korv ut i skogen" är att det inte riktigt räcker när barnen kommer tillbaka till skolan. Känslan av utanförskap är tung att bära och något som riskerar att följa med en i hela livet. Vi har det bra i Sverige, men det kan bli betydligt bättre. Det räcker liksom inte att höra det för de som bara har råd med det väsentliga.
11.42
Kommunen har en hel drös med dagkollo-aktiviteter barnen i skolåldern kan anmäla sig till. Finansieras vis skattsedeln.
@Helena - Hej Helena! Det är olika i olika kommuner med det. Vilken kommun syftar du på?
11.47
Köp inte så mycket kläder / "tjafs" på de stora modekedjorna. Bara där kan man få pengar till en ny cykel. Utnyttja det fina sommarvädret och GRATIS Västtrafikkort för barnen att åka ut och bada i södra skärgården. Vandra i hemmaterrängen, biblioteket, museer mm.
12.38
När jag var liten fanns så kallade barnrikefamiljer,jag hade flera mindre syskon och via dostriktkötetskan så kunde man ansöka om att få vara på barnkollovutanför.I tre år fick jag och några av mina syskon delta i detta så roliga sommarminnen från dessa vistelser Tycker att alla kommuner skulle kunna erbjuda detta till barnvagnen ny,då det finns många barn som inte får göra nått annat än att vara på dagis hela.
Vår kollen hette Härjevik och låg en bit från Sveg.
Långa sandstränder, lek, sagoläsningvoch utflykter Äldre ungdomar arbetade med oss,och tanter lagade maten.Vi hade utedass och bodde flera i samma rum säng,skåp för kläder,eget tvättställ i korridoren.Tror att det skulle vara roligt för dem som inte får möjlighet att åka på semester . FLERA BARNKOLLO ALLTSÅ🤗
12.41
Detta förekommer varje sommar att det är många barn som och föräldrar har det kämpigt, tycker att varje stad kommun kunde ha trevliga aktiviteter som inte kostar skjortan
12.41
När jag ser HUR och VEM samhället prioriterar mår jag illa !

Eller som signaturen "AnnMarie" skriver nedan..

".. Samhället fokuserar fel, kriminella och deras familjer plus ekonomiska flyktingar överöses med pengar .."
12.42
Till Anna som visade sin budget du är en kämpe och jag önskar dig en glad sommar trots allt. Styrkekram
12.42
Ensamstående pappor då?????
12.43
När mina 3 barn var små arbetade jag 100% fick. Knapot nått bostadsbidrag för vi bodde för trångt barnen delade på de två sovrummen som fanns . Upp halv 5 varje morgon iväg till dagis som inte va billigt som nån skriver att dw nästan är Gratis betalade 1658 kr då på 90 -20 talet . Även sjukvården kostade för barn då . Så när min älsta blev myndig fick hon brev om att hon hade en skuld på kronofogden på 1000 kr inte illa eller hur. Vi va aldrug på nån semester de kunde inte åka med på frilufsdagarna till fjällen eller följa med på nått som kistade pengar. Har varit till zoo en gång med dem . Mat på bordet har de alltid varit men ingen överdriftig kalasmat. Mina ungar sa alltid mamma du är alltid glad fast vi inte har så mycket du kan trolla okså. Nu är de vuxna med bra utbildning och bättre inkomst än vad jag någonsin haft . Jag mår dåligt ofta för att jag inte kunnat ge mina barn mer , jag har alltid varit sån att jag har reserv mat för flera dagar och när lön kom så köpte man bas och de räcker långt . Baka och gör all mat själv. Och storpack o lägger i frysen i potioner. Omständigheterna va så att mina barn fader inte ställde upp då de hellre kramade en 75a än sina barn. Så döm inte ensamstående mödrar jag va de i 17 år.
12.43
Det finns fonder att söka för ensamstående mammor eller pappor. Det går också att kontakta kyrkan för att få ekonomiskt stöd. Det är visserligen många år sedan jag var i den situationen men kolla upp detta. Hoppas någon får hjälp av denna information.
12.43
Var är papporna??? Ställ krav på dom. För alla pappor försvinner väl inte bara?

12.45
Som många skrivit så finns det mycket roligt att hitta på under sommarlovet som inte kostar pengar. Tror att många hänger upp sig på utlandsresor och tanken på att "alla andra reser". Vi reser aldrig utomlands utan åker till stranden, sjön, lånar stuga av en kompis några dagar. I år blir det Liseberg för barnen. Sommarlovet och alla andra lov för den delen kommer varje år. Vill man hitta på något extra så går det att spara en liten slant varje vecka. Så lite som 10kr/vecka blir också pengar i slutändan. När vi har haft sämre ekonomi så har vi fått tänka så. Då har hemmagjord pizza och spela spel varit lovets roliga grej eller gratis bio på biblioteket. Biblioteket har haft massor med roliga gratis saker som vi har varit på. Vår kommun har gratis sommarkort till ungdomar fr 13år och även en hel massa gratisgrejor, tex Lisebergsresa. Jag tror att många ska sluta jämföra sig med andra, för "alla andra" gör inte så mycket som man tror. Dessutom är det nog också bra att sluta tänka att man inga pengar har och inte kan. Har en vän som varit ensamstående med 3 barn och det var knapert men gick bra. På somrarna cyklade de till sjön och badade. När det bara var ett barn kvar som bodde hemma så unnade de sig en bussresa utomlands.
12.45
Om du sparar 10kr/vecka så har du efter ett år 520kr till sommarlovs kul. Till exempel kan du få inträde och åkband på Liseberg för 475kr, eller köpa ett festivaltält på Intersport för 299kr (ingår sovsäckar och liggunderlag), eller gå på bio 3ggr och ha råd med popcorn och läsk. 10kr/vecka har många råd med. Tänk långsiktigt och sluta att jämföra dig med andra.
12.45
Vi är två men inte alltid så lätt att få det att gå ihop. Sen jag vart av med jobbet.
Men jag räkna ut att ensamstående ofta har inte så mycket mindre än vi som är två. När bostadsbidrag och underhåll är utbetalt betald. Mot vad jag har i inkomst från A-kassan.
Så det är inte alla som är två som har bra ekonomi heller. Men vi klarar oss, men de är inget lyx liv.
12.50
Varför är ni andra så ilskna över oss, ensamföräldrars, fattigdom? Många av kommentarerna här går ut på att kritisera, reducera och skuldbelägga oss som redan har en omänskligt utsatt situation. Vad hjälper det? ’Hej och hå - det fnns så mycket gratisaktiviteter’ så låter det. För det första är det inte sant, och varför ska vissa barn och deras föräldrar vara nöjda med att läsa en bok gratis på sommarlovet/semestern? Medans andra gör flera utlandsresor om året och ännu värre får bidrag till kosmetiska operationer och estetisk tandvård. Den fattige måste alltid var fattig, annars kan den rike aldrig känna sig rik. Och den som utsätter andra för brott njuter av sina lyxprylar för pengar och tillhötigheter som stulits från andra hårt arbetande människor som aldrig fått ihop till någon lyx men hållit sig inom lag och ordning ändå. Nej, bort med alla er som klankar ner på oss som lever i fattigdom - oftast hela livet - det är mycket svårt att bryta den kedjan. Engagera er istället för att hjälpa den som är utsatt för brott, är sjuk eller funktionshindrad, eller lever i livslång fattigdom. Er arrogans behöver vi inte.
12.58
Ensamstående pappor då? Det finns inte så många för mammorna med myndigheternas hjälp ordnar ensamvårdnad. Där står papporna och undrar vad som hände men betala de ska de!
Innan man skaffar barn ser man till att man kan ta hand om dem!
12.59
Åsa ni är ändå två om hyran/huset, elen, bil/månadskor m.m.
Någon ersättning har du väl som sjuk?
De flesta rabatter på muséer, tåg, buss, bad gäller för två vuxna och barn aldrig för en vuxen och barn.
Undrar vilkens ensamstående ekonomi du jämför med?
12.59
Tack för att ni engagerar er och ger barnen en positivare syn på framtiden och samhället.
Men jag blir pyttelite provocerad av formuleringen att ensamstående mammor inte har förmåga att ge sina barn en uppväxt som ger barnen en positiv framtidstro.
Det finns givetvis kvinnor som har det ekonomiskt svårt, men det finns också många ensamstående kvinnor som lyckas ge sina barn en fantastisk uppväxt utan man, höga inkomster eller stora sparkapital.
Jag tycker alltså att medias generaliseringar är i grövsta laget när de målar upp ensamstående mammor ekinomiskt drabbade fast en del inte alls ser på sig själva just så, samtidigt som det är glädjande att någon engagerar sig för de barn som behöver det.

Tack för ordet.
Martin
12.59
Visst, föräldrar har ett ansvar att vara kreativa och ordna saker som är roliga utan att kosta en massa (det finns mkt!), att lägga undan lite pengar till semestrar osv.
Men kommuner har också ett ansvar! Se till att ordna fler roliga alternativ för barn i utsatta områden, för ensamstående föräldrar etc! Och nån berörd myndighet kan säkert åta sig att jämföra och publicera hur duktiga olika kommuner är på detta.
13.00
Tyvärr går de flesta rabatter till kärnfamiljen.
Inte till de som behöver den!
Efterlyser rabatter på tåg, buss, muséer, bad, djurpark, bio, vandrarhem, hotell, resor, fika m.m.
för ensamstående med 👧👼👸barn!
13.07
Synd att det skall vara sådan skillnad på var man bor. Sedan är det ju tyvärr så att vissa grupper tex. får både fri entré och gratis åkband till Liseberg. Står på deras hemsida om man vill se vilka som kan åtnjuta gratis nöjespark besök. Det gäller tyvärr inte mig och min son trots att man har jobbat och betalt skatt i över 20år, jag är 38år. Och bor i Borås.
13.29
När jag växte upp hade mina föräldrar inte råd med utlandssemester och mängder med leksaker och dylikt. Jag hade inte mycket kläder och skor etc. eller ett eget rum. Vi levde trångbodda och efter de röda prislapparna.

Jag har även levt som ensamstående mamma från det att min son var 3 år. Jag gjorde saker tillsammans med honom utan ekonomiskt stöd från någon organisation eller förening. Till exempel cyklade vi och gjorde utflykter till olika platser nära vårt boende och jag följde med honom till lekplatser eller så cyklade vi och badade i havet på sommaren och jag pysslade tillsammans med honom eller hyrde filmer etc..

När vi skulle åka och hälsa på hans mormor, då blev det dyrt på grund av att man inte tog hänsyn till ensamstående föräldrar med ett barn. Det krävdes en långtidsplanering, för att göra ett sådant besök. Det borde vårt samhälle förbättra d.v.s. hur man kan resa som ensamstående förälder med ett barn eller flera barn inom Sverige.

Jag var glad att jag kunde få bostadsbidrag.

Jag var arbetslös och studerade på heltid för att förbättra mina chanser på arbetsmarknaden.

När det gäller underhåll så är man som förälder - pappor och mammor underhållsskyldig till den dag ens barn har gått ur gymnasieskolan och har fyllt 21 år. Det spelar ingen roll vem barnet eller barnen bor hos.


Nu har jag ett heltidsarbete och en inkomst. Min son är arbetssökande och jag stödjer honom med husrum och mat etc..

13.53
Tycker det är mycket gnäll. Växte också upp med ensamstående mamma, vi fick gå till grannen för att titta på tv, låna bilar, baka eget bröd (för att det i butiken var för dyrt). Men vet ni vad? Jag hade en grym barndom i alla fall! Gemenskap behöver inga pengar.
14.15
Sluta gnäll om vad det gnälls mycket 😎
Sluta rabbla upp hur mycket skokartong DU minsann hade som barn och Gör något för allas vår framtid, Barnen.
14.47
Otrygghet har skadat många kvinnor när de gjorde om underhållsstödet. Idag är kvinnor som tex. har varit utsatta för fysiskt våld i nära relation tvungna att förhandla med män de ex. blivit misshandlade av (för att barnen ska få sina pengar som tidigare betalades ut av FK)
Om de inte har genomgått rättegång och fått domstolsbeslut att pengarna ska skötas genom Försäkringskassan.
Endel vågar inte genomgå en sån rättegång. Vilket resulterar i att många barn idag står utan underhållsstöd som de egentligen har rätt till :(
Pengar som kan göra stor skillnad på ett sommarlov.
14.47
Ensamstående pappor då? Jag har varit ensam med ett barn i 9 år nu sedan mamman gick bort, dessutom sjukpensionär med existensminimum. Men det är alltid mammorna som behöver hjälp! Mitt barn skäms också för att vi är fattiga och inte har råd med varken semester eller fina kläder!
14.47
Det hade underlättat om barnbidraget var inkomstbeprövat då hade det gjort mer nytta för låginkomsttagare/ ensamstående föräldrar.
14.48
Sjukskriven o ensamstående på heltid. Har mkt svårt att få ihop vardagen just nu och inte minst loven. Är med lite upprörd över att alla rabatter i samhället riktar sig till kärnfamiljen, bara skånetrafiken som har lite bra erbjudande.
14.48
Ensamstående på heltid, 5000:- efter hyran. Fan vi har fullt upp! Såå mycket kul man kan göra sålänge man tar med picknick/matsäck. Om du bor i GBG -Kika på Hejbarn.se, bygglekplatsen.se, rödastenkonsthall. ☀💕
15.09
Bra med gratis simskolor och busskort i sommar.
15.09
Jag och mitt barn hade planerat att vara i Stockholms skärgård mycket i sommar. Dagsturer med bad och picnic.
Det var mycket skriverier om att SL-kortet skulle gälla på skärgårdsresor (som annars är rätt dyra) Passade ekonomin perfekt.

Men det kom lite som en överraskning att det erbjudandet gällde inte under sommaren 👎

Pendeltågen är ju hmm lite ur balans också.
Så nu blir det en betongsommar.

Inser att skärgården tillhör inte oss.
15.53
Jag tror att jag inte förstår problemet med att inte kunna resa eller gå på nöjesparker! Har själv växt upp med ensamstående förälder, snålt med pengar javisst, men det som var jobbigt var ju själva jämförandet- att inte ha råd med kläder som var "inne" etc - dvs tiden i skolan, där man hela tiden blev granskad. Sommarloven var ju fria - leka och hitta på som man ville i närområdet med trygga kompisar. Visst var det trist om de var borta ett par veckor på sommarlovet, men ett par veckor i tristess är väl inte skadligt? Om inte någon börjar att skambelägga det och förutsätta att utlandsresor och liknande är norm och rättighet. Är det så man gör numera? Och vem är det i så fall som underbygger den förväntan på att kunna göra sådant? Ps. Nåt som bar helt avgörande i min barndom för att ha saker att göra var ju att vi bodde i ett område där vi kunde springa fritt ute, vi behövde inte vara instängda pga oro för att omgivningen inte var trygg.
15.53
Det spelar väl ingen roll vad fattigdomen i en familj beror på för BARNET som är drabbat??? Om man har lata, sjuka, arbetslösa, fantasifattiga eller föräldrar som är dåliga på ekonomi. BARNET far ju lika illa!!! Nåt som är svårt att förstå är att två heltidsarbetande höginkomsttagare få statligt subventionerad barnomsorg för att kunna jobba ihop till sina semesterresor. Blir inte mycket kvar till de sämst ställda barnen då...
15.53
När min man flyttade ut från mej och fyra barn räknades det ut hur mycket han behövde ha kvar för att leva på innan underhållet fastställdes. Mellanskillnaden fick jag av FK. Ingen räknade på vad jag behöver för att överleva utan min del av försörjningen fåt jag klara själv trots betydligt lägre inkomst än honom. Något är fel med detta system.
16.32
När mina barn var små var jag ensamstående, då var det ingen maxtaxa på förskolan m.m. Vi gick på upptäcksfärd i skogen, de fick ficklampor som vi tog på promenad i mörkret med, vi sprang ute i regnet och blev genomblöta, picnic på höga skogsberget, tåget in till stan och picnicen ute vid vattnet uppskattades, hötorgshallen var jättespännande med dofter och den snälla fisk killen som lät dem klappa en haj (det var uppskattat att berätta) gratis museiebesök, att leka på nya lekplatser är roligt o gratis. Åk till en flygplats och titta på flygplan. Sov ute på balkongen, grilla på utegrillen i parken, Gå ihop med andra i ditt närområde och ordna egna kurser med barnen "lär dig tälja med mamma X, baka med pappa Y, laga en punka med Z, lär dig laga pannkaor, gör en dagbok över vad ni gör då blir det tydligare att de faktiskt gjort något. Ett år bakade vi oss igenom 7 sorters kakor. Fota och kommentera hur det blev, samla växter pressa o torka, gör en egen växtbok med större barn. Fastna inte i tankarna att " Vi kan inte göra något" gör det du kan och utveckla kreativiteten. gratisistockholm.nu har många gratistips för dem som bor i närheten.
16.33
F d fritidsledare samt ensamstående mamma: Tack vare fastrar så blev det lite roligare på sommarlovet för min son, annars blev det både tråkigt och ensamt då de flesta barnen o kompisar var bortresta på lantställen, Gotland, utomlands...etc. Ekonomin var ytterst begränsad och samma för barnets far.

I skolan ställdes det om så att eleverna INTE skulle skriva om sitt sommarlov eftersom det fanns elever som inte gjorde något annat än var hemma på sommarlovet och inte gjorde något särskilt alls, vilket för en del var svårt att stå ut med när de andra eleverna berättade om allt kul de gjort. En del elever ljög och hittade på för att inte utmärka sig.
Det fanns föräldrar som bad oss personal att sluta med sommarlovsberättelserna, eftersom deras barn hade ångest inför skolstarten. Idag jobbar jag inom Socialtjänsten med ekonomiskt bistånd och kan säga att det vore fantastiskt om alla dessa ekonomiskt begränsade barn kunde få bistånd till t.ex. sommarkollo, aktiviteter, korta resor. Det skulle göra skillnad, men det är ingen självklarhet alls. Tyvärr!
17.12
När Jag va liten så fick Jag och min välja att åka å campa eller att få leksaker, inne kläder osv och de tror Jag hjälper att barn får välja sånt själva lite. Sen Om du har de dåligt ställt angaera dig hjälp till på den förening som ditt barn vill utöva då kanske man Kan få hjälp med vissa som de ditt barn håller på med. Kolla sedan över din egen ekonomi kolla försäkringar behöver man TV? Om du tycker att de e jobbigt att see Dina barn Vara hemma på somarlovet försök ut in i de sista finns jätte många sätt som Kan hjälpa bara fantasin sätter gränser. Sen finns de många aktiviteter som är nästan gratis. De är ju du som förelder som Kan göra skillnad Prata med folk sök på nätet skapa en grupp och lek lekar med era barn. Bara för att man inte har mycke stålar betyder inte de att man inte Kan göra nått åt de mvh
17.12
Stranden med dottern på 12 år. Möts av misstänksamma blickar. Hand i hand genom en stekhet stad. Misstänksamma ögon följer oss. Extra stor glass och ett skratt idag när fattigbidraget kommit. Bordsgrannen tittar och lyfter luren. Bäst att gå innan vi måste skämmas och förklara. Far och dotter, fattiga men ändå stolta. Sådan är vår sommar. Medan ensamstående mammor tittar misstänksamt och får lite mer hjälp.
18.03
Har Skånetrafiken bra erbjudande för ensamstående?
Du skämtar!
Om vi inte räknar sommarkortet som kostar 700.

Åker jag med min mitt barn en kort sträcka med tåg så betalar jag en vuxen och ett barn några kronor mindre än jojo Fam /Duo.
De får åka två vuxna och tre barn för bara några kronor mer.
Så jag hjälper till att betala deras biljetter, rent krasst.

Själv är jag även för en inkomst prövning av barnbidraget.
Varför ska prinsessan Viktoria och andra rika få det?
Nej inkomstpröva och ge mer pengar till de som har behov av det.
PS. Är ensamstående mamma och har aldrig fått hjälp, som en pappa skrev att vi fick!
18.05
Jag blir bara tvärarg, besviken och uppgiven över de flesta kommentarer här som rör fattigdom och föräldraskap (många andra grupper är också fattiga t ex pensionärer och brottsutsatta). Väldigt många retar sig på fattiga människor - man ska koka soppa på en spik, vara nöjd med att läsa en bok gratis, tälta på balkongen mfl. fattigdomsföraktande förslag. Om man vill konservera fattigdomen då köper man alla dessa hurtfriska råd. Fattiga människor ska jagas och hånas - de är alla lata och misstänkta för att vara överflödiga och undermåliga - allt på samma gång. Få föreslår att t ex barnbidraget bör behovsprövas - varför ska miljonärer leva på bidrag? Få föreslår att välfärdskassorna skall fördelas på de som är medborgare sedan födseln, har betalat skatt i många år, och levt under svåra förhållanden under decennier. Extremt få sätter brottsoffren främst, man strösslar gärna med bidrag och bistånd till de som minst av alla gjort sig förtjänt av det: kriminella (läs framförallt gängkriminella, Sveriges största importvara). Alla dessa pekpinnar och skambelägganden av fattiga människor som gjort rätt för sig alltid, men förblir fattiga - det är inget annat än förtäckt hat mot en grupp som alltid är i underläge och inte kan försvara sig. Kom med förslag istället över hur ni som har det bättre ställt än oss, hur ni kan hjälpa till. Är ni beredda att ge av ert överflöd? Miljonären - kan du ge den fattiga ensamstående mamman (eller pappan) av det barnbidrag som ditt rika bortskämda barn uppbär? Ett sådant barnbidrag i gåva skulle förändra sommaren för en liten familj, tro mig. Rösta på att barnbidragen skall inkomstprövas så gör du en god gärning istället för att klaga på fattiga föräldrar. Och ni som oroar er för att vi fattiga ska få en enda dag på året då vi inte påminns om vår usla utsatta situation - hur kan ni sova gott om nätterna när ni vet att det finns de i vårt sk rika land, som får gå och lägga sig hungriga, som nästan aldrig kan köpa nya kläder och inte ens har i sina referensramar längre hur det skulle kunna vara att få åka på semester några dagar. Något är väldigt fel i det svenska samhället. Kan det vara den egotrippade kärnfamiljen med sina värderingar som ständigt känner sig hotad av att behöva läsa om fattiga barn (och föräldrars) vidriga somrar. För av alla årstider är sommaren den minst demokratiska, då SKA alla vara nöjda med sin lott annars ska man pryglas och sättas vid skampålen. Sommaren för mig är en ständig påminnelse om otillräcklighet och besvikelsen av att aldrig kunna få ett värdigt liv. Att behöva utstå skambleläggelse för en situation jag inte har makt och möjligheter att förändra - det är sådant som driver människor över stupets rand. Tänk er för innan ni slår ner på fattigdom.Gör något istället som förändrar den snedvridna välfärden. Jag har också betalat skatt, hela mitt liv. Jag säger som en viss utskåpad företagsledare: - ” Vad fan får jag för det ? ”
18.05
Om föräldrarna släpper blicken från mobilen kan de se det som är gratis. Barnen! Picknick på närmaste gräsmatta med saft (billigare än läsk) kex och eventuellt hemgjord, tillsammans med barnen, sockerkaka. Förälder lyft blicken, titta på barnet, bry dig inte om det du tror andra har.
18.43
Jag har varit ensam och heltidsarbetande förälder under hela min dotters uppväxt. Hon tyckte att det var jätte jobbigt att komma tillbaka till skolan och berätta om sitt sommarlov när kompisarna hade Asien luffat, varit i Turkiet och på mallorca. Medan hon hade varit en vecka hos mormor på landet och en tur till fredrikshavn. Hjärtskärande att inte ha råd med en utlandssemester... Min dotter gick i ridskola, en väldigt dyr sport och med de terminsavgifterna plus utrustning fanns det inga möjligheter att spara.
18.43
Jag håller med Ann Marie att det behövs mer långsiktiga lösningar och det ligger på en annan nivå än den som diskuteras här. Jag är uppvuxen med skiftarbetande ensamstående mamma och jag har även varit ensam med mina två barn. När jag tänker tillbaks på min barndom och när jag frågar mina barn vad som vad de minns så är det just, skogsäventyren, tältandet på balkongen och de små sakerna som för ett barn lätt blir en spännande upplevelse om vi vuxna omkring dem hjälper dem att se möjligheterna. Alla dessa som du kallar fattigdomsföraktande förslag är inte lämnade med tanke på att det skall vara lösningen på någonting långsiktigt eller för att få någon att känna sig som en sämre människa. Från min sida var det ett försök att visa på att du kan göra någonting för att få sommaren lite mer spännande och rolig för barnen just nu. De har inte tid att vänta på att våra politiker eller någon annan skall lösa situationen åt deras familjer, i augusti väntar skolan och då vill de ha något i sommarbagaget. Det behövs stora insatser för pensionärer och andra grupper också men det var barnen det handlade om här och nu.
18.54
Det värsta är att som ensamstående mamma med 2 barn boendes på heltid, vara hänvisad att bo i andrahand. Hur kul är det att behöva flytta ofta. Under en period på 2 år 7 månader har vi bott på 4 olika adresser både inneboende hos annan familj, 3 rok, 2 rok och 1rok. Där känner man sig ordentligt sviken av samhället. Alla har inte ekonomi att köpa sig ett boende och alla kvinnor tjänar inte 40000kr/månad. (För mig är lönen vad en barnskötare/undersköterska tjänar)
Ja, på sommaren åker vi gärna ut i skärgården och badar med picknick. Åker även till grannlandet och umgås med släkten. Jag önskar att vi kunde göra det på andra ledigheter också, nen tyvärr är det inte så.
20.31
Läser och mest bedrövad över att inget ändrats sen jag var ensam med mina fyra barn. Varför inte ge ensamstående föräldrar och barn en dräglig tillvaro.
Inte bara denna sömnlösa oro, kommer vi ha till mat hela månaden. Kommer jag att kunna köpa skor till dem i höst mm. Aldrig åkt på semester med mina barn, det gör vi nu när de är vuxna och har egna barn.
Extraprisbarnen kallade jag dem för så växte de upp. Allt köptes på extrapris för vi hade inte råd.
Inget man önskar någon och inget man kan föreställa sig om man inte upplevt. Att inte ha pengar.
Höj underhållsbidrag och barnbidrag för den som behöver. Barnen är ju vår framtid.
20.32
Jag blir riktigt förbannad på vissa nonchalanta kommentarer här. Slår vad om att många av dessa dryga jävlar som kommenterar aldrig suttit i den sitsen att ni får gå m trasiga underkläder, skor etc för att ni måste sätta mat på bordet för barnen först eller behöva stå i affären och behöva välja mellan Toapapper att torka dig med eller Tvål att tvätta händerna med eller Tvättmedel för att få rena kläder. De flesta av dessa dryga människor kommenterar bara för att de tror de vet. Ni vet inte ett skit. Kommentera inte för att trycka ned fattiga ännu mer. Som fattig vill jag säga att utlandsresor är inte prio ett. Men man kanske skulle vilja ha råd med åtminstone ett gröna besök till sin autistiska tonåring. Har inte haft råd m det på 5 år. Men hon gnäller inte för det. Prio ett är mat på bordet till henne, betald hyra och räkningar. Jag är tacksam att jag har tak över huvudet och kan titta på tv och läsa och lyssna på musik. Vissa av er bara gnäller om utlandsresor 😈. Skäms! Jag vet hur det är att inte ha råd m ett skit. Önskar alla besserwisser människor skulle få uppleva det nångång. Ni skulle inte klara en vecka i våra trasiga skor. Det kan jag lova
20.33
Ekonomin räckte inte till för oss under min uppväxt med en ensamstående mamma med 5 barn. Aldrig blev det utflykter. Men idag har jag god ekonomi och reser så fort jag har tid.
21.01
Mina förälder fick panta något på pantbanken i slutet av månaden varje månad för att ha råd med att sätta mat på bordet till oss barn. Sorgligt att inte mycket verkar ha förändrats sen jag växte upp.
21.55
2st vuxna + 2st barn, där finns det många erbjudanden (hotell, inträden, resor osv). Men till 1st vuxen + Xst barn finns det inga erbjudanden. Vi med en inkomst, varför ska vi betala mera? Man kan faktiskt, som ensam vuxen ta med sina barn på resor. OM man har råd.
21.55
Har varit ensamstående och har varit sambo. med tre barn. Även när vi jobbade så hade vi det dåligt ställt. Än värre blev det när vi blev sjuka. Bäst hade vi ekonomiskt när jag var ensam med barnen. Vi bodde på landet , var tvungen att ha bil, och inga kompisar i närheten. Ett gratis busskort som många barn får i dag hade inte hjälpt oss för det fanns ingen buss!- ej heller museum,. Höjdpunkten var vecka att åka in till centralorten och handla samt gå till biblioteket. vi gjorde mängder med cykelutflykter och tog promenader. Men oj vad jag önskade att jag ngn gång kunde tagit med barnen till ex liseberg eller oftare kunnat köpa en köpeglass.
21.55
Nu är det dags med en tvingande lag som innebär att papporna tvingas ta sitt ansvar. Eller mamman om pappan är vårdnadshavare
21.55
Pappor som är ensamma föräldrar har väl kanske samma behov?
21.55
På 60-talet tömdes gårdarna på barn i storstäderna, barnen fick bli sommarbarn hos familjer på landet eller i små samhällen ute i landet. En del åkte på kollo
Mamman behövde inte vara ensamstående för att barnen skulle få en månad på landet.
Själv lärde jag mig häscha hö och mocka i ladugården, hos en annan familj var mannen deltidsbrandman och då var det helt naturligt att få vara med i slangövningarna.
En tredje var metodistpastor och då blev det att ibland resa med på tältmöten, men där emellan vad det bad och skoj i sjöarna och lek i skogen.
Jag kan inte tänka mig att det skulle kosta kommunerna så stora pengar att återinföra sommarbarn och kollo som ett sätt för våra familjer att få lite sommarkvalité, åtminstone för våra barn.
22.07
Undrar varför man höjde barnbidraget till alla, istället för höja mer till de som verkligen behöver. Två heltidsarbetande föräldrar med höga inkomster behöver knappast högre barnbidrag!! Och alla dessa insamlingar till skolpersonal - mitt barn får ännu mindre för att jag ska ha råd med insamling med avslutningspresenter till lärare, fritidspersonal etc - dags att skolan slutar ta emot detta så vi fattiga kan ge våra barn det de måste ha varje månad istället! Inga andra yrkesgrupper får avslutningspresenter utöver vad arbetsgivaren bekostar!
22.07
Jag vet hur det är när pengarna inte räcker. När skollov betyder ångest för hur ska pengarna räcka till lunch också? När skollov betyder att 'alla andra' åker utomlands/till sommarstugan/till mormor och morfar eller ut med båten/husvagnen och 'alla andra' kan göra att det roliga som mina barn aldrig kan. Det är tråkigt att vårt rika land inte kan fördela överflödet på ett bättre sätt.
Jag vill inte på något sätt säga att vi 'fattiga' ska nöja oss med vår lott. Jag vill bara dela mitt perspektiv på rikedom.

Tänk att äntligen kunna släppa på alla krav, slippa passa tider, slippa skynda, slippa stressa
och bara få vara, ta det lugnt och ta dagen som den kommer.
Tänk att få slippa planera, packa, packa upp och resa, slippa få en massa nya intryck hela
tiden utan istället kunna få ta det lugnt i det invanda, vila våra slitna kroppar och vår
överbelastade hjärna.
Tänk att äntligen kunna sova länge på morgonen, ligga kvar i sängen och läsa/spela halva
dagen. Äta sen frukost och spela spel under måltiden. Få spela färdigt utan att behöva
avbryta för att det är dags att gå.
Tänk att strunta i post, SMS och e-mail en hel vecka. Att låta bli att svara i mobilen, inte
vara tillgänglig - precis som förr i tiden när telefon satt fast i väggen eller ännu längre bort när
telefonen fanns hos handlaren.
Tänk vad skönt att kunna läsa sent på kvällen eller se film på TV/datorn mitt på dagen.
Tänk att ha tid att upptäcka en ny väg till mataffären eller en helt ny mataffär, att ha tid
att jämföra eller hitta något nytt.
Tänk att sitta inne en hel dag - trots att solen skiner eller gå ut i ösregnet och lukta på luften.
Tänk att ha tid att göra något tokigt, ät middagen i kojan under bordet eller bara äta glass en hel dag!
Ta en dag där ni ger så många ni kan en komplimang, en fin hårfärg, en vacker sjal, ett härligt leende. Jag lovar att ni får många glada leenden, många tack och ett och annat underbart samtal.

Ta inte illa upp när andra säger att det finns många saker som inte kostar. Fråga nyfiket vilka tips de har. Kanske hittar du en ny bekantskap att göra de sakerna med. Mina bästa tips är:

1. Vår svenska natur/skog/sjöar och hav och vår allemanrätt. Helt gratis och den har massor att ge. En promenad kan bli en vandring, en upptäcksfärd eller en insamlingsresa. Det beror på hur ni ser på färden. Här finns hur mycket material som helst till allt möjligt pyssel/hantverk. I naturenfinns mycket att upptäcka och mycket att se. Här finns lugnet, återhämtningen och mat att plocka. Vad är en resa med allt packande, förflyttande, köer mot en dag i naturen med egenplockad mat och material till en egentillverkad julkrans?

2. En dag på bibloteket kan ge utflykt till världens alla hörn. Att stiga in i biblotekens värld där lugnet alltid råder och känna doften av alla böcker ger en inre harmoni.


Så när sommarlovet äntligen kommer är det just det jag och mitt barn längtar efter - att få ta det lugnt och bara få vara, hemma och slappa (=ladda batteriet i mig och mitt barn) - hela sommarlovet!



08.16
Gemensam vårdnad och vx boende är idag vanligt är fattigdom där vanligt? Kanske man ska pröva det . Då kan man jobba extra då barnen är hos andra föräldern.
08.18
Alla dessa råd och pekpinnar, de fortsätter att strömma in. För är det något som karakteriserar den egoistiska svensken på sommaren, så är det (förutom de helt ofattbara bekymren om jordgubbar och midsommarvädret) den narcissistiska driften att pådyvla den som är fattig alla möjliga ’råd’ om alla gratisaktiviteter. Det är viktigt att skicka budskapet att fattiga ska veta sin plats och inte ställa några krav. Krav om mera pengar, mera plats, mera förverkligade drömmar om att få det som andra också har, det år farligt, i synnerhet om det är kvinnor som ställer kraven. Jag har som fattig under många år, krav på anständighet och värdighet i mitt liv. Det är min fulla rätt. Den dagen jag frivilligt kan välja om jag ska läsa en gratis bok eller tälta på balkongen, den dagen betyder att jag har olika val att välja på. Låt mig och andra som verkligen vet vad det innebär att vara fattig och inte ha några val, låt oss få vara ifred för dessa moralistiska pekpinnar. Jag ställer krav på att få vara med och äta kakan, jag har arbetat för den lika väl som andra, men jag får aldrig någon enda smula. Jag
är inte nöjd med det längre utan ställer krav. Jag vill kunna leva så att det känns värdigt, jag vill också dö som en fullvärdig människa och inte skottas ned i en anonym minneslund, så som jag bevittnar varje vecka att det sker med fattiga människor som aldrig fick chansen att leva ett liv som de kunde bestämma själva över. Fattigdomen följer med ända ner i graven - ja, den som inte ens finns för den fattige. Jag har levt som ensamstående mamma, brottsutsatt och utfattig i åtskilliga år. Mardrömmen på jorden, kan jag intyga. Så, behåll era ’råd’ för er själva. Jag ser aldrig att ni skriver - ”Jag vill skänka en del av min månadslön till en fattig människa och hennes/hans barn så att de kan få uppleva en sommar värd namnet, de med”. Och beskrivningen av ”bibliotekens värld där lugnet alltid råder” det kommer nog från någon som inte har besökt ett svenskt bibliotek på många år. Sist jag var där så fick en bibliotekarie ta skydd under lånedisken och tillkalla polis pga stökiga besökare. Jag har ett råd till alla dessa självutnämnda ’rådgivare’ till oss som lever i fattigdom - ta fram något gammalt draperi med gräsligt mönster från garderoben och göm er - i skam - under detta.
08.18
Jättebra inlägg! Jag vill inflika ytterligare perspektiv. Som barn tillbringades det mesta av somrarna med arbetet på gården. Hotell och första semester utomlands kom först i 20-årsåldern. Ändå upplever jag min barndom och somrarna som härliga.
08.19
Så jättebra initiativ med projektet ovan, men otäckt att läsa att vissa situationer fortfarande finns, att dagens skolor inte än mer försöker motverka till denna variant av "utanförskap" för barnen då de kommer till höstens skoltermin. Avdramatisera sommar-aktivitetshändelserna som får vissa barn att bara tystna och få barnen att tycka det viktiga är att de kommer till skolan utvilade, avstressade o nyfikna på ny skoltermin....inte vilka "fantastiska" resor m m som vissa har varit på kan vänta till senare tillfälle i terminen. Det är inget fel på barn o föräldrar som är fattiga eller rika och det kan vara mycket mysigt o spännande att vara hemma i stan på sommarlovet med mamma/pappa. Det är bara fel att status hjälper till att skam-o-skuldbelägga familjer som får vända på kronorna o prioritera och räkna mer än en gång.
08.20
När jag var liten var mamma själv med mig o min syster, oftast hade hon inte råd med semester, men jag njöt av mina sommarlov ändå...2 veckor hos min morbror som var bonde, att berätta om nyfödda kalvar o kattungar slog många Rodosresor, 2 veckor med min jämnåriga kusin, busa o leka, där blev det utflykter, o 2 veckor hos mormor, promenera i skogen, plocka blåbär, äta nybakade bullar, nån vecka med kompisen på deras land, o sen nån vecka eller två med mamma, då vi hyrde stuga, troligtvis genom nån fond...hade så mkt o berätta när jag kom tillbaka...

När mina barn var små var pappan sjuk o vi levde i stort på mina pengar, men sparade en liten summa varje månad, så vi kunde åka till tex Grönan eller Skansen, sen utnyttjade jag släkten, bodde hos moster i Stockholm o gjorde gratis grejor, bodde hos morbror på landet, o så badade vi, alla fina dagar på semestern. Nu bodde vi i en stadsdel som var rätt fattig, så kanske därför barnen aldrig saknade nåt
08.21
När jag var barn, inte för SÅ länge sedan, så var vi flera på vår gata som inte reste någonstans. Så jag har helt underbara minnen av somrar som var fulla med lek och vi rände i skogen och i närliggande djurhagar. Vi sov över hos varandra och upptäckte grannområdens lekplatser, lånade hundar att gå ut med, lekte med katter vi stötte på. Men mest lekte vi tillsammans. Vi omvandlades till indianer, till hästar, till Femjänget, till folk attackerade av yttre rymden- tills vi kom på att det var ännu roligare att leka att vi var rymdmonster själva. Ibland lekte vi i en makalös blandning att vi var olika personer ur Astrid Lindgrens sagor. Ibland var det två av samma karaktär, men alla fick vara vem den ville.

En tjej på gatan som faktiskt fick åka utomlands och skulle än det ena och än det andra i semesterupplevelser, var jätteledsen var gång hon hann mellanlanda hemma och höra om vad roligt vi andra haft det.

Så problemet är ju samhällssynen. Att det BORDE resas utomlands etc.

Det var därför jag skrev i tidigare inlägg, i morse/förmiddags att ensamstående föräldrar med semesterproblem borde nätverka i större grad och ta hjälp och stöd av likasinnade för då kan det räcka att samla ihop alla hemmavarande barn och de kan få en fantastisk sommar ihop, där endast fantasin sätter gränser.

08.23
Ja, lite ensamt blir det.
Mamma + barn på äventyr i stan. Museum, bad, bibliotek mm.
De större barnfamiljerna åker iväg. De som är hemma bjuder andra större barnfamiljer på grillkvällar eller åker iväg på dagsutflykter tillsammans som är långt över vår ekonomi. De har slutat fråga om vi vill följa med. Midsommar är ofta tom på vuxenkontakt. Man vågar ju inte tacka ja till en inbjudan där man senare inser att det ingår en massa ”små” utgifter. Små för dem stora för dig.
Lov med liten budget kräver ofta större planering (förberedelse med mat, filt, bära lagom tungt, icke fungerande kollektivtrafik mm.) Det är ju den orken man har mindre av när man sköter resten av hushållet helt själv och själv behöver vila.
För att förstå fattigdom krävs ett ganska komplext tänkande vilket jag förstått att många har stora svårigheter med.

09.30
Ett behovsprövat barnbidrag ger inte de fattiga mer barnbidrag.
Behovsprövningen skulle kosta väldigt mycket .Ingen garanti för att de rikaste inte får barnidrag.De kan trixa med inkomster som andra inte kan.De kan starta bolag och ta ut vinst istället för lön. Kronprinsessan som exempel skulle få fortsatt barnbidrag då hon inte har någon beskattningsbar löneinkomst.Apanaget är inte lön utan ett statligt anslag till Hov & Slottsstaten.
09.39
Är ensamstående mamma som har mitt barn på heltid sedan många år. Pappan valde att bara kliva av och flytta till andra delen av landet när vårt barn blev sjukt och sedan dess har han aldrig ringt. Aldrig fått en present/julklapp/peng. Som tur är har jag god ekonomi då jag har billigt boende (eget hus med vedeldning), har bil och körkort och är skuldfri. Dessutom är det billigt att ha pengar, jag kan åka till Ö&B och storhandla toapapper, rengöringsmedel, pasta, schampo och konservburkar för en femhundring, vilket innebär att jag får 150 kr mer att handla för någon annanstans. Jag kan köpa en fin märkes vinteroverall inför nästa vinter när de säljs för halva priset i maj. Har inga problem att sätta mig och åka på semester eftersom jag har bil och pengar att tanka för . Men vilka ensamstående har det så bra? Vi är ett antal, men ändå relativt få.

Att vara ensam med alla utgifter är tufft. En hyreslägenhet kostar ofta 6000-7000, en ensamstående kan sällan köpa bostadsrätt eller eget hus eftersom banken kräver två låntagare. En ensamstående är ensam med alla utgifter. Har man inte bil och körkort är handlingen på närmsta affär ett faktum och då ska man ha tur om det är Lidl man bor nära, en liten Coop-affär är rätt dyr. Inget Ö&B, ingen släpvagn att häkta på för att åka och köpa en begagnad soffa. I stället blir man tvingad till dyrare inköp. Och precis som övriga sagt så är alla erbjudanden riktat till barnfamiljer där det finns två föräldrar, vilket blir riktigt orättvist eftersom det hör till sakens natur att två vuxna har bättre ekonomi än en. Så snälla, döm inte ensamstående. Många har det otroligt svårt ekonomiskt eftersom de facto pengarna inte räcker ihop.
14.13
Vi vill tacka för alla era kommentarer! Det betyder mycket för oss att ni vill dela med er här.