SVT rapporterade · Kroatien-Danmark

Kroatien-Danmark 1-1
1' Martin Jörgensen 0-1
4' Mario Mandzukic 1-1

Kroatien: Danijel Subasic; Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic; Ante Rebic, Marcelo Brozovic, Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic; Mario Mandzukic

Danmark: Kasper Schmeichel; Henrik Dalsgaard, Simon Kjaer, Andreas Christensen, Mathias Jörgensen, Jonas Knudsen; Yussuf Poulsen, Christian Eriksen, Thomas Delaney, Martin Braithwaite; Andreas Cornelius
19.58
Sådärja! Tre minuter till matchstart mellan Danmark och Kroatien. De som vinner får en "drömmotståndare" i kvartsfinalen i form av Ryssland.
20.01
MÅL DIREKT! DANMARK 1-0!!
20.01
Ett patenterat långt inkast, en tilltrasslad situation och så mål!
20.02
Efter cirka en minut! Svagt av målvakten Subasic.
20.02
Det är Martin Jörgensen som petar in den från nära håll.
20.04
Vilken inledning! Fyra minuter har gått och 1-1!
20.04
Rebic kommer in från kanten och det är Mandzukic som till slut blir fri och kvitterar! En olycklig dansk rensning gav honom chansen.
20.05
Säg den lycka som varar för evigt, Danmark!
20.05
Ska till Kroatien på onsdag, hoppas kunna se dem i kvartsfinal och kunna fira med kroaterna!
20.06
Jörgensens mål kom efter 57 sekunder och bara tre minuter senare är det kvitterat.
20.06
Sex minuter har gått och man är redan helt slut.
20.06
Kass match. Händer ju ingenting.
20.08
Det är REKORD! Mål av båda lagen efter tre minuter och 37 sekunder är snabbast i VM:s historia.
20.09
Nu Danmark med ännu ett långt inkast. Knudsen!
20.09
Den här gången utan resultat.
20.09
Spanien-Ryssland var ofta gåfotboll. Helt annat tempo nu!
20.10
Kroatien får frispark i drömläge. Högerbacken Vrsaljko fälls!
20.11
Nej, jag skojar bara. Det var Rebic.
20.11
Raktitic och Perisic bakom bollen.
20.12
Perisic skjuter i muren och bollen går till hörna.
20.12
Modric hörna blir lång, men bollen kvar i kroaternas ägo.
20.13
SOM dom spelar, kroaterna!
20.14
Schmeichel med insparken hela vägen till Subasic i Kroatiens mål.
20.14
Nu Modric inne i straffområdet och söker inspel, men blockeras av en dansk.
20.15
Högintensiv drabbning hittills! En kvart har gått och det känns som mycket mer.
20.16
20.17
Det har hänt så mycket i matchinledningen att jag inte har hunnit komma med min vanliga uppmaning till frågor och inspel. Berätta gärna vad ni tycker om matchen!
20.18
20.19
Danmark väljer alltså att starta med den stora centertanken Andreas Cornelius som ensam anfallare. Han spelar till vardags i Atalanta från Bergamo, Italien.
20.19
Det innebär att talangen Kasper Dolberg är bänkad. Något som också Pione Sisto, teknikern, är.
20.19
Mandzukic görs ner i straffområdet och vill ha straff!
20.20
Domaren friar och får uppbackning från VAR-rummet.
20.21
Det är förresten en bekant domare. Nestor Pitana! Minns ni honom? Det var han som inte gav någon straff då bollen tog på mexikanens hand i onsdags.
20.22
Men det gick ju bra ändå för Sverige. Tur för Pitana, det!
20.22
Danska storstjärnan Eriksen skjuter, men det tar på en kroat och går ut till hörna.
20.22
Har sett Nestor Pitana i flera matcher nu och tycker han är bland de bästa domarna, tydlig och respektingivande. Det kanske hjälper att han är stor som Karelin också.
20.23
Flipperspel på mittplan nu.
20.24
Ett långt Knudsen-kast skapar en halvchans IGEN!
20.25
Tala om spetsegenskap, Jonas Knudsens inkast alltså. De är OTROLIGT långa!
20.25
Han har en rätt blygsam klubbadress, Ipswich i Championship.
20.27
DANSK CHANS! Braithwaite får läget från nära håll efter ett snyggt kombinationsspel. Men Subasic kommer ut och räddar.
20.28
Modric gör något så ovanligt som slår bort en passning och bollen är i Danmarks ägo.
20.28
Tillbaka hos Kroatien som får tre snabba målchanser!
20.29
Först ett skott av Rakitic sedan kaos i straffområdet och Perisic som skjuter. Svagt försvarsspel av danskarna!
20.29
Hoppas Danmark vinner!!
20.29
Nu är de heta kroaterna! Danmark får lov att skärpa sig i försvaret.
20.30
Cornelius får nästan bollen i straffområdet! Men Vida hinner först och får ut den till hörna.
20.31
Eriksen lägger hörnan.
20.31
Kommer ut tillbaka till honom, inlägget landar hos målvakten Subasic.
20.32
Böljande spel nu, från sida till sida.
20.32
33 minuter har gått och i den här matchen går bägge lagen för det.
20.33
Jag är mest fascinerad Knudsens inkast. Frågan är om han inte borde vara ännu bättre på någon kastgren?
20.34
Direkt anfallsspel är danskarnas melodi. Den här gången var det målvakten Schmeichel som skötte uppspelet.
20.36
Väldigt hög press av Kroatien. De pressar de danska backarna. Borde öppna upp för danskarna bara de lyckas spela bort den första pressen.
20.37
Kroatien kommer på vänsterkanten och Rebic fälls. Läge för inläggsfrispark.
20.37
Modric bakom bollen igen.
20.38
DET ÄR NÄRA! Lovren var nära att få skallen på den, men bollen gick knappt utanför.
20.38
Har båda lagen maxat sina startelvor eller finns det ess i rockärmen? Stryger-Larsen kanske?
Danmark har en defensiv elva med spännande namn som Sisto och Dolberg på bänken. Schöne också för den delen. I Kroatien finns bland annat Real Madrid-spelaren Mateo Kovacic.
20.41
Eriksen försöker lyfta in bollen, men den blir för lång.
20.42
Rebic in i det danska straffområdet, men han avväpnas.
20.43
Högkvalitativ halvlek tycker jag. Danmark står upp bra mot ett skickligt Kroatien.
20.44
Rakitic! Får passning från vänsterkanten av Strinic, men skottet räddas av Schmeichel.
20.45
Sista minuten av första halvlek nu.
20.45
Mandzukic, Kroatiens anfallare, har ont i foten. Märkte det då han försökte resa sig upp.
20.45
Skitmål så långt måste jag säga
20.46
Mandzukic får vård. Skulle vara ett stort avbräck för Kroatien om han inte kan spela andra halvlek.
20.47
Det är bara 98-hjälten Davor Suker som har gjort fler landslagsmål för Kroatien än Mandzukic.
20.47
Där är första halvlek slut. 1-1 och en kul match.
21.00
Heja Danmark😎😎😎😎
21.00
Det får vara slut på skrällarna nu. Kroatien måste vinna det här.
21.03
Danskt byte i paus. In med Lasse Schöne och ut med Andreas Christensen. Ett offensivt byte.
21.03
🍓Flest mål vinnner alltid!!🤡
21.04
Mandzukic, som skadade foten i slutet av första halvlek, är kvar på plan. Kroatiens målskytt.
21.05
Kroatien vinner. Danmark är bara kaxig!
21.06
Minns EM 92... Danmark fick en friplåt när det var krig i forna Jugoslavien och slog storebror Tyskland i finalen. 😆
21.07
Offside på Mandzukic. Hyfsat lugn start på andra halvlek.
21.07
Nu kommer Danmark. Inlägg mot Cornelius, men Subasic kniper den.
21.07
Heja Danmark
21.08
Danmark håller i bollen nu. Ofta via Eriksen som är väldigt lugn med bollen.
21.09
Nu väldigt lågt tempo. Ingen som vill blotta sig bakåt.
21.10
Danmark håller i bollen mer än i första halvlek.
21.11
Danmark vinner och Schmeichel blir matchhjälte!
21.12
Nu är det OTROLIGT lågt tempo. Drar till med klassikern: Rädslan att förlora är större än viljan att vinna.
21.12
Heja DANMARK
21.14
Om Danmark skulle gå vidare tangerar de sin bästa VM-placering genom tiderna. De gick till kvartsfinal 1998.
21.16
Kroatien sänker Ryssland med.
21.16
Om det inte skulle vara för att alla skräller till höger och vänster i det här mästerskapet skulle man kunna säga att de som vinner den här matchen är klara för semifinal.

MEN, Ryssland visade ju tidigare idag att de är svårslagna.
21.17
En kvart har gått av andra halvlek och nu går det långsamt.
21.18
Otroligt bra crossboll till Poulsen ger Danmark ett anfall, men det rinner ut i sanden.
21.19
Kroatien kommer inte släppa in Ryssland i Matchen som Spanien
21.19
Danmark anfaller igen genom Braithwaite, men bollen går till inspark.
21.20
Ändå mer Danmark än Kroatien nu.
21.21
Danmarks lagkapten Simon Kjaer blir lite irriterad då kroaten inte tar emot hjälpen då han sträcker ut en hand och ska hjälpa upp honom.
21.22
Modric får tillbaka bollen. Sen ett misslyckat skott av Rebic.
21.22
Dansken Delaney arg då han får frispark emot sig.
21.22
Danmark. Kosss kroatien !!!!!!
21.23
Nu ett danskt byte. Andreas Cornelius går ut, in med Nicolai Jörgensen.
21.23
Rörligare spelare in i anfallet.
21.24
Ja ja, Nästa målet blir av KROATIEN!
21.25
Kroatien slår bort bollar på ett sätt som inte är likt dem.
21.27
20 minuter kvar nu!
21.27
Varför ser danske målvakten ut som en kyckling eller en anka?
Ser han ut som en kyckling eller anka? Vilket menar du?
21.29
Här kommer Real Madrid-spelaren Mateo Kovacic in för Marcelo Brozovic.
21.29
Danmark nu! Jörgensen skjuter, men räddning. Poulsen spelar riktigt bra för Danmark nu.
21.29
Därför att han är en anka.
Kom igen Danmark
21.29
Men går vi mot dagens andra förlängning? Bara 17 minuter kvar nu.
21.31
Danmark anfaller snabbt! Skott av Eriksen förbi.
21.32
DANMARK VINNER DET HELA
21.33
Kroatien försöker bygga upp anfall, men lyckas inte riktigt.
21.34
Modric DRÄMMER TILL! Men missar med hur mycket som helst.
21.35
Nu har Kroatien tagit över. Den här gången Rebic med skott, men Schmeichel räddar.
21.37
Skandinavisk fotboll = parkera hela laget i målet ja klart då kan ingen göra mål. Men inte skoj för fotbollen
21.37
Nu dricks det vatten så det står HÄRLIGA till.
21.37
Jag tänkte skriva om hur varmt det är där, men det har vi kanske hört tillräckligt om det här mästerskapet?
21.38
Det är två försiktiga lag på banan. Man väntar mest på ett misstag av motståndarna.
21.38
Vi er hvide, vi er røde
Kom igen DANMARK
21.38
Anka. Gula kläder guldlocksfrisyr och orangea skor. Vem bestämde det här åt honom?
Ja, vem är ansvarig?
21.39
Rebic fälls och blir liggande. Under tio kvar av ordinarie speltid nu.
21.40
Kom nu igen KROATIEN!!!!!
21.41
Modric bakom bollen nu. Rättar till strumporna och lägger den kort.
21.41
Där är det NÄRA för Kroatien. Perisic.
21.41
En skarvnick som inte är långt borta.
21.41
Det syns inte att det är varmt tycker jag, under Brasilien VM såg man hur spelarna transpirerade tyckte jag.
Och i ärlighetens namn är det ju inte LIKA varmt som det var i Manaus i Brasilien.
21.42
Alla står stilla i det danska straffområdet nu. Inspel mot Perisic som rensas bort,
21.42
Heja Danmark.
21.43
Rebic fintar upp en dansk med läktaren och det ger ett skottläge för Pivaric, men det blir misslyckat.
21.44
Rebic skottfinter påminner mig om Zlatans OTROLIGA mål mot NAC Breda 2004.
21.44
Lovar, sista gången jag nämner Zlatan idag.
21.44
Nu Danmark och ett dåligt skott av Lasse Schöne.
21.45
Danmark har en lägre kvalitet överlag och Kroatien vinner med 3-1 i förlängning. Danmark står dock upp bra och ska ha all heder åt sin inställning.
21.45
Zlatan förtjänar inte nämnas, han är upptagen med att spela in en ny reklamfilm så hinner inte läsa denna chatt
21.46
89:e minuten nu. Vi går mot förlängning efter en händelselös andra halvlek.
21.46
Eller avgör ett mäktigt Knudsen-kast?
21.47
Definitivt allt heder till Danmark för försök att slå ut Kroatien ,men det går inte!
21.47
Tre tilläggsminuter.
21.48
Kroaterna rullar, men ingen stress trots att speltiden snart är slut. Bägge nöjda med en förlängning.
21.49
Rakitic med ett bra skott, men knappt utanför!
21.49
Man kanske skulle vänta sig LITE frenesi mot slutet av halvleken, men nej.
21.49
Darko, du kommer att bli besviken.....

Eller också gör jag det....
21.49
Skulle Kroatien åka ut nu så betyder det att något av Danmark, Ryssland, Sverige, Schweiz, Colombia eller England kommer gå till final. Kaiko!
Så är det. Galet!
21.49

Efter spanska fiaskot – öppnar för skrällag i VM-finalen

SVT SportNu är det klart att finalen kommer att ha minst ett lag som aldrig varit i en VM-final, eller åtminstone inte varit det på 52 år. Daniel Nannskog säger så här: – Det är förvånande såklart.
21.50
Nu har Danmark ett sista läge.
21.50
Hörnan slutar med ett skott av Braithwaite som går knappt förbi.
21.50
Där är det slut. Förlängning igen!
21.55
Ok Danmark får 30 min. till i VM, sen (sl)ut .....
21.55
Åge Hareide är han en bra tränare eller hade han tur i malamö ff
Tycker ändå han gör det rätt bra med det här danska laget.
21.55
Heja Danmark, tänk om det avgörs på straffar igen.
21.56
Har just läst de spanska tidningarna, snacka om att man sågar det Spanska landslaget.
21.57
Igång! Förlängning!
21.57
Vågar någon gå framåt?
21.58
Knudsen med ett bra inlägg till Braithwaite, men sen kan Kroatien rensa.
21.58
Nu har Mandzukic ont igen. Den här gången tar han sig för ansiktet.
21.58
Han får Schönes arm upp i ansiktet tydligen.
21.59
Knudsen-kast igen. Älskar Knudsen!
21.59
Han kastar ju hela vägen till straffpunkten, om inte längre!
22.01
Det är danskarna som har bollen mer inledningsvis i förlängningen.
22.01
Knudsen tar sig in i straffområdet. Får en tackling mot sig och en offensiv spelare hade nog lagt sig där.
22.01
Hörna nu. Eriksen.
22.02
Går till inkast.
22.02
Det är som en hörna för Danmark, med Knudsen.
22.02
Ger målchans för Danmark, men ingen kommer på bollen.
22.03
Nu kommer Kramaric in istället för Perisic. En till anfallare!
22.03
Vilken minut är vi inne i? Försöker streama
97 minuter spelade
22.05
Nu byter danskarna också. Krohn-Dehli in och ut med Thomas Delaney.
22.05
Skott av Schöne! Utanför!
22.05
Förlängningen har varit Danmarks så här långt.
22.06
Danmark, Danmark
22.06
Fem minuter kvar av första förlängningskvarten nu.
22.07
Heja röda vita dansk fixa seger vidare seger klart.
22.07
Hur lång är förlängning?
2x15 minuter.
22.09
Kanske lite av en besvikelse ändå Kroatien. Men kan Modric steppa upp och avgöra? Eller blir det Eriksen?
22.10
Danmark-Ryssland skulle vara nytt rekord i anonym kvartsfinal.
22.10
Modric med hörna nu. Håret bakom pannbandet.
22.11
Det är Modric och Gurra Svensson som rockar pannband 2018.
22.11
Ny hörna nu.
22.11
Nickas bort av Danmark.
22.12
Hittills har inte ett enda kort delats ut i matchen. Senast det hände i en match i ett VM-slutspel var semifinalen mellan Tyskland och Spanien 2010.
22.15
Det var den förlängningskvarten. Nu är vi bara femton minuter från dagens andra straffläggning.

Danmark har varit bättre i straffläggningarna tidigare. De har vunnit de två de har deltagit i i mästerskap. I EM 92 mot Nederländerna och Confederations Cup 1995 mot Mexiko.

Kroatien har förlorat sin enda. Den var mot Turkiet i EM 2008 och då missade både Luka Modric och Ivan Rakitic sina straffar. Men det var tio år sedan, då var de unga och oerfarna.
22.15
Danmark spelade väl lika mot Frankrike om jag inte minns fel? Så de har ju kapacitet
22.16
Pione Sisto byts in för Martin Braithwaite.
22.16
Andra förlängningskvarten är i full gång.
22.17
Danmark inleder piggare igen!
22.18
Sisto löper snyggt, vänder och skjuter. Men förbi.
22.18
Nu kom Sisto in, du har en bra spåkula Hannes!
Tack! Men jag räknade ju upp typ halva bänken...
22.19
Där byts Mandzukic ut. Han borde väl ha tagit en eventuell straff? In med Milan Badelj.
22.19
Badelj inleder med att trassla in sig i sina egna fötter och rasa ihop.
22.20
Rebic kliver in på Mandzukic plats. Badelj på mittfältet.
Kliver upp, kanske mer korrekt än in.
22.20
Sisto blir av med bollen och Danmark tvingas till en foul. Kroatisk frispark på mittplan. 10 minuter kvar.
22.22
Kroatien anfaller, men lyckas inte skapa den sortens målchanser som avgör matcher. Jag tycker det luktar straffar!
22.22
Och hur luktar då straffar? Svett, ångest och press?
22.22
Grymt att ett så litet land som Danmark spelar så stor fotboll. Det här ska Danmark vinna;-)
22.23
Danskt läge! Men Jörgensens avslut går förbi.
22.24
Bara sex minuter kvar nu av förlängningen och det står fortfarande oavgjort.
22.24
MEN NU STRAFF! OCH DEN ÄR SÅ GIVEN!
22.24
Kroatien alltså som får straff!
22.25
Rebic är förbi målvakten och blir fälld av Jörgensen.
22.25
Jaaaaaaaaaa
22.25
Det är Modric som frispelar Rebic.
22.26
Men Jörgensen gör ju helt rätt som kapar där. Annars hade det varit ett givet mål.
22.26
Modric bakom bollen. Mot Kasper Schmeichel.