SVT rapporterade · Djur på cirkus - vad tycker du?

08.37
Från och med nästa år kommer det vara förbjudet att ha elefanter och sjölejon på cirkus. Vad tycker du om djur på cirkus? Diskutera gärna här.
10.37
Det viktiga är inte huruvida djuren är med eller inte med - det som spelar roll är hur de behandlas, transporteras och tränas. Om djur sköts bra är det inget problem att låta dem resa med en cirkus, tvärtom.
10.37
djur skall inte tvingas-överhvuudtaget
10.37
Husdjur okej, men inte djur som behöver vildnatur för att trivas, såsom björnar, elefanter, lejon. Cirkus kan vara roligt utan djur faktiskt.
10.37
Förbjud alla transporter av djur! Ink travhästar
11.59
Djur på cirkus hör väl knappast hemma år 2018...???
11.59
Självklart ska djur förbjudas på cirkus. Djur är inte underhållning. Djur på cirkus lär barnen att det är okej att utnyttja djur.
11.59
Ta bort all trav- och ridsport också isåfall. Också djur som underhållning. Det drevas bara mot cirkusen för att det är en bransch som redan är nere för räkning ekonomiskt.
11.59
Det finns de som urgerar en limitering av djurlidandet. Jag har sympati för deras krav.
11.59
Det mesta utvecklas och följer sin tid, så varför inte även cirkusföreställningar? Det finns fantastiskt duktiga akrobater och underhållare av alla de slag som kan glädja en publik. Djur, oavsett vilket, ska däremot inte tvingas vara underhållare åt människor. De ska inte heller tvingas att resa hundratals mil varje år. All heder åt de cirkusar som tänker nytt och lycka till!
11.59
De enda djur som hör hemma på cirkus är apan homo sapiens. Vi är bra på att göra löjliga apkonster själva, varför tvinga andra djur att gör a det?
11.59
Människor borde sluta ta sig rätten att bestämma över djur.
11.59
Allt utnyttjande av djur måste sluta. De är inte till för att vara vår underhållning eller produkter/mat/kläder etc. De är kännande individer precis som vi. Så länge vi fortsätter med detta våld mot de andra djuren kommer vi förbli barbariska och ociviliserade. Vill vi verkligen det?
11.59
Varför är det ingen som talar om alla dessa hästar som tranporteras på vägarna mellan travbanorna ivärmen
12.00
Utan att egentligen ha en åsikt om cirkusdjur, jag vet för lite om deras förhållanden, anar jag att det är disneyfieringen av generation z som ligger bakom. Människor i tätort, främst barn och ungdom, kommer allt längre från naturen och det kan sluta illa för alla. Det kanske vore bättre med skolresor till en bondgård på landet än andra populära resmål.
12.00
Om djuren har det bra så är det väl inte mycket värre än att ha en innekatt?
12.00
Djuren finns inte till för att tvingas underhålla människor, sluta med detta slaveri. Var inte så egocentrisk och respektlös.
12.00
Om djurrättsaktivisterna anser att det inte ska finnas djur på cirkus för att det inte är naturligt för djuren att lära sig konster och uppträda så ska man i logikens namn även agera mot djur som husdjur då det inte är naturligt för hundar att gå i koppel och hästar att användas som riddjur.
12.05
Djur är inte underhållning. Oavsett om det gäller cirkus, trav/annan hästsport eller djurparker. Att jämföra cirkus med innekatter eller hundar i koppel är löjligt. Hundar och katter är domesticerade sen låååång tid tillbaka. Däremot tycker jag inte att de ska födas upp för vår skull. Det finns mängder av djur där ute som behöver ett fint hem. Adopt, don't shop!
14.53
Klart att det ska finnas djur på cirkus. De har det bättre där än hos de flesta hundägare som lämnar sina hundar ensamma hemma och läser i mobilen när de rastar hunden
14.53
Jag säger som flera andra, varför är det inte lika mycket drev mot travsporten och hästnäringen? Hundkapplöpningen? Polisen och Tullens tjänstehundar? Marsvin och kaniner och andra husdjur? Akvariefiskar? Personer som har mus och råttfällor i sina bostäder? För övrigt så tycker jag att det viktiga är hur djuren behandlas och mår som är väsentligt, oavsett om det är en Hamster eller Elefant. Alla liv är lika mycket värda vid födseln, det är våra handlingar under tiden på jorden som påverkar vårat värde längs vägen...
14.53
Det finns väl inget djur som mår bra av att tillbringa en så stor del av sitt liv på resande fot. Det blir lite knasigt att jämföra med vanliga husdjur, som har ett hem med en (förhoppningsvis) trygg och stimulerande miljö. Cirkus med djur känns förlegat och passé.
14.54
Om djuret själv tycker det är positivt och inte stressas utan gillar att få vara med att uppträda så tycker jag att det är okej. Men det viktiga är att djuret trivs med tillvaron och mår bra. Circus utan djur är också circus så man MÅSTE ju inte ha med djur.
14.55
Förbjud djur på cirkus!
Djur ska vara fria på fält, inte göra konster i tält!
16.35
Djur är inte underhållning.
Förbjud exploaterande till av alla sorters djur på cirkus.
16.35
Alla vilda djur skall ha sin frihet ,leva som dom är födda utan bojor och burar. Djuren hör hemma i naturen . Förbjud alla vilda djur på cirkus och djurparker ,det är inte ett naturligt liv.
16.35
Inga djur på cirkus!!! De blir tvingade till att uppträda för giriga människor...
Oavsett hur bra de blir behandlad så är det inte en naturlig miljö för dem och det orsakar dem väldigt mycket stress... De får aldrig möjlighet att röra på sig till den grad dem vill röra på sig. Jag kollar Hällre på talangfulla människor som valt att jobba inom cirkus, än djur som inte har något val alls och blir tvingad till att göra konster.
16.36
Absolut inga som helst djur på någon cirkus
17.19
Självklart ska inte några djur exploateras för underhållning .
Detta är en mycket glädjande nyhet !
17.19
Jag tycker det är ok att ha tama djur på cirkus. Till exempel hundar, katter och getter. De gillar att träna på konster och uppträda.
19.43
Dags att förbjuda hundar och katter i hemmen också ! De daltas förmycket med djuren!
19.43
Inga djur på cirkus! Djur finns inte till för att underhålla människor. Djur har sitt eget värde.
19.43
Hade väl varit enklast att förbjuda djur helt och hållet.
21.04
Självklart är alla djur välkomna på cirkus. Utan vilda djur ingen cirkus
21.04
Klart djur inte hör hemma på cirkus!
21.04
DJUR ÄR INTE UNDERHÅLLNING!
21.04
Nej till djur på cirkus! Går gärna på cirkus om djur inte tvingas till att medverka! Förbjud djur på cirkus!
21.04
ta med djuraktivister så en kunde plåga dom istället
07.49
Tycker inte vi ska ha djur alls på cirkus. Inga djur är skapta för att vara inlåsta, ständigt förflyttade och göra konster för människors "nöje".
07.50
tja,hästar och hundar funkar väl? med tanke på hästsport och agility. Men sjölejon och elefanter det luktar skunk..
07.50
Vem hittar på alla tokerier? De har ju alltid varit djur på cirkus
07.50
Djuren måste behandlas väl, men om så är fallet är det helt ok att visa upp dom. Oavsett vad folk med ytterst skiftande kunskap säger/tycker.
07.50
Jag ser mycket hellre på människor som gör konst frivilligt än icke-mänskliga djur som tvingas till det.