SVT rapporterade · Flera skogsbränder runt omkring i landet

09.36
Hej och välkomna till SVT Nyheters direktrapport om bränderna som härjar runt om i landet.
09.36
Vid Brunnåsen sydost om Särna i Älvdalens kommun försvåras släckningsarbetet av att det ska finnas odetonerad ammuntion runt skjutfältet. Det rapporterar SVT Nyheter Dalarna.
 

Ammunition i skogen försvårar släckningsarbetet

SVT Nyheter15-20 brandmän har bekämpat skogsbranden vid Brunnåsen sydost om Särna i Älvdalens kommun under natten. Men uppgifter om att det ska finnas odetonerad ammuntion runt skjutfältet försvårar släckningsarbetet.
09.36
Under måndagen ska norska helikoptrar sättas in i släckningen av de skogsbränder som rasar på flera platser i landet.

Norska helikoptrar ska släcka skogsbränderna

SVT NyheterUnder måndagen ska norska helikoptrar sättas in i släckningen av de skogsbränder som rasar på flera platser i landet. – Jag hoppas att vi kan få ytterligare resurser under dagen till Ängra, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap.
09.37
Är du en av de drabbade? Hör av dig till oss och berätta mer: 

Är du på plats? Vet du mer?

SVT NyheterSVT:s samlande nyhetstjänst med nyheter från hela Sverige och världen inom kultur, sport, opinion och väder.
09.39
Bränderna har pågått på flera håll i landet under den senaste dagarna. Bland annat i Dalarna, Jätmland, Härjedalen och Närke. Myndigheter har gått ut med ett så kallat VMA gällade Ljusdals kommun och Ragunda kommun.
09.39
VMA - Ragunda kommun: Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun. Alla som påverkas uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation
09.40
VMA - Ängra och Ljusdals kommun: Det brinner kraftigt i skog och mark i Ängra och Ljusdals kommun. Alla som befinner sig i området uppmanas att utrymma.
09.41
Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kontakt med EU för att, i de fall det skulle vara nödvändigt, få hit flygplan som kan flygbomba bränderna.
09.44
En brand har blossat upp i Annelund utanför Enköping. Det är ännu oklart hur stor den är, men det brinner med öppna lågor. Branden är omringad, men inte under kontroll. 10 brandmän jobbar med att bekämpa den, uppger ledningsbefäl Christer Wahlström på Storstockholms räddningscentral för SVT Nyheter Uppsala.
09.44
SMHI har utfärdat varningar för skog-, gräs- och markbänder i princip hela landet.
09.45
SMHI:s definition för en varning är: Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.
09.48
Trots eldningsförbud i många län har polis och räddningstjänst fått lägga resurser på att hantera bland annat folk som grillar med öppen eld.
– Det är konstigt att folk vid det här laget inte tagit till sig informationen om den stora brandrisken, säger Eva Nilsson, presstalesperson i polisregion Stockholm till TT.
09.48
På grund av torkan råder eldningsförbud i flertalet län i Sverige.
09.48
SVT har ni flera team på väg till olika bränder runt om i landet. Följ gärna rapporteringen här under dagen.
09.50
Det har varit en tuff helg i Örebro län som fått in mängder med larm om skogsbränder. På fyra platser brinner det fortfarande. Samtidigt konstaterar räddningstjänsten att många trotsar eldningsförbudet.
09.50
Vad är VMA?
@Jen - VMA är förkortningen för Viktigt Meddelande till Allmänheten. Ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner.
Längst upp på sajten svt.se ligger nu ett VMA med information om skogsbränderna i Ragunda och Ljusdal.
09.51
Flera av bränderna i Västmanlands län under helgen tros ha orsakats av blixtnedslag. 
09.52
Bränderna har också i år nått rekordhöga nivåer enligt SOS Alarm. Vid denna tidpunkt förra året hade om kring 900 inrapporterats, medan det i år är 1200.
09.59
 
10.00
Vädret kan försvåra räddningsarbetet på flera sätt. Utöver att det just nu är extremt torrt i skog och mark runtom i landet kan vinden påverka utgången.
Efter att vinden hastigt bytt riktning vid branden i Ljusdal fick räddningstjänsten utrymma.
– Vi var tvungna att sticka därifrån, säger räddningsledaren Kenneth Eriksson till SVT.

Boende varnas för storbrand i Ängra: ”Det måste in mycket mer hjälp”

SVT NyheterRäddningstjänsten i Ljusdal har utfärdat ett viktigt meddelandet till allmänheten efter att en kraftig skogsbrand i Ängra, strax söder om Kårböle i norra Hälsingland, spridit sig utom kontroll. Vid 01-tiden natten mot måndag bedömde dock räddningstjänsten att branden inte kommer att nå bebyggelsen.
 
10.03

Är du på plats? Vet du mer?

SVT NyheterSVT:s samlande nyhetstjänst med nyheter från hela Sverige och världen inom kultur, sport, opinion och väder.
10.10
MSB kör nu ut containrar med material för att bekämpa bränderna till de olika drabbade områdena, rapporterar DN. Det handlar bland annat om extra brandslangar, terrängfordon, och olika typer av rör som kan vara till nytta när räddningstjänsten ska röra sig över stora ytor i skog och mark.
10.17
I Uppsala län brinner det på flera håll i skog och mark. Förutom i Annelund utanför Enköping brinner det också bland annat kring kring Övergran norr om Bålsta. 

Skogsbrand i Annelund – inte under kontroll

Det brinner i skog- och mark på flera håll runt om i Uppsala län. Bland annat brinner tio hektar skogsmark i området kring Övergran norr om Bålsta. I Annelund utanför Enköping brinner det med öppna lågor och branden är inte under kontroll uppger räddningstjänsten.
10.19
Skogsbranden vid Trängslets skjutbana, väster om Brunnåsen i Dalarna innefattar nu ett område på två gånger två kilometer. Vädret är ”det värsta tänkbara” enligt räddningsledaren: 30 grader varmt, extremt låg luftfuktighet och kraftiga byvindar.
 
10.20
Det har brunnit sedan i fredags på en 450 gånger 450 meter stor yta i Åntorp i Färgelanda kommun. Branden är under kontroll men räddningstjänsten arbetar fortfarande på platsen.
– Det kommer säkerligen ta ytterligare ett par dagar om man räknar in eftersläckningarbetet, säger Tony Karlsson, inre befäl på Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund.
10.25
Det är inte klarlagt hur alla bränderna startat men det åskoväder som drog över Mellansverige i torsdags gav upphov till flera bränder. Blixtnedslag i kombination med den extrema torkan och luriga vindförhållanden innebar dåliga förutsättningar för räddningstjänsten. Även om det sedan inte tagit sig och lett till fullt utvecklade bränder omgående kan de ha blossat upp efter att det pyrt i marken i dagar.
10.32
Och det torra och varma vädret väntas hålla i sig de kommande dagarna. Först mot slutet av veckan kan det komma regn, enligt SVT:s meterolog. Säkert trevligt för många semesterfirare men inte utifrån brandrisksynpunkt.
 

Sommarhetta

SVT NyheterSe hur vädret ska bli där du befinner dig – timme för timme. Här kan du även läsa månadskrönikor, lära känna SVT:s meteorologer och hitta läsarnas väderbilder.
10.39
Ragunda, Pålgårda. Hittills en person evakuerad, vattenbombning pågår. Inte under kontroll. Hemvärnet deltar i räddningsinsatsen.
10.41
Brunnåsen, Älvdalen. Platsen där odetonerad ammunition försvårar släckningen. Dålig vädersituationen: extremt låg funktighet, kraftig vind och dåligt med personal. Detta enligt räddningstjänsten. Myndigheter tar hjälp från Norska kollegor och myndigheter. Inga risker för bebyggelse dock.
10.43
Just nu vattenbombas skogsbranden vid Trängslets skjutfält, väster om Brunnåsen i Dalarna, av en ensam helikopter.
 
Piloten trotsar riskavståndsrekommendationen på 600 meter och vattenbombar trots vetskapen att det kan finnas grovkalibrig ammunition i skogen. ”Det är upp till var och en om man vill flyga” säger Johan Szymanski, räddningschef för Mora brandkår.
Foto: Mora räddningstjänst
 
10.43
Just nu råder eldningsförbud i de flesta län i landet. Men vad innebär det?
MSB skriver på sin hemsida att:
Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden. Eldningsförbud är ofta lokala och gäller i din kommun eller i ditt län.
 
Kolla därför med din lokala kommun eller länsstyrelse för mer detaljerad information.
10.51
Polisen i region Bergslagen (Örebro, Värmland, Dalarna) fick under söndagsdygnet in 32 larm om bränder. Flera tros ha startat efter att människor trotsat eldningsförbudet och grillat på marken eller i engångsgrillar. Dags för en liten påminnelse om vad som gäller!
 
10.53
Skogsbränderna påverkar även tågtrafiken. Under gårdagen innebar det bland annat att flera tåg mellan Stockholm och Göteborg försenades och många resenärer drabbades. Genom eldhärjade områden fick snabbtåg köra i tio kilometer i timmen.
SJ skriver i dag på sin hemsida att trafiken nu återgår till det normala men att det kan bli följdförseningar under måndagen.
10.57
Vid Pålgård i Ragunda kommun har en person tvingats evakuera sin bostad på grund av en skogsbrand som ännu inte är under kontroll. Helikoptrar ska vara på plats för vattenbombning.

I Fågelsjö, Lillåsen, i Härjedalen pågår också en skogsbrand som heller inte är under kontroll, men ingen bebyggelse ska finnas närheten av platsen.

I Stugun på Stuguberget har en stubbe tagit fyr och en styrka från Räddningstjänsten finns på plats.

I Gillhov, Bergs kommun finns fyra styrkor som jobbar med en skogsbrand i en bergssluttning.

Branden i Näset är i princip släckt och markägare har tagit över bevakningen.

I Ytterhogdal pågår eftersläckning, men vinden ses som ett hot.

11.02

Ett samarbete har inletts med Norge som bistår med sex helikoptrar i räddningsarbetet. Två flyger till Älvdalen i Dalarna, två till Bollnäs och två till Örebro där bränder pågår samtidigt.

Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kontakt med EU för att, i de fall det skulle vara nödvändigt, få hit flygplan som kan flygbomba bränderna, rapporterar TT.

Utöver de stora bränder som härjar i Dalarna, Jämtland och Örebro brinner det samtidigt i mindre omfattning i andra delar av landet. Andra har släckts men bevakas fortfarande av räddningstjänsten för att de riskerar att blossa upp igen.

På grund av torkan råder eldningsförbud i flertalet län i Sverige.

11.02
Läsaren Marianne Jonasson har skickat in den här bilden som visar hur röken ligger tät över Orrmosjön några mil från branden i Älvdalen i Dalarnas län. "Inga vackra vyer", skriver hon i sitt mejl till oss.
11.04
Har du, som Marianne, också dokumenterat branden? Tveka inte att skicka in bilden till tipsaoss@svt.se. Tack!
11.09
Inatt förvärrades läget då det upptäcktes att området är s.k. målområde för grovkalibrig artilleriammunition med 600 meters riskavstånd vid brand. Hur vi ska släcka denna brand jobbas det nu febrilt med. Dansa regndansen alla!!!
11.11

Räddningstjänsten i stabsmöte: Läget är ansträngt

SVT NyheterSedan i fredags har räddningstjänsterna i Medelpad och Höga Kusten-Ådalen en gemensam stab i Sundsvall. Under måndagsmorgonen hölls ett stabsmöte. – Läget är ansträngt, säger Per Silverliden, förbundschef vid räddningstjänsten i Medelpad.
11.13
SOS alarm informerar:
Vi får in en hel del samtal på 112 gällande de stora bränderna runt om i Sverige. Är ditt ärende inte akut utan endast observationer ring istället informationsnumret 113 13 för att få och lämna information. Det gör att de som är i akut läge lättare kommer fram på nödnumret.
11.20
Värmen håller i sig. I branddrabbade Gävelborgs län utfärdar SMHI nu en klass 1-varning för mycket höga temperaturer.

SMHI varnar för mycket höga temperaturer

SVT NyheterSMHI utfärdar nu en klass 1-varning i hela Gävleborgs län för mycket höga temperaturer.
11.41
Här försöker Rolf rädda sin skog – med en större gren.
 

Markägare oroas av branden i Ängra

SVT NyheterSkogsbranden i Ängra utanför Kårböle har härjat fritt sedan i söndags. SVT Gävleborg träffade markägaren Rolf Sundell sent på söndagskvällen, som gjorde vad han kunde för att släcka elden.
11.42
Utöver de lokala räddningstjänsterna och hemvärnen jobbar Myndigheten för samhällskydd och beredskap med bränderna. MSB är den myndighet som har till uppgift att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. De kan inte gå in på hur många som arbetar med skogsbränderna.
– Vi ger stöd till aktörerna som arbetar med bränderna just nu, säger kommunikatören Erika Espino vid MSB.
Tidigare har containrar från MSB innehållandes materiel som kan vara till nytta i släckningsarbetet placerats ut vid strategiska platser i närheten av vissa nu pågående bränder, och fler är på gång.
– Vi har kört upp en container med slangar från den nationella resurs som MSB har delat ut, och vi kommer att stärka upp med två containrar till under dagen, säger Torbjörn Wannqvist vid räddningstjänsten i Ljusdal.
11.46
Varför brinner det överallt ? Är det pyromaner ? Har aldrig hänt tidigare år.
@PIA - Hej! är inte klarlagt hur alla bränderna startat men det åskoväder som drog över Mellansverige i torsdags tror man gav upphov till flera bränder. Även om det inte tar sig direkt kan det ligga och pyra i dagar innan en brand blossar upp.
12.20
Under helgen har det brunnit på flera håll i Värmland men alla dessa är på måndagsförmiddagen under kontroll. På söndagen började det brinna igen norr om Ekshärad, ett område där det brunnit under några veckor och där sammanlagt 250 hektar förstörts. Den branden är under kontroll och räddningstjänsten har lämnat över ansvaret till markägarna. Enligt Håkan Finnkvist, räddningschef i beredskap i Hagfors, är risken för att branden sprider sig inte överhängande.
– Det värsta som kan hända är att det börjar blåsa kraftigt. Då finns det en risk, men är det så här som nu är det ingen fara.

Läs mer om brandläget i Värmland här:

Brandläget i Värmland just nu

SVT NyheterUnder helgen har flera bränder härjat i de värmländska skogarna, men på måndagsförmiddagen var samtliga under kontroll.
12.36
Nu rundar vi av den här direktrapporteringen och tackar alla som deltagit med frågor och kommentarer. Flera bränder är fortfarande utom kontroll och ni som befinner er i närheten av drabbade områden uppmanas av räddningsledning att hålla er informerade. Följ gärna utvecklingen på svt.se under dagen, vi kommer att uppdatera löpande.
15.59
Med anledning av fortsatt många skogsbränder runt om i landet, och fler som blossar upp, startar vi den här direktrapporteringen på nytt.
16.06
UPPSALA LÄN: Det brinner på ett område norr om flygfältet i Gimo i Östhammars kommun. Inga byggnader ska finnas i närheten. 
16.08
ÖREBRO LÄN: En mindre skogsbrand utbröt i Vrestorp i Hallsbergs kommun på måndagseftermiddagen. Branden kunde släckas med hjälp av privatpersoner. 

Skogsbrand släcktes av privatpersoner

SVT NyheterEn mindre skogsbrand uppstod utanför Vretstorp. När räddningstjänsten kom till platsen hade privatpersoner redan släckt branden.
16.08
JÖNKÖPINGS LÄN: Skogsbrand utanför Korsberga, i närheten av Stora Gård, i Vetlanda kommun. Enligt räddningstjänsten har en stor styrka på ett 20-tal bilar skickats ut. Larmet kom vid 14-tiden och när räddningstjänsten kom fram var det öppna lågor och brand på ett område av cirka 200 x 200 meter.
16.19
VÄSTMANLANDS LÄN: En skogsbrand har åter igen blossat upp i Munga strax norr om Västerås. Branden i området startade under helgen och har nu alltså flammat upp igen. Räddningstjänsten är på plats och beräknar vara kvar till minst 18-tiden. 
16.20
VÄRMLANDS LÄN: En skogsbrand vid Hynningssjön öster om Årjäng har blossat upp igen, det är alltså samma område som brann under helgen. Enligt räddningstjänsten blåser det nu vilket försvårar släckningsarbetet.
16.24
STOCKHOLMS LÄN: Skogsbrand vid sjön Skären i höjd med Roslagsstoppet. Oklart hur stort område som brinner men räddningstjänsten är på plats. Ingen bebyggelse ska finnas i området. 
16.26
Helikopterpiloten Sebastian Erdös från Värmland är en av de som just nu arbetar med att vattenbomba eldhärdarna. Hör honom berätta om arbetet:
 

Helikopterpiloten: ”Svårt att få vattnet att träffa rätt”

Helikoptern hämtar 1000 liter vatten från älven cirka 30-40 gånger i timmen. Sedan gäller det att släppa vattnet på precis rätt ställe för att effektivt bekämpa branden.
16.43
VÄRMLANDS LÄN: En ny skogsbrand har startat norr om Rämmen i Filipstads kommun. Just nu brinner ett område på ungefär 50 x 100 meter, enligt räddningstjänsten.
16.43
VIKTIGT MEDDELANDE TILL ALLMÄNHETEN: Det brinner i och runt omkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt. Detta är alltså inte samma brand som den i Ängra, som också ligger i Ljusdals kommun. 

För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
16.54
Varför används inte Försvarsmaktens helikoptrar och räddningsresurser i brandbekämpningen? Känns konstigt med inlånade helikoptrar från Norge när vi har egna resurser som står på marken och som inte används.
@Peter - Försvarsmaktens helikoptrar har använts nästan regelbundet sedan i maj. Men varför de inte används just nu beror enligt dem på: "En av Försvarsmaktens deluppgifter är att stödja det civila samhället. Det gör vi gärna, men våra resurser är också begränsade. Dessutom är alla besättningar inte utbildade på att flyga med vattentunna och vattenbomba. Och nu har vi hamnat i ett läge där både personal och materiel måste återhämta." 
Jag pratade nyss med deras pressavdelning och de har ingen prognos för när de har tillräckligt med personal för att kunna besätta de helikoptrar som kan vattenbomba. Däremot stödjer de räddningstjänsten i arbetet på åtta olika platser i landet med markpersonal.
17.01
  

Här är bränderna som härjar i Sverige

Det brinner i stora delar av landet, och eldningsförbud är utfärdat i nästan hela Sverige. SVT Nyheter sammanställer de pågående bränderna.
17.02
GÄVLEBORGS LÄN: "Det här ser inte bra ut" säger räddningsledaren till SVT. Vid 14-tiden evakuerades Ängra camping i Ljusdals kommun. Kort därpå upptäcktes en ny brand nära byn Enskogen och nu uppmanas boende i byn att evakuera.
 
17.03
JÖNKÖPINGS LÄN: Skogsbranden utanför Korsberga i Vetlanda kommun är under kontroll, enligt räddningstjänsten. Totalt ett 40-tal brandmän har varit på plats. Just nu pågår eftersläckningsarbete.
17.22
Kan ni lägga upp en Sverigekarta med alla bränder?
@Fredrik - tyvärr har vi ingen möjlighet att lägga in en karta över alla bränder, dessutom förändras det kontinuerligt. Men i den här artikeln hittar du en sammanställning över de bränder som pågår just nu: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-branderna-som-pagar-i-sverige
17.42
ÖREBRO LÄN: Det brinner just nu på ett mindre område vid Blackstahyttan i Kilsbergen. Branden ska vara under kontroll och räddningstjänsten är på plats. 
17.43
VIKTIGT MEDDELANDE TILL ALLMÄNHETEN: Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.  För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.

Viktigt meddelande till allmänheten om skogsbränder

SVT NyheterDet brinner kraftigt i skog och mark på flera håll i landet. Med anledning av det har räddningsledare utfärdat fyra viktigt meddelande till allmänheten (VMA).
17.54

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) om de pågående terrängbränderna runt om i landet: – Den personal som bekämpar de här eldhärdarna sliter och gör ett utomordentligt jobb i en svår miljö.

18.05
SOS-ALARM UPPMANAR: "Vi får in många samtal på 112 där man har frågor kring de bränder som pågår på olika håll i Sverige. Om situationen inte är akut ska du inte ringa 112. Istället kan du ringa informationsnumret 113 13 för att ge och få information. Det gör att de som är i verklig nöd kan komma fram snabbare på 112.
18.08
Går man ut med information om eldningsförbud på alla möjliga språk och i alla möjliga informationskanaler?
@Maria - exakt vilka språk som informationen om eldningsförbud går ut på ser lite olika ut på olika håll i landet. Men på respektive läns länsstyrelses hemsida finns information om eldningsförbudet i alla fall på engelska. 
18.08

MSB ber EU om hjälp för att hantera bränderna

SVT NyheterDet brinner i flera delar av landet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har under måndagen begärt stöd från EU för att bekämpa bränderna.
18.14
Hur är läget i Östergötland?
@Michael - av vad jag kan se just nu så verkar det inte pågå någon skogs- eller markbrand i Östergötland eller på Gotland som tur är. 
18.25
Ljusdal är väl inte Västernorrland!?
@Vincent - helt korrekt, Ljusdal ligger i Gävleborgs län. Vi har korrigerat felet nu. Tack för att du var uppmärksam.  
18.38
Två italienska brandbekämpningsflygplan väntas landa i Örebro på onsdag för att hjälpa till att bekämpa de pågående skogsbränderna.
– Det är samma modell som varit i Sverige tidigare, säger Jakob Wernerman, operativ chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till TT.
Planen kommer att vara på plats i 8 dagar. 
 
19.37
UPPSALA LÄN: Det brinner i skogen mellan gamla och nya E4:an strax söder om Månkarbo. Branden ska vara nära avfarten från E4:an. 
19.49
Hej! Det ramlar in flashar hela tiden om nya brandhärdar. Finns det någon kartöversikt som många skulle kunna ta del av som uppdateras live? Då kanske färre skulle ta upp telefontid för att ringa och undra om röklukt mm. En fråga till MSB kanske?
19.51
Här brinner det just nu enligt räddningstjänsten i Storstockholm. Foto: Räddningstjänsten i Storstockholm
19.57
DALARNAS LÄN: Branden i norra Dalarna beskrivs som helt okontrollerad och sprids norrut. Släckningsarbetet har avbrutits på grund av att det är för farligt. 
20.13
JÖNKÖPINGS LÄN: En brand som tidigare idag blossade upp i ett skogsparti norr om Sund nära Aneby är nu under kontroll.Räddningstjänst var snabbt på plats och har omringat elden som hade en omkrets på cirka hundra meter.
20.18

DALARNAS LÄN: Räddningschef Johan Szymanski berättar att de inväntar natten för att kunna fortsätta arbetet då värmen sjunker något och att vattenbombning kommer att ske så snart det ljusnar imorgon bitti. Då kommer förhoppningsvis ytterligare två helikoptrar till undsättning.

– Läget är oförändrat, det är forsatt jättestor risk för explosion så vi har ingen personal där i nuläget. När värmen stiger till 80 grader är det stor risk för explosion, säger Szymanski och fortsätter:

– Nu tittar vi framåt och planerar hur vi ska jobba.

20.19
Tidigare ikväll blev det klart att de italienska brandflygen återvänder till Sverige och Örebro flygplats efter förfrågan från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Här kan ni spana in hur de ser ut invändigt i planen. 
20.27
Påminner återigen om att det utfärdats fyra viktiga meddelanden till allmänheten som fortfarande gäller. Här hittar du samtliga : 

Viktigt meddelande till allmänheten om skogsbränder

SVT NyheterDet brinner kraftigt i skog och mark på flera håll i landet. Med anledning av det har räddningsledare utfärdat fyra viktigt meddelande till allmänheten (VMA).
20.31
Hej Fanny! Tack för snabbt svar men jag tipsar er om att ta bort kartbilderna från nyss om ni vill verka seriösa... Det var ju precis det jag INTE menade; kartan kommer från ett fyra timmar gammalt i lägg från Stockholmspolisen eller hur? Det har tankat in mängder av flashar sedan dess. Kan någon journalist fråga MSB eller liknande om det fin nns något sätt att se brandplatserna i realtid? 🤔 Vänliga hälsningar - hoppas på nytt svar. Tack för att ni jobbar med detta live!! 👍🤗
Hej Maria och tack! Brandkartan är tyvärr den senaste vi har. Vi arbetar för att få in en mer uppdaterad. Så länge hoppas vi kunna hålla er uppdaterade så gott det går här i vår liverapportering.
20.51
Branden i Horrskog/Östervåla i Uppland ska tydligen blossat upp igen. Någon information om den branden?
@Kalle - det ska inte finnas någon spridningsrisk gällande branden i Horsskog. Räddningstjänsten är på plats. Det är de senaste vi vet just nu så här strax innan klockan 20.45 på måndagskvällen. 
20.51
Hur är läget i Uppland? Det far tankbilar i skytteltrafik fortfarande ner till Dalälven i Hedesunda och hämtar vatten. Har branden i Horsskog blåsat upp igen?
@Anders - det är just nu lite svårt att få grepp om alla bränder i Uppsala län men det här är de uppgifter jag lyckats få tag i just nu: En brand i Vendelsvarv söder om Månkarbo, en i Östansjön i Heby kommun och sen har det också kommit ett larm om en brand väster om Enköping mot Hummelsta. Sen är räddningstjänsten också på plats öster om Enköping i Fjärdhundra.  
21.00
STOCKHOLMS LÄN: En mindre skogsbrand har inträffat i Södertälje på Orrstigen/Homfastvägen. Branden var vid 20:45 tiden under kontroll och räddningstjänsten arbetade med släckningsarbetet. 
21.09
En Sverigekarta över bränderna hade varit perfekt! Vi ska bila runt i Bergslagen och vill ju helst inte köra in i en skogsbrand.
Hej Tobbe! Detta hde ju varit perfekt, men verkar vara svårt att få till då bränderna rör sig och alla aktörer har fullt upp med att släcka. Rekommenderar att hålla er uppdaterade via P4-kanalerna som har i uppgift att uppdatera löpande om brandläget.
21.15
Vet ni något om bränderna vid Näset och Pålgård/Halån i Ragunda kommun?
@MaudHerkules - enligt räddningstjänsten ska det fortfarande brinna på olika punkter på ett område av en mil i omkrets. Det är extremt backigt på platsen vilket försvårar släckningsarbetet. Det har också gått ut ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) för området sedan tidigare och det ligger fortfarande kvar. Både helikoptrar och markpersonal bekämpar branden. 
21.18
I Klövsjö (Jämtland) känner vi av röklukt och luften är något disig. Det skulle vara interessant att se alla platser det brinner på. Är det möjligt?
@tessan - tyvärr har vi inte någon möjlighet att erbjuda en interaktiv karta med alla platser det brinner på. Det bästa sättet är helt enkelt att följa det här flödet, eller vår samlingsartikel kring bränderna som du hittar här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-branderna-som-pagar-i-sverige
21.22
Var brinner det i Skåne län? Hittar ingen uppgift om det.
@Taxi - enligt de uppgifter vi har så pågår det ingen skogs- eller markbrand i Skåne just nu som tur är. Bara att hålla tummarna att det så också förblir. 
21.26
  
JÄMTLANDS LÄN: I Jämtland noterades 14 pågående skogsbränder under sena eftermiddagen. Släckarbete med bland annat  helikoptrar fortsätter under natten. 
21.29
Hur ser det ut i Örebro län?
@Britt - i nuläget ska det inte pågå några skogs- eller markbränder i Örebro län som tur är. 
21.36
Hej,
Hälsingland tillhör Gävleborgs län. Nu har ni listat andra bränder i Hälsingland och bränderna i Ljusdalstrakten under olika rubriker. Det underlättar inte direkt...
@Axel - självklart har du helt rätt Alex. Det gick lite fort där, men nu har vi åtgärdat och lagt ihop Hälsingland och Gästrikland till en rubrik med Gävleborg. Så nu blir det förhoppningsvis enklare att följa bränderna. 
21.38
Senaste informationen från MSB följer här.
21.39
Brandläget ser väldigt allvarligt ut, framförallt i Jämtland, Dalarna och Gävleborg. 
-Det är ett antal olika bränder där som inte är under kontroll. Det är allvarliga situationer, vi har satt in särskilda förfrågningar om särskilda resurser, säger Jakob Wernernan som är operativ chef på MSB. 
21.41
Under natten räknar man med att bränderna kommer lugna sig lite, då det blir fuktigare i luften, för att sedan blossa upp under morgonen igen.
21.42
MSB poängterar att det är jätteviktigt att allmänheten anpassar sig efter de lokala eldningsförbuden.
- Kolla upp vilka lokala bestämmelser som gäller, hur och var man får grilla. På vissa ställen gäller inga engångsgrillar och ingen eldning i grillen på gården, säger Jakob Wernernan.
21.43
Det är viktigt att man är försiktig med olika trädgårdsmaskiner, de riskerar att bilda gnistor. Och som rökare är det just nu extra viktigt att man är försiktig med var man slänger sin fimp.
- En liten gnista kan orsaka en stor brand, säger Jakob Wernernan, operativ chef på MSB. 
21.45
Det råder alltså eldningsförbud i nästan hela landet. För att ta reda på vad som gäller i just din kommun, gå in på Länsstyrelsens hemsida och välj ditt län längst upp i vänstra hörnet. 
 
21.45
Hur ser det ut i Västra Götalands län.
Hej Kerstin! Det kan du se här: www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland
21.50
JÖNKÖPINGS LÄN: Det har varit många stora bränder i länet de senaste dagarna, som har krävt många arbetstimmar för personalen. I nuläget är branden nära Aneby och vid Korsberga under kontroll.

- Det är klart att det är ansträngt, men tack vare ett utvecklat samarbete så flyttar vi styrkor över länet hela tiden. Det finns alltid något område som är lugnare där man kan ta folk ifrån. Så trots att det är ansträngt så har vi hela tiden spridit ut styrkor så att det har varit fullt rimlig bemanning på alla ställen, säger Jerker Sturedahl, inre befäl på räddningstjänsten.
22.03
Hur påverkar bränderna större evenemang som tex O-ringen som går i närheten av de drabbade områden?
@Lisa - jag pratade precis med Clas Engström som är generalsekreterare för O-Ringen Höga Kusten 2018 och enligt honom så är det i nuläget ingen fara med tävlingarna eftersom det inte brinner i det området. Många av tävlingarna är dessutom rätt centrerade till själva Ö-vik. Clas Engström berättade att de givetvis tar både värmen och brandrisken på största allvar och följer utvecklingen. 
22.08
Vi rundar nu av den här direktrapporteringen. Som sagt, gå in på Länsstyrelsens hemsida för mer info och håll er uppdaterade på er lokala P4-kanal för att få information om viktiga meddelanden till allmänheten i din kommun. 
22.11
Nu är det väl hög tid att ta in Italienska vatten flyget igen !!!
@Janne - det tyckte även MSB så därför har de åter begärt stöd i form av de italienska brandbekämpningsflygplanen från EU. De två planen planeras landa i Sverige på onsdag. https://www.svt.se/nyheter/msb-begar-hjalp-fran-eu
22.16
Hur ser läget ut i uppland? Varför har inte Sverige egna brand flyg?
@Niclas - det är just nu lite svårt att få grepp om alla bränder i Uppsala län men det här är de uppgifter jag lyckats få tag i just nu: En brand i Vendelsvarv söder om Månkarbo, en i Östansjön i Heby kommun och sen har det också kommit ett larm om en brand väster om Enköping mot Hummelsta. Sen är räddningstjänsten också på plats öster om Enköping i Fjärdhundra. När det gäller din fråga om varför Sverige inte har egna brandflyg så har MSB tidigare sagt att risken för bränder i Sverige inte är tillräckligt stor. Frågan har utretts och där har man kommit fram till att det kostar väldigt mycket i förhållande till antalet gånger de används och därför är lösningen med att begära hjälp från EU mer lämplig i nuläget.  
08.07
Hej och välkommen till tisdagens direktrapportering om skogsbränder i landet. Vi ska uppdatera er om läget i dag.
08.12
Under natten har det kommit in rapporter om flera nya bränder i landet. Bland annat i Jättendal och Hamra i Hälsingland, nära byarna Ängra och Enskogen, som redan är drabbade. Dessutom brinner det på fem platser i Ljusdals kommun.
08.15
Här är några av de stora bränderna i landet.
 
08.19
Och här i landet är det just nu störst risk för brand.
 
08.35
Branden strax söder om Sveg, som täcker ett område på 1 600 hektar, har spritt sig till flera platser under natten.
08.37
Skogsbranden vid Trängslets skjutbana, sydost om Särna i Älvdalens kommun, är fortfarande helt utom kontroll. 

Branden fortfarande utom kontroll – fortsatt stor risk för explosion

SVT NyheterSkogsbranden vid Trängslets skjutbana, sydost om Särna i Älvdalens kommun, är fortfarande helt utom kontroll. Under måndagskvällen avbröts markinsatserna på grund av risken att den odetonerade grovkalibriga ammunitionen som ska finnas runt skjutfältet exploderar av hettan. Nu återupptas släckningsarbetet men läget är oförändrat.
08.38
TT skriver: Två italienska brandflygplan av typen Canadair CL-415 som väntas landa i Örebro på onsdag kommer att vara i Sverige i åtta dagar. Förhoppningen är att de, med kapacitet att skopa upp 6 000 liter vatten åt gången, ska kunna sätta stopp för bränderna.
08.40
Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap vid bränderna i Ljusdals kommun säger till TT att det är brist på personal och material. 
- Vi har slut på i stort sett allt. Material och bemanning. Problemet är att vi inte har folk att avlösa. Vissa jobbar i 24-timmars skift. Vi försöker via länsstyrelsen att få mer resurser från angränsande län. Förhoppningsvis händer något i dag, säger han.
08.44
Svenska myndigheter har skickat ut fyra stycken så kallade viktiga meddelanden till allmänheten (VMA). Två berör Ljusdals kommun, där uppmanas boende i Ängra och Enskogen att utrymma. 

I Älvdalen skulle alla som befanns sig vid sjukområdet vid Trängslet att lämna området på grund av odetonerad ammunition. 

I Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun uppmanas alla att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.  
08.57
Den extrema värmen, som försvårar släckningsarbetet, håller i sig. Sedan i helgen råder klass 2-varning i länen Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm. SMHI klass 1-varnar för länen Gotland och Västernorrland.
08.58
Brandröken ligger tjock över Östersund pga att vinden vände igår kväll.
Rök från diverse skogsbränder ligger som ett lock över oss och inte blev det bättre av att Mc Donalds i Östersund brann ner till grunden igår och ryker ännu.

Och till alla er som sliter arslet av er för att försöka stoppa bränderna runt om i landet, ni gör ett fantastiskt jobb och klassas som hjältar.
Klappa er själva på axeln och ta åt er äran av vilken fantastisk insats ni gör, vare sig om ni är frivilliga, hemvärnet, räddningstjänst osv, ni alla är fantastiska.

Mvh
A
09.04
En skogsbrand har blossat upp i Stormossen utanför Tierp. Personal från tre brandstationer är på plats för att bekämpa elden.
09.13
Torkan påverkar också skogsbruket. Bolag har behövt avbryta avverkningen av skog på grung av den höga brandrisken. Läs mer här: 

Efter extrema torkan – avbryter all skogsavverkning

SVT NyheterDen extrema torkan påverkar också skogsbruket negativt. Nykvist Skogs AB är ett bolag som har avbrutit alla avverkningar på grund av den höga brandrisken och det kan få stora ekonomiska konsekvenser.
09.23
  

I Jämtland söker räddningstjänsten frivilliga att delta i släckningsarbetet, främst vid den stora skogsbranden i Pålgård, men också i Härjedalen. 
 

Frivilliga söks till släckningsarbete

SVT NyheterRäddningstjänsten söker frivilliga att delta i släckningsarbetet, främst vid den stora skogsbranden i Pålgård, men också i Härjedalen.
 

 

09.24

Ny skogsbrand har blossat upp i Tierp

– Vi har nästan omringat den nu, så den är i stort sett under kontroll, men inte helt, säger Jarmo Calsten, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.
09.31
SOS Alarm skriver i ett pressmeddelande att värmen har lett till ovanligt många samtal till 112. Den 14 juli ringde lika många människor nödnumret som under nyårsnatten, nästan 13 000. En genomsnittlig helg tar 112 emot ringer omkring 9 000 samtal.
09.33
SOS Alarm ger följande tips under extremvärmen som råder just nu:
 • Ha alltid koll på vart du befinner dig så att du snabbt kan ge SOS-operatören adressen eller positionen för händelsen
 • Använd gärna en app eller en karta i mobilen där du kan få fram dina koordinater
 • Om du ser rök på avstånd, försök ta dig närmare för att  kunna ge SOS-operatören en bra beskrivning av vad som händer och vart branden är
 • Röklukt kan färdas lång väg – om du känner att det luktar rök utomhus, försök först se om du kan se rök eller öppna lågor innan du ringer 112
 • Lägg in de nummer som ska användas vid mindre brådskande händelser i som kontakter i din mobil
 • Använd de icke-akuta numren om ditt behov av hjälp inte är brådskande, t ex om du vill göra en polisanmälan i efterhand, ha råd vid mindre allvarliga sjukdomar eller vill få information om en händelse
 • Drick måttligt med alkohol, värmen gör att man lätt dricker mer än man tänkt
 • Kyl gärna ned dig genom att t ex fukta en handduk med svalt vatten och lägg över pannan
09.34
Kan vi enskilda personer hjälpa till på något sätt? Vi som inte är brandmän eller hemvärnssoldater.
@Åke - I åtminstone Jämtland söker räddningstjänsten frivilliga: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/frivilliga-soks-till-slackningsarbete 
10.07
Hur ser läget ut på Gotland? Torrt som fnöske, men ett av de län som fortfarande förskonats från bränder?
@J - Det är mycket riktigt oerhört torrt, och det råder eldningsförbud på hela Gotland. I går kväll blossade en mindre gräsbrand upp söder om Klintehamn. Den kunde dock strax släckas.
– Det ser jättebra ut, det är inga större bränder som i resten av Sverige. Vi har klarat oss bra i flera veckor, säger Dick Svennefelt, yttre befäl på Räddningstjänsten Gotland till SVT Nyheter Öst.
10.23
I Ljusdals kommun har flera byggnader brunnit upp. 
- Vi har en ganska kraftig brandspridning norrut och söderut. Vi har tre helikoptrar som håller på att vattenbombar för fullt och vi har närmare 80 man som är ute på fältet och jobbar med det här. Det finns risk för spridning mot bebyggelse, det är redan 7-8 byggnader som har brunnit upp i brandområdet, ,säger Hans Nornholm på räddningtjänsten
10.26
Hans Nornholm säger också att läget är ansträngt för personer som jobbar med släckningsarbetet. 
- Det är jätteansträngt för personalen. Vi har folk som har varit här jättemånga timmar och de ser helt färdiga ut. Vi har verkligen resursbrist, vi skulle behöva många fler händer och fötter och framför allt ännu fler helikoptrar.
 
10.27
Hans Nornholm beskriver läget som väldigt allvarligt.
- Branden kommer att pågå i flera dagar, säger han. 
10.37
Det är väldigt torrt och varmt i Kalmar och vi har inte haft regn på flera veckor
10.40
Får man grillat i eldstäder som är utplacerade, hur är det med engångs grillar
Det är upp till kommunen eller länsstyrelsen att fatta beslut som rör eldningsförbud. Vanligtvis är all så kallad "öppen eld" förbjuden under eldningsförbud, skriver bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB på sin hemsida.
Men reglerna skiljer sig åt, så kolla gärna vad som gäller i det län du bor i: https://www.lansstyrelsen.se/
10.40
Skåne är i det stora hela förskonat från de stora bränderna. Men i nordvästra Skåne har man haft problem med gräsbränder som uppstår i princip varje dag. På måndagen gick Räddningstjänst nordväst ut och uppmanade alla som ser att det pyr i marken att först försöka släcka elden själv, utan att försätta sig i fara, och sen ringa SOS Alarm. Det tär på resurserna att behöva rycka ut ofta.
- Vi har haft en liten belastning om man jämför med resten av landet. Vilket gör att det i nuläget är hanterbart. Men det är klart att det finns situationer som ingen station mäktar med, säger Jonathan Sjöberg, operativ chef på räddningstjänsten Skåne Nordväst.
 
11.03
 • Just nu rasar flera svåra skogsbränder i Sverige och det brinner på 80 platser runt om i landet, uppger SOS Alarm.
 • Värst drabbat är skogsområden i Gävleborgs län, Dalarna och Jämtlands län.
 • Eldningsförbud är utfärdat i nästan hela landet - mer information om vad som gäller i ditt län.
 • ​På onsdagen ska italienska brandbombningsplan hjälpa till med släckningsarbetet.
 • ​Räddningstjänsten söker frivilliga att delta i släckningsarbetet, främst vid den stora skogsbranden i Pålgård, men också i Härjedalen. 
 • ​I Härjedalen har nu omkring 60 fastigheter evakuerats, rapporterar Sveriges Radio.
11.03
Soligt och redan över +28 grader här i södra delen av Degerfors kommun. Gränstrakterna Värmland-Närke. Det verkar i alla fall röra sig lite i trädens löv, så det är i alla fall en svag vind. Åskan mullrade lite igår, men hos mig kom det inget regn.
11.04
Här i Dalarna råder eldningsförbud, Malung-Sälens kommun har även beslutat om att det är förbjudet att grilla på Campingplatser. Engångsgrillar är totalt förbjudna i hela Dalarna, var visst någon som frågat här, där det råder eldningsförbud får man inte använda dessa engångsgrillar eller göra upp eld i eldstäder ute i naturen. Det enda man får använda är grillar i den egna trädgården som står på en benställning, så att de är en bit från backen men man får inte ta med sig denna grill utanför tomten, för då bryter man mot lagen.
11.04
Hej! En fråga ? Går eldnings förbud meddelande ut på engelska o andra språk?
Hej! Det beror nog på om kommunen eller länsstyrelsen översatt den informationen, mycket möjligt att det varierar. Örebro har till exempel skrivit på engelska: https://www.lansstyrelsen.se/orebro/krismeddelande-i-sidhuvudet/2018-07-02-eldningsforbud-i-hela-orebro-lan.html
11.20
Flera bränder härjar i Hälsingland, bland annat i Jättendal och Hamra. Inte långt därifrån ligger byn Enskogen, där flera boende har uppmanats till att evakuera på grund av den snabbt spridande branden.
- Vi har sovit hos vår dotter i Ljusdal i natt. Just nu sitter vi i bilen på väg från Ljusdal till Enskogen för att kolla läget. Men det är avspärrat. Vi kan inte komma till vårt hus, säger Yvonne Andersson, som bor i Enskogen tillsammans med sin man Börje Andersson, till nyhetsbyrån TT.
 
11.20
Hur länge hon och hennes man kommer att vara evakuerade vet hon inte. Hon beskriver stämningen i byn som orolig.
- Det är en stor oro. Men vi vet inte så mycket än. Vi får inte komma och se, säger hon till TT.
11.22
Vart vänder man sig om man vill ställa upp och hjälpa till om i fall det behövs? Bor i och för sig i Malmö men åker gärna upp där hjälpen behövs.
Hej! Hör av dig till räddningstjänsten i din kommun. 
11.25
En stor eloge till alla inom räddningstjänsten, som kämpar dag och natt runtom i hela vårt land. Ni är fantastiska!!!
11.28
Sörmland är ganska förskonat från bränder, och räddningstjänsten där skickar nu personal för att hjälpa till i Gävleborg, Jämtland och Dalarna. 

Sörmlands brandmän kraftsamlar: ”Räknar med att åka i eftermiddag”

Skogsbränder härjar på flera håll runt om i landet. Nu mobiliserar brandkårerna i Sörmland brandmän som ska skickas iväg för att hjälpa till i kampen mot bränderna.
11.28

Viktigt meddelande till allmänheten i Härjedalens kommun, i Jämtlands län

Det brinner i skogen i Olingdal och Härjåsjön med risk för snabb spridning. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma området.

För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

11.31

Bränderna runt om i landet kan pågå i flera dagar

SVT NyheterJust nu brinner det på ett 80-tal platser i Sverige. Flera byggnader har brunnit upp och risk finns för att fler kan förstöras. – De bränder som vi följer särskilt är i Gävleborg, Dalarna och Jämtland. Det är där det är särskilt allvarligt, säger Erika Espino, presskontakt på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
11.32
Ni som är ute och kämpar mot lågorna och lyckas begränsa och släcka är hjältar!!
11.35
Här är alla bränder som har härjat i skog och mark i Uppsala län under juli månad.
11.39
Behövs frivillig medhjälp någonstans?
@Hadi - Räddningstjänsten i Jämtland söker nu frivilliga att hjälpa till med släckningsarbetet i Pålgård.
Personer som är 18 år eller äldre söks för att delta under tisdag, onsdag och torsdag.
11.41
Två gräsbränder har brutit ut under förmiddagen i Eksjö och Forserum. Läs mer här: 

Gräsbränder i Eksjö och Forserum

SVT NyheterTvå gräsbränder har brutit ut under förmiddagen.
11.50
Viktigt meddelande till allmänheten: 
i Härjedalens kommun, i Jämtlands län brinner det i skogen vid Lillåsen, väster om sjön Amsen, med risk för snabb spridning till Olingsjövallen. 
Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma Olingsjövallen. 
För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.
 
11.52
Ett larm om en pågående skogsbrand i Skillingmark, Eda kommun, har kommit in till SOS Alarm. Enligt räddningstjänsten ska det röra sig om en fullt utvecklat brand med synliga lågor.
 
 

Skogsbrand i Skillingmark

SVT NyheterEtt larm om en pågående skogsbrand i Skillingmark, Eda kommun, har kommit in till SOS Alarm. Enligt räddningstjänsten ska det röra sig om en fullt utvecklat brand med synliga lågor.
11.56
Jag undrar om man inte måste överväga att Sverige, kanske tillsammans med Norge ,Danmark och Finland borde skaffa ett brandbombningsplan. Ja, en kostnad, men de kostnader som kommer efter dessa bränder är oändliga. För att inte tala om de personliga problem för alla som förlorar hem,skog mm.
MSB kunde var "ägare" och piloter utbildas inom svenska förvaret och planet stationeras på någon plats i Sverige. Vi har råd med detta om vi bara vill och inte krånglar till det.
12.01

Det brinner i terrängen i Hedvigsborg utanför Borås. Enligt Trafikverket går inga tåg från Borås just nu.

 

Brand stoppar tåg i Borås

SVT NyheterDet brinner i terrängen i Hedvigsborg utanför Borås, enligt Trafikverket går inga tåg från Borås just nu.
 

 

12.07
Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ska besöka räddningstjänsten i Ljusdals kommun i dag. 

- Räddningstjänsten gör ett otroligt bra jobb i den här allvarliga situationen. Jag ser stor proaktivitet och en stor samarbetsvilja hos alla som jobbar med att bekämpa skogsbränderna vilket är viktigt, säger han, enligt MSB:s sajt. 

12.32
I Härjedalen har nu omkring 60 fastigheter evakuerats, rapporterar Sveriges Radio.
12.33
Värst drabbat är skogsområden i Gävleborgs län, Dalarna och Jämtlands län.
12.36
  
I Härjedalen har eldningsförbudet skärpts och allmänheten får inte längre grilla på redan iordningsställda grillplatser eller portabla sprit- eller gasolkök, skriver TT.
 
För mer information om vad som gäller i ditt län: www.lansstyrelsen.se   


 

12.37

Här är bränderna som härjar i Sverige

SVT NyheterDet brinner på 80 platser runt om i landet och eldningsförbud är utfärdat i nästan hela Sverige. SVT Nyheter sammanställer de pågående bränderna.
12.38
Tjena
Undra vilka län som inte fått bränder, om det finns något län kvar. Ha hört att 3 län inte fått några bränder än.
M V H Tranås Norra Småland Gränsen till Östegötland
Hej! Mer information om bränderna som härjar finns här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-branderna-som-pagar-i-sverige 
12.39
Lägg ut en karta på första sidan och markera bränderna så att alla snabbt ser var de är.
Hej! I denna artikel finns mer information samt karta: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-branderna-som-pagar-i-sverige 
12.40
Finns det någon karta online som någorlunda regelbundet uppdaterar var i Sverige det brinner?
Hej! Här finns det en karta: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-branderna-som-pagar-i-sverige
12.41
Finns det någon sammanställd karta där en kan få överblick över brandhärjade platser?
Hej! Karta går att finna här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-branderna-som-pagar-i-sverige
12.43

I östra Småland har skogsbränderna rasat ända sedan maj, rapporterar SVT Småland.  I  har vissa bränder varit så stora att det tagit flera dagar att få kontroll på dem. Många gånger beror det troligtvis på den naturliga väderförändringen i form av åska och blixtnedslag.

Helikoptrar som just nu cirkulerar i områden runt Hultsfred kommun har kunnat dämpa elden, men det är svårt att få full kontroll på den. I flera fall har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fördelat ut förstärkning i områdena, till exempel genom stora vattendepåer.

13.18
Varför visar ni ej att det brinner i Härjedalen på kartan? 60 hus har till och med evakuerats på grund utav bränderna i Härjedalen!
Hej! Kartan håller på att uppdateras. 
13.22
Tre av de fem butiker SVT kontrollerar säljer fortfarande de osäkra grillarna.

Trots säljstopp – butiker säljer engångsgrillar

Trots att det råder eldningsförbud och att matvarukedjorna Ica, Coop och Lidl sagt att de inte längre ska sälja engångsgrillar visar SVT Nyheter Örebros kontroll att flera butiker fortfarande säljer dem. I en butik i Örebro står produkterna fullt synliga innanför entrén.
13.42
På fyra platser i uppmanas allmänheten att evakuera. Det handlar om Olingsjövallen och Olingdal i Härjedalens kommun, Enskogen i Ljusdals kommun och området kring Trängslets skjutfält i Dalarnas län.
13.55
Det är kommunen som via sin räddningstjänst ansvarar för att släcka en skogsbrand. Vid större bränder kan den ta hjälp av regionen och vid särskilt hård belastning kan även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) hjälpa till.
 
13.56
MSB har 13 skogsbrandsdepåer. De finns i: 
Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.

Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar med bland annat följande: stora mängder brandslang, en sexhjulig ATV (terrängfordon) med släp, slangupprullare, vattenspridare, motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör, bränsledunkar, hinkar och strilkannor.
Källa: MSB
14.06
14.07
Yvonne och Börje Andersson har evakuerats från sitt hem i Enskogen. De vet inte när de kan återvända. 

Boende i evakuerade området: ”En stor oro”

SVT NyheterFlera bränder härjar i Hälsingland, bland annat i Jättendal och Hamra. Inte långt därifrån ligger byn Enskogen, där flera boende har uppmanats till att evakuera på grund av den snabbt spridande branden.
14.09
Försvarsmakten har kallats in för att hjälpa till med bränderna i Hultsfred, Oskarshamn, Älvdalen, Ljusdal, Sveg, Ragunda, Finnerödja och Sollefteå, skriver Metro.
14.28

Brand på skjutfältet utanför Garphyttan

En kraftig brand har startat vid Villingsbergs skjutfält utanför Garphyttan. Räddningstjänst är på plats med flera styrkor men har ännu inte kontroll på branden.
14.39
Evert och Eivor Hansson hade bara 20 minuter på sig att packa husvagnen och lämna sitt familjehem när skogsbranden i Ljusdal närmade sig. 
– Alla i byn skulle bort. Branden spred sig otroligt fort, säger Evert Hansson. Hör honom berätta i klippet på länken. 
 
15.09
SVT Nyheter kör en direktsändning nu.
15.13
Dan Eliasson, generalsekreterare på MSB befinner sig just nu i Ljusdal och säger i vår direktsändning:
- Jag har möts av en räddningstjänst som är hårt ansträngd, som sliter hårt med omfattande skogsbränder och svåra omständigheter. Det är varm och det blåser och det är väldigt svåra omständigheter när man ska bekämpa skogsbrand. 
15.15
- Vi har fått hjälp från Norge med redan sex helikoptrar och vi får under kvällen fyra helikoptrar till. Det kommer italienska plan som kan vattenbomba och vi håller på och tittar på om vi kan få ytterligare resurser för att framför allt kunna släppa vatten från luften, säger Dan Eliasson.
15.18
- Man kan väl konstatera att de räddningstjänsterna som nu drabbas av skogsbränder har svårt att själva klara av uppdraget, så kommunerna måste naturligtvis titta på om man har dimentionerat sina räddningstjänster tillräckligt väl, säger Dan Eliasson.
15.20
- Den andra frågan är om den nationella beredskapen behöver förstärkas ytterligare givet att klimatförändringar gör att vi kommer att se här även i framtiden, säger Dan Eliasson.
15.24
På frågan om Sverige bör ha egna plan som kan vattenbomba svarar Dan Eliasson:
- Problemet med flyg för att vattenbomba i Sverige är ju att det är en ganska dyr verksamhet för en kort tid av året. Då måste man hitta flygplan som kan vara multifunktionella, som kan användas på vintern för annan verksamhet och på höst och vår. Det är en fråga som vi får titta på med andra aktörer.
15.25
1,5-2 miljoner per vecka kostar det att hyra in plan, säger Dan Eliasson.
15.29
-Läget är allvarligt, samtidigt gör räddningstjänster runt om i landet extraordinnära insatser. Jag är orolig över de kommande dagarna, säger Dan Eliasson.
15.50
SOS Alarm säger nu att kl 15.00 på tisdagen fanns det 75 ärenden som klassificerades som brand i terräng.
16.10
Varför har inte Sverige vattenbombplan då vi har så mycket skog, som delvis är svårtillgänglig?
@LasseAhlgren - Enligt Dan Eliasson på MSB är det för kostsamt. 
16.11
Jag vill bara meddela att den länk som ni lagt upp till Länsstyrelsen inte fungerar
Hej! Tack för att du uppmärksammade detta, vi har nu uppdaterat länken. 
16.50
Militärbefäl har tagit sig ut till branden vid Villingsbergs skjutfält utanför Garphyttan eftersom det finns en risk för att det kan finnas ammunition i närheten. – Vi har inte branden under kontroll utan elden sprider sig, säger Anders Larsson vid Nerikes brandkår.
17.09
STOCKHOLMS LÄN: En skogsbrand rasar i närheten av Almnäs, Nykvarn. Enligt Södertörns brandförsvarsförbund rör det sig om en större skogsbrand som kan ta flera dagar att släcka.
17.24
VÄRMLANDS LÄN: En skogsbrand öster om Ransby har växt under eftermiddagen. Den är inte under kontroll, enligt räddningstjänst på plats som försöker få tag på helikopter för att släcka.
 
17.31
UPPSALA LÄN: Räddningstjänsten meddelar att branden på Gräsö i Östhammars kommun nu är under kontroll. 
 
17.57
DALARNAS LÄN: Skogsbranden vid Trängslet i Älvdalen såg ut att ha bromsats upp under tisdagen. Men när vinden tilltog igen under eftermiddagen spred den sig snabbt och täcker nu en yta på 1 000 hektar.
17.57
STOCKHOLMS LÄN: På grund av skogsbranden i Nykvarn har länsväg 509 stängts av i båda riktningarna, vilket även påverkar busstrafiken i området. Omkring 30 000 kvadratmeter brinner. 
 
 
18.28

Radiomast i Sveg kan falla – området evakueras

SVT NyheterRadiomasten i Sveg i Jämtland har evakuerats eftersom den riskeras att slukas av en brand i närheten. Om masten skulle falla innebär det att lokala radio- och tv-sändningar riskerar att brytas, och i så fall att viktiga meddelanden till allmänheten inte kan sändas ut i området.
18.46
NORRBOTTENS LÄN: Två större skogsbränder härjar fortfarande i Jokkmokks kommun. Runt 140 hektar har brunnit av vid Klockarmyran ett par mil från Jokkmokk och elden är utom kontroll. ”Det blossar upp och så drar det iväg i trädtopparna” säger Kaj Nyström på räddningstjänsten. En enda helikopter finns på plats - ”Det räcker inte, men det hade varit ännu värre utan”.
 
18.46
Brandkår och hemvärn samordnar sina styrkor utanför Jokkmokk.
18.54
Det brinner bakom LKAB/Malmberget mot Tjoutjasjaure. Brandrök över Malmberget och branden syns bl a från Dundret.
@MagdalenaAhnqvistOlsson - SOS Alarm har inte fått någon rapport om brand vid Malmberget, men kan det vara röken från bränderna nära Jokkmokk som syns?
19.28
JÖNKÖPINGS LÄN: Flera mindre skogsbränder har brutit ut i länet under tisdagseftermiddagen, du kan läsa mer om det här: 
 
19.42
ÖREBRO LÄN: Branden vid Villingsbergs skjutfält utanför Garphyttan beräknas vara under kontroll under kvällen, men är ännu inte helt inringad. "Branden är på väg att ringas in och om inget oförutsett inträffar kommer den att bevakas av 15 brandmän under natten", skriver Nerikes brandkår i ett pressmeddelande.
 
19.44
JÄMTLANDS LÄN: I Härjedalen förbereds ett värsta fall-scenario med evakuering av byn Lillhärdal under onsdagen. Det uppger Härjedalens kommun på sin hemsida. Redan på tisdagen pågår evakueringen av Olingdal, Olingsjövallen och runt Härjeåsjön.
20.17
GÄVLEBORGS LÄN: Läget har förvärrats vid bränderna i Ljusdals kommun. Nu hotas småorten Kårböle med cirka 75 boende av skogsbranden. Enligt Ljusdals kommuns hemsida kan det bli aktuellt att utrymma Kårböle, vilket tidigare skett i Enskogen och Ängra fiskecamp. Kommunen rekommenderar boende i Kårböleområdet att redan nu lämna detta om möjlighet finns.
20.38

Detta kan du göra för att hjälpa räddningstjänsten stoppa bränderna

Över hela landet kämpar brandmän med att släcka de många skogsbränder som blossat upp. Flera av dem hade kunnat stoppas tidigare – här är räddningstjänstens fem bästa tips för vad du som privatperson kan göra om du upptäcker en brand i skogen.
 
20.57
ÖREBRO LÄN: Nu har det första brandflyget från Italien landat i Örebro. Flygplanet av modellen Canadair CL-415 och anlände till Örebro flygplats klockan 20.10 på tisdagskvällen.
 
21.00
GÄVLEBORGS LÄN: På satellitbild från måndagen syns flera bränder runt Kårböle i Hälsingland tydligt.
21.32
GÄVLEBORGS LÄN: En veckas regn är högst på önskelistan för Olle Ekeström, Färila, som jobbat 21 timmar med brandbekämpning. 
22.03
NORRBOTTENS LÄN: 11 pågående bränder ikväll, varav 9 nya, och ingen är under kontroll. Nu har man bett skogsbolagen hugga upp brandgator i skogen i natt, och undersöker om det finns helikoptrar i Finland och Norge som kan hjälpa till.
 
22.08
Kan man se direkt sändningen ni hade tidigare idag igen? Vad är länken isf?

Mvh
A
@A - Den här sändes vid 15-tiden idag: www.svtplay.se/video/18684602/nyheter-direkt/svt-nyheter-17-jul-13-55
22.17
Tack för att ni följt vår liverapportering i dag. För vidare uppdatering om brandläget läs på svt.se, lyssna på er lokala P4-kanal samt se på länstyrelsen.se.
07.08
Hej och välkomna till onsdagens direktrapportering.
07.10
i Ljusdal har två nya bränder startat under natten. Det rapporterar Sveriges Radio.
07.14
Olle Ekeström, från Färila är markägare och bonde, men också deltidbrandman, och det senaste dygnet har varit tufft.
07.19
Ett av de italienska planen som skulle hjälpa till med släckningsarbetet har tekniska problem.
07.20
 • Just nu rasar flera svåra skogsbränder i Sverige. Ett 40-tal räddningsärenden som klassificeras som brand i terräng pågår just nu i landet, enligt SOS Alarm.
 • Värst drabbat är skogsområden i Gävleborgs län, Dalarna och Jämtlands län.
 • Eldningsförbud är utfärdat i nästan hela landet - mer information om vad som gäller i ditt län.
 • ​På onsdagen ska italienska vattenbombningsplan hjälpa till med släckningsarbetet. På torsdagen ansluter två franska plan.
 • ​I Härjedalen har nu omkring 60 fastigheter evakuerats, rapporterar Sveriges Radio.
07.23
Flygplanen som ska vattenbomba stannar i Sverige i åtta dygn.
07.33
Enligt Leif Ekström, brandförsvaret i Härjedalen, är planen att försöka bekämpa branden från luften och inte ha personal ute på marken. Det säger han i Morgonstudion.
07.34
Klockan nio kommer ett av de italienska planen att börja vattenbomba.
07.43
Sveriges brandberedskap har kritiserats, bland annat från Centerpartiet. Magnus Sjöholm, ombudsman på brandmännens riksförbund, är med i Morgonstudion just nu.
- Vi anser att vi i dag har en sämre beredskap än den beredskap som vi hade i samband med Västmanlandsbranden 2014. 
07.45
I väntan på Sjöräddningen och brandkåren ryckte ett gäng badare in och började släcka skogsbranden på ön lilla Röcknen i Vättern. Nu får de beröm för sin insats.
 
07.52
Inrikesminister Morgan Johansson (S) säger i Morgonstudion:
- Generellt sett har vi en bra räddningstjänst och en bra beredskap. Samtidigt är det här en extrem situation. Vi måste stärka räddningstjänsten framöver. Från och med i år går vi in i riktade statliga pengar, i samband med att vi förstärker det civila försvaret totalt sett, en satsning på 1,3 miljarder kronor för 2018, 2019, 2020.
07.53
Branden är under kontroll, men kommer att ta flera dagar att släcka. 

Brandförsvaret: ”Det brinner fortfarande i Nykvarn”

Under tisdagseftermiddagen började det brinna i skogen vid Båglan i Nykvarn. Sedan dess har 20-30 brandmän jobbat med att släcka elden och få kontroll över området. Under morgonen är branden fortfarande inte släckt, men läget är under kontroll, meddelar Södertörns brandförsvarsförbund.
07.59
Morgan Johansson (S):
- Det som är viktigt nu är att stärka den beredskap vi har. Sen kan flyg och helikoptrar utgöra ett komplement till detta. Jag skulle vilja se en lösning där flera länder delar på de här kostnaderna. Nu pågår det förhandlingar i EU om att ge EU en egen kapacitet, det kan behövas eftersom klimatförändringar kan innebära att vi får fler sådana här extrema situationer. När man tar fram den resursen, då vill jag att en del av de resurserna ska placeras i Norden.
 
07.59
- Man ska veta att vi väldigt sällan använder oss av brandflyg. Det är tredje gången vi ta in hjälp från Italien, bland annat, säger Morgan Johansson (S).
08.00
Deltidsbrandmän utbildas i dag på sju platser, tidigare var det bara på två, säger Morgan Johansson (S).
08.16
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har skickat ytterligare förfrågan till EU:s civilskyddsmekanism om fler brandflyg utöver de två italienska brandflyg som redan är inkallade. MSB har även börjat avbryta sin egen personals semester, skriver TT.
-Man behöver säkerställa på olika håll att man inte bara har kapacitet här och nu utan även över tid. Så ja, vi har börjat kalla in folk från semestrarna, så att vi har en tillräcklig organisation för att kunna hantera det här, säger Britta Ramberg, operativ chef för brandinsatsen på MSB .
08.30
Monica Landin, kommunikatör på räddningstjänsten Jämtland, säger till SVT Nyheter att planen var att de två italienska flygplanen skulle vattenbomba samma område för att få bäst effekt. Men det ena planet har ett tekniskt fel. Därför kommer bara ett plan att lyfta nu klockan 09.00 och vattenbomba området kring Fågelsjö i Härjedalen. Räddningstjänsten hoppas att det plan som har ett fel kommer att kunna börja vattenbomba i eftermiddag.
08.31
Brandflygen: Så funkar de 

Följ med in i de italienska brandflygplanen

SVT Örebros team fick följa med både under och in i de brandflygplan som ska användas för att stoppa skogsbränderna som härjar runt om i landet, bland annat de i Värmland.
08.31
Det italienska planet kan bomba med 6200 liter vatten.
08.37
Hej, är utomlands frivilliga brandmän välkomna att hjälpa till? Så ja, vart måste man anmäla sig?
@Mariavbeek - Du är säkert hjärtligt välkommen! Kontakta räddningstjänsten i det område du befinner dig.
09.11
Enligt SOS Alarm har åtta stycken Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdats. Sju av dessa gäller fortfarande.
09.13
Nödnumret 112 tog emot 11217 samtal under gårdagen. Det är ungefär 1000 samtal färre än i går. En genomsnittlig julidag ring det omkring 9500 samtal till 112. SOS Alarm vädjar till allmänheten att avstå ifrån att ringa 112 om man inte är i akut och direkt behov av hjälp.
09.37
Gävleborg: 
Hemvärnet bistår räddningstjänsten. Jonas Olovsson från Hemvärnet har jobbat hela natten.  
- Det har varit tufft. Vi har haft fullt upp hela natten. Så fort vi klev av våra fordon grep vi tag i slangar. Det var direkt ut i hetluften.
Han säger att helikoptrar som vattenbombat har betytt mycket.
- De gör ett fantastiskt jobb. De gjorde grundjobbet för oss och vi kom efter och eftersläkte.
09.39
Hej!
Är ledig och tillgänglig att hjälpa till varsom (bor i Malmö). Hur gör jag för att anmäla mig?
@Albert - Kontakta räddningstjänsten i de drabbade områdena.
09.41
Dalarna:
Viktigt meddelande till allmänheten i Älvdalens kommun.
Branden vid Trängslets skjutfält sprider sig hastigt mot nordväst. Räddningsledaren uppmanar boende och alla som befinner sig i området mellan skjutfältet och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget att snarast utrymma. 
För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna
09.45
Enligt information från MSB är besättningen till det första italienska brandflyget just nu på väg ut till Örebro flygplats där planet står. De ska sedan bege sig till Härjedalen för att hjälpa till att släcka bränderna. Det andra italienska planet är på ingång och kommer att landa vid 13:00.
09.46
Svenska Dagbladet rapporterar att EU kommer att använda satellitsystem för att i detalj kunna se var brandgränsen går. Det är samma system som använder i bränderna i Portugal förra året. Läs mer här:
10.00

Oron i Lillhärdal

Lillhärdal vaknar till ännu en dag då röken från skogsbränderna kring byn är påtaglig. Sent igår eftermiddag kom beskedet att man förbereder en evakuering av byn.
10.13
Marco Hassholdt i Ängra: "Hade jag inte varit här hade vårt hus varit borta nu" 

Han klarade sin camping med 50 meters marginal

Tidigt på onsdagsmorgonen är det relativt lugnt kring fiskecampen i Ängra. Den värsta faran för att hela campingen ska försvinna i lågorna, är över.
10.16
Sommaren norra halvklotet har varit ovanligt varmt, enligt World Meteorological Organization.  I delar av norra Europa var juni den torraste och varmaste månaden någonsin. Läs mer här: 

July sees extreme precipitation and heat

World Meteorological OrganizationHigh impact weather, including extreme heat and disastrous precipitation, has marked the early part of summer in the northern hemisphere. Japan has suffered the worst flooding and landslide in decades, with many daily rainfall records broken. According to official government figures on 10 July, more than 150 people have lost their lives and the casualty toll is expected to rise. Around 10,000 houses have been destroyed and/or inundated houses.
10.18
 –  Många har lämnat långa listor med namn och hela familjer, säger Åsa Juhlén i krisinformationsgruppen på Ljusdals kommun. 

Många frivilliga anmäler sig till Ljusdals kommun

Många vill hjälpa till med skogsbränderna som just nu härjar fritt i Ljusdals kommun. Kommunen har fått in många förfrågningar från allmänheten om hur man kan hjälpa till i arbetet.
10.18
Stamnätsledningen från Betåsen (nära Ramsele) i Ångermanland till Bäsna (nära Falun) i Dalarna har tagits ur drift i söndags, uppger Svenska kraftnät, som ansvarar för statens stamnät för elkraft.
- Det bror på brändernas utveckling, säger Maria Örtenholm, pressansvarig på Svenska kraftnät.
 
Hon kan dock inte uttala sig om eventuella skador på stamnätet, men säger att elförsörjningen påverkas inte just nu eftersom man styrt om leveransen via andra ledningar.
 
- Nej, elförsörjningen är inte hotad i nuläget.
 
Men Svenska Kraftnät gör löpande bedömningar.
- Vi har kontakt med räddningsledare på plats och om dom ser att det sprider sig så tar vi ledningar ur drift. Vi följer utvecklingen noga. Vi för en dialog med räddningstjänsten. Det är klart att hela brandsituationen är allvarligt.

Svenska kraftnät levererar inte el direkt till konsumenterna. Det är elleverantörer som till exempel Vattenfall och Eon.
10.21
Hej!
Varför köper inte Sverige in egna brandflygplan?
Vi är ju ett långt land med mycket skog och åkrar.
Vi lär ju behöva det?
//Joel
@Joel - Hej. Det är en kostnadsfråga eftersom planen inte används så ofta i Sverige. I Morgonstudion sa inrikesminister Morgan Johansson (S) att han menar att EU borde ha sådana plan, som placeras på olika platser i Europa. 
10.22
Hur informeras utländska turister om eldningsförbud? Vi har träffat några som skulle elda, grilla utomhus!
@Corina - Jag har sett att The Local, som skriver nyheter om Sverige på engelska, har skrivit om förbudet. 
10.38
Jämtland: 
Insatsen har pågått i flera dagar och runt 90 personer med att släcka branden i Ljusdals kommun. TT rapporterar att många ser trötta ut.
-Det har varit ett massivt arbete, det brinner fort och blåser skapligt. Vi har jobbat i uppförsbacke så det är klart att många är trötta, säger Mats Aakre, skadeplatschef vid Gävleborgs räddningstjänst till nyhetsbyrån. 
 
10.39
Morgan J, om flera länder i EU samtidigt har behov av vattenbombning, vilka ska prioriteras? Rådslag i Bryssel? Lottdragning? Störst går först?
10.52
Varför har vi inga egna flygplan? Så dyra kan den väl inte vara?
@Peter - Förklaringarna som MSB och inrikesministern gett är att planen är för dyra och att behovet inte är så stort. 
10.53
Jämtland:
Det är vid området kring Fågelsjö-Lillåsen där det brinner som mest just nu. Branden sträcker sig över 2 500 hektar och sprider sig tio kvadratmeter varje minut, enligt TT. 
 
11.16
Finns det någon karta/sida där man kan se aktuella bränder och därmed områden man ska undvika?
@Emelie - Här finns en uppdaterad karta https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-branderna-som-harjar-i-sverige
11.16

Här är bränderna som härjar i Sverige just nu

SVT Nyheter Enligt SOS Alarm pågår just nu 37 räddningsärenden runt om i landet med varierande omfattning. SVT Nyheter sammanställer de pågående bränderna.
11.19
Polisen avråder folk från att köra bil på E45 mellan Fågelsjö och Sveg. Vägen är ännu inte avstängd, men det är brandrök i området och därför ser polisen helst att trafiken i området förminskas, enligt Trafikverket.
 
Det är enligt Trafikverket även viktigt för trafikanter att hålla sig uppdaterade om hur läget ser ut då bränderna kan ha en mycket stor påverkan på trafikläget.

Gå in här och kryssa i områdena du är intresserad av för att få information om vilka vägar man ska undvika. 

Trafikmeddelanden i text

TrafikverketHär finns trafikmeddelanden i text uppdelat per län. Man kan sortera på meddelanden för tåg, väg och vägfärjor.
 
 
11.23
Nu skickar Västerbotten hjälp till skogsbränderna i Jämtland/Härjedalen. Tio brandmän från länet och två brandbilar skickades söderut nu på förmiddagen.
 
 
11.23
Någon efterlyste info om eldningsförbud på andra språk. Länsstyrelsen Örebro har sådan info www.lansstyrelsen.se /red
11.27
 

Första vattenbombplanet snart på väg norrut

Flygplanspersonalen är på väg ut mot Örebro airport och kommer inom kort att lyfta för att bege sig till Jämtland.
11.29
Äntligen lite goda nyheter från Ljusdals kommun. 

Hotet mot Kårböle tillfälligt avvärjt

– Under natten koncentrerade vi insatserna kring Nötberget, norr om Kårböle och brandområdet vid Ängra, och det har gett resultat, säger Hans Nornholm, som just nu leder räddningsarbetet.
11.32
Vi får nu in frågor om varför andra myndigheters helikoptrar inte deltar i släckningsarbetet. Sjöfartverkets helikoptrar har ingen den utrustning som behövs för att vattenbomba. Försvarsmakten uppger att de dels inte har uppdraget att delta i arbetet, och dels att deras personal är ledig.
11.39
En del av bränderna har startat genom att folk har brutit mot eldningsförbudet. 

Räddningstjänsten: Folk bryter mot eldningsförbudet

SVT NyheterDet är extremtorka i princip i hela landet – och det har varit eldningsförbud i Skåne i två månader. Men det är ett förbud som en del människor inte följer, enligt räddningstjänsten.
11.40
Värmen ser inte ut att avta.

SMHI uppgraderar – varnar för extremt höga temperaturer

I måndags utfärdade SMHI en klass 1-varning i hela Gävleborgs län för mycket höga temperaturer. Nu har varningen uppgraderas till en klass 2-varning för länets kust.
11.44
Det är störningar i vägtrafiken på E45 mellan Sveg och Fågelsjö på grund av skogsbränderna i området, uppger Trafikverket. Trafikanter uppmanas att välja annan väg då det är mycket brandrök i området.
11.47
VÄRMLAND: Allmänheten varnas – farligt att vistas i brandhärjade Ekshärad.

Förbjudet att gå in på brandområdet i Ekshärad

Det är förbjudet att gå in på det brandhärjade området i Hornnäs, Ekshärad. Det meddelar Länsstyrelsen Värmland på onsdagsförmiddagen.
12.17
"Planen kommer inom kort att lyfta och bege sig till Jämtland" skriver ni men det är väl till bräderna i Härjedalen planen eller har det blivit ändring?
@Ulla - Ett av planen ska redan nu vara på plats i Jämtland. Vi har ännu inte fått uppgifter om vart det andra planet ska under eftermiddagen.
12.17
Hur kan man anmäla sig som frivillig brsandbekämpare?
Hej. Vänd dig till berörda områdens räddningstjänst. 
12.19
Vi har fått in flera frågor om hur man kan anmäla sig som frivillig för att hjälpa till att bekämpa bränderna. SOS Alarm har här uppgifter om vart man kan vända sig om man vill hjälpa till i Ljusdal, Härjedalen eller Ragunda: 

Om skogsbränderna

Flera stora skogsbränder pågår i Sverige just nu, bland annat i Gävleborg, Jämtland och Dalarna. Här hittar du länkar till den information som de ansvariga aktörerna publicerar.
12.29
Finns det nån uppgift på hur stor samhällskostnaden är för att släcka/hantera skogsbränderna? Denna kostnad ska ställas mot att ha egen brandflygskapacitet. Och nog kan man hitta uppgifter att lösa för det egna brandflyget när det inte finns bränder att släcka; kustbevakning, sjöräddning, ambulansflyg(?) etc.
12.29
Skulle vara intressant med en diskussion vad som sätter igång alla dessa skogsbränder. Skogen antänder inte av sig själv, även om det är varmt. Är en pyroman på gång?
12.35
Vid 12-tiden bekräftade Örebro flygplatsen att ett av vattenbombarplanen var i luften för att hjälpa till norrut. Det andra ska landa vid 13-tiden i Örebro. Planen har Örebro som "hemmabas" under tiden de är i Sverige men jobbar över hela landet.
12.36
Avspärrningar av vägar i Härjedalen och Ljusdal

Härjedalens kommun uppmanar vägtrafikanter att inte åka Europaväg 45 från söder om Fågelsjö till Sveg och väg 504 från Sveg till Lillhärdal i onödan. Det gäller även alla småvägar mellan Lillhärdal och Fågelsjö.

Även i Ljusdal förekommer avspärrningar av vägtrafik. Bland annat är 
väg 84 avstängd mellan Kårböle och Laforsen. Trafikanter ombeds ta vägarna 310 och 296 mot Los.

12.46
Jesper Björling till vänster och Mikael Arvidsson till höger har sedan gårdagen hindrat branden i Ängra i Ljusdals kommun från att sprida sig.
 
12.52
Jämtland: Ett av de två italienska plan som ska vattenbomba har nu anlänt.

Flygplanet äntligen på plats

Två italienska vattenbombplan har utlovats till Lillhärdal nu på förmiddagen. Kring 12.15 var planet äntligen på plats.
  
13.02
Det florerar nu rykten om att Sverige skulle ha tackat nej till hjälp från Ryssland. Metros Viralgranskaren har tittat på hur ryktet började spridas.
- Det har inte kommit något sådant erbjudande. Hade det kommit ett erbjudande så hade vi vetat om det för vi är kontaktpunkten för den typen av erbjudanden, säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB till tidningen. 
 

Nej, Sverige har inte tackat nej till rysk hjälp med bränderna

MetroRyssland erbjöd ”megahjälp” med att släcka bränderna men Sverige tackade nej, enligt ett Facebook-inlägg som fått stor spridning. Det stämmer inte.
13.28
Flygplan nummer två från Italien landade för en halvtimma sedan på Örebro flygplats. Vi återkommer när vi vet var och när de ska upp i luften och vattenbomba. Flyg nummer ett kom igår kväll och tog sig idag vidare norrut till Jämtland där det deltar i bekämpningen av skogsbränderna.
13.31
Tidigare har vi rapporterat om att båda planen ska vattenbomba samma områden, men TT skriver nu att ett plan vid lunchtid anlände Lillhärdal i Jämtland. Det andra brandflygplanet skickas till Ljusdal i Gävleborg.
13.32
Kan man som privatperson hjälpa till på plats på något sätt?
@100KGFUNK - Hej. Vänd dig till de olika räddningstjänsterna. 
Ljusdals kommun
Telefonnummer 076-767 98 19 eller e-post krisinfo@ljusdal.se 

Härjedalens kommun 
E-post: kommun@herjedalen.se. Ange kontaktuppgifter, var du bor och vilka resurser du kan erbjuda.
Du kan också kontakta Frivilliga resursgruppen, FRG, Eva-Lotta Lundin 070-361 86 34.

Ragunda kommun
Räddningstjänsten vill att alla erbjudanden om resurser och kontaktuppgifter mailas till kundcenter@ragunda.se.

13.35
På krisinformation.se kan man få information på engelska. Där finns också kontaktuppgifter till de kommuner som behöver frivillighjälp.

Om skogsbränderna

Flera stora skogsbränder pågår i Sverige just nu, bland annat i Gävleborg, Jämtland och Dalarna. Här hittar du länkar till den information som de ansvariga aktörerna publicerar.
13.40
Ett 20-tal brandmän från Skåne kommer att hjälpa till med att bekämpa skogsbränderna i Gävleborgs län. Det skriver P4 Malmö.
13.48
Hur kan man tacka nej till hjälp från Ryssland med EN helikopter och istället beställa ytterligare TRE från Italien. Rysslands har dessutom mer än dubbelt så stor lastkapacitet än de tre italienska har TILLSAMMANS. Och den ryska inkränktar mindre på luftrummet ön tre iralienska. Jag får inte ihop logiken.
@Togge Sverige har inte tackat nej till hjälp från Ryssland: https://www.metro.se/artikel/nej-sverige-har-inte-tackat-nej-till-rysk-hj%C3%A4lp-med-br%C3%A4nderna
13.57
Statsminister Stefan Löfven (S) vill tacka alla som bekämpar bränderna.

"Jag vill tacka alla brandmän, räddningstjänsten, hemvärnet, MSB, övriga myndigheter och inte minst alla de frivilliga som just nu gör sitt yttersta för att bekämpa bränderna och understödja i arbetet. Ni gör hjälteinsatser i detta svåra läge. Jag tänker också på alla de människor som fått lämna sina hem eller väntar på besked om att evakueras och är oroliga för hur läget ska utveckla sig", skriver han i ett uttalande till TT. 
 
14.01
Statsministern planerar att besöka brandområdena under torsdagen. 
"Regeringskansliets krishanteringsorganisation är i gång och regeringskansliet arbetar med att understödja myndigheterna och är beredda att fatta nödvändiga beslut. MSB har bett om mer hjälp från andra EU-länder och regeringen tar nu kontakt för att denna ska vara på plats så snabbt så möjligt", skriver han till TT. 
 
14.10

Skåne skickar 20 brandmän till brandhärjade Gävleborg

SVT NyheterDet är brandhärjat i skog och mark på många håll i landet. Nu skickas räddningspersonal från Skåne till Gävleborg för att hjälpa till i släckningsarbetet.
14.19
Många regioner som inte drabbas så hårt av bränderna skickar personal för att hjälpa till med brandbekämpningen i norr.
 

Uppsala brandförsvar skickar personal till storbranden

Branden i Ljusdals kommun fortsätter att härja. Nu skickar Uppsala brandförsvar in personal för att hjälpa till med att släcka branden.
14.21
Tre helikoptrar från Malmen i Linköping hjälper just nu till med att släcka bränder i Älvdalen.
14.27
Viktigt meddelande till allmänheten i Högbränna och Tallberg i Nordmalings kommun, i Västerbottens län.

Det brinner i skog med snabb spridning och kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i direkt anslutning till området att evakuera. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
14.29
TA In ryssarna Nu, imorgon kan det vara försent. Italien räcker inte!!
@KentSjöblad - Det finns inget erbjudande från Ryssland som Sverige tackat nej till. 
15.19
Italienskt brandflyg passerade nyss Rämshyttan i Ludvika kommun. På väg norrut.
15.25

Johan Szymanski, räddningschef för Mora brandkår, jobbar för fullt med släckningsarbetet vid Trängslet i Älvdalen. Nu riktar han kritik mot Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, – men får lugnande besked från MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.

Räddningschefen: ”Försvarsmakten borde skämmas”

SVT NyheterJohan Szymanski, räddningschef för Mora brandkår, jobbar för fullt med släckningsarbetet vid Trängslet i Älvdalen. Nu riktar han kritik mot Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, – men får lugnande besked från MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.
 

 

15.30

På Försvarsmakten har flera frivilligt avbrutit sin semester. Det uppger Jesper Tengroth, myndighetens pressekreterare, som själv har avbrutit sin ledighet för att jobba.

Han berättar för SVT Nyheter att klockan 14 i dag hade Försvarsmakten omkring 500 frivilliga på marken, och tre helikoptrar uppe i luften i Älvdalen. Dessutom har man Herkulesflygplan som flyger personal, Jas Gripen som övervakar, samt luftrumssamordnare i Örebro.

Enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) kan räddningstjänsten be om hjälp direkt från Försvarsmakten. De får då i uppgift att stödja vid bränder "med befintliga resurser utan att dimensionera för det". Det betyder att det inte finns någon jourverksamhet. Kommer det en begäran om hjälp på kvällstid, helg eller under semestertider bygger det på att det finns tillgänglig personal som frivilligt avbryter sin ledighet. Det är alltså det som en del har gjort nu.

16.12

Så ska du göra om du upptäcker en brand

SVT NyheterBränder härjar nu på många ställen runt om i Sverige och det är varning för extrem värme på flera håll. Här är olika tips på hur man bör och kan agera som privatperson vid upptäckt av en brand.
16.12

Strax före lunchtid på onsdagen meddelar Per Hampus, räddningschef vid Malung-Sälens räddningstjänst, att den skogsbrand som rasar vid Torgås och Lima i Västerdalarna tagit ny fart.

– Det är kaotiskt och vi har den absolut inte under kontroll, säger Per Hampus.

16.13
Flera distrikt skickar nu brandpersonal norrut för att bistå släckningen. Däribland Uppsala och Skåne.
16.14

I Vindeln är läget fortsatt ansträngt. Det område vid Skivsjön som brunnit i omgångar har blossat upp på nytt. Elden sprider sig fort och ska nu omfatta en yta på 500 kvadratmeter. Räddningstjänsten är snart på plats med två enheter

Samtidigt pågår just nu en brand i terräng vid Haga i Storumans kommun. Det är en gammal brand som blossat upp på nytt. Räddningstjänsten är framme med tre enheter på platsen och har begärt att en helikopter ska vattenbomba området.

Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i direkt anslutning till området att evakuera. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

16.22

Skaraborgs Herculesplan hjälper i kampen mot bränderna

SVT NyheterSex stycken Herculesflygplan finns till förfogande på Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs. Nu ska planen användas för att hjälpa till att stoppa skogsbränderna runt om i landet.
16.24
Samlingsartikeln om de pågående bränderna i Sverige är nu uppdaterad med ny karta och info. Enligt SOS Alarm pågår just nu 44 räddningsärenden runt om i landet med varierande omfattning. Nio Viktiga meddelanden till allmänheten har utfärdats, vilket är en rekordstor mängd.

Här är bränderna som härjar i Sverige just nu

SVT NyheterEnligt SOS Alarm pågår just nu 44 räddningsärenden runt om i landet med varierande omfattning. SVT Nyheter sammanställer de pågående bränderna.
16.27
Andra italienska brandflygplanet är nu i luften, rapporterar Ekot.
16.35
16.38
Eldningsförbud sedan jag vet inte ens hur många veckor och månader tillbaka men affärer rear ut bland annat engångsgrillar till 50%. Bort med skiten från affärerna! Hela landet står i lågor och brandpersonal går på knäna! Det är illa nog att järnvägen antänder av misstag ut med spåren men idioter som inte fattar vad eldningsförbud betyder häver ur sig spydigheter och tänder med hånflin när man säger till dom! Vad är det med folk?!
@Natalie - Det är många som reagerar på otillåten eldning och grillning. SVT Småland har rapporterat om det i dag: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/extrema-brandrisken-folk-grillar-och-eldar-trots-forbud
16.51

Sex stycken Herculesflygplan från Skaraborgs flygflottilj kommer i dag eller i morgon att användas för att bidra i kampen mot landets skogsbränder.

– Det vi gör är att använda planen för att transportera materiel och personal åt räddningstjänsten. Det blir en resurs som andra myndigheter kan använda för att få ordning på situationen. Vi är redo att hjälpa samhället med de resurser vi har, säger Lars Helmrich, flottiljchef.

 

Skaraborgs Herculesplan hjälper i kampen mot bränderna

SVT NyheterSex stycken Herculesflygplan finns till förfogande på Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs. Nu ska planen användas för att hjälpa till att stoppa skogsbränderna runt om i landet.
17.01
VATTENBOMBNING: Polisen meddelar att det andra italienska flygplanet har påbörjat vattenbombning i Ljusdal i Gävleborg. Personer i området uppmanas att respektera avspärrningarna och undvika sjöarna Ängratörn, Hennan, Letssjön och Lossjön. Det rapporterar TT.

Ett annat plan vattenbombar sedan tidigare i Lillhärdal i Jämtlands län. 
17.02
NORRBOTTEN: En brand utanför Arvidsjaur hotar byggnader sedan kraftiga vindar gjort att branden spridit sig snabbt.
17.06
STOCKHOLMS LÄN: Stefan och Rose-Marie Hansen bor i närheten av branden i Nykvarn. De har blivit ombedda att packa för att eventuellt tvingas evakuera. "Man är lite nervös hela tiden", säger de.
 
17.09

SVT träffade nyss EU-kommissionären Christos Stylianides, som ansvarar för humanitärt bistånd och krishantering. Han hade precis lagt på luren med Morgan Johansson.

- Vi bedömde tillsammans läget. Vi har aldrig sett något liknande i Sverige. Jag informerade den svenske ministern om att Frankrike erbjudit sig att skicka två canadair-plan som flyger till Sverige imorgon bitti, berättar Stylianides.

17.18
Under morgondagen kommer statsminister Stefan Löfven att göra ett besök i brandhärjade Ljusdal och hålla en pressträff i anslutning till besöket, meddelar statsministerns pressekreterare till SVT Nyheter.
17.32
17.36
18.03
Var är Sveriges statsminister? Det brinner i hela Sverige om du läser detta herr Löfven
@HansOlsson - Under morgondagen kommer statsminister Stefan Löfven att göra ett besök i brandhärjade Ljusdal och hålla en pressträff i anslutning till besöket, meddelar statsministerns pressekreterare till SVT Nyheter.
18.07

 

Frankrike skickar brandbekämpningsflyg till Sverige

SVT NyheterYtterligare brandbekämpningsflyg väntas tillkomma släcknignsarbetet i Sverige inom kort. Frankrike skickar två stycken, utöver de två som Italien tidigare sänt. Planen väntas landa senast torsdag.
18.12
SVT Nyheter kommer att sända direkt när statsminister Stefan Löfven besöker Ljusdal i morgon. Läs mer här: 

Statsministern till Ljusdal – ska besöka brandområdet

SVT NyheterUnder dagen kom beskedet från regeringskansliet att statsminister Stefan Löfvén ska besöka Ljusdal
18.36
VÄSTERNORRLAND: Det brinner i skogen vid Brattsjön i Örnsköldsviks kommun. Ett antal hus ska ligga i farozonen att slukas av lågorna. De boende i husen ska enligt räddningstjänsten ha tagit sig därifrån själva. 
– Det är en ganska stor brand det rör sig om och vi har inte tillgång till helikoptrar. De är upptagna på andra håll i länet, säger Mats Renning.

Brand vid Brattsjön – flera hus i farozonen

SVT NyheterVid 15.50 inkom ett larm om en skogsbrand vid Brattsjön i Örnsköldsviks kommun. Ett flertal hus ska ligga i farozonen.
18.40
VÄSTMANLAND: Larm om skogsbrand vid Öjesjön utanför Sala. 
– Vi har mycket enheter på plats och brandflyget är på väg upp för att få en exakt bild om hur det ser ut, säger Tony Frank, ledningsbefäl på storstockholms räddningscentral.
Artikeln uppdateras.

Larm om skogsbrand vid Öjesjön

SVT NyheterEn yta på 200 gånger 300 meter brinner.
18.45
BIDRAG TILL SLÄCKNINGSARBETET: Försvarsmakten bidrar med två helikoptrar, över 500 personer – merparten hemvärnssoldater – samt egen brandkår och persontransporter med Herculesplan.
Polisen i region Mitt får förstärkning med poliser från polisregionerna Öst, Väst, Syd och Stockholm. Polisen hjälper räddningstjänsten med avspärrningar, trafikdirigering och evakueringar.
Norge ska skicka ytterligare fyra helikoptrar, utöver de sex som redan är i Sverige.
Danmark skickar 22 brandmän till Sverige under torsdagsmorgonen.
18.56
Under onsdagen förlängde och utökade SMHI sin klass 2-varning. Varning för extremt höga temperaturer gäller nu i Västernorrland, Gävleborgs läns kustland, Östergötland, Gotland och sedan tidigare i Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm. Detta skriver TT.
18.59
För närvarande finns nio stycken utfärdade, och fortfarande aktiva, Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA). Detta är en rekordstor mängd enligt SOS alarm. Här finner du mer detaljerad info om plats och omfattning:

Viktigt meddelande till allmänheten om skogsbränder

SVT NyheterDet brinner kraftigt i skog och mark på flera håll i landet. Med anledning av det har räddningsledare utfärdat en mängd så kallade viktigt meddelande till allmänheten (VMA).
18.59
SVT Nyheter har sammanställt en lista med svar på vanliga frågor om skogsbränderna: 

Tio frågor och svar om Sveriges skogsbränder

SVT NyheterSkogsbränder härjar i landet och många undrar vad man kan göra för att hjälpa till, om man får grilla, hur bränderna påbörjats, med mera. SVT Nyheter svarar på tio vanliga frågor om brandsituationen.
19.02
Varför har inte Sverige egna brandflyg. Å varför köper vi inte in det
@Fredrikjohansson - Enligt inrikesminister Morgan Johansson (S) är det en kostnadsfråga. Planen är dels för dyra och skulle dels inte användas så ofta i Sverige, men Johansson menar att EU borde ha sådana plan som placeras på olika platser i Europa. Sveriges brandberedskap har samtidigt kritiserats.
19.04
Hej, det skrivs väldigt mycket om grillning just nu, men det är ju inte enda sättet för en brand att starta. Hur vanligt är det att dessa skogsbränder kommer från grillning och eldning?
@Gustav -  Främst har bränderna startats på grund av torkan och värmen som i år är extrem jämfört med vad vi i Skandinavien är vana vid. Sedan i maj har det varit 10 – 50 procent mindre nederbörd än vad det brukar vara.

Några bränder har dock blossat upp efter att folk bryter mot eldningsförbudet. Det kan röra sig om cigarettfimpar som inte släckts ordentligt samt eldning av material i trädgårdar.

19.09
Här är vägarna där trafikläget påverkas av skogsbränderna:

Vägarna där trafikläget påverkas av skogsbränderna

SVT NyheterSkogsbränderna som härjar i landet försvårar framkomligheten på landets vägar. Nu avråds bilförare från att köra vissa sträckor där bland annat brandrök kan påverka trafikläget.
19.19
VÄSTERNORRLAND: Branden vid Brattsjön i Örnsköldsviks kommun är fortfarande inte under kontroll och lågorna rör sig närmare husen. 

– Branden har hoppat över vägar och fortsätter åt nordväst, säger Mats Renning vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik. 

På grund av branden ska flera vägar vara avspärrade i området – bland dem väg 1036 och 1030.

19.29
Vid 16-tiden på onsdagen pågick ett 40-tal bränder, enligt SOS Alarm.
 
19.46

ÖREBRO LÄN: 50 meter från järnvägen vid Hörken norr om Kopparberg bröt en brand ut under eftermiddagen, men några ortsbor var snabbt på plats och räddade situationen.

– När vi kom fram till platsen hade folk redan sprungit runt och hällt på mycket vatten. Allmänheten ska ha all cred. Det var ett bra och rådigt ingripande. Vi vill tacka allmänheten som grep in, säger Kjell Haglund, inre befäl vid Nerikes brandkår.

 

Ortsbor grep in vid gräsbrand norr om Kopparberg – hyllas av räddningstjänsten

SVT NyheterEn gräsbrand upptäcktes 50 meter från järnvägen vid Hörken norr om Kopparberg under eftermiddagen. Allmänhetens snabba ingripande hjälpte till att stoppa branden. – Vi vill tacka alla som grep in, säger Kjell Haglund, inre befäl vid Nerikes brandkår.
19.47
JÄMTLANDS LÄN/ HÄRJEDALEN: Härjedalen Sveg Airport har utfärdat ett flygförbud i östra Härjedalen. Det innebär ett totalt flygförbud inom flygplatsens luftrum för alla icke behöriga luftfartyg, inklusive drönare. Flygförbudet gäller tills vidare. De enda luftfarkoster som får flyga inom området är ambulans, polis, räddningstjänst och de som deltar i släckningen av bränderna.
19.50
Goda nyheter: Läget i Lillhärdal är stabilt. Det är inte aktuellt med någon evakuering inom de närmaste tolv timmarna.  
- Men faran är inte över utan vi följer utvecklingen, säger Roger Ohlsson vid räddningstjänsten i Jämtland.

Ingen akut evakuering av Lillhärdal

SVT NyheterLäget i Lillhärdal är stabilt. Det är inte aktuellt med någon evakuering åtminstone inte inom de närmaste tolv timmarna. Det sa Roger Ohlsson vid räddningstjänsten vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen.
19.51
GÄVLEBORGS LÄN: Byn Kårböle ska evakueras - beskedet kom i kväll. 
19.52
JUST NU: Nytt Viktigt meddelande till allmänheten i Kårböle, Ljusdals kommun i Gävleborgs län.
På grund av skogsbranden i Kårböle beslutar räddningsledaren att alla i berört område ska vara utrymda senast kl 08:00 torsdagen 19 Juli. Utrymningsväg är väg 296 mot Los. Busstransport hittas vid Kyrkan-Bystugan onsdag 18 juli kl 21:00 samt torsdag 19 juli från 03:00. Furugården i Los har beredskap att ta emot personer. 
För mer information besök Ljusdals kommuns hemsida och lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
20.04
Det bor runt 100 personer i Kårböle. För dem som inte kan ta sig från därifrån själva kommer bussar att transportera bort boende från byn klockan 21.00 ikväll och 03.00 tidig tordagsmorgon, rapporterar P4 Gävleborg.
20.15
Skadeplatschefen Hans Nornholm om branden som hotar Kårböle:
- Branden har spridit sig fruktansvärt mycket. Den har nästan fördubblats från igår. Kårböle ligger klart i farozonen.
- Det är jätteoroväckande, säger han till SVT.
20.17

Larm om flera skogsbränder i Salatrakten

SVT NyheterRäddningstjänsten är på plats vid en brand vid Öjesjön utanför Sala. Man arbetar just nu med att försöka omringa branden. Ytterligare två bränder upptäckts och räddningstjänsten vill ha helikopterhjälp – men har fått nej i nuläget.
20.30
Ny bild: Här är branden vid Brattsjön i Örnsköldsviks kommun. 
 
20.36
Att inte försvarsmakten på eget initiativ ställer upp med sina helikoptrar är mycket dåligt.Efter 40 år i försvaret...jag skäms.
Hej Morgan,
Försvarsmakten bidrar med två helikoptrar, över 500 personer – merparten hemvärnssoldater – samt egen brandkår och persontransporter med Herculesplan.
20.37
Alliansen kräver extrainsatt försvarsutskott: Allianspartierna är besvikna på regeringens hantering av de rådande skogsbränderna, och vill nu kalla till extrainsatt försvarsutskott. Kristdemokraterna vill även ha en aktuell debatt i riksdagen.
Från Centerpartiets håll kräver man nu att justitieministern och försvarsministern kallas till ett extrainsatt försvarsutskott. Enligt partiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström står samtliga allianskollegor bakom initiativet.
-Det är krisläge i Sverige, det är väldigt oroande. Jag har inte upplevt särskilt många besked från regeringen, då är det på plats att försvarsutskottet sammanträder, särskilt när väderleksrapporterna visar fortsatt hög värme, säger han till TT.
Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) säger att hans parti vill kalla till en aktuell debatt i riksdagen.
-70 procent av Sverige består av skog. Vi har inget eget brandflyg, helikopterbehovet är akut och det finns ingen samordning av statens helikoptrar. Med den fortsatta värmen kan de värsta bränderna ligga framför oss. Frågan är av sådan dignitet att det kräver en offentlig debatt i riksdagen, säger han till TT.
 
20.38
20.45
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson meddelar på Facebook att han kommer att besöka brandområden i Härjedalen. Han skriver:
 
"Jag talade idag med statminister Stefan Löfven som imorgon kommer att besöka områden som härjas av skogsbränder. Det välkomnar jag. För egen del kommer jag på lördag åka till brandområden i Härjedalen, för att på plats skaffa mig en bild av de våldsamma skogsbränder som nu härjar där och på många fler ställen runt om i Sverige. Berättelserna och bilderna från bränderna är omskakande och berör oss alla. Naturens krafter mot modiga människors insatser."
20.49

Skogsstyrelsen: ”Använd fler drönare för att bekämpa skogsbränder”

SVT NyheterSkogsstyrelsen uppmanar de kommunala räddningstjänsterna att använda fler drönare för att bekämpa skogsbränder. Det är en billig och bra metod för att snabbt spåra misstänka bränder och få överblick av omfattningen, anser Skogsstyrelsen.
20.56
DALARNAS LÄN: Rapport från Trängslet  

”Telefon, pengar, kraftiga kläder och hundmat...”

SVT NyheterBranden vid Trängslet har hastigt spridit sig mot nordväst och hotar nu bebyggelse.
21.01
DALARNAS LÄN: Branden vid Trängslet tog sig över räddningstjänsten begränsningslinje och tog en ny riktning under kvällen:
21.03
21.04
Orsaker!? Ser inget om orsaker till bränder!
@Tompa - Främst har bränderna startats på grund av torkan och värmen som i år är extrem jämfört med vad vi i Skandinavien är vana vid. Sedan i maj har det varit 10 – 50 procent mindre nederbörd än vad det brukar vara. Då krävs det mycket lite - en gnista från ett järnvägsspår till exempel - för att starta en brand. Vissa bränder orsakas även av blixtnedslag.

Några bränder har dock blossat upp efter att folk bryter mot eldningsförbudet. Det kan röra sig om cigarettfimpar som inte släckts ordentligt samt eldning av material i trädgårdar.

21.11
JÄMTLANDS LÄN: Ny brand i skogen vid Gällö, Bräcke kommun. Tors ha orsakats av blixtnedslag.

Åskväder orsakade ny brand vid Gällö

SVT NyheterPå onsdagen antändes skogen vid Gällö, Bräcke kommun. Trolig orsak är blixtnedslag.
21.12
21.15

Skogsbrand i närheten av kraftledning

SVT NyheterVid 18.37 på onsdagskvällen kom det in ett larm om en skogsbrand i Västergård. Brandmän är just nu på plats och bekämpar branden.
21.15
GÄVLEBORGS LÄN - KÅRBÖLE: 

Nödrop från Hemvärnet om hjälp

SVT NyheterEn bit utanför Kårböle arbetar Hemvärnet med att säkra en väg. Uppdraget är att se till att elden inte sprider sig över vägen. Ett i det närmaste omöjligt uppdrag, enligt de som är på platsen.
21.15

Vid 18.37 på onsdagskvällen kom det in ett larm om en skogsbrand i Västergård. Brandmän är just nu på plats och bekämpar branden.

– Det är cirka 2 400 kvadratmeter som brinner och vi har två stationer som jobbar med den just nu, säger Ludwig Tejler, operativ chef på Södertörns brandförsvarsföbund.

21.17
DALARNAS LÄN: 

Kaotiskt läge vid storbranden i Lima

SVT NyheterLäget vid storbranden nordväst om Lima och Torgås i Västerdalarna beskrivs nu som kaotiskt. Skogsbranden sprider sig snabbt och okontrollerat i den byiga vinden och omfattar nu runt 500 hektar. Hembygdsföreningen har startat en blixtevakuering av ovärderliga antika föremål ur Tandbergets fädod som ligger i riktning dit branden nu sprider sig.
21.19

”Vi är ju omringade i stort sett”

SVT NyheterBosse Larsson, bosatt i Lillhärdal, berättar om oron över att hotas av evakuering av byn på grund av skogsbränderna som omringar byn.
21.22
JÄMTLANDS LÄN: Hjältar i Hammarstrand 

Frivilliga hjältarna: Hjälper till vid släckningsarbetet

SVT NyheterHär i Hammarstrand har frivilliga från närområdet samlats för att hjälpa till med stort som smått i arbetet med att släcka skogsbranden i Ragunda i Jämtland. Det handlar om allt från att hacka grönsaker till att hjälpa till att dra vattenslangar genom skogen. Och alla är överens om en sak – gemenskapen är stark i Hammarstrand just nu.
21.24
NORRBOTTEN: 14 pågående bränder - hälften okontrollerade.

Skogsbränder i Norrbotten: ”Hälften är inte under kontroll”

SVT NyheterPå onsdagskvällen pågår det 14 skogsbränder i Norrbotten. Varav hälften inte är under kontroll.
21.28
 VÄST: Skogsbranden i Färgelanda är inne på sin femte dag.

Skog i Färgelanda brinner fortfarande

SVT NyheterSkogsbranden i Färgelanda är inne på sin femte dag, den är under kontroll men har inte minskat. – Vi fortsätter kämpa på, säger Tony Karlsson, inre befäl på Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund.
21.31
VÄSTERBOTTENS LÄN: Uppdatering om bränderna

Storbrand i Nordmaling – boende evakueras

SVT NyheterJust nu brinner det på flera håll i länet. Mest akut är läget vid Högbränna och Tallberget i Nordmaling där boende i närområdet evakuerats
21.35
VÄSTMANLAND: Polisen misstänker att bränder anlagts i Sala. 
Under onsdagskvällen har Sala drabbats av fyra terrängbränder. Nu misstänker polisen att två av bränderna är anlagda.
- Misstankarna grundar sig på vittnesuppgifter. Man har sett personer i anslutning till de här platserna i samband med att bränderna startade, säger Daniel Wikdahl, talesperson vid polisen, till TT.
Räddningstjänsten har lyckats släcka en av de misstänkt anlagda bränderna. Den andra har man kontroll över. Det rapporterar TT.
21.45
KD:s Ebba Busch Thor kommenterar de pågående bränderna.
21.47
UPPSALA: brand i naturreservat

Skogsbrand i naturreservat: ”Brinner kraftigt”

SVT NyheterRäddningstjänsten är på plats i naturreservatet Nåsten strax väster om Uppsala där det brinner kraftigt.
21.49
VÄSTMANLANDS LÄN: Mer från SVT Nyheter om de misstänkt anlagda bränderna i Sala 

Polisen misstänker att två bränder i Sala anlagts

SVT NyheterRäddningstjänsten är på onsdagskvällen på plats vid en brand vid Öjesjön utanför Sala. Branden har omringats ”med framgång”, uppger räddningstjänsten. Senare kom larm om ytterligare bränder – och polisen misstänker nu att två av dem anlagts.
21.54
Hur många hektar är det som brinner i de största bränderna?
Det har varit svårt för myndigheterna att uppge någon säker uppgift kring det - som vid tiden för kommentar har kunnat stå sig till senare. Detta eftersom att vinden och torkan på de flesta platserna har gjort så att bränderna mycket snabbt kunnat växa/flytta på sig. Vid vissa tidpunkter under dagen har till exempel räddningstjänsten kunnat kontrollera sina begränsningslinjer, för att kort därefter tappa linjerna igen. Mycket på grund av väderförhållandena. Det man kan säga är att det rör sig om flera tusen vid de största härdarna.
22.03
Har du koll på begreppen i brandrapporteringen?

Brandflyg, begränsningslinje, VMA – vad betyder begreppen?

SVT NyheterHär är några av de begrepp som förekommer i nyhetsrapporteringen kring de många bränderna och som kan vara bra att ha koll på.
22.10
TT skriver:

Personer i Ljusdal uppmanas att respektera avspärrningarna och undvika sjöarna Ängratörn, Hennan, Letssjön och Lossjön.

Länsstyrelsen i Jämtland har gått ut med en liknande varning.

"Vid Orrmosjön i Härjedalen kommer ett plan att hämta vatten från och med i dag och på obestämd tid framåt. Uppehåll dig alltså inte i sjön och flyg inte över den."

22.20

Eliasson: Jag har inte makten att beordra in försvarets helikoptrar

SVT NyheterOckså onsdagen kom att präglas av de skogsbränder som för tillfället rasar i Sverige. Under dagen pågick ett 40-tal insatser som klassades som mark- eller skogsbränder enligt SOS alarm. Generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Dan Eliasson besökte Aktuellts studio och svarade bland annat på frågor om varför det inte är fler helikoptrar i luften.
22.24
JÄMTLANDS LÄN: Mellan 500 och 700 personer jobbar med att släcka bränder i Jämtland - här är de senaste uppdateringarna:  

Flera bränder under eftersläckning – men fortfarande storbrand i Härjedalen

SVT NyheterMellan 500 och 700 personer jobbar med släckningsarbetet under onsdagskvällen i Jämtlands län. Här är de senaste uppdateringarna om läget med skogsbränderna.
23.56
Evakueringen i byn Kårböle i Ljusdals kommun har påbörjats. Bussar hämtar de boende som tas till ett nödboende. Mellan 70 och 90 personer berörs
00.19
Enligt den senaste lägesrapporten från Länsstyrelsen Gävleborg är brandområdet mycket större än tidigare känt. Man bedömer att branden täcker 8500 hektar. Ni ser ni en karta över brandområdet här
 
00.40
JUST NU: Nytt Viktigt meddelande till allmänheten i Gällö, Jämtlands län och Bräcke kommun, i Jämtlands län

Det brinner öster om Gällö. Boende öster om Gällö längs vägen från Hanåsen till Grötingsberget ska utrymma.  Boende i Hanåsen utrym västerut mot Gällö. Boende i Binnäset och Björnsjövallen utrym via Östbyn och Börjesjön till Rissnakorset. Utrymnig måste ske så fort som möjligt. Branden i Hanåsen kommer förhindra utrymmning mot Gällö.

Gäller byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen och kringliggande hus. Polis möter upp vid Rissnakorset och OKQ8 Gällö.

För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.
 
01.58
Hur kan man som privatperson hjälpa till boende i ett annat län?
@7 - Kontakta lokala frivilligorganisationer. De sköter vanligtvis samordningen mellan räddningstjänsten och privatpersoner som vill engagera sig.
02.02
TT skriver:
Boende i byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen i Bräcke kommun i Jämtland uppmanas att utrymma sina hem på grund av de svåra skogsbränderna. Utrymning måste ske så fort som möjligt, enligt ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA.
 
 
Räddningstjänsten kämpar mot två bränder i området. En i Hanåsen och en i Exmyrkullen som också kallas Grötingeberget.
 

- Branden i Hanåsen hotar att skära av tillfartsvägen till den andra branden och därigenom stänga in ett antal boende. Därför har vi beordrat en utrymning av det här området medan vägarna fortfarande är farbara, säger Niklas von Essen, stabschef vid Räddningstjänsten Jämtland, till TT.

 

Räddningstjänsten misstänker att branden startade i samband med ett åskoväder tidigare på dagen.

02.47

Bybor tvingas lämna sina hem mitt i natten

Under onsdagskvällen gick det ut ett larm till de boende öster om Gällö. De måste omedelbart lämna sina hem.
03.17
– Just nu är branden i Hanåsen helt utom kontroll. Inga bostadshus är ännu hotade, däremot hotar vägarna i området att bli oframkomliga. I första hand är det därför vi väljer att evakuera medan tid är, sa Niklas von Essen stabschef vid räddningstjänsten till SVT Nyheter, vid 2-tiden i natt.
04.54
JÄMTLAND: Senaste lägesrapporten om bränderna öster om Gällö i Jämtlands län är att en av de två bränderna som härjat i området nu är under kontroll. Det rapporterar P4 Jämtland. Det rör sig om branden i Hanåsen.

Branden vid Äxingemyrkullen är dock inte under kontroll.

Omkring 40 man från räddningstjänsten jobbar med att släcka branden och förhoppningen är att helikoptrar ska kunna sättas in under torsdagsmorgonen, skriver P4 Jämtland.

Ett hundratal boende i byar i närheten har uppmanats att evakuera under natten.
06.50
I dag besöker statsminister Stefan Löfven brandområdet i Ljusdal. SVT Nyheter kommer att rapportera från presskonferensen klockan 14.
07.02
Stabschefen för räddningstjänsten i Jämtland, Niclas Von Essen, nu med i Morgonstudion.
07.05
Sent i går fick vi problem med hård vind. Det gjorde att vi blev tvungna att retirera från en brand . Branden i Hanåsen spärrade tillfartsvägarna till den andra branden, säger Niclas Von Essen,
07.07
Under natten har personer boende i Hanåsen, Binnäset och Björnsjövalen i Jämtland fått evakuera sina hem.
07.08
Själva byarna är i dag inte hotade. "Släckningsarbetet har gått bra under natten", säger Niclas Von Essen.
07.10
Var är vår statsminister Stefan Löfven? Kan någon få en kommentar av honom. Hela Sverige brinner ju.
@HansOlsson - Statsminister har redan kommenterat bränderna: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/statsministern-ska-besoka-brandhardar
07.10
Vi har satt in ett större antal helikoptrar och ser positivt på att vi ska få bränderna under kontroll under dagen, säger Niclas Von Essen.
07.11
Hej läste på media idag om att Sverige tackat nej till hjälp från Ryssland med vattenbomb plan. Varför då. Dom flygplanen tar ju mer vatten en dom andra.
@Fredrikjohansson - Hej. Det stämmer inte att Sverige tackat nej till rysk hjälp. Det slog Metros Viralgranskaren i gårfast https://www.metro.se/artikel/nej-sverige-har-inte-tackat-nej-till-rysk-hj%C3%A4lp-med-br%C3%A4nderna
07.11

Brandmännen höll på att bli instängda

SVT NyheterDet brinner från två håll öster om Gällö och under natten blev brandmännen tvungna att utrymma området.
07.18
Hur startade bränderna?
Kan man anmäla sig som frivillig i bekämpningen av skogsbränder?
Påverkas trafikläget av skogsbränderna?
Här hittar man svaren till de vanligaste frågorna som ställs just nu:

Tio frågor och svar om Sveriges skogsbränder

SVT NyheterSkogsbränder härjar i landet och många undrar vad man kan göra för att hjälpa till, om man får grilla, hur bränderna påbörjats, med mera. SVT Nyheter svarar på tio vanliga frågor om brandsituationen.
07.28
Men hallå SVT VAKNA!
Man har visst tackat nej!
Och de är helt bissart att man har gjort det!

Wallström vill ej ha Ryssen här. Så hon låter hellre våra skogar brinna!
@Olov - Sverige tackade nej till rysk hjälp under branden i Västmanland 2014 eftersom det fanns en säkerhetsrisk med för många plan i luften. Det finns inget erbjudande från Ryssland att hjälpa till med bränderna som härjar just nu.  
07.38
GÄVLEBORGS LÄN: 
Det pågår ett omfattande räddningsarbete i skogarna i Ljusdal i Hälsingland. Räddningstjänsten har fått förstärkning från Hemvärnet och andra frivilliga.
- Det är många privatpersoner som vill hjälpa till. Branden är väldigt närvarande och man vill göra det man kan för att hjälpa till i det här stora räddningsarbetet. Det är väldigt många som skänker mat och dryck. Räddningstjänsten har sagt att man inte vill att frivilliga ska ge sig ut i brandhärdarna, för att det helt enkelt är för farligt, säger SVT:s reporter Josefine Karlsson, på plats i Lassekrog, i Morgonstudion. 
07.39
Hur kan man som "civil" hjälpa till? Behövs det fler frivilliga till de olika områdena? Kan inte SVT samordna någon slags frivillig-hjälp så att de som vill åka och hjälpa till kan göra det? Jag är till exempel arbetslös och gör ingenting för tillfället, skulle mer än gärna åka iväg och hjälpa till med släckning m.m.
@ChristerJohansson - Läs mer här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tio-fragor-och-svar-om-sveriges-skogsbrander
07.44
GÄVLEBORGS LÄN: 
I går kväll kom ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, om att Kårböle skulle utrymmas på grund av branden.   
- Det gick över förväntan. Polisen fick i uppgift att det skulle vara utrymt innan klockan 8.00 i går kväll, och man var klar med uppgiften redan klockan 04.00-05.00, säger Mats Käll, ställföreträdande bataljonschef på Hemvärnet.
07.54
Så här ser det ut vad gäller evakuerade:
Runt 60 fastigheter i Härjedalen
Runt 40 fastigheter i Dalarna
Runt 120 personer i Hälsingland
08.06
  
VÄSTERNORRLANDS LÄN: 
Det brinner i ett område vid Brattsjö i Örnsköldsviks kommun. Flera hus ska ligga i farozonen eftersom den okontrollerade branden sprider sig åt deras håll.
 
08.09
VÄSTERNORRLANDS LÄN:
Skogsbrand i Brattsjö, Örnsköldsviks kommun, som startade under i går är ännu inte under kontroll trots intensivt arbete från räddningstjänsten. 
 
08.16
GÄVLEBORGS LÄN:
Enligt den senaste lägesrapporten från Länsstyrelsen Gävleborg är brandområdet mycket större än tidigare känt. Man bedömer att branden täcker hela 8500 hektar.
 
 

 

08.19
Gävleborgs Län: Här är en karta från Länsstyrelsen över brandområdet .
 
08.25
Resursläget är ansträngt. Flera distrikt har skickat personal till brandområden, bland andra Uppsala och Skåne. Danmark hjälper också till med 22 brandmän. Två italienska brandflyg finns på plats och Frankrike har sagt att de bidrar med två flyg till.
Norge har skickat sex helikoptrar, ytterligare fyra ska delta i arbetet framöver. Militära flygplatsen Malmen i Linköping har skickat tre helikoptrar av typen Black Hawk. 500 frivilliga från Försvarsmakten har avbrutit sin semester för att delta i räddningsarbetet.
08.41
JÄMTLANDS LÄN: En av människorna som har evakuerats på grund av bränderna öster om Gällö är Per Erik Eriksson från Binnäset. - Nog hoppas jag på räddning, men det gör alla. Har aldrig varit med om något liknande, säger han till SVT Nyheter när han står på uppsamlingsstället vid OKQ8 i Gällö.
08.50
Fruktansvärt tragiskt med skogsbränderna som härjar...men INTE ett ord om hur det skadar djurlivet???
@kerstinbrinktell - Vi håller på att titta på det. 
08.51
Og Norge ☺️ har sendt 10 helikoptere, gratis. Hvor er den nyheten?
@Angelique - Vi rapporterade redan för tre dagar sen om det https://www.svt.se/nyheter/inrikes/norska-helikoptrar-ska-slacka-skogsbranderna . Vi har dessutom uppdaterat i den här direktrapporteringen. 
08.53
Mycket bra att ni har en sida som är jämt uppdaterad!! Vi alla är mycket oroade och det känns bra att höra vad som händer och hur långt bränder är borta från våra hem. Däremot förstår jag inte att det finns folk som skälla (på vad som helst). VI ALLA ÄR ANSVARIGA TILL VAD SOM HÄNDER JUST NU!
08.56
På Färila IP Camping borde det egentligen vara sol nu, men diset från brandröken är i vägen. Hit har personer från bland annat Kårböle evakuerat under natten.
08.59
JÄMTLANDS LÄN:
TT rapporterar att räddningstjänsten kämpar mot två bränder i Bräckeområdet. En i Hanåsen och en i Exmyrkullen som också kallas Grötingeberget. Beslutet om evakueringen fattades på grund av att bränderna hotade att skära av en tillfartsväg stänga in flera boende.

-Vädret har varit på vår sida och luftfuktigheten har gått upp kraftigt så brändernas intensitet har gått ned. Nu har vi fått in folk som jobbar på marken med båda bränderna, säger Niklas von Essen, stabschef vid räddningstjänsten Jämtland.
09.02
Hej, kan ni inte lägga ut någon karta. Det är svårt för oss som ska resa till elller igenom Härjedalen att veta var dessa orter och skogar ligger.
@Karl - Det bästa är nog att kolla på Trafikverkets hemsida för att se vilka vägar som berörts av bränderna: https://www.trafikverket.se/trafikinformation/meddelanden/
09.09
- Här i Hälsingland hjälps vi alla åt, säger Ulla-Britt Mickelsson som hjälper till på Färila IP Camping.
09.21
Vet man hur och vem som startat de olika bränderna? Det är ju förknippat med höga kostnader och drabbar många människor.
@Andreas - 

Främst har bränderna startats på grund av torkan och värmen som i år är extrem jämfört med vad vi i Skandinavien är vana vid. Sedan i maj har det varit 10 – 50 procent mindre nederbörd än vad det brukar vara.

Några bränder har dock blossat upp efter att folk bryter mot eldningsförbudet. Det kan röra sig om cigarettfimpar som inte släckts ordentligt samt eldning av material i trädgårdar.

09.28
GÄVLEBORGS LÄN:
Det är en mycket större yta som brinner i Ljusdals kommun än räddningstjänsten tidigare trott. Nu bedömer man att branden täcker hela 8500 hektar.

– Det är väldigt oroväckande att det har spridit sig så mycket, säger befäl i beredskap Torbjörn Wannqvist till SVT Gävleborg.

 
09.34
Hela Kårböle är nu utrymt, det rör sig om 70-90 personer.
09.49

Ikea har bidragit med filtar, kuddar och lakan till räddningspersonal och evakuerade  i Ljusdal och Härjedalen. Det uppger företaget för SVT Nyheter. 

09.53
Just nu pågår 35 räddningsinsatser runt om i landet, enligt SOS Alarm.
09.56
Ingår att ej fimpa på gatan i eldningsförbud? Som jag fått intryck av är det mest grillning som det hänvisas till? Annars kan jag tänka mig många fimpar som vanligt pga att det inte trycks på lika mycket som grillning att det ingår i förbudet vilket kan leda till bränder?
@Anna - Eldningsförbud innebär att all öppen eld är förbjuden i naturen. Rökare ska tänka på var de fimpar och inte slänga glödande cigaretter på torrt gräs. 
10.05
Ni har ingen direktsändning med kamera på plats?
@Yc79 - Vi har under de senaste dagarna sänt direkt vid flera tillfällen, bland annat i Morgonstudion och på vår sajt. I dag kommer vi att sända direkt klockan 14.00 här på svt.se
10.08
MSB:s generalsekreterare Dan Eliasson frågades i går ut i Aktuellt om varför inte fler helikoptrar arbetar med släckningsarbetet. 

Eliasson: Jag har inte makten att beordra in försvarets helikoptrar

SVT NyheterOckså onsdagen kom att präglas av de skogsbränder som för tillfället rasar i Sverige. Under dagen pågick ett 40-tal insatser som klassades som mark- eller skogsbränder enligt SOS alarm. Generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Dan Eliasson besökte Aktuellts studio och svarade bland annat på frågor om varför det inte är fler helikoptrar i luften.
10.09
Märkligt kan tyckas att butiker säljer engångsgrillar, kol och tändning vätska i var och varannan butik samt bensinmackar, ofta i anslutning till entrén-så att man verkligen inte kan missa! Vissa butikskedjor har tom kampanjpris!
Alla borde väl ta sitt ansvar känner jag som konsument och medborgare
10.11
Tänker på alla ni som måste lämna era hus/byggnader halls över huvud. Måste vara en fruktansvärd upplevelse. Hoppas även innerligt att alla djur på gårdar har blivit även dom evakuerade.
Stor eloge till alla som hjälper till på alla tänkbara sätt för att förhindra att elden sprider sig.
10.12
JÄMTLANDS LÄN:

Brandmännen höll på att bli instängda

SVT Nyheter Det brinner från två håll öster om Gällö och under natten blev brandmännen tvungna att utrymma området.
10.14
JÄMTLANDS LÄN: 

Räddningsledaren om bränderna runt Gällö: ”Läget ser något bättre ut”

SVT Nyheter Vattenbombning från helikoptrar har förbättrats en aning under natten. Samtidigt kan läget förvärras igen när det blir varmare under dagen.
 
10.21
Många butiker har slutat sälja engångsgrillar och fler lär följa. Lidl gjorde det på nationellnivå i förrgår. Kudos.
10.21
Arash med flera, ni gör ett fantastiskt jobb som håller oss uppdaterade om det senaste genom denna direkt rapporteringen.
Tack snälla. Vi gör vårt bästa med att få ut information om läget så snabbt vi kan. 
10.35
Kör live bilder på kunskapskanalen eller SVT2. Ni har inga program just nu. Rullande info, kartor och bilder. Information är nu viktig så det inte blir falska rykten och att de äldre kan få tillgång till viktig info. Det kan leda till mindre stress.

//Micke
@Micke - Vi uppdaterar med ny information här och ska med start 13.55 att sända i SVT 1. 
10.42
Kan folk hjälpa till på något sätt i exempelvis Härjedalen? Såg att de sökte frivilliga. Hur ser läget ut för det inför helgen? Många har semester och kan säkert hjälpa till. Hoppas jag!
@Che - Vänd dig till de berörda räddningstjänsterna. 
10.45
Skogsbränderna som härjar i landet försvårar framkomligheten på landets vägar. Här är vägarna du ska undvika:
 
11.00
Är det bara Sverige som drabbats av denna torka med bränder som följd eller har något av våra grannländer liknande situation ?
@Fredriksson - Både Finland och Norge är också drabbade. Här är en artikel från finska Yle: https://svenska.yle.fi/artikel/2018/07/18/omfattande-skogsbrand-utom-kontroll-80-hektar-i-lagor-nara-nystad

Artikel från norska NRK om skogsbränderna i landet: https://www.nrk.no/telemark/store-omrader-i-sor-norge-i-brann-1.14123328https://www.nrk.no/telemark/store-omrader-i-sor-norge-i-brann-1.14123328
11.01
DALARNAS LÄN: 
En granat har exploderat på grund av värmen från branden i området Trängslet, Dalarna, där ett militärt skjutfält finns. Det rapporterar TT:
-Det här visar att Räddningstjänstens beslut om att hålla personal borta från farliga områden har varit rätt, säger räddningsledare Johan Szymanski.
 
11.03
Försvarsmakten uppger att räddnings- och röjningsplutonen på F21 i Luleå kommer att förstärka släckningsarbetet. De är experter på brandsläckning.
- Vi stödjer med det vi kan, säger Försvarsmaktens pressekreteraren Jesper Tengrot till SVT Nyheter.
 
Två av Försvarsmaktens helikoptrar förstärker sedan i tisdags brandbekämpningen i Trängslet i Dalarna. Försvarsmakten har även sambandsofficerare ombord på de italienska brandflyget och drönare för att identifiera brandhärdar.
 
Försvarsmakten har även satt in Herkulesplan för persontransporter. Över 500 personer deltar, majoriteten hemvärnssoldater.
11.06
Går det att söka i den här texten bland frågor/ svar?
@Bertil - Tyvärr inte, men här har vi samlat de vanligaste frågorna, som vi har besvarat: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tio-fragor-och-svar-om-sveriges-skogsbrander
11.09
Evakueras personer i Ljusdal?
@Kaj - Kårböle i Ljusdals kommun har evakuerats https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/karbole-maste-utrymmas-elden-hotar
11.14
Flera undrar hur läget ser ut i Sveriges grannländer när det gäller skogsbränder. Det har brunnit/brinner i både Norge och Finland. Här är en artikel från finska Yle: 
11.15

Enligt Länsstyrelsen Gävleborg pågår just nu vattenbombning med både de italienska brandflygplanen i Ljusdals kommun.

11.17
To Amilcare Ponchielli with crew, you're Europe's finest. The best heroes you can find!
11.19
På Röda korsets hemsida kan man anmäla sitt intresse om man vill hjälpa till i de drabbade områdena.
11.24
Här brinner det just nu.
 
11.31

Granat har exploderat i Trängslet

SVT NyheterEn granat har detonerat i det södra brandområdet i Trängslet, Älvdalen. Det upptäcktes vid en flygning över brandområdet under torsdagsmorgonen.
11.39
Hör campingägaren Bengt Näslund om evakueringen i Färila, Hälsingland
Hör campingägaren Bengt Näslund om evakueringen i Färila, Hälsingland 
11.44

”I Hälsingland hjälps vi åt!” – Här förbereds fikat för räddningsinsatsen i Färila, Hälsingland 

11.49
Hör skadeplatschefen Hans Nornholm berätta om brandläget 
11.58
MSB bekräftar: Det totala området som brinner just nu i Sverige är större än branden i Västmanland 2014 som då ansågs vara den värsta branden i Sverige sedan 50-talet. Enligt de senaste uppgifter som SVT Nyheter har fått från MSB, länsstyrelserna och räddningstjänsten uppgår områdena som det brinner i bara i Gävleborg, Jämtland, Dalarna och Norrbotten till över 20 000 hektar. Under branden i Västmanland brann 14 000 hektar skog.
12.01
Enligt de senaste siffror som MSB själva uppger, som är inhämtade tidigare på dagen och bara omfattar bränderna i Gävleborg, Dalarna och Jämtland uppgår områdena där det brinner till cirka 18 000 hektar.
12.17
Svea Skog bekräftar att det brinner i cirka 300 hektar av deras skog i Ljusdals kommun. Det finns dock fler skogsägare i området och enligt räddningstjänstens senaste uppgifter brinner det totalt i 8 500 hektar i Ljusdal.
12.32
Kommer SVT att sända Stefan Lövens presskonferens 13:30 från Ljusdal ?
@Roger - Ja, SVT kommer att sända pressträffen live men sändningen startar först 13.55.
12.33
Vi skulle vilja se en karta på området där elden härjar, finns det?
@Agnes - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-branderna-som-harjar-i-sverige-just-nu
12.35

Trängsletbranden: Följ med helikoptern upp i luften

SVT NyheterUnder torsdagen fick SVT Dalarnas reporter följa med en helikopter upp för att få en överblick över det brandhärjade området vid Trängslet i Älvdalen.
12.39
DALARNAS LÄN:

Länsstyrelsen i Dalarna uppmanar allmänheten att ringa 113 13 om man vill ha information om branden. Nu ringer många till 112 och det är ett akutnummer. De största bränderna i Dalarna omfattar nu 5000 hektar. Blixtnedslag tros vara orsaken.

12.46
GÄVLEBORGS LÄN:
Viktigt meddelande till allmänheten i Finneby, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.
På grund av skogsbranden uppmanar räddningsledaren alla som befinner sig i området att lämna området senast kl 18.00 i kväll, utrymningsväg är väg mot Ramsjö.

Enligt P4 Gävleborg berörs ca 20-30 personer. 
För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

JUST NU: Boende i Finneby ska utrymmas - P4 Gävleborg

Branden i Enskogen hotar nu ytterligare en by. Det handlar om Finneby som nu måste utrymmas. Boende ska lämna området senast klockan 18.00 i kväll.
 

 
12.55
I vilken kanal sänds pressträffen med Löfven? Svt1 eller 2?
@Lasse - SVT 1 med start 13.55.
13.12
Kristdemokraterna hävdar att regeringen kan besluta om att tvångsinkalla militärens helikoptrar för att hjälpa till vid skogsbränder. Men det tillbakavisar justitie- och inrikesminister Johansson. 
– Jag är öppen för att se över lagstiftningen. Men regeringen kan inte fatta beslut som man inte får lov att göra, säger han till SVT Nyheter. 
13.14
Är brandorsakerna kända?
@Lars-Olof - I Dalarnas anses blixten vara orsaken, enligt länsstyrelsen. Det är oklart hur branden i Ljusdal har startat. Polisen i Gävleborg utreder inte heller den som något brott.
13.20
Har några fastigheter brunnit upp i samband med skogsbränderna? Om ja, vilken typ av fastigheter?
@Eddie - i åtminstone Ljusdals kommun har byggnader brunnit upp, enligt Hans Norholm på räddningstjänsten. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/branderna-runt-om-i-landet-kan-paga-i-flera-dagar
13.30
Är det bekräftat att Fransmännen kommer med 1-2 plan?
@Mathias - Det är bekräftat https://www.svt.se/nyheter/frankrike-skickar-brandbekampningsflyg-till-sverige
13.33
Med anledning av skogsbränder runt om i landet sänder SVT Nyheter direkt kl 13.55, både här på sajten och i SVT 1.
13.34
Har ni några uppgifter om skadade personer?
@Micke - Inga rapporter tyder på det. 
13.37
Nu är det klart att Kustbevakningen ska hjälpa till med räddningsarbetet. 
Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att de bistår i arbetet med att kartera bränderna och hjälper till att styra andra flygande enheter över skogsbränderna.
TT skriver att Kustbevakningen har särskilt utrustade havsövervakningsplan som nu hjälper räddningstjänst och MSB med bland annat övervakning och dokumentation.
"Vårt flyg är också en bra resurs för att kartlägga utbredningen av elden över stora områden", säger Filip Lundgren, stabschef vid Kustbevakningens operativa avdelning, enligt pressmeddelandet.
 
13.41
Vi ska åka till stugan i norrlan på lördag morgon. Åker Rv 45 inlandsvägen från Orsa till Vilhelmina över Sveg, går det?
@Marianne - Titta på Trafikverkets hemsida, där får du nog svar på din fråga: https://www.trafikverket.se/trafikinformation/meddelanden/
13.43
Hej! Tack för lysande rapportering! En fråga: Baserat på den väderlek och de förutsättningar som finns nu; har MSB eller annan myndighet redovisat några scenarier för hur brandutvecklingen ser ut framåt, samt vilka insatser som behövs vid de olika alternativen?
@MarieMalmberg - Tack Marianne. Vi tar med oss den frågan till MSB, som vi snart ska intervjua. 
14.02
GÄVLEBORGS LÄN:
Viktigt meddelande till allmänheten i Huskölen i Ljusdals kommun.
På grund av skogsbrand uppmanar räddningsledaren alla som befinner sig i området att lämna det omgående. Polis hjälper till med evakueringen. Samlingsplats Svegs flygplats. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg eller P4 Jämtland.
14.06
JÄMTLANDS LÄN:
Lillhärdal kan också komma att evakueras, men den risken är låg i dag. 
14.11
GÄVLEBORGS LÄN:
På plats i Lassekrog, samordningsplatsen för branden i Ljusdal, finns Hans Nornholm, på räddningstjänsten. 
- Branden börjar närma sig 10.000 hektar skulle jag tro, säger han. 
14.15
GÄVLEBORGS LÄN:
- Vi måste ha hit mer flygresurser för att fixa bränderna. Jag skulle behöva två plan till omgående och minst 5-10 helikoptrar till, säger Hans Nornholm och menar att det är "jättekritiskt här hos oss". 

Han säger att han har framför sitt budskap till statsminsister Stefan Löfven (S).
14.17
GÄVLEBORGS LÄN:
Just nu jobbar 168 personer med branden kring Ljusdal, säger Hans Nornholm. 
14.24
JÄMTLANDS LÄN:
Statsminister Stefan Löfven (S) ska strax hålla presskonferens från Ljusdal. Det är ett stort intresse bland medier, även internationellt, berättar SVT:s reporter Ann-Britt Ryd Pettersson. Journalister från andra länder är närvarande. 
14.25
Statsministern är på ingång nu.
14.27
- Jag har träffat inre stab, jag har träffat yttre stab, läget är allvarligt och bränderna har spridit sig snabbare än man hade förväntat sig, säger statsminister Stefan Löfven (S).
14.28
- Vi har både brandmän, räddningspersonal, frivilliga här som hjälper till och gör en enorm insats, säger statsminister Stefan Löfven (S).
14.29
- Det är oerhört svårjobbat, och jag vill påstå att det är inget annat än hjälteinsatser som vi ser här och på många andra platser i vårt land. Jag vill rikta ett stort tack till alla som sliter under vad som är svårast tänkbara omständigheter, säger statsminister Stefan Löfven (S).
14.33
- Det pågår femtontal bränder nu som är utom kontroll. Risken för nya bränder är stor. Regeringskansliets krishanteringsorganisation har varit igång sedan i förrgår, det pågår ett intensivt arbete med att understödja myndigheter, säger statsminister Stefan Löfven (S).

 
14.34
- Regeringen är naturligtvis beredd att göra allt inom vår makt, göra det som krävs, ge myndigheter det stöd som de behöver för att få bränderna under kontroll, säger Stefan Löfven (S).
14.36
-Arbetet framåt riktas på att så snabbt som möjligt kunna släcka bränderna. En central del är att alla berörda myndigheter bidrar till brandbekämpningen, men också att det kommer in hjälp från andra delar av landet, säger Stefan Löfven.
14.36
Försvaret bidrar med tre helikoptrar och 500 frivilliga på marken, säger Stefan Löfven.
14.40
- En mycket central del i det här arbetet är samarbetet inom EU och våra grannländer. EU har hittills bistått med två flygplan. MSB har begärt ytterligare resurser och inrikesminister Morgan Johansson (S) har efter det haft direktkontakt med ansvarig kommissionär i EU och det har lett till det att Frankrike har  lovat att skicka ytterligare två plan, säger Stefan Löfven.
14.43
Situationen vi befinner oss i är extraordinär. Den här sommaren har varit rekordhet med mycket lite regn och det ökar landets sårbarhet. Det är mycket som talar för att vi bör höja vår beredskap för mer extremt väder och för de risker som följer med mer extremt väder. Det här är ett arbete som vi framförallt tar oss an efter att bränderna är släckta, säger Stefan Löfven.
14.44
SENASTE NYTT: Bränderna har hittills förstört skog till ett värde av ungefär 600 miljoner kronor, enligt Skogsstyrelsens beräkningar.  Det rör sig sammanlagt om uppskattningsvis 2 miljoner kubikmeter skog.

 
14.45
​-Regeringen har sedan tidigare påbörjat en utredning om hur vi kan stärka exempelvis den kommunala räddningstjänsten och tillfört rejält med pengar för att utveckla räddningstjänsten, säger Stefan Löfven. 
14.48
- Jag vill avsluta med en uppmaning till alla att vara oerhört försiktig när man är ute i skog och mark och respektera eldningsförbudet. Följ myndigheternas instruktioner, följ kommunernas instruktioner för att vara på den säkra sidan. Åter igen, allra sist, ett stort, stort tack till alla de som fortsätter att hjälpa till i släckningsarbetet, säger Stefan Löfven.
14.55
Brinner det någonting i Norge och Finland?
@LeifL. - Ja, det brinner i skogen i båda länder.
14.57
 Ett klipp från pågående direktsändning. Räddningstjänst på plats i Lassekrog: "Det är jättekritiskt"

15.05
Just nu undrar många varför Sverige inte har egna flygplan som kan vattenbomba. Så här svarar statsminister Stefan Löfven på den frågan:

- Det har utretts några gånger huruvida vi ska ha tillgång till den här typen av flygplan. Det är det viktigaste, inte vem som äger planen. Vi ska inte utesluta någonting för framtiden, men det kan också vara så att om alla har var sitt plan så kan några plan faktiskt bli stående under lång tid därför att vi har inte en sådan här exceptionell situation. De här som kommer hit, de gör i princip inget annat och jobbar bara med det här, så deras professionalitet är oerhört hög. Låt oss ta den diskussionen efteråt, vi kommer att behöva göra en rejäl utvärdering. Fokus för mig nu är att släcka bränderna här och nu, säger han. 
15.11
Klipp från presskonferensen med statsminister Stefan Löfven (S).
15.14
Just nu finns det människor som tror att Sverige tackat nej till rysk hjälp. Det stämmer inte. 

– Det här är en väletablerad retorisk metod där man försöker beslå en aktör med någonting som inte stämmer för att skapa ett glapp mellan befolkningen och politiker, säger Björn Palmertz, senior analytiker på Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier på Försvarshögskolan.

 

Så sprids falska uppgifter om att Sverige tackat nej till rysk hjälp

SVT NyheterI ett inlägg som delats tusentals gånger sprids uppgifterna om att Sverige tackat nej till ett ryskt flygplan i släckningsarbetet. Men uppgifterna är gamla, från 2014 då Sverige i samband med branden i Sala tackade nej till erbjudandet på grund av platsbrist i luftrummet.
15.22
Statsminister Stefan Löfven (S) om varför Sverige inte redan i dag har egna brandbekämpningsflyg.  
15.23
Hur ser det ut i Lillhärdal? Är risken att det blir evakuering även där?
@Fredrik - Inte i dag, som det ser ut nu. 
15.33
Ta emot hjälpen från Ryssland för fan när de erbjuder hjälp, vad är svårt o fatta
@Göran - Det finns inget erbjudande från Ryssland: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-sprids-falska-uppgifter-kring-branden 
15.35
Finns det bränder som är Anlagda. Hur mycket jobbar polisen med detta. Det är ju lite för mycket NU!!!.. Eller hur. Det uppstår inte bränder i skog o mark av sig självt. De uppstår inte vid Camping, Utan långt ut i skogen längs med bilvägar!!..
@olle - I Dalarnas anses blixten vara orsaken, enligt länsstyrelsen. Det är oklart hur branden i Ljusdal har startat. Polisen i Gävleborg utreder inte heller den som något brott.
15.37
15.58

Tio frågor och svar om Sveriges skogsbränder

SVT NyheterSkogsbränder härjar i landet och många undrar vad man kan göra för att hjälpa till, om man får grilla, hur bränderna påbörjats, med mera. SVT Nyheter svarar på tio vanliga frågor om brandsituationen.
16.05
SOS Alarm, som tar emot samtal på nödnumret 112, får just nu in väldigt många samtal. Om man har frågor om bränderna som pågår - ring istället informationsnumret 113 13:
Vi får in många samtal på 112 där man har frågor kring de bränder som pågår på olika håll i Sverige. Om situationen inte är akut ska du inte ringa 112. Istället kan du ringa informationsnumret 113 13. Det gör att de som är i verklig nöd kan komma fram snabbare på 112.
16.10
I Jämtlands län upptar nu branden sammanlagt 6800 hektar. Fördelat på områden i Jämtland ser det ut såhär enligt Länsstyrelsen: 
Hanåsen                      15 hektar
Pålgård                       180 hektar
Äxingmyrkullen       500 hektar
Näset / Döda fallet   80 hektar
Stor-Tävjeåsen            90 hektar
Ryvålen                      400 hektar
Storbrättan            1 200 hektar
Lillåsen / Fågelsjö 4 300 hektar
16.13
Skadeplatschefen Hans Nornholm uppskattar nu att brandområdet i Ljusdals kommun är uppe i omkring 10 000 hektar. Om spridningen fortsätter kan det bli aktuellt med fler evakueringar.
16.19
En flygbild från brandområdet i Ljusdal tagen igår under onsdagen. Foto:TT/Maja Suslin
 
16.27

Helikoptrarna lämnar branden i Pålgård

SVT NyheterNu finns det inget behov av helikoptrar för släckningsarbetet enligt Räddningstjänsten. Skogsbrandssprinkler är insatta för att frigöra personalresurserna till andra bränder.
16.31
SVT Nyheter får in flera frågor om hur man som privatperson kan hjälpa till i bekämpningen av skogsbränderna. Här kan du läsa om hur du bäst går tillväga för att anmäla dig som frivillig:

Vill du hjälpa till i kampen mot bränderna? – så här gör du

SVT NyheterMånga har redan anmält sig som frivilliga i kampen mot bränderna som härjar i landet. Och ännu flera står på kö. SVT Nyheter berättar vart du kan vända dig om du vill hjälpa till.
16.46
 
De tre största bränderna pågår i nuläget i Dalarna, Gävleborg och Jämtland.
 
I Dalarna brinner det i området Trängslet, Älvdalens kommun. Enligt brandkåren i Mora är branden fem gånger sex kilometer, enligt TT.
 
I Gävleborg har brandområdet i Ljusdals kommun ökat till10 000 hektar från gårdagen då området bedömdes vara 8 500 hektar stort. Detta är den enskilt mest kritiska branden. Nötberget, Ängra och Enskogen i Kårböletrakten är de värst drabbade områdena.
 
I Jämtland har uppskattningsvis ett 20-tal hus med runt 100 boende behövt evakuera sina hem i byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen, enligt räddningstjänsten i Jämtland.
 
 
16.48
När anländer de franska flygplanen?
@Lotine - Det är sagt att de franska planen ska anlända idag, torsdag. Exakt tidpunkt är ännu oklart.
16.49
 

Bränderna nu större än branden i Västmanland 2014

SVT NyheterDet totala området som brinner just nu i Sverige är större än branden i Västmanland 2014 som då ansågs vara den värsta branden i Sverige sedan 50-talet.
16.51
Omkring 50 bränder härjar just nu sammanlagt i terrängen, enligt SOS Alarm. I juli i år har det varit tre gånger så många bränder som i fjol motsvarande period. Totalt finns 13 aktiva Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), vilket enligt SOS Alarm är rekordmånga, rapporterar TT.
16.54
De samverkande räddningstjänsterna tvingas att prioritera i släckningsarbetet, vilket leder till fler okontrollerade bränder, uppger Britta Ramberg vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB för TT. Hon sammanfattar läget med att  "det blir värre innan det blir bättre".
16.58
Britta Ramberg vid MSB säger även till TT att det är svårt att säga om släckningsarbetet går åt rätt rätt håll: "Antalet bränder har ökat sedan gårdagen och räddningstjänsten är mycket ansträngda personalmässigt".
17.00
Ramberg meddelar även att Tyskland valt att ställa upp med tre helikoptrar och Litauen med ytterligare ett brandflyg, enligt TT.
17.08
Polisens avspärrning på väg 84 mot Kårböle, tagen idag vid statsminister Stefan Löfvens besök i Ljusdals kommun. Foto: Mats Andersson/TT.
 
17.19

De har kämpat mot storbranden: ”Sov fem timmar på två dygn”

SVT NyheterHemvärnets 21:a bataljon i Uppsala och Uppsala brandförsvar hjälpte till med insatser för att bekämpa den pågående branden i Älvdalen. – Tre personer från Uppland är kvar där fram till fredag, säger Jonny Pettersson, militär insatschef.
17.23
Nu när det är åska på väg, hur kan man skydda sig som markägare? Det är väl helt omöjligt, eller? Kan man skydda sitt hus? Ska jag börja vattna det?
@ATB - Om du är osäker på hur du bäst skyddar ditt hus kan du kontakta ditt försäkringsbolag, kommunen där du bor eller ringa telefonnumret 113 13. Där har de information om brändernas utveckling. Du kan även hitta mer information på krisinformation.se 
17.24

Så skyddar du dig vid en skogsbrand

SVT NyheterRisken för skogsbränder är på en extrem nivå i stora delar av landet. SVT Nyheter har frågat Daniel Norman, krisberedskapsrådgivare vid Röda korset, hur man ska agera om man drabbas.
17.27
VÄSTERBOTTENS LÄN: När brandmännen har släckt en skogsbrand och lämnat platsen är det fortfarande mycket arbete kvar. Se bilder från eftersläckning och bevakning utanför Vindeln i Västerbotten.
17.31

Här är bränderna som härjar i Sverige just nu

SVT NyheterEnligt SOS Alarm pågick 49 räddningsärenden gällande brand i terräng runt om i landet med varierande omfattning under torsdagseftermiddagen. SVT Nyheter sammanställer de pågående bränderna.
17.36
Det är ännu osäkert exakt vilka skogsägare som drabbats av bränderna, men det rör sig om både större skogsbolag och enskilda privata skogsägare. Det säger Svante Larsson, tillförordnad enhetschef vid Enheten för geografisk information på Skogsstyrelsen till TT.
17.40
"Många kan säkert klara av ett enskilt år, utom enskilda skogsägare som kanske blir av med hela sin skogsfastighet", säger Svante Larsson till TT.
Skulle torkan bero på klimatförändringar, och det blir återkommande torra somrar som innebär stora bränder, är det allvarligt för skogsbranschen menar Larsson. Han anser att frågan måste tas upp på regeringsnivå.
17.41
Svante Larsson, menar att det måste avsättas pengar i statsbudgeten inför framtiden så att man har råd att effektivt släcka bränder i ett tidigare skede: "Jag tror inte att skogsnäringen accepterar att det brinner upp lika mycket ett år till", säger han till TT.
17.42
Skog till ett värde av ungefär 600 miljoner kronor – runt två miljoner kubikmeter – har hittills förstörts av bränderna, rapporterar TT.
17.44
Frivillig F 21-personal har avbrutit sin  ledighet börjar anlända till flottiljen. Material packas och fordon görs i ordning. 332.R3-plutonen beräknar vara på plats i Jokkmokksområdet under kvällen.
17.44
15 frivilliga åker och de tar med sig två brandbilar, två lastbilar, varav en med släp, en brandvagn, två och en halv kilometer brandslang, motorsågar samt reparationsutrustning.
17.44

Italienska flygkaptenen har släppt vatten på branden: ”Den är enorm”

SVT NyheterSkogsbranden som just nu härjar i Ljusdal är väldigt stor och har orsakat stora skador. Det säger flygkapten Giorgio Zupos som tillammans med sina kollegor i ett av de italienska brandbekämpningsplanen släppt över 600 ton vatten över branden.
17.44
Vilka länder har erbjudit Sverige om att hjälpa till?
Vad som är känt nu så är det: Italien, Tyskland, Frankrike, Danmark, Litauen och Norge. 
17.50
Statsminister Stefan Löfven träffade under torsdagen personer som evakuerats i Ljusdals kommun. Foto: TT/Mats Andersson.
 
17.58

Vägarna där trafikläget påverkas av skogsbränderna

SVT NyheterSkogsbränderna som härjar i landet försvårar framkomligheten på landets vägar. Nu avråds bilförare från att köra vissa sträckor där bland annat brandrök kan påverka trafikläget.
18.15

Skogsbrand i Ljustorp efter blixtnedslag – nära fastighet

SVT Nyheter13.57 inkom ett larm om en skogsbrand vid Burberget i Ljustorp i Timrå kommun.
18.28
I Västernorrland har fyra till bränder brutit ut under torsdag eftermiddag:
Två skogsbränder är igång i Torpshammar, till följd av ett åsknedslag. Den ena vid Hundberget och den andra vid Björnberget. Räddningstjänst har hunnit fram till Hundberget än så länge.
18.29
En skogsbrand ska även pågå mellan Håsjön och Stor-Rensjön i Ramsele, Sollefteå kommun. Räddningstjänst är på väg till platsen.
18.30

En fullt utvecklad skogsbrand pågår också i Lövsjön vid Bredbyn i Örnsköldsviks kommun. Larmet inkom vid 16-tiden på torsdagen. Brandområdet beräknas vara cirka 200 meter stort.

18.31
GÄVLEBORGS LÄN: "Det är jättejobbigt" - hör rösterna bland några drabbade i byn Finneby i nordvästra Hälsingland.
18.33
JÄMTLANDS LÄN: Försiktig optimism

Läget i Härjedalen har stabiliserats

SVT NyheterLäget i Härjedalen har stabiliserats. – Vi är försiktigt optimistiska, säger kommunalrådet Anders Häggkvist (C) till SVT på torsdagsmorgonen.
18.36
På vilket sätt erbjuder Danmark att hjälpa till?
@Olliver - Under torsdagen skickar Danmark 27 brandmän som ska hjälpa till med släckningsarbetet.
19.21
SVT Nyheters reporter Fanny Renman är på plats i Ljusdal och berättar om stämningen i området, och röken som bara efter en dag börjat påverka kroppen:

Krönika: Hälsingeandan är starkare än röksmogen

SVT NyheterSenast i går badade Ljusdal i sol och man kunde knappt känna av brandlukten. I dag har röken blåst in från de skogsbränder som river träd och fritidshus bara några mil härifrån, och tjock rök har lagt sig som ett täcke över Ljusnanälven.
19.27
Vissa byggnader med stora kulturhistoriska värden hotas även dem när bränderna i Ljusdal fortsätter att växa. Nu börjar man tömma skyddsvärda byggnader för att rädda föremål med kulturvärde, skriver Dagens Nyheter. Bland annat har en madonna i trä från 1100-talet flyttats från Kårböle kyrka till en säkrare plats fyra mil bort.
19.30
 

Åskväder vållar bränder i Östergötland

SVT NyheterSenaste nytt från Östergötlands och Gotlands län. SVT Nyheter Öst sänder nyheter och väderprognoser. Kolla när du vill i SVT Play.
19.35
 

Skogsbrand härjar i naturreservat i Tanums kommun

SVT NyheterEn skogsbrand härjar just nu i Kynnefjälls naturreservat i Tanums kommun. – Vi har omkring 25 brandmän på plats och skogsbranden är ännu inte under kontroll, säger Bernt Eriksson, räddningschef på räddningstjänsten i Bohuslän.
19.39
JÄMTLANDS LÄN: Tommy Olsson i Huskölen, på gränsen mellan Jämtland och Gävleborg, filmade det italienska vattenbombplanet när det passerade över trädtopparna efter att ha fyllt vatten i Ljusnan. Samtidigt var byn under utrymning då elden närmade sig.
19.44
Sammanlagt har upp mot 200 personer evakuerats. Under natten fick mellan 70 till 90 personer förflytta sig från Kårböle. Även boende i Finneby och Huskölen har uppmanats lämna sina boenden i Ljusdals kommun. Vidare har uppskattningsvis 100 personer även behövt lämna sina hem i byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen i Jämtland, skriver TT.
19.52

Räddningsarbetet fortsätter – branden vandrar utför berg

SVT NyheterHittills har inga fastigheter drabbats av storbranden i Högbränna och Tallberg i Nordmalings kommun, men branden är ännu inte helt under kontroll och de som evakuerats väntar fortfarande på besked om när de kan åka hem.
19.56
 

Boende i området ryckte in

SVT NyheterBjörn Ek från Uppsala har stuga i det branddrabbade området utanför Gällö och valde att evakuera sig själv under onsdagskvällen. Idag var han ut för att bevaka de sot- och rökfyllda hyggena.
20.09
Finns det franska flygplan som redan är aktiva?
@Thomas - Jag pratade precis med MSB och de franska planen kommer att börja användas imorgon bitti.
20.12
De franska brandflygen är nu i Sverige. Ett av planen har redan landat i Örebro, och det andra är på ingång inom kort, följt av ett koordineringsplan. De franska planen kommer att börja användas fredag morgon omkring 8:00, enligt MSB: "Vi kommer  att analysera var behovet är störst och sedan sätts planen in där", säger presstjänsten på MSB till SVT Nyheter.
20.14
Även Tyskland ger stöd till räddningstjänsten i form av sammanlagt fem helikoptrar, under torsdagskvällen beslutade man att skicka ytterligare två utöver de tre man redan meddelat om. Helikoptrarna beräknas anlända till Sverige inom ett dygn enligt MSB.
20.15
Litauen kommer också att bistå i räddningsarbetet, de skickar en helikopter som troligtvis också ankommer Sverige inom ett dygn, men exakt tid är ännu oklart enligt MSB.
20.16
20.27
 

Vattenbombningen avbruten över skjutfältet

SVT NyheterDrygt 70 man och sju helikoptrar jobbar vidare med att bekämpa skogsbranden utanför Trängslet i Älvdalen. Under torsdagen har släckningsarbetet gått förhållandevis bra då branden inte har spridit sig. Men under kvällen bedömde sprängämnesexperterna på plats att helikopterflygning över skjutfältet innebär en stor risk.
20.38
I Finneby, Ljusdals kommun utrymdes under torsdagskvällen flera boende från sina hem. Bland annat vid den här stugan i byn Tevansjö. Foto: TT/Mats Andersson.
 
21.05
Bidrar Tyskland och Litauen ”gratis” av solidaritet eller som en del av EU-programmet som de italienska flygplanen?
@Johannes - Tyskland och Litauen bidrar via EU.
21.16
Enligt SVT:s utsända reporter på plats brinner 12 000 hektar fortfarande - bara i Gävleborg.
21.16

Vill du hjälpa till i kampen mot bränderna? – så här gör du

SVT NyheterMånga har redan anmält sig som frivilliga i kampen mot bränderna som härjar i landet. Och ännu flera står på kö. SVT Nyheter berättar vart du kan vända dig om du vill hjälpa till.
21.39

Sundsvallsbor samlar in förnödenheter till evakuerade i Jämtland

SVT NyheterI kristider är det många som vill hjälpa sina medmänniskor. Reza Moosavi, Terje Lindblom och Kate Almroth i Sundsvall tänker fylla en skåpbil med förnödenheter och köra till räddningsarbetare och evakuerade i branddrabbade Bräcke i Jämtland.
22.09
Under torsdag kväll spred sig Kårbölebranden in i Härjedalen, och över länsgränsen. På grund av skogsbranden har samtliga boende på båda sidorna om Ljusnan i området vid byn Huskölen evakuerats.
22.13
Skogsbranden som härjar i Kynnefjälls naturreservat i Tanums kommun, Västra Götaland, är nu under kontroll. Omkring 25 brandmän är på plats och vid 20.30-tiden kunde branden kontrolleras.
22.14
I Västernorrland pågår fortfarande flera bränder:

Flera pågående bränder i länet – läs om dem här

SVT NyheterDet pågår under torsdagen flera bränder i Västernorrland. Vi har samlat dem på ett och samma ställe och uppdaterar texten allteftersom.
22.17

I Östergötland svepte ett åskoväder under torsdagseftermiddagen in och startade tre skogsbränder i Borensberg, Malexander och Ljungsbro. Tack vare snabb utryckning och allmänhetens hjälp kunde räddningstjänsten släcka samtliga bränder. Inga omfattande skador ska ha skett.

22.33

Ortsbor grep in vid gräsbrand norr om Kopparberg – hyllas av räddningstjänsten

SVT NyheterEn gräsbrand upptäcktes 50 meter från järnvägen vid Hörken norr om Kopparberg under eftermiddagen. Allmänhetens snabba ingripande hjälpte till att stoppa branden. – Vi vill tacka alla som grep in, säger Kjell Haglund, inre befäl vid Nerikes brandkår.
22.52
SOS alarm uppger under torsdagskvällen att det nu rör sig om ett 60-tal brandärenden runt om i landet. Tidigare under eftermiddagen var det omkring 50.
22.57

Skogsbränderna skapar förluster för skogsindustrin

SVT NyheterDen extremt torra sommaren innebär problem för skogsbruket. Miljoner nya gran- och tallplantor som skulle planterats får nu kastas. Risken för skogsbränder gör att man inte kan sätta ut de unga plantorna i skogen. Plantodlarna har inte varit med om något liknande de senaste 25 åren.
23.35
Under natten kommer vi fortsätta att ha nyhetskoll och rapportera om det senaste och viktigaste i händelseutvecklingen. Däremot inte lika intensivt som under dagen.
23.51
GÄVLEBORG: Länsstyrelsen Gävleborg meddelar att de italienska vattenbombningsplanen kommer att hjälpa till att bekämpa bränderna igen på fredag morgon. Man uppmanar allmänheten att vara försiktig om man vistas i områden där planen hämtar vatten.

Se en karta över vattenbombplanens upptagningsområden här.
00.47
DALARNA: En del av vattenbombombningen vid Trängsletbranden har avbrutits då man bedömer situationen för riskfylld. Detta på grund av skjutbanan i området där gammal ammunition riskerar att explodera. Under onsdagen exploderade en granat i området, och man gör bedömningen att det nu krävs ett säkerhetsavstånd på 800 meter från skjutbanan.
Imorgon bitti kommer två militärhelikoptrar vattenbomba igen vid skjutfältet.

01.01
SOS alarm uppger nu att det rör sig om ett 50-tal bränder som pågår i landet. Den tidigare siffran från torsdagen var ett 60-tal bränder.
03.39
Hur är läget runt Nyhem i Jämtland? Orolig för släkt där, information undermålig.
@KSjöblad - Den senaste informationen är att branden i Gällö, väster om Nyhem, ska vara omringad.

Här kan du läsa om den senaste lägesrapporten från SVT Jämtland.

Vi rekommenderar att vara uppmärksam om det skulle komma nya Viktiga meddelanden till allmänheten, VMA. Dessa syns bland annat här och på P4 Jämtland.
03.46
TT skriver: 
Sent på torsdagskvällen uppgav SOS Alarm att terrängbränder rasade på 57 ställen. Vid 2-tiden hade antalet sjunkit till 45 terrängbränder, enligt Daniel Kjäll vid SOS Alarms presstjänst.
Värst drabbat är Gävleborg, Jämtland och Dalarna. Men det brinner på flera andra platser i Sverige. Bränderna omfattar en yta på mer än 20 000 hektar vilket enligt MSB är en större yta än den som eldhärjades i Västmanland 2014.
 
04.02
Antalet terrängbränder i landet har alltså minskat något, från ett 50-tal som det var under torsdagskvällen, till 45.
07.15
Klockan 10 håller statsminister Stefan Löfven och MSB:s generaldirektör Dan Eliasson en pressträff för att summera läget med bränderna.
 
07.23
Hej,

Varför tackar man nej rill ryska super vattenbombare?

Mvh Emma
@Emma - Det är falska rykten som sprids. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-sprids-falska-uppgifter-kring-branden
07.31
De områden där det brinner som mest är:
Härjedalen, 65 kvadratkilometer
Dalarna, 30 kvadratkilometer
Hälsingland, 120 kvadratkilometer
07.34
Kommer ni ha någon uppdatering där man kan fråga om vädret? Fundersam hur det ser ut här i Umeå. Först verkade vädersidorna eniga om regn imorgon men nu verkar de oeniga om när det kommer. Vissa säger söndag, andra måndag. Är säkert fler som undrar om sitt väder
@Anna - Vi ska titta på möjligheterna.
07.35
Så här många har evakuerats sedan bränderna började: 
Runt 60 fastigheter i Härjedalen
Runt 40 fastigheter i Dalarna
​Runt 20-tal fastigheter i Västerbotten
Runt 150 personer i Hälsingland
100 personer har fått lämna sina byar i Jämtland
07.37
Sverige har fått och kommer att få utländsk hjälp. Danmark har skickat 27 brandmän. Italien och Frankrike har skickat brandflyg. Hjälp har även skickats från Tyskland, Norge och Litauen i form av helikoptrar. 
07.42
Exakt när de två tyska och den litauiska helikoptern kommer anlända är dock oklart.
-Hur snart helikoptern från Litauen väntas vet jag inte men de två tyska skulle komma till Sverige inom ett drygt dygn, det är den senaste uppgiften jag har från i går kväll, säger Irene Christensson, kommunikatör MSB till TT.
 
07.44
Uppskattar att ni fokuserar på fakta när det är så mycket rykten, politik och underliggande agendor som skapa misstro och oro. Skrämmande att fake news sprids systematiskt och överallt. Tack :-)
07.57
Har de franska och litauiska planen kommit till Sverige och börjat jobba?
@Stefan - Franska plan ska börja sitt arbete i dag. Enligt MSB är det oklart när den litauiska helikoptern kommer.  
08.02
DALARNAS LÄN:
Branden går nu in på sin nionde dag. Samtidigt har den förstärkning i form av personal som har kommit till området skickats till Jämtland
-Vi har haft samtal med räddningschefen i Jämtland och de har en betydligt svårare situation kopplat till liv och egendom där. Det gör att jag kan inte försvara att ha kvar personalen här för att skydda skog. Vi beslutade i går att vi skickar den till Jämtland för att hjälpa till att rädda liv, säger Johan Szymanski, räddningsledare, i Morgonstudion.
08.07
DALARNAS LÄN:
I det militära området Trängslet bor det i princip inga människor. Samtidigt är branden fortfarande utom kontroll.
- Den sprider sig sakta. Det kan bli kraftiga vindar i eftermiddag så vi är oroliga, säger Johan Szymanski, räddningsledare.
08.10
DALARNAS LÄN:
- Vi kommer att försöka vattenbomba på de flanker där vi kan bomba utan risk. Sen handlar om att bygga nya, bättre, starkare begränsningslinjer, bland annat med sprinklerssystem, säger Johan Szymanski
08.19
GÄVLEBORGS LÄN
Hans Nornholm, enhetschef Gästrike räddningstjänst, berättar i Morgonstudion om det senaste:
- Vi har verkligen kraftsamlat i Nötberget. Vi hade flygplan där hela gårdagen som körde åt oss och hade jättebra effekt. Efter det gick vi in med markpersonal i hela det området. Vi har en front som sprider sig rakt västerut från Nötberget och den kommer vi nu att hantera omgående med flygplan, som är strax uppe i luften igen. Personalen fortsätter att säkra Kårböles by och även kraftverket norr om Nötberget. Enskogen där vi byggt en begränsningslinje för att hindra branden att sprida sig österut. Men det är fortfarande okontrollerad spridning nordväst.    
08.25
GÄVLEBORGS LÄN:
-Jag är försiktigt optimistisk. Jag hoppas att vi får effekt nu av de här bombplanen direkt nu på förmiddagen, så att vi kan flytta dem till Enskogensektorn. Jag hoppas att jag runt lunch har ett positivt besked att lämna om Nötberget, säger Hans Nornberg. 
 
08.27
GÄVLEBORGS LÄN:
Hans Nornberg säger att planen som vattenbombar gör stor skillnad. De är en förutsättning för att markpersonal ska kunna komma in på området. 
- Jag fick precis besked att i dag får jag fyra plan, både italienska och franska planen. Jag hoppas att i dag kommer vi få effekt på flera håll än bara på ett ställe, säger han. 
08.42
Som svar på en tidigare fråga om de ryska superflygplanen skriver du att det är fakeNews. Kan du förklara - finns inget erbjudande från Ryssland eller är det flygplanen som inte existerar?
@Ewa - Sverige har inte tackat nej till erbjudande från Ryssland under den här sommarens bränder. Läs mer här:  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-sprids-falska-uppgifter-kring-branden
08.43

Björn från Ljusdal förlorar miljoner i branden

Skogsägare har hittills förlorat skog till ett värde av ungefär 600 miljoner kronor i bränderna. 72-årige Björn Brink i Ljusdal var själv med när delar av hans skog, som han hade tänkt ha som sin pensionsförsäkring, gick upp i rök.
-Ingenting kan man göra, man blir deprimerad, säger han.
08.47

Hittills har Västra Götaland varit relativt förskonad från stora skogsbränder likt dem som just nu härjar över stora områden i bland annat Dalarna, Gästrikland och Jämtland. Men oron för att bränder ska sprida sig är stor. Därför anlitar räddningstjänsten brandflyget som aldrig förr. Frivilliga flygkårens piloter spanar efter bränder.

 
 

Brandflyget flyger oavbrutet för att motverka bränder

SVT Nyheter Brandflygen har under maj och juni flugit mer eller mindre oavbrutet över Västra Götaland, som en följd av det varma, torra vädret. Det har också fått kostnaderna för brandflyget att skena.
08.48
Brinner det bara i Svenska skogar eller är Norge och Finland också drabbade av bränder?
@RolfLindroth - De senaste veckorna har det brunnit på flera håll i både Norge och Finland. 
08.51

Räddningschef: ”Viktigt hålla koll på personalen”

SVT Nyheter Det rasar flera skogsbränder runt om i landet just nu och räddningspersonalen får jobba både långa och hårda pass för att klara av släckningsarbetet. På brandstationen i Charlottenberg vet de efter sommarens bränder hur det är att vara hårt pressad.
08.59
 DALARNAS LÄN:

Vattenbombningen återupptas

SVT Nyheter Nu återupptas vattenbombningarna över de brandområden vid Trängslet där det finns risk för explosion. Två militära Black Hawk-helikoptrar har tillräckligt bra splitterskydd för att kunna klara eventuella explosioner på marken.
09.10
Just nu finns 52 ärenden i landet som klassas som brand i terräng, visar SOS Alarms senaste sammanställning. Det är en ökning från tvåtiden i natt då 45 terrängbränder rasade.
 
09.15
09.24
De två italienska brandbekämpningsplanen flög just över vårt hus i Gagnef, Dalarna. Troligtvis på väg till Älvdalens bränder. Doften av brandrök är tydlig här, ca 17 mil från Älvdalen.
09.28
Klockan 10.00 håller statsminister Stefan Löfven och MSB:s generaldirektör Dan Eliasson en pressträff för att summera läget med bränderna. Med anledning av pressträffen kommer Morgonstudion att fortsätta att sända i SVT1 och vi sänder även direkt här på svt.se.
09.31
Volontär i Gävleborg: ”Engagemanget är jättestort”
 
09.38
Det är flera som hört av sig till oss och undrat om hur man nås av Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Läs mer här: 

Nu kan alla få VMA via SMS

SVT Nyheter Nu ska alla som finns i närheten av ett krisområde få Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) genom sms.
09.49
ÖB Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist besöker insatsområdena och kommer att i samband med detta träffa journalister i Särna, kl 11.15, samt brandstationen i Sveg, kl 14.30.
 
10.02
Var sätts brandflygen in idag?
@Oskar - Alla fyra brandflyg ska till Gävleborgs län för att vattenbomba bränderna i Ljusdal.
10.06
DALARNAS LÄN: 
 

Oväder väntas i Älvdalen: ”Vi är oroliga”

SVT Nyheter Trängsletbranden är fortfarande inte under kontroll och under fredagen väntas oväder – vilket kan försvåra släckningsarbetet.
10.08
Nu börjar presskonferensen med Stefan Löfven (S).
10.12
- Det är i första hand kommunerna som leder arbetet. Samarbetet med EU har fungerat mycket väl. Sverige är en aktiv och integrerad del av EU:s civilskyddsmekanism. Vi får stöd vid behov, precis som vi har bidragit när andra behöver vår hjälp, säger Stefan Löfven (S).
10.15
-Regeringen är beredd att tillföra de resurser som behövs. Vi har stärkt resurserna till främst den ansvariga myndigheten MSB. Regeringen stärker resurserna med 1,3 miljarder kronor till vårt civila försvar och beredskap och det är pengar som kan börja att användas redan i år, säger Stefan Löfven.
10.17
Statsministerns säger att räddningsarbetet kommer att utvärderas när bränderna är släckta. 
- Jag bedömer redan nu att vår beredskap kommer att på några sätt stärkas ytterligare för ett mer extremt väder och de risker som följer med mer extrema väder, säger han. 
10.20
MSB:s generaldirektör Dan Eliasson:
- Vi befinner oss i den allvarligaste och svåraste situationen som svensk räddningstjänst har befunnit sig i.
10.21
- Jag vill varna för att underskatta den här situationen. Även om väder någon gång kan framstå som gynnsamt så kan det här eskalera, säger Dan Eliasson.
10.24
-Enligt räddningstjänsterna kommer de största bränder inte gå att släcka just nu. Där fokuserar arbetet på att fördröja och begränsa utbredningen och skador fram till att vädret slår om. Det kan ta flera veckor och under tiden finns det risk att åskoväder och ökade vindar kan förvärra situationen, säger Dan Eliasson.
10.26
- Det är omkring 700 personer från räddningstjänsten som arbetar med de tre bränderna i Gävleborg, Dalarna och Jämtlands län, säger Dan Eliasson.
10.28
-Från Försvarsmakten handlar det om runt 500 anställda och frivilliga från Hemvärnet. Vi ser stora insatser från företag och frivilliga. Vi ser hur länsstyrelserna bidrar till samverkan och samordning på den regionala nivån, säger Dan Eliasson.
10.30
- Den främsta utmaningen som vi ser är att de svenska räddningstjänstorganisationerna är inte dimensionerade för att klara av så pass stora och komplicerade bränder som vi har just nu samtidigt. Brandpersonalen jobbar oförtröttligt, men de börjar efter flera veckor bli hårt ansträngda. Det gäller också utrustning för släckningsarbetet. Slangar, pumpar och terrängfordon är också hårt ansträngda, säger Dan Eliasson.
10.36
-Vi har ett upparbetat system inom EU som är det kraftfullaste internationella instrumentet för att få stöd. Vi kommer säkert att behöva stöd långsiktigt utav andra aktörer också, där NATO är en aktör. Vattenbombningskapacitet är starkare inom EU som det ser ut just nu, svarar Dan Eliasson, på frågan varför inte Sverige tar hjälp av Nato.
10.39
- De vattenbombningsplan som är speciellt byggda för det de kan mycket snabbare gå ner och vattenbomba, fylla på och flyga in på brandområdet och släppa. Herkulesplan måste landa och fyllas på. De plan vi har nu är de mest effektiva som finns, säger Dan Eliasson.
10.42
- Jag begär att få så mycket resurser det bara är möjligt att få, svarar Dan Eliasson på frågan om han har varit i kontakt med Försvarsmakten. 
- Jag har fått svaret att de levererar vad de kan leverera. 
10.44
Dan Eliasson svarar ja på frågan om MSB tagit kontakt med andra länder i Europa för att få hjälp. 
- Det pågår diskussioner hela tiden. När vi har konstaterat vad vi kan få från EU och vad vi inte kan få EU får vi bredda samtalet till Natodimension, och vem vet, andra också. 
11.08
Ingen video från presskonferensen?
@Mattias - Vi direktsände pressträffen, men lägger också strax lägga ut ett klipp därifrån. 
11.24
Kan ni uppdatera hur läget är just nu, i dom värsta områdena?
@John - Gå bakåt i vår direktrapportering så kommer du få de senaste uppdateringarna. Vi uppdaterar så fort vi vet mer. Här kan du också få en samlad bild: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-branderna-som-harjar-i-sverige-just-nu
11.26

Här är bränderna som härjar i Sverige just nu

SVT NyheterEnligt SOS Alarm pågick 52 räddningsärenden gällande brand i terräng runt om i landet med varierande omfattning under fredagsmorgonen. SVT Nyheter sammanställer de pågående bränderna.
11.42
Vill du hjälpa till i kampen mot bränderna?

Javisst!!!
Men jag få ingen tillstånd att hjälpa.
Jag har skrivit alla kommuner som behöver hjälp.
Men jag står på alla i köer sedan måndag.
Jag är utbildad brandman och skogsvård.
Hur få jag hjälpa?
@Bengt - Hej, kanske kan du vända dig till Röda korset, som just nu samordnar frivilliginsatser.
11.43
Statsminister Stefan Löfven (S) om att att han vill stärka Sveriges beredskap för extrema väderförhållanden.
12.00

Ska du evakuera? Ta med det här

SVT NyheterMånga har evakuerats sedan skogsbränder tagit vid i stora delar av landet. Men om man får ett akut evakueringsbesked kan det vara svårt att veta exakt vad man behöver att ta med sig.
 
12.09
Hej!

Hur ser det ut i våra grannländer, är det lika många bränder där? Tänker att klimatet är detsamma som i Sverige.
@Mirella - Det har varit skogsbränder även i Norge och Finland de senaste dagarna men det verkar nu inte lika illa som här. Yle rapporterar t ex: https://svenska.yle.fi/artikel/2018/07/20/skogsbranden-i-pyharanta-antligen-under-kontroll-men-evakuerade-far-annu-inte
12.13

Evakueringen är över: ”Det är jättebra”

SVT NyheterStrax efter klockan 10 kom beskedet om att de evakuerade i Tallberg och Högbränna får återvända till sina fastigheter. – Det är jättebra, säger Mats Berglund vars barndomshem låg i fara.
12.15
Hur kan jag hjälpa alla som vill hjälpa? Frustrationen pyr där ute.
@Pekis - Sedan igår har Röda Korset fått ansvar för att samordna frivilligkrafterna som vill hjälpa till vid bränderna. https://www.redcross.se/vart-arbete/b/brander/
12.30
Hej! Jag såg att ni ska sända 6 extrasändningar imorgon och på söndag. Är varje sändning ungefär 5 minuter?
@Kim - Ja, det handlar om korta nyhetsuppdateringar som kommer att sändas under helgen.
12.33
Här kan man se hela presskonferensen med Stefan Löfven och Dan Eliasson: 
https://www.svtplay.se/klipp/18719162/hela-presskonferensen-med-lofven-och-eliasson 
12.36
Har någon koll på om det görs brandgator med bulldozers?

Har någon koll på om det koncentreras på att inte släcka elden utan begränsa den?
Koncentrera sig på att göra breda brandgator med hjälp av befintliga vägar ett par hundra meter bort från elden...

Att släcka elden är förmodligen i detta läget inte går nog inte, utan att ringa in den och låta den brinna ut.
@Nisse - Ja, såväl räddningstjänsten som andra, såsom skogsbolag, har gjort brandgator. Se till exempel här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/brandflyg-spanar-efter-nya-larm-i-norrbotten
12.38

Ett 50-tal ensamkommande vill hjälpa till med skogsbränderna

SVT NyheterEtt 50-tal ensamkommande barn har anmält sitt intresse för att frivilligt hjälpa till att bekämpa skogsbränderna i Norrbotten.
12.38
Tack för bra och saklig rapportering! Ni gör ett väldigt bra jobb! 👏 Tänker på de som sliter i skogarna och alla frivilliga runt omkring som hjälper till. Rosor tll er alla!
12.42
Oväder väntas i Älvdalen: ”Vi är oroliga"
Många av Era artiklar saknar tidsstämpel, tex denna.
@Bertil - Du menar en angivelse om när artikeln är skriven? Jodå, men det står ganska långt ner, efter tipsen på andra relaterade artiklar, under reporterns namn.
Här ser du när artikeln publicerades och när den senast är uppdaterad.
 
12.52
Brinner det ingenting i Norge?
@Olof - Det brinner även i Norge.
13.20
JÄMTLANDS LÄN: 

Larm om skogsbrand nordväst om Flatnor

SVT Nyheter Vid lunchtid kom larm om en ny skogsbrand nordväst om Flatnor i Bräcke kommun. Det är brandflyget som slagit larm.
13.29
Finns det någonstans där allmänheten kan anmäla sig för att hjälpa till?
@Jonathan - Ja, det går bra att vända sig till Röda korset. 
13.42
Vår meteorolog Joel Mellin har uppdaterat brandprognosen för helgen. Han kommer att svara på era frågor mellan kl 14.00-14.30. Det går bra att skicka in frågorna redan nu.
 
 

Brandprognos för helgen

SVT Nyheter Bränderna fortsätter och det varma vädret kommer att fortsätta framöver. 
13.51
I vanliga fall jobbar Ellie Giliusson, Oskar Jonasson och Jakob Ringius inom hemtjänsten. Men nu vill de hjälpa till att bekämpa skogsbränder. Därför åker kollegorna 80 mil från Blekinge till Härjedalen för att stötta upp.
 
13.59
Alldeles strax början chatten med vår meteorolog Joel Mellin. Skicka in dina frågor om vädret och branden redan nu.
14.04
Hur länge skulle värmeböljan kunna hänga i igentligen, ända fram till september?
Det är väldigt säkert att den hänger i under hela juli, men den kan mycket väl fortsätta en bit in i augusti också. Senare under augusti börjar solen stå allt lägra på himlen så då blir det inte lika varmt, men det kan dock fortsätta att vara torrt.
14.06
Nu är vår chatt igång.
14.07
Vad är värsta scenariot!
Det känns som bränderna kan utvecklas hur mycket som helst.
Det värsta scenariot är att vinden ökar och att det kommer ett rejält torråskoväder. Det vill säga åska med ringa eller ingen nederbörd alls.
14.08
Hej,
Finns det något mer stabilt lågtryck i sikte närmaste tiden, som kan täcka större delarna av landet?
Nej, inte vad vi kan se. Lite regn blir det dock i nordligaste delen av landet nu under helgen, men sedan ser det torrt ut.
14.10
Min kompis undrar, är det här början på jordens undergång?
Nej, det skulle jag absolut inte säga. Men det kan mycket väl vara en del av ett klimat och väder som vi får börja vänja oss vid allt mer.
14.12
När kommer regnet egentligen?
Det kommer skurar nu idag och i helgen i Norrland, men dessa är ganska lokala. Lite mer sammanhängande regn blir det vid Norrlandskusten på söndag, men efter det blir det torrt igen.
14.15
Är det bättre med regnväder trots åska som kan ställa till med fler bränder, eller att det inte regnar alls?
@Fredrik - Det är bra med regn om det regnar mycket på en gång. Men ett blixtnedslag med endast någon mm regn kan ställa till med mer skada än nytta.
14.16
Undrar hur vädret kommer bli i det så hårt branddrabbade Hälsingland de kommande dagarna?
@Nils - Det kommer lite skurar och regn under helgen, men det är ganska stora lokala variationer. Från och med måndag ser det torrare ut igen.
14.16
Efter den här extrema hettan, kommer det komma extremt mycket regn eller?
Det brukar ofta jämna ut sig på lång sikt, men det betyder inte att det kommer att regna extremt mycket under hösten. Det kan komma lite mer än normalt både då och under vintern. Men det kan också dröja ännu längre innan det jämnar ut sig.
14.18
Hej Joel! Vad tror du krävs för att människor ska förstå att skogsbränderna beror på klimatförändringarna? Och att vi måste handla därefter.
Information och kunskap är nyckeln till mycket. Med början redan tidigt i skolan. Att vi människor påverkar jorden på många olika sätt är också ganska självklart att förstå. Frågan för många är mer hur det påverkar. Men att det blir varmare och varmare är det inte längre någon tvekan om.
14.20
Hei! Jeg er fra Norge og hadde tenkt meg på bobilferie til Kristinehamn neste uke. Er det ok å dra eller bør jeg holde meg i Norge?
Hei! Det er helt greit å dra til Sverige, men du bör regne med riktig varmt vaer i Värmland. Kanskje over 30 grader och meget sol. Viktig å drikke mye vann!
14.22
Ser ni någon ände på värmen någonstans? Jag bor i Karlshamn i Blekinge men ser ingen lättnad i någon prognos.
Nej, det ser fortsatt varmt och torrt ut så långt vi kan se nu.
14.23
När skulle du, som en erfaren meterolog, chansa på att vädret i stort sätt skulle med en bra del hejda alla bränder?
Inte de närmsta 12 dagarna i alla fall. Undantaget är nu i helgen då vissa bränder kan komma att hejdas en del vid Norrlandskusten.
14.24
Hur ser vädret runt jönköping ut den närmaste tiden.
Varmt och torrt med mycket sol. 25-30 grader i minst 10 dagar.
14.25
Hej!

Under vinterhalvåret och dess allra kyligaste perioder pratar man mycket om "låsta" vädersystem på grund av jetströmmarnas olika banor. Vad gäller nu? Är det samma fenomen vi ser idag? Eller är det ett och samma högtryck som ligger över oss och tvingar lågtrycken från väst att ta andra vägar? Hälsningar Mikael
Detta är lite av en låst vädersituation kan man säga, och det ligger i linje med vad man förväntar sig i framtiden. Mer extremt väder på grund av "fastlåsningar" i atmosfären.
14.26
Hej! Hjälper du som meterolog med prognoser till räddningstjänsten direkt eller har dem personal för det?
Hej!

Jag skulle gärna ställa upp på det, och vi har ju brandprognoser nu på SVT: https://www.svt.se/vader/amne/har-ar-branden
Jag vet inte om de har egna meteorologer, men om de inte har det borde de nog se över om det åtminstone i en sådan här situation inte är värt att anlita en meteorolog som kan ge mer specifika lokala prognoser för brandens utveckling.
14.28
Tror du att den extrema hettan i Norden har med vädermanipulation att göra, att man med meningen kontrollerar vädret.
Nej, det tror jag inte.
14.29
Kanske inte en väderfråga, men bär inte skogsägarnas återplantering av gran o tall (och inte lövträd) en del av skulden till att skogen är lättantändlig?
Det har naturligtvis betydelse vilka trädslag som är planterade, men exakt hur stor den betydelsen är just nu vågar jag inte uttala mig om utan att först satt mig mer in i det.
14.30
Hur hög temperatur tål människokroppen under längre tid?
Ganska mycket högre temperatur än vi har just nu i landet, men det är viktigt att man vänjer sig successivt. Även viktigt att man dricker mycket, annars tål man inte så mycket. Sedan beror det ju på hur länge man är utomhus och om man är i solen eller skuggan hela tiden.
14.31
Är risken stor för att det blir torråskoväder?
Ja, senast var igår, och det blir säkert idag också.
14.35
Torråska

Just nu har vi faktiskt torråska i främst norra Småland och i Östergötland. Mycket lite nederbörd i samband med åskan. De röda korsen är blixtnedslag. Det är viktigt att allmänhet och räddningstjänst är observant i de områden där blixten nyligen slagit ned för att kunna släcka en eventuell brand innan den blir okontrollerbar.
14.35
Hur är det i Norge - Finland?
Torrt där oxå. Skogsbränder ?
Inte så mycket bränder som i Sverige vad jag vet. I Finland har det kommit lite mer nederbörd. Men i Norge är det torrt, och det har varit temperaturrekord även där.
14.37
Varför pratar man bara om åskväder, torråska, men inte om blixten, blixtnedslag?
Torråska innebär nästan alltid blixtnedslag utan nederbörd.
14.37
En generell väderfråga.
Varför har många 10-14-dagars prognoser när de är så opålitliga?
Det är bara ca 82% chans att förutsäga vädret 1 dag i förväg och efter dag 5 är det mindre än 50%.
Det känns helt meningslöst att ens ge prognoser som ytterst sällan stämmer.
Det är svårt att förutsäga nederbördens position 10-14 dagar fram i tiden. Temperatur är däremot lättare, och just nu är det ett tämligen säkert påstående att värmen kommer att bestå 10-14 dagar till.
14.38
Tack för era frågor till Joel. Det kommer in väldigt många just nu. Joel har lovat att svara på så många som han hinner.
14.39
Hej Joel! Hur påverkas kroppen (fötter svullnar osv) av den värmen, för barn-unga-äldre? Har vädret "cirkulationsrubbning" när det låst fast sig i denna extremvärme?
Unga klarar generellt värmen bättre. Äldre behöver komma ihåg att dricka mycket vatten vilket många glömmer. Gör man bara det klarar man sig oftast bra så länge som man inte är ute alltför länge i solen. Ja, vädret har nog låst fast sig kan man säga just nu på ett sätt som vi inte är vana vid.
14.41
Jag gör ett nytt försök med min fråga: Även om det är dyrt, kan man framkalla regn. Kina har det största väderframkallningsprogrammet i världen och vid OS 2008 hade man beredskap för det motsatta, att skjuta sönder regnmoln. Kan man inte göra det motsatta för att framkalla regn vid ex vis stora bränder??
Det går att göra till viss del, men bränderna är mycket stora och på många olika platser. Sedan är det också en miljöfråga, då det är sivernitrat det är fråga om. Jag vet inte, men kan tänka mig att det behövs planeras väl för det innan och att särskilda tillstånd måste upprättas. Sedan vet jag inte om det går att framkalla så mycket regn ändå ur den här torra luften. Projektet i Kina under OS gick snarare ut på att förhindra regn istället för att framkalla reg. Detta uppnåddes genom att man fick det att regna innan det kom fram till OS-området.
14.44
Tack Joel! Du är mycket kunnig!
Tack!
14.44
Har det blivit vanligare med s k torråska?
Nej, inte vad jag vet. Men just nu är förutsättningen för det ganska bra med höga temperaturer och relativt torrt i atmosfären.
14.47
HEJ JOEL DET ÄR ALEXANDER STRYRMAN SKA DET KOMMA NÅ ÅSKA I LUEÅ IDAG DET BÖRJAR MULNA PÅ LITE NU SÅG JAG JUST SKA DET KOMMA NÅ
ÅSKA IKVÄLL
Nej, det blir nog ingen åska där idag.
14.50
Var i landet är risken för åska framöver störst?
I Norrland skulle jag säga att den är som allra störst, men det kommer även att förekomma i söder.
14.50
I slutet av tiodygnsprognosen flaggar Smhi för ett eventuellt ostadigare väder. Hur ser det ut hos er?
Vad jag vet har de ändrat sig idag då de skriver på sin hemsida: "I början på nästa vecka kan det fortfarande förekomma en del lokala åskväder i Norrland men det blir lite svalare åtminstone tillfälligt. I söder dock fortsatt torrt och värmen skärps så att vi åter kommer upp kring 30 grader i de östra delarna."

Detta håller jag med om. Jag tror också att det blir ännu varmare i nästa vecka.

Meteorolog: Sverker Hellström

14.52
Ser att tex Bagdad har i snitt 30 grader på nätterna upp till 45 på dagarna kan en sån värme uppstå hos oss?
Nej, så extremt blir det inte hos oss. Men i Bagdad har man ett samhälle som är bättre anpassat till sådan värme. Vi får problem redan vid 30 grader om det varar en längre period.
14.53
Skall det regna i Ydre inom en vecka ?
Nej, det ser torrt ut i hela Ydre kommun.
14.53
Hej vet du hur många metrologer som arbetar i sverige? Hälsningar peter
Några hundra stycken är det, men just nu är nog många på semester :)
14.54
Hej Joel!
Hur ofta uppdateras SMHI:s brandriskprognoser/brandriskdata? Görs det med olika intervaller beroende på läget, t.ex. uppdateras det oftare nu när vi har en massa skogsbränder? Och ändras datan för passerade datum till ett mer bestämt fast värde, dvs. korrigeras tex. regnmängd och vindstyrka efter gjorda faktiska mätningar?
Utan att veta det säkert tror jag att de uppdaterar den varje dag. Men bättre är att fråga SMHI direkt.
14.55
Hej! Sedan min barndom har jag aldrig upplevt en sådan ihållande värme som här i inre Medelpad. Finns det något regn i prognosen?
Lite regn och skurar blir det under helgen, men sedan är det torrt igen.
14.55
Joel tar några frågor till, sen måste han ta tag i sina andra arbetsuppgifter. Vi avslutar väderchatten kl 15.00.
14.56
Räcker en regnskur för att släcka branden?
Nej, det gör det absolut inte. Det behövs flera dagar med ihållande regn. Gärna under ett par veckor.
14.57
Kan du förklara lite mer i detalj hur vädret kan hänga upp sig så här, och så länge över stora områden. Är ju väldigt konstigt. Har det med jetströmmar att göra?
Man har olika teorier om det, men just nu famlar man lite i mörker och har inte något helt bekräftat än. Men en teori är att temperaturskillanden mellan ekvatorn och polerna avtar, vilket gör att styrkan i strömningarna i atmosfären också avtar och att det kan leda till mer låsta väderlägen. Men detta har inte verifierats helt än att det verkligen är det som är förklaringen. Mer forskning behövs!
14.59
Blir det torråska eller åska med regn
i Norrbotten ?
Det kan det bli nu under helgen.
14.59
Hur mycket regn behövs det för att det inte ska vara någon mer torka
Grundvattennivåerna har på många håll i landet aldrig varit så låga som de är nu. Därför behövs det mycket regn under flera veckor/månader för att återställa nivåerna och ta bort torkan.
15.00
Betyder den långa torkan att vi kommer att få en regnig höst och mycket nederbörd i vinter?
Inte nödvändigtvis. Det kan också komma senare.
15.01
Vet du vilken åska av dem ?
Både och kan förekomma.
15.01
Var det nått speciellt som lockade dig att bli metrolog. Vad är mäst krävande,och vad är intressantast och roligast? Mvh peter j
Naturens fenomen i allmänhet är intressant och det är också väldigt aktuellt nu idag i och med hur det förändras snabbt.
15.04
Tack så mycket för era frågor. Jag hinner tyvärr inte med mer nu, finns många frågor kvar. Men om ni undrar något om bränderna får ni gärna läsa mer på svt.se och framförallt också vår brandprognos:

Brandprognos för helgen

SVT NyheterBränderna fortsätter och det varma vädret kommer att fortsätta framöver. Här är helgens brandprognos.
15.04
Tack för alla era frågor. Vi tackar också vår meteorolog Joel Mellin. Nu återgår den här direktrapporteringen till att handla om skogsbränderna mer generellt.
15.04
Tack Joel för en mycket upplysande chat! Hoppas på fler inom det snaraste.
15.05
Hej! Tack för bra nyhets uppdatering. Kommer det mer uppdatering om brändernas omfattning/storlek och intervjuer med tex räddningsledare under dagen?
@Jossan - Tack så mycket. Vi återgår nu till att uppdatera mer kring bränderna generellt.
15.06

Många bränder i Arboga – polisen ser ingen naturlig förklaring

Det har brunnit på flera ställen i Arboga under fredagen. Polisen kan i nuläget inte se att det finns någon naturlig förklaring till bränderna.

15.08
Vid lunchtid bedömde MSB att det brann på ett fyrtiotal ställen runtom i landet. TT skriver att tusentals personer arbetar i skogarna runtom landet.
-300 personer arbetar med räddningstjänsten i Ljusdal, 250 personer i Jämtland och 100 personer i Dalarna, till exempel, och så har försvaret minst 500 personer ute. Vi diskuterar nu också samarbete med Kustbevakningen, säger Marcus Årskog, talesperson för MSB.
 
Fyra av bränderna bedöms nu av allvarlig karaktär, de har växt sig så stora att de inte går att släcka nu.
 
15.11
 

Flydde hals över huvud – branden i Västmanland förändrade hans liv

SVT NyheterSven Olov Karlsson drabbades hårt av den stora skogsbranden i Västmanland för fyra år sedan. Han anser att skogarna är mer brandfarliga i dag, och att skogsägarna har ett ansvar att arbeta för att förebygga bränderna. – Hela horisonten brann. Vi trodde att all bebyggelse skulle förstöras av eldstormen men vi hade tur, säger han.
15.20
Vet man i dagsläget något om orsakerna till bränderna? Vi har haft varmt och torrt tidigare utan att uppstått skogsbränder. Är folk i allmänhet mer oaktsamma med eld/grill mm?
@TomasLönngren - När det gäller bränderna i svenska skogar har ingen myndighet gått ut med information om att de misstänker att folk har grillat.  
15.20
Hej!

Tack för jättebra och saklig rapportering
Men jag är helt frustrerad!
Jag har fått ingen besked att jag få hjälpa ännu.
På alla kommuner och Röda korset står jag i köer.
Det känns så att där finns ingen krismanagement!
Man skulle samla alla förfrågningar på en organisation och sortera på kompetenser.
Därefter skulle man fördela de på olika kommuner efter behov.
Jag hoppas att det löser sig snart.
Varje timma är viktigt!!!
15.22
Jag som är döv kan inte följa med i rapporteringen när ni inte textar videosnuttarna.
Jag betalar TV-licens men har inte tillgång till samma utbud (tidningen i mobilen) som hörande personer. Vi talar om viktig samhällsinformation (!) som inte kan läsas annat än i hemmet framför TV under vissa tider på dygnet när ni sänder de textade nyheterna.
Vi döva sitter inte hemma dygnet runt utan vi är också ute på semester etc och hänvisade till mobilen.
Så texta gärna klippen!
@Anonym - Alla klipp textas, men det kan ta lite tid ibland. Om du saknar textning vänta en stund så bör det dyka upp inom 10-15 minuter. 
15.24
Har USA bidragit på något sätt? Har NATO bidragit på något sätt? Har Löfven bett dem om hjälp? De borde ha resurser åtminstone och kunde nu visa att de gör något gott ibland istället för att bara attackera andra länder med vapen.
@TF - MSB:s generaldirektör sa under en presskonferens i dag att det just nu är främst med EU som Sverige har en dialog med. 
15.31
"Fyra av bränderna bedöms nu av allvarlig karaktär, de har växt sig så stora att de inte går att släcka nu." Kan ni förklara mer vad det innebär? Är det att den fortfarande sprider sig okontrollerat eller att man måste vänta ut den?
@Linnéa - Det innebär att räddningsinsatsen försöker se till att elden inte sprider sig så att den skadar människor och byggnader. 
15.39
Jag har sovit genom hela dagen. Kan ni ge mig en snabbare pris över dagens händelseförlopp?
@Viktor Här kan du få en snabb översikt:  - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-branderna-som-harjar-i-sverige-just-nu
15.44

Här är bränderna som härjar i Sverige just nu

SVT NyheterEnligt SOS Alarm pågår det 83 räddningsärenden gällande brand i terräng runt om i landet med varierande omfattning under fredag eftermiddag. SVT Nyheter sammanställer de pågående bränderna.
15.48
vilka är dom 4 bränderna som dom bedömmer att dom ej kommer kunna släcka?
3st har jag koll på men inte den 4:e.
@Daniel - De fyra värsta bränderna just nu härjar i Kårböle (Gävleborg), Trängslet (Dalarna), Fågelsjö/Lillåsen (Jämtland), samt Brattsjö (Örnsköldsvik). Dessa anses vara osläckbara i nuläget enligt MSB.
15.56
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) besökte på fredagen brandområdet i Trängslet i Älvdalen och är djupt bekymrad över situationen, hon säger till TT att "det här är det som forskarna har förutspått kommer att hända vid ett varmare klimat".
15.57
Lövin är övertygad om att Sverige behöver rusta för den här typen av klimat i Skandinavien, trots att det inte går att koppla en enskild extrem väderhändelse till klimatförändringarna, skriver TT.
15.59
Skjutfältet där branden i Älvdalen härjar är norra Europas största och på grund av explosionsrisken är det svårt och farligt att bekämpa branden. "Vi som politiker kan inte spela roulette med framtiden och hoppas på det bästa", säger Lövin till TT om klimatet.
15.59
JÖNKÖPINGS LÄN: Räddningstjänsten arbetar just nu med att släcka en brand på ett hygge vid Hultasjön norr om Vrigstad. Enligt räddningstjänsten rör det sig om ett område på cirka ett och ett halvt hektar som brinner.
16.08
GÄVLEBORGS LÄN: I skuggan av de stora skogsbränderna kring Kårböle i Hälsingland härjar en brand vid Tovåsen som nu blossat upp tre gånger efter att ha släckts. Hör Hans Eriksson förklara varför den är speciellt svårsläckt.
16.14
Här kan man se hur en av de största bränderna i landet just nu ser ut. Branden i Brattsjö, Örnsköldsvik, är en av de som anses osläckbara i nuläget:

Så ser Brattsjöbranden ut

SVT NyheterDen stora branden i Brattsjö i Örnsköldsviks kommun var under fredagen fortfarande inte under kontroll. Men räddningstjänsten säger att läget har förbättrat sig något. 
16.33

Så får du information om VMA-larm

SVT NyheterRekordmånga VMA-larm har gått ut under den senaste veckan på grund av de pågående skogsbränderna. Men hur kan man vara säker på att nås av viktig samhällsinformation?
16.34

Sofie mötte björn – nära att slängas av motorcykeln

SVT NyheterNär Sofie Nyman på hemvärnet skulle åka genom skogen till en korsning för att vakta överraskades hon plötsligt av en björn med en unge som gick över vägen. Sofie som körde i ungefär 60 kilometer i timmen på motorcykel var bara en hårsmån från att bli omkullvält.
16.49

Inte bara Sverige som drabbats hårt av skogsbränder

SVT NyheterDet är inte bara i Sverige som skogsbränderna härjar. Våra grannländer Norge och Finland kämpar också, även om bränderna inte är lika omfattande där. SVT Nyheter har kollat läget utifrån ett urval länders medier.
16.56
Totalt är mellan 300 och 500 personer evakuerade från sina hem i Gävleborgs, Jämtlands, Dalarnas och Västerbottens län, skriver TT.
16.57
Omkring 1 000 personer deltar i brandbekämpningen. Däribland 300 i Ljusdal, 250 personer i Jämtland och 100 personer i Dalarna. Från Försvaret är omkring 500 personer ute och stöttar räddningstjänstens arbete, enligt TT.
16.58
VÄSTERNORRLANDS LÄN: En skogsbrand utanför Härnösand upptäcktes på fredagen. Den sprider sig okontrollerat. 
16.59
Just nu används fyra vattenbombningsplan i Gävleborgs län. Även ett stort antal helikoptrar vattenbombar olika brandhärdar. De fem helikoptrarna från Tyskland är på väg in mot Sverige under fredagen, detsamma gäller för helikoptern från Litauen, skriver TT.
17.00
Bränderna som härjar i Sverige omfattar enligt MSB sammanlagt omkring 20 000 hektar, skriver TT.
17.01

Isabella Lövin (MP): ”Mycket bättre samordning och beredskap”

SVT NyheterUnder fredagen besökte Isabella Lövin (MP), vice statsminister och biståndsminister, räddningsinsatsen i Särna för att bilda sig en uppfattning om den stora skogsbranden i Trängslet, Älvdalen.
17.11
GÄVLEBORGS LÄN: – Vi har jobbat med brandfronterna som hotar byn och just nu ser vi resultat. Men ingen av bränderna är under kontroll, säger Hans Nornholm, operativ chef för räddningsarbetet i nordvästra Hälsingland.
17.19
17.22
17.28
Enligt Länsstyrelsen i Gävleborg har berörda aktörer på fredagen enats om en gemensam målbild för arbetet med bränderna i länet: "Målbilden innebär att branden inte ska nå Kårböle, Färila, Ramsjö, Los och Ljusdal. I brandområdet prioriteras människoliv, samhällsviktiga funktioner samt hälsa", skriver Länsstyrelsen på sin hemsida.
17.29

Vidare meddelar Länsstyrelsen i Gävleborg att "en förutsättning för att lyckas med insatsen är att stödet från bland annat frivilliga, nationella och internationella aktörer används på bästa sätt. Målbilden kan påverkas av yttre faktorer såsom till exempel väder och resurstillgång".

17.42

Arbogabo släckte brand – hittade tändanordning på platsen

SVT NyheterArboga har härjats av flera anlagda bränder under fredagen. Men en av dem stoppades av Patrik Andersson. På platsen hittade han också en tändanordning som bestod av en fimp omvirad av tändstickor.
17.44

Brand i Grimstaskogen i Stockholm

SVT NyheterDet brinner i Grimstaskogen i Vällingby i Stockholm. Vid 15-tiden var det en yta på ungefär 1 000 kvadratmeter som brann och fem brandenheter är på plats för att försöka släcka elden.
17.53
Två polska styrkor på 65 personer och 20 fordon vardera är det senaste av många internationella bidrag till de svenska släckningsinsatserna. De polska styrkorna ska anlända under söndagen, skriver Dagens Nyheter.
17.58

Blixtnedslag i Hotagen – ny skogsbrand bekämpas

SVT NyheterRäddningstjänsten har ryckt ut på en ny skogsbrand, denna gång i Myrbodarna i Hotagen. Blixtnedslag verkar vara orsaken.
18.07
Försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavaren Micael Bydén informerar sig om brandbekämpningen i samband med att de besöker insatsområdena runt Sveg på fredagen. Foto: Mats Andersson/TT.
 
18.10

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN: En skogsbrand har blossat upp i Hallby i Vänersborgs kommun. Enligt uppgift från SOS Alarm brinner ett område på 50 gånger 100 meter. Skogsbranden är ett hundratal meter från närmaste bebyggelse.

 
18.20
Ett av de italienska brandflygen ska ha gått sönder under fredagen. Det gäller ett plan som flugits över Enskogen i Ljusdals kommun. "Det är jättekritiskt. Det blir stora konsekvenser, säger Hans Nornholm till Aftonbladet.
18.21
Vidare är det oklart vad som hänt med planet och när det kan komma att åter tas i bruk, skriver Aftonbladet.
18.35
Kram till er alla hjältar/hjältinnor som kämpar med alla bränder ❤❤❤
18.45

Bara långvarig nederbörd kan släcka bränderna i Härjedalen

SVT NyheterSkogsbränderna utanför Lillhärdal i Härjedalen kan bara släckas av ihållande nederbörd. – Vi kan bara hantera och begränsa bränderna, sa Johan Wickenberg från Räddningstjänsten vid en presskonferens i Sveg på fredagskvällen.
18.49
 

Skogsbrand utanför Vrigstad

SVT NyheterRäddningstjänsten arbetar just nu med att släcka en brand på ett hygge vid Hultasjön norr om Vrigstad. Det rör det sig om ett område på cirka en och ett halvt hektar som brinner. – Det är ansträngt just nu, säger Richard Lindqvist, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping.
19.12
JÄMTLANDS LÄN: Systrarna fick flytta hem igen, efter den brådstörtade evakueringen i onsdags i Gällötrakten, Bräcke kommun.
19.15

KALMAR LÄN: Ny skogsbrand sprider sig snabbt. Räddningstjänsten är på plats söder om Hjorted, uppger SVT Nyheter Småland.

Vid femtiden inkom det första larmet om en ny skogsbrand i närheten av Hjorted i Västerviks kommun.
Enligt räddningstjänsten är branden inte under kontroll utan sprider sig jättefort.
– Läget är hektiskt och vi håller nu på och kallar in mer personal till platsen, säger Jakob Dahlquist, räddningschef i beredskap.
19.27

Viktigt meddelande till allmänheten i Trängslet, Älvdalens kommun, i Dalarnas län

Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

Räddningsledaren meddelar att de boende i området mellan skjutfältet och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget kan återvända.

Varningen som gäller själva skjutfält kvarstår dock.

Allmänheten uppmanas att fortsatt hålla sig informerad om huruvida läget förändras.

19.28
Enormt tack till alla som gör en insats, stor som liten, för att bekämpa bränderna.
19.31
Från alla möjliga håll kommer nu frivilliga som vill hjälpa till med bränderna i Jämtland och Hälsingland. Särskilt välkomna blev det gäng norrmän som dök upp med en terränggående brandbil, ledd av en pensionerad brandkapten, skriver TT.
19.31

Vill du hjälpa till i kampen mot bränderna? – så här gör du

SVT NyheterMånga har redan anmält sig som frivilliga i kampen mot bränderna som härjar i landet. Och ännu flera står på kö. SVT Nyheter berättar vart du kan vända dig om du vill hjälpa till.
19.33
Enligt P4 Gävleborg ska det trasiga italienska brandflyget nu vara lagat och åter i luften.
19.42
Brandläget är fortsatt mycket allvarligt. Räddningstjänsterna inriktar sig på att försöka hindra och begränsa de fyra stora bränder som bedöms vara omöjliga att släcka.
"Vi befinner oss i den kanske allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i", säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson till TT.
19.43
Vilka hjältar de är, alla som kämpar mot bränderna! Hoppas att det går att tacka alla på något vis.
19.57

Tio frågor och svar om Sveriges skogsbränder

SVT NyheterSkogsbränder härjar i landet och många undrar vad man kan göra för att hjälpa till, om man får grilla, hur bränderna påbörjats, med mera. SVT Nyheter svarar på tio vanliga frågor om brandsituationen.
 
20.01

Bönder hjälper till med brandsläckningen

SVT NyheterInte bara brandmän och hemvärn bekämpar skogsbränderna. Runtom i landet ställer bönder upp med traktorer och gödseltunnor för att spruta vatten längs skogsvägar och frakta vatten åt räddningstjänstens bilar.
20.10
GÄVLEBORGS LÄN: Se hur branden löpt fram i trakten runt Kårböle i Hälsingland - satellitbilder från de senste dagarna visar brandutbredningen tydligt. 
20.14

Även Kustbevakningen bistår i arbetet med att släcka bränderna, skriver myndigheten på sin hemsidan. Kustbevakningens särskilt utrustade havsövervakningsplan används för att hjälpa MSB med övervakning, dokumentation och med att leda andra flygande resurser i samband med skogsbränderna, samt till att kartlägga bränderna.

20.16
Flygfoto taget av Kustbevakningen. De ljusaste delarna på området visar var det är varmast. Här syns branden i Ljusdal.
 
20.18
Flygfoto taget av Kustbevakningen. Här syns branden vid Nötberget, norr om Kårböle i Gävleborgs län.
 
20.20
Enligt Kustbevakningen kan myndighetens flyg ta sig så pass högt och har lång räckvidd. Något som gör att det snabbt går att få en överblick och dokumentera stora områden och på så sätt "vara räddningsledarens ögon på plats".
20.25

Räddningsledaren vid Trängslet: ”Vindarna har varit med oss”

SVT NyheterKampen mot lågorna i Trängslet-området är inne på sin åttonde dag och det verkar som att brandens framfart har hejdats, i alla fall tillfälligt.
20.29
Ytterligare en flygbild tagen av Kustbevakningen. Här syns ett av brandflygen i närbild medan det flyger över Nötberget, norr om Kårböle i Gävleborgs län.
 
20.31
Flygfoto taget av Kustbevakningen när det utförde flygspaning efter bränder. Här syns träd som brinner i Ljusdal.
 
20.35
Brandflyg hämtar vatten för att sedan släppa det över skogsbränderna. Bilden är ett flygfoto taget av Kustbevakningen.
 
20.36
Även här syns elden som härjar vid Nötberget, norr om Kårböle i Gävleborgs län. De ljusare bitarna visar var det är varmast. Bilden är ett flygfoto taget av Kustbevakningen.
 
20.39
Ser på SVT att nån kustbevakning bistår i släckningen nu men det står ingen om vilket land dom kommer ifrån?
@arne - Det är Sveriges kustbevakning som bistår räddningstjäntsen i deras arbete.
20.41
 

Så påverkas de vilda djuren av stora skogsbränder

SVT NyheterÄlgar, fåglar, vargar och små gnagare. Precis som människan evakuerar de nu skogarna som det brinner i – i alla fall i den mån de kan. – Ofta känner de av bränderna i ett tidigt skede och tar sig därifrån, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska.
20.42
Västerviks kommun: Vid 20.30 brann det på sex platser i närheten av varandra. Räddningstjänsten finns på plats vid samtliga bränder utom en men ingen av bränderna är i nuläget under kontroll.
– Det är ett åskoväder som gått över området och startat bränderna, säger Jakob Dahlquist, räddningschef i beredskap.
20.58
”EU står tillsammans med Sverige i den här krissituationen. Från den stund då bränderna startade har vi varit i konkat med svenska myndigheter. Vi koordinerade direkt assistans från Italien och Frankrike. Idag kan jag även tillkännage att Tyskland, Litauen, Polen, Österrike och Portugal också har erbjudit ytterligare assistans genom EU:s enhet för civilförsvar”, säger Christos Stylianides, EU-kommissionär som ansvarar för EU:s civilskyddsmekanism som koordinerar hjälpen till Sverige i ett uttalande.
20.59
Christos Stylianides säger vidare att han vill tacka alla dessa EU-medlemmars snabba erbjudande om hjälp: "De skickar helikoptrar, plan, markfordon och personal. Vi är även i kontakt med andra länder för eventuellt extra stöd. Så här ser europeisk solidaritet ut. Det här är vad våra invånare förväntar sig i ett Europa som skyddar varandra".
21.02
"Jag kommer att fortsätta att vara i kontakt med Sverige. Mitt mål är att vi fortsätter vårt stöd till Sverige under så lång tid som det kan tänkas behövas. Sverige står inte ensamt i den här krisen", säger Christos Stylianides i uttalandet.
21.05
Enligt SOS Alarm pågår det just nu 83 räddningsärenden gällande brand i terräng med varierande omfattning. Av dessa bränder är 11 stycken så pass allvarliga att Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdats.
21.07

Folk söks till eftersläckning i Sonfjällets nationalpark

SVT NyheterPå fredagskvällen gick Länsstyrelsen i Jämtlands län ut med en begäran om mer folk som vill jobba med eftersläckning i Sonfjällets nationalpark, Härjedalens kommun.
21.20
SVT:s reporter Fanny Renman var i veckan på plats vid några av bränderna. I sin krönika berättar hon om stämningen i Hälsingland:

Krönika: Hälsingeandan är starkare än röksmogen

SVT NyheterSenast i går badade Ljusdal i sol och man kunde knappt känna av brandlukten. I dag har röken blåst in från de skogsbränder som river träd och fritidshus bara några mil härifrån, och tjock rök har lagt sig som ett täcke över Ljusnan.
21.37
Trafikledningen har avblåst tre VMA. Det första riktar sig till allmänheten i Gällö, Bräcke kommun, Jämtland:
Boende öster om Gällö längs vägen från Hanåsen till Grötingsberget, samt boende i Hanåsen västerut mot Gällö, och boende i Binnäset och Björnsjövallen behöver inte längre utrymma
21.38
Det andra och tredje riktar sig till allmänheten i Pålgård och Näset i Ragunda kommun, Jämtland:
De som påverkas av branden behöver inte längre gå inomhus eller stänga dörrar, fönster och ventilation.
21.42
JÄMTLANDS LÄN: Se när bröderna Mikael och Harald Paulsson från Stockholm flyger och letar bränder från ovan vid Gällö.  
21.42
Har det sagts vilken form av stöd Sverige får från Portugal och Österrike som Stylianides talade om?
@Viktor - Detaljerna kring hur stödet från Portugal och Österrike kommer att se ut är ännu oklart.
22.09
Värmlands län: Under en timme kom inte mindre än fem larm om olika skogsbränder till räddningstjänsten i Torsby. Just nu arbetar man med tre pågående skogsbränder.

Åska gav flera larm om skogsbränder i Torsby

SVT NyheterRäddningstjänsten i Torsby har en riktigt svettig fredagkväll. Under en timme kom inte mindre än fem larm om olika skogsbränder. Någon gick snabbt att släcka. En annan visade sig vara ett par kilometer in i Norge.
22.10

Inte bara Sverige som drabbats hårt av skogsbränder

SVT NyheterDet är inte bara i Sverige som skogsbränderna härjar. Våra grannländer Norge och Finland kämpar också, även om bränderna inte är lika omfattande där. SVT Nyheter har kollat läget utifrån ett urval länders medier.
 
22.38

Nya skogsbränder sprider sig snabbt

SVT NyheterEtt åskoväder som drog fram under fredagseftermiddagen startade flera bränder i Västerviks kommun.
23.10
Ni som kämpa att släcka bränderna i Sverige ni är riktiga hjältar ni borde verkligen bli hyllad. Tack för att EU hjälper Sveriger
23.36
Tack till räddningstjänsten, hemvärnet, röda korset, företag, föreningar och alla frivilliga vanliga människor! Tack till myndigheter och regeringen. Det ger en hopp om framtiden att se så många samarbeta ställa upp och hjälpa till. Idag är Sverige ett samlat land.
23.46
Rapporterar någn internationell press om våra bränder i Sverige?
@Fredrik - Hej! Ja, flera av de största medierna skriver om bränderna. Bland annat brittiska BBC och The Guardian, amerikanska New York Times och tyska Frankfurter Allgemeine.
00.19
Brinner det verkligen i Västrum, Västerviks kommun. Det nämns endast i artikeln på SVT och ingen annan stans. Där står det att Västrum och Getterum är drabbade, men orterna ligger ganska långt i från varandra och andra nyhetskällor nämner bara Getterum, i närheten av Hjorted. Har nyligen kört igenom Västrum utan att märka någon tecken på brand.
@Anonym - Hej, räddningstjänsten i Västervik skriver på sin hemsida:

"Vi har just nu fem pågående bränder i skogarna kring Hjorted. De är områdena Getterum, Västrum (i Hjorted) samt Yxered. Bränderna är under kontroll och bevakning sker hela natten. Vi kommer få förstärkning av hemvärnspersonal och brandflyget lyfter imorgon kring 06:00.

Just nu har vi flera pågående bränder kring Getterum, Yxered och Västrum. Samtliga bränder är bemannade och släckning pågår."

00.30
Till er brandmän och brandkvinnor som kämpar för oss och vår säkerhet- jag är så oerhört tacksam och kommer aldrig glömma den insats ni gör. Hjältar är vad ni är!
00.42
Länstyrelsen i Gävleborg har lämnat en uppdatering av läget nu på fredagskvällen, läs den i sin helhet här.
De skriver bland annat att fyra bränder pågår i området kring Kårböle och att bränderna ännu inte är under kontroll. De berättar också att Försvarsmakten från lördagen ska bistå med fordon med splitterskydd som kommer att kunna användas för att evakuera räddningspersonal som blir instängda eller av annan anledning behöver räddas.
00.49
Är det lika tort i Norge, Finland och Ryssland? Hur många bränder uppstår där dagligen? Här tycks det ju vara ett 40 tal bränder om dagen som uppstår?
@Olof - Hej, det här har vi skrivit om bränder i våra grannländer. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/inte-bara-sverige-som-drabbas-hart-av-skogsbrander
01.24

Evakueringen av byarna kring Härjeåsjön hävs

SVT NyheterStrax efter midnatt meddelande räddningstjänsten att evakueringen av flera byar och en fäbodvall i södra Härjedalen hävs med omedelbar verkan.
06.42
Är det bara i Sverige det brinner så mycket? Eller har fler länder i EU lika stor torka och samma problem med skogsbränder som vi? Och varför rapporteras det inget om detta i såna fall?
God morgon Andreas. Det brinner på fler platser i Europa, något vi visst rapporterat om. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/inte-bara-sverige-som-drabbas-hart-av-skogsbrander
06.54
Under gårdagen skrev länsstyrelsen i Gävleborg upp en gemensam målbild som aktörerna som släcker bränderna kommit överens om. I målbilden står bland annat att branden ej ska nå Kårböle, Färila, Ramsjö, Los och Ljusdal. Den går att läsa i sin helhet här
07.17
Angående de byar som nu fått hävd evakuering: Det handlar om ett 60-tal fastighetsägare i byarna Härjeåsjön, Olingdal, Västanå, Risbrunn och i Olingsjövallen som nu får återvända.
08.14
Det väntas både regnskurar och åska i de brandhärjade områdena i landet, uppger SMHI. Dock innebär åskan att nya bränder väntar, och de regnskurar som kommer lär inte hjälpa då de kommer ha svårt att tränga ner i den torra marken.
08.15
Antalet registrerade blixtar ökade kraftigt under fredagen. Totalt registrerade SMHI 4 216 urladdningar. På många håll, inte minst runt Västervik, orsakade blixtarna nya bränder. Det skriver nyhetsbyrån TT.
08.23

- Från östra Svealand, upp över dalarna och över egentligen hela Norrland är det risk för åska hela dagen. Det väntas även kraftiga skurar lokalt, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI till SVT Nyheter.

08.26

Vad innebär detta för bränderna?

- Problemet med just kraftiga regn som vi kommer se i dag är att mycket bara rinner bort när det är så här torrt. Marken kan inte ta upp regnet när det kommer för mycket på en gång. Dock kan det vara positivt för släckningsarbetet. Vi har också sett i veckan hur blixtar startar nya bränder. Dessutom är det kanske inte så roligt att vara ute och arbeta med att släcka bränder mitt i blixtoväder, säger Malva Lindborg. 

08.28

Något ihållande regn verkar tyvärr inte vara aktuellt under de kommande tio dagarna.
- I nästa vecka ser det väldigt torrt ut. Jag ser inget ihållande regn som pågår i dygn, säger Malva Lindborg. 

08.39
Strax sänder vi direkt med anledning av bränderna. Du kan se sändningen i videospelaren ovan.
08.40
TT: Det har börjat brinna på en ny plats norr om den stora skogsbranden i Enskogen i Ljusdals kommun.
- Vi har haft en genombränning under natten. Elden har flugit cirka två kilometer norrut i skogen, säger Ann-Charlotte Carlqvist vid räddningstjänsten i Ljusdal.
Branden breder ut sig, och ringas in med hjälp av brandgator i form av skogsvägar och avverkning med skogsmaskiner.
Sedan tidigare har boende i Enskogen uppmanats att lämna området, enligt ett VMA.
09.04
Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland är fortsatt i fokus för MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i dag.
09.05
Det är fortsatt fyra brandbekämpningsflyg som åker på insatser under dagen, uppger MSB, och man kommer under morgonen få in ytterligare tre helikoptrar från Tyskland.
09.07
- Gårdagen var bra, vi hade vindar som var till vår fördel, säger Johan Szymanski, räddningsledare för den stora skogsbranden i Trängslet i Dalarna I SVT Nyheters direktsändning.
09.09
- Vi har haft förhållandevis hög luftfuktighet nu, det har brunnit under natten men vi har kunnat hantera det så att branden hållit sig inom begränsningslinjerna, säger Johan Szymanski.
09.11
Området mellan Trängslets skjutfält och Lillhärdalsvägen har varit utrymt. 
- Nu anser man risken för att branden ska komma dit som väldigt låg så vi släppte på avspärrningen, säger Johan Szymanski, och berättar att många blivit väldigt glada över att de fått komma hem igen. 
09.12
Men detta innebär inte att faran är över. Räddningsledaren uppmanar personer i dessa områden att hålla koll på VMA:n som går ut.
09.15
SOS Alarm har just kommit med sin morgonuppdatering. Enligt den pågår för närvarande det 44 ärenden som klassificeras som Brand i terräng. Det är drygt hälften så många jämfört med i går kväll då siffran låg på 83. 
09.15
Antalet 112-anrop föregående dygn (20 juli) uppgick till 12 859 stycken vilket fortfarande är klart över genomsnittet för en normal sommardag.
09.24
Påminner om att trycket på larmnumret 112 är extremt högt. SOS Alarm vädjar till allmänheten att avstå ifrån att ringa nödnumret 112 om man inte är i akut och direkt behov av hjälp.
Här är alternativa nummer vid icke brådskande ärenden. 
 
113 13  Informationsnummer vid olyckor och kriser 114 14  Polisen vid icke-akuta ärenden 1177  Sjukvårdsrådgivning
09.27
Under lördagen finns något svalare luft längst i söder, men i östra Götaland kan temperaturen ändå närma sig 30 grader i det soliga vädret. I övriga landet blir det en hel del moln och skurar med inslag av åska som håller ner temperaturen även här, och vi får som mest runt 25 grader. Vid soligt väder dock högre än så, framförallt i längst i norr. Foto: SVT
09.57
Vi sänder direkt igen, klockan 10.00 håller Myndigheten för samhälsskydd och beredskap.
09.58
Det går att se direktsändningen i videospelaren ovan.
10.01
Generellt är brandområdet i Ljusdal större än i går, säger räddningsledare Robert Strid.
10.01
Det står att eran nästa extra insatta sändning startar imorgon 09:55, så man kan inte titta på den 😞
Uppdatera webbläsaren/appen så ska detta vara löst. 
10.01
Hur stora bedöms brandområdena nu vara?
Enligt räddningsledaren i Ljusdal vet man inte det i nuläget. Vi skriver det här om vi får in den uppgiften. 
10.04

Ytterligare sju anlagda bränder i Arboga under natten

SVT NyheterVid fyratiden på lördagsmorgonen fick räddningstjänsten åter igen rycka ut till bränder i centrala Arboga. Då brann det på sju olika ställen intill Krakaborgsvägen.
10.04
Nu börjar MSB:s presskonferens.
10.05
MSB kommer hålla pressträffar varje dag klockan 10 meddelar de.
10.08
De går nu igenom MSB:s roll, det handlar mycket om att ge en nationell lägesbild, att samordna aktörer samt hantera resurser.
10.09
På plats finns också Peter Arnevall. Han är vanligtvis räddningschef på Storstockholms brandförsvar men är just nu utsedd som sakkunnig på MSB.
10.10
- Det är ett mycket allvarligt läge. Räddningsstjänsterna ser inte att man kan släcka bränderna i nuläget utan man arbetar med att begränsa dem, säger Britta ramberg, operativ chef på MSB.
10.11
- Vi ser tyvärr att vädret inte kommer att förbättra situationer. Tillfälligt i norra Sverige, men inte i södra. Vädret är inte med oss.
10.11
- Det är 46 pågående bränder i terräng.
Den siffran är annorlunda än SOS Alarms. De uppger att det är 44 bränder.
10.13
Det pågår 11 bränder i Västernorrland och flera i Kalmar som man arbetar med att se hur allvarliga de är.
10.13
De italienska och franska räddningsplanen fortsätter att släcka i Kårböle.
10.14
De norska helikoptrarna jobbar i Jämtland och Gävleborg
10.14
Markpersonal från Danmark är på plats i Kårböle.
10.14
Extra dansk markpersonal kommer komma till Kårböle.
10.15
Även polska insatser är på väg in i Sverige. 140 personer samt 40 fordon.
10.15
Helikoptrarna från Tyskland är i Sundsvall och en helikopter är på väg in från Litauen. Man ser också över andra erbjudanden om hjälp från andra länder.
10.16
Peter Arnevall, räddningschef och sakkunnig på MSB, försöker se över vilket behov de olika områdena har.
10.17
- Det uppstår bränder allt eftersom, sex stycken i Västervik och några i Västernorrland, säger Peter Arnevall, räddningschef och sakkunnig på MSB.
10.18
Läget i Fågelsjö, Jämtland, är oförändrat och det finns hopp om att den ska kunna vara ganska kontrollerad.
10.18
Den andra i Jämtland, Bräcke, omringade man i går och man har goda förhoppningar om att hålla den där den är , säger Peter Arnevall, räddningschef och sakkunnig på MSB.
10.19
Gävleborg: Kårböle är mest intensiv just nu, den blir värre och värre. Det är den mest prioriterade branden.
10.20
Enligt MSB ser man i nuläget inget hopp om att kunna släcka bränderna om inte vädret slår om, utan man arbetar främst med att begränsa dem.
- De här typerna av bränder är otroligt svårsläckta. Jag måste poängtera att vi inte har något som helst hopp om att släcka de här bränderna på något annat sätt än genom ett väderomslag, sa MSB:s sakkunnige under bränderna Peter Arnevall under lördagen.
10.21
Trängslet: Markpersonal kan fortfarande inte arbeta med branden. Man arbetar med att skapa begränsningslinjer för när den rör sig ut från området. Det kommer den göra på en bred front, berättar Arnevall. Man räknar med ungefär en mils bred front.
10.22
Västernorrland: Brand i nord väst om Örnsköldsvik och i Kramfors. Osäkra prognoser, de växer. En del av helikopterresurserna kommer riktas dit.
10.23
- Flertalet av de här bränderna är tusentals hektar. En sådan brand i sig är otroligt resurskrävande, säger Peter Arnevall.
10.24
- Svensk räddningstjänst arbetar väldigt väl och utbyter resurser med varandra, säger Peter Arnevall.
- Vi är inte säkra på att vi nått toppen ännu. 
10.25
Krisinformation.se kan man som privatperson gå in och få information
10.25
Arnevall säger att man inte vill sätta in alla resurser man har, framförallt lokala, då man är orolig över att det kommer uppstå nya bränder runt om i landet.
10.27
Man har en dialog med den civila delen av Nato, berättar Britta ramberg, operativ chef på MSB.
- Vi har inte satt in en skarp förfrågan efter Nato-resurser i nuläget men vi utesluter inga sådana möjligheter.
10.29
Västmanlandsbranden var 14 000 hektar. Två av de här bränderna nu är på 6 000 var. Några av de "mindre" bränderna är på omkring 3 000 hektar.
- Det sätter saker i perspektiv, säger Arnevall.
10.29
Inga allvarliga tillbud eller skador på räddningspersonal uppger MSB.
10.34
Fortfarande är bränderna i Dalarna, Gävleborg och Jämtland på över 20 000 hektar, uppger MSB. En mer exakt siffra finns inte i nuläget.
10.37
Vi får väldigt många frågor om ryska plan, och vill poängtera att detta handlar om falska uppgifter. Läs mer här: 

Så sprids falska uppgifter om att Sverige tackat nej till rysk hjälp

SVT NyheterI ett inlägg som delats tusentals gånger sprids uppgifterna om att Sverige tackat nej till ett ryskt flygplan i släckningsarbetet. Men uppgifterna är gamla, från 2014 då Sverige i samband med branden i Sala tackade nej till erbjudandet på grund av platsbrist i luftrummet.
11.08
De 140 personer och 40 fordon som kommer från Polen för att hjälpa till med bränderna är på väg till Bräcke i Jämtlands län.
11.17
Kanonjobb ni gör☺
11.17
Gång på gång ser läser hör jag människor i drabbade områden som inte får/hittar information, man har fått lämna allt, många är äldre och många av dessa drabbade människor har inte tillgång till alla nyhetskanaler pga situationen dom hamnat i. Varför rensar inte SVT tablå och enbart kör live i tv-tv i en kanal och ser till att hela tiden ge alla en samlad information.
Vi har flera extrasändningar under dagen som går i SVT1, här är dagens tablå. Rapport 16.00 går att se i SVT2.
11.30
Varför hjälper inte armén?
Försvarsmakten hjälper till i släckningsarbetet på flera sätt.
11.35
Skulle uppskattas om man kan få någon information om hur läget ser ut på ängra?
Fortfarande VMA utlyst, alla som är i området bör utrymma. Läs mer här
11.42
I senaste sändningen sas det att både E4 och järnväg är hotade i Västernorrland.
Kan nu utveckla det närmare?
Hej! På SVT Nyheter Västernorrland har man ingen information om järnvägen, men däremot kan E4 vara hotad under dagen. Mer info om det finns här. 
11.45
TT: Räddningsledare Robert Strid förklarade vid en pressträff i Färila utanför Ljusdal nu på förmiddagen hur man jobbar med de brandgator som ska stoppa bränderna i Ljusdalstrakten från att sprida sig.
– Brandgatorna är 40–50 meter breda. Vi tar befintliga skogsvägar och breddar dem med skogsmaskiner för att få bort så mycket träd och brännbart som möjligt. Sedan vattenbegjuter vi brandvägarna och besätter dem med personal.
11.49
Sofie tvingades slänga ner sina saker i skottkärran och fly branden. Nu är hon rädd att stugan har brunnit ner. 

Sofie tvingades slänga väskorna i skottkärran och fly

SVT NyheterSofie Hallqvist och hennes man Andreas är från Stockholm men var i svärföräldrarnas stuga vid Möckelsjöberget norr om Härnösand när branden startade. De tvingades slänga sina ägodelar i en skottkärra och springa därifrån.
11.54
Just nu regnar det smått i Sandviken så vi får hoppas att regnet letar sig dit där det brinner 🙂
12.33
Regnar ordentligt i Bollnäs, 5 mil söder om Ljusdal.
12.35
En idé.. ni kanske skulle göra en Q & A för de generella frågorna med lite fakta så att de inte behöver uppdateras i tråden utan att den blir med lägesorienterad.
Hej! De vanligaste frågorna finns besvarade högst upp om du kollar i appen, och högst upp till höger om du läser i webbläsaren. 
12.39
Det ska vara en ny skogsbrand i Ragunda kommun.  

Bekräftad skogsbrand vid Gevågsberget

SVT Nyheter800 meter stort område brinner vid Gevågsberget.
12.40
OBS Detta har inte med skogsbränderna att göra
 
Viktigt meddelande till allmänheten i Varbergs kommun, i Hallands län.
Det brinner i ett bostadshus i Brunnsberg i centrala Varberg med kraftig rökutveckling som följd. 
Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. 
För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Tre personer till sjukhus efter brand

SVT NyheterTre personer har förts till sjukhus efter en brand i ett bostadshus på tre våningar i centrala Varberg, tidigt på lördagsmorgonen. – Det finns indikationer på att någon form av slarv kan ha orsakat det här, säger Morten Gunneng vid polisen i region Väst.
12.42
Då sänder vi strax direkt igen med anledning av bränderna.
12.48
Undrade tidigare om ängra, fick inte svar på frågan. Jag vet jag att det är evakuerats då jag själv är därifrån. Men undrar om branden blivit större sen igår eller hålls den i schack? Dem säger inget om den branden på nyheterna eller live sändningar.
Hej Emma. Tyvärr så vet vi inte så mycket mer om Ängra i nuläget, eftersom att området fortfarande är evakuerat så antar jag att läget ser ungefär likadant ut. Vi uppdaterar här så fort vi har ny information.
Alltså: Den är inte under kontroll, fortsätter antagligen att växa.
12.50

Dystert väderläge – men mycket internationell hjälp på ingång

SVT Nyheter– Vi ser tyvärr att vädret inte kommer att förbättra situationen. Tillfälligt i norra Sverige, men inte i södra. Vädret är inte med oss, sa Britta Ramberg, operativ chef på MSB, vid en presskonferens på lördagsförmiddagen
12.50
VMA för Varberg i Halland nu, ser inte att ni skrivit om det?
Jo det är ett par inlägg ner. Som sagt har detta VMA dock inte med skogsbränderna att göra.
12.53

SVT:s meteorolog: ”Det behövs ihållande regn”

SVT NyheterBränderna fortsätter att rasa runtom i Sverige och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gått ut med att det enda hoppet för att få stopp på det är ett väderomslag. Sval luft och ihållande regn är det som enligt SVT:s meteorolog är det önskvärda scenariot. – Tyvärr ser det i stort sett helt tvärtom ut nu, säger Lasse Rydqvist.
13.05

Är du boende i ett område som är utsatt i samband med branden? Berätta vad du gör i dag och hur ditt liv påverkas av branden.

13.18
Om en halvtimme, klockan 13.50 sänder vi direkt igen. Sändningen kommer gå att se här i videospelaren ovan eller i SVT1.
13.44
Hej, Barnen är oroliga. Vad ska vi säga till dom om bränderna?
Jag vet faktiskt inte, det beror nog på hur gamla dina barn är och hur de tar emot den här typen av nyheter. När jag tidigare intervjuat barnpsykologer om hur en pratar med sina barn om andra krissituationer har de rekommenderat att en inte bör ljuga om läget - men inte heller skrämma upp. Lilla Aktuellt hade en uppdatering om bränderna i onsdags som kanske är bra att visa barnen?
13.53
JÄMTLANDS LÄN: Helikoptrar har börjat vattenbomba en ny skogsbrand som har upptäckts i östra delen av Jämtland. 
13.56
GÄVLEBORGS LÄN/ JÄMTLANDS LÄN: Rök försvårar för brandflygen att arbeta med släckning i Ljusdals kommun, Hälsingland. Därför har flygplanen dirigerats om till Härjedalens bränder utanför Sveg. 
14.33

Inte bara Sverige som drabbats hårt av skogsbränder

SVT NyheterDet är inte bara i Sverige som skogsbränderna härjar. Våra grannländer Norge och Finland kämpar också, även om bränderna inte är lika omfattande där. SVT Nyheter har kollat läget utifrån ett urval länders medier.
14.40
Om en kvart sänder SVT Nyheter direkt igen med anledning av skogsbränderna. Sändningen kommer att gå att se i videospelaren ovan eller i SVT1.
14.44
  
NORRBOTTENS LÄN: Fiskare och ortsbor släckte på egen hand en plötsligt uppblossande skogsbrand utanför Moskosel, Arvidsjaur. Elden tros ha startats av turister som bröt mot eldningsförbudet. 
15.06
Enligt SOS Alarm pågår det just nu 68 ärenden som klassas som brand i terräng. Just nu är sju stycken VMA igång som rör bränderna.
15.19
JÄMTLANDS LÄN / GÄVLEBORGS LÄN: Flera nya bränder har larmats i Gävleborg och Jämtlands län. I Ovanåkers kommun upptäckte brandflyg en brand sydväst om Ljusdal. 
I Krokoms kommun har flera bränder larmats, troligen har de startas efter blixtnedslag.
15.19
Släckningsarbetet vid branden på Älvdalens skjutfält är i full gång. Här går det att se när brandslang rullas ut. Foto: TT/Nisse Schmidt.
 
15.21

Polska brandmän hjälper till att bekämpa skogsbränderna

SVT Nyheter140 polska brandmän och 40 bilar ska hjälpa till med brandbekämpning i de svenska skogarna. Under lördagen tar de sig genom Sverige till Bräcke i Jämtland.
15.53
Under lördagen anländer, utöver stödet från Polen, även helikoptern från Litauen samt två till helikoptrar från Tyskland. Den litauiska helikoptern kommer att ha Sundsvall som bas, enligt MSB.
15.56

Carina samlar in mat och fika till brandsläckarna 

SVT NyheterBränderna i länet tar ut sin rätt på alla de inblandade i släckningsarbetet. Med det i åtanke bestämde sig Carina Långström i Skivsjö att göra en insats. 
15.57
GÄVLEBORGS LÄN: Branden i Hälsingland är nu större i omfattning än branden i Västmanland 2014. Det uppger Hans Nornholm, operativ chef på räddningstjänsten i Ljusdal, för P4 Gävleborg. Branden i Hälsingland omfattar nu 13 000-13 500 hektar.
16.06
Vid de större bränderna i länen Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland är läget fortsatt mycket allvarligt. I skogarna i området kring Kårböle, i Ljusdals kommun, brinner omkring. 
Bränderna i Hälsingeskogarna är inte under kontroll. Under natten till lördagen hoppade elden över trädtopparna, vilket ledde till en ny brand. "Elden har flugit cirka två kilometer norrut i skogen", säger Ann-Charlotte Carlqvist vid räddningstjänsten i Ljusdal till TT.
16.16
Flygfoto taget av Kustbevakningen över Gommorsberget, söder om Kårböle i Ljusdals kommun i Gävleborgs län. De ljusaste partierna av branden indikerar var det är varmast.
 
16.26
Flygfoto taget av Kustbevakningen över Kroktjärnberget i Gävleborgs län. Här ser man en hur en av bränderna är igång för fullt.
 
16.27
Lördag, 21 juli, 16:23: Viktigt meddelande till allmänheten i Rundvik, Nordmalings kommun i Västerbottens län:
​Det brinner i skog och mark och röken sprider sig ner mot Rödvikens camping och Rundviks samhälle.
Räddningsledaren uppmanar alla i området
att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och
ventilation.
För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
16.32
För närvarande finns alltså 8 stycken utfärdade, och fortfarande aktiva, Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) gällande skogsbränderna. Varav två av dessa VMA rör samma händelse i Kårböle enligt SOS Alarm.
16.36
Flygfoto taget av Kustbevakningen över Möckelsjöberget i Västernorrlands län. De ljusaste delarna visar var det är varmast.
 
16.39
Ytterligare ett flygfoto taget av Kustbevakningen över Möckelsjöberget i Västernorrlands län.
 
16.40

Så får du information om VMA-larm

SVT NyheterRekordmånga VMA-larm har gått ut under den senaste veckan på grund av de pågående skogsbränderna. Men hur kan man vara säker på att nås av viktig samhällsinformation?
16.59
Centerpartiets kommunalråd Anders Häggkvist besökte under lördagen Sveg, Härjedalens kommun, i Jämtlands län. 
17.15

Brandgator ska stoppa elden – röjer väg med skogsmaskiner

SVT NyheterRäddningsledare Robert Strid förklarade vid en pressträff i Färila nu på förmiddagen hur man jobbar med de brandgator som ska stoppa bränderna i Ljusdalstrakten från att sprida sig.
17.43
MSB har tackat ja till Frankrikes erbjudande om en modul innehållande 60 brandmän särskilt utbildade och övade i svår och oländig terräng. Myndigheten har också tackat ja till Tysklands erbjudande om en modul med 46 brandmän med tillhörande utrustning.
17.48
Det fanns en karta på Sverige med aktuella bränder inprickade, vart har den tagit vägen?
@MonikaAlbrechtsson - På SOS Alarm finns kartan som du kan ta del av med alla aktuella bränder.
17.56
 

Flera bränder i Uppsala län efter blixtnedslag

Det brinner på flera ställen i länet efter dagens åskoväder.
18.00
En skogsbrand har blossat upp invid Hattviken i Trosa.
– Den är inte under kontroll, säger Henrik Dewoon-Thorén, insatsledare på räddningstjänsten i Trosa.
18.02
Det är många frivilliga som vill hjälpa till på alla möjligt sätt. SVT:s reporter Hedda Berglund har träffat frivilliga i Folkets hus i Färila, Ljusdal, där privatpersoner och även företag skänker mat, hygienartiklar och annat som kan tänkas behövas till de som är ute och bekämpar bränderna.
18.10

Vill du hjälpa till i kampen mot bränderna? – så här gör du

SVT NyheterMånga har redan anmält sig som frivilliga i kampen mot bränderna som härjar i landet. Och ännu flera står på kö. SVT Nyheter berättar vart du kan vända dig om du vill hjälpa till.
18.23
Är de någon som har koll på vart i vårat avlånga land den Polska konvojen av bandfordon samt brandmän är?
@Jocke - Den polska styrkan är på väg till Bräcke i Jämtlands län.
18.23
Så bra med EU! Nu får vi bevis för hur det fungerar när det är som bäst. Tack .
18.32
Varför berättar ni inte om ERCC? Det är inte gratis hjälp Sverige får och att flygplan är registrerade i Italien betyder inte att Sverige redan betalt dem. Det hela känns som DN-journalistik och inte som SVT.
@Ted - Vi skrev om ERCC i gårdagens direktrapportering och har därför inte lyft det idag eftersom den informationen redan gått ut.
18.34
Boende som fått lämna sina gårdar i södra Härjedalen fick under lördagen återvända – men måste vara beredda på att evakuera ännu en gång om branden sprider sig.
"Man tänker först på djuren som fortfarande är ute i skogen, att vi måste få tillbaka dem hem", säger bonden Mikael Jonasson till TT.
18.35

Så påverkas de vilda djuren av stora skogsbränder

SVT NyheterÄlgar, fåglar, vargar och små gnagare. Precis som människan evakuerar de nu skogarna som det brinner i – i alla fall i den mån de kan. – Ofta känner de av bränderna i ett tidigt skede och tar sig därifrån, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska.
18.47
Var kan man läsa om var alla bränderna är, även de lite mindre som inte går under vma?
@Elisabeth - Här kan du läsa de bränder som härjar i landet just nu.
18.56

Jokkmokks invånare samlas för att hjälpa brandmännen

SVT NyheterDet är inte bara brandmän som deltar i kampen mot lågorna i Jokkmokks skogar. Händelsen har initierat ett folkligt engagemang i bygden som heter duga – dygnet runt serveras brandmännen hemlagade köttbullar, kaffe och godis. – Det är ens hembygd och ens skogar som man älskar, säger Liz-Marie Nilsen.
19.04

Flera bränder kring Nordmaling – släckning pågår

SVT NyheterDet brinner i skog och mark i närheten av Rundviks samhälle, i Nordmalings kommun. Ett Viktigt meddelande till allmänheten utfärdades om att gå inomhus för att undvika röken.
19.04
Skickar ett stort tack till Polen och de polska brandmännen.
19.28
Just nu brinner det som värst nordväst i Enskogen, Ljusdals kommun i Gävleborgs län, enligt Hans Nornholm, operativ chef på räddningstjänsten i Hälsingland. SVT:s reporter fick en pratstund med Nornholm på plats i Lassekrog, Hälsingland. 
20.06
Enligt MSB kan bara långvarigt regn släcka de omfattande bränderna i mellersta Sverige, men SMHI grusar förhoppningarna om ett sådant den närmaste tiden.

SMHI: Kan bli årets varmaste vecka

Hela landet väntar på det efterlängtade regnet, men nästa vecka kommer tyvärr göra dem som hoppas besvikna.
– Det torra vädret kommer att dominera över hela landet och vi kan inte se några regnväder på väg alls, säger Anders Wettergren på SMHI.
20.24

Tillfälligt ösregn i Sveg – se direktrapporten

SVT NyheterI kvällens sändning av Rapport berättade reporter Sara Leijman i direktsändning om läget – mitt under ett tillfälligt ösregn.
20.39
Läget i Uppsala och Stockholms län efter att flera markbränder uppstått under eftermiddagens åskväder: Endast en eftersläckning pågår fortfarande, utanför Möklinta norr om Sala. Två nya rökpelare har rapporterats och undersöks nu: En utanför Tierp och en i området mellan Alunda och Vattholma.
20.42
Vid 20.30 på lördagskvällen uppdaterade SOS Alarm antalet bränder i terräng, nu brinner det på 74 platser i landet.
20.49
Hemvärnssoldaten Jonathan omringades av elden: "Hade vi tagit fel beslut hade vi fastnat". 
21.02
 

Skogsbranden vid Hattviken under kontroll

Branden som bröt ut i eftermiddags i närheten av Hattviken i Trosa är nu under kontroll, berättar räddningstjänsten.
21.31

Tio frågor och svar om Sveriges skogsbränder

SVT NyheterSkogsbränder härjar i landet och många undrar vad man kan göra för att hjälpa till, om man får grilla, hur bränderna påbörjats, med mera. SVT Nyheter svarar på tio vanliga frågor om brandsituationen.
21.53

Larmades om elva bränder på 40 minuter  - nu under kontroll

SVT NyheterLördagens åskoväder orsakade rejält med pådrag i Nordmaling. Som mest hanterade  räddningstjänsten elva olika brandrelaterade larm. 
21.57
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson befann sig på lördagen i Härjeåsjön, Härjedalens kommun. Han pratade med SVT om hur han ser på situationen med alla bränder i landet. 
22.12
VMA gällande Rundvik, Nordmalings kommun i Västerbotten län är avslutat. Det innebär att alla i området inte längre behöver gå inomhus eller stänga dörrar, fönster och ventilation.
22.57
Så här såg det ut under släckningsarbetet av branden på Älvdalens skjutfält i Dalarnas län på lördagen. Brandrök syns inifrån skjutfältet. Foto: TT/Nisse Schmidt.
 
00.51
Räddningstjänsten Jämtland skriver på sin Facebook-sida att den brand som upptäcktes vid Gevågsberget i Ragunda och som hade ett oroväckande förlopp under lördagen nu är släckt.
05.00
På E4:an på väg norrut sågs den polska konvojen på lördagen. Det här fotot är taget på Vätterleden i Småland. 44 fordon och en styrka bestående av 139 personer ska hjälpa till med att bekämpa bränderna.
06.36
SMHI: Varmaste juli på minst 260 år
Med drygt en vecka kvar av månaden förutspår SMHI att juli på sina håll kommer att bli den varmaste som uppmätts.
I Stockholm startade mätningarna redan 1756, och fortsatt varmt väder där gör att SMHI nu kan konstatera en rekordvarm julimånad – med god marginal.
Under veckan som kommer kan det bli temperaturer på uppemot 35 grader i Mälardalen och i sydöstra Norrland. En klass 2-varning för extremt höga temperaturer gäller i Stockholms län.
- TT
06.37
Stämmer uppgifterna att branden i Gävleborg spred sig för några dagar sedan så fort som 10 meter per sekund? Hur fort sprider den sig idag?
Det är nog svårt att säga hur fort branden sprider sig idag, speciellt eftersom att vind och väder är ombytligt och spelar så stor roll in på spridningshastighet. När jag pratade med hemvärnet på plats uppskattade de att branden på Nötberget under en period spridit sig ännu snabbare än 10 m/s - men detta var alltså bara en uppskattning. 
06.39
I Östersunds trakten har vi regn nu efter midnatt, så hoppas det kommer till de områden som eldhärjas också!
06.40
Det extremt kraftiga regn som drog över Skog, Söderhamn osv. Har det också dragit över Ljusdal och har det hjälpt något?
Hej Andreas. I går sa man att regnet antagligen kommer hjälpa en del, men att det inte lär släcka branden då marken är för torr för att ta upp så mycket regn på en och samma gång. Man behöver mer ihållande och långvarigt regn för att det ska kunna släcka bränderna. Dessutom skulle det bli mycket åska under natten, vilket ofta startar nya bränder. 
Klockan 09.00 kommer SOS alarm med sin morgonuppdatering och kl 10.00 har MSB en presskonferens om brandläget. Då får vi antagligen svar på din fråga.
06.43
Vill skicka ett stort tack till Polen och deras stora bidrag till Sverige för brandbekämpning!! 🔥 🚒👨‍🚒
07.27
TT: Läget för bränderna i Älvdalen och Ljusdal har varit oförändrat under natten.
– Det är inget alarmerande som sticker ut, säger Anders Fridborg, räddningstjänstens pressbefäl i Ljusdal.
– Vi har haft lite regn och det är vi glada för.
Även i Dalarna har natten varit lugn, säger Thomas Carlsson, räddningstjänst i beredskap.
07.44
Flera vägar är fortsatt avstängda under dagen. Här kan du se vilka vägar som är avstängda just nu.

Vägarna där trafikläget påverkas av skogsbränderna

Skogsbränderna som härjar i landet försvårar framkomligheten på landets vägar. Nu avråds bilförare från att köra vissa sträckor där bland annat brandrök kan påverka trafikläget.
08.51
Läget i landet är fortfarande mycket allvarligt. SVT Nyheter sänder direkt.
08.54
Tillfartsvägar mot Trängslet övningsfält kommer stängas av under dagen. 
- Vi kommer behöva göra snabba förflyttningar av styrkor. Det är av säkerhet både för allmänheten och oss som vi stänger av vägarna, säger Anders Attehed, stabschef i Särna. 
- Vi är försiktigt optimistiska att vi ska få till det här på ett bra sätt.
08.56
- Under dagen kommer vi att fortsätta säkra runt den stora branden så den inte ska sprida sig mer, säger Anders Attehed som intervjuades i SVT Nyheters direktsändning av reporter Anders Hansson som är på plats.
09.05

Nu har SOS Alarm kommit med sin morgonuppdatering: 

För närvarande finns det 43 ärenden som klassificeras som Brand i terräng.

Antalet 112-anrop föregående dygn (21 juli) uppgick till 13 204 stycken vilket fortfarande är klart över genomsnittet för en normal sommardag.

För närvarande finns hela 7 stycken utfärdade, och fortfarande aktiva, Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA). Varav två av dessa VMA rör samma händelse i Kårböle.

09.09
Samtliga bränder i Västervik är under kontroll, men släckningsarbete pågår fortfarande. Det uppger SVT Nyheters reporter Cecilia Ekströmer som arbetar i Småland.
Små gräsbränder i fyra olika småländska kommuner har uppstått under morgonen. Mer info finns här: 

Släckningsarbetet fortsätter vid skogsbränderna i Västervik

Ett åskoväder som drog fram under fredagseftermiddagen orsakade flera bränder i Västerviks kommun. På söndagen brinner det fortfarande utanför byn Getterum och ett tjugotal brandmän och och runt 30 militärer jobbar med att släcka branden.
09.12
Uppdatering från vår redaktion i Gävleborg:

Lugnare läge under lördagen – inte så snabb spridning av elden

Under lördagen var det relativt gynnsamma väderförhållenden i brandområdena i Ljusdals kommun. Spridningen blev inte så stor som man befarat och arbetet med brandgatorna har fortgått enligt plan.
09.58
Mycket stort varmt tack till ALLA som hjälper till med dessa bränder på ett eller annat sätt. Alla människor i sverige verkar vara enade vid katastrofer. En fin egenskap. Ett stort tack till mina grannar som bjuder in mig till dem o deras ac anläggning vid denna värme.
09.59
Strax sänder SVT direkt från Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) presskonferens. Du ser sändningen direkt i videospelaren ovan.
10.00
Nu startar presskonferensen
10.01
- Läget är fortfarande allvarligt men vi ser att det inte har förvärrats, säger Britta Ramberg operativ chef på MSB.
10.02
- Det är just nu 43 pågående bränder, fyra bränder är allvarliga i Fågelsjö, Lillåsen och Bräcke i Jämtland, Kårböle i Gävleborg och Trängslet i Dalarna.
10.02
- Det är ett stort antal mindre bränder som pågår, det gäller att hålla koll på spridningen där, säger Britta Ramberg operativ chef på MSB.
10.03
Resursläget bedöms som relativt gott. Tusentals frivilliga samordnas av Röda korset.
- En stor och viktig resurs, säger Britta Ramberg operativ chef på MSB.
10.04
Markpersonal från Tyskland, Frankrike och Norge är på väg in i Sverige.
10.05
- Det finns erbjudanden vi tittar på, och vi blickar framåt. Åskoväder är på väg in i norra Sverige och extrema temperaturer kommer öka riskerna i framförallt Mälardalen och Kalmar län. Så vi ser över hur vi kan stärka resurser som också håller över tid. Vi kan inte tömma ut alla resurser här och nu, säger Britta Ramberg operativ chef på MSB.
10.06
Jämtland:
De ger försiktigt positiva uppdatering. De har inte släckt men lyckas begränsa bränderna, säger Peter Arnevall, räddningschef och nu sakkunnig på MSB.
10.07
Västernorrland:
Drog in åskoväder igår kväll, man hade ett antal bränder som blossade upp, ungefär 15 stycken, som man tagit kontroll över. Man har god förhoppning om att kunna hålla den större branden under kontroll också.
10.08
Gävleborg:
Kårböle har man goda förhoppningar om, man ska bygga starka begränsningslinjer. Men vädret är nyckfullt. Man har en försiktigt positiv förhoppning. Flygplanen stannar här.
10.09
Dalarna: 
Man har goda förhoppningar om att hålla även denna brand inom begränsningslinjerna. 
10.09
Norrbotten:
Alla bränder under kontroll
10.09
- Vi har just nu två orosmoln. Det ena är åskovädret från Finland, kommer gå in i Norrbotten, Västerbotten. Sedan temperaturerna runt Mälardalen och Kalmar, säger Peter Arnevall, räddningschef och nu sakkunnig på MSB.
10.10
- Vi försöker ha handlingsberedskap där, säger Peter Arnevall, räddningschef och nu sakkunnig på MSB.
10.11
I de större bränderna har de 50-150 brandmän som arbetar. Man har ingen exakt siffra på hur många som arbetar sammanlagt med de små bränderna, som frivilliga etc.
10.12
De polska resurserna är just nu i Dalarna och rör sig mot Sveg. 
De beräknas kunna börja arbeta i morgon. 
10.14
Vattenflygplanen ska arbeta i åtta dygn till att börja med - men detta beror helt på hur läget utvecklar sig, om planen behöver service och så vidare.
10.14
Då var presskonferensen slut.
10.17
Man kunde inte flyga över många bränder under gårdagen på grund av rökutvecklingen. Detta verkar ha lugnat sig under dagen.
10.18
Man har ju arbetat hårt med att jobba upp brandgator i skogarna för att begränsa bränderna. Enligt Hans Nornholm, operativ chef på räddningstjänsten på plats i Ljusdal har man haft stor hjälp av danska resurser i det arbetet.
11.01
Eloge till alla brandmän och frivilliga!
Och massor med kärlek till alla länder som hjälpt till på alla sätt och vis! Mitt hjärta fylls av värme!
11.02
Anders Attehed är stabschef på räddningstjänsten i Dalarna. 
- Vi jobbar för fullt med att stärka slangsystemet runt branden, säger han. 
11.02
Var i småland brinner det?
11.10

Brattsjöbranden – räddningstjänsten håller begränsningslinjerna

VÄSTERNORRLAND Det har brunnit i Brattsjö sedan i onsdags. Det är för tillfället länets största brand och är 500 hektar stor och räddningstjänsten håller begränsningslinjerna. Men via kommunen meddelar man nu att man inte längre är i behov av stöd från allmänheten.
11.12

SMHI: Varmaste juli på minst 260 år

Med goda marginaler förutspår SMHI att årets julimånad kommer bli den varmaste juli på minst 260 år på många håll i landet. – Vi kan också konstatera att den här sommaren kommer bli rekord för antalet 30-gradersdagar, säger SMHI:s meteorolog Bengt Lindström.
11.20
Cecilia Stavegård är ute och kör och lyckades pricka in de polska brandbilarna som nu är på väg till Sveg.
 
11.22
Har du också bilder du vill dela med oss? Maila oss på tipsaoss@svt.se! 
 
11.23
Vart någonstans befinner sig de polska brandbilarna just nu?
Någonstans mellan Uppsala och Sveg.
11.27
De polska brandmännen hyllas längs vägen. Foto: Cecilia Stevegård
 
11.47

Här hyllas polska styrkor – ska hjälpa till i släckningsarbetet

När Sverige brinner så har ytligare hjälp inkallats. Närmare 140 polska brandmän har inkallats.
– Det var en underbar känsla och se alla polska brandmän tuta och vinka när de passerade under bron, säger Mikael Andersson som bevittnade händelsen.
11.52

Brandbilskonvojen stannade i Uppsala – nu på väg mot Sveg

UPPSALA - Den polska brandbilskonvojen kom in till Uppsala i går kväll för att vila upp sig inför bekämpningen av de stora skogsbränder som härjar i landet.
11.52
Kommer bombrandplanen åka hem nu när dem polska brandbilarna kommer till branden?
Om du menar de italienska vattenflygplanen så nej, de stannar några dagar till minst. 
12.07
Tre ordentliga rökpelare från tre län har setts från en helikopter i Dalarna, säger Anders Attehed som är stabschef på räddningstjänsten.
12.09
Bränderna är enligt Attehed tillräckligt långt från säkerhetslinjerna, eller brandgatorna, för att man ska kunna känna sig trygg. Det verkar alltså som att en del av bränderna är relativt under kontroll. Men som sagt - vädret kan skifta fort och läget kan ändras snabbt.
12.10
Fortfarande ligger flera VMA (viktiga meddelanden till allmänheten) ute. De går att läsa i sin helhet här: 

Viktigt meddelande till allmänheten om skogsbränder

VMA: Det brinner kraftigt i skog och mark på flera håll i landet. Med anledning av det har räddningsledare utfärdat en mängd så kallade viktigt meddelande till allmänheten (VMA).
12.23

Försiktig optimism från MSB – men värme och åska hotar

– Vi har just nu två orosmoln. Det ena är åskovädret från Finland, kommer gå in i Norrbotten, Västerbotten. Sedan temperaturerna runt Mälardalen och Kalmar, säger Peter Arnevall, räddningschef och nu sakkunnig på MSB.
12.39
En skogsbrand bröt i förmiddags ut i Ösmo i Nynäshamn. Trots bergig och svårtillgänglig terräng är branden nu under kontroll. 
13.08
Skogsbränderna är så pass stora att de nu går att se från rymden. Här är en satelitbild tagen av den europeiska rymdstyrelsen ESA som visar flera av brandhärdarna. Foto: ESA.
 
Bränderna i Mellansverige syns till höger i bilden.
13.09
Här en mer inzoomad bild på tre av de större bränderna. Foto: ESA.
 
13.10
Skogsstyrelsen uppmanar räddningstjänster runt om i landet att använda drönare för att upptäcka bränder snabbare. Räddningstjänsten i Motala går i täten. 

Här hjälper drönare räddningstjänsten att leta bränder

Det rådande infernot av skogsbränder i Sverige kräver just nu enorma resurser. Den statliga myndigheten Skogsstyrelsen uppmanar nu därför räddningstjänster runt om i landet att använda drönare för att upptäcka bränder snabbare.
13.14
Ytterligare en inzoomning på ESA-bilderna av en av brandhärdarna, vid Fågelsjö/Lillåsen i Härjedalen. Foto: ESA
 
13.47

Region Gävleborg: Ingen allvarligt skadad av bränderna

Trycket på 1177 har varit högt under veckan, berättar Johan Kaarme, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör på region Gävleborg. Många har ringt utan att ha hälsorelaterade frågor. – Folk har ringt in och oroat sig över branden och velat ha uppdateringar om den.
13.48

Oro över åskoväder som drar in över Norrbotten

Ett åskoväder är på väg att dra in över delar av Norrbotten. Något som räddningstjänsten är oroliga över kan starta nya skogsbränder.
14.00
Detta år kan det väl inte bli aktuellt med jakt i landet? Det måste ta väldigt på djuren detta med bränderna.
Hej! Vet inte om jakten men här finns info om skogens djur som drabbas i branden: Så påverkas de vilda djuren av stora skogsbränder
14.17
JÄMTLANDS LÄN: Den stora branden som startade vid Fågelsjö i Härjedalen uppges nu vara under kontroll, uppger P4 Jämtland. 
14.34
Det är ännu oklart om den här branden kommer att påverka flygtrafiken. Vi uppdaterar er så fort det finns information om detta. 
 

Brand vid Arlanda – räddningstjänsten på plats

STOCKHOLMS LÄN: Det brinner i närheten av Arlanda, på en yta som är cirka 100 gånger 20 meter.
14.36

800 hektar ska brännas för att stoppa skogsbranden i Trängslet

SVT NyheterJohan Szymanski och Länsstyrelsen Dalarna har i dag tagit beslut om skyddsavbränningen. Det måste ske innan den allt mer intensiva värmen når Älvdalen under nästa vecka. Bränningen är på en yta av 800 hektar och blir därmed den största i Sveriges moderna historia.
14.39
Räddningstjänsten utesluter inte att bränderna är anlagda. 

Polis och brandkår åter till Ältasjön ”brinner gång på gång”

STOCKHOLMS LÄN: Än en gång har en markbrand blossat upp i vid Ältasjön i Nacka, söder om Stockholm. – Vi har varit där väldigt många gånger nu, säger Roger Magnusson vid Södertörns brandförsvarsförbund.
 
14.43
Vid 14:55 sänder SVT Nyheter sin senaste extrasändning om skogsbränderna. Sändningen går att se här ovan i videospelaren eller i SVT1.
14.53
Länsstyrelsen i Dalarna har i dag tagit beslut om skyddsavbränningen. Den måste ske innan den allt mer intensiva värmen når Dalarna nästa vecka och 800 hektar kommer då att brännas för att stoppa branden.
14.56

Tidigare skyddsavbränningar som gjorts i Sverige har uppnått drygt 120 hektar, enligt Johan Szymanski vid räddningstjänsten, men den som kommer att ske i Älvdalen är betydligt mycket större. "Det är den hittills största man har gjort i Sverige som vi känner till, den här är på 800 hektar" säger Szymanski.

14.59
Största anledningen till att man beslutat om att göra en skyddsavbränning är för att vara förberedda för den ännu mer intensiva värmen som kommer under nästa vecka. Enligt SVT:s meteorolog "ser det inte ut att finnas någon hejd på värmen".
15.05
Enligt SOS Alarms senaste uppdatering om antalet ärenden som klassificeras som brand i terräng, är den siffran nu uppe i 53, en ökning på omkring 10 ärenden från i morse. Men det är ändå en betydligt lägre siffra än lördagen vid 15:00 då antalet bränder var uppe i 83.
15.06
För närvarande finns 7 stycken utfärdade, och fortfarande aktiva, Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA). Två av dessa VMA rör samma händelse i Kårböle, enligt SOS Alarm.
15.20
Flygfoto taget av Kustbevakningen över branden i Brattsjö, Örnsköldsvik.
 
15.25
GÄVLEBORGS LÄN: Polisen i Hälsingland varnar för stölder i spåren av bränderna och har satt in patrullering.
15.28
15:23 inkom ett nytt VMA: Viktigt meddelande till allmänheten i Trängslet i Älvdalens kommun, Dalarnas län.

Det brinner vid skjutfältet i Trängslet. Räddningsledaren uppmanar allmänheten att inte befinna sig inom skjutfältsområdet. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.


 
15.37

Alla vägar till Trängslets skjutfält stängs av för allmänheten

SVT NyheterUnder söndagen stängdes alla tillfartsvägar in till Trängslets skjutfält av för allmänheten. Det gör man för att kunna upprätthålla en bra säkerhet både för allmänheten och personalen som jobbar i området.
15.40
STOCKHOLMS LÄN: Branden vid Arlanda beräknas vara släckt vid 16-tiden, och kommer inte att påverka flygtrafiken, uppger Swedavia.
15.43
JÄMTLANDS LÄN: Så ska polska brandmännen hjälpa till - hör räddningsledaren
15.45
UPPSALA LÄN: Räddningstjänsten bekämpar en skogsbrand på cirka 50 gånger 50 meter vid Skokloster, Håbo kommun.
15.50
Totalt brinner 25 000 hektar skog i Sverige just nu. De fyra stora bränderna som härjar i Gävleborgs län, Jämtlands län, Västernorrlands län och Dalarnas län, har en total areal på 20 000 hektar. Sedan har ett antal småbränder en sammanlagd areal på 5 000 hektar, enligt Marcus Årskog på MSB som hänvisar till mätningar som myndigheten gjort tillsammans med Kustbevakningen, skriver TT.
15.53
JÄMTLANDS LÄN: Alla bränder i Jämtlands län är inringade, enligt räddningstjänstens senaste uppdatering om läget.
16.03

Region Gävleborg: Ingen allvarligt skadad av bränderna

SVT NyheterTrycket på 1177 har varit högt under veckan, berättar Johan Kaarme, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör på region Gävleborg. Många har ringt utan att ha hälsorelaterade frågor. – Folk har ringt in och oroat sig över branden och velat ha uppdateringar om den.
16.09
Kan ni visa kartor där man ser brändernas storlek. Är svårt att få grepp hur stora de är när det anges i hektar. Speciellt vi som inte känner till trakterna. Tex hur många km brett och långt.
Vill även tacka för bra nyhets uppdatering!
@Närke - På SOS Alarms hemsida uppdateras en aktuell karta över de bränder som pågår just nu tre gånger om dagen.
16.44
De 25 000 hektar skog som brinner i Sverige just nu motsvarar enligt MSB en yta på ungefär på 1,5x1,5 mil. Som en jämförelse eldhärjades 14 000 hektar vid den stora branden i Västmanland 2014, skriver TT.
16.48
GÄVLEBORGS LÄN: I en hel vecka har Ljusdalsborna Britt Sundqvist och Åsa Olsson  samt pizzabagaren Fadi Nasser levererat hundratals pizzor till räddningsarbetarna i Ljusdal.
16.53
ÖSTERGÖTLANDS LÄN: Det brinner på Esterön strax utanför Norrköping. Branden ska vara drygt en hektar stor eller två fotbollsplaner stor.
16.57
Den var tänkt för att smälta snö och is på järnvägsnätet. Nu har konstruktörerna vänt på steken och skapat en ”brandbil” som kan frakta vatten och släcka bränder utefter järnvägsnätet. 
17.03

Vägarna där trafikläget påverkas av skogsbränderna

SVT NyheterSkogsbränderna som härjar i landet försvårar framkomligheten på landets vägar. Nu avråds bilförare från att köra vissa sträckor där bland annat brandrök kan påverka trafikläget.
17.14
JÖNKÖPINGS LÄN: För första gången under skogsbränderna går nu Försvarsmakten in och flyger upp brandmän till skogsbränderna. Ett 60-tal brandmän och frivilligpersonal flögs under söndagen med ett Herkulesplan från Jönköping till Östersund. 
 
17.17
Man muckar inte med polisen under rådande eldningsförbud. Det fick tre män som vägrade sluta grilla i friluftsområdet Ånnaboda i Närke erfara på ett mycket handfast vis. 
17.22
Järnvägen påverkas i nuläget inte av bränderna enligt Trafikverket. Det är alltså endast bilvägar som riskerar att stängas av i nuläget.
17.24
Trafikverket meddelar också att myndigheten nu kan bistå räddningstjänsten med väderinformation, genom de så kallade VViS-stationerna. Dessa är lådor som står längs med vägarna och samlar in data om bland annat lufttemperatur, vindhastighet och vindriktning. Stationerna är vanligtvis avstängda under sommaren men har nu aktiverats.
 
17.37
 

Skogsbrand nära Lesjöfors

VÄRMLANDS LÄN: Bergslagens räddningstjänst jobbar sedan 12-tiden på söndagen med att släcka en skogsbrand på Lönnhöjden nära Lesjöfors. Det blåser kraftigt men branden ska vara under kontroll enligt räddningstjänsten.
17.41

 

UPPSALA LÄN: En skogsbrand på 50 gånger 75 meter härjar i närheten av Åland kyrka utanför Järlåsa. Räddningstjänsten är på plats.

17.45
 

Skogsbrand vid Skokloster

UPPSALA LÄN: Räddningstjänsten bekämpar en skogsbrand på cirka 50 gånger 50 meter vid Skokloster, Håbo kommun.
18.07
Ytterligare länder inom EU bistår Sveriges räddningstjänst. MSB har under söndagen tackat ja till Portugals erbjudande om ett brandbekämpningsflyg (amphibious airtractor airplane) som kan vattenskopa.
18.13
De polska brandmän som anlände till Sverige igår lördag väntas kunna påbörja sitt arbete tillsammans med räddningstjänsten under måndag. De är för närvarande på väg mot platsen där de ska ha sin bas.
18.43
Om tjugo minuter, vid 19:00, sänder SVT Nyheter direkt. Vi gör då nedslag på flera av de brandhärjade platserna och pratar med SVT:s utsända reportrar på plats om situationen just nu.
18.52
 JÄMTLANDS LÄN: Se förödelsen i skogen efter brandens härjningar vid Fågelsjö, Härjedalen. Branden är under kontroll från och med söndag, enligt räddningstjänsten.
19.02
Hedda Bergund, SVT:s reporter på plats i Ljusdal säger att elden där täcker ett område på ungefär 19 000 fotbollsplaner.
19.02
"Det är som om ett monster är löst", säger Berglund.
19.03
"Man samlar nu resurser inför att det ska bli ännu varmare i nästa vecka. Man hoppas också att vinden inte itar", säger Hedda BErglund, SVT:s reporter på plats.
19.06
Anders Hansson, SVT:s utsände reporter i Dalarna pratar med räddningstjänsten vid Trängslet. "Det finns en brandfront där det brinner och en yttre begränsningslinje där man sprutar vatten för att minska risken för spridning".
19.08
Landshövdingen i Dalarna, Ylva Törn är nu på plats vid Trängslet. "Vår roll som länsstyrelse är att ha en lägesbild. Det är viktigt för mig att vara på plats och möta de som arbetar här", säger hon till Anders Hansson, SVT:s reporter.
19.10
"Det som är viktigt är att ta alla signaler på allvar och laga efter dem, vi måste planera så mycket som det går" säger Ylva Törn om läget i Dalarna.
19.11
Vid Fågelsjö i Jämtlands län är branden under kontroll. "Vi har folk på alla positioner och allt är indelat i sektioner, varje grupp håller sig inom den sektorn, säger räddningstjänsten på plats.
19.13
"Vi har inte riktigt fattat att det har brunnit så mycket. Nu kommer vi att fortsätta att hålla begränsningslinjerna, hur länge det behövs är oklart i dagsläget. Vi har arbetat något makalöst mycket, dygnet runt i en veckas tid", säger Perra Jönsson, räddningsledare på plats vid Fågelsjö.
19.14
"När man är inne i brandområdet känns det lite som en kyrkogård, vart man än tittar är det svart och det är alldeles tyst. Det blir en dämpad stämning inombords", säger Perra Jönsson.
19.16
Simon Fredling Jack, SVT:s reporter  på plats i Sveg säger att läget är under kontroll. Folket har tagit emot de polska soldaterna med glädje.
19.16
"De polska styrkorna verkar pepp på att hjälpa till", säger Simon Fredling Jack.
19.17
"De polska brandmännen kommer att ta över arbetet som räddningstjänsten hittills haft på plats då de arbetat dygnet runt. De kommer att syssla med eftersläckningsarbete samt finnas tillgängliga för att rycka ut till Ljusdal", säger Simon Fredling Jack.
19.22
Fredrik Hammarbäck, pressansvarig på Röda Korset, säger att det är ett enormt engagemang från både företag samt privatpersoner som vill hjälpa till och stötta räddningstjänsten på olika vis. "Bara på några dygn har vi fått in omkring 2000 intresseanmälningar om frivilligt stöd i släckningsarbetet".
19.23
Röda Korset har alltså i uppdrag av MSB att samordna frivilliga som vill hjälpa till i kampen mot bränderna.
19.27
Röda Korset har satt igång med att skicka ut både krisstödpersoner och första-hjälpen-stödpersoner som är särskilt utbildade för sådana här situationer. De kan hjälpa till med bland annat samtalsstöd för personer som drabbats på olika sätt av skogsbränderna.
20.04

Branden kom för nära – fick lämna allt

SVT NyheterFlera byar i Hälsingland har blivit evakuerade i och med de skogsbränder som rasar. Människor som bor där har tillfälligt flyttat till äldreboenden, vänner och bekanta – eller till camping.
20.15
I Ängra i Hälsingland är marken helt svart, och kliver man ut i terrängen yr aska och sot om benen. Inledningsvis kunde branden i Ängra inte bekämpas annat än från luften då det var omöjligt att ta sig dit med markpersonal. Det är fortfarande hett i marken. "Man gör det där på egen risk", säger Hans Nornholm, operativ räddningschef till TT.
20.35
STOCKHOLMS LÄN: Branden vid Ältasjön i Nacka är släckt, medan två andra, i Nacka och Huddinge, bekämpas för fullt. 
20.36
 Skadeplatschefen Pärra Jönsson intervjuad där branden startade i Ängra, Hälsingland.
20.46
JÄMTLANDS LÄN: Folk gick ut i hundratal för att ta emot de polska brandmännen när de anlände till Sveg i Härjedalen i kväll. 
20.48
Enligt SOS Alarms senaste uppdatering pågår det nu 49 ärenden som klassas som brand i terräng.
20.52
I Ängra, Ljusdals kommun i Hälsingland är skogen nästan helt nedbrunnen. Foto: TT/Mats Andersson.
 
20.56
STOCKHOLMS LÄN: Branden vid Arlanda blossade upp igen under kvällen, men är nu åter under kontroll.
20.56
Vid skogen i Ängra, Hälsingland, ser det enligt skadeplatschefen ut som en slags kyrkogård. Många träd har helt brunnit ned. Foto: TT/Mats Andersson.
 
20.59
UPPSALA LÄN: Bränderna vid Järlåsa och Skokloster är släckta. Därmed pågår just nu ingen brand i Uppsala län, vad brandförsvaret vet.
21.43
46 personer från Tyskland har lämnat Malmö och är på väg mot Dalarna. Totalt har MSB lånat fem helikoptrar från Tyskland, varav två användes i Västernorrland under dagen. En styrka från Danmark finns redan på plats, men de som varit här några dagar får avlösning och förstärkning av 51 nya räddningsarbetare, skriver TT.
22.26
En helikopter landar för tankning vid Lassekrog strax utanför Ljusdal under söndagens släckningsarbete. Foto:Mats Andersson/TT.
 
00.42
Vid branden norr om Trängslet i Dalarna var det mycket dramatiskt på söndagskvällen. Ett antal personer ur räddningstjänstens personalstyrka räddades av helikopter i sista stund efter att de omringats av branden, berättar räddningsledaren Johan Szymanski för P4 Dalarna.
– De gick rätt ner i röken och lyckades rädda dem, säger han.
Upprinnelsen till händelsen var att man inte fick den effekt man ville ha av helikoptrarnas vattenbombningar varpå släckningspersonalen blev omringade av rök och eld. Ingen person skadades i samband med händelsen.
– De två helikopterbesättningarna ska ha all eloge att de lyckades rädda dem, säger Johan Szymanski.
00.47
Fruktansvärt nyckfull brand, från lugn till kraftig toppbrand på fem minuter. Tvingades evakuera personal med helikopter. Vi har en förberedd plan som fungerade - samband fortsatt stort problem. Försöker förstärka Rakel och mobiltäckning.
07.01

Brandmän vid Trängslet i Älvdalen i Dalarnas län omringades av skogsbranden på söndagskvällen - räddades sedan av en helikopter.

Brandmän omringade av skogsbranden – räddades med helikopter

SVT NyheterUnder söndagskvällens vattenbombning vid Trängslet i Älvdalen spred sig plötsligt branden – och släckningspersonal blev instängda bakom ett rökmoln i brandområdet.
07.07
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer att hålla en presskonferens klockan 10.00 om brandläget.
- Vi kommer att berätta om den pågående hanteringen av bränderna i Sverige och lite kring hur vi planerar att använda våra resurser under dagen. Det har gjorts i dialog med räddningstjänsterna lokalt, säger Irene Christensson, vid MSB:s presstjänst.
07.17
Sedan över en vecka tillbaka har bränder härjat i framför allt Jämtland, Dalarna och Gävleborgs län. Totalt finns fortfarande sex stycken VMA (Viktigt meddelande till Allmänheten) utfärdade. Här kan du läsa vart i landet dessa här.
07.19
Enligt SOS Alarm finns det för närvarande 49 pågående brandärenden runt om i landet.
07.33
Fortfarande är flera vägar avstängda på grund av bränderna. Mer information finns på Trafikverkets hemsida.
 

Norrbotten

 • Mellan Nlkerimvägen och S. Harrijaurvägen i Jokkmokk kommun är vägen avstängd på grund av skogsbrand.

 

Jämtland och Gävleborg

 • Väg 84 Messubodarna till Nötberget båda riktningarna i Jämtlands län, väg avstängd.
   
 • Väg 84 från Kårböle till Nötberget båda riktningarna i Gävleborgs län, väg avstängd.
   
 • Väg 84 från Kårböle till Korskrogen båda riktningarna i Gävleborgs län, väg avstängd. Trafiken leds om via väg 310, följ skyltad omledning.
   
 • Väg 735 från Laforsen till Röbrotorp båda riktningarna i Gävleborgs län, väg avstängd.
   
 • Väg 724 från Huskölen till Kårböle båda riktningarna i Gävleborgs län, väg avstängd.
   
 • Väg 296 från Gruvbyn till Kårböle båda riktningarna i Gävleborgs län, väg avstängd för infart till Kårböle.
   
 • Väg 84 från Molgan till Korskrogen båda riktningarna i Jämtlands län, väg avstängd.
   
 • Väg 521 från Flor till Huskölen båda riktningarna i Jämtlands län, väg avstängd.
   
 • Väg 296 från Båthussjön till Floren vsk båda riktningarna i Gävleborgs län, vägskälet mot Flor mellan Länsgränsen och Nötberget avstängd.
   
 • Väg 732 från Pålgård till Halån båda riktningarna i Jämtlands län, väg avstängd.
07.34
Trafikverket uppmanar bilister som befinner sig på vägarna att hålla koll på om det är så att en väg stängs av eller öppnas igen. En sådan förändring kan ske snabbt, enligt myndigheten.
07.39
De flesta av människorna som har evakuerats med anledning av bränderna är bosatta i Ljusdals kommun i Gävleborgs län. Men även personer från Jämtlands län och Dalarnas län har fått lämna sina bostäder.
07.41
Här kan ni möta Hans och Julia Westelius som fick lämna hemmet när branden kom för nära.
 

Branden kom för nära – fick lämna allt

SVT NyheterFlera byar i Hälsingland har blivit evakuerade i och med de skogsbränder som rasar. Människor som bor där har tillfälligt flyttat till äldreboenden, vänner och bekanta – eller till camping.
07.46
Personer som har tvingats att evakueras från sin bostad kan vända sig till sitt försäkringsbolag och får ersättning för bland annat extra hyra eller längre färdväg till jobbet. Men den täcker exempelvis inte förlorad arbetsinkomst.
- Vi vill verkligen hjälpa våra kunder. Det är bra att få en kontakt med oss så fort som möjligt, säger Joel Lund, chef på Folksam.
 
07.49
Enligt SVT Nyheters meteorolog råder det fortsatt stor risk för brand i landet. I veckan håller de höga temperaturerna sig kvar och ger över 30 grader på flera håll. Det finns en risk för att det blir årets varmaste vecka.
07.51
Bränderna har pågått i cirka en vecka och 25 000 hektar skog i Sverige brinner just nu. Det är betydligt mer än vid katastrofbranden i Västmanland för fyra år sedan, skriver TT Nyhetsbyrån.

De fyra stora bränderna har en total areal på 200 kvadratkilometer, medan de mindre bränderna omfattar 50 kvadratkilometer. Som jämförelse är Stockholms kommun 187 kvadratkilometer stor.
 
07.59
Till Sveg anlände 139 polska brandmän under söndagseftermiddagen.
-  Vi är stolta att vara inbjudna av svenska staten och att vi kan hjälpa svenska folket med att bekämpa dessa bränder, säger den polska gruppchefen i SVT:s Morgonstudion.

Här kan ni se när de polska brandmännen anländer till Sveg i Jämtlands län.
08.13
- Branden i Ängra sprider sig, men i den takt som vi har planerat. Under det här dygnet kommer det att ske ett personalombyte och det kommer att ske löpande. Vi är ju 150-160 på plats som och arbetar. Även personal från bland annat polisen och militären. Det är väldigt många människor inblandade, säger Robert Strid, räddningsledare i Ljusdals kommun, i SVT:s Morgonstudion.
08.20
I Dalarnas län väntar räddningstjänsten på förstärkning från Tyskland i kampen mot bränderna.
- De är nog här om ungefär en eller två timma och det är en grupp om elva brandbilar och 50-60 brandmän från Tyskland, säger räddningsledaren Johan Szymanski i SVT:s Morgonstudion.
08.31
Tack alla fantastiska brandmän och alla andra som hjälper till. Tack till alla länder som kommit hit för att hjälpa oss. Ni är verkligen hjältar❤
08.31
Tack Polen och dess Brandmän som hjälper oss med skogsbränderna
08.33
Hur ser det ut i hela Europa när det gäller bränder? Är Sverige, och Norden, mest utsatt just nu? Känns så gott att det samarbetas länder emellan just nu!
@Jen - Här finns en artikel från i slutet av förra veckan om att det inte är enbart är Sverige som drabbats av skogsbränder:  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/inte-bara-sverige-som-drabbas-hart-av-skogsbrander
08.48
Det är varmt i stora delar av landet. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer i Kalmar län, Östergötland och östra Svealand.
 
Även i de övriga delarna i östra Sverige samt i västra Svealand och Norrland finns det höga temperaturer med över 26 grader varmt under dagen.
08.49
Har du några frågor kring väderläget i Sverige de kommande dagarna så kommer vi att ha en direktsändning vid lunchtid. Så du kan kan ställa din frågor om vädret direkt här i chatten så kommer vår meteorolog svara på frågorna.
08.56
Insatsledaren Therese Carlsson är tillbaka från semestern och är på plats i Kårböle i Ljusdals kommun.
- Det är klart att man har följt det här och känt att man vill göra en insats. Mina kollegor gjorde ett enormt förarbete och jag löste av dem i fredags, säger hon i SVT:s Morgonstudion.
08.59
- Nu under morgonen har hettan kommit tillbaka. När vi får kontroll på branden och röken skingrar sig så ser man faktiskt hur förstört det är. Det luktar över hela området. Så det är med blandade känslor man går in och jobbar, säger insatsledaren Therese Carlsson.