SVT rapporterade · Putin och Trump i Helsingfors

13.25
Hej från ett stekhett Helsingfors där Donald Trump och Vladimir Putin precis påbörjat sitt första officiella möte på presidentpalatset
13.28
Mötet är ungefär en timme försenat och därmed troligen allt annat också, men på pappret ser tiderna i alla fall ut som följer, alla i svensk tid: 15:30 presskonferens med Trump och Putin, 16.00 möte mellan Trump, Putin och Finlands president Niinistö, 17.30 presskonferens med Niinistö. Observera dock att detta kan ändras, som sagt.
13.31
Här kan ni läsa vad man tror mötet kommer att handla om, med stor sannolikhet blir det en hel del om Syrien och kärnvapen. www.svt.se
13.33
13.39
Det har varit en hel demonstrationer i Helsingfors mot de båda presidenterna. Men de hölls huvudsakligen i går, söndag.
13.43
Den största demonstrationen med namnet Helsinki Calling lockade ett par tusen deltagare. Man vill att båda presidenterna skulle tänka mer på mänskliga rättigheter.
13.48
Här har ni gårdagens demonstration när den redan närmade sig sitt slut på Senatstorget.
13.51
Även i dag har det hållits demonstrationer. Bland annat en minivariant av Helsinki Calling (arrangörerna var inte överens om vilken dag som var bäst att demonstrera) och en liten mot russofobi.
13.59
Trump och Putin möttes, förutom av väldigt många nyfikna människor, också av budskap om bland annat fri press.
13.59
Och här den ryska versionen.
14.05
Kan inte rimligen vara dåligt att de två största kärnvapen nationerna möts för att diskutera viktiga frågor.
@Jens - Det finns de som tycker att det är bra att de möts - en del demonstranter bland annat - men många tycker också att Putin kommer för lätt undan här. Ryssland har varit ute i kylan i internationella sammanhang sedan annekteringen av Krim 2014. 
14.07
Det har också varit demonstrationer för att välkomna Trump till Finland, men de har varit mycket mindre än den kritiska Helsinki Calling.
14.08
Här är en bild från gårdagens demonstration för Trump.
14.15
Vilka krafter finns det som inte vill att USA och Ryssland ska ha goda relationer?
@KG - Problemet är snarare att det finns rädsla för att Putin, med sin väldigt långa politiska erfarenhet, lätt ska kunna manipulera Trump som inte är en erfaren politiker och dessutom tycks vara en stor beundrare av Putin. Från amerikanskt håll har det uttryckts oro över att de två ska mötas ensamma, utan rådgivare, till en början. 
14.19
Om någon undrar vad Melania Trump gör medan Trump träffar andra presidenter så har hon tillbringat tid med den finska presidenthustrun Jenni Haukio. De ska bland annat ha pratat om hur man främjar barns välmående.
14.19
Enjoyed conversation with the First Lady of Finland today - good conversation about issues facing our nations. Thank you to @JenniHaukio for hosting me!
14.23
Är det troligt att avtal av något slag sluts under mötet?
@Tobias - Det vore en överraskning, i alla fall om vi pratar om några större förpliktelser mot varandra. Däremot kan presidenterna tala om att förlänga Start-avtalet som handlar om reduktionen av strategiska vapen och löper ut 2021.
14.24
Det som har fått många att oroa sig för det här mötet är att det inte finns någon klar agenda och samtidigt väldigt många frågetecken i de rysk-amerikanska relationerna, på grund av till exempel den påstådda ryska medlingen i det amerikanska presidentvalet.
14.29
En kollega på pressrummet här i Helsingfors hade en festlig beskrivning av dagens möte. Hon sa att det verkade vara som att gå på en första dejt med någon man träffat på internet - man förväntar sig inte mycket av träffen utan vill liksom kolla hur personen är och om det går att kommunicera med dem i verkliga livet, för att senare kanske boka in ett mer meningsfullt möte.
14.30
Än så länge har tiderna för presskonferenserna inte ändrats, vilket skulle betyda att mötet mellan Putin och Trump, och deras rådgivare, blir kortare än planerat.
14.31
Även de båda ländernas utrikesministrar Lavrov och Pompeo ska ses i Helsingfors i dag.
14.36
Både gårdagens och dagens demonstrationer har för övrigt gått lugnt till, men det är definitivt Trump som har rört upp flest Helsingforsbors känslor. De flesta plakat som burits har varit i protest mot Trumps politik - mot hans migrationspolitik, klimatpolitik, synen på kvinnors rättigheter etc. Många färre har uttryckligen protesterat mot Putin, i de fallen har det huvudsakligen handlat om Rysslands agerande i Ukraina och Syrien.
14.39
Många skyltar som bars visade också hur man tror att det är Putin som styr dagens möte. Trump visades som bebis i händerna på Putin och en marionettdocka bland annat.
14.39
Här följer ett par bilder från demonstrationerna.
14.40
14.41
14.41
14.42
14.47
Janita Lautamäki, längst till vänster här, var en av dem som demonstrerade mot Trump och Putin. Hon tyckte Putins största synder var agerandet i Ukraina och Krim och gillade inget med Trumps politik, sa hon.
14.51
Och har är bilder från demonstrationen för Trump.
14.52
14.53
14.54
Sveriges före detta statsminister Carl Bildt skriver på Twitter att han hoppas att mötet ska innebära en nystart för samtal om strategisk stabilitet och kärnvapenkontroll.
A new start for talks about strategic stability and nuclear arms control would be a desirable outcome of today’s Trump-Putin meeting in Helsinki. No one should have an interest in a situation that spirals out of control.
14.55
Tommi O. Pälve som vill välkomna Trump, säger att han gillar presidentens migrationspolitik och att han fick Nordkorea att göra sig av med kärnvapen. Putin hatar han däremot.
14.59
Presskonferensen med Putin och Trump ska alltså, enligt schemat, börja om en halvtimme.
15.00
Three Presidents at the Presidential Palace in #Helsinki: President of the United States of America @realDonaldTrump, President of #Finland Sauli @niinisto and President of #Russia. #HELSINKI2018
15.02
Enligt tidningen The Guardian kommer den gemensamma presskonferensen att dra igång 15.50, alltså 20 minuter efter utsatt tid, men det är inte bekräftat från officiellt håll.
15.07
En bit bort från pressrummet står ett gäng demonstranter som tidigare deltog i den mindre Helsinki Calling-demonstrationen med Ukrainas flagga. Kritiken mot Putins politik har som sagt inte varit fullt så påtaglig i demonstrationstågen som den mot Trumps.
15.18
Store protester????? Mener ni dem 200-300 personer som ses i ulrika grupperinger er store protester.?
@JanNielsen - Det var åtminstone ett par tusen som demonstrerade igår, enligt finsk polis. 
15.19
Hur hamnade Finland mitt i detta, kanske ni undrar. I så fall har ni ett svar i Hasse Svens artikel 

Helsingfors i världens fokus inför stormaktsledarnas möte

SVT NyheterFör Finland spelar det ingen större roll om toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin blir en flopp eller en succé. I Helsingfors räknar man med att den reklam man får inte går att köpa för pengar, skriver SVT:s korrespondent i Helsingfors.
15.21
Efter Trumps och Putins gemensamma presskonferens följer en PK med Finlands president Sauli Niinistö, enligt schemat klockan 17.30 svensk tid.
15.22
Niinistö har sagt att han vill prata miljö och klimatförändringar med de två presidenterna. Under presskonferensen kanske vi får höra hur det gick. Niinistö ska träffa Putin och Trump efter deras presskonferens.
15.24
This morning @POTUS, @SecPompeo and the U.S. team had a bilateral meeting with Finnish President Sauli @niinisto. #HELSINKI2018
15.24
Tidigare i dag åt president Trump och president Niinistö frukost ihop, i väntan på att Putin skulle anlända från Ryssland där han i går deltog i fotbolls-VM:s avslutningsceremoni.
15.31
Nu uppger nyhetsbyrån Reuters via den ryska nyhetsbyrån Interfax att mötet på tu man hand mellan Trump och Putin är över.
15.37
Det är bara att konstatera att schemat för toppmötet mellan Putin och Trump är spräckt. En presskonferens med de båda ledarna skulle ha startat 15.30 enligt, enligt det officiella programmet. Den ska dock inte göras på fastande mage, och nu ska världsledarna käka lunch. Presskonferensen dröjer alltså ännu ett tag.
15.43
Trump och Putin sitter mittemot varandra på arbetslunchen där respektive delegationer också deltar. Foto: AFP / Brendan Smialowski
15.54
Polisen här i Helsingfors har sedan presidenterna anlände haft problem med att få en grupp demonstranter att avlägsna sig från en plats nära presidentpalatset. Polisen ska nu ha dragit in dem i bussar, enligt finska medier.
15.57
Putin och Trump ska ha pratat på tu man hand i två timmar. Sammanlagt var det tänkt att de skulle ses i tre timmar, då inklusive den lunch som nu håller på med respektive lands delegationer.
16.00
Hallå!
Är det ingen i chatten här heller?
Ställde fråga om var tusan ni sänder detta. Är licensbetalare.
Svt24: "Sändningsuppehåll".
Svt1 o 2: Åsa Nisse eller likande.
SvtPlay: Inget
Kan ni förklara vad som pågår?
@AdamK - Mötet var alltså endast mellan Trump, Putin och deras tolkar. Det sänds inte någonstans. 
16.00
Undrar var är direktsändningen?
Har ni sänt hela dagen, ifall inte så undrar varför?
@AdamK - Hej! Vi kommer att starta vår direktsändning på svt.se och SVT play när presskonferensen börjar. Den skulle ha dragit igång 15.30 men är försenad.
16.03
Mycket märkligt att alla vill att det ska vara bra relationer med Ryssland och att allt ska lösas på ett diplomatiskt sätt och när det egentligen händer något så är många så kritiska och så negativt inställda till detta mötet istället för att glädjas för det, inte minst i Sverige är många så kritiska och negativa till detta...Var är logiken??? Undrar bara...
@Undrar - Gissningsvis blev många av USA:s allierade lite överraskade av detta möte och osäkra på vad som skulle komma utav det.
16.04
Trumps kommentar efter det enskilda mötet med Putin var att det var "en mycket bra start".
16.05
Enligt senaste, obekräftade, uppgifter ska presskonferensen börja om 15 min.
16.10
Vem orsakade förseningen ? Alla pratar om den.
@Lars - Putin landade vid 12 och var framme vid presidentpalatset ungefär en halvtimme efter den planerade starten. Trump, som landade i går, kom till palatset något senare, cirka en timme efter planerad start. Så vi kan bara konstatera att de båda var sena.
16.24
Margot Wallström (S) kommenterar nu mötet från Bryssel, där hon deltar i ett utrikesministermöte.
– Jag har bestämt mig för att inte ha några förhoppningar, säger hon enligt TT och fortsätter:
– Det som alla är bekymrade över är att det är ett så oförutsägbart uppträdande, där både det ena och det andra kan hända och uttalanden görs som är väldigt drastiska. Den transatlantiska länken är oerhört viktig för oss.
 
16.31
Om allt förskjutits i en timme på grund av den första förseningen borde pk:n börja närsomhelst nu. Men informationen är knapphändig.
16.32

Wallström (S): Det som bekymrar är ett oförutsägbart uppträdande

SVT NyheterSveriges utrikesminister Margot Wallström (S) mötte SVT:s reporter efter mötet med sina kollegor i Bryssel på måndagen. Samtidigt som EU-mötet pågick skedde ett annat stort möte mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors, Finland.
16.35
Här hittar ni vår sändning från presskonferensen. Den har i skrivande stund inte dragit igång. Den som klickar på länken får istället se en mängd reportrar och fotografer som vankar av och an i väntan på de båda världsledarna. Men själva presskonferensen med Trump och Putin väntas alltså börja när som helst nu.
https://www.svtplay.se/video/18675534/nyheter-direkt/trump-och-putin-haller-presskonferens-i-helsingfors
16.37
Det är mer aktivitet nu ser jag (play), så det borde inte vara långt borta…
@Janne - Vi håller tummarna för att det kommer igång snart! 
16.42
Nu har journalisterna på plats uppmanats att stänga av sina mobiltelefoner så att presskonferensen ska kunna börja.
16.49
Samtalet mellan Trump och Putin har hållits i Gotiska salen i presidentens slott i Helsingfors. Lunchen intogs i Spegelsalen och presskonferensen hålls i Rikssalen, i slottet som stod färdigt år 1820.
16.55

SVT:s Rysslandskorrespondent: Det här kan vi vänta oss av toppmötet

SVT NyheterI eftermiddag är det dags. För första gången sitter presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin ned enskilt för ett möte. Omvärlden följer med spänning – och nervositet – sammankomsten.
17.08
En person har precis släpats iväg från presskonferensen på presidentpalatset av två vakter.
17.09
En man blev just utförd från Rikssalen efter att ha gjort någon form av protest. Han höll upp ett dokument där orden "Nuclear weapon (oläsbart) treaty" kunde utläsas.
17.09
Enligt finska YLE handlade det om en amerikansk journalist.
17.09
Det lät som att han bland annat skrek ”ni är dårar”
17.11
Nu kommer Trump och Putin äntligen in.
17.12
Putin säger inledningsvis att samtalen har varit raka och till nytta.
17.14
Vidare säger han att de har haft svårigheter i relationerna mellan länderna utan någon särskild anledning. Kalla kriget är över, säger Putin, enligt Reuters.
17.15
Han fortsätter med att de står inför nya utmaningar, med bland annat terrorism och världsekonomiska problem.
17.17
– Jag tror att det är viktigt att påbörja en dialog om kärnvapenbalans, fortsätter den ryske presidenten.
17.17
Nu har simlutantolkandet till engelska kommit igång i vår direktsändning.
17.22
Putin säger att de behöver att arbeta med att förlänga START-avtalet, en överenskommelse som innebär att de båda länderna ska minska strategiska vapen.
17.23
"Vi kunde inte lösa alla våra problem, men vi tog ett första steg", avslutade Vladimir Putin innan han lämnade över ordet till Donald Trump.
17.25
Trump inleder med att gratulera Putin till ett lyckat världsmästerskap i fotboll och säger sedan att relationerna mellan länderna aldrig varit sämre, men att de förbättrats de senaste fyra timmarna.
17.27
Trump säger att han tog upp den påstådda ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet i samtalet med Putin.
17.30
Trump säger att det har varit konstruktiva samtal och att de ska fortsätta sina samtal.
– Förhoppningsvis får vi träffas ofta i framtiden, avslutar Trump.
17.31
Presidenterna under presskonferensen efter mötet. 
 
17.33
Trump och Putin talade alltså om Syrien, kärnvapen och en förlängning av det så kallade Start-avtalet. Kanske de minst kontroversiella ämnena av dem man på förhand trodde skulle tas upp under mötet. Den påstådda ryska medlingen i amerikanska valet togs upp, men där har inget nytt hänt. Putin nekar och Trump kommenterade inte vidare.
17.43
Samtalet fortsätter och kretsar kring den eventuella inblandningen i valet.
Donald Trump säger att han och republikanerna vann valet efter en bra kampanj och att de inte var i maskopi med någon. De vann trots att systemet med elektorsröster gynnar demokraterna, menar han.
Trump varken anklagar eller friar Putin helt från misstankarna om inblandning, utifrån vad jag hann uppfatta.
Vladimir Putin menar att det inte finns några bevis för att de skulle ha påverkat valet. Han menar att det är nonsens.
17.50
Donald Trump och Vladimir Putin säger båda två att deras respektive militärer arbetar framgångsrikt i Syrien.
17.54
Mannen som tidigare fördes bort från presskonferensen är kvar här på presidentpalatset och skriker att ”det här inte är en fri press”.
17.55
Donald Trump får återigen en fråga om den eventuella ryska inblandningen i valet 2016. Här svarar han först att han inte ser någon anledning till att de skulle ha gjort det innan han i ett långt osammanhängande resonemang landar i att han vill se Hillary Clintons ökända e-postmeddelanden.
18.01
Putin fick sedan en fråga om den ryska annekteringen av Krim. Ett ämne som inte varit uppe tidigare och som på förhand inte väntades beröras.
Putin svarade att den frågan är stängd för Ryssland.
18.05
Nu ska Trump och Putin alltså träffa Finlands Niinistö som tidigare sagt att han vill prata klimat och miljö. Därefter håller Niinistö en presskonferens. Om jag har räknat rätt är vi två timmar efter schemat.
18.14
En av journalisterna tog också upp de kommentarer Trump gjorde om Nordstream tidigare under sin Europaturné. Enligt Yle svarade han så här: Jag är inte säker på att Nordstream är i Tysklands intresse. Jag har talat med Angela Merkel om detta i ganska starka ordalag.
18.17
Under presskonferensen berömde Putin Trumps utsträckta hand till Nordkorea. "Det här blev möjligt genom att president Trump blev personligt involverad och byggde en dialog på samarbete inte konfrontation."
18.21
Trump och Putin sa också att de "undersöker möjligheter" för att skydda Israel från våldet som pågår nära dess gränser. Israel har oroat sig för Irans inblandning i Syrien.
18.25
För att sammanfatta kort: Putin och Trump har i första hand pratat om läget i Syrien och kärnvapennedrustning. Det är två ämnen som inte är särskilt kontroversiella för någon ledare. De har också samtalat om Rysslands påstådda inblandning i det amerikanska valet. Inte heller där är de osams. Putin säger att Ryssland inte var involverade och Trump tror på honom. Det har sagts förr. 

Ukraina och Krim tycks inte ha diskuterats. Putin konstaterade att Trump tycker annekteringen var olaglig, och att han är av motsatt åsikt. 

Det verkar inte ha varit tal om - vad vi vet - att lyfta några sanktioner mot Ryssland, eller Natos övningar i Östersjön.
18.28
Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov ska ha kallat mötet "bättre än super", enligt Yle.
18.29
Lavrov och hans amerikanske kollega Mike Pompeo möttes också i dag.
18.39
Flera republikanska senatorer kritiserar Trump efter mötet. Lindsay Graham tycker mötet var ett missat tillfälle att hålla Ryssland ansvarigt för inblandningen i det amerikanska valet. Graham säger att det skickar en signal till Ryssland att USA är svagt. Republikanske senatorn Jeff Flake tycker det är "skamligt" att klandra USA för rysk aggression.
18.40
I never thought I would see the day when our American President would stand on the stage with the Russian President and place blame on the United States for Russian aggression. This is shameful.
18.44
Under presskonferensen gav Putin en boll till Trump och sa att bollen nu ligger hos honom (Trump gav den till Melania). Så här kommenterar den republikanske senatorn Lindsay Graham det: 
 
Finally, if it were me, I’d check the soccer ball for listening devices and never allow it in the White House.
18.52
Alldeles strax är det dags för president Niinistös pk i den här salen.
19.00
Här har ni mannen som stått värd för mötet, Finlands president Sauli Niinistö.
19.01
Nästan alla länder i världen är neutrala, säger Niinistö på tal om att Finland många gånger kallats för neutral mark för detta möte.
19.01
Niinistö tackar alla som hjälpt till att arrangera mötet och alla som stått ut med störningar i sin vardag på grund av det.
19.03
Niinistö har pratat om klimat och miljö med presidenterna, något han sagt att han skulle göra. Båda var positivt inställda till att jobba mer med dessa frågor, säger Niinistö.
19.05
Niinistö säger att han inte vill kommentera vad som sagts mellan Trump och Putin.
19.05
Han har också pratat om ”europeiska frågor” med de båda presidenterna.
19.10
Niinistö är mycket förtegen om detaljerna i samtalet. Han ska ha pratat om Syrien, Ukraina och Nordstream med Trump och Putin men vill inte gå in på detaljer.
19.14
Niinistö säger att mötet visat att Trump och Putin kan diskutera viktiga frågor, att dialog behövs. Han hoppas den förutsätter och att de också hittar svar på några av de frågorna.
19.15
”Det viktigaste är att de båda länderna påbörjat ett samtal”, säger Niinistö.
19.20
Niinistö säger att det bästa resultatet från dagens möte är att man påbörjat en diskussion och beslutet att fortsätta den. Han säger också att han tycker om hur kärnvapendiskussionen utvecklade sig.
19.24
Därmed avslutas president Niinistös pk och denna dag. Tack för att ni följt vår direktrapportering! Ni hittar mer material på sajten och i våra nyhetssändningar.