
SVT rapporterade · SVT Nyheter Värmland på valturné
Hej! I dag hittar du oss i Skoghalls centrum. Kom och prata med oss! I dag är ämnet barnomsorg och förskola.





Mer pengar till att underhålla och restaurera skolor och förskolor så att barnen slipper gå i skola mögelangripna hus, där asfalten har mer hål än asfalten i Ryssland på Sovjet-tiden.
Mvh Nisse, Karlskoga
Mvh Nisse, Karlskoga
Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten uppmärksammar vår valturné.
www.journalisten.se
www.journalisten.se
Det behövs mer utbildad personal!!. Och mer kunniga personer som kan barn i vikariepoolen, som måste utökas. Har fått vara hemma flera gånger med de äldre barnen när lillebror var född för att personalen inte fick vikarie. De är snälla på förskola. Och barnen gillar fröknarna. Men de är ju inte utbildade... Och för det är för mycket barn på avdelningarna deras.

Nu lämnar vi Skoghall och åker hem och färdigställer vårt material till webb och våra sändningar ikväll. I morgon finns vi i Hagfors!
Fortsätt gärna diskutera ämnet här i vår chatt! Hur fungerar förskolan där du bor?
Mera uppbackning till förskollärare,dom får ta så mycket ordbajs från föräldrarna,på skolan samt dagis,,,dom måste vara psykologer,åt både pappan och mamman många gånger!!! Många lärare har fler än en mentor,för att klara av sitt eget liv!!!😇😇😇😎Amen
Viktigt och ett måste att ge barnen utveckling och lärande enligt läroplanen samt trygghet och glädje. Detta sker när pedagogerna är tillräckligt många för antalet barn på varje förskoleavdelning! Så minska antalet barn per förskollärare! Vi vill ha en dialog med politiker om budget och prioriteringar!
God morgon! I dag kommer vi att vara på torget i Hagfors för att prata om framtiden för industrin. Hur ska politikerna göra för att fler ska vilja jobba inom industrin? Tyck till!
Nu är vi på väg till Hagfors för att höra hur politiker och Hagforsborna ser på framtiden för industrijobben i Värmland. Klockan 10 är vi framme vid torget.




Industrin har i huvudsak sig själv att skylla för det ljumma intresset för teknikutbildningarna. Industrin måste återta initiativet vad gäller ledarskap, trygghet och personalutveckling! Det går inte att lämna allt till bemanningsföretagen. Vem vill satsa på att göra "karriär" i ett bemanningsföretag?! Trygghet känner man inte om man kan bli hemskickad på dagen!
Återinförandet av prao är en god början för att öka intresset för industrin men då måste företagen göra sig omaket att verkligen ta hand om prao-eleverna och erbjuda dem intressanta uppgifter under prao-tiden. Det kräver en tät dialog mellan skola och företag varför både företagen och skolan måste ha dedikerade resurser för detta!




God morgon! I dag bär det av till Storfors.
Centern vill privatisera kommunal verksamhet
SVT NyheterCenterpartiet i Storfors vill dra ner på den kommunala servicen och lägga ut en del av verksamheten på privata företag. – Det skulle ge flexibilitet och gynna näringslivet, säger Håkan Larsson (C), som är oppositionsråd i Storfors.



servicen har alltid varit bra i Storfors!


Hej då Storfors! Imorgon kan ni träffa oss i Karlstad vid Centralsjukhuset, Klarälvsentrén, klockan 10!
God morgon! I dag träffar du osspå Centralsjukhuset i Karlstad från klockan 10. Vi vill prata om vårdköer och kommer att fråga ut politikerna om hur de vill lösa situationen.
Operationsköerna ökar i landstinget
SVT NyheterI början av augusti väntade 5 307 personer på operation i Värmland, en ökning med 700 jämfört med samma månad förra året. Det är dessutom mer än dubbelt så många som landstinget vill ha i operationskön. – Vi gör allt vi kan för att öka på vår produktionshastighet.Jag opererades två gånger 2017 och jag fick operationstid ganska omgående. Mycket bra hantering. Däremot så är maten så undermålig så här finns mycket att göra. Jag är histaminkänslig och det har man ingen kännedom om alls.
Hela vårdapparaten tyngs ner av alla ”multisjuka” som dagligen hänger på CSK och kräver insatser. Utöka vårdcentralerna och öppettiderna där istället.
Chefen säger i intervjun att han behöver 12 nya specialistsjuksköterskor till operation. Men samtidigt hör man ju talas om krav på att minska kostnader. Har politikerna lyssnat på denna Mattsson och gett honom förutsättningar att anställa 12 specialistsjuksköterskor eller har Mattsson sparkrav på sig?
@Gunnar -
Hej Gunnar!
Tack för att du hörde av dig. Lars Mattsson svarar så här på din fråga.
- Nej, jag har inga sparkrav på mig när det gäller det. Politikerna lyssnar på mig och jag har pengar till löner, men jag har inga människor som kan jobba.Totalt sett finns det ett sparkrav på landstinget och jag kan inte handla vad som helst, men det finns alltså pengar till löner, säger verksamhetschefen och överläkaren Lars Mattsson.
Inger Karlsson, SVT Nyheter Värmland

Följdfråga: då går alltså Dr Mattsons operationsavdelning med stora överskott idag eftersom det saknas så många specialistsjuksköterskor? Annars hör ju vi vanliga människor bara talas om underskott. Låter lite konstigt.
@Gunnar -
Hej igen Gunnar! Ja, jag förstår att det kan låta konstigt när man ofta hör talas om underskott.
Jag vet inte exakt hur det fungerar bokföringstekniskt i landstingets stora budget. Men verksamhetschefen Lars Mattsson säger att han får pengar till löner för fler specialistsjuksköterskor om det finns människor att anställa.
Inger Karlsson, SVT Nyheter Värmland




Gunvor Larsson från Sunne tycker sjuksköterske- och läkarbristen är ett stort problem.
– Det är inte det att de inte vill anställa, det finns ju inga att anställa tycker jag.
Gunvor tycker att man borde utbilda fler och för att få fler att vilja bli sjuksköterskor tycker hon att man borde se over vissa saker.
– Jag tror man måste se over lönerna och arbetstiderna, de har alldeles för långa pass.


- Det finns flera åtgärder - satsa på mer personal och ökade utbildningsinsatser, som vi fått gehör för nu i slutet. Vi måste använda våra resurser mer effektivt. Nationellt måste satsningen på personal fortsätta och det har vi även avsatt pengar för i vår budget, säger Ulric Andersson (S).
- På nationell nivå satsar vi tre miljarder kronor för att korta köerna. Här i Värmland handlar det om att fortsätta utvecklingsarbetet, fortsätta utbilda operations- och anestesisköterskor för att få igång ytterligare fem operationssalar här, säger Fredrik Larsson (M).
Hej då från Centralsjukhuset I Karlstad! På måndag kan ni träffa oss i Säffle, då ska det handla om jordbruk och skog!
Jag anser att all skog här och överallt i världen ska gallras inte skövlas som det görs numer , vart ska djuren ta vägen ? Dom som skövlar skogarna är skyldiga till utrotningen av många arter .






Jag tycker att det är hög tid att vi börjar värdesätta skogens många olika värden, dess mångfald och funktion som livskälla för allt som lever i den. Att bara låta skogsbolagen och pappersmassemagnaterna bestämma hur skogen ska nyttjas är en stor skam. Det är de enskilda privata skogsägarna som äger merparten av Sveriges skog och det är dags att de agerar på egna initiativ snarare än går efter industrins taktpinne. Kalhyggesbruket bör förbjudas och blandskogsmål införas. Annars riskerar vi utarmning, jorderosion och artförlust. Det är det inte värt. I nuläget tas kalhyggen för att skogsägaren får mer betalt då, det är dikterat av industrin och är inte ett långsiktigt hållbart förhållningssätt. Skogsägarna och alla som nyttjar skogen för rekreation har allt att vinna på att ta tillbaka makten över dess brukande.

Stoppa skövlingen av värdefull skog , vi är värre än exempelvis Brasilien och dess regnskog !!!
Skogen en kassako eller något som ska bevaras? Det är väl inte så svårt? Den som vill bruka skogen köper skog och brukar den. Den som vill bevara skogen som den är, köper skog och bevarar den.
Det finns dock en liten hållhake, allt för många av de som vill bevara skogen är inte skogsägare och de vill att skogsägarna själva ska stå för kostnaderna. Då blir det med ens lite knepigare. Varför ska skogsägarna bekosta icke skogsägares önskemål om hur de ska sköta sina skogar? Kraven kan bli väldigt orimliga när ex. en liten skogsägare blir upplyst att 20-30% av dennes innehav inte får brukas.
Det finns dock en liten hållhake, allt för många av de som vill bevara skogen är inte skogsägare och de vill att skogsägarna själva ska stå för kostnaderna. Då blir det med ens lite knepigare. Varför ska skogsägarna bekosta icke skogsägares önskemål om hur de ska sköta sina skogar? Kraven kan bli väldigt orimliga när ex. en liten skogsägare blir upplyst att 20-30% av dennes innehav inte får brukas.


Det ska nog inte vara "antingen eller" utan "både och". Ett hållbart skogsbruk bidrar till ett värdefullt kulturlandskap. Sverige har sedan länge mer tillväxt än avverkning i skogarna och överskottet skulle med mycket stor fördel kunna användas som råvara för biobränsle - se varmlandsmetanol.se. Skogen är i själva verket norra Europas främsta solkraftverk. Ledsamt nog tycks detta enkla budskap inte ha nått fram till några centrala politiska kretsar.
Gomorron! I dag fortsätter vår valturné till Kristinehamn och där handlar det om hur brottsligheten påverkar kommuninvånarna. Vi finns på plats på Södra Torget från klockan 10.00. Kan du inte ta dig dit kan du göra inlägg här. Välkommen!
Satsa resurserna på ett bättre alternativ än kriminalitet och droger. Det finns utmärkta exempel från delar av Europa, där man lämnat den straffande politiken och blivit mer förstående, med dramatiskt positiva resultat. Polisen behöver dessutom bli bättre och inte fler!






God morgon! I dag kommer vi att vara i Forshaga och prata om miljö och klimat. Vi står utanför ICA i Forshaga centrum från klockan tio. Välkomna!







Rent praktiskt hur skulle det fungera för oss som bor på en grusväg 5km från närmaste busshållplatsen? Låter inte särskilt genomtänkt. Kanske bättre att satsa på en lösning på myggproblemet först?
Det är fint och höra att en kommun som består av 99,9% skog satsar på att minska co2-avtrycket, känns viktigt.
Bevara naturen i Värmland! Även Skutberget. Ingen Mumin!






Satsa på att bygga lägenheter i glesbygden. Det är bra både för äldre som vill bo kvar i hembygden och för unga som vill bo på landet och inte har råd att köpa hus, säger Rebecca Florin med sonen Viggo Polzin i famnen. Gömd bakom mammas rygg står dottern Saga Polzin. Familjen bor i radhus i centala Kil. Vi hyr av Kilsbostäder.
- Vi har haft tur som fått en bostad här, för jag vill bo centralt.
- Vi har haft tur som fått en bostad här, för jag vill bo centralt.





Hej då och tack så mycket för alla intressanta samtal. Nästa vecka fortsätter vår valturné till Grums. På måndag är vi utanför Coop från klockan 10.00. Då handlar det om hur det är att vara ung i Grums, välkomna!
God morgon! I dag kommer vår valturné att stanna till i Grums. Det kommer att handla om ungdomsfrågor och vad politiker kan göra för ungdomarna. Kom gärna och träffa oss eller gör din röst hörd i chatten. Vi kommer att stå nära resecentrumet från klockan 10.00. Välkomna!










Den Munkforsbo som först kom fram till oss berättade att han gärna vill visa sin konstsamling, men är besviken på att Turistbyrån inte vill informera turisterna om hans utställning.




Nu tackar vi för oss och lämnar Munkfors för denna gång!

- 300 vargar är lite för lite i förhållande till hur stort landet är, säger Dan som inte vill vara med på bild.
Man kan tycka vad man vill om vargen och det är en oerhört het fråga där det tycks vara en växande polarisering för varje år. Typisk stad kontra landsbygdsfråga. Men det kan inte finnas någon som helst rimlighet att 40-50% av landets vargstam ska hysas på 4% av landets yta (Värmland). Det är klart att det blir krockar i åsikter och känslor, det är folks levnadssätt och kulturarv som kraftigt påverkas. När det dessutom finns återkommande exempel på att stadsråd, i riksdagens talarstol i direktsändning på SVT, totalt tycks nonchalera problematiken så är det inte konstigt att politikerförakt föds och frodas.
En förvaltning, värd namnet, av vargen är ett måste i mina ögon. Detta inte minst för vargstammens bästa, för vargen har all rätt att finnas i våra skogar. Men bördan, för berörda så är det tyvärr en börda, måste fördelas ut på fler områden och koncentrationen minska.
En förvaltning, värd namnet, av vargen är ett måste i mina ögon. Detta inte minst för vargstammens bästa, för vargen har all rätt att finnas i våra skogar. Men bördan, för berörda så är det tyvärr en börda, måste fördelas ut på fler områden och koncentrationen minska.


- Jag vill ha vargen och en mångfald i skog och mark. Nu tycker jag dom har skjutit nog, säger Annelie Söderlund.
Jag har själv får och lyckligtvis har de klarat sig från vargangrepp. Det är klart det skulle vara tragiskt om vargen tog mina får, men jag tror ändå jag skulle ha en förståelse för att vargen behöver mat.
Vad skulle du vilja säga till dom som vill att fler vargar ska skjutas?
Jag förstår att de som drabbats vill skjuta mer. Men ändå så tycker jag att vi ska ha en vargstam. Vi får inte skjuta så mycket så det inte blir en bra stam för framtiden, anser Annelie Söderlund.
Jag har själv får och lyckligtvis har de klarat sig från vargangrepp. Det är klart det skulle vara tragiskt om vargen tog mina får, men jag tror ändå jag skulle ha en förståelse för att vargen behöver mat.
Vad skulle du vilja säga till dom som vill att fler vargar ska skjutas?
Jag förstår att de som drabbats vill skjuta mer. Men ändå så tycker jag att vi ska ha en vargstam. Vi får inte skjuta så mycket så det inte blir en bra stam för framtiden, anser Annelie Söderlund.




Jag vill ha kvar vargen i skogarna. Jag tycker jägarna klagar för mycket på vargarna. Det är vi som stör i skogarna. Låt djuren vara ifred.

Vad tycker du om rovdjurspolitiken och vargen?
Jag är inte så insatt i hur många som finns. Men jag tycker man ska skjuta så det inte blir för många.
Susanne Ramström
Jag är inte så insatt i hur många som finns. Men jag tycker man ska skjuta så det inte blir för många.
Susanne Ramström









Ingen som inte är drabbad eller ha varg i sin närhet begriper det här med vargen verkar det som. Stor skillnad om du bor på landsbygden eller i tätort, ju närmare tätorten desto positivare. I Värmland har vi 40% av landets vargstam på 4% yta! Vargen är inte utrotningshotad öht utan världens näst vanligaste rovdjur. Här finns inte vildmarken den behöver utan att det blir konfrontationer med människor. Jag kan inte se att vargen för något positivt med sej annat än att det är ett vackert djur, tvärtom. Ett enda vargpar river 120-140 älgar /år. Tätt mellan reviren gör att älgstammen havererar snabbt trots en numera nästan obefintlig avskjutning. Djurplågeri 24/7 året om bland våra vilda djur. Vargens sätt att döda är ofta en långdragen process, upp till flera dygn, där de äter en ännu levande älg bakifrån.Vi är många landsbygdsbor i vargrevir som fått vår livskvalitet minskad. Folk känner sej otrygga för sina djur, hundar, får hästar mm. Många vågar inte som förr gå i skogen, plocka bär och svamp eller rida. Trots att vi gång på gång övertygas om av våra rovdjursexperter att den "svenska" vargen är så totalt ofarlig. Rovdjurpropagandan som pågått i ca 40 år har på något vis befäst att "goda" människor vill ha varg, medans "onda" inte vill. Ingen vill vara "ond".
SVT Nyheter Värmland har pratat med länsstyrelsens naturbevakare Fredrik Wilde. Han kommenterar uppgifterna om djurplågeri så här:
- Visst finns det fall där vargar har börjat äta trots att älgen fortfarande lever men oftast får de omkull den och då dör den snabbt. Vanligen går det inte till på det viset men naturen är ingen Disneyfilm utan kan vara grym.
När jägare dödar djur kallar de det viltvård men vargen gör det som är ett för den ett normalt beteende dvs dödar för att få mat då anser jägarna att det är fel. Jag tror inte att vi människor överhuvudtaget behöver vårda naturen genom att döda eller odla barrskog.
Låt vargen leva i fred. Varför skall vi inkräkta på deras liv? Tyvärr bottnar hetsjakten på varg helt enkelt i jägarnas vilja att ha en välfylld frys med äkgkött...
Skjut bort gråbenen,springer i vår trädgård.Vi har småbarn som vi är oroliga för.
Nån dag någonstans sker det något olyckligt.
Nån dag någonstans sker det något olyckligt.
Håller med Britt-Marie Haglund!
Det går ej att förena tamdjur och inplanerade vargar. Vargen kräver vildmark, som vi inte har. Vi utrotar våra nordiska hundraser.
Jägare har som vanligt blodlust och vill mörda vargen som alla andra djur, antar att det är någon slags trofejakt dom vill ha, jag tycker vi ska låta vargstammen växa, om folk undrar vad dom kan äta så kanske vi ska sluta jaga älg så mycket.
Problemet skulle nog vara mindre om varg åt upp allt som dödas. Tror inte ett dugg på att en varg som skadar och dödar10 renar vid ett tillfälle gör det för att äta sej mätt.
Denna eviga klagan från dessa varghatare att det bara är stadsbor som har stor acceptans för en vargstam, det dom inte verkar veta eller förstår är att det finns en massa människor som bott på landet i hela sitt liv som hellre håller tyst om vad dom tycker än att bli utfryst från gemenskapen eller bli attackerade i kön till kassan i sin butik när dom råkar försäga sig och säger att dom tycker att att vargen också har rätt att leva.
Folk är rädda för att säga vad dom tycker och pressen från jägarkåren gör sig påmind varje dag.
Jan
Folk är rädda för att säga vad dom tycker och pressen från jägarkåren gör sig påmind varje dag.
Jan
De som mener at vi skal bevare den nåværende kunstige menneskeskapte ulvebestanden, vet ikke hva de snakker om! Dere som er for ulv, er også for plast og syntetisk mat, skam dere!







Det finns jobb, det gäller bara om att övertyga arbetsgivare vad man kan jobba med. Men när det kommer till utländsfödda med svårt att utrycka sig. då tycker jag att kommun kan var där för de, dels för att lära sig svenska eller utbilda sig. Det är det som är viktigaste just nu. Kartlägg gärna dessa människor som har svårt med att hitta jobb, sen kan man försöka förstå orsakerna till varför det är svårt att hitta arbete. Politikerna kan ta hand om denna fråga.
Jag tror språket är en jätteviktig grej. På de flesta arbetsplatser måste du kunna kommunicera obehindrat med kollegor och ledning, även kunna ställa frågor för att lära fig och ofta krävs även att du kan uttrycka dig skriftligt. Det finns nog en enorm kompetens där ute och alla bara kommunicera på rätt sätt blir det lättare både för den som är ny på jobbet, för kollegor som ska vägleda och för den som är arbetsgivare.







Vem hade fått betala vite om äldreomsorgen hade bedrivits i kommunal regi och de inte heller hade lyckats rekrytera de tjänsterna? Vem ser till att kommunen sköter sitt åtagande? Kanske inte bara är av ondo att någon annan sköter verksamheten så att det istället kan göras en ordentlig tillsyn.
Hej, det är IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som ser till att kommuner följer de lagkrav som finns. Se länk: https://www.ivo.se/tillsyn/tillsynsomraden/
Även kommuner kan tvingas betala vite.




Hej allihopa!
Nu är vårt team på plats på torget i Arvika för att diskutera skolfrågan! Ni som inte kan komma hit är väldigt välkomna att tycka till här i chatten.
Nu är vårt team på plats på torget i Arvika för att diskutera skolfrågan! Ni som inte kan komma hit är väldigt välkomna att tycka till här i chatten.








Bra att eleverna får komma till tals. Lyssna på dem. Det är deras vardag vi ska bygga en lösning för.
Märkligt att ett förslag från två fd medarbetare i kommunen kan vara ett lika legitimt val som ett förslag som utretts grundligt över tid av professionella tjänstemän. Jag finner det också märkligt att den process kring bygget som förankrats politiskt i kommunen, och som man tidigare inte valt att engagera sig i, nu blir politiskt sprängstoff i valdebatten.
Märkligt att ett förslag från två fd medarbetare i kommunen kan vara ett lika legitimt val som ett förslag som utretts grundligt över tid av professionella tjänstemän. Jag finner det också märkligt att den process kring bygget som förankrats politiskt i kommunen, och som man tidigare inte valt att engagera sig i, nu blir politiskt sprängstoff i valdebatten.





























