SVT rapporterade · Valduell Lycksele

Oppositionsråd Christer Rönnlund (M) och kommunalråd Lilly Bäcklund (S) stannade kvar efter den direktsända valdebatten i Lycksele och svarade på tittarfrågor.
 
De tackar för frågorna och med detta är chatten avslutad.
 
Läs vad politikerna hade att säga här nedanför.
 
 
11.36
Bristen på äldrebostäder gör att många gamla bor kvar i sina hus! Är det något parti som vill tillgodose behovet av fler bostäder för äldre?
11.39
Nu är vi på plats i Lycksele och laddar för debatten som sänds direkt klockan 14. Ställ gärna dina frågor till politikerna direkt här i chatten eller mejla oss: vasterbotten@svt.se 
 
13.28
Vad är det som hindrar att LYBO bygger bostäder bl a trygghetsbostäder på tomerna fd tingshuset och fd badhuset.Är det bara en ekonomisk fråga
Lilly Bäcklund (S): Vi ska i det här skedet inte peka ut VAR det ska byggas utan se till att vi får en struktur på byggandet så att  vi kan nyttja redan befintlig struktur som kan vara användbart för ett trygghetsboende.
Christer Rönnlund (M): Man ska inte peka ut tomten först, jag håller med Lilly.
13.52
De sista förberedelserna är igång. Alldeles strax startar den direktsända valdebatten från Lycksele.
 
14.02
Välkomna till SVT:s valdebatt direkt från Lycksele mellan kommunalråd Lilly Bäcklund (S) och oppositionsrådet Christer Rönnlund (M). Duellen kommer i första hand handla om Lyckseles framtid.
14.04
Vi fick först se ett inslag om utmaningarna Lycksele som kommun står inför. Kommunalråd Lilly Bäcklund håller med om att det finns gott om utmaningar för kommunen. 
– Vi måste förstärka attraktiviteten som vi i Lycksele har, säger Bäcklund.
14.05
Även Christer Rönnlund håller med om att utmaningarna är många och stora. 
Bland annat är de eniga om att svårigheten kring att locka kompetent arbetskraft till kommunen är stor.
14.06
Christer Rönnlund menar att det är viktigt att kommunen startar sina egna eftergymnasiala utbildningar för att locka kompetens.
–Nu är det bråttom. Vi måste fixa det här själv, säger han.
14.08
Tusen personer står i kö för att få en lägenhet.
– Vi måste mer eller mindre ställa krav på den privata marknaden att nu måste det byggas hyreslägenheter i Lycksele, säger Rönnlund.
 
Lilly Bäcklund håller med.
– Den här siffran är relativt hög. Vi vet att lägenheterna som finns lediga inte är nödvändigtvis det man letar efter när man flyttar hit.
14.10
Nu svarar de på en tittarfråga om hur man ska lösa bostäder åt de äldre i kommunen:
– Man kan drabbas av hög fastighetsskatt om man säljer det man redan äger. De här lägenheterna vi pratat om tidigare är tänkt för alla, givetvis även de äldre. Vi vill skapa för att ta fram byggbara, vattennära områden, säger Rönnlund.
 
Lilly Bäcklund lovar fler bostäder till de äldre:
– Det kan jag lova, sen om det blir i den utsträckning som efterfrågas vet jag inte.
14.11
Man vill skynda på processen gällande byggandet av bostäder överlag i kommunen, det är bägge debattörerna överens om.
14.14
Finns det en förtroendekris mellan människorna på landsbygden och politkerna som bestämmer?

– Ja, jag kan tänka mig att det är så. Nu är ju inte allt svart eller vitt. När det gäller de nedstängda skolorna så har förvaltningen gjort allt som står i deras makt för att behålla byskolorna. Vi har lärarbrist även i tätorten, det är inte bara på landsbygden, säger Christer Rönnlund.
14.19
Alla andra partier är ganska överens om att ni är eniga om ganska många frågor. Är det bra?
 
– Ja. Jag har mött Lyckseleborna när vi inte var överens och de tyckte vi skulle sluta käbbla. Vi har mött en respekt från allmänheten när det gäller att komma överens, säger Bäcklund.
 
Spelar det roll på vilket parti man röstar?
 
– Ja, det finns nyanser. Allt är inte svart eller vitt. De har lovat sina väljare att det ska se ut på ett sätt. Vi lovar våra väljare att det ska se ut på ett annat sätt. Man ska lägga rösten på partiet som har bra förslag, säger Rönnlund.
 
Även om ni är eniga i mycket?
 
– Jag tycker det är en styrka, säger Rönnlund.
14.26
På en fråga om hur ekonomin i Lycksele verkligen ser ut menar Lilly Rönnlund att den är stabil. 
 
Är ekonomin så bra som den verkar, Christer Rönnlund?
 
 
– Ja, både ja och nej. Men siffrorna ljuger inte. Vi har över lång tid jobbat stenhårt med att få ekonomin på rätt köl. Jag minns när världsekonomin dök 2009, då var vi illa ute, säger Rönnlund.
14.27
Kollektivtrafiken drogs in i Lycksele och Christer Rönnlund vill se att den ska återinföras. Lilly Bäcklund är inte lika övertygad.
 
– Vi tog beslutet för att få ordning på ekonomin. Jag kan inte komma med ett beslut här och nu. Men det beror på hur behovet ser ut, säger Bäcklund. 
14.28
Debatten är över för den här gången. Vi tackar kommunalråd Lilly Bäcklund (S) och oppositionsråd Christer Rönnlund (M) för deras deltagande.
 
Men det är inte slut riktigt än – de politiska företrädarna är kvar ett litet tag till så fortsätt gärna ställa era frågor.
14.31
Om ni missade något eller vill kolla igen går det alldeles utmärkt. Sändningen kommer läggas upp i sin helhet på vår sajt.
14.35
Bostads frågan är en ödesfråga. Beslutsgången är alldeles för långsam i Lycksele Lybo skulle redan fått uppdraget att bygga exempelvis vid gamla tjärhovet
Utvecklingen stannar när inget händer.
Lilly Bäcklund (S): Det beror på vad du menar med beslutsgång? Vilket skeende är för långsamt?
14.50
Jag tycker så mkt om Lse, är fd Lse-bo. Jag undrar hur ni tänker kring att en ny shoppinggalleria ska göra Lse mer attraktivt att bo i? Galleria-döden sprider ur sig inte bara i Umeå där jag bor utan är ett allt mer internationellt fenomen. Är det en klok/långsiktig/försvarbar satsning?
 
Om jag skulle vilja flytta (tillbaka) till Lse så är det helt andra värden som attraherar.

Vad ser ni som unikt och värt att profilera Lse som?
Lilly Bäcklund (S): Det fanns planer på en galleria i kvarteret Köpmannen i ett tidigare skede, men inte nu. Planerna har ändrats, bland annat på grund av förändringar inom handeln. Nu planerar företaget Cityfastigheter enbart bostäder.
Christer Rönnlund (M): Lyckseles profil ska vara att det ska vara nära till allt, det ska ta 5 minuter till allt. Vi har en helt underbar natur, med alla fritidsverksamheter man kan hålla på med. Vi har en stor idrottsrörelse i Lycksele, med alla möjliga sporter man kan hålla på med. Vi har ju också fina pendlingsmöjligheter för den som vill testa att bo i Lycksele.
14.50
Hur främjar och värnar ni natur och kultur, socialt engagemang/sociala mötesplatser, ungdomars livsmiljö (skola, fritid)?

Vad tänker ni (om ni har frågat medborgare eller tagit del av forskning kring glesbygdsfrågor nationellt och internationellt) är hållbara satsningar för att man ska kunna bo och leva gott i er kommun?

Förstår också att mer bostadsbyggande planeras. Vågar ni värna strandskydd istället för kortsiktiga vinster?

Tack för att ni bjuder in till medborgardialog!
Lilly Bäcklund (S): Man vill bo vattennära, centralt och ha hiss - det visar den medborgardialog vi bjöd in till om framtidens bostadsbyggande i kommunen. Vi har så mycket stränder som är vattennära att vi också har möjlighet att bygga på en del. Du är så välkommen till Lycksele!
15.11
Lyssnade ytterligare en gång på Lillys förklaring över att fyra projekt dragit över drygt 60 miljoner under en två års period. Om man följer de politiskt tagna besluten kan man inte undgå att missa den totala avsaknaden av brist på kontroll. Så Lilly, anser du att ärendena är skötta med kunskap och förmåga ? Samtidigt säger Christer att mina siffror inte ljuger.... Det är valår i år och frågan är varför man rycker på axlarna för 60 miljoner och i samma ögonblick skriker sig hes över kollektivtrafikkostnaden på 2.2 miljoner.... Är inte det verkligen att prata om äpplen och päron.... Addera därefter till Tjärhovets saneringskostnader och multifunktionsbanan på Tannberget som byggs på ofri grund...så rasar miljonerna okontrollerat igen..