SVT rapporterade · Behövs byskolor?

07.37
God morgon! I dag vill vi diskutera frågan: Behövs byskolor? 
Tyck till här i vårt kommentarsfält!
08.15
Självklart behövs småskolorna, om inte dom funnits hade sammhällsförfalllet gått mycket fortare och länge
08.26
Ja det är nog smart att behålla och utveckla byskolor.
En lugnare miljö för barnen men också för läraren.
Det är också en trygghet för barnen och föräldrar.

Kostnaden att driva byskolor är troligen dyrare men man vinner på det i längden t ex lugnare skolmiljö som ger bättre slutbetyg.

Jag tror att de som bor i en by med byskola kan tänka sig att betala mera i skatt för att driva just sin skola, en byskötselpeng. En dedikerad skatt för just den byskolan.

En by med egen skola är en levande by.

/B
08.28
Jag bor i Öxabäck och det är klart byskolorna behövs. Vi flyttade hit för fem år sedan och var beredda på att åka långt för jobb, veckohandling och dylikt. Men hade det inte funnits en skola hade vi inte flyttat hit. Sedan kan man ju fråga sig varför vi skall betala samma skatt som alla andra när vi får kraftigt sämre service.
08.28
Såklart behövs byskolorna! De vill ju ha en levande kommun. Försvinner skolorna försvinner dessutom arbetstillfällen och bygden dör ut.
Dessutom är skolorna som de vill flytta eleverna till redan trångbodda med baracker och dåliga lokaler! Kommunen behöver tänka om.
08.29
Självklart behövs skolor i vad ni kallar byar/småorter. Jag tycker ni kan göra en research där kommunen lagt ned skolor och där människor i den bygden klivit fram och startat friskolor. Det märkliga är att de får skolan att fungera och även gå runt ekonomiskt, vilket är det som kommunen hävdat inte gick. Detta visar även barnen på en kraft att du kan förändra
@Inger - Hej Inger! Har du något exempel på detta? Berätta gärna mer i ett mejl till vast@svt.se
09.48
När vi var småbarnsföräldrar i slutet av 80:talet, letade vi efter hus med småskola&dagis på rimligt pendlingsavstånd från Göteborg.Valet föll på Tostared där våra tre barn fick växa upp i en lugn & trygg miljö.
Valet hade inte blivit samma idag, numera finns inget dagis på orten, och oron att småskolan kan läggas ner framöver skulle göra att vi valt ett annat ställe att flytta till.
09.48
Behövs stora dyra skolghetton i städerna?
09.48
Självklart behövs byskolorna! De behövs för att byarna ska LEVA! Det är en punkt som knyter samman invånarna i byn, både barn och vuxna. Det är ett sätt att lära känna varandra, vi känner barnen i byn tack vare skolan. Vi vet vem som är förälder till barnet som slog sig eller gjorde något dumt! Barnen kan promenera själva hem efter dagens slut, det är små klasser där barnen blir sedda, de slipper farliga, långa resor på hala vägar genom kommunen för att ta sig till skolan, miljön!
Vi har valt att bo så här just för barnens skull.
09.48
Typiskt att det finns vissa privilegrade människor som kräver att deras skola ska vara kvar. Det är ju inte hållbart att ha en skola på en ”by” med 700 innvånare. Men visst kommer den att vara kvar. Så är det ju nu förtiden. Människor med pengar och bra jobb får ju som dem vill. Men andra skolor ska lida där ”under klassen” dominerar.
09.48
Väldigt lik diskussionen i Tjörns kommun där nedanstående sida finns:
www.facebook.com

Som förälder vill man ha trygghet till sina barn, vad gäller skolan innebär det ofta en mindre skola och närhet till skolan. Det gör att vi föräldrar kan tänka oss att pendla lite längre till våra jobb. Ska barnen ändå tvingas åka buss från tidig ålder kan man lika gärna bo närmare där jobben finns istället för på landsbygden. Småskalighet tror jag ger trygghet åt barnen. Trygga barn innebär en bättre framtid för alla.
12.26
Självklart!
Låt HELA Sverige leva!
12.44
Skolan är viktigt! Hela Sverige ska leva och det innebär även landsbygd.
13.16
En sån märklig fråga
@Lennart - Hej Lennart, frågan är viktig för många invånare i Marks kommun. Den engagerar och det finns olika åsikter om saken, därför uppmärksammar vi den.
 
13.45
Marks kommun, vad är det pengarna inte räcker till om man låter byskolorna vara kvar ?
Finns det inte annat att spara in på.

/B
13.45
Helt klart behövs byskolor😎varför skall det bara behövas i storstäder.jag själv har gått i en småskola..mycket fint.
13.45
Lite historia kan kanske vara på sin plats:
ur "Svenska Folkskolans praktiska ordnande" av Torsten Rudenschöld.

1. Huru skall Folkskolan kunna göras behöfligen åtkomlig för alla barn uti ett glest bebodt land med hårdt klimat och fattig befolkning ?
2. Huru bör undervisningen inom de uppkommande Skolrummen ordnas, för att blifva ändamålsenlig ?
Se mer via: www.lararnashistoria.se/folkskolan_och_grundskolan_1838-1849
13.45
självklart behövs den servicen på dom mindre orterna för att dom inte ska avfolkas .jag som förälder ser närheten till skola som viktig.
14.40
Absolut. Bra sätt att lära känna bygden. Ger ett naturligt engagemang bland föräldrar och barnen får en mer familjär uppväxt i mindre skala.