SVT rapporterade · Är det viktigt att alla kommuner har en gymnasieskola?

07.23
God morgon! I Tibro ska de rösta om kommunens enda gymnasieskola ska få läggas ner eller inte. Pia Larsson kämpar för att skolan ska få vara kvar. Hon menar att folk kommer att flytta från kommunen. Är det viktigt att alla kommuner har ett eget gymnasium?
07.50
Som boende i Tibro dessutom med barn i skolåldern tycker jag det är väldigt viktigt att kommunen kan erbjuda en gymnasieskola. Dels för att attrahera folks TT flytta hit sen även för ungdomarnas skull så som slipper tillbringa sina dagar med massa onödig restid. I detta fallet när dessutom flera av våra små grannkommunener saknar gymnasium så tror jag att deras ungdomar skulle uppskatta det också när de blir närmare att resa än till tex. Skövde.

Tycker det är intressant att kommunen är så måna om lägga mer gymnasiet när flera andra partier än det som vill spara den kommunala gymnasieskolan dessutom försöker få hit en privat aktör istället..
07.50
Det viktiga är inte att en kommun har EN gymnasieskola. Det viktiga är att ALLA skolor och vårdinrättningar bedrivs av kommun, landsting eller stat, utan vinstintressen. Sedan skolan privatiserades har kunskapsnivåerna sjunkit och systemet krackelerat. De privata skolorna skiter fullständigt i hur det går för eleverna, huvudsaken för dom är att de har elever på deras lista för pengar till kassan.
09.34
Det är väl en självklarhet att alla kommuner i Sverige har enGYMNASIESKOLA,Men det är tydligen så,att det faller inte all Politiker på läppen???
09.35
Viktigt att alla Kommuner i Sverige har en Gymnasieskola. För alla elevers utveckling och att alla Kommuner har en lika hög standard.
I varje Kommun bör också finnas t ex polis, räddningstjänst ambulans, sjukvård, badhus, bibliotek, shoppingcenter, och alla andra nödvändiga inrättningar...
10.29
Generellt kan man inte säga att det ska finnas en gymnasieskola i alla kommuner. I Värmland är det fem kommuner av 16 som inte har det. Allt beror på det geografiska läget i förhållande till gymnasieskolorna i grannkommunen.
11.31
Det. borde vara en angelägenhet även för Karlsborgs och Hjo kommuner att enas om en
fortsatt gymnasieskola i Tibro.
13.45
Personligen tycker jag inte att ALLA kommuner behöver ha en gymnasieskola, men det anmärkningsvärda är väl det hela har hanterats från Tibros politiker.
Vi kommer bli tvungna att flytta från Tibro då vår son om några år börjar gymnasiet, då han av medicinska skäl har svårt för att sitta på överfulla bussar.
Varför marknadsfördes inte gymnasieskolan i Tibro?
Varför kämpar vissa politiker för att få en privat gymnasieskola när dom kämpat så hårt för att lägga ner den kommunala?
O vart var skattesänkningen när den kommunala skolan las ner? Om det nu kommer bli skattehöjning om den skulle startas upp igen?!
14.21
Tibro kommun strävar efter att bli fler befolkning. Att bygga upp en bra grundskola där elever får bra stöd i sin undervisning. Gäller även elever med funktionsnedsättning/särskilda behov. En bra grund är viktigt. Gymnasieskola i Tibro är nyckel till många faktorer. Konståkning, Cross, förhoppningsvis enduro gymnasiet. Vi har en fantastisk anläggning. Att lägga ner gymnasiet i Tibro drabbar idrottsföreningar, de kommer välja att träna på annan ort. Vi har otroliga bra idrottsföreningar som drivs på ett fantastiskt sätt. Centrum handeln drabbas också. Synd att affärer får kämpa för att finnas. Företag där många behöver göra reklam. Så på lång sikt. Tibro ska kunna erbjuda både förskolor, grundskola, gymnasiet. Nyckeln till många faktorer till att en bra grund för utbildning gör att befolkningen vill bo kvar. Som Åke konsulten sa. Målet är att folk ska flytta hit inte flytta från Tibro. Men tänk då framtiden inte idag.
14.28
Åse N är inte oppositionsråd i Tibro
Det är Alda Danial Liberalerna som är oppositionsråd i Tibro.
@PeterSöderlund - Hej, helt riktigt. Tack för påpekandet. Vi ändrar!
14.29
Vad jag förstått så har kommunen lagt ner skolan utan någon sorts konsekvensanalys för hur det påverkar Tibro, inflyttning, avflyttning, rekryteringsbas för näringslivet etc, vad kommer hända?
16.30
Försvinnande få Tibroelever sökte till Fågelviksgymnasiet i första hand läsåret det lades ned. Hur vore det om föräldrarna förmådde sina barn att söka till ortens skola? En skola kan inte drivas av nostalgiska skäl.
19.51
De som hittills försvarat nedläggningen med motiveringen av att det inte finns några sökande får nu ställa sig i skamvrån: En friskola vill etablera sig 2019, och det säger det väl det mesta De menar att här finns ett elevunderlag, men det kräver att skolan är välskött och har rätt profil/program.

Fågelviksgymnasiet piskades hårdare, och hårdare. Program efter program togs bort: Såklart att inga sökte dit de sista åren! Vem kan säga något annat?
Varför lät man inte de positiva satsningarna på marknadsföring fortgå?

Synd att kommunen har en förvaltningschef som är så emot kommunala gymnasium på småorter, och att de naiva bypolitikerna köper honom rakt av.
22.08
Tibro är en liten kommun, med närhet till Skövde. Med 30 förstahandssökande till gymnasiet i Tibro blir det svårt att driva gymnasium i Tibro. Jag tror att gymnasierna behöver samordnas via stat, eller län o landsting, så att kommunernas gymnasier inte "kannibaliserar" på varandra.