SVT rapporterade · Hur minns du Aretha Franklin?

Det som alltid kommer leva vidare efter Aretha är hennes musik. Musiktidningen The Rolling Stone listar hennes bästa låtar ur karriären, där flera av dem spelades in under 1960-talets andra hälft.

  1. "Respect" (1967)
  2. "I Never Loved a Man (The Way I Love You)" (1967)
  3. "Think" (1968)
  4. "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" (1967)
  5. "Chain of Fools" (1967)
  6. "Amazing Grace" (1972)
  7. "Do Right Woman, Do Right Man" (1967)
  8. "Baby I Love You" (1967)
  9. "Bridge Over Troubled Water" (1971)
  10. "Rock Steady" (1971)
16.23
En av vår tids största sångröster har gått bort. Souldrottningen Aretha Franklin dog på torsdagen vid en ålder av 76 år. Vi är många som nu vill minnas och hylla Aretha - dela dina minnen, känslor och favoritlåtar här med SVT Nyheter.
16.35
Såg Aretha i TV från Berns 1968 som barn och förundrades. Sedan hennes första LP på Atlantic med Respect och Baby, baby, baby, då var jag fast för livet!
Har köpt hela hennes produktion från 1956 till 2017, alla hennes LP i vinyl, slänger aldrig dom. Hon är the soundtrack of My Life. Thank You, Lady Soul!
16.40
En MAKALÖS. röst har tystnat
16.40
Framförallt rösten, rytmen och hennes (då) plötsliga entré i Blues Brothers!
16.45
Oj, vilken stjärna som lämnat oss. Hon var en av de största rösterna någonsin, som jag tyvärr aldrig fick uppleva live. Extra tråkigt att hon aldrig hann få det Polarpris som hon så väl förtjänade.
16.45
Sååå mycket kraft och känsla hon förmedlade till en osäker och blyg tonåring som jag var då!
”Respekt” - skivan förändrade mycket!
16.50
En legendar har gått över i legend. Respect till denna fantastiska kvinna. RIP
16.50
Hon har funnits där hela mitt liv med sin röst,groove och närvaro,alltid lika bra
16.50
Aretha Franklin var en fantastisk artist! Vilken nerv och varm känsla. Underbar musik 💕
16.50
Finns ingen sångerska som hon
16.55
Så här skriver Paul McCartney på Twitter:
Let’s all take a moment to give thanks for the beautiful life of Aretha Franklin, the Queen of our souls, who inspired us all for many many years. She will be missed but the memory of her greatness as a musician and a fine human being will live with us forever. Love Paul
17.01
En legendar har gått över till alla de andra underbara artisterna på andra sidan. Aretha Franklin var en fantastisk Vilken stor artist! Underbar röst och hennes rytm Rest in Peace
17.19
Så fort jag fått ihop tillräckligt med pengar sprang jag iväg till Domus och köpte Janis Joplin, Pink Floyd och Aretha Franklin - någon gång kring 1969. Pink Floyd var så klart bäst men Aretha Franklin sjöng som ingen annan. Många av de stora som gått bort nu.
17.29
Sociala medier fylls nu med kondoleanserna från artister och kändisar till minnet av Aretha Franklin: 
Här är några:
"Praying for the Queen of Soul", skriver Mariah Carey.
"Mina tankar är med Arethas familj i denna svåra tid", skriver Ricky Martin.
"Hon har regerat som den främsta och kommer alltid betraktas som den främsta stjärnan, och den mest utmärkande rösten av dem alla", skriver Annie Lennox.
17.29
En stor och mäktig röst har tystnat. Ingen har kunnat mäkta med så mycket som Aretha Franklin. Det du gav oss i musik, bevarar vi våra hjärtan. Vila i frid, du store soul drottning.
17.29
Gymnasie åren på Rotskärsskolan 1968-70 så spelades Aretha Franklin på jukeboxen i elevrummet ofta. En sådan röst som hon hade!
17.36
Är uppvuxen med Aretha. Hade många musikaliska upplevelser med henne
Hon var aktiv även under sina sista dagar och kunde glädja oss med sina sånger in i det sista Saknar henne!!
17.39
Gitarristen och artistkollegan Lenny Kravitz skriver på Twitter att souldrottningen nu har lämnat jorden för att sitta på sin tron i himlen.
"Så välsignade vi blev när det bästa som Gud hade att erbjuda fanns i hennes röst. RESPEKT!"/ Kravitz
17.41
Jag minns att jag fascinerades av henne redan på sjuttiotalet med låtar som "Say a little prayer". På åttiotalet spelade jag ofta duetten med George Michael "I knew you were waiting". Min favoritlåt är "Until you come back". Hon var verkligen "The queen of soul. 💕
17.47
En fantastisk röst har tystnat..
Efter en konsert i i konserthuset i Stockholm i början på 80-talet, fick jag träffa Aretha i sin loge... Det blev ett fantastiskt och avslappnat möte, med en fantastisk människa...
Thank you for your fantastic music and your beuteful voice....
18.22
Varje gång man lyssnade på henne fick man gåshud ,Fantastisk kvinna och sångerska. Vila i frid Aretha
18.22
Vi ska fortsätta och lyssna på din music här och där där du vilar ifred/ en a dina fans
18.22
Ja, det går bara inte att överblicka hennes storhet som sångartist, alltifrån gospeluppväxten, in i soulpopens värld m m. Sången som alltid och förevigt berör mig lite extra med henne är ju versionen av "I say a little prayer" från "Aretha Now". Den har allt. I höst har den funnits med i mitt hjärta i 50 år.
18.23
Hörde Aretha Franklin för allra första gången i filmen Blues Brothers och Blues Brothers 2000 med låtar som Respect och Think, det var en röst utan dess like och ren girlpower! Sen hörde jag I say a little prayer och (You make me feel like) A natural woman sen var jag fast. Aretha Franklin är drottningen av all musik får jag lov att säga men mest av allt är hon drottningen av soul musiken. Underbar röst underbar personlighet med stor utstrålning. Himlen behövde ännu en ängel i sin kör så Han kallade hem Aretha för att få rätt stämma.
18.29
💗 💗 💗 Vila i Frid Aretha
18.29
En av dom största rösterna har tystnad! Redan på tidigt 70 tal började jag lyssna, hon var bäst!
18.41
Vilken kvinna,vilken röst och vilket arv hon lämnar efter sig❤️🙏🏼!En av dom största musikvärlden har skådat.Tack för allt och vila nu i frid🌟.
18.50
Amerikanska celebriteter sparar inte på de religiösa uttrycken i deras hyllningar till Queen of soul.
Barack och Michelle Obama säger till TMZ att Aretha gav oss glimtar av gudomlighet. Franklin uppträdde på Obamas installation till USA:s president 20 januari 2009.
19.00
En stor röst har tystnat, men återklangen genljuder för alltid i vårt inre.
19.11
19.09
Vila I Frid, Legend.
19.16
Malmö folkets park 1972
19.25
AMAZING ARETHA !🌟🌟🌟🌟🌟
Du är den klarast lysande stjärnan inom
SOUL musiken !
DÅ——— NU ———FÖR ALLTID 🎶
❤️🌟❤️🌟❤️🌟❤️🌟❤️🌟❤️🌟❤️
19.25
Med stor värme minns jag henne från 60-talet då jag började lyssna på henne.
Aretha var den största och hennes röst har många försökt efterlikna men det fanns bara en Aretha.Tack
19.50
Alltifd någonting som man kunde sätta på och få kraft och inspiritation från. Och oavsett glädje eller känna sig ledsen så gav hennes musik mig en himla skjuts famåt. Tänk om man hade samma förmåga?🌸 nu har jag det inte men , jag har förmåga att förstå när det finns en stjärna som kan leverera allt som hon gjorde. Aretha kommer att finnas där så länge det går att lyssna på musik. ❤️❤️❤️🤪❤️💞🌸💪🏿💪🏿💪🏿💪🏿💪🏿
20.14
Den absolut största bland alla soulartister❣️
20.27
Hon var den vi lyssnade och dansade till när vi började gå ut på klubb i Stockholm 1968. Har precis haft återträffen då vi alla fyllde 65 förra året. Och det vi minns starkast..,Aretha! Respect ...
21.07
Gåshud varje gång! Respect var soundtrack mina år på universitetet. Den mäktigaste rösten någonsin!
21.11
Hörde Aretha första gången i slutet av 60-talet, början av 70-talet. Hade en transistorradio som stog på i köket och plötsligt hörde jag en fantastisk röst. Köpte senare under årens lopp flera LP med henne. Många fina låtar, Rock Steady, Think, Respect, Good Times. Hon har ju också gjort plattor med andra artister bl.a George Michael, låtar som Jimmy Lee, I Knew You Were Waiting (For Me) osv, jag ska gå igenom mina skivor med henne och lyssna igen. Vila i frid Aretha och tack för all musik.