SVT rapporterade · Prata med oss: skicka din fråga om bostäder

19.34
Ja det byggs många i Halmstad , men dem är dyra och i dem bor bara nyanlända, pga socialen bätala 😡Sory vi som jobbar , jag har inte råd till en ny Legänhet mvh I ÅR Inge VAL för mig
19.34
När skall der byggas hyreslägenheter med skälig hyra för en arbetande person att klara.? Vuxna ensamstående hyr ofta sommarstugor efter skillsmässa med barn, unga kommer inte hemifrån förrän sent om alls. Det satsas på pensionärer och höginkomsttagare men de som skall ta vårt samhälle vidare ignoreras för ingen kan vara så dum att de glömmer dem.
19.34
Jag skulle vilja veta varför det inte kan byggas BILLIGA lägenheter som vanligt folk, ungdomar, studenter och pensionärer har råd att bo. Allt som byggs nytt är ju alldeles för dyrt.
19.34
När skall man börja bygga enklare och mindre billigare bostäder för unga och mindre bemedlade? Det måste väl finnas bostäder till alla?
19.36
Hej ! Hur vill ni att en LSS- lägenhet ska se ut ? Ska personerna välja själva i vilket område de känner att de kan bo ?
20.18
Hej. Hur skulle Moderaternas politik påverka hyreskostnaderna i Falkenberg. Tänker på marknadshyran de vill införa.
20.18
Halloj.
Varför byggs lägenheter fortfarande så lyhörda och så dåligt ventilerade??
Man hör när någon nyser högt eller "bara" pratar lite högt, folk går i trappen och när man hör när andra rapar, fiser eller "älskar" ljudligt samt mår dåligt på dasset.
Det är sådant man absolut inte önskar att höra.
Det ända "nya" i lägenheterna är bredband & LED belysning.
Och varför fyrkantiga låder att bo i??
20.21
Hej. Varför är köerna så långa i Falkenberg. Borgarna har styrt i 20 år. Varför har de inte kunnat lösa det?
20.21
Hejsan. Varför vill borgarna i Falkenberg privatisera äldreboenden? Varför kan inte kommunen själva bygga och driva bostäderna för de äldre?
11.44
Moderaterna i Falkenberg vill sälja ut delar av FABOs fastigheter, kan de precisera vilka.
11.44
Varför stoppar vi inte, som många andra EU-länder utländska köp av bostäder och fastigheter.? Det skulle kunna bromsa bostadsbristen..
11.44
Varför kan man inte godkänna mindre villatomter så att fler kan bo i hus, så blir det fler lägenheter till dom som vill bo i lägenhet.
11.44
Liberalerna vill ha ett tak på högst 5 våningar som högsta höjd på Västerport och i centrum nära Varberg. Vad säger övriga partier om det?
11.44
1-Bostadsbrist och stigande priser var igång redan från 2000. 10 års av röd-grön regering och 8 års av borgerlig regering har inte kunnat lösa problemet. Man är inte ens på väg att lösa det. Varför skall vi tro att nån av er kommer att lösa det. Är problemet oduglighet eller ovilja? Jag ser bara kapital-starka kommun- landsting- och riksdags poletiker och storbolag (politikernas framtida arbetsgivare) som gynnas av den marknaden.

2- För att jag skall kunna jobba och betala skatt måste jag ta mig till jobbet men där dras 10000kr från arbetsresor samtidigt mina skattepengar betalar andras bostadsspekulation (genom avdrag på ränta) jag fattar inte logiken. Det är väldigt väldigt orättvist.

Jag skall inte rösta på nån av er, och det är inget passivitet utan det är i högsta grad en aktivt handling. Då kan ni inte påstå att ni representerar folket och är folkvalda. Jag skall inte gå och rösta av rädsla för att nån idiot tar över makten. De för göra det. Jag har inget, jag förlorar inget.

Om allt går åt helvetet, kan ni etablerade partier inte påstå att folk valde fel sak utan det var ni som inte dög och missbrukade folkets förtroende och det är ni som ytterst bär ansvaret.
09.05
Tycker C att strandnära läge för några få är viktigare än billiga bostäder för många, många fler. Vi har inte kris i antalet villor vid vatten utan i antalet billiga lägenheter nära jobb och kommunikationer. Unga vuxna som inte kan flytta till en första egen bostad, gamla som inte lämnar sin billiga och helt avbetalda villa för att hyrorna är för höga, nya svenskar som bor flera familjer i en lägenhet, ensamstående föräldrar som inte får något över till guldkant med barnen när hyran är betald osv osv...
15.28
Det byggs en himla massa i Falkenberg. Men det är nästan uteslutande bostadsrätter med löjligt höga priser. Vart är Fabo och hyresrätterna? Kan tycka att kommunen borde se till att denna faktiskt ganska horribla snedprioritering försvinner.
Nu vill även Fabo ge sig in på bostadsrättsmarknaden. Detta för att kunna erbjuda äldre som säljer sitt hus en bostad. Min fråga är givetvis: Byggs det verkligen inte tillräckligt med bostadsrätter här? Vem ska se till att det finns bostäder för alla i Falkenberg?
Kan tycka att bostadsfrågan skötts väldigt dåligt i kommunen.
15.48
Två av tre studentstäder i Sverige håller inte måttet när det gäller att erbjuda sina studenter bostäder. Det visar Sveriges Förenade Studentkårers (SFS) årliga bostadsrapport som släpps på onsdagen. Halmstad är en av städerna som rödlistas. Hur borde politikerna agera för att lösa bostadsbristen bland studenterna?

Sju av tio studenter bor i rödlistade städer

SVT NyheterTvå av tre studentstäder i Sverige håller inte måttet när det gäller att erbjuda sina studenter bostäder. Det visar Sveriges Förenade Studentkårers (SFS) årliga bostadsrapport som släpps på onsdagen.
10.02
Har ni ( allians) tänk på vad kommer att kosta OM ni inför marknadshyror? ALLA och jag menar ALLA. Dom som har eget ägande boende blir ju också lidande. Högre skatter!! OM ni gör det så kommer det bli " social housing" hur ska ni kunna finansiera det?? Jo med högre skatter eller??? Tänk efter!!
10.03
Ville inte politikerna i Halmstad vara med ? Varför enbart Varberg och Falkenberg ?
Bostadsbyggandet i Halmstad Kommun går i riktning "en lyxig liten golfstad vid havet " istället för att bygga hyresrätter som ALLA kan få hyra och också ha råd att bo i. Vad gör de olika Kommunerna i länet för att aktivt jobba så att flera fastighetspampar upplåter flera lägenheter till så kallade bostadssociala kontrakt, till de personer som kanske hamnat utanför bostadsmarknaden pga av betalningsanmärkningar , sjukdom, arbetslöshet (ej missbruk osv) ?? Hur jobbar kommunerna AKTIVT med att få loss fler bostäder till de människor, som efter grundlig utredning blivit beviljade bostadssociala kontrakt och fått beviljade besllut, men där anmälningarna haglar till IVO då kommunerna inte VERKSTÄLLER beslutet inom tidsramen pga av att det inte finns tillräckligt med garantibostäder/lägenheter ??? Hur jobbar man tillsammans på kommunal, regional samt riksnivå för att kräva en GEMENSAM hållbar och bra förändring för att stoppa eller lagändra kring de stenhårda kriterier som dagens fastighetsägare TILLÅTS använda sig av för att få hyra en bostad??
Hej Eva! Ja det finns problem med bostadstillgång i alla Hallands sex kommuner. Tyvärr blev vi tvungna att begränsa debatten till två av kommunerna, men frågorna och svaren är aktuella överallt. Vi följer upp senare i vår app och i sändningar vad fler politiker säger från fler kommuner.
 
13.14
Finns det något parti som tänker erbjuda bostadsägare subventioner för att göra byggändringar så att tex villaägare lättare kan anpassa villan för uthyrning av en del. Tex ett rum m pentry o toa/dusch?
Det borde kunna leda till många nya bostäder, ffa till ungdomar!
13.16
Klockan 13:30 kör vi alltså igång debatten live från Varberg. Tack för alla frågor som ni skickat in - fortsätt gärna skicka in fler både före och under sändningen!
22.16
Varför byggs det få hyresrätter? då är de också mycket dyra för pensionärer med ”vanliga pensioner” ofta mycket påkostade. Man skall kunna hyra en lägenhet utan att ha bostadsbidrag. Nya boende i Halmstad och Hfab kostar mycket ca 10-12000kr för en 3:a. Därför bor många kvar i sina villor byggda på 50-70tal för en villig peng. Tycker även att Halmstad skulle vara med i debatten om bostäder.
Gisse



09.50
Varför gör man inget åt dem som har flera bostäder/lägenheter? Ser till att dem får betala mycket mer "om" den ena lägenheten står tom tex och att de får en rabatt när de hyr ut en "längre tid".? Så bygg mer färg glatt och runt & mjuk format INTE trist fyrkantig! (Fakta är att "folk" mår bättre av färg & form. Är forskat & bevisat om.)
09.50
Varför gnäller man i Göteborg att det tar 6 år att få ett erbjudande om att få en fyra (hyresrätt) i innerstan när kön är 20+ i Varberg? Jag har en villa med 5 sovrum i ett barnvänligt område, men sitter "fast".........
09.50
Det måste byggas många billiga hyresrätter i Varberg. Där finns behoven om man frågar ungdomar. Det är en rättighet, att en på ung människa ska få ett förstahands kontrakt på en första lägenhet så hen kan flytta hemifrån och börja sitt liv med studier eller arbete.
Vart tog allmännyttan vägen? Ungdomar eller de mindre bemedlade skall inte börja livet med miljonskulder till banker. Marknadskrafterna hör inte hemma här. Eller hos Varbergs bostadförvaltning.
12.33
13.06
Erik Hellsborn (SD), riksdagskandidat, tycker det ska bli spännande att delta i en tv-sänd debatt - detta blir hans första.
13.10
Thomas Johansson (S), vice ordförande i byggnadsnämnden i Varberg, hoppas att han ska kunna ge bra svar på era frågor. Ställ dem här i chatten!
13.13
Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att hon brinner för bostadsbyggnation och tycker dagens ämne är ”oerhört viktigt”.
13.21
13.36
Då är debatten igång! Välkommen att kommentera här.
13.43
Moderaterna Skyller på att det saknas detaljplaner, infrastruktur osv ? Det går ju tydligen jätte bra att fixa allt detta vid byggandet av bostadsrätter- men tydligen inte vid hyresrätter.
Svara på det .
13.45
Varför är inte Halmstad Kommun med i mötet? Halmstad har 10 års kötider.
Hej Anna! Ja problemet finns i alla Hallands sex kommuner. Tyvärr har vi blivit tvungna att begränsa debatten till två kommuner, men många av frågorna och svaren är aktuella för fler kommuner än Varberg och Falkenberg. Ställ gärna dina frågor ändå, eller kom med dina synpunkter.
13.52
Är det så att man medvetet stryper tillgången på hyresrätter eftersom man då kan höja hyrorna vid hög efterfrågan, samt att man skapar en större marknad för bostadsrätter som ofta köps av förmögna i inversteringssyfte-inte bostadssyfte?
Både Ann-Charlotte Stenkil (M) och Tomas Johansson (S) tar avstånd från att man skulle strypa tillgången på hyresrätter för att sedan kunna höja hyrorna. ”Så jobbar vi inte i Varberg”, säger dem.
13.59
Äldre personer borde kunna bo kvar i sina hem eftersom dom är trygga och trivs där, dom ska vi inte flytta på ! Äldre personer har ofta mycket låg pension som gör att man inte har råd att bo i nyproducerade bostäder. Maxhyran ligger i snitt på ca 6000:- för att kunna nyttja bostadstillägget till pensionärer. Allt över det hyresbeloppet blir extremt dyrt för ensamstående pensionärer.
14.00
Bygga på landsbygden? Hur ska det gå till, där finns inte den infrastruktur för värme, vatten osv som Ann Charlotte Stenkil tidigare talade om ,när det gäller vad som är avgörande för bostadsbyggandet. Motsägelsefullt.
14.07
Det blir tid att komunerna sörjer för infrastrukturen på landet, lägga rör och ledning för det som behövs, storstäderna blir för små och många vill gärna bo utanför städerna, sverige måste tänka på framtiden
Politikerna säger att de har planer på att bygga mer på landsbygden överlag, men att det måste göras enklare.
14.09
Byyg mer - bygg Villor, bostadsrätter, hyresrätter - säger Ann Charlotte Stenkil. Det visar i vilken turordning hon prioriterar bostadsfrågan. Tragiskt.
Enligt Ann-Charlotte Stenkil fanns det ingen inbördes rangordning i hennes svar.
- Vi anser att det är jätteviktigt att hyresrätter byggs, och att vi får rörlighet på bostadsmarknaden.
Hon tillägger:
- Förtätning, att bygga där det redan finns bostäder istället för att nyanlägga, kan vara en lösning, säger hon.
14.12
Efter att ha lyssnat på denna "debatt" i ett tag nu så är det inte konstigt att det finns en så stor bostadsbrist i Halland. Vilken soppa - och allt jag hör är politiker som skyller på varandra. Ingen verkar tillräckligt kunnig i frågan överhuvud taget.
Marknadshyror har många olika namn- det stämmer.
Politikerna själva håller inte med om att de skyller på varandra, när vi samtalar efter debattens slut.
- Vi har inte nått målen på 700 nya bostäder, och vi kan absolut använda Varbergs Bostad på ett bättre sätt.  Men om vi hade haft en normal bostadsbrist hade vi inte varit här där vi befinner oss i dag, säger Tomas Johansson (S) om dagsläget i Varberg.
14.16
Nu byter vi kommun, nu blir det fokus Falkenberg!
14.32
Behover är 1400 bostäder per år till 2020, 20 år av misslyckad moderat bostadspolitiskt styre. Bo Gustafsson/ Moderaterna lever tydligen i förnekelse. Tycker han ska gå i pension, så tragiskt att ha en sån ledning i Falkenbergs kommun. Nästa bostadspolitiska debatt borde ni smala ner till att enbart handla om brist på bygandet av #hyresrätter. Annars blir debatten snedvriden. Högerpartierna, som styr i hela halland, talar mest om byggande av villor och bostadsrätter. Ni kommer i denna debatt aldrig få svar på frågan varför det inte byggs fler hyresrätter - eftersom det såklart handlar om att driva upp hyror och skapa större efterfrågan på bostadsrätter. Ta upp frågan om varför man inte lagstiftar och ändrar regler så att hyresvärdarna kan ställa så höga kravför att få ett kontrakt.
14.41
Tittar på publiken i bakgrunden, de ser ut att ha en snittålder på ca 18 år, dom ser helt bedrövade ut. Stackarna. Ingen har ännu talat om vad som rent konkret skall göra för att ungdomar ska få någonstans att bo. Tänk på undgomarna .
Enligt oppositionsrådet Per Svensson (S) är bostäder för ungdomar på gång.
- Vi arbetar just nu med ett projekt vid järnvägsstationen, specifikt för ungdomar. Det är mindre lägenheter där man bygger ihop köket med den övriga boytan, precis som jag nämnde i debatten, säger han.
14.48
Tack för alla frågor och kommentarer! Skicka gärna in fler så försöker vi få svar.
15.42
Varbergs Kommun har mark österut bakom Lindberg skola. Varför byggs det inte där?
16.19
VARBERG Bebyggelse, förtätning av staden – hur beaktas trygghetsaspekten i planerna?

Vilka trygghetsaspekter kan urskiljas i kommunens detaljplaner/ genomförandeplaner?
- kan kommunen tänkta sig att bredden på trottoarer ska vara kopplade till husens höjd d.v.s. att om ett hus har en höjd på 25 meter så ska trottoaren vara 10 meter istället för det normala 2,5 meter. Detta innebär att de två nedersta våningarna ska vara ”indragna”. Ett exempel på trygghetsskapande åtgärder – överblick, ljussättning mm

Trygghetsskapande – att tänka på.
Att ha en god överblick över en större yta är betydelsefullt för att uppleva trygghet, då man lätt kan se omgivningen och kunna läsa av en eventuell hotfull situation. Siktstråk och god orienterbarhet är därför viktigt.

God belysning och ljusförhållanden är något viktigt för upplevelsen av trygga miljöer. Belysning möjliggör att man kan se och bli sedd i mörkret och djupa skuggor kan verka dystra och frånstötande både natt- och dagtid.

Smala trottoarer ska man inte planera för. Bredare trottoarer tenderar att låta mer människor kunna gå på trottoaren samtidigt och tillåter därför ett bättre flöde, som i sig leder till en bättre känsla av trygghet (Boverket 1998, s 80).

En byggnads hushöjd avgör om gaturummet upplevs som öppet, ljust eller mörkt. En hög fasad kan påverka och medföra att människan känner sig instängd och liten.

Estetiskt tilltalande bebyggelse och fysisk infrastruktur är ett sätt att få staden att upplevas som en trygg plats att röra sig igenom. .