Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Rättegång mot Sundsvallsnazist – misstänks ha förberett mord

Nu inleds rättegång i Sundsvalls tingsrätt mot en medelålders man, med koppling till nazistiska organisationen NMR, för förberedelse till mord, alternativt förberedelse till grov misshandel, samt grovt vapenbrott. I mannens hem fanns hemmagjorda vapen. SVT rapporterar från rättegången.

SVT rapporterade · Sundsvallsnazist i rätten

09.02
Hej, nu börjar vi dagens liveuppdatering från den första rättegångsdagen i Sundsvall.
09.03

Nazisten inför rätta i Sundsvall – misstänks ha planerat lönnmord

SVT NyheterHan har varit sjukskriven och har försörjts med bidrag från samhället. Idag inleds rättegången mot den 48-årige Sundsvallsnazisten som misstänks för att ha förberett mord.
09.10
Nu är den åtalade mannen, advokater, åklagare och journalister på väg in i salen. Foto: Rolf Lunneborg
 
09.12
Klockan är 9 och nu inleds rättegången mot den 48-årige sundsvallsbon har inletts. Åklagaren hävdar att han hade uppsåt att skada, döda eller främja dödandet  av en eller flera personer. Bevisningen är bland annat de beslag som polisen gjorde i hans villa utanför Sundsvall.  Bland dessa den specialkostruerade väskan och rörvapnet. Åklagaren Marie Reutne hävdar att rörvapnet minst ska ses som förberedelse till grovt vapenbrott.
09.14
Åklagarsidan företräds av Marie Reutne och Lo Jonsson. 48-åringen företräds av advokaten Sargon De Basso, Stockholm.
09.22
Mannen medger via sin advokat innehav av ammunition men förnekar i övrigt. Advokaten går nu igenom de omfattande inslagen som gjordes hemma hos mannen i våras. Punkt för punkt bestrids eller medges beslagen. Det rör vapen, ammunition, vapendelar, kommunikationsutrustning, litteratur m.m.
09.24
Nu är det dags för åklagarens sakframställning, det vill säga hennes redogörelse för vad som hänt och varför den här rättegången äger rum.
09.25
Förundersökningen är tjock - drygt 400 sidor och innehåller mängder av bilder.Det kommer att visas många bilder.
09.28
Anders undrar om det finns NMR-anhängare på plats: Svårt att säga. Åhörarna sitter inte i säkerhetssalen utan i en sal intill och det är 15-20 åhörare på plats. Någon eller ett par ville inte synas på bild.
09.30
Marie Reutne, det var i våras som polisen hade fått information att mannen var med i NMR och åkte ut för att dra in hans vapentillstånd. Han hade tillstånd för en Walther, Beretta, Colt och Smith&Wesson av skiftande kaliber.
09.32
När polisen kommer till villan får de syn på en pistol, berättar åklagaren Marie Reutne, som ligger öppet på en  hylla och då beslutas om en husrannsakan varvid mängder av gods hittas.
09.36
Bland vapnen, rör som passar för hagelpatroner. Där fanns väskan och en pennpistol. I sovrummet hittas en skiss på den ombyggda väskan. Det görs fynd i badrummet, bastun, sovrummet, ja i praktiken hittas vapen eller vapendelar i hela huset. Där finns också nazistisk litteratur och mängder av lagringsmedia, det vill säga datorer, mobiltelefoner, lösa hårddiskar och USB-minnen.
09.43
Affischer med Hitler på väggarna. I vitrinskåpet bilder på Hitler. Buntar med tryckt material från Nordiska Motstånsrörelsen här och var. På torkskåpet låg det två gevär. I byrån i sovrummet fanns ytterligare rördelar.
 
Det som åklagaren berättar just nu är en lång rundtur i huset där hon förklarar vad de hittat på olika ställen. 
 
09.49
Det var "ett stort antal rör" som hittades i huset och åklagare Marie Reutne betonar att det enligt hennes uppfattning är delar i rörvapen som är anpassade för hagelpatroner.
 
Säkerhetspolisen har skrivit ett PM i förundersökningen. Angående rörvapnet uppger säpo att det är är utbrett fenomen bland medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen. Liknande vapen - kompletta eller ofullständiga - har anträffats hos husrannsakningar hos flertalet misstänkta personer inom organisationen, uppger Säkerhetspolisen.
09.49
I morgon kommer för övrigt Säkerhetspolisen att vittna i målet.
09.51
Nu visas filmen när polisen demonstrerar vad man kan göra med de rördelar man hittat hemma hos 48-åringen. Det tar 20 sekunder att sätta ihop och avlossa.
09.52
Vi har tidigare skrivit om det åklagare Marie Reutne betonar i rättegångssalen gällande att rörvapen är ett utbrett fenomen bland medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen.
 

NMR tillverkar egna illegala vapen – utbrett fenomen inom rörelsen

SVT NyheterDen nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillverkar illegala vapen – systematiskt. Det framgår av polisutredningen mot den Sundsvallsnazist som under torsdagen åtalades för illegalt vapeninnehav och förberedelse till mord.
09.53
Svar till Staffan: Vi redogör övergripande för kartläggningen.
09.53
Forts till Staffan: Vi bedömer att det är en relevant uppgift att redovisa.
09.58
Nu redogör åklagaren för attachéväskan. Hon hävdar att det är konstruerat för ett vapen med förlängd pipa. I väskans sida finns ett hål för pistolmynningen. I handtaget sitter en spärr, eller bygel, för att diskret kunna avlossa vapnet från utsidan.
 
I huset fanns också litteratur som beskriver hur man bygger ljuddämpare.
10.00
I nattduksbordet i sovrummet hittas skisser hur man bygger vapendelar.
10.01
Nu 10 minuter paus.
10.03
Så här såg det ut när polisen satte ihop och avlossade skott från ett mannens egna rörvapen.

Här provskjuter polisen nazistens vapen

SVT NyheterDet tar polisen 20 sekunder att sätta samman Sundsvallsnazistens rörvapen och avfyra ett skott. SVT kan idag visa filmen.
10.18
Nu startar vi på nytt..
10.28
Nu visas en film som visar hur attachéväskan fungerar. Det är polisen som provar väskans konstruktion och avlossar flera skott från utsidan genom att dra i en bygel vid handtaget.
 
Åklagaren går vidare i sitt resonemang och visar en annan film som förekommer i utredningen. Det är 48-åringens egen film när han sitter på en spark utanför huset och provskjuter ett vapen - en Smith&Wesson - med en förlängd pipa. Åklagaren gör gällande att det finns en koppling mellan vapnet och väskan. SVT har visat filmen och enligt åklagaren finns det ytterligare filmsekvenser som visar hur 48-åringen skruvar av förlängningen på vapnet och att det skulle röra sig om en ljuddämpare som passar i väskan.
10.29
Nu redovisas fyndet av en störsändare hemma hos NMR-medlemmen.
10.32
Det saknas en störsändare. Två störsändare ska enligt fraktsedeln ha levererats för 13 dollar styck från Kina men en av sändarna har inte kunnat hittas, säger åklagaren Marie Reutne.
10.40
Störsändaren skulle också störa ut polisens frekvenser och därför menar åklagaren att den skulle kunna ingå i ett brottsupplägg - "ett våldsbrott" -  tillsammans med väskan.
10.42
Hur ser det ut där vi befinner oss nu, kanske någon undrar?
Vi sitter i tingsrättens säkerhetssal där vi i media sitter bakom en glasvägg med rätten rakt fram. Här finns cirka 20 platser varav hälften är upptagna.
10.48
48-åringen sitter cirka fem meter framför mig tillsammans med sin advokat, Sargon De Basson, som då och då har invändningar eller vill ha förtydliganden på åklagarens sakframställan.  Den åtalade sitter tätt samman med sin advokat och ibland ber han åklagaren att ställa en fråga.
 
Under förmiddagen är det emellertid åklagarsidan som har ordet. De båda åklagarna lägger fram bevisningen och förklarar varför han åtalats för så allvarliga brott som grovt vapenbrott och förberedelse till mord. Det är många detaljer.
10.54
Nyss gick åklagarna igenom beslagen av ammunition. Nu redovisas polisens utredning av attachéväskans konstruktion.
 
Väskan har provats med flera vapen men passar bäst för vapnet - ett av flera - som tagits i beslag hemma hos 48-åringen. 
 
Nu undrar advokaten hur många vapen väskan provats med. Åklagaren kan inte svara men tycker att frågan ska besvaras av polisen som senare ska vittna om utredningen.
 
Beslagtagna gevär redovisas.
11.00
Nu redovisas rörvapnet som består av fyra delar - om patronen medräknas - och hur de sätts samman. Var för sig är delarna inte tillståndspliktiga.
11.04
Nu sträcker vi på benen igen - 10 min..
11.09
Så här ser järnrörsvapnet ut på närmare håll. Foto: Polisens förundersökning
 
11.14
Pausen slut.
 
Det fanns utrustning hemma hos 48-åringen för att göra flera "slam guns", uppger åklagaren. Förutom rör hittades brickor och mängder av de fjädrar som passar i röret som slagstift för att avlossa en patron.
11.17
Hemma hos 48-åringen hittades elva mobiltelefoner, åtta datorer samt flera hårddiskar och andra lagringsmedia. En del av beslaget har inte innehållit något av värde för utredningen, säger åklagaren men andra media har varit krypterade.
11.21
Här kan det vara intressant att nämna att NMRs nättidning Nordfront drivit ett paralellt mål och hävdat källskydd för de lagringsmedia som beslagtogs hemma hos 48-åringen. De hävdade att han arbetade som journalist för Nordfront och att innehållet var skyddat. Nordfront drev målet till hovrätten i våras och förlorade.
 
Mer om det här finns på SVTs sajt och i tidigare artiklar.
11.25
När polisen gick igenom filerna hittas 215 PDF-filer som beskriver hur man dödar, spränger, utför sabotage och tillverkar sprängämnen, vapen och ammunition.
 
Där fanns också beskrivningar hur man tillverkar egna hagelpatroner vilket åklagaren kopplar till rörvapnen.
11.26
I datorn hittas instruktioner hur man bygger rörvapen
11.27
Bland  filerna finns också namn på personer.
11.31
Polisens IT-forensiker har tittat på filerna.
I en mapp finns en fil kallad "listan"  Där finns filer som pekar ut två journalister på Sundsvalls Tidning.
 
11.35
Anders Ingvarsson på Mittmedia är en av journalisterna som blev kartlagd av den åtalade mannen.

Chefredaktör kartlagd av Sundsvallsnazist

SVT Nyheter Anders Ingvarsson, i dag chefredaktör för Gefle Dagblad och tidigare chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten, är en av de journalister som kartlagts av en nazist i Sundsvall som nu står åtalad för förberedelse till mord.
11.41
Där hittas också en fil "sapo/afa"
 
Nu blir åklagaren försiktig i sina uttalanden efetersom delar av materialet omfattas av sekretess. Den mer detaljerade redovisningen kommer att ske bakom stängda dörrar.
 
Åklagaren berättar om en mängd ljudfiler där 48-åringen tar emot samtal från allmänheten och svarar på frågor från allmänheten.
 
Där finns också filer: "How to identify and recognize a jew" och listan "Det utvalda folket", som listar människor av judisk börd i Sverige.
 
Nu kommer invändningar från advokaten som menar att den sistnämnda listan går att googla fram för vem som helst.
11.44
11.53
Det finns också en telefon bland beslagen som är döpt till "Näste 4". Åklagaren menar att hans koppling till Nordiska Motståndsrörelsen är central i målet och hon redovisar nu en rapport från Säkerhetspolisen som beskriver NMR som organisation.
 
Återkommer med en mer detaljerad redovisning av säpo-rapporten.
 
48-åringen bedöms som framträdande i NMRs Näste 4, bland annat i arbetet att rekrytera nya medlemmar men även genom att planera för nästets och kampgruppens aktiviteter. Han har arrangerat resor till demonstrationer och offentliga aktiviteter. Han har också frekvent deltagit i NMRs möten - det framgår av hans egna mötesanteckningar.
 
Bland filerna finns filmer, bland annat på hur 48-åringen utbildar NMR-medlemmar i radiokommunikation och att han är beredd att hjälpa till med råd och dåd.
 
I morgon kommer säpo själv att vittna.
11.55
I ett telefonsamtal beskriver han sig själv som gruppchef i NMR.
12.05
Nu spelas ett telefonsamtal upp mellan 48-åringen och en okänd person: 48-åringen har telefontid på NMRs  kontakttelefon något som sker på en bestämd tid, tisdagar,  kl 17-19..
 
- "Sieg heil!",
- Ja det är jag, svarar 48-åringen.
 
Nu protesterar advokaten och uppger att han inte fått ta del av telefonsamtalet. Åklagaren Lo Jonsson bläddrar i pappren och det visar sig att advokaten har fel.
 
Någon annan ringer och vill bli passiv medlem..
 
- Ja, det gjorde jag själv för många år sedan, nu är jag gruppchef.
- Vi har aktiviteter i Sundsvall, Kramfors, Hudiksvall. Alla har ju inte råd att åka..
 
12.09
Nu bryter vi för lunch - åter 13.15
13.26
13.50
Mikael Westerlund, 48-åringens advokat tar nu till orda. Jag ber om ursäkt för att jag hade fel namn på advokaten tidigare..
13.54
Enligt advokaten har 48-åringen blivit starkt påverkad av häktningstiden som börjar närma sig fyra månader. 
 
Attachéväskan vill 48-åringen inte kännas vid. Några fingeravtryck på väskan eller några andra spår har inte påträffats på väskan som knyter den till honom. Någon målsägande - som skulle utsättas för mord eller misshandel har inte heller påvisats i utredningen, menar advokaten.
 
Några krutrester har inte heller påträffats i väskan innan polisen gjorde sitt test.
14.02
48-åringen förnekar också att han skulle ha tillverkat rörvapen.
De fynd som polisen gjort i hans bostad kommer sig av att han tidigare arbetat på en cykelverkstad i Sundsvall.
 
Advokaten tar upp ett mail mellan polisen och cykelverkstaden. Polisen ville veta om rören kom därifrån vilket cykelverkstaden varken förnekar eller bekräftar. De tror att det rör sig om skrot som skulle slängas..
 
Mikael Westerlund har varit hemma hos 48-åringen och tittat in i garaget. Där fanns "mycket grejer, det var välutrustat för att inte säga rörigt". Att där fanns rör ser han inte som så konstigt. Rör som hittades i sovrummet hade han för att försvara sig och att det fanns rör på andra ställen i huset anser inte advokaten heller som konstigt eftersom det finns prylar överallt.
14.12
Att man hittat muttrar och skruvar i garaget är inte heller märkligt, menar försvaret. 
När polisen testar rörvapnet har man använt en patron där bara tändsatsen återstår. Advokaten påstår att det inte går att skjuta skarpt med rörvapnet med riktiga patroner. Rören hade inte hållit, menar han.
14.13
Polisen gjorde en ny husrannsakan hemma hos 48-åringen så sent som igår.
14.14
Då beslagtogs sju tavlor som använts för prickskytte. Enligt advokaten har de aldrig använts för prickskytte med hagel.
14.15
De gamla gevären som polisen hittade hemma hos mannen var arvegods. De var gamla.
14.20
Nu till filmen där man ser en person sitta på en spark och skjuta, så är det 48-åringen, medger han. Däremot förnekar han att det skulle vara en ljuddämpare som sitter längst fram på piistolen.
 
Att det låter dämpat på filmen förklaras med att det var svagare ammunition och vinter. Ljudet dämpades av snön, vindriktningen och snövallar runt om platsen.
14.22
Någon ljuddämpare har han aldrig ägt. Att polisen hittat en bok som beskriver hur man tillverkar ljuddämpare förklarar han med att det rör sig om en gammal bok som han lånade för länge sedan av en vapensmed och som blivit liggande.
14.27
Åklagaren har en invändning angående om det skjutits prick på måltavlor med hagel. Marie Reutne säger att polisen varken kan bekräfta eller dementera att det finns spår efter hagelskott. Det går inte att visa varken det ena eller det andra, menar hon.
14.51
Nu är det 48-åringen själv som ska vittna:
 
Han har varit sjukskriven i tre år på grund av whiplash efter en trafikolycka. Förlorade jobbet efter skadan. Jobbet var för tungt..Frun är utförsäkrad.
14.52
Bra jobbat polisen

-Ove
14.57
Han ger nu sin förklaring till väskan. Han berättar att han hade en firma i Sundsvall tidigare som sysslade med stripning och det var i det sammanhanget han fick en beställning på en väska som skulle användas vid en filminspelning. Han gjorde väskan. Det var en student som beställde den, säger han, men den hämtades aldrig.
 
Många grejer som polisen hittade var skrot från cykelverkstaden där han tidigare jobbade.
14.59
Varför är ni journalister så partiska mot nazismen? SVT skriver ju själva på sin hemsida att ni är opartiska. Stämmer ej!

-Charlotta K
15.09

Svar till Charlotta K:

Därför att nazismen är våldsbejakande och antidemokratisk.

"Enligt den så kallade demokratibestämmelsen i radio och tv-lagen ska programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer samt principen om allas lika värde och den enskildes frihet och värdighet. Bestämmelsen gäller alla leverantörer av medietjänster som tillhandahåller tv-sändning, beställ-tv eller sökbar text-tv, samt Sveriges Radio.

 Bestämmelsen innebär också en skyldighet att markera ett avståndstagande från, eller att bemöta, antidemokratiska uttalanden."

15.14
48-åringen vill inte erkänna att han köpt en störningssändare. Istället hävdar han att att köpt en buggsvepare åt en bekant som ville kontrollera om han var avlyssnad.
 
 
15.16
Han har byggt utrustning åt motståndsrörelsen, säger han.
De har också varit med och finansierat inköpen av elektronisk utrustning. 
15.20
Störningssändaren hade han lånat.
 
Åklagaren frågar varför han lämnat olika uppgifter om störningssändaren i förhören i förundersökningen jämfört med i dag.
- Jag ville vänta till rättegången med att berätta hur det ligger till, säger han
15.26
Nu tar han upp uppgifterna om journalisterna. Han berättar att han jobbade på fotoavdelningen på Sundsvalls Tidning på 80-talet. "Trevligt folk", sammanfattar han.
Han känner personligen barn och barnbarn till folk på tidningen.
 
- Det ligger inget i att jag skulle vara ute efter journalister. Jag har inget emot journalister.
 
Åklagaren: Vad säger du om den granskning av Nordiska Motståndsrörelsen som ST och övriga medier gjort?
- Säger inget om det. Det fanns inga namn i granskningen.
- Nu på senare tid verkar uppgifter om mig ha kommit ut men det är mest synd om min son att det är så.
 
Som sjukskriven tycker han att det är bra att media granskar missförhållanden i samhället.
15.30
Han beskriver sig som tekniskt intresserad. Vapenintresset hänger ihop med det. Dessutom har han samlarmani.
 
Han är också intresserad av radiokommunikation. Han har byggt antenner åt motståndsrörelsen och hållit föredrag i ämnet på motståndsrörelsens möten.
15.33
Åklagaren undrar varför så mycket av informationen på hans lagringsmedia var krypterad.
48-åringen jämför det med att låsa dörren hemma. Han vill inte att känslig information ska komma ut.
15.40
Pennpistolen laddas med patroner för salongsgevär. På bilden som togs när polisen upptäckte den ligger en patron jämte pennpistolen.
 
48-åringen ifrågasätter bilden och påstår att den måste vara arrangerad.
15.48
Två gevär, arvegodset efter farfar, hittade polisen undanstoppade i bastun. Där har de stått i tio år, berättar 48-åringen.
 
48-åringen som tidigare sagt sig vara noga med sitt pistolskytte i en förening och inte ville riskera licenserna för sina legala pistoler får nu frågan varför han under tio år haft gevären stående hemma utan att ha gjort något åt saken. Svaret åklagaren får: "Jag vet inte, gevären var gamla".
 
En pipa till ett avsågat hagelgevär beskriver han som skrot.
15.52
"Vi bor ödsligt, jag vill ha rätt att försvara mig"
Han berättar att han skjutit i grustaget i Stavreviken och på gubblekis i Bergeforsen. Men aldrig med hagel.
 
Åklagaren undrar då varför hagelpatroner hittats hemma hos honom. "Jag har hittat dom på skjutbanor och har tagit rätt på patronerna så att inte några barn skulle hitta dom. Jag har tagit hand om patronerna som en god medborgare"
16.05
Nu till attachéväskan:
 
Åklagaren Lo Jonsson ifrågasätter berättelsen att en kund skulle ha kommit in och bett om att väskan skulle kläs i guld. Hans firma gick i konkurs. Det hände för tio år sedan. Kunden kom aldrig och hämtade väskan så den hamnade i hans bostad. Där blev den stående i baren.
 
- Jag öppnade väskan, trodde att den skulle användas till en soft airgun och tänkte inte mer på det.
 
Nu undrar åklagaren varför han ändrat sin berättelse jämfört med de tidigare polisförhören. I de första polisförhören ville han överhuvudtaget inte kommentera väskan. Hon undrar också varför en ritning på väskans konstruktion hittades i hans nattygsbord.
 
- Jag brukar ligga och klottra när jag har svårt att sova.
 
 
16.26
Åklagaren tycker att skissen överenstämmer med bilden i förundersökningen där polisen satt in hans pistol i väskan. Din pistol och väskan gifter sig bra, menar åklagaren. Är det inte du som tillverkat väskan.
 
- Nej.
 
Åklagaren: Har du byggt vapen någon gång?
 
- Nej.
 
Men varför har du då så många manualer om hur man tillverkar vapen.
 
- För att jag tankat hem stora mängder zippade filer. Det har kommit en massa utöver det jag ville ha.
16.30
Bland alla filer. Det finns en manual hur man bygger rörvapen?
- Hade jag ingen aning om, svarar 48-åringen.
16.38
Kan du berätta om din roll i Nordiska Motståndsrörelsen.
- Vill inte kommentera det. Min politiska uppfattning är inte relevant.
Är du medlem?
- Ja det har jag bekräftat tidigare i förhören.
Är du gruppechef?
- Ja, eftersom jag redan sagt det.
När blev du gruppchef?
- Ingen kommentar?
Vad har du att säga om det Säkerhetspolisen uppgett om dig?
- Inga kommentarer.
Du har sagt att du inte förespråkar våld?
- Jag förespråkar inte våld. NMR uppfattar jag inte som våldsam.
Bilderna på Hitler hemma hos dig?
- Ingen kommentar. Jag är historiskt intresserad.
 
16.45
Hemma hos 48-åringen hittade polisen en telefon som är märkt "Näste 4".
Där fanns också månadsrapporter som han skrivit i egenskap av gruppchef i NMR. Han har hållit föredrag om radiokommunikation vid NMR-möten och i poddar med koppling till NMR.
 
Han berättar också att han svarar i NMRs kontakttelefon och bland annat vidarebefordrat antijudisk information.
Åklagaren: VIlken syn har du på judar?
- De är människor.
 
Men du sympatiserar med Hitler?
- Inga kommentarer.
16.50
Nu är det advokatens tur att ställa frågor till 48-åringen.
- Jag var hemma hos dig igår och du måste ursäkta mig men det var skrot precis överallt. Det är nog det mest belamrade ställe jag besökt. När jag öppnade dörren ramlade det bokstavligen ut prylar. Jag måste fråga, vad har du alla muttrar och skruvar till..?
16.52
Advokaten vill göra gällande att det inte är så märkligt att polisen hittar så mycket hemma hos honom.
16.57
Vi måste nu avrunda för idag.
I morgon fortsätter rättegången med fortsatta förhör. Då kommer kriminaltekniker, it-tekniker att kallas som vittnen.
Då kommer också Säkerhetspolisen att medverka på videolänk.
08.42
God morgon.
 
Andra rättegångsdagen i Sundsvalls tingsrätt har nu inletts. Idag väntar vittnesförhör med polisen, kriminaltekniker, it-forensiker samt säkerhetspolisen. Dagen avslutas med slutpläderingar.
08.44
Nu hörs en polis som deltog vid husrannsakan hemma hos 48-åringen i våras.
08.50
Polismannen berättar: Vi åkte fler poliser än vad vi normalt skulle vid en husrannsakan. Vi kände till att det var en vit-makt-miljö och vi ville undvika att överraskas av att anhängare till rörelsen dök upp. Vi hade också kännedom om att det kunde förekomma rörvapen i miljöer med anknytning till vit-makt.
 
Omedelbart när vi gick in så såg vi att det fanns anledning att kalla in mer personal. Vi såg lösa vapen i huset och vi såg rör som vi fått förhandsinformation om att de kunde förekomma. Vi såg också fjädrar som brukar förekomma i samband med rörvapen.
 
I garaget fanns hemmagjorda måltavlor för prickskytte, en i metall och en annan av papp. Den i papp var tydligt beskjuten.
08.56
Vi fotograferade det vi såg och de flesta bilderna togs av mig. Det fanns också it-forensiker som deltog vid husrannsakan.
 
Bilderna togs som vi hittade dem i huset, berättar polismannen.
 
Här kommer frågan om pennpistolen upp: 48-åringen hävdade vid förhören igår att bilden med pistol och patron hade arrangerats av polisen.Men polismannen säger nu att de fotograferats som de hittats.
 
"Våra instruktioner är att dokumentera fynden som de ligger. Ibland kan vi blottlägga föremål eller flytta men då brukar det anges i dokumentationen"
09.00
Nu är det försvarsadvokaten, Mikael Westerlund, som tar över förhöret med polismannen:
 
Ni hittade en pistol i inledningen som var orsaken till att husrannsakan utökades. Är du medveten om att just den var en leksakspistol.?
- Nu är jag det, men då kunde vi inte göra den bedömningen.
 
Du skriver i en rapport att det är tydligt att måltavlor beskjutits med hagel. Nu i efterhand har det inte gått att bekräfta.
- Formuleringen var olycklig. Jag borde inte ha uttryckt mig så kategoriskt, svarar polisen.
09.08
Mikael Westerlund frågar nu om röran hemma hos 48-åringen. Polisen bekräftar att det var rörigt i bostaden.
 
Polismannen får sedan frågan om de plockad med sig de rör "som passade" och lämnat andra kvar.
- Ja, förklarar polisen.
 
Åklagaren tar upp ordet på nytt:
- Nu var det ju inte en leksakspistol, men är det svårt att skilja på skarpa vapen och replikor.
- Ja, det är det.
 
Polisen får titta på sidan 182 i förundersökningen (det aktuella vapnet) och får frågan om det är ett riktigt vapen eller något annat. Polismannen som också är vapeninstruktör säger att det inte är möjligt att bedöma omedelbart. Eftersom det inte går att gissa så tar man det säkra före det osäkra.
09.14
Måltavlorna har blivit en fråga under rättegången eftersom de är centrala för att bevisa att rörvapnen använts. Försvaret hävdar att det rör sig om vilka rör som helst - cykelreservdelar - som hittats hemma hos 48-åringen.
 
Frågan är alltså om skjuttavlorna beskjutits med hagel? Det skulle i så fall stärka åklagarnas case.
 
Måltavlorna togs i beslag först i går. Den kriminaltekniska undersökningen är inte entydig.
09.16
Här är pistolen som polisen till en början inte kunde avgöra huruvida det var ett riktigt vapen eller inte. Foto: Polisens förundersökning
 
09.16
Kriminalteknikern Urban Hagström sätter sig nu i vittnesstolen. Han har med sig en stor brun papperskasse med något i...
 
Vi som sitter här i tingsrättens säkerhetssal spekulerar om det inte är attachéväskan, den så kallade lönnmordsväskan, som finns i påsen..
 
Vi får se..
09.19
Han får först frågor om måltavlorna. Han ombeds beskriva träffbilden och hur stora hålen är.
- Fem millimeter. Om de hade varit hagel hade det varit mindre hål. Tavlan har beskjutits med kulvapen, det är är min professionella bedömning.
 
 
09.21
Hagström bekräftar att leksaksvapnet som utlöste den stora husrannsakan hemma hos 48-åringen var en replika, alltså en kopia på ett riktigt vapen.
- Skillnaden går inte omedelbart att avgöra.
09.24
Ett gevär som hittades hemma hos 48-åringen bedöms vara uppborrat.
- Pipan är slätborrad, mekanismen fungerar och jag bedömer att det är ett fullt fungerande vapen, möjligen med sämre precision eftersom det är slätborrat.
09.36
Åklagaren ställer frågor om det är en ljuddämpare som sitter på pistolen när 48-åringen provskjuter utomhus. Är det en ljuddämpare som sitter på pistolen?
 
48-åringen har i förhören sagt att det inte är en ljuddämpare utan ett rör med gummibussning som sitter på pistolen, och att snön i omgivningarna dämpat ljudet på filmen.
 
Kriminaltekniker Urban Hagström ställer sig skeptisk till förklaringen. Han säger att det fanns gängor fram på pistolen - en Smith&Wesson - och att det på filmen ser ut som om han skruvar av röret.
 
Krutgaserna går ut i överljudshastighet och orsakar knallen när vapnet avlossas. En ljuddämpare är konstruerad med små kammare för att fånga upp krutgaserna. Ljuddämpare kan man bygga själv, säger kriminalteknikern. Med kullager och brickor och ett rör är det möjligt, säger polisens tekniker.
 
Han får se brickor och kullager som tagits i beslag hemma hos 48-åringen i en påse benämnd "damper".
- Ja det verkar rimligt, blir svaret.
09.45
Hur såg han att det var ett rörvapen som tagits i beslag?
 
- Ja, det hade kommit in en massa vapendelar och rör från ett beslag och jag fick till uppgift att titta på grejerna. Det tog mig en minut att identifiera rören och lista ut hur de fungerade.
 
Åklagaren: Hur såg du det?
 
- Ja det inre röret passade hagelpatroner och det yttre röret med förborrat hål passade det inre röret. Diametern på det inre röret var avgörande. Det fanns flera sådana rör i beslaget.
 
Polisen provade vapnet med en svagare patron men enligt kriminalteknikern skulle resultatet ha blivit detsamma med en riktig patron.Att röret skulle ha exploderat och förvandlats till en livsfara för den som använder det, bekräftar han inte.
09.45
Nu till väskan. Jodå, den finns i påsen..
09.50
På ovansidan finns en avtryckare i form av en bygel. Mekanismen är "lätt", den går att avfyra med ett finger. Handtaget är urgröpt för att det ska underlättas extra.
 
Från bygeln går en vajer till ett plattjärn som trycker in en avtryckare om det finns ett vapen monterad. Längst fram finns två byglar som kriminalteknikern bedömer vara anpassade för en ljuddämpare.
 
09.52
Polisen har testat 15 vapen i väskan.
 
- Den passar bäst för den åtalades egen pistol, hans Smith&Wesson. Andra pistoler passade inta alls men hans egen pistol passade som hand i handske, säger Hagström.
09.55
Åklagaren: Om man skulle gå omkring i en folksamling, en demonstration, med den här väskan.och avlossa ett skott. Upptäcktsrisk?
- Ja, den är ju väldigt diskret.
- Jag har aldrig sett något liknande. Någonsin.
09.57
Den pistol som passar i väskan är en kaliber 22. Alltså en vekare kaliber, uppger polismannen.
09.59
Nu tar försvarets Mikael Westerlund över förhöret.
- Hur borrar man upp en pipa, undrar försvaret.
- Ja, med en borr, svarar polisen.
Men hur får man det rakt?
- Med rätt grejer går det att få rakt, men jag är ingen expert på det.
10.06
Nu åter till frågan om varför 48-åringens förlängda pistol var så tyst när han sköt utomhus.
Kan det ha varit en 22:a kort som har mindre krutladdning och kan gängningen ha varit till för skjutvikter för målskytte.
10.12
Advokaten undrar om polisen provskjutit andra vapen i väskan och får ett - antagligen - ovälkommet svar.
- Nej. Det fanns bara två vapen som kunde monteras i väskan. Det andra vapnet som möjligen skulle ha kunnat monteras var också hans.
 
Polisen har provat 15 vapen i väskan.
 
Polisen bedömer att väskan aldrig använts. Några krutrester har inte hittats, men om det avlossats med ljuddämpare skulle det å andra sidan, sannolikt inte finnas några krutrester, menar polisen.
10.15
Advokaten hävdar att det uppborrade vapnet var funktionsidugligt men tänker inte motivera det i detalj förrän i sin slutplädering. Det här väcker irritation bland åklagarna.
- Kan vi inte ta det nu när vi har kriminaltekniker här?
10.28
Nu är det paus och kö till kaffeautomaten.
Strax tillbaka.
10.37
Nu startar vi igen.
Rätten ska gå igenom beslaget av lagringsmedia, eller it-prylar om vi ska uttrycka oss lite yvigt.
Hemma hos 48-åringen gjorde polisen omfattande beslag av datorer, mobiltelefoner, hårddiskar, USB-minnen osv.
10.39
En it-forensiker från polisen ska höras.
10.44
Han berättar:
"Det var ett stort beslag och då går det till så att man kopierar materialet och analyserar innehållet. Kopieringen är gjord av säkerhetspolisen."
 
Beslaget innehåller en mängd material som är krypterat. Det är INTE genomgånget. 
 
Att 48-åringen satt häktad innebar tidspress och man fick koncentrera sig på det som var öppet. Att ta sig in i krypterat material skulle ta för lång tid.
10.52
I artikeln kan du höra den så kallade Sundsvallsnazistens egna ord i rättssalen. Notera att en textad version av klippet kommer inom kort.

Sundsvallsnazisten: ”Bygger inte åt mig själv”

SVT NyheterDen 48-årige mannen och medlemmen i Nordiska motståndsrörelsen,NMR, som står åtalad för bland annat förberedelse för mord på två journalister medgav under den första rättegångsdagen att han bygger utrustning åt NMR.
10.55
Säkerhetspolisen uppges ha varit med vid beslagen - det vill säga vid husrannsakan.
 
Det är värt att notera att Säkerhetspolisen förefaller ha haft en betydligt aktivare roll vid tillslaget och utredningen än vad som varit känt. I förundersökningen finns flera dokument från säpo som rör NMR, 48-åringen och rörvapnen men deras roll verkar ha varit aktiv redan vid tillslaget mot 48-åringen i hans vila.
11.00
Vi på SVT har varit i kontakt med säpo tidigare om 48-åringen och nazistutredningen i Sundsvall men de har tidigare svarat att de inte vill kommentera.
11.05
Rätten har under en stund uppehållit sig vid de 215 PDF-filerna som hittades. Det rör sig om zippade filer på temat döda, sabotera, bygga vapen och tillverka sprängämnen m.m. Frågan är om de packats upp och i så fall när
11.06
Säkerhetspolisens Ahn-Za Hagström med på telefon.
11.07
Ahn-Za Hägström jobbar på Säkerhetspolisen. Hon är med på länk i rättegångssalen. Foto: SVT
 
11.13
Lo Jonsson, åklagare, inleder.
Ahn-Za Hagström är analytiker på säpo.
"vårt uppdrag är att skydda demokratin. NMR är uttalat nationalistisk, man har ett rastänk och hyllar Hitler. NMR förespråkar alla till buds stående medel för att säkra framtidens vita barn. Motståndsrörelsen bildades 1997 och kan ses som en brygga mellan 30-talet nationalsocialism och vit-makt-miljö av idag.
 
NMR är uppbyggd som en sträng hierarki. "
 
Vad innebär alla till buds stående medel:
"Det finns en del av organisation som förespråkar våld och en del som ställer upp i valet nu i höst. Att ställa upp i valet ingår också i det som de betecknar som alla till buds stående medel. Individerna i NMR uppmanas att agera. Utomparlamentariska metoder ingår och genomsyrar deras kamp. Det är den kampen som individerna också uppmanas till"
11.21
Åklagaren: Individen?
 
"Den är hierarkisk men samtidigt uppmanas individer att göra det dom kan med till buds stående medel. Anhängare och sympatisörer uppmanas att handla. I detta ingår också att begå våldsbrott. NMR menar att Sverige är ockuperat av främmande makt. De pratar i krigsretoriktermer. De lockar till sig människor med vapenintresse.
Krigsretoriken finns med på olika sätt. De arrangerar knivövningar och förbereder sig aktivt. De utpekar fiender - företrädare för samhället - som samlas ihop i ett konspirationstänk. Här blir alla från politiker, debattörer, HBTQ-människor och journalister etc en del av den judiska värlfskonspirationen"
 
"De är våldsbejakande"
 
"Sprängattentaten i Västra Götaland är ett exempel på våld, mot syndikalisternas lokal i Göteborg och två asylboenden. Två bomber detonerade, en påträffades innan. En person skadades."
 
11.22
"De har förmågan att genomföra grova brott som utmanar terrorlagstiftningen"
11.24
"NMR vill avskräcka människor. Våldskapitalet innebär att organisationen inte alltid behöver begå brott för att nå sitt mål."
 
"Vi får regelbundert in information om att medlemmar i NMR har vapen eller försöker skaffa vapen. Det är en del av målsättningen att åsamka staten allvarlig skada och avskaffa demokratin"
11.27
"Genom åren har vi sett olika typer av vapen i NMR. Legala jaktvapen men också modifierade vapen. Vi har också sett beståndsdelar av egenproducerade vapen. Det har förekommit vid olika beslag. 
 
Information om hur man bygger vapen sprids och delas på nätet"
11.31
48-åringen är gruppchef i NMR vilket Hagström kommenterar:
"Det innebär att samordba aktiviteter lokalt, vara kontaktperson och arrangera transporter till olika gemensamma arrangemang. De vill synas. Här spelar gruppchefen en aktiv roll"
 
Om 48-åringen:
" Vår bedömning är att han spelat en framträdande roll. Han har samordnat resor till demonstrationer i Boden och Falun"
11.34
Försvaret har inga frågor men rättens ordförande, Robert Schött, vill ha det våldsbejakande begreppet utrett:
"För att kunna bygga skrämselkapitalet behöver man ibland använda våld för att att det skall leva kvar. Rättsväsendet är en del av den judiska världskonspirationen. Alla försöker motarbeta deras organisation"
11.47
Nu redovisas personalia. 48-åringen är sjukskriven efter en trafikolycka, har svag förankring på arbetsmarknaden och dålig ekonomi.
 
Han samtycker till samhällstjänst om det skulle bli aktuellt.
 
Åklagarna vill ställa kompletterande frågor till honom efter lunch. Sedan återstår slutpläderingarna.
 
Återkommer med en ungefärlig tidsplan för resten av dagen. Rättegången avslutas idag.
11.51
Paus till klockan 13.
13.19
Åklagaren Marie Reutne inleder nu sin slutplädering:
 
Nej, det är ingen konspirationsteori vi sysslar med. Målet har fått oerhört stor uppmärksamhet och många har lyft fram den politiska dimensionen. Det är ett viktigt mål men det är ingen politiska bedömning som rätten har att göra utan rätten ska bedöma den här individen och de fynd som gjordes i hans bostad. Det har påträffats rörvapen i hans bostad som förekommer i liknande sammanhang.
 
48-åringen hävdar att rördelarna det rör sig om skrot från en tidigare arbetsplats, men han har ett kufiskt intresse kring vapen och politik. Jag anser att rördelarna i det här fallet ska bedömas som ett vapen. Det är inte bra att de florerar, särskilt som de florerar i de miljöer där 48-åringen är verksam. Det är därför viktigt hur rättskipningen i Sverige ska bedöma rördelarna. Är det vapen eller är de rördelar.
Det finns ett tidigare rättsfall som rör ett armborst och där armborstets olika delar i sig inte är tillståndspliktiga men där de sammanfogade rör sig om ett farligt vapen.Här finns stöd för åklagarsidans resonemang.
 
Rördelarna blir ett livsfarligt vapen när de sätts samman.
13.25
Enligt Säkerhetspolisen kan Nordiska motståndsrörelsen utföra grova brott som kan falla under terrorlagstiftningen.

SÄPO om NMR: ”Kan omfattas av terrorlagstiftningen”

SVT NyheterNordiska motståndsrörelsen, NMR, har förmåga begå grova våldsbrott som kan omfattas av terrorlagstiftningen. Det säger Säkerhetspolisens analytiker Anh-Za Hägström under rättegången mot den åtalade Sundsvallsnazisten.
13.28
Attachéväskan.
 
En väska är inte olaglig men ombyggd för att dölja ett skjutvapen är det ett föremål som inte bör förekomma i samhället.
 
Även om det är en kaliber 22 som är ett förhållandevis vekt vapen kan det orsaka oerhörd skada, särskilt om det avfyras flera skott. Syftet med en sådan här väska är att komma nära en person utan upptäckt och det  säger mycket om väskan. Och varför är väskan utformad för att kunna rymma ett föremål längst fram på pistolen? Jo, för att montera en ljuddämpare. 
 
En pistol i en väska med en ljuddämpare? Ja, vad gör man med en sådan? Lägg till störningssändare som slår ut kommunikationen. Alldeles oavsett vad han själv sagt är det enligt min uppfattning 48-åringens störsändare. Han har innehaft den och ska dömas för innehavet.
 
Nu har vi väska, pistol, ljuddämpare, störningssändare och kommunikationsradio kan användas för våldsbrott i diskret form.
 
Till detta ska vi lägga filerna som påträffats på hans hårddiskar. Det mesta handlar om vapen och våld.
13.36
Jag är naturligtvis medveten om att det finns någon brottsplan och några faktiska måltavlor för det förmodade brottet. Även här finns det tidigare rättsfall att luta sig mot. Brottsplanen behöver inte vara konkretiserad för att en person ska kunna dömas. Förberedelsernas karaktär är det centrala.
 
Har 48-åringen haft uppsåt - och då till vilket brott?
Hans person, den miljö han befinner sig i är tillräckligt uppsåt. Det finns minst uppsåt till grov misshandel i hans fall. 
13.40
Advokaten menar att hans politiska hemvist är oväsentlig i sammanhanget och jag kan delvis hålla med om det, men närheten till en våldsbejakande organisation är däremot väsentlig.
 
Är man med i NMR är det olämpligt att inneha vapen. Det är klarlagt rättsligt. Säkerhetspolisens uppgifter är otvetydiga.
 
Sammantaget anser jag att han ska fällas. Brotten är styrkta. 
13.43
Han är ostraffad men ändå är det allvarliga brott.
 
Annan påföljd än fängelse är utesluten. Jag yrkar på ett fängelsestraff på minimum tre år .
 
Jag yrkar vidare på att han ska bli kvar i häkte.
13.51
Advokat Mikael Westerlund tar till orda:
 
Jag blev mycket förvånad när jag mottog det här åtalet och det åklagarna påstår. Jag trodde att åklagarna åtminstone skulle släppa förberedelse till mord.
 
Jag påstår att åklagarna inte styrkt förberedelse till mord och våldsbrott. Det saknas brottsplan. Åklagarna lägger fram en allvarlig anklagelse utan att kunna styrka när brottet skulle ske och vem som skulle ha utsatts.
 
Åklagarna har inte kunnat visa vem som konstruerat väskan och hur det kom sig att den fanns hos 48-åringen. Saknas fingeravtryck på den. Det finns alternativa uppgifter om varför väskan konstruerats och för vilket vapen.
 
Det finns ingen målsägande i målet. Det ni i rätten har att hantera är ett påstående om förberedelse till mord utan brottsplan eller målsägande.
 
Är det rimligt att tro att 48-åringen skulle använda ett vekt skjutvapen till våldsbrott.
13.54
Åklagarna har inte kunnat visa att PDF-filerna öppnats av 48-åringen. Dessutom kan det vara så att hans datorer och mobiltelefoner kan ha använts av andra.
 
I vilket fall som helst binder PDF-filerna inte honom till något brott.
 
Säkerhetspolisens generella bedömningar är av begränsat värde gentemot 48-åringen. Det finns medlemmar i NMR som inte brukar våld.
13.59
Nu grälas det i rätten..
 
Advokaten åberopar en vittnesuppgift ur förundersökningen som inte kallats som vittne. Så brukar det inte gå till. Så gör man inte, säger åklagarsidan.
 
Om det är en väsentlig  uppgift för försvarssidan är det rimligt att personen i fråga kallats som vittne så att hen kunde höras av båda sidor.
 
I sak handlade grälet om en bok som hittades hos 48-åringen och som beskriver hur man tillverkar ljuddämpare.
14.07
Rörvapen:
 
Polisens tekniker har byggt samman ett vapen av rörfynd som gjordes i olika rum hemma hos 48-åringen. Mikael Westerlund använder begreppet "skrot" när han nämner rören.
 
Att Säkerhetspolisen berättar om "slam guns" hos NMR-medlemmar finner han inte märkligt eftersom NMR är en organisation med många medlemmar och underavdelningar. Enligt advokaten är det inte märkligt att det går att konstruera ett rörvapen av harmlösa grejer som hittas i 48-åringens hem. Särskilt om det fanns en förförståelse hos polisen vad man sökte efter.
 
Även om rätten skulle anse det som ett vapen anser advokaten att det inte rör sig om ett grovt brott utan om ett brott av normalgraden.
14.09
Störsändare:
 
Inte utrett att det är en störsändare. Och även om han innehar en störsändare är det inte säker att man förbereder mord.
 
14.10
Advokaten yrkar på att 48-åringen ska försättas på fri fot.
14.12
Rätten överlägger nu bakom stängda dörrar - besked om 48-åringen ska släppas eller inte kommer inom kort.
 
 
14.39
Tar det 14 dagar innan dom meddelas?

-Rolle
 
 
Det är det normala, men kan ockå bli andra datum. Det kommer rätten att meddela efter att de överlagt.
14.45
Besked:
 
48-åringen kvarblir i häktet
 
Dom meddelas 5 sept kl 11
15.14
Liverapporteringen avslutas nu.
 
Tack för de här dagarna.
 
Då misstankarna om grovt vapenbrott kvarstår, med ett straffvärde på över två år, beslutade rätten att han skulle bli kvar i häktet.