SVT rapporterade · Vilken är din viktigaste valfråga?

07.22
Hej! Det är nu två veckor kvar till valet och vi på SVT Dalarna vill ha in era tankar och berättelser! Är du förstagångsväljare? Har du bestämt dig vilket parti som får din röst? Vilken är din viktigaste valfråga? Berätta för oss här i liveflödet.
07.26

”Det blev inte som jag tänkt mig”

 
Här testar några av Dalarnas förstagångsväljare SVT:s valkompass för att veta vilket parti de ska lägga sin röst på den 9 september. Se hur det gick för de här!
07.41
Yttrandefriheten är absolut viktigast
08.26
Miljön och klimatet är absolut viktigast för om vi inte klarsr av att fixa det så blir det stora problem med allt. Sverige har lite fel och brister men är så mycket bättre att leva i än dom flesta andra länder. Det är tråkigt att så många väljer att inte se det och blåser upp felen extremt istället. Dom borde resa runt i världen ett tag och fatta hur bra vi har det på nästan alla områden.
09.52
Mitt första val var 1998 då jag var tjugo år gammal. Jag var då helt ointresserad av politik, men jag tyckte det var en kul grej att rösta på Pensionärspartiet SPI. Fast de hamnade under spärren, så den rösten var bortkastad. Den första upplevelsen av val påverkade mig inte så mycket, men den fick mig iallafall att välja stora partier i efterföljande val så att min röst skulle betyda något.
11.29

Valkompassen – Testa dina åsikter mot partiernas i alla tre valen

Här hittar du SVT:s valkompass för kommun-, landsting- och riksdagsvalet!
14.17
Keeping the basic democratic laws.
20.46
Yttrande- och tryckfrihetsfrågor.

Samt: Kommunernas ekonomi. Dessa är de främsta bärarna av samhällskontraktet.
20.47
Det har aldrig varit så svårt att välja som i detta val. Utgångspunkten har var tryggheten och säkerheten för mina barn och barnbarn när jag lämnat detta jordeliv. Sverige och vår forna östra rikshalva Finland är de enda nationerna som är alliansfria i Nordeuropa. Det är en svensk skyldighet att inte företa några säkerhetspolitiska beslut som samtidigt förändrar vårt
broderland Finlands säkerhetsläge. Vi vet att "Ivan" i öster kommit med förtäckta hot därest
vi går med i Nato och att lämna Finland ensamt eller indirekt tvinga dem att göra detsamma
vore närmast ödestigert. Tänk er Natobaser i norra Sverige eller nära Murmask i nora Finland.
Det kan aldrig den ryska statsledningen acceptera. (Jämför Kennedys reaktion mot robothotet
med ryska misiler på Kuba)
Sålunda med en stark önskan om att regeringen Lövén försvinner, blev valet snart när omöjligt. Det blev en taktikröst på KD, trots detta partis uttalade Notovänlighet och faktumet
att undertecknad lämnade statskyrkan för mer än 30 år sedan. Med vänlig hälsning ! Klas B
21.01
Invandringspolitiken är den absolut viktigaste frågan. Så mycket annat påverkas av besluten kring invandring som inget annat. Brottsligheten, segregationen och krisen i vården.
17.54
Den viktigaste valfrågan för mig är skolan.
Fallerar skolan, fallerar integrationen och därmed migrationspoltiken.
Fallerar skolan, fallerar vården när vi tappar läkare, sjuksköterskor och forskare.
Fallerar skolan, fallerar välfärden när vi inte har de kompetenser som krävs för de jobb som drar in och genererar mycket skattepengar.
Fallerar skolan, fallerar samhället.
Därför är skolan den viktigaste frågan för mig och jag tror många för att utan den leder det till en långsiktig samhällskollaps på flera nivåer.
17.54
Invandringen är det största ämnet i valet.
Det är nyckelordet i detta val att få ordning på
Sjukvård
Skolan
Tandvård
Polisväsen
Pensioner
M.M
17.54
Klimatet, klimatet. Allt annat blir ju oväsentligt om vi inte fixar klimatet.
13.42

Förstagångsväljarna Sara, Qaali och Frida fick chansen att ställa några av deras frågor till dalapolitikerna. Se resultatet och jämför politikernas svar här!

 

14.44
Miljön och klimatet.
Hej Rickard! Det verkar vara många som håller med dig där, speciellt förstagångsväljare. Finns det något när det gäller klimatet du tycker är extra viktigt?
14.44
Mer jämlikhet på alla plan, mellan kön, inom inkomst, livsvillkor osv - det är min viktigaste fråga!
En underskattad fråga är hur vi ska få ett klimat på internet likt det vi ändå har i samhället. Det vill säga städat och oftast schysst. Hur vi ska få unga mer aktiva är en annan.
16.55
Jag menar att det hade gått att komma fram till en mycket bättre integration om samarbetet var bättre och om man satsade mer på det!!
16.55
alla partier borde vara överens om att integrationen behöver förbättras
17.25
Jag minns mitt första val tydligt och kommer alltid att göra. pirrigt och stort,kändes som att äntligen få vara med i det allra viktigaste för demokratin
Vad fint Lars, tack för att du delar med dig!
17.29
Att värna om den enda planeten vi har. All vår välfärd och välstånd kommer från naturen. Rätten till deltid och gå ner i lön skulle funka för många. Mer tid för familj och förkovring och mindre pengar till kött och flygresor.
17.56
Första gången var jag övertygad om att jag visste allt om livet och världen, politik. Hade idag aldrig röstat som då men minns känslan av att göra nåt viktigt
20.49
Viktigast, skolan. behövs mer resurseroch mer pengar. det var också det viktigaste för mig inför mitt första val, då för att jag precis gått i skolan och såg betydelsen, nu för att jag ser hur de yngre generationerna påverkas
16.15
Vi frågade riksdagskandidaterna vilken valfråga som är viktigast för dem. Här kan du jämföra deras svar – och se om någon tycker som du:
 
10.54
Den viktigaste frågan måste vara assistansen till funktionshindrade. Den måste va kvar så alla oavsett funktionhinder kan bo kvar hemma. Lägg ner alla projekt med LSS boende som byggs. Ingen,varken ung el gammal vill bli instängd på ett barnhem el LSS boende.Politikerna borde själva få bli fastlåsta i en rullstol,inte ens få gå på toa själv o därpå bli tvångsinsatt på ett sk LSS-BOENDE mot sin vilja.Frihetsberövande är det samma.
Varför ska assistansfrågan läggas utanför valet?
Varför byggs boendena?
Varför ska funktionshindrade få sitta av sina liv på instutioner?
Varför ska de frihetsberövas ,har de gjort sig skyldiga till något? Störta brottet kan ha varit att de föddes med eller har åberopat sig ett funktionshinder?

Politiker,är det nån av er som är funktionshindrade,har barn eller anhöriga med funktionshinder? Våga stå upp för dom,se till att även dom precis alla får ingå i den Svenska välfärden. De är de hårdast drabbade och de får inte svikas. Det är den största valfrågan ! Kan Sverige stå upp och finnas till för de svagaste eller sopar vi undan dom ?

11.14

Här berättar Dalarnas riksdagskandidater om sina första val

Vi bad riksdagskandidaterna att berätta om sina första val. Här hör du dem berätta!
15.19
Bara en vecka kvar nu innan det är dags att välja parti. Har du bestämt dig? Gå in på vår webbplats och berätta!
16.03
Bostadssegregationen upplever nog många som en av de vardagliga utmaningarna. I ex vis Ludvika och Borlänge finns det områden som ungefär har fördelningen 90% nyanlända. Vissa talar om "överbefolkning" och trångboddhet. Andra talar om att det måste fyllas på om det finns "tomma lägenheter".

När man går omkring i dessa områden känns det verkligen inte som nan befinner sig i Sverige. Gått omkring bland valstugarna i Borlänge och Ludvika den senaste tiden och i princip alla partier säger att vi måste ta emot fler invandrare, genom än asyl eller migration, för att "rädda våra pensioner" pga för dåligt barnafödande och en åldrande befolkning.

Men hur ska det gå till om folk som kommer hit på det stora taget liksom flyttar in eller bildar parallella samhällen, med sina folks värderingar och kulturer? Ungefär 90% av de nyanlända har islamsk trosbekännelse. Där kvinnor och män, flickor och pojkar ska separeras, där männen styr och kvinnor underordnar sig? Där Sharia-lagar står över den svenska lagen, osv osv???
19.46
Viktigaste valfrågan. Toleransen. Helt klart.
20.08

[TV ] "Jag ska rösta för att morfar ska få ett bra liv”

Varför ska du rösta? Den frågan fick några av länets förstagångsväljare svara på.