SVT rapporterade · Vad kan bli bättre i Dalarnas sjukvård?

09.18
Noggranna Undersökningar oavsett ålder och att man inte blir ivägskickad innan en ordentlig anamnes är gjord. Väldigt ofta skickas patienter hem för tidigt och på för lösa grunder.
09.19
Hur löser vi läkarbristen på vårdcentralerna?
11.27
Stöd också män som råkat ut för misshandel och lever under hot i stället för att anklaga och kriminalisera offret, sätta diffusa diagnoser samt tvångsmedicinera. När ni insett att ni har gjort fel - gör rätt istället för att försöka driva patienten till självmord. Låt det inte ta 19 år utan hjälp. Ni ska lyssna på och respektera vad patienten säger - vill denne inte ha amalgam i munnen ska ni inte kleta dit det ändå. Hjälp personer med tinnitus - det är en sjukdom, forskarna är helt eniga om detta. Hjälp personer med allergi. Se till att männens reproduktiva hälsa värderas lika högt som kvinnors inom vården, män ska inte behöva ta allt med stafettläkaren.
11.28
Varför nekas man så många gånger att få komma till bla Rättviks vårdcentral med hänvisningen att det inte finns fler bokbara tider och att man måste ringa igen dagen efter? Är man sjuk så är man - oavsett om det finns bokbaratider. Dessutom en sköterska som ska avgöra hur sjuk jag är och hur min kropp funkar - över tfn! Finns den kompetensen? Ska det vara ok?
14.50
Öppna vårdcentralen i Horndal. Jag, och många med mej, orkar inte ta oss till Avesta. Jag har svårt att gå i korridorerna på lasarettet. Ingen rullstol tack, jag är inte död - bara halvdöd. Med en åldrande befolkning på landsbygden, utan allmänna färdmedel, kanske Landstinget räknar med naturlig avgång. Det är många läkarbesök som jag avstått, och kommer att avstå, på grund av det här. Sjukresor då?? kanske ni säger. En gång åkte jag ambulans till Falun men nekades hemresa efter att ha blivit fullpumpad med smärtstillande. Fraktades till väntrummet i rullstol och visste inte hur jag skulle ta mej de 9 milen hem så det är inget alternativ för mej. Så vad tänker ni göra? Har hört ett rykte om att det ska öppnas hälsocentral i Horndal. Vad innebär detta och får jag träffa läkare där?
15.24
Att någon vårdinrättning/läkare har ett huvudansvar och kan se till helhetssituationen när man har många olika vårdkontakter, detta fungerar väldigt dåligt idag(min erfarenhet) man skickas runt mellan olika vårdinstanser och får höra att någon annan ska ta ansvaret vilket ingen verkar vilja göra.
Även viktigt att de läkare som anställs också har ett bra bemötande när man som sjuk redan är i ett utsatt läge, att inte ska behöva känna sig som en börda när man kontaktar vården.
15.44
Psykiatrin i Dalarna verkar vara under all kritik! Har bekanta som varit både deprimerade och självmordsbenägna, som har haft behov av att få samtalsterapi(vilket även läkare bedömt) men i princip blivit nekade pga resursbrist. Vad kostar detta samhället i förlängningen i form av ex. sjukskrivningar och mänsklig tragedi/lidande? Snälla politiker ha ett långsiktigt perspektiv och se vikten av resurser till psykiatrin(och övriga vården såklart)!!
16.57
Varför kan man inte få en hälsoundersökning på vårdcentralen? Undrsökningen kan t.ex innehålla några basala prov som blodtryck, ev diabetes o vanligt blodprov ev. något ytterligare. I synnerhet vi som kommit upp i åren kan behöva det. Det brukar löna sig att agera förebyggande.
18.25
18.42
Psykvården och tillgången till rätt diagnoser.
Även LSS....Måste ses om. Ge de som behöver. Både vuxna och psykiskt sjuka den LSS de har rätt till.
19.41
För lång väntetid till ögonmottagning för kontroller samt remissbedömning på ögonoperation.
20.33
07.45
Mer psykisk hjälp såsom utbrändhet där man får räkna med minst tre år innan man känner att det börjar lätta en liten aning. Även vid långtidsarbetslöshet då det krävs att man är aktiv och söker jobb kan vara väldigt uppstressande och skapa panikångest då det är svårt att veta vad man ska söka för jobb som man varit arbetslös en längre tid och börjar närma sig pension. När man känner att självkänslan och självförtroendet börjar svika en mer och mer samt inte ha någon meningsfull hobby eller andra intressen som kan skingra de negativa tankarna en stund. I de här situationerna är det EXTRA VIKTIGT ATT FÅ STÖD OCH KÄNNA SIG TAGEN PÅ ALLVAR DÅ MAN KÄNNER ATT DET FINNS NÅGON SOM VERKLIGEN LYSSNAR OCH TAR EN PÅ ALLVAR SÅ MAN HITTAR " SINA BYGGSTENAR TILL ETT MENINGSFULLT LIV" . Det ska inte behöva kosta skjortan att få hjälp, istället skulle det betalas via skatten. Så fler samtalsteraputer är mitt önskemål så att fler så snabbt som möjligt för att få ner sjukskrivningarna samt förhindra att man hamnar i fel umgänge med missbruk av olika droger. FLER PSYKOLOGER SAMT SAMTALSTERAUTER STÅR HÖGST PÅ MIN ÖNSKELISTA!!!
10.39
Ni måste se till att få bort dom som styr er sjukvård för dom verkar inte ha kompitens att utföra det och man läser ofta om er att det går med underskott ofta ni verkar ha mycket skit i ledningarna
10.46
10.48
11.34
När man blir inlagd på sjukhus. Varför tvingas jag som boende i Leksand till Mora lasarett? Tidigare var det Falun. Jag har närmare till Falun och känner många personer där. Känner ingen i Mora. Det skulle för mig vara en katastrof om jag tvingas till Mora den dag jag blir inlagd, utan möjlighet att kunna få besök m.m.. Mina barn, som inte bor i länet, tvingas åka mer än 7 mil extra, enkel resa. Varför har jag inte valmöjlighet? Låt oss boende i länet ha möjlighet att kunna välja vart vi vill och inte bara vid besök på vårdcentraler.

Ia
12.12
12.30
06.07
Ge alla samma rätt till vård. Även funktionshindrade borde ha rätt att tex få gå till neurolog om behov finns.Alla insatser måste gälla även för denna grupp människor.
07.22
Det är på tiden att socialdemokraterna gör något åt dagens situation, istället för att lova nya engemang i vården.
Sommarens insändare från vårdpersonal visar tydligt hur bedrövligt det varit på Falu lasarett, men Barke lysnar över huvud taget inte på varken personal eller vårdtagare.
Känns som att vi väljare blir dumförklarade.
Ta vara på personalens synpunkter, ordna en god arbetsmiljö, ge sjuksköterskorna en bättre lön och låt dom själv bestämma om schemaläggning.
Genomför ordentliga utfrågningar av personal som säger upp sig, då kanske man kommer till pudelns kärna någon gång.
Man kan inte vänta i tre år på att utbilda nya sköterskor som efter examen kommer på hur dåliga villkoren är. Det är nu det måste ske. Lysna o för en dialog !!
09.11
Varför är ortopedläkare från Falun i Norge och jobbar vissa veckor? Eller hos Capio i Örebro? Har vi inte brist på läkare i Falun?
09.11
På vårdcentralen i Hedemora finns inte en enda fast distriktsläkare. Skandal tycker jag. Barke tycker att vården fungerar bra i länet. Varför ljuger han för oss medborgare ?
19.40
Se till att alla de som har gått läkarutbildning 5,5år får gå sin AT-tjänst på 22 månandet för att kunna fortsätta att jobba inom primärvård och fortbilda sig som spec. på olika områden. Idag är det som en ”flaskhals” med en begränsad uttagning av ca 12 platser för AT-tjänst två ggr om år i Falun när det är flera hundra lärarkandidater som söker dessa platser och vill inget annat än gå vidare i sin utbildning. Vet flera av dessa som vill bosätta sig här i länet och bilda familj, men ser sig tvungna att söka sig ut ur länet för att kunna gå vidare. Något är fel när man inte tar till vara detta och ger flera platser i denna ”flaskhals”😡😢
09.04
Avlasta läkaren med en läkarsekreterare, då blir det tid över för fler patienter!