SVT rapporterade · SVT Nyheter Stockholms lokala valbevakning

10.43
Jessica Gustafsson, småbarnsmamma i Aspudden: "Jag röstar för alla människors lika värde". 
11.44
Valarbetare lockar med sina valsedlar när kungsholmsborna anländer till vallokalen i Eiraskolan. Foto: Stefan Bokström, SVT
11.46
Kungsholmen. Trängsel vid valsedlarna - något som kritiserats av internationella valobservatörer efter förra valet. Foto: Stefan Bokström, SVT
12.03
Här är några av de internationella observatörerna som besöker vallokalerna i Stockholm. Deras uppgift är att granska hur vi röstar och vad vi kan bli bättre på. Total hoppas denna grupp observatörer hinna med besök på 26 olika vallokaler under dagen. 
Vår reporter Amela Mahovic träffar observatörerna på Gubbängsskolan i Farsta.
12.17
Hej och välkomna till SVT Nyheter Stockholms valbevakning! Har du några frågor som rör valet, ställ dem här. Under dagen kommer vi ha flera medarbetare ute bland vallokalerna runtom i Stockholm. Det går även bra att ställa era frågor till dem! Med vänlig hälsning, Rasmus Ejneberg på webb-redaktionen.
12.36
 Centerpartiets Erik Sihlberg utanför vallokal i Aspudden
12.40
Madeleine Kaharascho Fridh från Feministiskt Initiativ 
13.16
Förtidsröster i Stockholm har blivit försenade. Läs hela artikeln här:

Förtidsröster försenade – Postnord: ”varit så många”

SVT NyheterVissa förtidsröster ännu inte nått vallokalerna i Stockholms län – trots att rösträkningen redan skulle ha påbörjats.
13.18
Mostafa Al-Gazim är här med sin familj och röstar för första gången någonsin. 
- Det är viktigt att rösta och det gör jag för mina barns framtid. Många vänner har hört av sig för att påpeka hur viktigt det är med att rösta. Men ibland är det svårt att rösta när man inte känner till samhället så bra. Men idag har jag lagt min röst för första gången, säger Mostafa Al-Gazim.
13.46
Andi har fått teströsta i skolan: ”det påverkar ju egentligen ingenting” 
13.57
Ordförande för SD i Nynäshamn dödshotad vid vallokal.
 
 

Valarbetare hotade i Nynäshamn

Två valarbetare och en röstberättigad person blev vid en vallokal i Nynäshamn utsatta för verbalt hot av okända gärningspersoner.
14.57
Sonja Otteklint, förstagångsväljare. 
15.27
Internationella valobservatörer - vi får en inblick vad jobbet innebär. /Amela Mahovic, reporter SVT Nyheter Stockholm 
16.29

Sabotage och gömda valsedlar ett stort problem

SVT NyheterValsedlarna är det i särklass största problemet under valdagen, det säger Stockholm stads valnämnd.
16.50
Ann Carnehagen i Farsta tycker att det bör vara mer festligheter vid vallokalerna. 
- Det handlar om demokrati och demokrati är allt, men vi glömmer det. När vi är här handlar det inte bara om vad vi röstar på, utan att vi faktiskt kan och får rösta och vi bör  firar den här friheten. Jag skulle vilja se mer musik, glädje och tacksamhet, säger Ann Carnehagen.
17.32
Såhär ett par timmar innan vallokalerna stänger kan ni gå in och kolla vilka som styrt de senaste åren i just din kommun.

Så styrs kommunerna i länet

SVT NyheterDet har blivit allt vanligare att Sveriges kommuner styrs över blockgränserna. Mer än var tredje kommun styrs på det sättet, och det märks även i Stockholms län.
18.28
Väljaren Trygve Redaelli brukar ta flera valsedlar för att inte visa vad han röstar på.
19.10
Nu är vi på plats på Moderaternas valvaka på Berns. Härifrån kommer vi rapportera under kvällen men vi räknar också med att ta oss till andra valvakor när resultaten börjar komma in senare i kväll.
/Tina Eckerskog och Tommy Bergman
19.25
19.47
När kommer valresultatet för Solna?
Hej Harry! Vi hoppas på ett preliminärt resultat innan klockan 23. Här kan du följa rösträkningen för Solna kommun: https://valresultat.svt.se/2018/30184.html
19.48
19.56
Moderaternas valvaka på Berns
Moderaterna väntar på den första prognosen som kommer strax efter klockan 20.00
20.02
20.06
Skulle önska få länken till rösträkningen för Haninge. Går det?
Här kan du följa rösträkningen för Haninge, Anna: https://valresultat.svt.se/2018/30136.html
20.35
Finns det någon prognos för landstingsvalet?
Hej Daniel! Rösterna till landstingsvalet är de som räknas sist. Ett preliminärt resultat väntas komma runt klockan 01.30-02.00. 
20.38
Här äter Moderaterna bland annatModeraternas valmat
 
 sotad sashimilax med het sallad på papaya, morot, tomat, chili, koriander, vårlök och lime.
20.43
Blandade reaktioner bland moderaterna på Berns efter att SVT:s valundersökning presenterats.
- Det blir en nagelbitare, säger Joakim Larsson (M), förbundsordförande för M i Stockholms stad.
(Observera att valundersökningen visar rikssiffror.)
SVT:s valundersökning:
20.47
Noor Karim minglar med partikamraterna. Hon tror att s behåller makten i Stockholm. När det gäller landstinget säger hon: - Jag hoppas att frågan om hur Alliansen hanterat Nya Karolinska påverkat hur folk har röstat.
 
20.48
 
20.49
Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, om SVT:s Valu: ”Sossarna går mot ett historiskt nederlag”. Samtidigt tappar Moderaterna fler procentenheter än Socialdemokraterna jämfört med riksdagsvalet 2014, enligt undersökningen.
20.51
Falafel eller tysk korv med surkål på menyn när socialdemokratiska partisympatisörer inväntar valresultat under de kulörta lyktorna.
 
20.51
Här presenteras valresultaten för länets kommuner så snart rösträkningen är igång. Se resultaten för just din kommun genom att söka i listan. 

Valresultat för Kommunvalet: Sverige

På denna sida kan du följa valresultatrapporteringen för Kommunvalet: Sverige.
20.51
Bara Stockholm som har lokal valbevakning?
@Ingrid - Nej alla lokala nyheter har sin lokala valbevakning på respektive nyhetssite. I tv-rutan har vi en gemensam valvaka.
21.14
Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd i Stockholm.
- Det kommer att bli en lång natt, men det är otroligt spännande, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd i Stockholm.
21.14
När har man ett ungefärligt resultat för Stockholm stad?
Hej Frida! Vanligtvis har man ett preliminärt valresultat för kommunvalet någon gång mellan klockan 22.00-23.00 men det är svårt att säga exakt eftersom distrikten räknas ett i taget. I dag har det dessutom varit strul med leveransen av förtidsröster vilket riskerar att försena rösträkningen. 
21.15
Samtidigt som rösträkningen pågår har Valmyndighetens sajt kraschat.
 
21.25
Anna König Jerlmyr (M), gruppledare Stockholm stad, Göte Glemme (M).
Anna König Jerlmyr (M) minglar runt på valvakan och pratar med sina partikamrater. Det är en festlig stämning på Berns.
21.28
Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande på Ekerö är på plats på Berns:
- Vi i Ekeröalliansen - M, C och KD - har jobbat väldigt tätt ihop under den här mandatperioden och hoppas naturligtvis på fortsatt förtroende.
Tror du man kan dra några slutsatser om hur det kommer gå på Ekerö utifrån rikssiffrorna i valundersökningen?
- Nej, det tror jag är svårt att göra. Jag tror det är olika frågor som är intressanta för väljarna på riksnivå och på lokal nivå.
21.46
21.47

Snart har hälften av stockholmarnas riksdagsröster räknats.

 
 
22.12
Vänsterpartiet är det parti som går starkast framåt bland stockholmarna i riksdagsvalet, och växer med 5,6 procentenheter när 415 av 573 valdistrikt är räknade. Enligt Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, kan det röra sig om ett tapp från Miljöpartiet som backar med 3,5 procentenheter.

– Jag tror att det är ett skifte inom blocket från Miljöpartiet till Vänsterpartiet, som har haft en mer oberoende ställning och inte behövt kompromissa på liknande sätt. Man har förlorat förtroendet för MP eftersom partiet har kompromissat så mycket.
Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.
 
22.15
22.23

Med drygt en tiondel av rösterna räknade ser Vänsterpartiet i Stockholms stadshus ut att bli en av de stora vinnarna i det kommunala valet i Stockholm. Samtidigt balanserar Feministiskt initiativ på treprocentsgränsen.

 
 
22.45
På Stockholmsmoderaternas valvaka på Berns väntar man på resultatet för Stockholms stad. När en dryg fjärdedel av de 573 distrikten har räknats är Moderaterna ner omkring fem procentenheter men då återstår alltså många distrikt.
22.56
Statsvetare Marja Lemne redo att kommentera valdramatiken i Stockholm direkt i Sverige i dags valvaka
22.56
Med snart hälften av valdistrikten räknade leder de röd-grön-rosa i Stockholms stadshus.
 
22.57
22.59
Hanif Bali (M), riksdagsledamot, på Berns.
Hanif Bali (M), riksdagsledamot, dök nyligen upp på Moderaternas valvaka på Berns.

- Det känns roligt att vara här efter en intensiv valrörelse, säger han.

Vad tror du om resultatet?

- Jag tror inte, jag följer siffrorna.

23.16
-Efter 12 år ser det ut som att vi får styra i landstinget, säger Bailey Pérez Bueno från Bromma och jublar med kompisarna i SSU. - Jag har sommarjobbat för partiet med att ringa väljare. Det är en så otrolig grej med valrörelse. Att få knacka dörr- det är en upplevelse att få nära kontakt med folk och inte bara följa politiken på avstånd.
 
23.37
Med färre än 100 valdistrikt kvar att räkna i Stockholm ser de röd-grön-rosa ut att få fortsatt förtroende i Stockholms stadshus.
 
 
23.50
Polisen beskriver valdagen i Stockholmsområdet som lugn. Under eftermiddagen ska en man ha hotat Sverigedemokraternas ordförande i Nynäshamn och ytterligare två personer vid en vallokal, men i övrigt finns inga anmälningar om brott relaterade till valet.
– Dagen har gått bra utan allvarligare störningar. Stockholmarna har kunnat gå till val och därmed är den delen av polisens arbete avslutad, säger kommenderingschef Annika Lindroth.
00.15
Det rödgröna blocket är störst i landstinget när 536 av 1311 valdistrikt är räknade. Liksom i Stockholms stad rasar Moderaterna, medan V, C och SD är de partier som går starkast framåt. SD behåller alltså sin roll som vågmästare, enligt de nuvarande siffrorna.
 
00.24
Med bara ett fåtal distrikt kvar att räkna i Stockholms stad konstaterar SD att de ser ut att gå mot en vågmästarroll. 
”Vi har gått framåt och det är positivt. Vi kommer att bli vågmästare i Stockholm stad”, säger Peter Wallmark under Sverigedemokraternas valvaka. 
Vilket block kommer ni att stödja?
”Jag resonerar med min grupp. Hoppas kunna komma med besked i början av nästa vecka.”
00.28
På Stockholmsmoderaternas valvaka på Berns väntar vi på att rösterna ska räknas klart innan vi får en kommentar av oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Med bara 14 valdistrikt kvar att räkna backar M med ca sex procentenheter, men samtidigt går alliansen som helhet framåt medan de rödgrönrosa ser ut att förlora majoriteten och SD bli vågmästare.
01.00
01.21
Ny vändning i landstingsvalet: Alliansen blir med minsta möjliga marginal det största blocket, enligt de nuvarande siffrorna. 1063 av 1311 distrikt är räknade.
 
01.24
Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) om att det röd-grön-rosa blocket ser ut att bli större än alliansen.
01.29
Statsvetaren Marja Lemne om V-framgångarna i Stockholms stad: ”Vänsterpartiet har inte kompromissats och mosats som Miljöpartiet”.
01.45
Miljöpartiet i Botkyrka tappar över hälften av sitt väljarstöd, enligt den nuvarande rösträkningen. Tappet sker efter Uppdrag gransknings avslöjande om att partiets före detta gruppledare i kommunen ska ha varit inblandad i ett försök till röstköp.
 
01.59
Även i Sigtuna kan ett avslöjande från Uppdrag granskning ha påverkat valresultatet. Efter misstankar om vänskapskorruption lämnade den socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden sin post. Nu faller Socialdemokraterna i Sigtuna med hela 10,5 procentenheter när 23 av 25 distrikt är räknade.
 
02.27
Sverigedemokraterna blir vågmästare i Järfälla. Partiet växer med 5 procentenheter till 12,5 procent när 37 av 38 distrikt är räknade.
 
02.35
Sverigedemokraterna blir också ny vågmästare i Tyresö. Där fördubblar SD sitt stöd och får nu 12,8 procent av rösterna.
 
03.04
Moderaterna tappar rejält i flera kommuner. Både i Danderyd och i Ekerö förlorar M drygt 10 procentenheter av väljarnas stöd.
 
 
03.15
Med 98 procent av distrikten i landstingsvalet räknade lutar det åt att alliansen blir största blocket med SD som vågmästare.
03.21
I Solna får Alliansen ytterligare ett mandat och kan nu regera i majoritet med 31 mandat om resultatet står sig. Det betyder också att Sverigedemokraterna inte får någon vågmästarroll.
 
06.55
Kristi Vainio, 72 år, Stockholms centralstation: ”I år visste jag inte vem skulle rösta på men jag har röstat. Statsministrarna Palme och Reinfeldt syntes, Stefan Löfven syns inte lika mycket men på något sätt gillar jag Stefan trots allt. Men det var inte det parti jag röstade på. ”
07.32