SVT rapporterade · Chatta om psykossjukdomar

12.01
Hej! Chatten är öppen och det går att skicka in era frågor redan nu, men de kommer inte att synas förrän Ylva loggar in 19:30.
19.24
Vad betyder diagnosen DID ?
19.25
Hej. Skickade precis en fråga till studion om medicinen Latuda. Skall ju vara bra mot just psykos?/Ingemar
Hej Ingemar,
Latuda är en ganska ny antipsykotisk medicin så vi har inte så stor erfarenhet av den ännu. Det som är intressant är att den inte ska ge viktuppgång och inte orsaka diabetes. En del tycks få en hel del ångest i början men som sagt, ännu har vi inte så bred erfarenhet av detta läkemedel.
19.28
Hej! Vad är era tips till anhöriga där den som misstänks ha psykos saknar sjukdomsinsikt och är motvillig att söka stöd, vård eller behandling?

Hur skulle ni förklara psykos för en femåring?
kanske att personen som är psykotisk, att hon tror att hon är i en saga. är som i en sagovärld
en tanke bara
må gott Maria
Man kan alltid ringa mobila teamet, 112 och berätta läget om det är kritiskt
19.28
En fråga, när man kommit ut ur psykosen, har man då minnen kvar av sådant som har skett under inverkan av psykosen, alltså minnesbilder och andra minnen
tack
För mig har det vart så att jag kommit ihåg psykosen, vet inte hur det är för andra. men det mesta har jag i minnet
Må Gott maria
19.36
Hej. Hur ska vi som anhöriga förhålla oss till släkting som haft vanföreställningar? Hen är inte medveten om dessa.... Ska hen äta abilify hela livet? Biverkningar? Vi vill att vår vän ska få ett bra liv trots denna sjukdom.
Hej,
det brukar vara svårt att argumentera emot vanföreställningar, den som har dem är helt övertygad om att det förhåller sig på ett visst sätt. Så kanske är det bäst både för er och släktingen att ni byter ämne och talar om något annat...
Har er släkting hjälp av Abilify? Det går inte att svara på om släktingen måste äta medicinen livet ut. Ofta är det så men det beror på om det är en del av en bipolär sjukdom, depression eller en psykossjukdom. Vid psykossjukdomar är behandlingen ofta livslång men ibland kan man efter ett par år pröva med att trappa ut läkemedlet. Dock ska man veta att det är biverkningar med att gå med obehandlad psykisk sjukdom, det sliter på blodkärl och hjärta. Alla läkemedel har biverkningar men Abilify är ett av dom antipsykotiska läkemedel som ger minst viktuppgång och minst risk för t ex diabetes och metabolt syndrom. Om släktingen har god effekt av läkemedlet är det nog bra att fortsätta med det under lång tid, kanske livslångt. Om effekten är dålig är det ju kanske inte så stor idé...
19.36
Hej! Jag hör röster och har hallucinationer. Räknas det in som psykotisk eller vad är det?
Hej,
Det finns dom som hör röster utan att man kan ställa någon diagnos alls på dem. Psykotiska symptom kan man få t ex vid stark ångest, vid depression och mani och vid en äkta psykos. Så om du är psykotisk har jag svårt att avgöra. Hallucinationer är ett vanligt symptom vid psykos men inte det enda.
19.39
Så bra att ni tar upp detta tabuämne. Hjälper att ta bort stigmat kring psykossjukdomar. Tack!
Roligt att du tyckte om programmet!
19.41
Vad händer i hjärnan efter en psykos? Kan man leva ett normalt liv med arbete m.m. Tänker på den kognitiva förmågan? Kan man sluta medicinera ?
En psykos kan vara en psykos och aldrig mer men det kan också vara en kronisk psykossjukdom som schizofreni. Variationen är mycket stor och en del kan leva ett normalt liv med arbete, barn och familj men statistiken visar att de flesta inte gör det. Ofta får man problem med den kognitiva förmågan, t ex arbetsminne och koncentration, och också med att planera och genomföra allt från enklare aktiviteter som att duscha till att genomföra arbetsuppgifter. Har man haft mer än en psykos brukar det vara klokt att fortsätta medicinera. Som med förhöjt blodtryck så kommer ju det tillbaka om man slutar med blodtrycksmedicinen och tyvärr brukar det vara så med psykotiska symptom också om de är en del av en kronisk psykossjukdom. Det finns studier som visar att de som medicinerar lever längre än de som inte medicinerar, men att man ska ha lagom mycket medicin. De med ingen medicin och de med höga doser lever kortare. Riktigt vad som händer i hjärnan efter en psykos vet man inte men de flesta tror att det inte är nyttigt att bli psykotisk gång på gång. Ju fler skov desto sämre prognos.
19.41
För några år sedan under en period med stark ångest upplevde jag det som att monster stod och lurade i mörkret när jag skulle sova, eller att de väntade under sängen och jag kunde inte röra mig i lägenheten utan rädsla att bli attackerad. Jag hörde även någonting hasa över golvet under sängen vid ett tillfälle, dock undersökte jag inte om det fanns en naturlig källa till ljudet (inga husdjur). Har aldrig sett något monster. Jag har inte upplevt detta på flera år nu men kan det vara ett tecken på psykos och bör jag berätta om det för någon?
19.41
vad ska man göra om inte personen vill inse att den är sjuk och nekar att få hjälp? Jag år rådlös Hjälp!!
man kan ringa Mobila teamet, de har hämtat mig några gånger och man kan ringa 112
hoppas det går bra
Må gott 
Maria
19.42
önskar endast att följa frågor och svar
19.42
Är Borderline Personality Disorder en typ av psykos eller kan det utveckla till psykos?
Hej,
Nej, borderline är inte en typ av psykos utan vad som brukar kalla personlighetssyndrom, ibland personlighetsstörning vilket handlar om att man tänker sig att det handlar om att personligheten påverkas av omständigheter i unga år. Personer med borderline kan ibland få psykotiska symptom och ibland också dissociativa symptom pga kraftfull ångest. Ibland kan det te sig som psykotiska symptom utan att vara det. Det låter kanske krångligt, men man kan säga att borderline, som numera kallas emotionellt instabil personlighetsstörning, kan ge psykosnära symptom men inte är någon psykossjukdom.
19.44
Hur hjälper man en person med psykos att själv förstå att hjälp är nödvändig? Tidigare erfarenhet av en anhörig med psykos som var väldigt misstänksam och föreställde sig att hela världen var emot honom. Kan man få personen att själv förstå att hen behöver hjälp?
för mig var det svårt att ta emot om någon sa till mig. det är svårt. man får lirka och inte säga emot
samtidigt inte hålla med
De körde med mig att jag kanske behövde semester, då gick jag med att läggas in.
mobila teamet 112
må gott
Maria
19.45
Finns hjälp att få för overklighetskänslor/Derealisation. Verkar som kunskapen inte finns inom psyk/vården ännu inom Derealisation ?
Overklighetskänslor/derealisation är ett dissociativt tillstånd och det finns ingen självklar medicinsk behandling. Man kan pröva med antidepressiva och antipsykotiska läkemedel men i första hand rekommenderas terapi i någon form. I botten brukar finnas ett trauma.
19.45
Hur länge kan en psykos pågå? Vad kan man göra när den som är sjuk inte vill inse detta, och om hon är frisk emellanåt varför förstår hon inte det då? Och kan alla inse att man har/haft en psykos, eller kan det som med min syster bara pågå ; nu snart i 10 år
En psykos kan pågå under åratal, en del blir bra med medicinering men en del får leva med sina psykotiska symptom trots att de medicinerar. Schizofreni är en svår sjukdom och det vanligaste är att man själv inte förstår att man är sjuk. Det är en del av sjukdomen och innebär inte att den sjuke vill retas eller göra sig till. Många kan inte se att de har haft en psykos, en del kan göra det när de kommit ur tillståndet. Om din syster aldrig fått hjälp tycker jag ni ska kontakta ett psykiatriskt akutteam och höra om de inte kan göra hembesök för att bedöma om hon behöver vårdas på sjukhus, ev med tvång.
19.46
Hej!
Min Brorsson är 25 år och har börjat dricka på natten pga att han har en väldig ångest om nätterna. Detta har smugit sig på eftersom han har ett trauma i bakgrunden då han mamma dog tragiskt när han var 13 år.Vi har orosanmält både jag som är faster och hans far. Soc har ringt honom men han vill inte ha hjälp. Vad gör vi? Han är ostabil, väldigt ensam men bor hemma hos sin far. Han är yngsta barnet. Min bror( killens far) tycker nu att han har egendomliga grejer för sig som ticks, och säger ramsor som är osammanhängande.
Hans far är väldigt orolig men handlingsförlamad. Hur får vi honom till dr?
man kan ringa mobila teamet eller 112
Må gott
19.46
Hej! Jag har en kompis som plötsligt säger att hon fått en uppenbarelse där hon sett Gud och påstår att hon är en utvald ängel som ska se till att hjälpa mänskligheten här på jorden. Hon verkar helt och hållet tro på detta. Kan detta vara en psykos?
Hej,
Det låter absolut som att det kan vara ett psykotiskt tillstånd, möjligen också ett maniskt sådant. Är hon övertygad om att hon är en utvald ängel som ska hjälpa mänskligheten? I så fall är det kanske svårt att övertyga henne om att söka vård. Fungerar hon i vardagen med jobb eller studier? Är hon psykotiskt blir det sannolikt problem...
19.46
Hur ser förhållandet ut mellan psykostillstånd och det som tidigare benämndes Aspergers syndrom?
Tidigare var det många med Aspergers syndrom som fick diagnosen schizofreni, det var innan Asperger och autism blev kända begrepp. Ända in på 80-talet sågs autism som en undergrupp bland schizofrenisjukdomar. Så tänker vi inte idag men jag har mött flera patienter som haft diagnos schizofreni och medicinerat med antipsykotiska läkemedel under många år och där vi kunnat trappa ut medicinen efter att vi konstaterat att det var en Asperger. Aspergers syndrom ska visa sig i tidig barndom, de schizofrena symptomen brukar komma i sena tonåren/20-årsåldern.
19.46
Det pratas om anhörigas betydelse vid sjukdomen. Om man inte har det stödet, ställer samhället upp då?
det finns träfflokaler inom social psykiatrin där man kan få hjälp och sysselsättningar, föreningar som bla Balans och man kan söka boendestöd från kommunen
19.47
Görs medicinsk undersökning rutinmässigt vid psykisk ohälsa? Hur påverkas en person psykiskt som får struma? Kan sjukdomen utlösa psykoser?
När man insjuknar i psykos för första gången så ingår det att göra en medicinsk bedömning. Man tar prover och ofta görs också en magnetröntgen av hjärnan, dock inte alltid. Får man psykos mitt i livet eller sent i livet bör man alltid göra en hjärnröntgen för att utesluta tumör. Struma är inget som jag kopplar ihop med psykotiska symptom men det är naturligtvis en stress för kroppen och stress kan bidra till att utlösa psykos. Jag känner inte igen att struma utlöst psykos hos mina patienter dock
19.47
Kan man ha psykos och samtidigt vara medveten om det själv? Eller är det alltid endast människor runtom som märker av det?
från början kan man vara medveten om det men när psykosen blivit starkare, vet man oftast inte det
19.47
Vad händer i hjärnan vid pskossjukdom? Går det att "reparera" så att man inte drabbas igen?Går det att förebygga att inte få? Vad utlöses det vanligen av?
Exakt vad som händer i hjärnan vet vi inte men en sak som är en grundmekanism vid psykotiska tillstånd är förhöjda dopaminnivåer, dopamin är en signalsubstans i hjärnan som är inbland i belöningssystemet men också när vi ska koncentrera oss med mera. För mycket dopamin ger psykotiska symptom. Man kan ha en psykos och sen aldrig mer, psykos kan också vara en del i en bipolär sjukdom. Men om det är en del av schizofreni, en kronisk sjukdom där man får upprepade psykoser och också oftast problem med arbete och vänner, så brukar det vara viktigt att medicinera för att undvika att drabbas igen. Man bör också undvika droger, sova, äta och röra på sig. Stress och svåra livssituationer kan också trigga igång psykotiska skov. Att inte sova på flera dagar är en riskfaktor.
19.48
Hej jag insjuknade 1998 ... hadde studerat i utlandet. Skrivit en fil. Flyttat tillbaks till sverige...funnit arbete.
Men så blev det att jag lade mig ner ... ur trött och grät. Vände mig till läkare... psykiatrin i Stockholm. Där ingen tog någon större notis av det hela. Jag insåg att jag inte gjorde rätt på arbetet längre...
Flyttade till Uppsala 2002... fick psykos under tid lättare... med förföljeser..och röster...
Men inte förn 2013 i Januari lyckades mitt x få mig inlaggd på psykiatrin i Uppsala. Och istället för att bara vara inlaggd 2v. Så blev det upp till 3m.
Fick då diagnos Bipolärsjukdom 1.
Ämtligen en diagnos dom jag bett om sedan 1998.
Äntligen... har sett flera som inte får hjälp.
Hej,
tråkigt att det tog så lång tid innan du hamnade rätt. Ja, ibland tar det tid innan människor får rätt hjälp. Ibland är det svårt att veta vilken typ av hjälp som behövs för ibland är det tiden och sjukdomsbilden över tid som ger ger svar. Bra att du slutligen tycks ha hamnat rätt...
19.48
När min syster var 28 år fick hon sin första psykos. Hon hade två små barn och till slut fick vi henne in i psykiatrin. Första omgången tog vår äldsta syster hand om barnen men sedan blev det jag som bodde med barnen ungefär två månader vartannat år. Det här fortgick under 14 år ända tills dom ringde till mig när min man låg döende och jag hade en bruten arm. Dom sa - nu är det dags igen. Jag sa nej och tyckte att barnens pappa borde ta sitt ansvar men det gjorde han inte så då fick jag rycka in igen. Ingen frågade någonsin hur vi anhöriga hade det.
Det låter som att du gjort en fantastisk insats. Jag tror, och hoppas, att vården blivit bättre på att ta hand om de anhöriga, På min mottagning försöker vi alltid ta med de anhöriga i vården...
19.49
Hej jag undrar vad man ska göra bör man inte får hjälp har kämpat sen i december med min bror som är 54 år och är så sjuk i schizofreni o har psykoser. Har åkte fram o tillbaka till psykakuten med honom han blir gång på gång hemskickad med mediciner som ej hjälper. Han hör röster han ska bli skjuten o satelliter i skallen.psykmottagning är inkopplad men de lägger ej in han vill inte själv. Men r tar man nån med tvång? Mamma tar hand om honom just nu sover han där några dagar för det är kaos i hans huvud. Detta är som ni sa fruktansvärt för oss anhöriga o se på... Linda
Hej,
Det låter väldigt tungt för er alla. Har din bror aldrig vårdats inneliggande på sjukhus? Jo, visst lägger man in med tvång ibland men jag tror att det varierar en del mellan olika kliniker. Jag tycker absolut att det låter som att din bror behöver hjälp och om han inte vill ta emot den kan det vara rimligt med tvångsvård. Har ni kontaktat psykosmottagningen? Tyvärr har jag inget annat råd än att ni får kontakta dem igen och förklara hur svår situationen är och att ni vill att brodern tas in enligt LPT, dvs tvångsvård. Det låter som ett väldigt lidande för honom, och för er. 
19.49
Att ha ett vuxet barn med psykisk sjukdom innebär också en ständig oro och skräck över att han/hon ska ta sitt liv. Den oron äter sönder mig. Att stå bredvid utan att kunna göra något för den man älskar mest.
19.49
Det viktiga är att fler skall få hjälp att få diagnos och medicinering tidigt.
19.50
Kan mediciner skapa psykotisi
19.50
Finns det annan behandling än tabletter.
Har läst om ett fall där en blev behandlad med cbd olja, som blev hjälp till 99 procent är det något man tittat på?
Hej,
när det gäller kronisk psykossjukdom är tabletter eller injektioner den farmakologiska behandling vi rekommenderar. Men medicinera är bara "golvet" att stå på. Sedan arbetar vi med psykologiska behandlingar, stöd för att komma i arbete, stöd i hemmet etc. CBD-olja är ingen behandling jag kan något om
19.50
Jag vill ringa!
Hej Paul! Du kan inte ringa in till programmet, men du kan skicka in din fråga här: https://sverigestelevision.wufoo.eu/forms/xxpg2bu1pxg7zw/
19.53
Hej min make har lewy body demens och jag sköter honom helt själv. Han har fullfjädrade psykoser där hallucinationerna är svåra. Folk i träden, i bilen osv i ett. Manisk, plockar i och ur en väska. Kognitiva störningar men medveten likaså. Sjukdomsinsikten är ja till demens men inte till fenomenen. Ibland blir han aggressiv. Jag undrar ingen läkare vill ge någon medicin utom oxascand 5 mg x 2 efter mitt tjat. Finns verkligen ingen sådan till denna demensform? Tack.
19.53
Min dotter 36 år har haft psykoser tre gånger. Nu ordineras hon Litium i förebyggande syfte. Det verkar konstigt tycker sig.
19.54
Har en bekant som är extremt paranoid men förmodligen aldrig fått någon diagnos.
19.54
Min dotter har haft schizofreni sedan hon var 19 år. Ni nämnde en bra medicin i programmet, men jag hörde inte vad den hette. Vilken var det?
19.55
Haft en lång existensiell kris i 30-års-åldern. Varit stresskänslig efter det. För knappt 10 år sedan svårt att vara kvar i arb.liv när min far fick ca. Tålde ej SSRI, för fyra år sedan fick jag svår polymalgia reumatika och högdos Prednisolon.
Blev uppvarvad, manisk i början och först i våras efter läkarbyte är jag helt fri från cortison. Kan reaktionen på cortison bero på med.behandling under min kris o ska jag vara försiktig i framtiden.
Vill att reaktioner på hormoner ska fram i samhället, ger skam utan kunskap.
19.56
Kan man under en psykos veta vem man är och var man är?

(Sjukhuspersonalen på psyket skickade hem min son redan dagen efter en psykos med motiveringen att han inte hade nån psykos längre eftersom han visste var han var.Tyvärr hade han "lärt" sig att svara så att ingen skulle tro att han var tokig, som han sa.
Två dagar senare ställde han sig framför tåget.)

Vården behöver mycket mer resurser och kunskap! Vi kämpade i många år för att han skulle få hjälp.
19.56
Hej!
Jag har erfarenheter hur personal på en psykiatrisk vårdavdelning här i Umeå inte pratade med de psykotiska patienterna. Jag delade rum med en kvinna med psykos och under de två veckor vi delade rum lät de henne ligga insjunken i sig själv.
Är detta verkligheten förenlig med god psykosvård och god omvårdnad 2018? Jag blev väldigt ledsen när jag såg hur det gick till på denna avdelning där vårdpersonalen undvek patienterna istället för försöka förstå dem.
Vad säger Ylva och Maria om det jag berättat om?
det låter förfärligt. Men det är inte något jag vart med om, nästan alltid blivit väl omhändertagen
tråkigt
Må gott
Maria
19.57
är orolig för mitt barnbarn,han är 25 år och är i ibland aktiv och pigg sen är det som om allt rasar ,han bara ligger och mår dåligt,duschar inte eller diskar eller städar.går inte heller till jobbet ringer inte ens och säger att han inte kommer.han är nu fått starka tabletter men går bara till jobbet ibland.Föräldrarna har skilt sej och ingen har riktigt tid med honom..vad gör man..
Det låter jätte jobbigt
har han gjort någon psykiatrisk undersökning, så de kan se vad han behöver hjälp med
har även en ADHD diagnos, som försvårar för mig ibland att ta itu med saker och när jag haft depression har det vart så för mig
må gott Maria
19.57
Hej,
Min son fick en psykos efter en separation vid 30 års ålder. Han har sedan dess varit väldigt stresskänslig och mått dåligt. Han vill inte ta ångest medicin eller ta emot hjälp. Nu är han på väg att bli uppsagd för att han inte mår bra. Så svårt att inte kunna hjälpa honom. Han har ingen sjukdomsinsikt.
kanske ni kan få hjälp av en anhörigförening och få stöd
hoppas han mår bättre snart
Maria
19.57
Hej!
Jag undrar om det finns någon hjälp för oss som är anhörigs, anhörigförening eller liknande?
Min make har psykiska problem som har pågått under hela vårt äktenskap (30 år)
Ibland vet jag inte hur jag ska orka,
absolut, det finns det. Vet inte namnen på de men Googla på anhörigstöd eller anhörigföreningar
lycka till!
Du är viktig
maria
19.59
Tack för att du berätta din historia.
tack snälla
Dina ord gör mig glad
Må gott
Maria
19.58
Vi har sökt få hjälp för en son i 20-årsåldern hos psykakuten, men får ingen hjälp, trots självmordsförsök. Han har alla symtom på psykos. Fick medicin av psykiatriker för sin ångest, men blev direkt sämre vilket ledde till självmordsförsöket Sonen vill inte tillstå att han är sjuk. Som anhörig är man maktlös. Vad gör man?
19.59
Hej, min mamma fick en vad jag tror psykos när hon var utomlands och jag åkte dit. Jag skulle vilja prata med någon om det. Gärna någon som Ylva som är överläkare. Går det?
20.00
Tycker det vara lite vinklad bild av psykos,
visst kan det väl vara så att man kan fungera alldeles utmärkt i samhället emellan sina insjuknande. Jag jobbar full tid, tar hand om mina anhöriga och har bra relationer till mina vänner. Känner även att jag är medveten om sin situation och vet när jag behöver hjälp. Vidare har jag valt att vara medveten om min sjukdom men inte låta den hindra mig i samhället. Visst är det väl så att det finns många i samhälle som bidra mer än det är till belastning trots sin sjukdom?
20.00
Om man har en psykossjukdom och tar mediciner för det - vilka mediciner kan man ta när man är gravid?
20.00
Vilken behandling får folk med psykoser?
20.01
Vilka nya läkemedel är på gång som kan ersätta Zyprexa?
20.02
Maria och Ylva svarar så fort de kan, men det kommer in väldigt många frågor så det är inte säkert att din fråga kommer med. Du kan alltid skicka in frågan i efterhand till 
20.03
Vad finns för vuxna med psykisk ohälsa som behöver socialt vad kan kommunen hjälpa till med? ? Vart vänder man sig .Anhörig
man kan kontakta stadsdelsförvaltningen. Finns många träfflokaler för sysselsättning inom social psykiatrin samt föreningar som bla balans
lycka till
Maria
20.03
Ett bra sätt är att med hjälp med psykvården är att starta självhjälps grupper med liknade sjukdomar. Där kan man under en fika prata av sig.
absolut, håller verkligen med
må gottmaria
20.04
Kan man bli helt frisk efter en psykosen. tack
20.04
Hjälper samtalsterapi i samband med mediciner?
det kan det absolut göra. Men det är individuellt vad som fungerar
för mig har kbt vart bra, för andra kan det vara någon annan sort
Man får försiktigt pröva sig fram
Lycka till
maria
20.07
Vad hette den nya medicinen för schizofreni som doktorn sa ikväll
@KristerJohansson - Du kan se programmet igen här: https://www.svtplay.se/fraga-doktorn
20.07
Hej, Kan en långvarig obehandlad djup depression med små mängder mat och vatten orsaka psykotiska inslag?
20.08
Missade början på programmet, men hörde om speciella gruppboenden för LSS berättigade ungdomar med Bipolär sjukdom. Hur hittar jag dem åt min son. Finns det en lista över dem?
@Undrandemor - Kontakta din kommun eller vårdgivare så kan de hjälpa dig.
20.08
Min son är i behov av lång KBT. Köerna är jättelånga. 2 års väntetid! Vad gör man under tiden?
20.09
Vad kan droger som amfetamin ha för inverkan på psykoser? Är de lika farliga som cannabis?
20.09
Kan man få psykos vid förlossning som kan vara i 2,5år efter om man inte får hjälp
20.10
Varför går många patienter upp i vikt av mediciner mot psykos sjukdomar även fastän dom inte äter mer mat än tidigare?
20.11
Jag undrar över vart man som anhörig skall söka hjälp och stöd, Har sökt överallt men hittar inte något bra där man kan samtala om situationen. Bor i Stockholm/södermalm.
@Ylva - Sök på internet på anhörigstöd.
20.15
Jag undrar varför man får psykos? Kan alla utveckla psykos?
20.15
Hej hört det finns kortvarig typ utmattningspsykos som är övergående och inte behöver komma tillbaks?
20.16
Har egentligen ingen fråga, uran vill bara höja ett varningens finger. Jag fick sparken från mitt jobb när jag berättade att jag var inlagd för psykos, så mitt råd är att vara försiktig och restriktiv för vem ni berättar för. Okunskapen är mycket stor... och jag jobbade ändå inom omsorgen..
å tråkigt att höra
Hoppas fördomarna blir färre och färre
Må gott
Maria
20.16
Jag är alkoholist har haft över 10 dillen men en del läkare säger att det är psykos men det kommer alltid efter ca 2-3 dagar. Efter en kraftig fylla är det psykos eller dillen har aldrig haft detta tillstånd nykter
20.17
Lever tillsammans med en bipolär man, han äter litium. Men mår inte bra han lider av ångest, nyfiken på vilken medecin Maria har.
hej!
Har ätit Litium sen jag var 22 år och fick diagnosen Manodepressiv
i 30 års åldern fick jag även risperdal
hoppas det blir bättre
Maria
20.17

Hej Maria!
Du sa att du hade varit i Indien strax innan din första psykos. Har du sysslat med några indiska övningar som meditation, yoga, andningsövningar eller liknande metoder?

Mvh
Marja
hej marja!
Nej det har inte vart min grejj, simning ger mig min balans
Må gott
Maria
20.18
Är en 60 årig kvinna som haft min sista psykos 1997 .Jag äter medicinen cicordinol 8 mg. Fick diagnosen schizo affektivt syndrom men har kunnat trots min sjukdom arbeta heltid i ett krävande arbete. Nu undrar jag om det verkligen kan vara rätt diagnos?
20.19
Är rösthörande alltid en psykotisk sjukdom?
Nej, inte alltid. Det finns också de som inte kan anses sjuka alls som kan höra röster. Spännande område...
20.20
Vad hjälper medicinen olanzapine till
Olanzapin är en medicin mot psykos. Den är också ångestdämpande och kan stabilisera sömnen. Man brukar ofta kompelttera antidepressiv medicinering med låg dos olanzapin eftersom man då får en bättre effekt av den antidepressiva medicineringen. Olanzapin kan även heta Zyprexa, Zalasta eller Akrolamyl på apoteket. Det är samma innehåll
20.21
Det viktigt skilja psykotiska sjukdomar o dissociation men varför görs inga program om did o dissociation....
@Arme - Det kan hända att det blir ett sådant program i framtiden. Håll utkik!
20.21
Berätta om selektiv mutism. Varför får man det? Går det att bota?
Selektiv mutism är ett barnpsykiatriskt tillstånd. Barn som växer upp med flera språk brukar anses löpa större risk. Ibland får barn som varit selektivt mutistiska social fobi eller annan ångestsjukdom när de blir tonåringar/vuxna men ibland klarar de sig helt utan psykisk sjukdom. Selektiv mutism innebär att barnen kan prata utan problem i vissa miljöer men låter bli att prata t ex på dagis. Det är en ångeststörning. Nu är jag inte barnpsykiater så jag är inte specialist på detta.
20.22
Hej Hur ska jag kunna vara säker på att det är rätt medicin och rätt behandling jag som anhörig behöver veta att kunna vara trygg med att det blir rätt. Om jag tror att det blir fel Var vänder jag mig då
Hej,
Patienten kan alltid be om en bedömning av en annan läkare. Men att veta att det är rätt medicin och rätt behandling är inte alltid lätt. Ibland får man pröva sig tills man märker att något fungerar. Det bästa är att patienten diskuterar med sin doktor kring medicineringen. De flesta antipsykotiska medicinerna har en likvärdig effekt men vi är alla olika och en medicin kan vara  bäst för en patient och en annan för en annan patient. Ibland är det biverkningar som avgör vilken medicin som är rätt. Det går sällan att säga att en medicin är rätt och en annan fel för det är så individuellt.
20.25
Hej!
Vill gärna rekommendera föreningen IBIS i Göteborg. Föreningen för bipolär sjukdom.
20.25
Undrar hur jag ska svara en sjuk, när hen tala om "konstiga" saker. Ska jag hålla med eller försöka tala hen tillrätta.
20.25
Jag känner mig frustrerad efter programmet. Med den erfarenheten att anhöriga måste tilökalla polisen i föera omgångar för att människan med lidande av psykos inte tas emot på psykiatrin...
har inte svar för alla, men för mig var det viktigt att lyssna och bekräfta hur tokigt jag än sa, men absolut inte hålla med. Leda in samtalet på något annat
Må gott
Maria
20.26
Svar till Eva. Av egen erfarenhet vet jag att jag mindes mycket av det jag upplevde under psykosen.
20.26
Kan få en psykos efter att ha varit sövd? Frågor som:Är jag död....lever jag ...osv
20.27
Att höra röster, att ständigt vara orolig, att skrika mitt i natten, att ofta ha depressioner, att ha fruktansvärt svårt med varje form av ändring, att ständigt ha ångest, vad tänker man på då och vart vänder man sig som anhörig. (har tyvärr inte sett hela programmet)
@Orolig - Du kan se hela programmet här: https://www.svtplay.se/fraga-doktorn
20.27
Är schizofreni ärftligt?
Sägs att det ligger i generna och kan bryta ut vid t.ex kraftig infektion eller stor besvikelse.
Kan man se om man har den genen
Hej,
det finns ett starkt ärftligt inslag i schizofreni, dock förklarar inte generna allt. En enäggstvilling löper 50% risk att få sjukdomen om den andra tvillingen är sjuk. Det finns inte bara en gen som ligger bakom schizofreni utan det handlar om många olika gener men det behövt ytterligare något för att man ska få sjukdomen. Riktigt hur det fungerar vet vi ännu inte men det finns teorier om att det handlar om inflammation i någon form Man tror också att virusinfektioner under graviditet kan ge fostret sjukdomen. Möjligen är det något som handlar om hjärnans utveckling under fostertid och/eller barndom. Stress är en triggande faktor och infektion är också stress för kroppen. Eftersom det rör sig om så många olika gener är det inte meningsfullt att kolla om man har några gener som ökar risken för schizofreni. Det behövs flera för att man ska bli sjuk.
20.30
tack för stort intresse och att jag fått svara på era frågor
Ha en fin kväll
maria
20.30
Nu stänger chatten.
Det har kommit otroligt många frågor och vi har tyvärr inte möjlighet att svara på alla. I länkarna under chatten kan du läsa mer om psykossjukomar och förhoppningsvis få hjälp om du behöver. 
20.32
Vart har de som skulle svara på frågorna tagit vägen?
@KerstinWedin - Alla svar kommer i direkt anslutning under frågorna. Är det någon fråga som inte fått svar är det för att vi inte hunnit med.
20.32
Tack för alla spännande frågor som kommit in. De har varit många och tyvärr hinner vi inte svara på alla.