
SVT rapporterade · Så resonerar väljarna som ännu inte bestämt sig
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen där vi vill fånga upp de osäkra väljarnas röster. SVT Nyheter träffar väljare som ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta i valet. Vad är det som avgör hur man lägger sin röst? Hur går tankarna inför valdagen? Och hur gör man för att bestämma sig?

















Jennifer ska rösta för första gången. Hon tycker att skolfrågor är viktiga. - Men det lovas så mycket som politikerna sen inte håller. Men det är ändå viktigt att rösta.


HAPARANDA. Lasse Laulajainen, 52 år, Haparanda: – Det har blivit svårare att välja med åren.


UMEÅ. Hassan Salimi, Umeå:”Jag har inte bestämt mig ännu. Det är jättesvårt i år. Jag känner mig förtvivlad över alla budskap, de lovar mer än vad jag tror att de håller. Just nu så velar jag mellan V och L i alla tre valen. Jag bestämmer mig nog inte förrän på söndag vid valurnan.”
HAPARANDA. Pia Suonvieri, Haparanda: ”Det har varit svårt att hitta någon att rösta på”
STOCKHOLM. Nicklas Åberg från Stockholm har nästan bestämt sig för hur han ska rösta: "Står mellan två partier".
f


- Visst spelar det roll vad politikerna gör sista veckan. Jag har inte riktigt bestämt mig.
- Jag tycker att det vore bättre om politikerna talar om vad de vill istället för att tala om vad andra inte gjort.









HAPARANDA. Anna Lindkvist, 51 år, Haparanda: ”Jag är osäker på vad jag ska rösta på i kommunvalet”








SUNDSVALL. Ingrid Olivelöf, pensionär, har vårdfrågan som prio:
NÄSSJÖ. Jennifer Mendoza, 18 år, säger att det är viktigt att politiker inte bara pratar utan även handlar så som de säger att de ska göra.

UPPSALA. Mattias Taxén. 29, Uppsala: "Nu är det mest käbbel, som Löfven skulle ha sagt".

ANGERED. Elvira Blasko, 67, Rannebergen i Göteborg, tycker att valrörelsen varit väldigt rörig.
SUNDSVALL. Lisa Rundberg, 33, Kramfors: "Jag vill kolla vad partierna tänker genom Valkompassen"
LAHOLM. Ellen Malmberg, 18, Knäred: Ellen går i gymnasiet och tycker att skolan är viktig. Hon berättar hur hon kommer att förbereda sig innan hon röstar i valet.

UMEÅ. Christer Bjärnesand, Umeå: ”Jag känner mig väldigt trött på debatten och man vet inte riktigt vad alla löften innehåller. Jag är småbarnsförälder och har inte riktigt haft tid att hänga med, men det jag saknar är ideologiska frågor. Jag har till på söndag på mig så jag fortsätter att fundera.”

UPPSALA. Lina Östh, 45: "På lördag kväll – då vet jag nog hur jag ska rösta". Hon tycker att debatterna under valrörelsen inte varit så nyanserade, förrän på slutet.
UMEÅ. Gustav Nilsson, Umeå: ”Många har bra argument. Jag vet vilka jag inte ska rösta på.”
KARLSTAD. Klara, 23 år. “Inte riktigt, halvt kanske”, svarar lärarstudenten Klara när vi frågar om hon bestämt vad hon ska rösta på. Här berättar hon hur hon resonerar inför valet.

ÖSTERSUND. Roger Mickelsson, 33, Östersund säger att han kanske bestämmer sig imorgon vad han ska rösta på.


SUNDSVALL. Emil Ekman, 33, Sundsvall: "Det är viktigt att partiledare känns trygg"
Det är svårt att rösta när inget parti passar ens ställningstagande. Enligt valkompassen håller jag endast med till max 60% medan det resterande 40% avskyr jag. Det känns fel att rösta på något som man inte står för men jag antar att man får rösta på det minst dåliga av alternativen.


UMEÅ. Katarina Lindgren, 40, Umeå: ”Jag tycker det är lite svårt i år. En del partier som jag har gillat har ändrat ståndpunkt i vissa frågor så då vill jag inte rösta på dom. I övrigt har jag inte så mycket tid att engagera mig men jag har nog bestämt mig till på söndag.”

SKURUP: Viktor Drakhammar, 22, Skurup: "Jag behöver mer information"
KARLSTAD. SVT:s reporter Rebecka Hugosson är på plats vid Karlstads Universitet: "Kom och prata med mig"

Skulle vilja ta en del från olika partier.




STOCKHOLM. Hanna Riddarmark: "Ska läsa på lite mer - och sen hoppas på det bästa".



UMEÅ. Anneli Brändström, Umeå: ”Jag tycker det är lite körigt just nu”
UMEÅ. Bengt Friedrich, 60, Umeå: ”Jag tycker det är oerhört svårt i år. Genom att båda blocken har synpunkter man kan både dela och inte dela. Jag är inte förvånad att det är så svårt som det är, de stora frågorna är sjukvården och migrationspolitiken. Jag bestämmer mig nog sista timmen innan vallokalerna stänger.”


Spelar inte stor roll var man lägger sin röst då allt kommer att fortsätta enligt en nedåtgående spiral likt de senaste 50 åren.
Jag skulle vilja höra mer om partiernas framtidsvisioner om hur landet skall vara. Även mer om vår sociala hälsa, struktur och möjligheter. Det gemensamma folkrummet verkar ha försvunnit en del och folk skapar färre nya kontakter utanför det formella som skola och jobb.
RONNEBY: Mujtaba Ziai, 26, Ronneby: "Vad lovar partierna och vad utför de egentligen efteråt?"

STOCKHOLM. Mirai Kastan, 20: "Man vet inte riktigt vad man ska gå på när man ska rösta", säger Mirai Kastam från Södertälje. Hon tycker att skolan är den viktigaste frågan.


KARLSKOGA. Bosse Sahlström, 63: "Finns inget parti som motsvarar det jag vill".

BORLÄNGE. Jonathan Sehlin, 22 år, Bjursås: "Både mänskliga rättigheter och hur man fördelar skatten är viktigt"
I början av varje valkampanj tror jag att jag ska rösta annorlunda. Men det slutar alltid med att jag röstar på samma parti ändå. Jag håller inte med dem i allt, men tillräckligt mycket för att vara bättre än de andra.
SUNDSVALL. Anna Lönneborg, 59, Sundsvall: ”Med en blocköverskridande regering hade det varit lättare att rösta”

NYKÖPING. Gabriel Cakici, 30, Nyköping: "Är väldigt osäker, måste sätta mig ned och fundera".

ANGERED. Semir Klica, 23 år, Lövgärdet i Göteborg, tror att han har bestämt sig, men kommer göra lite mer research.
NÄSSJÖ. Birgit Strömgård, 77 år, Bodafors: “Det handlar om solidaritet”

UMEÅ. Sara Isaksson, 22, Umeå: ”Jag velar mellan två olika partier. Det är svårt, jag vill inte kasta bort min röst på ett parti som riskerar att åka ur riksdagen. Viktigaste frågorna för mig är skola och välfärd.”


RONNEBY Britt Rosenquist i Ronneby: "Jag står mellan mig själv och mina barnbarn"
ANGERED. Tarza Halmat, 36, Partille, berättar vad som avgör vad hon kommer att rösta på.
KARLSKOGA. Gunnel Carlstedt, 79, från Karlskoga har ännu inte bestämt sig. "De lovar så mycket konstiga saker", säger hon.
ALVESTA: Karl Svensson, Alvesta
”I kommunvalet känns det som det spelar större roll vem som leder partiet än på riksplan. Man är närmre medborgarna då.”
”I kommunvalet känns det som det spelar större roll vem som leder partiet än på riksplan. Man är närmre medborgarna då.”
Bostadspolitiken är något jag brinner för och som är min knäckfråga i valet 2018. Det är bostadsbrist i nästan hela landet och jag upplever att inget parti prioriterar denna fråga särskilt väl. Det blir därmed svårt att välja när ingen har en helhetslösning.
NYKÖPING. Trey Tallberg, 19: "Jag är ganska vänster, men vet inte hur jag ska rösta nu"

UMEÅ. Anges Line-Ruth Labba, 19, Umeå: ”Jag har svårt att hitta något parti som verkligen står för de frågor som är viktiga för mig. Jag vet att jag är sent ute men ska försöka bestämma mig innan imorgon. Trots att jag inte vet så mycket är det viktigt med politik för att man ska få känna sig trygg där man bor.”

NÄSSJÖ. Leif Birath, 71 år, Nässjö, har tidigare röstat på ett och samma parti, men nu är han osäker: “Det är mycket tjafs!".




BORLÄNGE. Nils Ullberg, 38 år från Falun, tycker det svåraste är att välja ett parti när alla har olika frågor man känner igen sig i:
KARLSTAD. Basma Mawed, 22, “Jag kommer att läsa partiprogrammen”.

KARLSKOGA. Casper Bergsten, 20, har inte bestämt sig men tycker att skolfrågan är viktig. "Jag är inte så påläst och behöver titta på utfrågningarna som varit".

För mig är det lätt att välja, 1. Betala med skattemedel eller avgifter 2. Vilka gynnas av beslut, rika eller ”fattiga” 3. Allas lika värde. Det här räcker långt.

KARLSKRONA: Stefan Arnström: "Det har varit en väldigt hätsk debatt"


UMEÅ. Marina Ärlebo, Umeå: ”Jag måste klura lite till. Jag tycker det är väldigt mycket löften men jag vet inte vem man ska lita på, jag tänker rösta imorgon så då gäller det att jag har bestämt mig.”

BORLÄNGE. Utbytesstudenten Garni Asslanyan bor i Köping och pluggar i Borlänge: "Jag har kikat på tv-debatten"



SUNDSVALL. Tess Nenzén, 18 år, Sundsvall: "Jag är inte så insatt, men miljön är en viktig fråga"
VÄSTERÅS. Marcus Blohm, 41: "Jag vet vilken inriktning jag vill ha på politiken, men det är inte så många av partierna som har den inriktningen jag önskar".
Helt rätt och väldigt modigt av de som vågar avstå från att rösta/rösta blankt. I dagens politiska klimat där partierna står väldigt nära varandra i många sakfrågor och agerar otroligt opportunistiskt är det lätt att rösta på någon som inte alls driver den politiken man först tror.
Med det sagt så är det i grund och bottens medborgarens skylldighet att läsa på om vårt politiska system och om de som rör sig på den politiska arenan. Det är synd och skrämmande att det är så många som är så opålästa.
Med det sagt så är det i grund och bottens medborgarens skylldighet att läsa på om vårt politiska system och om de som rör sig på den politiska arenan. Det är synd och skrämmande att det är så många som är så opålästa.

VÄSTERÅS. Marcus Ahl, 24: "Det är svårt att veta hur man ska rösta, men jag tror att jag går på Liberalerna".

KARLSKRONA: Elin Mikmar, 35: "Svårt hitta ett parti som jag överensstämmer med till hundra procent"

SUNDSVALL. Sandra Ojo, Sundsvall, röstar i kommunalvalet - för skolan och för att äldre människor ska ha det bra när de blir gamla:
UMEÅ. Katrin Lilja, Umeå: ”Till riksdagen har jag bestämt mig men i övrigt velar jag. Jag vet vilket block jag håller mig till men partierna är rätt lika, så vi får se.”






NYKÖPING. Ewelina Hammar, 18: ”Jag ska rösta blankt, för jag är inte så insatt i det här med politik”
SKURUP: Marcus Schüler, 23, Skurup: "Inget parti är bra egentligen"





SKURUP: Jeanette Hansson, 52, i Skurup: "Barn och äldre är viktigt"
SUNDSVALL. Jeanette Boija, 47, har handikappfrågor som hjärtefråga: "Tittar på olika partier och läser deras program."


NÄSSJÖ. Ahmad Mustafa, 66 år, kom till Sverige för tre år sedan och tycker det är svårt att veta vilket parti som är bäst för honom.

SUNDSVALL. Per-Olof Henningsson är 90% säker men till och med slutdebatten spelar roll och han väntar in i det sista: "Jag brukar bestämma mig bakom skärmen."

HAPARANDA. Yvonne Häggström, 58 år, Haparanda: ”Det har varit svårt, många saker att ta ställning till. Enskilda frågor avgör.”
Tack för att ni har följt vår direktrapportering från runt om i landet, nu avrundar vi! Är du osäker på hur du ska rösta? I SVT:s valkompass kan du se vilka partier som tycker som du.
