SVT rapporterade · Så resonerar väljarna som ännu inte bestämt sig

09.30
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen där vi vill fånga upp de osäkra väljarnas röster. SVT Nyheter träffar väljare som ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta i valet. Vad är det som avgör hur man lägger sin röst? Hur går tankarna inför valdagen? Och hur gör man för att bestämma sig?
11.05
SVT Nyheter Uppsala är på plats vid Resecentrum - kom och prata val med oss! /Erik och Lotta
11.11
SVT Västmanland på plats vid Stora torget i Västerås.
11.13
Nu är vi, Nina Funke och Anders Hansson, på plats i Vid Kupolens köpcentrum i Borlänge, Dalarna
11.14
SVT Västernorrlands Anna Beijron och Eva Harström finns på plats vid Stora Torget i Sundsvall.
11.23
Madelene Schreiner, 44 år, Sundsvall:
- Jag är fortfarande lite osäker. Det står mellan två partier. Det beror på om jag ska rösta taktiskt eller inte.
11.24
ÖSTERSUND. Siv Henriksson, Hackås:
- Jag har inte bestämt mig. Det är så mycket man läser och hör. Slutdebatten blir nog avgörande för hur jag röstar.
11.26
Vi är på plats utanför Östersunds sjukhus. / Björn B Schäfer och Alexandra Westerlund Karlsson, SVT Jämtland
11.27
SUNDSVALL. Anneli Näsberg, 53 år, Sundsvall:
- Jag ska rösta idag, men har inte riktigt bestämt mig. Jag tycker att det varit svårare att bestämma sig den här gången. Men jag är starkt värdegrundsstyrd när jag gör mina val.
11.32
Otilia Bogen och Sandra Kjellström från SVT Nyheter Sörmland är på plats på Stora torget i Nyköping för att prata med osäkra väljare.
11.33
BORLÄNGE. Nimo Ali, 46 år, Borlänge
- Jag har precis förtidsröstat. Jag valde mellan två partier. Men ett var lite bättre. Både partiledarna och deras politik väger tungt. Jag har tittat på TV-debatter och läst på innan.
11.35
BORLÄNGE. Längst upp i Kupolen i Borlänge finns en lokal där man förtidsrösta. Just nu är det en liten kö, men det går ganska fort att komma in.
11.35
SUNDSVALL. Maria Buhlér, 52 år, Sundsvall:
- Det är första gången jag känner mig osäker. Jag jobbar inom äldreomsorgen och upplever att det blivit sämre och jag är orolig för kommande generationer. Det är svårt att veta vem man ska lita på.
11.38
Nu är jag, Linda LC Berntsson, från SVT Nyheter Halland på plats på Osbecksgymnasiet i Laholm. Kommunen ligger i södra Halland och här bor ungefär 25000 personer.
11.39
Jag och Fredrik Weibull befinner oss på tågstationen i Nässjö på småländska höglandet i Jönköpings län. I kommunen bor ungefär 32000 invånare, varav 18000 i centralorten. Här finns Sveriges enda tågstation med spår från sex olika håll.
 
11.40
ÖSTERSUND Johanna Fredriksson, 27, Östersund 
- Jag vet inom vilket block jag ska rösta. Men jag bestämmer parti på valdagen.
11.44
ALVESTA: Nu är jag på plats vid centralstationen i Alvesta för att se om människor här har bestämt hur de ska rösta. / Rebecca Karlsson reporter på SVT Nyheter Småland
11.47
NÄSSJÖ Jennifer Mendoza, 18 år
Jennifer ska rösta för första gången. Hon tycker att skolfrågor är viktiga. - Men det lovas så mycket som politikerna sen inte håller. Men det är ändå viktigt att rösta.
 
11.49
BORLÄNGE. Sandra Ullbrandt, 33 år, Insjön Dalarna. 
- Jag har precis förtidsröstat eftersom jag jobbar på söndag. Jag känner mig nöjd med mitt val. Har gjort bra research innan. Frågor om barn och skola har vägt tungt. Den politiska pajkastningen tröttar ut mig.
11.51
ALVESTA. Topalli xhemal och Topalli vjollca, Alvesta

Vi har två alternativ som vi velar mellan. Jobbfrågan är viktig för oss.
Men politiska utspel de sista dagarna är inte avgörande. Vi har fyra år på oss att tänka.
11.51
HAPARANDA. Lasse Laulajainen, 52 år, Haparanda: – Det har blivit svårare att välja med åren.
11.54
Matthias Svedin, 43 år, Sundsvall:
- Jag tänker invänta slutdebatten innan jag bestämmer mig. För mig spelar det roll hur partiledarna agerar i debatten.
11.56
UMEÅ. Hassan Salimi, Umeå:”Jag har inte bestämt mig ännu. Det är jättesvårt i år. Jag känner mig förtvivlad över alla budskap, de lovar mer än vad jag tror att de håller. Just nu så velar jag mellan V och L i alla tre valen. Jag bestämmer mig nog inte förrän på söndag vid valurnan.”
11.57
HAPARANDA.  Pia Suonvieri, Haparanda: ”Det har varit svårt att hitta någon att rösta på” 
11.57
STOCKHOLM. Nicklas Åberg från Stockholm har nästan bestämt sig för hur han ska rösta: "Står mellan två partier". 
f
12.01
SVT:s Angeredsredaktion befinner sig i Angered centrum, i Göteborg. Det är en av stadens nordöstra stadsdelar med köpcentrum och kulturhus precis på torget.
12.04
NÄSSJÖ Birgit Strömberg, 77 år, Bodafors
 
- Visst spelar det roll vad politikerna gör sista veckan. Jag har inte riktigt bestämt mig.
- Jag tycker att det vore bättre om politikerna talar om vad de vill istället för att tala om vad andra inte gjort.
12.05
UPPSALA. Daniel Haid, 43.
- Jag har inte bestämt mig helt, men det lutar åt ett håll. Jag är ganska välinformerad redan, så det handlar mest om att känna efter och landa i ett beslut.
12.06
SUNDSVALL. Ann-Christin Sjödin, 43 år, Sundsvall:
- Jag funderar kanske på att rösta på ett annat parti än tidigare. Det viktigaste är äldreomsorgen. Jag tänker lyssna på slutdebatten.
12.08
SKURUP: Sanne Kleiner och Sofia Ekhem från SVT Nyheter Skåne är på plats för att ta tempen på Skurupsborna inför valdagen.
12.09
LAHOLM. Lovisa Wastesson, 18, Östra Karup, Båstad, har bestämt sig för vad hon ska rösta på, bland annat tack vare olika tester.
- Man har en egen bild av va det är man vill och det gjorde det tydligare med tester.
- Både ideologi och sakfrågor är viktigt. Jag bestämde mig för någon vecka sedan bara.
12.09
RONNEBY: Erik Alfredsson och Henrik Friberg från SVT Nyheter Blekinge är på plats för att prata med Ronnebyborna.
12.12
GÖTEBORG. Angered centrum. Ulla Håkansson, 67, Björsared i Olofstorp: "Jag skulle vilja välja lite här och lite där i från partierna. Jag tittar mycket på tv:n och lyssnar på radion om valet men man vet ju samtidigt vad man kommer ifrån."
12.12
HAPARANDA. Mirkko Koskela, 50+. ”Jag har förtidsröstat. Det är svårare att bestämma sig samtidigt som vissa partier är tydligare när det gäller frågor som kommit upp den senaste tiden. Jag tittar på helheten även om vissa frågor är viktigare.”
12.14
BORLÄNGE. Kjell Högström, 53 år, och Kristoffer Tångfelt, 30 år: 
- Det är inte lätt när vi har ett medielandskap där det handlar mer om likes på sociala medier än ideologi och visioner. Vi skulle vilja veta hur partierna vill att det ska se ut i Sverige om tio år.
12.14
ÖSTERSUND. Daniel Steen, 39 år, Oviken:
 "Jag har bestämt mig i ett av de tre valen. Bestämmer resten på söndag, men när jag går dit då vet jag. Jävulskt svårt val i år." 
Mattias Mohlin, 41 år, Östersund:

 "Det lutar åt ett håll, men jag har inte bestämt mig. Jag hänger med och lyssnar en del, men nu är det mycket lovord och lite verkstad, så man får titta på vad partierna gjort tidigare."
12.15
HAPARANDA. Anna Lindkvist, 51 år, Haparanda: ”Jag är osäker på vad jag ska rösta på i kommunvalet”
12.15
SKÄRHOLMEN. Anna Larsson, 39 år,  Huddinge: ”Jag har följt debatten och bestämt mig till 90 procent. Det ska mycket till att jag ändrar mig. Jag tycker sjukvård, barnomsorg och välfärd är de viktigaste frågorna.”
12.15
SKURUP. Christoffer Peterson, 27, Skurup: "Jag står och väljer mellan två partier. För mig handlar det om två aspekter. Dels om partiledaren, hur den personen för sig, representerar partiet och kan få igenom sin politik. Den andra aspekten är partiet i sig. Jag behöver ta ställning till partiernas förslag om utvidgat eller bevarat EU samarbete."
12.16
SUNDSVALL. Falhado Ali, 24 år, Sundsvall:
- Jag vet inte om jag ska rösta, jag är inte så insatt i politik. Invandrarfrågan är viktig för mig. Ordet feminist låter bra, jag är ju feminist.
12.17
GÖTEBORG, ANGERED CENTRUM. Amir Gol, 63, Angered: 
”För mig är det viktigt att vänta till det sista. Jag tittar på tv varje dag efter jobbet om valet och vill se vem som har mest rätt enligt mig.”
12.17
NYKÖPING. Kenth Nyqvist, 72 år:
- Jag röstar inte förrän på söndag. Om det inträffar något som får mig att radikalt ändra mig har jag möjlighet att göra det då.
12.20
UPPSALA. Timothy Antman, 23
- Tankarna går överallt. 
Varför har du svårt att bestämma dig?
- Beror mest på min egen okunskap. 
Vad ska du göra för att hitta rätt?
- Läsa på och bolla med folk.
12.20
SÖDERTÄLJE. Gabriella Ahlgren, 63: "Jag ska rösta på söndag och har hjärtat i halsgropen. Jag är väldigt orolig för att man lyft på locket och att många visar sina rasistiska åsikter öppet och att det har blivit ok. Jag är chockad över att man har glömt sin historia och inte ser att alla människor har samma värde”. Vad partierna gör de sista dagarna, påverkar inte hennes röst, förklarar hon. ”Nej! Jag har två viktiga frågor, miljön och amnesti för de ensamkommande”.
12.21
SUNDSVALL. Erika Östlund, 27, Sundsvall: "Jag är inte helt övertygad än. Jag har inte tittat på så mycket debatter men ska samla lite mer information innan jag bestämmer mig."
12.23
SUNDSVALL. Ingrid Olivelöf, pensionär, har vårdfrågan som prio: 
12.24
NÄSSJÖ. Jennifer Mendoza, 18 år, säger att det är viktigt att politiker inte bara pratar utan även handlar så som de säger att de ska göra.
12.24
KARLSTAD. Malin Hedberg Larsson, 40: -Jag har inte bestämt mig än. Alla partier är så mainstream så jag vet inte vad jag ska rösta på, det var lättare förr.
Vad blir det som avgör vad du lägger din röst på?
- Förmodligen blir det så att jag röstar på det minst dåliga alternativet.
12.24
UPPSALA. Mattias Taxén. 29, Uppsala: "Nu är det mest käbbel, som Löfven skulle ha sagt". 
12.31
VÄSTERÅS. Fredly Wiklund, 50 år, Västerås:
”Jag kommer inte rösta alls, jag har inte röstat sen 1986. Det finns inga kvar som Palme och Lindh.”
Finns det någonting som skulle kunna få dig att ändra dig till på söndag?
”Om ett parti skulle lyckas att bara prata om sin egen politik i 20 min utan att kasta skit på något annat parti. Men det kommer aldrig att hända.”
12.32
 ANGERED. Elvira Blasko, 67, Rannebergen i Göteborg, tycker att valrörelsen varit väldigt rörig.
12.34
SUNDSVALL. Lisa Rundberg, 33, Kramfors: "Jag vill kolla vad partierna tänker genom Valkompassen" 
12.36
LAHOLM. Ellen Malmberg, 18, Knäred: Ellen går i gymnasiet och tycker att skolan är viktig. Hon berättar hur hon kommer att förbereda sig innan hon röstar i valet.
12.40
VÄSTERÅS. Per-Olof Pettersson som röstat och Åsa Gappel, 56 år, som inte vet vad hon ska rösta på:
”Det är så svårt att bestämma sig. Förr var det mycket tydligare skillnader mellan partierna men nu blir det verkligen att man på slutet försöker klura ut vad man ska rösta på. Jag kommer lyssna på den stora debatten som är kvar sen ska jag försöka bestämma mig.”
12.45
UMEÅ. Christer Bjärnesand, Umeå: ”Jag känner mig väldigt trött på debatten och man vet inte riktigt vad alla löften innehåller. Jag är småbarnsförälder och har inte riktigt haft tid att hänga med, men det jag saknar är ideologiska frågor. Jag har till på söndag på mig så jag fortsätter att fundera.” 
 
12.46
UPPSALA. Lina Östh, 45: "På lördag kväll – då vet jag nog hur jag ska rösta". Hon tycker att debatterna under valrörelsen inte varit så nyanserade, förrän på slutet.  
12.47
UMEÅ. Gustav Nilsson, Umeå: ”Många har bra argument. Jag vet vilka jag inte ska rösta på.”
12.48
KARLSTAD. Klara, 23 år. “Inte riktigt, halvt kanske”, svarar lärarstudenten Klara när vi frågar om hon bestämt vad hon ska rösta på. Här berättar hon hur hon resonerar inför valet. 
12.48
ALVESTA Viktoria Iskristall, 26 år från Alvesta: "För mig spelar de sista utspelen inte någon roll. Det är vad de gjort, resultatet de sista fyra åren."
12.50
 ÖSTERSUND. Roger Mickelsson, 33, Östersund säger att han kanske bestämmer sig imorgon vad han ska rösta på.
12.53
SUNDSVALL Håkan Sislegård, 50 år, Sundsvall:
- Jag har bestämt mig till riksdagsvalet, men inte till kommun och landsting. Speciellt till landstinget och debatten kring sjukvården här i länet måste jag läsa på mer.
12.53
ALVESTA. Gulli-Ann Norrgård, 90 år Alvesta: "Jag har varit med så länge och tänker fortsätta rösta på det parti jag alltid röstat på."
12.55
SUNDSVALL. Emil Ekman, 33, Sundsvall: "Det är viktigt att partiledare känns trygg"
12.56
Det är svårt att rösta när inget parti passar ens ställningstagande. Enligt valkompassen håller jag endast med till max 60% medan det resterande 40% avskyr jag. Det känns fel att rösta på något som man inte står för men jag antar att man får rösta på det minst dåliga av alternativen.
12.57
UPPSALA. Gabriella Edo, 19.
- Jag har bestämt mig till 90 procent. Det är svårt, för inget parti känns perfekt - men alla har någonting som är bra. Nu ska jag läsa på lite på nätet och kanske besöka valstugorna.
12.58
SKÄRHOLMEN. Li Johannesson, 56 år, Stockholm: ”Jag är osäker på hur jag ska rösta  i kommun- och landstingsvalet, om jag ska rösta helt ideologiskt eller om jag ska vara taktisk när det gäller frågor som sjukvård, omsorg och skola. Politiska utspel i sista stund påverkar mig inte.”
12.59
UMEÅ. Katarina Lindgren, 40, Umeå: ”Jag tycker det är lite svårt i år. En del partier som jag har gillat har ändrat ståndpunkt i vissa frågor så då vill jag inte rösta på dom. I övrigt har jag inte så mycket tid att engagera mig men jag har nog bestämt mig till på söndag.”  
 
13.00
SKURUP: Viktor Drakhammar, 22, Skurup: "Jag behöver mer information" 
13.00
KARLSTAD. SVT:s reporter Rebecka Hugosson är på plats vid Karlstads Universitet: "Kom och prata med mig" 
13.02
NÄSSJÖ Torsdag är torgdag i Nässjö. Idag är det kommers och politik.
 
13.03
Skulle vilja ta en del från olika partier.
13.05
HELSINGBORG: Therese Lundin, 40, Helsingborg: "Jag tycker det är svårare än vanligt. Ska man rösta strategiskt eller följa hjärtat? Det är så mycket tydligare vad man INTE vill ha. Men det lutar åt att jag följer hjärtat."
13.06
SKURUP: Stina Malmgren, 39, Skurup: "Jag upplever att jag inte hittar fullt förtroende för något parti just nu. Det är svårt att veta om informationen man hittar i sitt flöde är sant. Man måste bestämma sig för vad som är viktigt för en, skolan och barnomsorg är viktiga frågor för mig."
13.06
NÄSSJÖ Leif Birath, 71 år, Nässjö - Det har varit svårt att bestämma sig i år, för alla partier har ju något bra. För mig är hälsa och sjukvård viktigast. Men jag tycker också att det har varit mycket tjafs i årets valrörelse.
 
13.07
ÖSTERSUND. Lena Vedin, 48 år, Brunflo: 
"Jag har inte riktigt bestämt mig, men det blir S eller V. Jag följer debatter och lyssnar. Det har alltid varit arbetarpartiet för mig. Men nu känner jag mig så fruktansvärt sviken av S med anledning av Försäkringskassan. Det lutar ändå åt S, men jag har inte bestämt mig.  Det viktigaste i det här valet är att förhindra för Sd. Det är oansvarigt att missnöjesrösta på Sd. Alla partier har förstås bra saker, men det blir S eller V."
13.08
STOCKHOLM. Hanna Riddarmark: "Ska läsa på lite mer - och sen hoppas på det bästa". 
13.09
HELSINGBORG: Det är god stämning på Demokratitorget i Helsingborg. Valarbetarna är taggade och alla partier säger att de känner medvind.
13.09
LAHOLM. Isabelle Christensen, 18 år.
"Det är svårt att avgöra skillnaderna mellan vissa partier. De kritiserar varandra mer än pratar om sin egen politik."
"Beroende på hur duktiga talare partiledarna är för de fram politiken olika och därför hjälper det om de för fem politiken på ett sätt som invånarna förstår och kan ta till sig."
13.11
LAHOLM. Fanny Carlsson, 18 år.
"Jag har kollat på program där partiledarna får berätta vad de tycker och har kollat lite debatter och så. Jag tycker att partiledarna spelar ganska mycket roll."
-"Jag har uteslutit ganska många partier och står väl och velar mellan två. Jag tror inte de sista dagarna påverkar mer än tiden innan för jag har sållat ganska mycket."
13.12
 UMEÅ. Anneli Brändström, Umeå: ”Jag tycker det är lite körigt just nu”
13.14
UMEÅ. Bengt Friedrich, 60, Umeå: ”Jag tycker det är oerhört svårt i år. Genom att båda blocken har synpunkter man kan både dela och inte dela. Jag är inte förvånad att det är så svårt som det är, de stora frågorna är sjukvården och migrationspolitiken. Jag bestämmer mig nog sista timmen innan vallokalerna stänger.” 
 
13.16
KARLSTAD. Basma Mawed, 22. 
- Jag har inte bestämt mig än. Jag kommer att läsa partiprogrammen igen och kanske fråga folk. 

Vilka frågor är viktiga för dig?
- Trygghet. Och att hjälpa dem som jobbar inom vården och skolan.
13.18
Spelar inte stor roll var man lägger sin röst då allt kommer att fortsätta enligt en nedåtgående spiral likt de senaste 50 åren.
13.20
Jag skulle vilja höra mer om partiernas framtidsvisioner om hur landet skall vara. Även mer om vår sociala hälsa, struktur och möjligheter. Det gemensamma folkrummet verkar ha försvunnit en del och folk skapar färre nya kontakter utanför det formella som skola och jobb.
13.20
RONNEBY: Mujtaba Ziai, 26, Ronneby: "Vad lovar partierna och vad utför de egentligen efteråt?"  
13.21
NÄSSJÖ Ahmad Mustafa, 66 år och hans fru Chanaz kom till Sverige för tre år sedan. De ska rösta för första gången. - Det har varit svårt att veta vilket parti som är bäst för mig och för svenska folket.
 
13.21
STOCKHOLM. Mirai Kastan, 20: "Man vet inte riktigt vad man ska gå på när man ska rösta", säger Mirai Kastam från Södertälje. Hon tycker att skolan är den viktigaste frågan. 
13.21
ALVESTA: Kerstin Danielsson, Alvesta 
”Jag har inte bestämt mig. En del partier har bra saker men andra saker är dåliga, det finns inget som passar perfekt.
Förmodligen kommer jag att rösta som jag brukar.”
13.25
HELSINGBORG: Pernilla Danielsson, 47, Glumslöv
"Ofta ser man att partierna har ungefär samma mål, men de har olika vägar dit. Och ibland kan man sympatisera med flera av vägarna. Ett annat problem är att jag gärna vill personrösta och har då hamnat i situationen att den person jag vill rösta på inte företräder det parti jag valt..."
13.26
KARLSKOGA. Bosse Sahlström, 63: "Finns inget parti som motsvarar det jag vill". 
13.27
ÖSTERSUND Birgitta Sellman, 64 år, Östersund:
”Jag har inte riktigt bestämt mig, men det är nära. Jag måste bara kolla igenom vilka som står på listorna först. Men det blir inte samma i de tre valen”
13.28
BORLÄNGE. Jonathan Sehlin, 22 år, Bjursås: "Både mänskliga rättigheter och hur man fördelar skatten är viktigt" 
13.29
I början av varje valkampanj tror jag att jag ska rösta annorlunda. Men det slutar alltid med att jag röstar på samma parti ändå. Jag håller inte med dem i allt, men tillräckligt mycket för att vara bättre än de andra.
13.31
SUNDSVALL. Anna Lönneborg, 59, Sundsvall: ”Med en blocköverskridande regering hade det varit lättare att rösta” 
13.32
UPPSALA. Maria Kihlberg, 57. 
- Det är svårt att välja, för de jag väljer mellan har liknande budskap. 
Vad avgör?
- Att jag måste läsa på. 
På vilken sida är du?
- På alliansen. 
Vilken parti tycker du har varit starkt dör?
- Centern och Annie Lööf. 
Vad gör hon bra?
- Hon är saklig och tydlig.
13.34
NYKÖPING. Gabriel Cakici, 30, Nyköping: "Är väldigt osäker, måste sätta mig ned och fundera". 
13.35
SKURUP: Sadin Balic, 35, Skurup: "Jag är osäker. Jag har varit i Sverige i nio år och röstade aldrig i mitt hemland. Det är svårt när man inte är så intresserad eller insatt i politiken, men vi diskuterar det mycket på jobbet."
13.35
ANGERED. Semir Klica, 23 år, Lövgärdet i Göteborg, tror att han har bestämt sig, men kommer göra lite mer research. 
13.38
NÄSSJÖ. Birgit Strömgård, 77 år, Bodafors: “Det handlar om solidaritet” 
13.42
ANGERED. Camilla Vinblad, 37, Kortedala, är säker på att hon ska rösta på söndag men vet ännu inte på vilket parti:
”Jag är osäker vilket parti jag ska rösta på, jag tänker ska jag ta det eller det? Vilket blir bra? Jag känner mig osäker på om de kommer göra som de säger, till exempel när det gäller sjukvården, de gamla måste ju ha det bra, och jag har en dotter på förskola och vill att förskolan och skolan ska vara bra. 
Jag får se sen om jag har röstat rätt, om partiet jag röstar på gör det jag vill.”
13.44
 UMEÅ. Sara Isaksson, 22, Umeå: ”Jag velar mellan två olika partier. Det är svårt, jag vill inte kasta bort min röst på ett parti som riskerar att åka ur riksdagen. Viktigaste frågorna för mig är skola och välfärd.”
 
13.44
BORLÄNGE. Cherry Annu, 24 år, studerande från Hongkong, i Borlänge.
- Jag får rösta i kommunvalet, men har inte bestämt mig ännu. Jag ska göra research nu i helgen. Frågor som jämställdhet och välfärd är viktiga för mig.
13.45
RONNEBY Britt Rosenquist i Ronneby: "Jag står mellan mig själv och mina barnbarn" 
13.45
 ANGERED. Tarza Halmat, 36, Partille, berättar vad som avgör vad hon kommer att rösta på.
13.46
KARLSKOGA. Gunnel Carlstedt, 79, från Karlskoga har ännu inte bestämt sig. "De lovar så mycket konstiga saker", säger hon. 
13.46
ALVESTA: Karl Svensson, Alvesta
”I kommunvalet känns det som det spelar större roll vem som leder partiet än på riksplan. Man är närmre medborgarna då.”
13.46
Bostadspolitiken är något jag brinner för och som är min knäckfråga i valet 2018. Det är bostadsbrist i nästan hela landet och jag upplever att inget parti prioriterar denna fråga särskilt väl. Det blir därmed svårt att välja när ingen har en helhetslösning.
13.48
NYKÖPING. Trey Tallberg, 19: "Jag är ganska vänster, men vet inte hur jag ska rösta nu" 
13.50
SUNDSVALL. Hasan Kücükyildiz, 61 år:
- Jag har inte röstat än men hoppas på en koalition och att flera partier ska samarbeta.
13.50
UMEÅ. Anges Line-Ruth Labba, 19, Umeå: ”Jag har svårt att hitta något parti som verkligen står för de frågor som är viktiga för mig. Jag vet att jag är sent ute men ska försöka bestämma mig innan imorgon. Trots att jag inte vet så mycket är det viktigt med politik för att man ska få känna sig trygg där man bor.” 
 
13.52
 NÄSSJÖ. Leif Birath, 71 år, Nässjö, har tidigare röstat på ett och samma parti, men nu är han osäker: “Det är mycket tjafs!".
13.52
Nu har jag flyttat mig från Laholm till ett köpcentrum utanför Halmstad. Kom och prata med mig!
13.53
SKÄRHOLMEN. Elsa Devall, 34 år, Stockholm:”
Jag  har precis flyttat tillbaka från Spanien. Jag är inte så påläst och vet inte vad jag ska rösta på. Men kanske röstar blankt eftersom jag tycker man ska vara mer påläst för att lägga sin röst på ett parti. Viktiga frågor för mig är vård och barnomsorg.”
13.54
HELSINGBORG: Anna Haraldsson, 43, Helsingborg: "Jag ska rösta i eftermiddag, så det börjar bli hög tid att bestämma mig... Jag tycker det är svårt att välja, för man vet inte vem ens parti lierar sig med efter valet. Det kanske blir med ett parti som man inte alls vill ha. Det tycker jag gör valet extra svårt den här gången."
13.56
SÖDERTÄLJE. Leif Andersson, 75: "Jag ska inte rösta. För att de lovar så mycket skit och de står inte för något. Jag kommer helt enkelt inte rösta på något som jag inte vill ha. Jag struntar även i att rösta blankt". Foto: Tina Eckerskog.
14.00
BORLÄNGE. Nils Ullberg, 38 år från Falun, tycker det svåraste är att välja ett parti när alla har olika frågor man känner igen sig i:
14.01
 KARLSTAD. Basma Mawed, 22, “Jag kommer att läsa partiprogrammen”.
14.02
UPPSALA. Erica Pettersson, 25, och Magdalena Sölle, 24.
- På riksdagsnivå har jag bestämt mig, men inte på kommunnivå, säger Erica Pettersson. 
Varför är det svårare i det valet?
- Det finns fler klara svar som är bra. 
Magdalena Sölle lutar åt att rösta på samma sätt i Uppsala som hon gör i riksdagsvalet. 
Något parti som har stuckit ut i Uppsala?
- Landsbygdspartiet, det verkar vara ett oklart parti.
14.03
KARLSKOGA. Casper Bergsten, 20, har inte bestämt sig men tycker att skolfrågan är viktig. "Jag är inte så påläst och behöver titta på utfrågningarna som varit".   
14.04
SUNDSVALL. Mikael Törmä, 35 år:
- Jag har ingen koll och jag har inte bestämt mig än. Jag har kollat på lite klipp. Det står mellan tre-fyra partier och vem som är partiledare spelar roll.
14.10
För mig är det lätt att välja, 1. Betala med skattemedel eller avgifter 2. Vilka gynnas av beslut, rika eller ”fattiga” 3. Allas lika värde. Det här räcker långt.
14.14
NÄSSJÖ Margot Rolandsson, 77 år, Nässjö - Nej, jag har inte bestämt mig. Jag står och velar, så jag väl ta ställning när det är dags. Pensionen är det som är viktigt för mig. - Jag tycker om att titta på debatterna.
 
14.15
KARLSKRONA: Stefan Arnström: "Det har varit en väldigt hätsk debatt" 
14.16
HALMSTAD. Bengt Johansson, 67, från Torup i Hylte kommun har inte helt bestämt vad han ska rösta på.
- De här kommande dagarna ska jag läsa in mig så mycket jag kan gällande de frågor som intresserar mig: skola, utbildning och vården. Man ska inte bara rösta på det man tycker utan ska tänka på sitt eget också, säger han.
14.21
NYKÖPING. Daniel Mangs, 20 år:
- Jag tycker att det är svårt att veta vad man ska rösta på. Jag är inte så insatt i politik och det är svårt att veta vad de olika partierna står för. Den viktigaste frågan för mig är att bekämpa vandalism i samhället.
14.25
UMEÅ. Marina Ärlebo, Umeå: ”Jag måste klura lite till. Jag tycker det är väldigt mycket löften men jag vet inte vem man ska lita på, jag tänker rösta imorgon så då gäller det att jag har bestämt mig.” 
 
14.26
BORLÄNGE. Utbytesstudenten Garni Asslanyan bor i Köping och pluggar i Borlänge: "Jag har kikat på tv-debatten" 
14.28
STOCKHOLM: Nu lämnar vi snart Kungens kurva. Tack för alla trevliga och givande pratstunder, hälsar Mattias Lodding och Ann Sehlin.
14.30
RONNEBY: Anna Ingvarsson och Christer Holm, Ronneby: ”Vi har bestämt oss i Riksdagsvalet, men de andra valen är svårare. Det finns så många småpartier som man inte vet mycket om, och många av partierna vacklar för mycket”.
14.30
SKURUP. Ingrid Karlsson, 60, Skurup.
- Jag har inte bestämt mig ännu, jag ska ta reda på mer och om jag kanske ska taktikrösta. Jag brukar veta vilken sida jag står på, men frågan är vad det har för betydelse om man röstar på ett stort eller litet parti. Det är svårt att veta vem som kommer samarbeta med vem.
14.32
SUNDSVALL. Tess Nenzén, 18 år, Sundsvall: "Jag är inte så insatt, men miljön är en viktig fråga" 
14.32
VÄSTERÅS. Marcus Blohm, 41: "Jag vet vilken inriktning jag vill ha på politiken, men det är inte så många av partierna som har den inriktningen jag önskar".  
14.32
Helt rätt och väldigt modigt av de som vågar avstå från att rösta/rösta blankt. I dagens politiska klimat där partierna står väldigt nära varandra i många sakfrågor och agerar otroligt opportunistiskt är det lätt att rösta på någon som inte alls driver den politiken man först tror.
Med det sagt så är det i grund och bottens medborgarens skylldighet att läsa på om vårt politiska system och om de som rör sig på den politiska arenan. Det är synd och skrämmande att det är så många som är så opålästa.
14.35
SUNDSVALL. Frida Gamberg, 29 år, från Småland:
- Jag har inte bestämt mig. För mig är det ledarna som avgör, vilken jag personligen tycker bäst om. Jag litar på magkänslan och bestämmer mig i valbåset.
14.37
VÄSTERÅS. Marcus Ahl, 24: "Det är svårt att veta hur man ska rösta, men jag tror att jag går på Liberalerna". 
14.39
HAPARANDA Janni Lang, 33 och Angelica Kangas.
- I grund och botten är man ganska röd så jag har inte finderat så myckey. För mig är det viktigt att pengarna hamnar i välfärden, säger Janni.
Angelica:
- Jag ska rösta i eftermiddag så jag får väl ha bestämt mig men det har varit jättesvårt. För mig är det enskilda frågor som spelat roll.
14.39
KARLSKRONA: Elin Mikmar, 35: "Svårt hitta ett parti som jag överensstämmer med till hundra procent" 
14.39
ÖSTERSUND Kristina Kenning Östling, 44 år, Krokom:
”Jag har inte bestämt mig. Jag är inte helt nöjd med hur det är nu. Men jag vill inte att Sd ska få någon makt. Och Moderaterna kan nog komma att samarbeta med Sverigedemokraterna och därför är jag tveksam till att rösta på något av allianspartierna. Jag har tänkt lite fram och tillbaka, men vet inte vilken valsedel jag kommer att stoppa i kuvertet. 
Jag anser att Sverige behöver invandring. Debatten borde inte vara så exkluderande som den är nu.”
14.39
SUNDSVALL. Sandra Ojo, Sundsvall, röstar i kommunalvalet - för skolan och för att äldre människor ska ha det bra när de blir gamla:
14.40
UMEÅ. Katrin Lilja, Umeå: ”Till riksdagen har jag bestämt mig men i övrigt velar jag. Jag vet vilket block jag håller mig till men partierna är rätt lika, så vi får se.” 
 
14.40
ANGERED. Soliiekha Adbulahi, 40, Angered: 
”Jag har bott här i 22 år och jag blir aldrig riktigt nöjd efter att jag röstat. Alla säger massa bra saker men det blir aldrig så. Detta valet är det värsta hitills. Vad skall hända med oss som inte kommer från Sverige om SD vinner? Jag är jätterädd.”
14.42
HAPARANDA. Linnea Pasonen 18 år, på Sverigefinska folkhögskolan. ”Jag vet inte vad partierna står för och är rädd att det blir fel. Jag får se om det blir att rösta blankt.”
14.45
SUNDSVALL. 
Ingbritt Rammus, 64 år:
- Det är svårt för att partierna är lika varandra och det är bara små saker som skiljer dem åt.

Lina Rammus, 41 år: 
- Jag är lite dåligt insatt. Jag måste läsa på mer innan jag bestämmer mig, för rösta tänker jag göra.
14.46
HAPARANDA. Evelina Lindmark, 22 år på Sverigefinska folkhögskolan. ”Jag har försökt läsa vad partierna står för både på internet och i valbroschyrer. Nu har jag bestämt mig.”
14.46
ANGERED. Lilian Johansson, 75 år, Trädgårdsgärdet: ”Det är veligt med alla partier. Jag hoppas på mer trygghet här i Angered. Nu ska jag följa debatten på fredag, men jag kanske struntar i att rösta”.
14.46
NYKÖPING. Ewelina Hammar, 18: ”Jag ska rösta blankt, för jag är inte så insatt i det här med politik”
14.47
SKURUP: Marcus Schüler, 23, Skurup: "Inget parti är bra egentligen" 
14.49
SKURUP. Jessica Johansson, 24, i Skurup tycker att det är ett svårt val i år, alla partier har fördelar och nackdelar. 
- Jag känner inte för något parti, men rösten måste man väl ändå lägga. Det är viktigt. Om någon satsar väldigt mycket på vården, då röstar jag på dem. Höjda löner, kortare köer.
14.50
HAPARANDA Johan Martimo, 32 år. Sverigefinska folkhögskolan.”Jag funderar på M eller S. Jag försöker ta reda på vad de gjort för något inte vad de säger att de ska göra. För mig är det viktigt att politikerna håller vad de lovar. Det har varit en hel del valfläsk.”
14.51
NYKÖPING. Charlotta Persson, 57 år, och Eva Wassberg, 63 år:
- Det är två partier i riksdagsvalet som jag velar mellan. Det har varit svårt att bestämma sig även tidigare. Det är ett viktigt beslut som ska kännas bra, säger Charlotta Persson.
- Jag är säker på vad jag ska rösta på i riksdagsvalet, men inte i kommunvalet. Det är så olika frågor som är viktiga, säger Eva Wassberg.
14.51
SUNDSVALL. Carina Henningsson från Ljungby i Småland:
- Jag tycker att partierna är ganska lika. Men jag vet vad jag inte ska rösta på. Jag jobbar inom vården och tycker att jag hör alldeles för lite i debatten om de äldres situation.
14.52
NÄSSJÖ Daud Ibrahim, 50 år, Nässjö - Jag har inte riktigt bestämt mig. Att få ordning på problemen med kriminaliteten är viktigt för mig. Alla partier säger samma sak hela tiden, om och om igen. Jag får min information om vad partierna står för via SVT mest. Jag ska ta ett beslut ikväll eller imorgon.
 
14.52
SKURUP: Jeanette Hansson, 52, i Skurup: "Barn och äldre är viktigt" 
14.53
SUNDSVALL. Jeanette Boija, 47, har handikappfrågor som hjärtefråga: "Tittar på olika partier och läser deras program." 
14.53
HALMSTAD. Rose-Maj Långsjö, 71, Halmstad
- Jag har till 95 procent bestämt mig. Det är svårt nu för tiden, detta valet speciellt. Man får koncentrera sig, lyssna, och ta det som känns bäst.
- Jag brukar cykla in till torget och lyssna vid valstugorna så kan jag bli helt säker.
14.55
ANGERED. Nadir Abdulkader, 22 år, Angered: ”Jag vet inte vad jag ska rösta. Jag måste läsa på mer på hur partierna kan hjälpa andra och mig, för min framtid och även mina framtida barn. Men det är klart jag ska rösta, det är viktigt”.
15.00
NÄSSJÖ. Ahmad Mustafa, 66 år, kom till Sverige för tre år sedan och tycker det är svårt att veta vilket parti som är bäst för honom.
15.00
Tack för alla trevliga pratstunder i Nässjö. Ulrica Abrahamsson och Fredrik Weibull
 
15.03
SUNDSVALL. Per-Olof Henningsson är 90% säker men till och med slutdebatten spelar roll och han väntar in i det sista: "Jag brukar bestämma mig bakom skärmen." 
15.07
KARLSTAD. Hector Diaz, 27. 
”Jag ska sätta mig ner och kolla vad partierna skriver på nätet, än så länge har jag bara hunnit kolla debatter och utfrågningar. Miljöfrågan är viktig för mig. Jag ska försöka hitta ett parti som har en balans mellan de frågor som jag prioriterar privat och det som är bäst för Sverige.”
15.08
HAPARANDA. Yvonne Häggström, 58 år, Haparanda: ”Det har varit svårt, många saker att ta ställning till. Enskilda frågor avgör.”
15.09
Tack för att ni har följt vår direktrapportering från runt om i landet, nu avrundar vi! Är du osäker på hur du ska rösta? I SVT:s valkompass kan du se vilka partier som tycker som du. 
15.10
KARLSTAD. Carl Åberg, 22. 
”Jag skulle vilja ha mer genuina svar från politikerna, nu känns det mer som att det är ett försvarande lag och resten attackerar i debatterna. Det behövs mer icke-partisk information inför valet, nu tycker jag det är svårt att hitta det.”